You are on page 1of 30

HOGYAN KERLJK EL AZ LELMISZEREKNL A JELLSI HIBKAT?

Kovcs Krisztina osztlyvezet NBIH, lelmiszer-s Takarmnybiztonsgi Igazgatsg 2012. november 7.

Visszatekints: A leggyakoribb jellsi hibk


A hatsgi ellenrzsek sorn azt tapasztaltuk, hogy az lelmiszer-vllalkozsok tbbsgnek mg mindig gondot okoz a szmtalan jellsi elrsnak val maradktalan megfelels. 2010-ben a jellssel ellenrztt ttelek kifogsolsi arnya 4 %, mg 2011-ben 3 % krli volt. Leggyakoribb okok: az elrsok ismeretnek hinya, az egyes rendelkezsek nem egysges rtelmezse.

Jogszablygyjtemny
www.nebih.gov.hu

Szakterletek lelmiszer- s Takarmnybiztonsgi Igazgatsg Jogszablyok Jogszablyok jegyzke lelmiszer - jogszablyok jegyzke
http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/jogszabalyok/hazaijogszabalyok/elelm_jogsz.html

Az 1169/2011/EU rendelet j elrsai

Mi megy, mi marad? megy, marad?


1-1-87/250 Magyar lelmiszerknyv (alkohol) 19/2004 FVM rendelet ltalnos jellsi rsz 68/2004/EK rendelet (fitoszterol, fitosztanol) 1-1-90/496 Magyar lelmiszerknyv (tprtk)

13/2008. NFGM-FVM e. rendelet (betnagysg) 1169/2011/EU rendelet 19/2004 FVM rendelet pl. ttelazonost jells rsz

Az 1169/2011/EU rendelet s a 19/2004. FVM rendelet


2011. december 12. 2014. december 12-ig 2014. december 13-tl

2014. utn

Hatlyba lp a 1169/2011/EU rendelet.

Mind a 19/2004. FVM rendelet, mind a 1169/2004/EU rendelet hatlyban van.

A 1169/2011/EU rendelet alkalmazsa ktelez. A 19/2004. FVM rendeletben marad pl. a ttelazonost jells.

2014. janur 1.: darlt hsra vonatkoz kvetelmny 2016. december 13.: ktelez tprtkjells

Menetrend
2016. december 13. 2014. december 13. 2011. december 12.

Innentl ktelez a rendeletet alkalmazni az ltalnos jellsi elrsokra.

tmeneti idk csomagols


2014. december 12-ig Eddig lehet hasznlni a rgi ltalnos jells s a rgi tprtkjells csomagolanyagot. A forgalomba hozott termk a minsgmegrzsi id lejrtig ill. a kszlet erejig forgalmazhat. Csak j tprtkjells csomagolanyagot lehet hasznlni. Mg nkntes! 2016. december 12-ig Eddig lehet hasznlni a tprtkjells nlkli csomagolanyagot. A forgalomba hozott termk a minsgmegrzsi id lejrtig ill. a kszlet erejig forgalmazhat.

A rendelet hatlya
19/2004 FVM rendelet 1169/2011/EU rendelet Valamennyi lelmiszervllalkoz, amely tevkenysge sszefgg a tjkoztatssal. Vgs fogyaszt belertve a vendglts s kztkeztets ltal szlltott s rszre sznt + tovbbfeldolgozsra sznt lelmiszerek /8. cikk (8) bekezds/

Vgs fogyaszt (nem belertve a tovbb feldolgozt), de belertve a vendglt s kztkeztet helyek rszre sznt

Fogalmak
a) lelmiszerekre vonatkoz tjkoztats: b) lelmiszerekkel kapcsolatos tjkoztatsra jogszablyok c) lelmiszerekre vonatkoz ktelez tjkoztats d) vendglts, illetve kztkeztets f) sszetev g) eredet helye h) szrmazsi orszg i) sszetett sszetev j) cmke k) ltmez l) f ltmez: m) olvashatsg n) elrt nv o) szoksos nv p) ler nv q) elsdleges sszetev t) mestersges nanoanyag s) tpanyag r) az lelmiszer minsgmegrzsi ideje s) tvkzl eszkz t) elrecsomagolt lelmiszer u) jells vonatkoz

