You are on page 1of 7

WIN 150 plaatsen voor 'De Wijers vanuit de lucht

'

Welkom in de Wijers
De Wijers is een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1.000 vijvers, in het hartje van de provincie Limburg. Het gebied spreidt zich uit over de gemeenten Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven. Het is niet alleen een streek waar veel mensen wonen en werken, maar ook een woonplaats voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. Zonder deze vijverstreek als ‘kraamkamer’ zouden bepaalde soorten, zoals de roerdomp en de boomkikker in Vlaanderen al uitgestorven zijn. Niet alleen qua natuur is De Wijers een topregio, de streek heeft ook veel cultuurhistorische en toeristische troeven. Bokrijk, Hengelhoef, Kelchterhoef, Domein Bovy, Herkenrode en het Circuit van Zolder zijn maar enkele topattracties in De Wijers. Kortom: het is een streek waar we trots op mogen zijn!

ONTDEK DE WIJERS OP 30 SEPTEMBER
Op 30 september 2012 wordt de eerste Dag van De Wijers georganiseerd. Alle inwoners van dit unieke vijvergebied kunnen komen kennismaken met de parel in hun eigen achtertuin: De Wijers. Op de volgende pagina’s vind je het volledige programma.

Wijers?
Een wijer is een oude benaming voor een vijver waarin vis wordt gekweekt. Je vindt deze term nog steeds terug in heel wat benamingen van vijvers, straten en dijken. De eerste vijvers ontstonden in de 13de eeuw door veen- en ijzerwinning. Onder invloed van de toenmalige kloosters (vooral de abdij van Herkenrode) werd viskweek sterk gepromoot en zijn de vijvers in de loop van de eeuwen uitgebreid tot een complex van honderden aaneengesloten wijers.

De Dag van De Wijers is een organisatie van het Regionaal Landschap Lage Kempen en de verschillende partners uit het gebied De Wijers. Het landschapsnieuws wordt 2x per jaar breed verspreid. Abonneer je op het landschapsnieuws op www.RLLK.be

www.dewijers.be www.RLLK.be www.landschapssterren.be www.duizendjarigeeik.be www.wandeleninlimburg.be
Volgende uitgave: zomer 2013. V.U. Frank Smeets, Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren Oplage 130.000 ex. Gedrukt op milieuvriendelijk papier. Redactie en foto’s: RLLK copyright foto's: cover, p2-3: Razzi,Roerdomp: Frans Van Bauwel, Herkenrode: VLM, foto kindjes aan de boom: Domein Kiewit, onderzoek van water: Natuurpunt Lummen, RLLK Vormgeving: www.seegersgombeer.be, Druk: Moderna Wettelijk depot: D2012/10.676/16

Programma
A Camping Heidestrand
De Wijers from the sky
11-19u doorlopend Camping Heidestrand, Zwanestraat 105, Zonhoven
Enkel voor winnaars van de wedstrijd

De Wijers, boven en onder water
10-17u doorlopend, geleide wandelingen om 10 en 14u Camping Heidestrand, Zwanestraat 105, Zonhoven
Gratis

Proef van De Wijers op Domein Bovy
10-17u doorlopend Domein Bovy, Galgeneinde 22, Heusden-Zolder
Gratis, workshop Localoca ¤ 3

Elektrische wijertochten Circuit Zolder
10-17u doorlopend Themacafé The Wheels, Terlaemen 4, Heusden-Zolder
Gratis

011/81 04 82 – toerisme@zonhoven.be www.zonhoven.be/toerisme
Aan de infostand van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven kom je te weten welke diertjes er leven in het water van de Wijers. Je kan er ook je kennis over de natuur testen met een heus rad van fortuin. De roerdomp, de mysterieuze adoptiesoort van de gemeente Zonhoven, speelt dan weer de hoofdrol in een film die je kan bekijken ... Ga met een boswachter op stap om de talrijke (uitgevoerde en geplande) herstelwerkzaamheden, voor onder andere de roerdomp, met eigen ogen te aanschouwen.

