FIŞA DE ANALIZĂ A MESAJELOR PUBLICITARE DIN PERSPECTIVA COMUNICĂRII INTEGRATE DE MARKETING

I. MARCA: Denumire: Dove

Logo: II. EMIŢĂTORUL : Unilever PLC III. MESAJELE ANALIZATE Campania Dove pentru o frumuseţe adevărată 1. A dove film – Girl’s self-esteem http://www.youtube.com/watch?v=4ytjTNX9cg0 2. Dove self-esteem fund http://www.youtube.com/watch?v=lnOSZX4tpOA

.

site-uri de socializare etc. ŢINTA COMUNICĂRII Publicul ţintă este în principal alcătuit din persoane de sex feminim de toate vârstele (începând de la 14 ani în sus) care locuiesc preponderent în mediul urban. print-uri. blondă. În cadrul campaniei (spoturi. folosind produse de calitate dar la un pret accesibil. alte site-uri care oferă suport video). on-line) s-a urmărit informarea tuturor femeilor cu privire la faptul ca Dove este alături de ele şi în acest scop s-a iniţiat Fondul Self-Esteem care oferă diverse workshop-uri pentru dezvoltarea personală (exemplu: relaţia fică-mamă). indiferent de studii. democratic. adresate femeilor precum şi pe siteuri tip revistă. Obiective de tip afectiv: Promovarea unui ideal de frumuseţe mai apropiat de realitate. creşterea brand-awareness-ului. TEHNICA DE COMUNICARE. 1$ era donat către proiecte care ajutau femeile din toată lumea să îşi redescopere frumuseţea. folosind femei obişnuite în locul modelelor. Astfel s-a vizat apropierea într-un mod afectiv de acestea. Obiective de tip conativ: S-a urmărit implicarea a cât mai multor femei în dezbaterile iniţiate în mediul virtual (emisiuni TV. slabă şi albă. OBIECTIVELE COMUNICĂRII Campania Dove pentru o frumuseţe adevărată a avut pentru toate mesajele pe care le-a transmis aceleaşi obiective. cu venituri mici şi medii. V. youtube.IV. . COMUNICARE UTILIZATE MEDIILE ŞI SUPORTURILE DE Este o comunicare de marketing . plus implicarea acestora în Fondul Self-Esteem prin care la fiecare cumpărare a unui produs Dove. VI.contribuie la realizarea obiectivelor prevăzute în planurile de marketing.) cât şi în viaţa reală. Mediile şi suporturile de comunicare utilizate pentru ambele spoturi sunt televiziune şi mediul on-line (site-ul oficial Dove. Obiective de tip cognitiv: Dove a urmărit să demoleze anumite stereotipuri – cele care spun că frumuseţea poate fi numai tânără. Acestor persoane le place să îşi îngrijească pielea. Imaginile prezentate pot fi găsite în diferite reviste de specialitate.

Sfidează definiţia convenţională a femeii atrăgătoare şi celebrează frumuseţea sub toate ipostazele ei. mărime.VII.2012 . „Vocea” textului. Fii fericită. În concluzie putem spune că aceasta a fost o campanie integrată de marketing la nivel internaţional. către acelaşi public ţintă. Ea a creat o legătură între marcă şi publicul alcătuit din femei din toată lumea. indiferent de suportul de comunicare. Fişă elaborată de OROS ROBERT-ALEXANDRU Grupa 1727 Seria SERIA C Data: 04. facilitează transmiterea mesajului. „Tu eşti frumoasă! Fii tu insuţi. Fie că este o faţă plină de riduri sau un posterior plinuţ mesajul este acelaşi. dar în acelaşi timp puternic. În toate mesajele pe care marca le-a transmis mesajul a fost acelaşi. Este simplu. Folosind preponderent albul şi albastrul deschis Dove exprimă puritate şi curăţenie. SUNT RESPECTATE PRINCIPIILE COMUNICĂRII INTEGRATE DE MARKETING? ARGUMENTAŢI RĂSPUNSUL Principiile comunicării integrate de marketing sunt respectate. Fii specială. Continuitatea ideilor din cadrul spoturilor a dus la crearea Fondului Self-Esteem şi implicarea tuturor femeilor în dezvoltarea acestuia. vârstă sau culoare. ” Pozele stil portret din spoturi şi printuri au un efect pozitiv asupra mesajului comunicat. VIII. indiferent de formă. Caracterul inovator a constat în utilizarea femeilor obişnuite pentru a simboliza frumuseţea. Culorile folosite sunt şi ele un element de codificare nonverbală. Ideea centrală: “redefinirea frumuseţii” a creat o legătură strânsă între femei şi Dove. caldă. Textul este pe aceeaşi lungime de undă cu publicul feminin. ANALIZA MESAJELOR Campania Dove pentru o frumuseţe adevărată a început în Marea Britanie cu o singură reclamă tipărită.11.