SPSC Lecturer Test (Commerce

)
Sample Questions for SPSC Lecturer Test (Commerce)
1. Which from the is NOT a transaction: (A) Mr. A started business with capital Rs.100,000 (B) Placed an order for goods of Rs.10,000 (C) Opened a bank account with Rs.7,000 (D) Received interest from bank Rs.2,000 2. Pass journal entry: Deposited Rs.5,000 in bank (A) Cash A/c (Debit); Bank A/c (Credit) (B) Cash A/c (Credit); Bank A/c (Debit) (C) Capital A/c (Debit); Bank A/c (Credit) (D) Capital A/c (Credit); Bank A/c (Debit) 3. Which from the following is Capital expenditure: (A) Cost of extension to existing assets (B) Rent of office premises (C) An asset is replaced with similar kind of asset (D) Purchase of raw material 4. If Opening stock: 1,000;; Purchases: 10,000;; Sales: 12,000;; Wages: 500;; Closing stock: 1,000 Then Gross Profit = ? (A) 1,000 (B) 1,500 (C) 2,000 (D) 2,500 5. Cost of machine is 40,000 and its salvage value would be 10,000 after the economic life of 15 years. The depreciation per annum will be: (A) 1,000 (B) 1,500 (C) 2,000 (D) 2,500 6. An agreement enforceable at law is a …………….. . (A) Promise (B) Accepted proposal (C) Consideration (D) Contract

www.sipah-e-sahaba.webs.com

7. Consideration means ………………….. . (A) Consensus an idem (B) Proposal (C) Contract (D) Quid pro quo 8. When consent is caused by “Coersion”, the contract is: (A) Voidable (B) Void (C) Unenforceable (D) Quasi-Contract 9. The authentication of an entry that it does exist is called ………………. . (A) Ticking (B) Casting (C) Vouching (D) Calling-over 10. Checking of additions of books of accounts and financial statement is called …………….. . (A) Ticking (B) Casting (C) Vouching (D) Calling-over 11. If “r” represents the Correlation, then which from the following CANNOY be the value of “r”? (A) 0.5 (B) 0.7 (C) 0.9 (D) 1.1 12. Find mean of the numbers: 5, 0, 3, 2, 10 (A) 2 (B) 4 (C) 5 (D) 6 13. A bag containing 4 black, 3 red, 7 green and 6 blue balls. A ball is drawn at random; find the probability that the ball is black? (A) 0.1 (B) 0.2 (C) 0.3 (D) 0.4

14. If y = 2 x +
(A) x − 4 x 1 2 (B) − 2 x x 1 4 (C) − 3 x x 1 2 (D) − 3 x x

2 dy Then =? 2 x dx

15. Find the equation of tangent of the function y = x + 7 x (A) y − 8 x = 0 (B) y − 7 x = 0 (C) y − 7 x + 2 = 0 (D) y − 7 x − 2 = 0

NOTE: MCQs of Economics can be found on SPSC Lecturer Test (Economics)

Answers:
1. B 2. B 3. A 4. B 5. C 6. D 7. D 8. A 9. C 10. B 11. D 12. B 13. B 14. C 15. A

www.sipah-e-sahaba.webs.com