Szrmazsi orszg / Eredet helye Eredet - ami megmaradmegmaradAz lelmiszer szrmazsi orszgnak vagy eredete helynek feltntetst biztostani kell minden olyan esetben, ha annak hinya valsznleg flrevezetn a fogyasztt az lelmiszer valdi szrmazsi orszga vagy eredetnek helye tekintetben.

Teht csak akkor kell feltntetni az eredet vagy a szrmazsi helyet, amennyiben a megjellsnek hinya a fogyasztt megtvesztheti az adott lelmiszer tnyleges szrmazsa vagy a valdi eredete fell. Az lelmiszer-vllalkoz nevnek vagy cmnek feltntetse nem minsl eredet illetve szrmazs jellsnek.

Szrmazsi orszg / Eredet helye Eredet - ktelez


1. Lsd elz dia Hsfajtk, amelyek esetben a szrmazsi orszgnak vagy az eredet helynek a megjellse ktelez: Sertshs, friss, httt vagy fagyasztott Juh- vagy kecskehs frissen, htve vagy fagyasztva Baromfi hsa, frissen, htve vagy fagyasztva Ha az lelmiszer szrmazsi orszgt vagy eredetnek helyt feltntetik, de az nem egyezik meg elsdleges sszetevje/(i) szrmazsi orszgval vagy eredetnek helyvel, akkor a) az elsdleges sszetev szrmazsi orszgt vagy eredetnek helyt meg kell adni; vagy b) az elsdleges sszetev szrmazsi orszgt vagy eredetnek helyt eltrknt kell feltntetni.
Vgrehajtsi jogszably fog megjelenni 2013. december 13-ig

2.

3.

elsdleges sszetev: valamely lelmiszer olyan sszetevje vagy sszetevi, amelyek az adott lelmiszer tbb mint 50 %-t teszik ki, vagy amelyet a fogyaszt rendszerint az adott lelmiszer nevvel azonost, s amely esetben legtbbszr mennyisgi jells szksges

Ltmez / F ltmez
ltmez: a csomagols sszes olyan fellete, amely egy nzpontbl olvashat; f ltmez: az a ltmez, amely vsrlskor valsznstheten elszr kerl a fogyaszt figyelmbe, s amelynek alapjn a fogyaszt azonnal azonostani tudja a termket jellemzi s tulajdonsgai, illetve adott esetben a mrkja alapjn. Amennyiben egy csomagolson tbb azonos fltmez van, az lelmiszer-vllalkoz ltal e clra kivlasztott fellet minsl f ltmeznek. Az lelmiszer neve, az lelmiszer nett mennyisge s az 1,2 trfogatszzalknl nagyobb alkoholtartalm italok esetben a tnyleges alkoholtartalom trfogatszzalkban adatokat ugyanazon ltmezben kell feltntetni, + 2014. december 12-ig a minsgmegrzsi idt! F ltmez: lsd tprtkjells.

Olvashatsg, Olvashatsg, betmret


olvashatsg: a tjkoztats fizikai megjelense, amely a tjkoztatst vizulisan hozzfrhetv teszi a lakossg szmra, s melyet szmos paramter hatroz meg, tbbek kztt a betmret, a betkz, a sorkz, a betvonal- vastagsg, a betszn, a bettpus, a betk szlessgnek s magassgnak arnya, az anyag fellete, valamint a betk s a httr kztti kontraszt; A ktelez adatok csomagolson vagy az ahhoz rgztett cmkn val feltntetsekor azokat jl olvashatan s olyan betmretben kell a csomagolsra vagy a cmkre nyomtatni. x magassg legalbb 1,2 mm x az brn 6. mm.

Legnagyobb fellet 1.

