You are on page 1of 28

DSE-PHY-MK2-121

HKDSE Physics Mock Paper Series


Set 2 2012 HKDSE Physics Mock Exam Paper Paper 1: Multiple Choices questions Total: 40 Marks Time Limit: 1 hour

IV: Part IV: Force and Motion (100%):


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Position and movement (15%) Force and motion (20%) Projectile motion (10%) Work, energy and power (20%) Momentum (15%) Uniform circular motion (10%) Gravitation (10%)

. 2012 , . , ". (Qualitative) (Qualitative) " , , ". " , . (By Topics) " . ,

Enrollment Hotline: 6772 3001

Website: www.andylai.hk

MSN: mrandylai@hotmail.com

Address: Rm706, Prosper Commercial Building, 9 Yin Chong Street, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong.

2012 HKDSE Physics Paper I Set 2 Suggested Answers


1. 6. 11. 16. 21. 26. 31. 36. C C A B D B A D 2. 7. 12. 17. 22. 27. 32. 37. B D B D A A D C 3. 8. 13. 18. 23. 28. 33. 38. C B D A B C D B 4. 9. 14. 19. 24. 29. 34. 39. B A D C D B B B 5. 10. 15. 20. 25. 30. 35. 40. A B A A C D A C

* Super Challenge answer: Question no. 24: Away point P.

Physics is easy! No pains! No gains!

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

Part I: Multiple choices Questions: 1. Andy is taking the lift downward with uniform deceleration, the reading of the scale is 100N (Figure 1). Suddenly, the string of the lift is broken, Andy, the scale and the lift is under free fall motion (Figure 2). Fortunately, the lift is designed by Andy and there is a parachute system installed. After the parachute reaching the steady state, the lift is falling down with safe uniform speed at about 1 m s-1 . Which of the following is the possible reading of the scale in figure 2 and figure 3 respectively?
No problem! I have parachute! Ha ha!

After string breaks Figure 1. Figure 2. 120 N 0N 0N 100 N Figure 2 Figure 3. 100N 120N 80N 100N

After opening parachute reaching steady state

Figure 3

A. B. C. D.

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II a. vertical motion under gravity point 4)

2. The following figure shows the positions of a ball when t = 0s, 2s, 4s and 6s respectively. What is the average acceleration of the ball of the whole journey?

A. B. C. D.

0.375 m s -2 0.75 m s -2 1 m s-2 2 m s-2

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II a. equations of uniformly accelerated motion point 2)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 1

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

3. Which of the following statement is always true? A. Displacement travelled by a particle is always greater than the distance travelled by a particle. B. If a particle is at rest now, its acceleration must be zero at that moment. C. The magnitude of Andys weight on the Earth is always equal to the magnitude of the force acting on the Earth by him. D. If the body is increasing its speed on a rough surface, the friction acting on the body is always increasing accordingly.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II a. Position, distance and displacement point 1 2 b. Newtons first law of motion point 2 and 3 Newtons second law of motion point 2 Mass and weight point 2)

4. Which of the descriptions about the motion of a car in the graph is correct? (Hints: BC is a straight line.)

A. Before point A, the car accelerates uniformly and attains maximum speed at A. B. From point B to point C, the car moves with uniform velocity. C. At point C, the car changes it direction. D. At point D, the car is moving with maximum speed.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II a. speed and velocity point 5 uniform motion point 1)

P. 2

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

5. Andy is driving his car on a circular track of radius a, as shown in the figure below. When his car has traveled clockwise from P to W, what is the displacement from P to Q?

A. a 2 southwest. B. a 2 northeast. 3a southwest. C. 2 D. 3a northeast. 2

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II a. position, distance and displacement point 1 scalars and vectors point 1 2)

6. Two small ball A and B of masses 1 kg and 2 kg respectively are released from rest at heights 2h and h above the ground respectively. Which of the following statements is/are correct ? (Assume air resistance is negligible) (1) The acceleration of ball A doubles that of ball B. (2) The distance between ball A and ball B will be the same as they are falling down before reaching the ground. (3) A. B. C. D. The kinetic energy of ball A when reaching the ground is the same of that of ball B. (1) only (3) only (2) and (3) only None of the above

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II a. equations of uniform accelerated motion point 2 b. Newtons second law of motion point 2 d. Law of conversation of energy in a closed system point 1 2 3)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 3

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

7. In the figure below, A cart is pulled along a horizontal rough surface by a rope that passes over a fixed smooth pulley. A electronic scale is placed on the road. As the cart is moving to the right, which of the following description about its acceleration and reading of the scale is correct? (Assume the tension in the string and the friction acting on the cart remains unchanged during its motion.)

