This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

# GMP

Graduate, Managerial and Professional Series NUMERICAL REASONING 2 Question & Answer

Follow us on:

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

C

O T

N

O

O D

N

O T

D

2

C

This test has been designed to assess your numerical reasoning ability using the information provided in a series of charts, tables and figures. Look at each chart or table provided for each question, and use the information in these to work out the correct answer. You have 5 options to choose from. Only one of these options is the correct answer.

Remember: • lease take this test in a quiet environment P where you are unlikely to be distracted • ou may use a calculator for this test Y • nsure you have rough paper E for working out • ork both quickly and accurately W This test consists of 20 questions and you have 15 minutes in which to complete this. The questions are numbered across the top of the screen. The active question is highlighted in orange. Turnover to begin the test.

PY

O

O

PY

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

3

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 1

Question 2

PY

O

C

O T

**What was the approximate total cost to Desi Spicy due to food wastage in 2008?
**

A

£900

B

C

D

£72,000

E

£130,000

What was the total additional profit approximately, that Desi Spicy could have made in 2008, had there not been any food wastage, and assuming this wasted food was actually sold?

£81

N

N

£1,300

£40,000

A

O T

B C

£187 £499

C

D

£1,133

O

E

£1,928

Correct Answer - A

Explanation

Correct Answer - E

O

Step 1 Step 2

Multiply each of the Top 5 Selling dishes ‘Total Servings Wasted’ by the corresponding ‘business cost per serving’. Now add the answers together = £895.60

O

Explanation

Step 1 Step 2

Multiply each of the Top 5 Selling Dishes ‘Total servings wasted’ by the corresponding ‘Profits per Servings’. Add the 5 totals together = £1928.23

D

4

D

PY

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

5

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 3

Question 4

PY

O

C

O T

What is the approximate ratio of the Saag Aloo servings wasted to the Chicken Korma servings wasted, in 2008?

A

1:2

B

C

D

3:2

E

4:5

What was the total profit (to the nearest thousand) that Desi Spicy would have made in 2008 if they had sold all the servings purchased and there had been no food wastage?

£93,000

N

N

2:1

2:3

A

O T

B C

£110,000 £123,000

C

D

£140,000

O

E

£153,000

Correct Answer - C

Explanation

Correct Answer - C

O

Step 1

Establish the ratio of wasted Saag Aloo (180 servings) to Korma (273 servings): The ratio is 180:273

O

Explanation

Step 1 Step 2

Step 2

Simplify the ratio by dividing both by 100 = 1.8:2.73

Multiply each of the Top 5 Selling Dishes ‘Total servings purchased’ by the corresponding ‘Profits per Servings’ Now add the answers together = £122558.61

D

6

D

PY

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

7

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 5

Question 6

PY

O

C

O T

What would have been the total profit from the sale of Mango Lassi had all purchased servings for 2008 been sold?

A

£15,650

B

C

D

£15,844

E

15,861

Considering the cost to Desi Spicy due to food wastage, what was the actual (adjusting for wastage) profit attributed to the sale of Seekh Kebabs in 2008?

£45,523

N

N

£15,770

£15,815

A

O T

B C

£39,469 £17,084

C

D

£15,770

O

E

£1,889

Correct Answer - D

Explanation

Correct Answer - C

O

Step 1

Multiply the ‘Total Servings’ (21125) by the ‘Profit per Serving’ (£0.75): 21125 x 0.75 = 15843.75

O

Explanation

Step 1 Step 2 Step 3

Total profit is the ‘Total Servings Sold’ (13978) multiplied by the ‘Profit per Serving’ (£1.23) 13978 x 1.23 = 17192.94 However, 152 servings were wasted costing (152*0.72 = £109.44)

D

D

The actual (adjusted for wastage) profit is the total profit (17192.94) minus the costs of the wasted servings (£109.44): 17192.94 – 109.44 = 17083.5

8

PY

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

9

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 7

Question 8

PY

O

C

O T

Considering the cost to Desi Spicy due to food wastage, what was the total actual (adjusting for wastage) profit for Desi Spicy in 2008?

A

£62,690

For the ‘Overall experience’, what was the ratio of customers reporting satisfaction to those reporting dissatisfaction?