A csomagols legnagyobb fellete:


Minimlis betmret (x-magassg)

>80 <80 <25 <10 cm2 < 25 cm2 2 cm2 cm2 cm


0,9mm Nv, allergnek, nett mennyisg, minsg-megrzsi id (sszetevket ms eszkzzel) Nem ktelez 0,9mm

< 80 cm2
0,9mm

<10 80 cm2 2 cm
1,2 mm

Ktelez elemek

Minden ktelez

Minden ktelez

Minden ktelez

Tprtk-jells

Nem ktelez

Ktelez

Ktelez

Legnagyobb fellet 2.
Legnagyobb fellet definci : ? Ngyszgletes vagy doboz forma hatrok) esetn: egyszer szmts (les

Hengeres fellet, kp fellet (nem les hatrok): teljes fellet (kivve: teteje, alja, perem, nyak)
A legnagyobb fellet szmtsnl figyelmen kvl kell hagyni a nem ktelezen feltntetend adatokon kvli felleteket. Teht a gyrt nem hivatkozhat arra, hogy a betmret azrt kisebb, vagy egyltaln nem is tntet fel tprtket, mert a csomagolson elhelyezett grafika s/vagy lelmiszer tjkoztat miatt nincs elegend helye (37. cikk).

Mestersges nanoanyag
mestersges nanoanyag: olyan mestersgesen ellltott anyag, amelynek egy vagy tbb dimenzija 100 nm vagy annl kisebb mret, vagy amelynek bels rsze vagy fellete klnll funkcionlis rszekbl ll, amelyek kzl soknak egy vagy tbb dimenzija 100 nm vagy annl kisebb mret, belertve a struktrt, agglomertumokat vagy aggregtumokat, amelyek 100 nm vagy annl nagyobb mretek lehetnek, de amelyeknek a nanomretre jellemz tulajdonsgaik vannak.

2011/696/EU bizottsgi ajnls a nanoanyag fogalmnak meghatrozsrl


A mestersges nanoanyag formjban jelen lv valamennyi sszetevt egyrtelmen fel kell tntetni az sszetevk kztt. Ezen sszetevk nevt a nano sz kveti zrjelben.

Felelssgi krk
Elsdleges felels az az lelmiszervllalkoz, akinek a neve vagy cgneve alatt forgalomba hozzk az lelmiszert. Ha ez a vllalkoz nem letelepedett az Uni terletn, akkor az lelmiszert az unis piacra behoz importr a felels. A lnc valamennyi tagja felelssggel tartozik a sajt hatskrn bell a jellsi informcik megltrt s pontossgrt.
Pl.: a keresked a felels, ha tudja vagy szakmai informcik alapjn tudhatja, hogy a jells nem megfelel.

Ktelez elemek
Alkoholtartalom 1,2% felett sszetevk Tprtkjells Minsgmegrzsi id Az lelmiszer neve Felels lelmiszervllalkozs neve s cme Felhasznlsi tmutat Szrmazsi orszg/eredet helye Trolsi, felhasznlsi felttelek Nett mennyisg

sszetevk mennyisge Allergnek

Tvrtkests
Az lelmiszerekkel kapcsolatos ktelez tjkoztatst - meghatrozott adatok kivtelvel a vsrls befejezst megelzen kell rendelkezsre bocstani, s azokat fel kell tntetni a tvrtkestst elsegt anyagban, vagy ms eszkzkkel kell azokat rendelkezsre bocstani.
Minden adat ktelez a vsrls befejezst megelzen, kivve: a minsgmegrzsi id vagy a fogyaszthatsgi id. Az tads idpontjban valamennyi ktelez adatot rendelkezsre kell bocstani. A ktelez tjkoztatst kiegszt kltsg felszmtsa nlkl kell biztostani. Tvrtkestsben knlt, nem elrecsomagolt lelmiszerek esetben az allergnek megadsa ktelez, a nemzeti szinten meghatrozott mdon.