A. B. C. D.

Acceleration Increasing Increasing Decreasing Decreasing

Reading of the scale Increasing Decreasing Increasing Decreasing

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Newtons second law of motion point 2 3 4 5)

8. In the figure below, an oil tanker is accelerating uniformly. However, its oil tank is broken with a big hole and the oil is leaking into the sea. Which of the following descriptions about the oil tanker must be correct?

A. The normal reaction acting on the tanker remains unchanged. B. The rate of change of momentum of the tanker is decreasing. C. The air friction acting on the tanker is constant. D. The net force acting on the tanker is increasing.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Newtons second law of motion 2 3 4 5 e. Change in momentum and net force point 2)

P. 4

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

9. A horizontal force 10 Newton is applied to a car on a rough horizontal surface. The acceleration of the block is 2 m s -2 . If the force is changed to 20 N and the frictional force remains unchanged, then the acceleration of the block will be A. greater than 4 m s -2 B. equal to 4 m s -2 C. between 2 m s -2 and 4 m s -2 D. equal to 2 m s -2
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Newtons second law of motion point 2 3 4 5 6)

10. A force F is applied to block A and pushing it to the right on a smooth surface. The masses of A, B and C are 1 kg, 2 kg and 3 kg respectively. What is the force acting on B by C in terms of F?

A. B. C. D.

F/3 F/2 F 2F

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Newtons second law of motion point 2 3 4 5 6)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 5

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

11. An object of mass 5 kg is placed on a smooth plane with an inclination of 30 degree to the horizontal. An object of mass 3 kg is connected by a light string passing over a frictionless pulley, as shown below. When is the tension in the string?

A. 27.6 N B. 28.4 N C. 29.2 N D. 30.0 N


(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Newtons second law of motion point 2 3 4 5 6)

12. Consider Andy is taking a lift accelerating upwards from the ground floor to the 7th floor. He is standing on a scale weighing his weight. What of the following graph BEST describes the change in reading of the scale during the upward motion of the lift? Assuming his weight is equal to W and the reading of the scale is R.

A.

B.

C.

D.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Newtons third law of motion point 1 2) P. 6 2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

13. Each uniform-brick as shown in the figure is of length L. How would you stack 3 blocks so the top brick has the maximum horizontal overhang (x) above the bottom brick?

A.

1 L 3

B.

2 L 3

C.

1 L 2

D.

3 L 4

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Moment of a force point 1 2 3)

14. A racing car is designed that no side way toppling happen if the angle of inclination is less than or equal to 30 degrees to the horizontal. If the center of gravity of the racing car is 1.8 meters above the ground, what is the minimum separation x between its two wheels?

A. B. C. D.

1m 1.5 m 1.8 m 2.1 m

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. Moment of a force point 1 2 3 4)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 7

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

15. A trained dolphin leaps from the water with an initial speed of 12.0 ms 1 . t jumps directly toward a ball held by the trainer a horizontal distance of 5.50 m away and a vertical distance of 4.10 m above the water. In the absence of gravity, the dolphin would move in a straight line to the ball and catch it, but because of gravity the dolphin follows a parabolic path well below the balls initial position, as shown. Once the trainer releases the ball, the dolphin leaves the water. Calculate the time that the dolphin and the falling ball meet.

A. B. C. D.

0.47 s 0.57 s 0.67 s 0.77 s

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II c. projectile motion point 2 3)

16. In projectile motion, the motion in horizontal direction and vertical direction is independent because A. the acceleration due to gravity affects both horizontal direction and vertical direction. B. the weight cannot be resolved a component of force which is perpendicular to the direction of the weight. C. the motion of the horizontal direction is in uniform motion. D. We assume there is no air resistance for both horizontal direction and vertical direction.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II c. projectile motion point 2)

P. 8

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

17. A stone is projected at an angle of 60 degree to the horizontal with an initial kinetic energy E. Neglecting air resistance, find the kinetic energy of the stone when it is halfway down. A. E/4 B. E/2 C. 3E/4 D. 5E/8
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II c. projectile motion point 1 2 3 e. Law of conversation of energy in a closed system point 1 2 3)

18. Andy is pointing at a point A with his AK-47 toy gun at an angle of inclination . The distance between point A and the toy gun is 30 m. If the speed of the bullet is 50 m/s when it was shot from the gun, calculate the separation between the bullet and point A when the bullet is vertically below A. Assume there is air resistance.

A. 1.8 m B. 3.2 m C. 4.8 m D. It cannot be found since the value of is not given.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II c. projectile motion point 2 3)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 9

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

19. A particle of mass m is suspended from a fixed point O by a light, inextensible cord. The particle is moving from P to Q by a motor with uniform speed. It moves in an arc of a circle as shown in the figure below. Which of the following statement is correct? (Assume there is no air resistance acting on the particle during the motion.)

A. The particle moves with constant velocity from P to Q. B. All the loss in potential energy of the particle from P to Q is converted to the kinetic energy of the particle at Q. C. There is work done against friction between the parts inside the motor. D. Total mechanical energy of the particle is conserved when it move from P to Q.
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. Law of conservation of energy point 1 2 3)

20. The graph below shows the variation of the force F with the displacement x of a particle. What is the total work done by the force F when the particle moves from x = 5m to
x = 15m and then back to x = 10m ?

A. 62.5 J B. 87.5 J C. 150 J D. 237.5 J


(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. mechanical work point 2)

P. 10

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

21. A uniform meter rope with mass 5 kg is held at rest with 75 cm lying on a smooth horizontal table surface and the rest 25 cm hanging freely over the edge. What is the minimum energy needed to pull the rope on the table surface?

A. 12.3 J B. 6.1 J C. 3.1 J D. 1.5 J


(Reference: HKDSE Physics syllabus part II b. moment of a force point 4 d. gravitational potential energy (P.E.) point 1 2 3)

22. A stone is projected vertically upwards. Neglecting air resistance, which of the following shows the variation of the kinetic energy of the stone with the time during its upward motion?

A.

B.

C.

D.

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. Kinetic energy point 2 3)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 11

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

23. A simple pendulum bob with mass 1 kg is released from rest from a point P, which is 0.8 m above its lowest Q, as shown in the diagram below. Neglecting air resistance, which of the following statement is / are correct?

(1) The work done by the tension in the string when the bob moves from point P to point Q is equal to 7.84 J (2) The loss of potential energy of the bob is equal to the gain in kinetic energy of the bob when it moves from point P to point Q. (3) The acceleration of the bob will points towards O. A. (1) only B. (2) only C. (1) and (2) only D. (2) and (3) only
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. law of conversation of energy point 2 3 f. uniform circular motion point 4 5)

24. A force F is applied to push a block of mass 5 kg upward along a inclined plane with angle of inclination 30 degrees. The greatest value of F to make the block remain at rest is 31 N. What is the minimum work done needed to move the block up vertically by 2 meter?

A. B. C. D.

62 J 98 J 100 J 124 J

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. Law of conversation of energy in a closed system point 3)

P. 12

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

25. After the rocket fuel is used up, the rocket stopped moving. After a while, a small explosion is used to separate a space capsule of mass mc from its rocket of mass mr where mc < mr . Which of the following statements is / are correct?

(1) After explosion, the magnitude of the momentum of the capsule is larger than that of the rocket. (2) The total kinetic energy of the capsule and the rocket is conserved before and after the explosion. (3) The kinetic energy of the capsule is larger than that of the rocket after explosion. A. B. C. D. (1) and (2) only (2) and (3) only (3) only None of the above

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II e. law of conversation of momentum point 2 3)

26. A sphere of mass m strikes a vertical wall and bounces off it, as shown below.
wall

momentum pB

momentum pA

The magnitude of the momentum of the sphere just before impact is pB and just after impact is pA. The sphere is in contact with the wall for time t. The magnitude of the average force exerted by the wall on the sphere is

A.

( pB

pA ) . t

B.

( pB + p A )
t

C.

( pB

pA ) . mt

D.

( pB + p A )
mt

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II e. Change in momentum and net force point 1)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 13

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

27. A toy cannon (with ball inside) with mass 3 kg is mounted vertically on a cart with mass 3 kg. The cart is moving along a straight-line with constant speed 4 m/s. A spring inside the cannon shoots a ball with mass 1 kg vertically upwards. Assume there is no resistance force acting on the cart and the ball. Find the change in kinetic energy of the cart and cannon after the ball is shoot upwards. (answer correct to the nearest integer)

A. B. C. D.

8J 10 J 21 J 36 J

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II e. law of conservation of momentum point 2 3)

28. A particle of mass m strikes a barrier with velocity u and rebounds with velocity v. Which of the following statement is / are correct?