011/80 80 88 - toerisme@heusden-zolder.be – www.heusden-zolder.be/toerisme
• Kabouterpad voor de kleinsten. Haal de gratis folder af aan het onthaal. • Creatieve workshops bij Localoca vzw: Breng een bezoekje aan de winkel en ontdek de gekste creaties! Doorlopend kan je deelnemen aan workshops en kijken naar demonstraties met een muzikaal randje. Kom in origami een roerdomp of boomkikker maken, of kies je voor een ijsvogelvlinder in zeep? Liever wat meer actie, doe dan mee met de percussie voor kinderen. • Demonstraties: ‘live’ schilderen en kunstsmid Robin Das • Straattheater Kwart voor Vrijdag • Walk on Water: uitdagende jongerenactiviteiten op en rond de St.-Jansvijver en het moeras. Je kan er zelfs op het water leren lopen! • Feestelijke opening van het Bakhuis. Nadien zal er brood gebakken en karper gerookt worden in de oven. • Voorstelling Wijersbier en demonstratie artisanaal bier brouwen • Info over streekkruiden in de kruidentuin en honing slingeren • Volksspelen op het evenementenplein • Huifkartochten (kinderwagen- en rolstoelvriendelijk) naar Vliegvisclub Gammarus

Circuit Zolder - 011/85 88 89
Wil je op een aparte manier De Wijers ontdekken? Maak dan een ‘duurzaam’ tochtje met een elektrische fiets, e-scooter, e-buggy of Segway. Een unieke ervaring zonder storend geluid! Volg de uitgestippelde route met een gps. Onderweg kan je luisteren naar boeiende info, leuke weetjes en zelfs volksverhalen.

011/78 52 59 - info@rllk.be - www.rllk.be
Doe mee aan de wedstrijd op de laatste pagina in dit magazine en win één van de fel begeerde plaatsen op onze ‘Wijers from the sky’. Op 45 meter hoogte verwennen we je met enkele streekhapjes en drankjes uit de Wijers. Ondertussen geniet je van een fenomenaal zicht op de duizenden vijvers van dit vijvergebied en krijg je van de gids meer uitleg over de streek.

Kennismaking met De Wijers en waterknutselen
10-17u doorlopend Camping Heidestrand, Zwanestraat 105, Zonhoven
Gratis

Hindernissenparcours met kajak op de vijver
10-17u doorlopend Camping Heidestrand, Zwanestraat 105, Zonhoven
Gratis

VLM - 011/29 87 00
Hoe kan je het best van het water in de Wijers genieten? Door er op te varen! Kruip in één van de kajaks en probeer de hindernissen te overwinnen. Vanop de centrale zwemvijver ontdek je de prachtige rietkragen en het leven op, onder en aan het water.

VLM - 011/29 87 00
Aan de infostand over De Wijers kan je kijken naar een foto- en videoreportage en vind je toeristische info en wandelkaarten van de streek. Of doe mee aan de fotowedstrijd! Kinderen tot 12 jaar kunnen hier ook komen knutselen rond het thema water. Ondertussen kan de rest van de familie genieten van een verfrissend drankje op het terras.

Initiatie vliegbinden en vliegvissen
9-17u doorlopend Vliegvisclub Gammarus , Vrunstraat 155, Heusden-Zolder
Gratis

Bezoek aan de viskwekerij
14u30 Camping Heidestrand, Zwanestraat 105, Zonhoven
Gratis (max 25 deelnemers)

vvk_gammarus@yahoo.com
Bij Vliegvisclub Gammarus (bereikbaar met de huifkar die vertrekt vanop Domein Bovy) leer je alles over vissen. Kinderen vanaf 8 jaar leren er een kunstvlieg binden met natuurlijke materialen of vissen met een hengel. Vanaf 12 jaar mag je ook leren vliegvissen.

011/78 52 59 – info@rllk.be – www.rllk.be
Anton Bijnens laat je voor één keer achter de schermen kijken van zijn familiale viskwekerij, sinds 1880 in handen van dezelfde familie. Ontdek wie vandaag de grootste afnemers zijn van de karpers en hoe ze gekweekt worden.