Allergnek
Ktelez feltntetni minden olyan, allergit vagy intolerancit okoz, a II. mellkletben szerepl anyagot vagy termket, amely a ksztermkben jelen van, akr megvltozott formban is.
Allergn feltntetsi mdja: az sszetevk felsorolsban kell feltntetni, a II. mellklet listjn szerepl anyag vagy termk nevnek egyrtelm megjellsvel; s nevt olyan szedssel pldul bettpussal, stlussal vagy httrsznnel kell kiemelni, amely azt egyrtelmen elklnti a tbbi sszetevtl. Az sszetevk felsorolsnak hinyban tartalmaz szbl s a II. mellklet listjn szerepl anyag vagy termk nevbl kell llnia. Az allergnt jellni kell minden sszetett sszetevnl! Nem kell azonban feltntetni az allergnt, amikor az lelmiszer neve egyrtelm utalst tartalmaz az rintett anyagra vagy termkre vonatkozan.

nap

hnap

Dtumjells

A minsgmegrzsi idt a kvetkezkppen lehet feltntetni: Minsgt megrzi: - amennyiben a nap is jellve van. Minsgt megrzi vgig - ms esetekben. Sorrend kdolatlan formban: nap / hnap / v A fogyaszthatsgi idt a kvetkezkppen kell feltntetni: Fogyaszthat: amit a trolsi felttelek lersa kvet. Sorrend kdolatlan formban: nap / hnap esetleg v A fagyasztsi vagy els fagyasztsi idpontot kvetkezkppen kell feltntetni: Fagyaszts idpontja: . Sorrend kdolatlan formban: nap / hnap / v Fagyasztott hs, fagyasztott hsksztmny s fagyasztott feldolgozatlan halszati termkek fagyaszts/els fagyaszts idpontjt kell feltntetni. Pl.: fagyasztott sajttal tlttt csirkemell a

19/2004 FVM rendelet 2014. december 12-ig 121.

- Nem elrecsomagolt termk - Fogyaszt krsre a vsrls helyn csomagolt termk Elads helyn: megnevezs Minden egyb ktelez adat a ksr dokumentciban Forgalmazs helyn, a fogyaszt tvolltben elrecsomagolt termk (= kereskedelmi elrecsomagols) A csomagolson a kvetkezket kell feltntetni: Megnevezs Tmeg Minsgmegrzsi /fogyaszthatsgi id Gyrt/forgalmaz Alkoholtartalom

2.

1169/2011/EU rendelet 2014. december 13-tl 13Az elrecsomagolt lelmiszer j defincija alapjn nem szmt elrecsomagolt termknek
Fogyaszt krsre a vsrls helyn csomagolt termk Forgalmazs helyn csomagolt termk (= kereskedelmi
elrecsomagols) Nem elrecsomagolt lelmiszereknl ktelez feltntetni: CSAK AZ ALLERGN!!! (feltntets mdjra nemzeti rendelkezs lehet) Egyb adatra nemzeti rendelkezs lehet (pl.: csomagolatlan kenyerek jellse)

Egyb jdonsgok 1.
Kiegszt elemek a jellsen (III. mellklet)
Szhasznlat vltozsok Pl.destszerrel (destszerekkel) ezt a kifejezst az lelmiszer nevhez kapcsoldan kell feltntetni.

KIOLVASZTOTT

(VI. mellklet)

Az rtkestst megelzen fagyasztva trolt, majd kiolvasztott llapotban rustott lelmiszerek esetben az lelmiszer nevhez hozz kell fzni a kiolvasztott megjellst. Figyeljnk arra, hogy vannak kivtelek!

sszetev helyettestsnek jellse (VI. mellklet)


Megszokott sszetev helyettestse esetn a megnevezs kzvetlen kzelben meg kell adni a helyettest elemet, amelynek a betmrete a megnevezs betmretnek legalbb 75%-a. Pl: nvnyi zsrral kszlt

Egyb jdonsgok 2.
Hozzadott fehrje jellse (VI. mellklet)
Hozzadott fehrjt tartalmaz hsksztmnyek, elksztett hsok s haltermkek esetn az lelmiszer megnevezsben utalni kell a fehrjk jelenltre s szrmazsra .

