1.

Takde sesi kenal² intro ke ape ke terus Dato’ pengerusi tanya “Saya tertarik dengan kenyataan awak dalam karangan ni yang bla bla bla…” beliau bacakan sket ape aku tulis karangan masa dalam borang apply Inspektor dulu. Untuk pengetahuan, masa apply dulu kene buat karangan tentang diri kalau aku tak silap smpai berapa ratus perkataan ntah aku lupa.. PANDUAN-sila ingat balik ape korg tulis masa buat karangan dlu! sambung pasal temuduga tadi.. soalan : KENAPA NAK JADI POLIS SANGAT NI? 2. VISI dan MISI PDRM Visi Agensi Peneraju dalam menjadikan Malaysia negara yang Selamat, Aman dan Sejahtera Misi Menyediakan perkhidmatan professional dan berkualiti dalam melindungi negara dan menjamin persekitaran yang selamat bagi masyarakat 3. SEKSYEN 3 (3) Akta Polis 1967 Seksyen 3(3) Akta Polis 1967, di mana peranan polis adalah untuk menjaga keselamatan, ketenteraman dan sebagai penguatkuasa undang-undang. 4. 4P YDH Tan Sri IGP Konsep 4P Merujuk kembali ungkapan pertama YDH IGP Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar, Ketua Polis Negara semasa mengambil alih jawatan Ketua Polis Negara pada 13 September 2010, beliau berjanji akan bekerja berasaskan kepada 3 elemen,iaitu pertama; berpaksikan kepada bidangkuasa yang diperuntukan oleh undangundang, kedua; memastikan PDRM terus memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dan ketiga; menentukan kesejahteraan rakyat dan negara. Sebagai mengulas mengenai elemen ketiga-tiga ungkapan tersebut dalam memberi perkhidmatan terbaik, YDH IGP Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar pada 30 September 2010 telah melancarkan 4P iaitu satu hala tuju PDRM di bawah kepimpinan beliau sebagai kesinambungan kepada misi dan visi PDRM. YDH IGP Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar juga menyeru agar semua lapisan warga Polis Diraja Malaysia menjiwai serta melaksanakan Konsep 4P iaitu: 1. 2. 3. 4. Protective Performance and outcome oriented Proactive People oriented

Protective Seorang pegawai polis hendaklah bersikap protective dan pelindung kepada semua lapisan masyarakat. Semangat (spirit) ini sebenarnya tersirat di dalam peruntukan Seksyen 3(3) Akta Polis 1967, di mana peranan polis adalah untuk menjaga keselamatan, ketenteraman dan sebagai penguatkuasa undang-undang. Sebagai pelindung, PDRM seharusnya mampu menanam keyakinan kepada orang

Pencapaian berperingkat yang boleh diukur (Milestone) d. di mana モRakyat Didahulukan. Menjadikan integriti sebagai amalan dan berpegang kepada motoTegas. Pencapaian Diutamakan tu ape sebenarnya? 8. KONSEP 1 Malaysia. employee. People Oriented Sejajar dengan konsep Gagasan 1 Malaysia. Ia juga boleh merujuk kepada kualiti untuk menjadi seorang yang jujur. jujur saya cakap saya dah cuba refresh ingatan saya tapi saya TIDAK TAHU Dato’!) beliau bgtau Employer. organisasi berupaya untuk menjana hasil yang bermutu berasaskan kepada: a. Petunjuk IndeksPrestasi (KPIs) c. keadaan sempurna dan utuh. maka PDRM perlu bersifat proaktif. Rakyat Didahulukan.kreatif dan inovatif dalam perlaksanaan semua bentuk tugas kepolisan. sosial. Adil dan Berhemah. INTEGRITI tu ape? Integriti menjurus kepada maksud kejujuran. Keberhasilanberkualiti (Quality results) Proactive Menyedari cabaran semasa yang sentiasa berubah-ubah dari sudut senario politik. suruh nyatakan tripple E in ethics? 3 E dalam Etika ape? (hahaha time ni aku pikir punya panjang. lagi satu ape ntah aku lupa… 9. sanjungan dan dihargai oleh masyarakat. Sukan suka main ape? . ekonomi dan sebagainya. dengan mata terkebil² dan lastly.maka segala urusan dan tugas adalah semata-mata untuk kesejahteraan rakyat. formasi dan daerah. Pencapaian Diutamakanヤ. Dalam 4P tu mana paling sesuai dengan INTEGRITI? 7.ramai dan seterusnya berupaya untuk mendapatkan penghormatan. Adalah menjadi hasrat YDH Ketua Polis Negara agar mesej ini dijadikan agenda utama dalam semua forum di peringkat kontinjen. 6. 5. KAT UNIVERSITI AWAK MINOR MANAGEMENT YE? NYATAKAN SUBJEK² MANAGEMENT AWAK AMBIL? bila aku cakap je subjek ecthics beliau potong cakap aku. Penetapan sasaran (Target setting) b. Performance and Outcome Oriented Bakti seorang pegawai polis hendaklah berteraskan kepada keupayaan untuk melaksanakan tugas yang terbaik dan berprestasi tinggi. Demikian itu.