B Domein Bovy & omgeving
Avondwandeling De Wijers
29 september - 19u30 Infokantoor Toerisme, Vruntstraat 6, Heusden-Zolder
¤2

Begeleide wijerwandelingen
10-17u verschillende tijdstippen Domein Bovy, Galgeneinde 22, Heusden-Zolder
Gratis

011/25 58 45 - Louis.hauquier@telenet.be
Ontdek de Wijers tijdens één van de begeleide wijerwandelingen. De lange wijerwandeling (12 km) leidt je voor één keer over privéeigendom van baron de Villenfagne-de Vogelsanck. Vertrek om 10u en om 14u. Liever iets korter? Kies dan voor de wijerwandeling (6,2 km) met gids, die vertrekt om 10u, 13u en 15u. Of ontdek het rijke verleden van Bolderberg en De Wijers tijdens een cultuurhistorische wandeling van 4 km, met vertrek om 10u15, 14u en 16u.

011/25 58 45 - Louis.hauquier@telenet.be
In Bolderberg wordt op 29 september het startschot gegeven van de Dag van De Wijers. Om 19u30 vertrekt een avondwandeling van 4,5 km aan het kantoor van de dienst Toerisme in Bolderberg. Tijdens en na de wandeling krijg je een natje en een droogje rond gezellige vuurkorven.

ACTIVITEIT UUR VAN DE ACTIVITEIT PLAATS VAN DE ACTIVITEIT PRIJS ORGANISATOR OP VOORHAND INSCHRIJVEN ETEN & DRINKEN GESCHIKT VOOR KINDEREN TOEGANKELIJK VOOR ROLSTOELEN

LOCATIES - DAG VAN DE WIJERS
Kom met de fiets!
301

WANDELEN LANGS ’T WATER

Volg de knooppunten op de kaart of koop de nieuwe fietskaart van De Wijers met 4 themaroutes door dit prachtige vijvergebied. Je kan de kaart (€ 2) kopen bij Toerisme Limburg (www.toerismelimburg.be), Bezoekersonthaal Herkenrode of de toeristische diensten van de 7 Wijergemeenten. Elke fietsroute van de nieuwe fietskaart “De Wijers, land van 1001 vijvers” laat je kennismaken met een uniek vijvergebied in het hart van Limburg. Hier fiets je tussen meer dan 1000 vijvers boordevol zeldzame dier- en plantensoorten. Maar je zal ook prachtige landschappen vol bossen, weiden en heidegebieden zien. De vier fietslussen brengen je verder van de ene top-attractie naar de andere: Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, domein Kiewit, domein Bovy, de abdijsite Herkenrode en C-Mine.

Op de Dag van de Wijers bezoek je met een gids heel wat verborgen plekjes in de Wijers. Ga je liever zelf op pad? Zeven wandelgebieden in De Wijers laten je het hele jaar door de mooiste vijvers zien. Ontdek ze op www.wandeleninlimburg.be of koop de Wijerbox op www.rllk.be of je toeristische dienst.

LEGENDE
A B C D E F G H I J K L M N
Camping Heidestrand, Zwanestraat 105, Zonhoven Domein Bovy, Galgeneinde 22, Heusden-Zolder Eversel Sint Baaf, Padbroekweg 1 Heusden-Zolder Abdijsite Herkenrode, Zolderse Kiezel 220, Hasselt Domein Kiewit, Putvennestraat 108, Hasselt Het Groene Huis, Domein Bokrijk, Genk Bezoekerscentrum Hengelhoef, Hengelhoefdreef 6, Houthalen-Helchteren De Bosberg, Kelchterhoefstraat 10, Houthalen-Helchteren Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, Zonhoven Viskwekerij Vandeput, Boomsteeg 40, Zonhoven ’t Vloot, Demerstraat 60, Lummen C-mine, C-mine 10/2, Genk Slagmolen, Slagmolenweg, Genk Demerstrand, Stationsstraat, Diepenbeek