Hozzadott vz jellse (VI. mellklet)


Hsksztmnyek, s olyan elksztett hsok esetben (darab, zlet, szelet, llati test vagy fltest) amennyiben a hozzadott vz a ksztermk tmegnek 5 %-t meghaladja, az lelmiszer nevben fel kell tntetni, hogy a termk hozzadott vizet tartalmaz. Ugyanez a szably alkalmazand a halszati termkekre s feldolgozott halszati termkekre, amely darab, zlet, szelet, haltest, filzett vagy egsz hal formj halszati termk.

Egyb jdonsgok 3.
lelmiszeren jgrteg
(IX. mellklet 5. pont) Jgrteggel bevont lelmiszer (pl. halak) esetn a nett tmegknt a jgrteg nlkli tmeget kell megadni. A rendeletben ez fnyezanyag-knt szerepel (hibs fordts).

Darabokbl formzott jellse (VI. mellklet)


Azon hsksztmnyek, elksztett hsok s halszati termkek esetben, amelyek azt a ltszatot keltik, hogy egy darab hsbl vagy halbl llnak, de valjban tbb darabbl egyb sszetevket (lelmiszer-adalkanyagokat, lelmiszer-ipari enzimeket vagy egyb anyagokat) felhasznlva formztk ket egy darabb, a jellsen fel kell tntetni: darabokbl formzott hs s darabokbl formzott hal.

Egyb jdonsgok 4.
Nem ehet burkolat jellse (VI. mellklet)
Ha a hsksztmny burkolata nem ehet, akkor azt fel kell tntetni (a megnevezst ksr elem!).

Trolsi vagy felhasznlsi felttelek jellse (25. cikk)


Fel kell tntetni a trolsi s/vagy felhasznlsi feltteleket , amennyiben az lelmiszer klnleges trolsi s/vagy felhasznlsi feltteleket ignyel. Az lelmiszernek a csomagols felbontsa utni megfelel trolsa illetve felhasznlsa rdekben adott esetben a trolsi feltteleket s/vagy a felhasznlhatsgi idt is fel kell tntetni.

Koffein jells
19/2004. FVM-ESzCsM-GKM egyttes rendelet Magas koffein tartalom figyelmeztets elhelyezse azon italon, amely 150 mg/l-nl tbb, brmely forrsbl szrmaz koffeint tartalmaz. + koffein mennyisge 1169/2011/EU rendelet Magas koffeintartalm. Fogyasztsa gyermekek s terhes vagy szoptat nk szmra nem ajnlott. figyelmeztets elhelyezse azon italon, amely 150 mg/l-nl tbb, brmely forrsbl szrmaz koffeint tartalmaz. + koffein mennyisge Az italokon kvl egyb lelmiszerek, amelyekhez a koffeint lettani clbl adjk hozz. Koffeint tartalmaz. Fogyasztsa gyermekek s terhes nk szmra nem ajnlott. + koffein mennyisge

Nvnyi eredet finomtott olajok s zsrok jellse


Az sszetevk tmegk szerinti cskken sorrendben trtn feltntetse: A nvnyi olajok / nvnyi zsrok gyjtnv hasznlata az sszetevk kztt megengedett, a kvetkez felttelekkel: A nvnyi olajok / nvnyi zsrok feliratot kzvetlenl kvetnie kell a nvnyi eredet lersnak, s amelyet a vltoz arnyban kifejezs is kvethet. A teljes mrtkben hidrognezett vagy rszben hidrognezett kifejezst a hidrognezett olajok/zsrok megnevezshez hozz kell fzni.

Egyetlen nvnyi eredet finomtott olaj vagy zsr esetn a teljes pontos nvvel kell megadni, mert csoportnevet nem llaptottak meg r, pl. plmazsr.