(1) The velocity u and v must be the same. (2) The angle and must be equal. (3) The net change in momentum of the particle can be expressed as 2mvsin . A. B. C. D. (1) and (2) only (1) and (3) only (2) and (3) only (1), (2) and (3)

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II e. law of conversation of momentum point 1 2 3)

P. 14

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

29. Two identical balls, A and B, each suspended by a light inextensible string of length l to a common point X. A is raised and then released through an angle of 60o as shown. The collision between A and B is perfectly elastic. What are the speed of A and the speed of B, just after the collision?

Speed of A A. B. C. D. E. 0 0 gl 2 gl 2 gl

Speed of B gl 2 gl gl 2 0 gl

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. law of conversation of energy point 2 3 e. law of conversation of momentum point 1 2 3)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 15

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

30. A particle A of mass mA collides elastically on another particle B of mass mB initially at rest. Particle A leaves at an angle with the horizontal while B leaves at an angle with the horizontal. If mA = mB , then

(1) + = 90o (2) u A = v A + v B (3) uA2 = vA2 + vB2 A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3) (Reference: HKDSE Physics syllabus part II e. law of conversation of momentum point 1 2 3) 31. A billiard ball is moving on a frictionless horizontal table at a speed of u. It hits another billiard ball of equal mass which is initially at rest. The directions of travel of the two balls after impact are both at an angle with the original direction of the ball. Given that 30% of the initial kinetic energy is lost during the impact, find the value of the angle .

A. B. C. D.

32.31o 53.30o 45o 25.21o

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II d. law of conversation of energy point 2 3 e. law of conversation of momentum point 1 2 3)

P. 16

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

32. When a boy jumps vertically upward, his momentum is changing before and after leaving the floor. Which of the following statement is / are incorrect? (1) This situation violates the law of conservation of momentum. (2) The change in momentum before and after leaving the floor comes from the impulse given by his weight. (3) When the boy is in the air, his momentum is constant. A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3)
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II e. change in momentum and net force point 1 law of conversation of momentum point 1)

33. The figure shows a small body of mass m revolving in a horizontal circle with constant speed v at the end of a string of length L. If the string makes an angle with the vertical, what is the period of the body? L sin / g 2

A.

B. L / g cos C. 2 L sin / g D. 2 L cos / g


(Reference: HKDSE Physics syllabus part II f. uniform circular motion point 2 3 4)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 17

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

34. A rope is fixed at point O at one end and a ball is attached on the other end. If it is released freely at point A, the ball will swing like a pendulum from point A to point E. Which position will the net force of the ball pointing towards point O? Assume the rope is tight throughout the motion.

A. B. C. D.

A only E only A, C and D only A, B, C, D and E

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II f. uniform circular motion point 2 3 4)

35. The diagram represents the rear view of a lorry with mass 1000 kg moving away from an observer on a level road at constant speed around a bend of which the centre of curvature is at point P. the radius of round a bend is 50 meters. The distance between 2 wheels is 1.5 meters and the center of gravity above the ground is 3 meters. What is the maximum speed of the car without overturning?

A. B. C. D.

11.1 m/s 15.7 m/s 22.4 m/s 28.7 m/s

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II f. uniform circular motion point 2 3 4)

(Super challenge: Which side with the lorry bend? Away from point P or Towards point P?)

P. 18

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

36. A vehicle is moving along a banked circular road. The banking angle of the road is designed for vehicles moving with speed v as shown in the figure below. Which of the following statement is / are incorrect?

(1) If the speed of the vehicle is slightly larger than v, there will be friction acting on the car point upwards along the banked road. (2) The vehicle cannot move with speed less than v along a banked circular road. (3) The normal reaction force acting on left wheel ( R2 ) and right wheel ( R1 ) are the same. A. B. C. D. (1) and (2) only (1) and (3) only (2) and (3) only (1), (2) and (3) only

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II f. uniform circular motion point 2 3 4)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 19

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

37. In the figure, there are a 1-kg mass placed on the point P, point Q and point R respectively. Determine the resultant gravitational field strength at point S.

A. B.

GM a2 3GM 2a 2

C. (

2 2 + 1 GM )( 2 ) 2 a 3GM D. a2

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II g. Gravitation point 1 2 3)

38. Suppose there is two star called Andys star and 5** star in the universe forming a binary star system. They will revolve about center O with uniform circular motion under their mutual gravitational attraction. If the radius of orbit of Andys star is twice that of 5** star, which of the following statement is / are incorrect?

(1) The mass of Andys star is two times that of 5** star. (2) The angular velocity of Andys star and 5** star are the same. (3) The force acting on Andys star is larger than the force acting on 5** star. A. B. C. D. (1) and (2) only (1) and (3) only (2) and (3) only (1), (2) and (3)

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II g. Gravitation point 1 4 5) P. 20 2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

39. Consider a satellite with mass m kg moving around the Earth with tangential velocity v. As the satellite is in a circular orbit around the Earth with mass M e kg, the gravitational force
(weight) acting on the satellite provides the centripetal force needed for circular motion. The radius of its orbit is rs and the radius of the Earth is Re . Which of the following

statement is / are incorrect?

(1) If the mass of the satellite is larger, the radius of orbit will decrease if it is moving with the same tangential velocity v. (2) If radius of the orbit increases, the velocity of the satellite will decrease. (3) If there is an astronaut working inside the satellite, he will feel weightless since there is no weight acting on him by the Earth. A. B. C. D. (1) and(2) only (1) and (3) only (2) and (3) only (1), (2) and (3)

(Reference: HKDSE Physics syllabus part II g. Gravitation point 1 4 5)

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 21

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

40. There is a kind of satellite called Parking Satellite or Geostationary satellite rotating around the Earth. The Parking Satellite will rotate in the same sense as the Earth with same period, i.e. the period is equal to 24 hours. Which of the following statement is / are incorrect?

(1) The orbit of the parking satellite must be above the equator. (2) Different parking satellites have different orbiting velocity depending its height above the ground. The higher the satellite, the faster the orbiting speed. (3) The transmitter in Hong Kong cannot make use of Parking Satellite to transmit signal because there is no parking satellite overhead Hong Kong. A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3)
(Reference: HKDSE Physics syllabus part II g. Gravitation point 1 4 5)

The end.

P. 22

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

sir 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1

DSE-PHY-MK2-121

sir

, :
2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 1 Paper 1 (Heat and Gases) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 1 Paper 2 (Heat and Gases) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 1 (Force and Motion) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 2 Paper 2 (Force and Motion) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 3 Paper 1 (Wave Motion) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 3 Paper 2 (Wave Motion) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 4 Paper 1 (Electricity and Magnetism) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 4 Paper 2 (Electricity and Magnetism) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 5 Paper 1 (Radioactivity and Nuclear Energy) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 5 Paper 2 (Radioactivity and Nuclear Energy) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 6 Paper 1 (Astronomy and Space Science) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 7 Paper 1 (Atomic World) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 8 Paper 1 (Energy and Use of Energy) 2012 HKDSE Physics Mock Exam Set 9 Paper 1 (Medical Physics) . 2012 . , , ". (Qualitative) (Qualitative) " , ". , " (By Topics) " , . , . Level 5**: Level 5*: 5: Level 5: 4: Level 4:
Level 3:
Level 2:
Level 1:

100% 100% (The Best of the Best!) 90% (Superb!) 80% (Excellent!) good!) 70% (Quite good!)
60% (Not bad!)
50%

(Need improvement!)

40% (Need revise again!)

Unclassified:

40% (Zero Knowledge!)

Remarks: 1. This is my opinion only, not official HKEAA standard.

2011 A Lai learning Center. ALL RIGHTS RESERVED. www.andylai.hk Prepared by Andy Lai

P. 23

Sir A Lai Learning Center


HKCEE / HKALE / HKDSE / F.1 - F.7 / MO AP / SAT / IB / GCSE / IGCSE / GCE / HSC !!!
sir
, . sir . , / / / IB Diploma / SAT / AP / GCSE / IGCSE / GCE/ HSC , . , , sir ; , , , , ; , . , ; , . , ; sir , . , , sir , , ( sir 24 ). " 50%. Outstanding Performer, . , , , sir , : sir 2009 , ; ; (IB Diploma) (7 ) (GCE) ; (GCSE) A/A* 2009 8 , 6 20 , ABC , 1 , , . 26 ABC 78%, 100%.

(1 ; , . 6 ), 20 . , , ; . , . : www.andylai.hk

: 9 706 : , E2 A2 : 21K, 74, 74S

: 6772 3001 : : enquiry@andylai.hk www.andylai.hk