000 Knooppunt fietsroutenetwerk

C Eversel Sint Baaf
Gratis, snoeidemo ¤ 2,5

Avontuurlijke wandeling Eversel-Ubbersel
14-16u doorlopend Sint-Baaf, Padbroekweg 1 Heusden-Zolder 011/42 30 97- paul.grauls@skynet.be Snoeidemo: 0478/50 02 16 - info@moka-vanille.com,
Avonturiers kunnen tussen 14 en 16 uur vertrekken op een uitdagende wandeling van 8 km. Onderweg klauter je in een apenbrug over een vijver of kunnen de echte durvers het kanaal oversteken met een vlot, onder begeleiding van de Scouts. In het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum zijn er rondleidingen en om 15 uur een begeleide wandeling (Strabroekweg 32 Heusden-Zolder). In B&B Moka en Vanille (Ubbersel 23, Heusden-Zolder) ontdek je de gastenkamers en in de tuin maak je kennis met het persen van fruit. Na reservatie (¤ 2,5/pp) kan je deelnemen aan een snoeidemonstratie van hoogstamfruitbomen.

Geleide stadswandeling/fietstocht: ‘Op zoek naar de schatten van Herkenrode’
14u Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, Hasselt
¤2

Bezoek Lavendelhoeve
10-18u doorlopend Olmenbosstraat 25, 3511 Stokrooie
Gratis. Rondleiding: ¤ 3,5

Beleef- doe en proeftocht
14u-17u30 doorlopend Herenhuis, Putvennestraat 108, Hasselt
Gratis

011/23 95 40 - toerisme@hasselt.be - http://toerisme.hasselt.be Max. 20 deelnemers. Fiets meenemen!
De abdissen van Herkenrode drukten hun stempel op de regio, zeker in Hasselt. De wandeltocht start aan Het Stadsmus. Eerst wordt het indrukwekkende refugehuis van Herkenrode bekeken, gevolgd door een bezoek aan de kathedraal en de Virga Jessebasiliek. Dan vertrekken we met de fiets naar de Sint-Gertrudiskerk en het Prinsenhof in Kuringen. Bij aankomst op de abdijsite geeft de gids uitleg over de link tussen de Abdijsite Herkenrode en De Wijers.

0475/71 58 25 - info@limburglavendel.be
Rondom een voormalige hoeve vind je vandaag 4 ha lavendelweelde: een collectietuin met meer dan 50 lavendelvariëteiten, mediterrane tuin, moestuin, wandelpark, amfibieënpoel, vleermuizengrot, dierenweide, bijenhal en een gezellig bezoekerscentrum met overdekt terras. Daarnaast is er nog een lavendelwinkel waar lavendel verwerkt wordt tot etherische olie.

011/21 08 49 - Kiewit@hasselt.be
De Kiewitse vijvers zijn de blauwe draad voor onze beleef-, doe- & proeftocht. Vertrek zelf op pad en kom aan verschillende haltes te weten welk lekkers het wijerlandschap verstopt. Je speurt ienieminiewaterdiertjes op of je ziet misschien wel de vis-van-jeleven, … en ontdekt een vleugje geschiedenis! Heb je wat bijgeleerd? Quizzen doen we tussendoor.

Tuinterras Lekenshof
10u30 - 22u doorlopend Waterlozestraat 121, Stokrooie
Gratis

Wandelen rondom Herkenrode
10u en 14u Verschillende locaties
Gratis

D Abdijsite Herkenrode
De vrouwen bij het water
10-18u doorlopend Belevingscentrum Abdij Herkenrode, Herkenrodeabdij 4, Hasselt
¤4

011/87 27 37
Kom op het tuinterras van het Lekenshof genieten van de tuin en zijn rustgevende wijer. Zingende orgelman Luc Cuppens zorgt voor een gezellige sfeer.

011/23 96 70 - abdijsiteherkenrode@hasselt.be
Beleef de diversiteit aan natuurlandschappen tussen de Abdijsite Herkenrode en natuurgebied De Groene Delle. Op de Dag van de Wijers kan je vertrekken vanaf de verschillende locaties (Abdijsite Herkenrode, Tuyltermolenhoeve, Limburg Lavendel, Lekenshof en De Groene Delle) met een wandelbrochure op een uitgestippelde wandeling. Er vertrekken ook begeleide wandelingen: 10u: ‘Waterhuishouding op Herkenrode’. De abdij van Herkenrode ligt niet zomaar langs de Demer. De cisterciënzers staan erom bekend grote kenners van watersystemen en -toepassingen te zijn. Tijdens een wandeling over de site maak je kennis met de vernuftige wijze waarmee de zusters van Herkenrode omgingen met water en het voor allerlei doeleinden gebruikten. Verder krijg je ook uitleg bij de werken aan de waterhuishouding die momenteel in volle uitvoering zijn om weer meer water op de site te brengen. De ingenieuze systemen van de zusters worden daarbij soms opnieuw in ere hersteld. Vertrek aan Poortgebouw Herkenrode. 14u: ‘Herkenrode: poort naar het vijvergebied’. Wandel mee met de boswachter en ontdek welke werken er in uitvoering zijn in de omgeving van Herkenrode. Aangepast schoeisel is aanbevolen. Vertrek aan infostand Agentschap voor Natuur en Bos (Poortgebouw Herkenrode).

Wijer-bloemschikken Bezoek Tuyltermolen
9-18u doorlopend Zolderse Kiezel 220, Stokrooie
Gratis

011/23 96 70 - abdijsiteherkenrode@hasselt.be
In het Belevingscentrum volg je een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode. Leer ook hoe belangrijk water was voor de zusters voor toevoer aan de brouwerij, de watermolen, enz. En hoe ze het watersysteem gebruikten voor de realisatie van hun ‘clausure’.

14u-17u30 doorlopend Domein Kiewit, Putvennestraat 108, Hasselt
Gratis

011/23 93 88 - Groen@hasselt.be
Op het centraal punt gaan bloemschikkers aan de slag en zie je hun presentaties geïnspireerd door de wijerse flora. En, misschien ben jij wel een winnaar van de tombola? Hasselaren gaan met een heideplantje naar huis (knip de bon in de Hasselaar uit!). We voorzien ook een gezellig hapje & drankje met optreden van ‘Tom en Elke’.

011/33 43 70
Voorstelling en proeverij van abdijproducten met mogelijkheid tot kopen van abdijkaas, abdijbier, likeur,… In het gerestaureerde bakhuisje kan je kijken naar een bakdemonstratie van brood, taart en speculaas. Er is ook een tentoonstelling over de toekomstige waterwerkzaamheden op de Demer en Tuylterdemer met waterturbine en toekomstige waterkrachtcentrale.

Fotopresentatie diversiteit aan natuur tussen Abdijsite Herkenrode en de Groene Delle
10-18u doorlopend Poortgebouw Herkenrode, Herkenrodeabdij 4, Hasselt
Gratis

F Het Groene Huis
Op zoek naar waterleven
11-16u doorlopend Het Groene Huis in Domein Bokrijk, Genk
Gratis

011/23 96 70 - abdijsiteherkenrode@hasselt.be
Maak via foto’s van Erik Van den Abbeele kennis met de enorme diversiteit aan natuurlandschappen tussen de Abdijsite Herkenrode en de Groene Delle: brongebieden, drassige beemden, oude heide, berkenbos, vennetjes, … en natuurlijk de wijers.

E Domein Kiewit
Optiek & fotografiebeurs
10-17u30 doorlopend Herenhuis, Putvennestraat 108, Hasselt
Gratis, ¤ 3/activiteit

011/26 54 53 - mphilips@limburg.be
Onder leiding van een gids maak je op een leuke manier kennis met de planten en dieren die in en aan het water leven, en je leert hoe de waterkwaliteit kan bepaald worden.

Bezoek Inspiratietuinen
10-18u doorlopend Herkenrodeabdij 4, Hasselt
¤3

011/24 60 20 - Info@natuurpuntlimburg.be www.natuurpuntlimburg.be
In het herenhuis staan ‘optiek & fotografie’ centraal: schrijf je in voor één van de vele fotografieworkshops of vertrek mee op wandeling met fotografietips & trucs van specialisten. We nodigen iedereen uit om eens goed rond te kijken op de uitgebreide beurs met boeken over fotografie, loepen voor allerhande toepassingen, verrekijkers van amateur tot intensieve natuurliefhebber, fototoestellen en toebehoren. Er is ook een springkasteel en kinderanimatie.

011/23 96 70 - abdijsiteherkenrode@hasselt.be
De Inspiratietuinen van 2 ha groot vormen een hedendaags kruidenpark en vertellen het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken. In de hortus officinalis en de campus officinalis staan telkens ongeveer 250 verschillende kruiden en kruidachtige planten.

Wandeling in het Natuurgebied Het Wik
10u en 14u Het Groene Huis in Domein Bokrijk , Genk
Gratis

H De Bosberg
Het hele gezin actief in De Wijers
9-17u doorlopend De Bosberg, Kelchterhoefstraat 10, 3530 Houthalen-Helchteren
Gratis

Ontdekkingsrit met de menkar
11u en 15u Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, Zonhoven
¤8

L C-mine
Ontdek de Wijers tijdens de C-mine expeditie
13u en 14u en 15u en 16u C-mine 10/2, Genk
gratis

011/26 54 53 - mphilips@limburg.be
De conservator neemt je mee op pad door het Wik: een vijver- en bosgebied van 110 ha, gelegen in het meest oostelijke deel van het Provinciaal Domein Bokrijk. Het gebied bestaat uit rietlanden, vijvers, ruigtes, elzenbroeken, venige berkenbossen en gagelstruwelen. Het is Europees Vogelrichtlijngebied en Habitatrichtlijn wat de uitzonderlijke natuurwaarden van het gebied benadrukt.

011/89 07 00 - www.houthalen-helchteren.be
Jong en oud kan meedoen met “Stap je fit” (om 14 en 16 uur) om al spelend de natuur te verkennen. Laat je meeslepen door de vertelwandelingen (om 10u30 en 14u30) met mysterieuze korte verhaaltjes over weerwolven, heksen, … Ze worden verteld op de plaats waar ze echt gebeurd zouden zijn! Spannend! Heb je Nordic Walking altijd al eens willen proberen? Dan kan je deelnemen aan een initiatieles (om 11 en 13 uur) met ruime aandacht voor de basis- en gezondheidstechnieken. Verken met het ganse gezin het oriëntatieparcours of herontdek de oude volksspelen. Doorlopend krijg je uitleg over het gebied De Wijers aan de hand van een diavoorstelling. Op het gezellige terras van de Bosberg kan je aan de proefstand genieten van enkele lekkernijen en het lekkere Ter Dolen bier, dat een uniek “Erkend Belgisch Abdijbier” is.

Inschrijven aan camping holsteenbron vanaf 10u30 011/81 04 82 - toerisme@zonhoven.be – www.zonhoven.be/toerisme
Beleef de natuur eens vanuit een menkar. In deze koets voor 4 personen ontdek je in een half uur het prachtige natuurreservaat De Teut.

089/65 44 90 - c-minebezoekersonthaal@genk.be (max 25 p.) www.uitingenk.be
Samen met de gids duik je vanuit het energiegebouw op C-mine de onderaardse luchtgangen van C-mine expeditie in. Je maakt kennis met deze gloednieuwe attractie met als hoogtepunt de beklimming van de 60 meter hoge schachtbok. En wanneer je uitgeput maar voldaan boven komt, wacht je daar een schitterend uitzicht op de groene Limburgse omgeving met uitzicht op De Wijers. Je kan er met kijkers het unieke landschap uitvoerig bestuderen.

Stiltewandeling
11u en 15u Het Groene Huis in Domein Bokrijk , Genk
Gratis

J Viskwekerij Vandeput
Een blik achter de schermen van een viskwekerij
10-17u doorlopend Boomsteeg 40, Zonhoven
gratis

M Slagmolen
Gratis

011/26 54 53 - mphilips@limburg.be
Tijdens de stiltewandeling laat een stiltegids je de stilte optimaal ervaren. Ontdek het geluid van de stilte, maar ook de geluiden die eigen zijn aan de natuur: het ruisen van de bomen, het zoemen van een bij, het beluisteren van de sapstroom enz.

011/81 04 82 – toerisme@zonhoven.be www.zonhoven.be/toerisme
Het grootste aantal vijvers in de Wijers werd aangelegd voor de visteelt. Wil je kennismaken met de architecten van de Wijers, bezoek dan de viskwekerij van de gebroeders Vandeput en ontdek hoe de viskwekers dit gebied geboetseerd hebben én hoe deze typische ambachtelijke viskwekerijen functioneren. Je leert de gekweekte zoetwatervissen niet alleen kennen, maar kan ze ook in verschillende gerechtjes proeven.

Beleef de Wijers van kop tot staart
14-17u doorlopend Slagmolenweg ter hoogte van café de Slagmolen 089/36 11 08 - pierre.cuypers@base.be
Een wandeling door de Maten brengt je langs de mooiste vijvers en de mooiste landschappen. Deze typische landschappen verbergen heel wat natuurpracht. Maar het landschap heeft ook menig kunstenaar geïnspireerd. Op je wandeling kom je verschillende gidsen tegen die workshops begeleiden over het waterleven, heide, heidebeheer, landschapsschilders vroeger en nu en bijzondere soorten. In de taverne zullen enkele schilderijen hangen over het leven in de Maten.

Ontdekkingstocht in bos en heide
9u en 11u en 13u en 15u De Bosberg, Kelchterhoefstraat 10, 3530 Houthalen-Helchteren
Gratis

G Bezoekerscentrum Hengelhoef
Vegers voor Vlinders
14-17u doorlopend Bezoekerscentrum Hengelhoef, Hengelhoefdreef 6, Houthalen-Helchteren
¤ 2/activiteit, tentoonstelling gratis

089/36 26 38 - www.limburgsenatuurgidsen.be
In het bos en de heide krioelt het van het leven. Kleine vlijtige insecten, prachtige vlinders, knaagdieren, vogels, reeën, vossen en zo veel meer. We gaan op een speelse manier op zoek naar deze diertjes en ontdekken hoe ze leven, wat ze eten, waar ze wonen. De wandeling wordt een echte ontdekkingstocht voor jong en oud. Ideaal voor gezinnen met kinderen.

K ’t Vloot
Open water
13-16u doorlopend Natuureducatief Centrum (NEC) ’t Vloot, Demerstraat 60, Lummen
Gratis

011/ 53 02 50 - info@limburgs-landschap.be www.limburgs-landschap.be (max 20 p)
Help de heide! En dus ook de heivlinder, het wekkertje, en alle soorten die voorkomen op de heide… Met de wortels van het pijpenstrootje (dat de heide bedreigt), maken we borstels. Normaal is deze activiteit enkel toegankelijk voor scholen. Vandaag heeft iedereen de kans om met dit oude lokale gebruik kennis te maken! Er wordt ook een link gelegd naar de lage loonlanden en kinderarbeid. Iedereen ‘keert’ met een zelfgemaakte handborstel naar huis! Wil je zelf geen borstel maken, maar toch de heide beleven? Dat kan. Bezoek de gratis heidetentoonstelling en site en kom kijken hoe de borstelmakers het ervan afbrengen.

Reservaties krijgen voorrang: info@schulens-meer.be 013/44 12 37 - www.schulens-meer.be

I Camping Holsteenbron
Op zoek naar de prehistorische jagers en boeren
10-18u doorlopend Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, Zonhoven
Gratis

011/81 04 82 - toerisme@zonhoven.be www.zonhoven.be/toerisme
Het prachtige natuurreservaat de Teut, gelegen op de uitlopers van het Kempens Plateau, is het voormalig jachtterrein van prehistorische jagers. Om 10u wordt de nieuwe prehistoriewandeling en vernieuwde rendierjagersite ingehuldigd. Elk uur vertrekken geleide prehistoriewandelingen, met bezoek aan twee archeologische sites: de Holsteen en de rendierjagersite. Of ervaar zelf hoe de prehistorische jagers kracht en precisie gebruikten bij de initiaties prehistorisch boogschieten en speerwerpen.

•De vrijwilligers van Natuurpunt en de Vrienden van het Schulensbroek vertellen je graag wat meer over wat er allemaal leeft in de vroegere visvijers rondom het Schulensmeer. • V.V.S.M., de vissersvereniging, bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met onder andere een tentoonstelling in ‘t Vloot. De onderwaterwereld wordt zichtbaar gemaakt met aquaria, zo leer je de onderwaterwezens pas echt kennen. • De allerkleinsten knutselen zelf een vismobiel in elkaar en iets grotere kinderen krijgen een heuse hengelinitiatie. •Om de waterbeleving compleet te maken mag je vanaf 8 jaar gebruik maken van het watersportmateriaal aan het Schulensmeer. Ontspannen op het water, genietend van al dat moois krijg je een onvergetelijke Wijerervaring.

N Demerstrand
Op stap in de Stiemerbeekvallei
9-12u doorlopend Sportcentrum Demerstrand, Stationsstraat, 3590 Diepenbeek
Gratis

011/350 263 - info@diepenbeek.be - www.diepenbeek.be
Doe op je eigen tempo de 4.000 en 10.000 stappenroute door de Stiemerbeekvallei. De 10.000-stappenroute brengt je in de Dauteweyers en de Dijken. Het natuurgebied Dauteweyers is 11 ha groot. De sierlijke vijvers, die in de 18de eeuw ontstaan zijn door ontginning van ijzererts, zijn het visitekaartje. Je vindt er hooilanden, elzenbroekbosjes en een knotelzenhaag. De Dauteweyers vormen ook het ideale decor voor de boomkikker, de adoptiesoort van de gemeente Diepenbeek. Het gebied ‘de Dijken’ is een oud cultuurlandschap aan de monding van de Stiemerbeek in de Demer. Tussen 9u en 12u wordt aan het vertrekpunt gratis een drankje en een koffiekoek aangeboden aan de wandelaars.

>>Vroeger &

Nu

Viskwekers in De Wijers

WEDSTRIJD
Win 150 plaatsen voor
'De Wijers from the Sky'
Op de Dag van de Wijers nemen we je mee de lucht in! Vanop 45 meter hoogte heb je een prachtig zicht op het vijvergebied De Wijers, met meer dan 1.000 vijvers. Terwijl je kan genieten van het panorama krijg je De Wijers ook op je bord met heerlijke streekhapjes en –drankjes. Een gids vertelt je hoog in de lucht wat je allemaal ziet. Een unieke belevenis!
Maak kans op een duoticket voor ‘De Wijers from the Sky’ op 30 september 2012! Los de puzzel op en stuur ons het woord dat je hebt gevonden en jouw gegevens naar info@rllk.be of RLLK, Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren, vóór 26 september.

1 1 2 3 4 5 6 7 8
Op dit domein in Heusden-Zolder kan je op de Dag van De Wijers op het water leren lopen Alles weten over fotografie? Kom dan naar Domein……. tijdens de Dag van De Wijers Op 30 september kan je kayakken op de vijver in Camping … Bij de viskwekers in de Wijers wordt deze vis gekweekt. De Wijers bestaan uit meer dan 700 ha … De inwoners van deze Abdij staan mee aan de wieg van de Wijers, zoals je kan ontdekken in de verschillende wandelingen en tentoonstellingen op de Dag van de Wijers. Maak hier je eigen handborstel met pijpenstrootje en help de heivlinder! Dit groene beestje is, samen met de roerdomp, de mascotte van De Wijers.

2 3 4 5 6 7 8

Oplossing
Deelnemers aan deze wedstrijd moeten ouder zijn dan 16 jaar. RLLK kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele ongevallen. Winnaars worden persoonlijk verwittigd en krijgen één tijdstip toegewezen. Over de uitslag van de wedstrijd wordt niet gecorrespondeerd.

Related Interests