A

1:2

B

C

D

£122,558

E

£191,266

O T

B C

2:1 3:2

C

D

3:4

O

E

5:3

N

Correct Answer - B

Explanation

Step 1

Correct Answer - E

Explanation

Step 1

O

Step 2

D

Step 3

Total from Step 1 minus Total from Step 2: 120630.38 – 896 = 119734.38

D

Total Servings wasted multiplied by ‘Business Costs per Serving’ for each dish = 896.00

O

Step 2 Step 3 Step 4

Total profit is the ‘Total Servings Sold’ multiplied by the ‘Profit per Serving’ for each dish = 120630.38

10

N

Multiply each side by 5 5:3

£119,734

£120,630

Overall Experience – Satisfied (619): Dissatisfied (371), therefore the ratio is 619:371. This can be simplified by dividing each by 100: 6.19:3.71 Simplify further by dividing each side by 6.19 1: 0.60

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

11

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 9

Question 10

PY

O

C

O T

**How many customers took part in the survey?
**

A

669

**How may responses in total were recorded by the survey?
**

D

3107

B

C

E

6190

A

669

O T

B C

1238 2414

C

D

3107

O

E

6190

1238

2414

N

Correct Answer - B

Explanation

Step 1

Correct Answer - E

Explanation

Step 1

O

O

Step 2

In one area only (i.e., Overall Experience) add the dissatisfied total, the neutral total and the satisfied totals together = 1238

D

12

D

N

In one area only (i.e., Overall Experience) add the dissatisfied total, the neutral total and the satisfied totals together = 1238 Multiply this by the number of areas considered (5): Therefore 1238 x 5 = 6190

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

13

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 11

Question 12

PY

O

C

O T

**Approximately, what percentage of the total number of responses were ‘Neutral’ and ‘Dissatisfied’ responses?
**

A

13%

B

C

D

100%

E

200%

Assuming all ‘Neutral’ responses were regarded as ‘Satisfied’, how many (of the 5) areas would show customer ‘Dissatisfaction’ levels greater than ‘Satisfaction’ levels?

1

N

N

25%

50%

A

O T

B

2

C

C

3

O

D

4

Correct Answer - C

Explanation

Correct Answer - A

O

Step 1 Step 2 Step 3 Step 4

Add up all the dissatisfied responses (173+794+619+337+371) = 2294 Add up all the neutral responses (223+32+68+212+248) = 783 Total dissatisfied and Neutral responses = 783 + 2294 = 3077 Total responses = 6190 Calculate 3077 as a percentage of 6190: (3077/6190) x 100 = 49.71

O

Explanation

Step 1 Step 2

Add together the neutral and satisfied for each area leaving only 2 responses for each - Satisfied and Dissatisfied. Determine how many of the 5 areas would have more dissatisfied than satisfied responses

D

14

D

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

E

5

15

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 13

Question 14

PY

O

C

O T

**What was the Operating Cost of IT and R&D combined, in Q2 of 2009?
**

A

7.4 million EUR

B

C

D

31.5 million EUR

E

44.5 million EUR

Assuming the total Operating Cost in Q1 2009 was €42.6 million, how much greater was the cost (in Euros) of running IT in Q1 than in Q2?

A

7.67 million EUR

O T

B C

2.56 million EUR

C

D

1.33 million EUR

O

E

0.27 million EUR

N

Correct Answer - C

Explanation

Step 1

Correct Answer - E

Explanation

O

O

Step 1 Step 2 Step 3

The combined costs for R&D (22.6) and IT (7.4) is: 22.6+7.4 = 30.0

D

D

16

N

22.6 million EUR

30.0 million EUR

4.61 million EUR

18% of 42.6 million Euros were spent on IT in Q1 2009 The real cost is: (42.6/100) x 18 = 7.67 million Euros spent on IT in Q1 2009 Difference between IT in Q1 v Q2 is: 7.67-7.4 = 0.27 million Euros

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

17

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 15

Question 16

PY

O

C

O T

Which division experienced the greatest percentage decrease in operating cost from Q1 to Q2 of 2009? Assume a total operating cost for Q1 to be €42.6 million.

**Approximately, how many members in total joined the Sports Centre for Swimming and Aerobics?
**

A

1,581

O T

B C

1,274 1,021

C

D

564

O

E

254 Other

N

IT

Engineering

R&D

Marketing

Correct Answer - D

Correct Answer - B

Explanation

O

Explanation

Step 1

O

Step 1 Step 2 Step 3

Total operating cost for Q1 to be €42.6 million. Therefore divide this by 100 to give 1% = 0.426 Multiply each of the percentages in Q1 2009 by 0.426 to give the real operating costs for each area. Compare differences between the real costs in Q1 and Q2 to determine the greatest decrease. Marketing decreased 2.1 million Euros.

D

D

Step 2 Step 3

Step 4

18

N

A

B

C

D

E

Total men = 1812 - Therefore 1% = 18.12 Total women = 1673 - Therefore 1% = 16.73 2% men joined for Aerobics (2 x 18.12 = 36.12) 12% men joined for swimming (12 x 18.12 = 217.4) 43% Women joined for Aerobics (43 x 16.73 = 719.4) 18% Women joined for swimming (18 x 16.73 = 301.1) Therefore total men and women who joined for swimming and Aerobic is: 36.12 + 217.4 + 719.4 + 301.1 = 1274.1

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

19

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 17

Question 18

PY

O

C

O T

Of the total members, what percentage of women have membership with a primary reason for the Weights Gym?

A

4%

B

C

D

16%

E

20%

Considering the total number of members, what is the difference (in percentage terms) between the total number of men and women who joined the Sports Centre for Aerobics classes?

12%

N

N

8%

12%

A

O T

B C

24% 36%

C

D

48%

O

E

60%

Correct Answer - A

Explanation

Correct Answer - D

O

Step 1 Step 2 Step 3

8% of all women joined for the Weights Gym Therefore the total number is 8 x 16.73 = 133.8 Total number of gym members is 1812 (men) + 1673 (women) = 3485 Calculate 133.8 as a percentage of 3485: (133.8 / 3485) x 100 = 3.8%

O

Explanation

Step 1 Step 2 Step 3 Step 4

Total number of members = 3485 (men + women) 43% women joined for Aerobics (43 x 16.73 = 719.4) 2% men joined for Aerobics (2 x 18.12 = 36.24) 719.4 as a percentage of 3485 = (719.4 / 3485) x 100 = 20.6 36.24 as a percentage of 3485 = (36.24 / 3485) x 100 = 1% The difference between the percentages is 20

D

20

D

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

21

Graduate, Managerial and Professional Series - NRT2

Question 19

Question 20

PY

O

C

O T

Approximately, how much money in total does the Sports Centre make from membership to the Weights Gym?

A

$9,101

Which gender is responsible for greater spend on membership with the Sports Centre, and by how much (approximately)?

A

Men by $85,680

B

C

D

$69,001

E

$78,102

O T

B C

Men by $49,213

C

D

Women by $36,467

O

E

Cannot Say

N

Correct Answer - E

Explanation

Correct Answer - C

O

Step 1

56% of 1812 (total men) pay $68 per month; and 8% of 1673 (total women) pay $68 per month Therefore 1014.7 (56 x 18.12) pay $68 per month; and 133.8 (8 x 16.73) pays $68 per month (1014.7 x 68) + (133.8 x 68) = 68999.60 + 9098.40 = 78098

O

Step 1

Explanation

Step 2 Step 3

D

D

Step 2

Step 3 Step 4 Step 5

22

N

$21,685

$51,842

Women by $62,234

First you must establish how many people are buying the memberships, i.e., 2% men buy aerobic memberships. 2% of 1812 (total male members) = 36.24. This must be established for men and women across each of the 5 areas Then multiply the numbers of members by the price of the different memberships, i.e., Aerobics membership costs $12.75 per month and there are 36.24 male members and 719.39 female members. Therefore the costs to males is 12.75 x 36.24 = $462.06, and the costs to females is 12.75 x 719.39 = $9172.22 This must be established for each of the different memberships available. Add up all of the totals for the male members = $85680.42 per month Add up all of the totals for the female members = $36467.22 per month Subtract the female total from the male total = $49213.20 per month

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

© 2011 Graduates First Limited. All rights reserved.

PY

23

Armstrong House (1st floor), 9 Armstrong Drive, Reedswood, Walsall, WS2 8TZ. Tel. 0845 388 6751 Fax. 0845 388 6752 Email. enquiry@graduatesfirst.com

www.graduatesfirst.com