A Key Performance Indicator untuk organisasi perkhidmatan sosial mungkin jumlah pelanggan dibantu sepanjang tahun.org/wiki/NKRA 11. Mereka akan berbeza bergantung pada organisasi. Menteri Pelajaran) 4. Mengurangkan jenayah . Apa yang anda tahu tentang Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? Apakah peranan yang dimainkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? 3. lakonkan cara bermain bowling dengan betul (ni pon same.wikipedia. bersetuju untuk sebelumnya. kaitkan bagaikan “aur dengan tebing” dengan pasukan PDRM 17. dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda?? . Memerangi rasuah . Jenis² Akta yang diketahui 14. peratusan menjawab panggilan pelanggan dalam minit pertama. berapa jabatan² dalam PDRM 1. selari dengan syarikat secara keseluruhan KPI. yang mencerminkan faktor-faktor penentu keberhasilan sebuah organisasi. Meluaskan akses kepada pendidikan bermutu dan termampu . Apa amanat penting KPN yang baru? 19. haha) 16. 12.Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri. Menambah baik pengangkutan awam bandar . dalam hukum fizik. berapa kelajuan bas yang eksiden kat Melaka bulan lepas? (bagi budak² ada Ijazah Fizik) 18. Sebuah Jabatan Perkhidmatan Pelanggan mungkin sebagai salah satu Key Performance Indicators. Sebuah sekolah boleh memfokuskan Key Performance Indicators di tingkat kelulusan para pelajar.10.Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Pembangunan Wanita. KPI Apakah yang dimaksudkan Key Performance Indicators (KPI)? Key Performance Indikator adalah pengukuran kuantitatif. Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman .Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) 3.. Keluarga dan Masyarakat) 5.Datuk Seri Shafie Apdal (Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah) 6. NKRA Bidang Keberhasilan Utama Negara (NATIONAL KEY RESULT AREAS) Enam bidang tumpuan NKRA ialah : 1. Jenis² dadah yang dikenali 13.Datuk Seri Ong Tee Keat (Menteri Pengangkutan) http://ms. Meningkatkan taraf hidup isi rumah berpendapatan rendah . Kenapa anda yang harus kami pilih. Sebuah perniagaan mungkin sebagai salah satu Key Performance Indicators peratusan daripada pendapatan yang berasal daripada pelanggan kembali. nyanyikan lagu Ayah dan Ibu (yang ni paling tak boleh blah!) 15.Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (Menteri Dalam Negeri) 2. Sila perkenalkan diri anda? 2.

Sekarang. adakah anda sanggup? 14. mengapakah diangkat menjadi Presiden Amerika Syarikat? Barrack Obama berjaya 8. Pada pendapat anda. selain daripada kepakaran teknikal. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya. Apakah matlamat dan perancangan anda untuk jangka masa pendek dan panjang? 10. negara jiran kita masih diselubungi dengan konflik penentangan Baju Merah terhadap kerajaan? Bolehkah anda terangkan apa sebenarnya yang berlaku di Thailand sekarang ini dan punca terjadi krisis tersebut? . Selain daripada KPI. Kenapa memohon bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Kenapa tidak swasta? Apa kelebihan dan kekurangan bekerja dengan kerajaan berbanding dalam sektor swasta?? 12. apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh anda jika nanti? Peranan Jabatan & Kementerian ini? (bergantung kepada jawatan yang anda pohon ketika itu) 6. Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?? 9. Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menteri menteri yang dilantik di dalam kabinet. Jika anda diarahkan ditempatkan di Sabah Sarawak. Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan kerajaan? Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan? 5.? 13. apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja? 16. apa yang anda lakukan? Minta ceritakan… 7. Sebagai seorang jurutera. Setakat yang anda tahu.4. apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh? Apa inisiatif yang anda ingin lakukan? 11. Semasa projek akhir disemester anda. Boleh anda ulas sedikit tentang ini? 15.

bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta? 28. Siapakah Siapakah Ketua/ Menteri Besar anda? 25. Sila ambil tahu senarai nama menteri Malaysia dan juga timbalannya 24. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?? 18. Sila dapatkan maklumat setiap Perdana menteri Malaysia dan sumbangan mereka kepada Negara 26. Siapakah Perdana Menteri Britain? Boleh terangkan kepada secara ringkas bagaimana terbentuknya kerajaan Britain hari ini sekaj keputusan pilihanraya Britain diumumkan tempoh hari?? 19. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini? . Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Sebagai sebuah negara yang berada di kerantauan sama. Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Bagaimana pendekatan yang anda gunakan bagi menyelesaikan konflik atau perselisihan pendapat dengan rakan sekerja anda? 23. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. Apa yang anda faham dengan Rancangan Malaysia Kesembilan? 21.17. dilakukan oleh Malaysia untuk menyuarakan kerisauan antarabangsa dan dalam masa yang sama mengekalkan hubungan diplomatik kedua dua hala?? 27. Apakah yang anda faham dengan konsep 1Malaysia? Apa pendapat anda dengan konsep dibawa Perdana Menteri Malaysia? 20. Siapakah Perdana Menteri Britain? Boleh terangkan kepada secara ringkas bagaimana terbentuknya kerajaan Britain hari ini selepas keputusan pilihanraya Britain diumumkan tempoh hari? 22. Aung San Suu yang Kyi adalah apa pejuang yang demokrasi boleh yang dinafikan hak hak kemanusiaan oleh negaranya Myanmar.

29. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya. 30. sila ceritakan bidang pekerjaan sebelum ini. Kenapa berpindah? 32. Mengapa? . Senarai dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia? 31. Wajarkah kerajaan menghapuskan memotong subsidi kerajaan. Adakah anda bekerja sebelum ini? Jika ya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful