RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MIKRO PENDIDIKAN SAINS SUKAN

Tarikh Hari Masa Tingkatan Bilangan Murid : 8 Ogos 2001 : Rabu : 7 .30-11.00 pagi : 4 : 12

Butiran Khas :
Tunjang Pembelajaran : Kemahiran Tajuk Pembelajaran Fokus Pembelajaran : Olahraga : Fasa-fasa dalam lompat jauh gaya layar i. ii. iii. iv. Larian Lompatan Layangan Daratan

Psikomotor : -. -.Melakukan gaya layangan dengan betul.Melakukan 3 daripada 5 lompatan dan lonjakan dengan betul. 1. Objektif : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran ini pelajar-pelajar dapat . 2.Dapat menyatakan tiga gaya lompatan dalam acara lompat jauh. 3. Pelajar telah mempelajari gaya-gaya lompatan yang disyorkan.Pelajar-pelajar dapat berkejasama dalam kumpulan dan mematuhi arahan guru. -. Kognitif : -. 3. Pelajar pernah melakukan aktiviti lompat jauh di sekolah.Dapat menyatakan hukum newton yang terlibat. -. Afektif : -.Dapat menentukan jarak atau luas tapak pendaratan.Dapat menentukan cara dan teknik lompatan yang betul. . Pelajar pernah menonton aksi dan gaya ynag lebih jelas di kaca television. -.Pengetahuan awal pelajar : 1.Melakukan pendaratan dengan baik. 2. -.

Persedian Pelajar : 1. Hurdle . Carta 2. Berpakaian sukan yang lengkap 2. Alat tulis Persedian guru : 1. Tali 7. Wisel 4. Skittel 3. Gelung rotan 6. Bola takraw 5.-.Pelajar menunjukkan rasa seronok kerana dapat mengaplikasikan fasa-fasa yng terlibat dalam lompat jauh.

Fasa Larian Fasa ini memerlukan peserta berlari dengan kepantasan yang optimum berbeza individu. Fasa Lonjakan Fasa ini ialah untuk mencapai X : Pelajar lompatan yang tinggi. .Pengenalan (10 minit ) AKTIVITI BUTIRAN PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN Penjelasan kepada tajuk: .FASA MASA PERMULAAN . 1. tiga terletak di hadapan papan. Panduan: 2. Tapak G : Guru kaki yang digunakan untuk melonjak mana mestilah memijak tidak yang papan lonjak dengan tepat di hujung kaki menyentuh kawasan di dan antara terkawal.Fasa-fasa dalam Lompat Jauh. setiap Bilangan langkah larian ini G X X X X X X X X X X X X Pelajar dibahagikan kepada kumpulan.

Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. 4. untuk dihayun perhatian badan jarak. ke kepada dan Kaki tempat kesan Badan hadapan dihulurkan ke hadapan dan dilenturkan tekanan pendaratan dan tangan dicondongkan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. . mencecah lutut mengurangkan ke atas. Fasa Pendaratan Dalam fasa ini. Fasa Layangan Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan.3. pelompat mesti memberi imbangan pencapaian sewaktu mendarat.

.Aktiviti meningkatkan suhu badan. 1. Bahu – Retraksi Protraksi Evelasi Upward rotasi 3. High Knee Skip 4. Aktiviti dilakukan diketuai regangan dengan oleh seorang pelajar. Kepala – Fleksi kiri dan kanan serta ekstensi depan belakang. Hiperekstensi pinggang 4.Memanaskan Badan . . X : Skitel : Arah Larian : Pelajar Panduan: X X X X X X X X X X X X X X Guru kelas mengawal secara keseluruhan. Fleksi dan ekstensi sendi lutut. Bounding b) Pelajar melakukan aktiviti regangan. High Knee 3.Meningkatkan kadar nadi a) Pelajar berlari mengikut skitel yang telah ditetapkan. Fleksi dan ekstensi sendi pinggul 5. 2. 1. Butt Kick 2.

Bounding terus untuk melompat ke tempat terlebih sebelum halangan yang disediakan dan melonjak mendarat.Langkah 3 ( Ansur Maju 3 ) ( 5 Minit ) Menanduk bola yang digantung.Langkah 1 ( Ansur Maju 1 ) ( 5 Minit ) Membuat langkah panjang dari satu Pelajar dikehendaki Striding X gelung rotan ke gelung rotan yang (Striding) dari satu gelung ke gelung yang Striding sehingga ke tempat pendaratan . Pelajar akan cuba menanduk bola yang digantung dengan melayangkan badan ke udara . dan eversi pada sendi pergelangan kaki PERKEMBANGAN ( 20 minit ) . dorsi fleksi.6. inversi. Pelajar berlari anak secara lain dengan jarak yang tertentu. .Langkah 2 ( Ansur Maju 2 ) ( 5 Minit ) Melompat melepasi halangan. lain. Plantar. Pelajar terus membuat Guru mendemonstrasikan aktiviti dahulu pelajar melakukannya.

Langkah 4 ( Ansur Maju 4 ) ( 5 Minit ) yang mendarat mungkin. . KEMUNCAK ( 5 Minit ) Pertandingan Lompat Jauh antara Pelajar diberi peluang sebanyak pelajar. seterusnya membuat Panduan: X : Pelajar : Gelung Rotan : Bola : Skitel : Papan Landasan pendaratan secara melutut.setinggi Kemudian sempurna. dengan X1 X2 Membuat Tiga Bounding Striding Pelajar dikehendaki membuat dan membuat pendaratan sambil tiga langkah Bounding dan X melutut. Bagi pelajar yang . lima kali lompatan untuk X Guru sebagai dilakukan.

pemerhati pencatat. kelonggaran tetapi dalam tahap . dan G Panduan: X G : Pelajar : Guru : : Papan Lonjak Tempat Mendarat PENUTUP ( 10 Minit ) Menyejukkan Badan ( Cooling Down ) Pelajar Cooling aktiviti melakukan Down regangan aktiviti X X X X dan X X X X X X Aktiviti Cooling sepertimana Down diketuai oleh seorang pelajar. dikira sebagai pemenang.membuat lompatan yang paling jauh.

Guru memberi penilaian terhadap tahap prestasi setiap pelajar. 3.intensiti yang rendah. kandungan pelajaran yang telah dipelajari. 2. Mengulang kembali isi pelajar. Panduan: X : Pelajar . Menyatakan faedah-faedah yang diperolehi daripada aktiviti lompat jauh apabila melakukannya mengikut setiap ansur maju. X X X X Rumusan atau Ulasan guru bersama 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful