TV BETLEEM - TELEJURNAL

Prezentatorul, 6 reporteri, Maria, Iosif, 3 Magi, 3 păstori, 2 soldaţi romani, corul P. Bună seara şi bun găsit la o nouă ediţie a ştirilor TV BETLEEM! Începem actualitatea din această seară cu evenimentul cel mai important al ultimelor zile: o acţiune administrativă a cuprins întreaga ţară: recensământul populaţiei. Reporterul nostru se află pe teren şi ne oferă amănunte… (Imagini) R1. Într-adevăr, este o nebunie generală în oraşul nostru. Oameni veniţi din toate colţurile ţării, plecaţi cu zeci de ani în urmă din Betleem, revin în localitatea unde s-au născut, să se înscrie, conform noii legi impusă de împărat. R1 – Sunteţi de mult aici? I1 – Stau aici de câteva zile şi deja sunt obosit. Nu ştiu cât voi mai rezista. Soldatul – Nu vă mai împingeţi. Hai, toată lumea un pas în spate! I2 – Dar cui îi pasă de noi? Ne ţin aici să pierdem timp şi bani. Pe noi cine ne plăteşte zilele astea? Dacă mai stăm mult pe-aici, riscăm să ne pirdem şi serviciile. În zilele astea mai găsim la cineva vreo înţelegere? Nimeni nu mai vrea să ne înţeleagă. Soldatul – Hei, unde te duci, stai la rând ca toată lumea. Cine te crezi? I3 – Aşa vor ei să facă treabă? Cu un singur funcţionar la atâta amar de oameni? Câţiva (stigă): - Să mai dea drumul la ghişee.... I4 – Până când să mai răbdăm frigul, foamea, oboseala şi suferinţele copiilor noştri. Le plângem de milămicuţilor că sunt nevoiţi să stea şi se chinuie pe lângă noi. Câţiva (strigă): - Demisia! Vrem acasă! R1. După cum aţi aflat oamenii stau de câteva zile la coadă şi sunt gata să se calce în picioare pentru a scăpa mai repede de această obligaţie. Soldaţii romani intervin în forţă pentru a menţine ordinea. Populaţia reproşează autorităţilor că numărul ghişeelor deschise nu este suficient. (Soldati şi lume nemulţumită: Jos Conducerea!!!) P. Aşadar o stare de nervozitate şi un stres general. Să sperăm că procedura de înscriere a populaţiei nu va mai dura foarte mult. Trecem acum în lumea cifrelor unde reporterul nostru pe probleme economice a realizat un reportaj, chiar în Betleem. R2. Am fost azi pe străzile Betleemului şi am constatat o situaţie fără precedent: o explozie a preţurilor cum nu s-a mai văzut. În piaţă, preţurile legumelor şi al animalelor s-au triplat. Asta datorită faptului că pe de o parte multe magazine au fost închise, proprietarii acestora fiind nevoiţi să plece în locul de naştere pentru a se înscrie. Chiriile au crescut în mod spectaculos, iar toate hanurile si hotelurile au pus afişe «Nu mai sunt locuri !» Cei care au amânat venirea la Betleem riscă să îşi petreacă noaptea în corturi sau sub cerul liber. P. Nu este vorba de o atracţie turistică la Betleem, ci de noua lege care agită puternic populaţia.

Continuăm ştirile. Cu siguranţă v-aţi intrebat ce se întâmplă cu cei care nu se supun legii. Păstorii de exemplu ameninţă cu o revoltă. Prin natura meseriei lor, ei nu pot părăsi turmele pentru a se înscrie. Reporterul nostru le-a făcut o vizită şi ne va relata care este situaţia, chiar de la faţa locului. R3. Într-un final păstorii s-au hotărât să nu se revolte împotriva autorităţilor romane şi se vor duce cu rândul, fiecare, să se înscrie. Ei rămân în continuare, zi şi noapte, alături de turmele lor, dar sunt mai optimişti. R3: p1: R3: p2: - Ce v-a făcut să luaţi această hotărâre? - Ce rost mai are să protestăm acum când ştim că va veni ziua eliberării noastre. - Vă daţi seama de ceea ce afirmaţi ? Cum e posibil ? - Ne-am speriat atunci când, ca din senin am fost înconjuraţi de o lumină ciudată şi a apărut în faţa noastră un tânăr înveşmântat în haine albe. Nu ştiam ce să credem! Era înger al Domnului, care a ne-a spus că va fi mare bucurie pentru tot poporul nostru… p3: -…şi că în cetatea lui David, la Betleem s-a născut Eliberatorul poporului nostru, un prunc înfăşat, care s-a născut în ieslea unui grajd. El va fi acela care va purta pe cap coroana regească, p1: -…iar în timpul stăpînirii sale va fi dreptate şi multă pace. P2: - Mărire în cer lui Dumnezeu şi pace pe pământ oamenilor de bunăvoinţă! R: - Şi credeţi în toate aceste semne ? p1+p2+p3: da, credem… p1: -…şi de aceea câţiva dintre noi au plecat la Betleem să-l vădă şi să-l preamărescă pe pruncuşor Ar fi într-adevăr o veste bună. Asteptăm însă şi o confirmare. Continuăm cu ştirile În Beteleem: o tânără mamă a fost nevoită să nască în ieslea pentru animale. Corespondentul nostru vine cu amănunte.

P.

R4.

Tânăra se numeşte Maria şi este originară din Nazareth. Dar, să-i lăsăm să spună în câteva cuvinte ceea ce au trăit zilele acestea. Maria: Am venit aici împreună cu soţul meu, Iosif, pentru a se înscrie, dar din cauza aglomeraţiei, nu am fost primiţi în Betleem. Deşi sufeream nimeni nu a vrut să ne deschidă uşa. După lungi căutări am găsit totuşi, mila unui om, care ne-a găzduit în grajdul său. Iosif: Maria este la prima sa naştere şi a născut în condiţii inumane: paiele i-au servit drept scutece şi a primit caldură doar din partea animalelor. Dar acum am uitat toate clipele şi încercările grele prin care am trecut şi-i mulţumim Domnului pentru copilaşul pe care ni l-a dăruit. R4. Acest copil pe care l-au numit ISUS a primit deja câteva vizite. Pare a fi o celebritate. Vizitatorii sunt nişte oameni simpli, ce-i drept, niste păstori, care ar fi auzit de naşterea lui. Se petrec însă lucruri ciudate: la momentul sosirii echipei
2

noastre am fost surprinşi să constatăm că, în toată sărăcia în care se afla, copilul avea în jurul lui aur, tămâie şi smirnă. P. Trecem acum la ştiri externe. O delegaţie internaţională vizitează în aceste momente, ţara noastră. Ei au fost primiţi de Impăratul Irod. În acest moment, colegul nostru se află la Ierusalim, la palatul regal şi ne oferă mai multe informaţii. R5. Gaşpar din Tarnish, Balthazar din Saba şi Melchior din Arabia sunt cei trei cercetători orientali ce efectuează o vizită oficială în ţara noastră în aceste zile. Ei spun că au văzut în stele, că pentru Israel se anunţă vremuri prospere. Au adus cu ei un proiect, numit «Pruncul Împărat» în care sunt specificate măsurile ce trebuie luate pentru o mai bună organizare a ţării, atât la nivel central cât şi local. Au ales localitatea Betleem ca loc pentru experiment. M1.- Abia aştept să-L văd pe prunc, să stau în faţa Sa, să mă închin Lui şi să îi dau darul pe care l-am pregătit de multă vreme. M2. - Da, aşteptăm cu nerăbdare să ajungem cât mai repede. M3.- Am venit să îl vedem pe acest copil, să ne închinăm lui şi să-i oferim daruri celui ce ne-a făcut să tresalte inimile de bucurie. Noi venim din răsărit, dintr-o ţară foarte îndepărtată. M2. - Pe când eram în ţara noastră am văzut că a apărut pe cer o stea nouă, o stea care lumina tot cerul. Atunci ne-am uitat în cărţi şi am citit despre o profeţie care spunea că în oraşul Betleem se va naşte fiul lui Dumnezeu. M1.- Când am văzut steaua am ştiut că profeţia pe care am citit-o s-a împlinit şi fiul Lui Dumnezeu s-a născut în lumea noastră în chip de copilaş. Şi, iată, steaua care ne-a condus din ţara noastră s-a oprit deasupra acestui loc. R5. Surse din anturajul lui Irod ne-au spus că, este posibil ca negocierile privind anunţarea sa despre locul naşterii copilului, să fi eşuat pentru că echipa de astronomi, după vizita la Betleem, a părăsit imediat Israelul, pe un alt drum decât cel stabilit oficial. P. - Rămânem tot în zona palatului regal. Nebunia împăratului Irod atinge cote maxime. Că se temea de un eventual complot este lucru ştiut deja. Pericolul ar veni acum de la un prunc care tocmai s-a născut !!! Împăratul se teme că acesta ar vrea să îi ia tronul !!! Pentru a înlătura orice pericol, Irod a ordonat un adevărat masacru: toţi băieţii până la doi ani vor fi ucişi. Această măsură a dus la emigrări masive ale populaţiei. Mai multe amănunte, de la colegul nostru de la frontiera cu Egiptul. (Imagini, interviu cu Iosif) R6. Suntem la graniţa cu Egiptul unde vedem cum multe familii de evrei pleacă în exil din cauza masacrului pornit de împărat împotriva copiilor sub doi ani. Am stat de vorbă cu familia unui meşter tâmplar, numit Iosif. R6: Spuneti-ne, vă rog, de unde veniţi şi ce aveţi de gând să faceţi ?
3

Am fost la recensământ, în oraşul Betleem şi am aflat într-o noapte că Irod vrea să omoare copilaşii. Trebuie să-mi scap copilaşul, vedeţi…, abia născut, din mâinile răufăcătorilor şi să fug împreună cu mama sa, Maria, în Egipt. R6: Nu vă este team că veţi fi urmăriţi şi prinşi Maria: Dumnezeu e bun şi milostiv! Dumnezeu e cu noi! Ne va arăta calea pe care trebuie să mergem, şi cu credinţă, iubire şi speranţă vom munci împreună şi ne vom descurca până când în ţară se vor îndrepta toate lucrurile. R6: Aşadar, speraţi să vă întoarceţi ! Iosif: Da. Credem că va veni ziua când ne vom întoarce şi ne vom bucura de toate faptele minunate pe care le va face regele nostru. Un păstor: …căci, am auzit, că în timpul stăpânirii lui îi va da jos pe cei puternici şi îi va ridica pe cei smeriţi Alt păstor: …celor flămânzi le va da mâncare, iar pe cei bogaţi îi va lăsa cu mâinile goale. Iosif: Fraţilor, să ne grăbim, căci nu e timp de pierdut! (Maria, tu mai poţi ? Hai, ajungem în curând.) Toţi în cor: DUMNEZEU E CU NOI ! P. Cel puţin până la moartea lui Irod lucrurile nu par a se schimba în bine. Practic revenim mereu la acelaşi subiect: un prunc să fie Eliberator. În momentul în care editam ştirile, ne-am pus această problemă şi am început să căutam în arhive. Iată ce am descoperit: Jurnaliştii care au lucrat la redacţie cu mult timp înaintea noastră au anticipat aceste evenimente. Astfel Isaia, unul din reporterii noştri de la departamentul Social spunea: “Iată fecioara va rămane însărcinată, va naşte un fiu şi îi vor pune numele Emanuel, adică Dumnezeu cu noi” Un alt ziarist, Moise, spunea că Dumnezeu va ridica din mijlocul poporului un mare profet şi că trebuie să ascultăm de El. Tot din arhive am aflat că Miheea vedea Betleemul ca fiind localitatea unde se va naşte Eliberatorul, urmaşul marelui rege David. Ediţia noastră informativă a ajuns la sfârşit. Dar nu încheiem fără să amintim o ştire de ultimă oră. Reporterii noştri ne-au confirmat că în noaptea trecută s-au auzit melodii ca venite din cer deasupra Betleemului. Ei au reusit să înregistreze corul îngerilor şi vă lăsăm să ascultaţi un extras. DUMNEZEU E CU NOI ! (COR)

Iosif:

4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful