You are on page 1of 175

TSO

De2
WORD 2007

Schooljaar 2011 -2012

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave ........................................................................................................................................ 2 Inleiding................................................................................................................................................... 3 1 Basishandelingen ................................................................................................................................ 11 2 Basishandelingen met tekst................................................................................................................. 23 3 Tekst bewerken................................................................................................................................... 31 4 Tekst opmaken 1: tekenopmaak.......................................................................................................... 38 5 Tekst opmaken 2: Alineaopmaak......................................................................................................... 47 6 Speciale tekens en symbolen invoegen ............................................................................................... 65 7 Zoeken en vervangen .......................................................................................................................... 71 8 Spelling- en grammaticacontrole ......................................................................................................... 79 9 Splitsen van woorden .......................................................................................................................... 85 10 Opsommingslijsten............................................................................................................................ 89 11 Documenten afdrukken..................................................................................................................... 99 12 Tekst opmaken 3: Pagina-opmaak ................................................................................................... 105 13 Werken met tabellen ...................................................................................................................... 113 14 Werken met secties ........................................................................................................................ 145 15 Stijlen.............................................................................................................................................. 155 16 Herhalingsoefeningen ..................................................................................................................... 167

Inleiding

Inleiding
1 Wat is Microsoft Word?
Microsoft Office Word is een complete tekstverwerker waarmee je je teksten efficiënt en snel kan opmaken, zowel wanneer je een professionele gebruiker bent als wanneer je maar af en toe met dit programma werkt. Je kan eenvoudige brieven opstellen. Maar ook gestructureerde handleidingen of folders met een zeer opvallende lay-out kunnen aangemaakt worden in Word. Werkwijze  Zet de computer aan en laat Windows opstarten.  Klik in de taakbalk van Windows op de knop Starten.  Kies vervolgens de opdrachten Alle programma’s  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007. Aan de slag  Start Word op via het menu Starten van Windows. Weetjes  Het kan zijn dat Word zich op jouw PC op een andere plaats in het menu Starten bevindt. Zoek in dit geval het juiste menu.  Je kan Word ook opstarten door op het pictogram van Word te klikken in de taakbalk. In de werkbalk Snel Starten kun je immers snelkoppelingen naar programma's toevoegen.  Je kan ook dadelijk een Word-document starten door op het bureaublad (of in een andere map) te klikken met de RMK. Kies dan in de lijst Nieuw  Microsoft Office Word-Document.

3 Het toepassingsvenster
Het toepassingsvenster is het venster waarin het programma wordt weergegeven. Dit lijkt in grote lijnen op dat van andere Windows-programma’s. Voor Word zijn er ook een paar speciale elementen. 3.1 De titelbalk In de titelbalk vind je in het midden de naam van het programma terug, voorafgegaan door de naam van het document. Rechts vind je de knoppen om de weergave van het toepassingsvenster aan te passen.

3.2 Het toepassingsvenster verplaatsen wanneer het niet de volledige schermruimte inneemt Werkwijze  Zorg ervoor dat het venster niet gemaximaliseerd is.  Sleep de titelbalk naar de gewenste positie. bladzijde 3

maar het kan ook slechts een heel beperkt gedeelte van je scherm bedekken. Met de knoppen rechts bovenaan 3.. Elk woord staat voor een ander tabblad waar je verschillende groepen met opdrachten kan terugvinden.Cursus De2 3.  Maximaliseer het toepassingsvenster.3 De grootte van het toepassingsvenster wijzigen Het toepassingsvenster kan het volledige scherm in beslag nemen..  Geef het toepassingsvenster zijn vorige formaat terug. 3.5 Het lint Onder de titelbalk vind je het lint. bladzijde 4 .4 De Office-knop Links in de titelbalk is er de alomtegenwoordige Office-knop. Indien je een bijzonder onderdeel in je tekst selecteert (bijvoorbeeld een afbeelding of een tabel) dan verschijnen er extra tabbladen. Bovendien bevat dit menu ook de knop Opties voor Word. Werkwijze Je kan het toepassingsvenster. Als je op deze knop klikt dan krijg je een menu met de meest courante opdrachten. verkleinen tot een knop in de taakbalk (=minimaliseren) het volledige scherm laten innemen (=maximaliseren) verkleinen tot het vorig formaat sluiten Aan de slag  Minimaliseer het toepassingsvenster.

Druk op de desbetreffende letter. 3. Dat doe je door de opdracht nogmaals aan te klikken.  Kies de opdracht die je wenst toe te voegen aan de werkbalk Snelle toegang.6 De werkbalk Snelle toegang Links in de titelbalk staat de werkbalk Snelle toegang. Ongedaan maken en Herhalen. Werkwijze  Klik op de knop Werkbalk Snelle toegang aanpassen. Druk nu op de letter van de gewenste opdracht.Inleiding Weetjes  Je kan een tabblad of een opdracht in een tabblad snel oproepen door de ALT-toets in te drukken.  Kies de opdracht Nieuw. kun je eventueel knoppen toevoegen aan deze balk. Deze werkbalk heeft standaard drie knoppen: Opslaan. Met de knop Werkbalk Snelle toegang aanpassen. bladzijde 5 . Vervolgens verschijnen er letters ter hoogte van de opdrachten. Er verschijnen nu letters ter hoogte van de tabbladen. Aan de slag  Klik op de knop Werkbalk Snelle toegang aanpassen. Weetjes  Je kunt uiteraard ook opdrachten verwijderen uit de werkbalk Snelle toegang.

soms staat er onderaan in je venster ook een horizontale schuifbalk. 4. Weetjes  De linialen kun je ook zichtbaar maken of verbergen met de knop Liniaal de schuifbalk aan de rechterkant op je scherm. In de werkzone zie je invoegpositie: de knipperende verticale streep.1 De linialen Onder het lint en links van je werkgebied kan je respectievelijke de horizontale liniaal en de verticale liniaal zichtbaar maken. Het documentvenster Elk document in Microsoft Word heeft zijn eigen documentvenster met linialen. die je aantreft boven 4. schuifbalken en een werkzone (het eigenlijke document). Meestal heb je aan de rechterkant een verticale schuifbalk. In deze linialen kun je de marges.2 De schuifbalken Meestal is het werkgebied in het documentvenster te groot om volledig zichtbaar te zijn. De invoegpositie of cursor geeft aan waar je de tekst zal bewerken. Daarom is het venster voorzien van schuifbalken. Aan de slag  Maak de linialen zichtbaar en verberg ze terug. bladzijde 6 .Cursus De2 4. de inspringingen en de tabposities zien of eventueel zelfs wijzigen. Werkwijze  Kies de opdracht menu Beeld  Weergeven/verbergen  Liniaal om de linialen zichtbaar te maken of later terug te verbergen.

Vorige 6 bladerobject 7 volgende Werkwijze  Klik op de schuifpijl op het einde van de schuifbalk om de inhoud van je document ten opzichte van het venster in de aangegeven richting te verplaatsen  Klik met de LMK in het schuifblokje en versleep het. Je treft de statusbalk met andere woorden net boven de taakbalk aan.3 De statusbalk De statusbalk is de onderste balk in het documentvenster. Het document bevat 1 364 woorden. Op deze balk vind je allerlei nuttige informatie over het document. 4.Inleiding 1 schuifpijl omhoog 2 schuifblok 3 schuifbalk 4 schuifpijl omlaag 5. Je kan sommige van deze functies zelfs wijzigen via de statusbalk Normaal gezien worden de volgende items weergegeven in de statusbalk: Informatievak Pagina: 4 van 7 Woorden: 1. De statusbalk geeft ook weer welke functies al dan niet actief zijn. De taal die van toepassing is op de plaats van de invoegpositie. bladzijde 7 .364 Nederlands (België) Invoegen Verklaring De invoegpositie staat op bladzijde 4 in een document dat 7 bladzijden bevat. Aan de slag  Klik tweemaal op de schuifpijl omlaag  Versleep het schuifblok van de verticale schuifbalk zodanig dat het onderste gedeelte van je blad volledig zichtbaar is. Dit is het tegenovergestelde van Overschrijven. Als je deze vermelding ziet dan wil dit zeggen dat nieuwe karakters tussengevoegd zullen worden.

.... dan verschijnt er een menu...... bladzijde 8 ........ .....  Geef een antwoord op de vragen........... Met behulp van dit menu kun je nog een heleboel andere opties weergeven in de statusbalk....... Aan de slag  Sluit Word af....................... Weetjes  Je kan Word ook snel afsluiten door op de Sluiten-knop van het documentvenster te klikken................ Weetjes  Als je met de RMK klikt op een lege plaats in de statusbalk.... 4 Word sluiten Werkwijze  Kies de opdracht Office-knop  Sluiten................Cursus De2 Deze modus zal als gevolg hebben dat nieuwe karakters de reeds aanwezige karakters zullen overschrijven.......................................... .... Aan de slag  Typ twee regels tekst in.  Nog sneller sluit je Word af door de sneltoets ALT + F4 in te drukken. Hoeveel pagina’s zijn er in je document? Hoeveel woorden bevat je document? Welk woordenboek wordt er gebruikt voor de spellingscontrole? .....................................

bladzijde 9 .  Per rubriek kun je tenslotte diverse instellingen wijzigen.  In het dialoogvenster Opties voor Word kun je aan de linkerkant kiezen tussen verschillende rubrieken.Inleiding Uitbreiding 1 De instellingen van Word In Word zijn er talloze instellingen die bepalen hoe Word functioneert of hoe Word op je scherm wordt weergegeven Werkwijze  Kies de opdracht Office-knop  Opties voor Word.

.

2 Document openen 2. de weergave van je document bepalen en je bestanden opslaan en afsluiten. Aan de slag  Kies de opdracht Office-knop  Openen. Klik ten slotte op de knop Openen. dan kies je het bestand dat je wilt openen. bladzijde 11 . rechts onderaan of druk op de ENTER-toets. nieuwe documenten aanmaken.1 Openen van één document Werkwijze  Activeer de opdracht Office-knop  Openen.Basishandelingen 1 Basishandelingen 1 Inleiding In dit hoofdstuk ga je voor het eerst aan de slag in Word.  Het dialoogvenster Openen verschijnt en toont de bestanden van de map Documenten:    Staat je bestand in een andere map. Je leert de eerste handelingen zoals bestanden openen en sluiten. klik dan in de adresbalk of in de rubriek Mappen om naar de gewenste map te navigeren. Ten slotte leer je efficiënt doorheen je tekst te navigeren en leer je gebruik te maken van de Helpfunctie. Als je in de juiste map zit.

opent het ook. of  Klik in de taakbalk op de naam van het document dat je actief wilt maken.  Klik op de bestanden H1_Bestand_H. Niet-opeenvolgende Klik op de naam van het eerste document. Klik op de volgende documenten.docx.3 Van document naar document bewegen Werkwijze  Activeer de opdracht Beeld  Venster  Ander venster. kies je het gewenste document. Aan de slag  Kies de opdracht Beeld  Venster  Ander venster  H1_Bestand_D. Klik op de knop Openen.  Klik in de taakbalk op de knop met de vermelding H1_Bestand_A. 2.docx.  Klik op het bestand H1_Bestand_D. Weetjes  Je kan het dialoogvenster Openen activeren met de sneltoets CTRL + O. Klik op de naam van het te openen document.docx.3 Meerdere documenten openen Werkwijze Om meerdere documenten te openen Opeenvolgende Klik op de naam van het eerste document.  Druk de SHIFT-toets in.  Dubbelklikken op de naam van een bestand.  Druk de CTRL-toets in.Cursus De2  Open het bestand H1_Bestand_A. Klik op de knop Openen.  Klik op het bestand H1_Bestand_B.docx.docx tot en met H1_Bestand_D.  Klik op de knop Openen. Klik op het laatste document. Laat de CTRL-toets terug los.docx.  Druk op ENTER.  In de lijst die nu verschijnt. Aan de slag  Activeer het dialoogvenster Openen. rechts onderaan in het dialoogvenster.  Activeer het dialoogvenster Openen met de sneltoets CTRL + O. 2. 2.  Klik op het bestand H1_Bestand_E.docx.2 Openen van het laatst gebruikte document Werkwijze  Klik op de Office-knop.  De bestanden H1_Bestand_B.  Aan de rechterkant verschijnt een lijst met recent geopende bestanden.docx en H1_Bestand_K.docx. Druk op de CTRL-toets en houd deze toets ingedrukt. Druk op de SHIFT-toets en houd deze toets ingedrukt. bladzijde 12 . Laat de toets SHIFT-toets terug los.docx worden geopend.

Werkwijze    Om de invoegpositie te verplaatsen met het toetsenbord. Je kan dit met behulp van de muis.  Voor de tekst van het scherm verdwijnt.  Nog sneller gaat het met de sneltoetsen: CTRL + F4 of CTRL + W. het toetsenbord of met speciale functies.docx te sluiten zonder de wijzigingen op te slaan.  Druk op de knop Sluiten van het venster om het bestand H1_Bestand_K. Om het documentvenster niet te sluiten.docx te sluiten. moet je doorheen je document kunnen navigeren. gebruik je: Één teken naar rechts Één regel naar boven  Één teken naar links Één regel naar beneden  één woord naar rechts Één woord naar links CTRL +  CTRL +  Naar het begin van de alinea Naar het begin van de volgende alinea Naar het eerste teken van het document Naar het laatste teken van het document Naar de vorige pagina bladzijde 13 CTRL +  CTRL +  Home End Naar het begin van de regel Naar het einde van de regel CTRL + Home CTRL + End PgUp Één scherm hoger CTRL + PgUp .  Druk op de sneltoets CTRL + F4 om het bestand H1_Bestand_D. Weetjes  Je kan een document snel sluiten door op de knop Sluiten van het documentvenster te klikken. krijg je mogelijk nog de vraag of je de aangebrachte wijzigingen wilt bewaren.docx te sluiten. Aan de slag  Kies de opdracht Sluiten om het bestand H1_Bestand_A. 4 Navigeren doorheen een document  Om je tekst te bewerken. Om het documentvenster te sluiten zonder de wijzigingen op te slaan. Ja Nee Annuleren Om de wijzigingen op te slaan.Basishandelingen 3 Document sluiten Werkwijze  Kies de opdracht Office-knop  Sluiten.

...  Druk op CTRL + ALT + PgUp om naar de eerste regel van het scherm te gaan.docx... Weetjes  Sommige muizen hebben naast de LMK en de RMK ook een wieltje....... Door aan het wieltje te draaien............................ Dit document heeft de voorlopige naam Document1 (in de titelbalk)........................ Om de invoegpositie te verplaatsen met de muis............. Schuiven per scherm.....................Pagina en typ een paginanummer in............ 5 Nieuw document maken Zodra Word wordt opgestart...........................  Sluit je document.  Kies eventueel nog het sjabloon Leeg Document en klik vervolgens op de knop Maken..........  Hoe ga ja nu naar: Het woord ‘dat’: ............. De vorige invoegpositie: . krijg je onmiddellijk een leeg documentvenster.. .................. Aan de slag  Open het bestand H1_VLIEGEN.... plaatsen van de invoegpositie.........................................  Druk op F5...... Het woord ‘waarschijnlijk’: .....................  Met de schuifbalk laat je de tekst over het scherm schuiven............................................................ Snel schuiven............. Klik in de schuifbalk boven of onder het schuifblokje........................  Er verschijnt een nieuw venster met een nieuw leeg Word-document.................................................... kan je zelf een nieuw documentvenster aanmaken....... Klik op de schuifpijl naar links of rechts..Cursus De2 PgDown CTRL + ALT + PgUp F5 Één scherm lager CTRL + PgDown Naar de volgende pagina  Naar de bovenste regel van CTRL +ALT + Naar de laatste regel van het het scherm PgDown scherm Kies in het dialoogvenster: SHIFT + F5 Naar de vorige invoegpositie............... maar verplaats je de invoegpositie niet..  Druk op CTRL + END om naar het einde van je document te gaan..... Schuiven per regel (verticale schuifbalk)... ......................................... Werkwijze  Kies de opdracht Office-knop  Nieuw........................................ Klik op schuifpijl naar boven of beneden....Regel en typ een Word onthoudt de laatste 3 regelnummer in.................................................... Wanneer alle documenten gesloten zijn........................ bladzijde 14 ... Schuiven per positie (horizontale schuifbalk)........................ De volgende pagina: .......... Je kan ook het wieltje indrukken en zo snel door de tekst rollen............... Sleep het schuifblokje.......... Druk op de knop Sluiten...................................... Het woord ‘kijken’: .............................................................. Het woord ‘denkt’: ..................... typ 2 als paginanummer en druk op de knop Ga Naar....... Dit wordt dan de nieuwe invoegpositie................................................................ schuif je een paar regels naar boven of naar beneden.....................  Ga 3 regels naar boven door 3 maal op  te drukken....................................... Het begin van deze alinea: ....... klik je in je tekst..

 Klik op de knop Maken.  Typ je eigen adres. met een nummer erachter. Aan de slag  Kies de opdracht Office-knop  Opslaan als.    Typ de naam in het tekstvak Bestandsnaam. 6 Documenten opslaan Elk document dat je aanmaakt.Basishandelingen Aan de slag  Kies de opdracht Office-knop  Nieuw. Weetjes  Je kan een nieuw document ook creëren met de sneltoets CTRL + N. moet een unieke naam krijgen voor je het kan opslaan. 6. bladzijde 15 . Zo kan je het document later terugvinden. kies je de opdracht Office-knop  Opslaan als. Klik op de knop Opslaan.  Je kan de knop Nieuw ook toevoegen aan de Werkbalk Snelle Toegang. Kies het station en/of de map in de rubriek Mappen of gebruik eventueel de adresbalk.docx aan toe. Je kan zelf een unieke naam geven die maximaal uit 255 tekens bestaat en waarin volgende tekens niet mogen voorkomen: \ ? : “ < > | Werkwijze  Om je bestand op te slaan en een naam te geven. Deze naam is niet betekenisvol. Word voegt er zelf de extensie .1 Een document de eerste keer opslaan of met een andere naam opslaan Elk nieuw document krijgt in Word een voorlopige naam: Document. De extensie moet je niet intypen.

6. Weetjes  Je kan een document de eerste keer ook opslaan met de opdracht Opslaan of met de knop Opslaan in de werkbalk Snelle toegang.  Sla je document nogmaals op met de knop Opslaan. 6.  Klik op de knop Opslaan. Weetjes bladzijde 16 .2 Een document opnieuw opslaan met dezelfde naam Tijdens het aanmaken en bewerken van een document. Werkwijze  Kies de opdracht Office-knop  Opslaan of klik op de knop Opslaan toegang. bewaar je het best af en toe.  Kies in de vervolgkeuzelijst naast Opslaan als de nieuwe bestandsindeling. in de werkbalk Snelle Aan de slag  Typ je telefoonnummer onder je adres. Aan de slag  Activeer de opdracht Office-knop  Opslaan als. Je hoeft niet telkens een nieuwe naam te geven. Word vervangt de oude versie op je schijf door de nieuwere.3 Een document opslaan in een andere bestandsindeling Je kan je document ook bewaren in een andere bestandsindeling.  Kies een andere map en/of geef het bestand een nieuwe naam. In het dialoogvenster Opslaan als kan je de map kiezen en de bestandsnaam invullen. Werkwijze  Kies de opdracht Office-knop  Opslaan als.Cursus De2  Geef je document de naam ‘Adres’.  Sla je bestand op in de bestandsindeling RTF-bestand en klik op de knop Opslaan.

....... indien je veel tekst wilt zien en de paginaopmaak van de tekst niet primeert................ 7 Weergave van een document De manier waarop de tekst op je beeldscherm verschijnt. Wat zie je nu niet? ..............  Kies de opdracht Beeld  Documentweergaven  Overzicht..docx................... om de structuur van je document zichtbaar te maken....... is afhankelijk van de weergave-instellingen.................. Weblay-out Overzicht Concept om je document weer te geven zoals het er in een webbrowser zou uitzien. bladzijde 17 ................  In welke weergave zit je nu? .......... Let dus op dat je niet klikt op deze opdracht.............  Kies de opdracht Beeld  Documentweergaven  Lezen in volledig scherm........................  Klik op de knop Concept................................... Lezen in volledig scherm om alle werkbalken en linialen te laten verdwijnen.............. Wat is het verschil met de conceptweergave? ............ Zo gebruik je het volledige scherm.................Basishandelingen  Eventueel kan je een bestandsindeling ook nog op een andere manier kiezen................................ Wat zie je nu? ......................... Klik op de Office-knop en plaats je muiswijzer op de opdracht Opslaan als..................... Aan de slag  Open het bestand H1_Vliegen............ Druk op de ESC-toets om terug te keren naar de vorige weergave............. Werkwijze  Kies de opdracht Beeld  Documentweergaven  … Afdrukweergave om je document te zien zoals het zal afgedrukt worden.. Aan de rechterkant kan je diverse bestandsindelingen kiezen............................................

en uitzoomen Je kan inzoomen als je een document van dichterbij wilt bekijken of uitzoomen als je meer van de pagina op een kleiner formaat wilt bekijken.of uit te zoomen. Kies een percentage of typ zelf een percentage in. Het zoompercentage wordt aangepast zodat een volledige bladzijde op het scherm kan weergegeven worden.  Sluit je document. Paginabreedte Tekstbreedte Het zoompercentage wordt aangepast (vergroot of verkleind) zodat de breedte van een pagina overeenkomt met de breedte van je scherm. Ga nu naar Weblay-out. Klik op de knop Sluiten om terug te keren. bladzijde 18 . Weetjes  Je kan de weergave van een document ook veranderen met de weergaveknoppen. Weetjes  Indien je muis een wieltje heeft. Hele pagina Percentage Aan de slag  Ga naar Afdrukweergave. Werkwijze  Je bedient het dialoogvenster als volgt:  Activeer de opdracht Beeld  In-/uitzoomen 100% Het zoompercentage wordt terug op 100 ingesteld.  Zoom uit tot 25% met de knop In-/uitzoomen. Het zoompercentage wordt aangepast zodat de tekst van het document overeenkomt met de breedte van je scherm.  Je kan ook rechtsonderaan in de statusbalk de schuifregelaar gebruik om in.  Kies de opdracht Beeld  In-/uitzoomen  Eén pagina.Cursus De2   Klik op de knop Afdrukweergave. Alle werkbalken verdwijnen nu. kan je terwijl de CTRL-toets ingedrukt is.  Kies de opdracht Beeld  In-/uitzoomen  Paginabreedte. aan het wieltje draaien en zo snel in.  Kies de opdracht Beeld  Documentweergaven  Lezen in volledig scherm.en uitzoomen. Afdrukweergave Lezen in volledig scherm Weblay-out Overzicht Concept 8 Een document in. Je vindt deze knoppen rechtsonderaan in de statusbalk.

 Kies het hoofdstuk Schrijven. Aan de slag  Zoek meer informatie over de ‘huidige datum invoegen’.3. Typ je vraag en druk op de ENTER-toets. Werkwijze  Klik in het venster Help voor Word rechts onderaan op de knop Offline. Klik op de knop Inhoudsopgave weergeven Kies daarna een hoofdstuk.2 De inhoudsopgave gebruiken Je kan de helpfunctie van Word ook gebruiken door middel van de inhoudsopgave. bladzijde 19 .  Selecteer het deel Een symbool of speciaal teken invoegen. Aan de slag  Klik op de knop Inhoudsopgave weergeven. Kies ten slotte het item uit de lijst. In het venster Help voor Word krijg je een lijst met onderwerpen. Werkwijze      Druk op de toets F1 of klik op de knop Microsoft Office Word Help Het venster Help voor Word verschijnt op het scherm. Het boekje van dit hoofdstuk gaat open. Kies hieruit het item dat het meest je vraag benadert. 9. 9. Werkwijze    Klik rechts bovenaan op de knop Microsoft Office Word Help of druk op de functietoets F1.4 Office Online In het venster Help voor Word heb je ook de mogelijkheid om informatie te gaan halen op het web. heb je wel eens hulp nodig tijdens je werk. 9.  Kies vervolgens de opdracht Inhoud van Office Online weergeven.Basishandelingen 9 Help voor Word Omdat Word zo uitgebreid is.1 Een helponderwerp zoeken Je kan Word rechtstreeks een helpvraag stellen.

........docx op als H1_InhoudA_bis.......Cursus De2 Oefeningen Oefening 1              Start Word.................... Hoe ga je te werk? .................................................................................... ....................... Typ de tekst ‘Basishandelingen in Word’ en druk op ENTER............docx.......................................................docx........... Ga naar het einde van je document............... ....... bladzijde 20 ................................................................ Sluit Word....................................... Ga 2 regels naar beneden............................................................................. Sluit H1_Eenvoudig..................................................................................... Bewaar je document als H1_Eenvoudig.................. Zoom in naar 200%..... Maak een nieuw document aan......... Sluit Word af........... Sluit je document............................... Ga naar H1_Eenvoudig.. Sla H1_InhoudA. Open het bestand H1_De aardappel................ Hoe ga je naar het einde van de regel? .............................docx........................................................................................docx................. ....docx....................... Hoe ga naar de vorige pagina?.......... Open nu H1_InhoudB........................................................ Ga naar overzichtsweergave..................................... Oefening 2            Start Word.................................................................. Sluit alle documenten....................................................................................... ........................................docx.......... ........................................... Zoek via de helpfunctie meer informatie over automatische spellingscontrole in Word..............................................................docx....................................................................................................................... Open het document H1_InhoudA............................................ Hoe ga je naar het woord ‘scheurbuik’? ........................... Hoe ga je snel naar de eerste regel op het scherm? ....................

Je komt dan in de zogenoemde compatibiliteitsmodus terecht. Indien je in een document uit een eerdere versie van Word toch over alle functies van Word 2007 wenst te beschikken. Ten slotte bevestig je het onderstaande dialoogvenster.   Klik op de knop Opslaan. In deze compatibiliteitsmodus zullen een aantal (nieuwe) functies van Word 2007 niet beschikbaar zijn.Basishandelingen Uitbreiding 1 Documenten van eerdere versies openen in Word 2007 Documenten uit een eerdere versie van Word kunnen probleemloos geopend worden in Word 2007. dan moet je dit document opslaan als een Word 2007-document. Werkwijze  Activeer de opdracht Office-knop  Opslaan als.  In de keuzelijst naast Opslaan als kies je de bestandsindeling Word-document in plaats van Word 972003-document. bladzijde 21 . Dit zal trouwens in de titelbalk vermeld worden.

bladzijde 22 .com kan je het zogenoemde Compatibiliteitspakket downloaden.microsoft. Eventueel kan je een Word 2007-document natuurlijk ook opslaan in de bestandsindeling Word 97-2003document.Cursus De2 6 Documenten van Word 2007 openen in eerdere versies van Word Documenten die gecreëerd worden in Word 2007 zullen NIET geopend kunnen worden in de eerdere versies van Word. Op de website www. Dankzij dit pakket kan je in Word 2003 documenten van Word 2007 openen. Er bestaat echter een oplossing voor dit probleem.

Aan de slag  Maak een nieuw document aan. 2. Werkwijze  Typ je tekst. Aan de slag  Maak een nieuw document.Basishandelingen met tekst 2 Basishandelingen met tekst 1 Inleiding In dit hoofdstuk leer je hoe je tekst kan intypen en verbeteren. Je hoeft dus niet op de RETURN-toets of ENTER-toets te drukken. kan je tekst intypen. regelafstand.docx. 2 Tekst typen Zodra je een nieuw document opent in Word. Dit is een zachte return. zorgt Word automatisch voor de overgang naar een nieuwe regel.docx. SHIFT + ENTER ‘geluid van water’. Aan de slag bladzijde 23 .1 Een regeleinde Een regeleinde voeg je toe om een nieuwe regel te beginnen binnen dezelfde alinea. … Werkwijze  Druk op ENTER om een alinea-einde toe te voegen. SHIFT + ENTER ‘Matsuo Basho’. Werkwijze  Druk op de sneltoets SHIFT + ENTER om een regeleinde toe te voegen. behoren in Word tot dezelfde alinea. Indien je meer woorden intypt dan er op een regel gaan. Bij lange teksten over meer pagina’s zorgt Word ervoor dat er een nieuwe pagina wordt aangemaakt. leer je hoe Word omgaat met de bouwstenen van een document en hoe je zelf kan ingrijpen.  Bewaar je document als H2_Tekst Typen. Om een goede indeling van je document te bekomen. Weetjes  Verkeerd gebruik van de ENTER-toets zorgt voor problemen met de bladschikking! 2. opmaakprofiel.2 Een alinea-einde Alle regels die een alinea-einde voorafgaan.  Typ 3 regels tekst zonder op de ENTER-toets te drukken. Dit is een zacht pagina-einde. De alinea-eindemarkering heeft een belangrijke functie: deze eindemarkering bevat alle alinea-opmaak die in deze alinea werd gebruikt: uitlijning.  Sla dit op onder de naam Gedicht.  Sluit je document.  Typ volgende haiku in: ’O. oude vijver!’ SHIFT + ENTER ‘Een kikvors springt van de kant’.

Cursus De2      Open het document H2_Gedicht_02.docx. Zet de cursor achteraan de haiku en maak 2 alinea-einden aan. Typ volgende strofe in: ‘Zeven zuurtjes op een rij’ SHIFT + ENTER ‘keken zo ‘mmm’ naar mij’ SHIFT + ENTER + ENTER ‘Kaatje Ramboer’. Maak een nieuwe alinea voor het volgende gedicht. Sla dit op onder de naam H2_Gedicht_02_opl.docx

Weetjes  Bij het verwijderen van een alinea-eindemarkering pas je de opmaak van die alinea automatisch op de volgende alinea toe! 2.3 Een pagina-einde Je kan handmatig een pagina-einde toevoegen, bijvoorbeeld na een titelblad, of om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Werkwijze  Druk op de sneltoets CTRL + ENTER om een pagina-einde toe te voegen. Aan de slag  Open het document H2_Gedicht_03.docx.  Ga naar het einde van je document.  Maak een nieuwe pagina aan door op de sneltoets CTRL + ENTER te drukken.  Typ volgend gedicht, elke regel gescheiden door een regeleinde: 'Kort Lang' ENTER 'de liefde is heerlijk, zijn naam is kort en zijn armen en benen zijn lang. Carla Vanparys'.  Sla dit op onder de naam H2_Gedicht_03_opl.docx. Weetjes  Gebruik nooit meerdere alinea-einden om naar een volgende pagina te gaan!  Je kan een pagina-einde ook toevoegen met het menu Invoegen  Pagina’s  Pagina-Einde. 2.4 Een einde van een woord Woorden zijn gescheiden door spaties of koppeltekens (ook afbreekstreepjes genoemd) in samengestelde woorden. Hieraan herkent Word ze. Op het einde van een regel maakt Word de tekstoverloop daar waar een spatie of koppelteken voorkomt. Soms zijn tekens gescheiden door spaties of koppeltekens maar horen ze toch samen: € 125, 10 km, Piet Janssens, St-Juttemis. Daarom gebruik je hier een vaste spatie en een vast koppelteken of afbreekstreepje. Werkwijze  Zet de invoegpositie tussen de twee woorden.  Druk op de sneltoets CTRL + SHIFT + SPATIE om een vaste spatie in te voegen.  Druk op de sneltoets CTRL + SHIFT + Koppelteken om een vast afbreekstreepje in te voegen. Aan de slag  Open het document H2_BLIKHUT.docx.  Verander de spaties door vaste spaties waar nodig.  Wijzig de koppeltekens in vaste afbreekstreepjes waar nodig.  Bewaar dit onder de naam H2_Blikhut_opl.docx. 2.5 Niet-afdrukbare tekens

bladzijde 24

Basishandelingen met tekst Voor Word bestaat een document uit codes. Enerzijds heb je afdrukbare tekens zoals letters, cijfers, leestekens, … en anderzijds niet-afdrukbare tekens die je helpen bij het aanpassen van de tekst. Deze nietafdrukbare tekens kan je zichtbaar maken. Werkwijze  Klik op de knop Alles weergeven of druk op de sneltoets CTRL + SHIFT + ! om de niet-afdrukbare tekens weer te geven of te verbergen.

Aan de slag  Open het document H2_Examenvrees_02.docx.  Vul in welk niet-afdrukbaar teken je ziet: voor een vaste spatie? .............................................................................................................................. voor een vast afbreekstreepje? ................................................................................................................ op het einde van een alinea: ENTER? ........................................................................................................ bij een regeleindemarkering: SHIFT + ENTER? ........................................................................................... tussen twee woorden: spatie? .................................................................................................................. einde van een pagina: normale overgang?................................................................................................ einde van een pagina: CTRL + ENTER? ....................................................................................................... einde van je document? ...........................................................................................................................  Sluit je document. Weetjes  De schermweergave bepaalt welke niet-afdrukbare tekens je ziet. Zo heb je geen teken voor een normaal pagina-einde in de Afdrukweergave, maar wel als je in Conceptweergave werkt.  Je kunt zelf bepalen welke niet-afdrukbare tekens zichtbaar zijn op het scherm. Deze optie kun je als volgt instellen: Office-knop  Opties voor Word  Weergave. Onder de titel Deze opmaakmarkeringen altijd op het scherm weergeven kies je welke tekens je altijd wenst te zien op het scherm.

3 Eenvoudige tekstcorrecties
3.1 Tekens tussenvoegen en overschrijven Standaard worden in Word de tekens die je op de plaats van de invoegpositie typt, tussen de andere tekens geplaatst. Dit is de tussenvoegmodus. Je kan echter ook over de bestaande tekst typen. Dit is de overschrijfmodus. 3.1.1 Tekens toevoegen Werkwijze  Plaats de invoegpositie daar waar de nieuwe tekens moeten tussengevoegd worden.  Typ de tekst. Aan de slag  Open het document H2_Examenvrees_fout.docx.  Voeg in de titel de ‘v’ in ‘Examenrees’.  In de tweede alinea ontbreekt de tekst ‘piekerende mensen’ tussen ‘worden’ en ‘opgenomen’. 3.1.2 Tekens overschrijven In de meeste programma’s kun je de INSERT-toets gebruiken om tekst te overschrijven. In Word moet je hiervoor echter nog een extra optie activeren. De onderstaande werkwijze geldt dus alleen als je de volgende opdracht verifieert: Office-knop  Opties voor Word  Geavanceerd. De optie INS-toets gebruiken om de overschrijfmodus in of uit te schakelen moet actief zijn. bladzijde 25

Cursus De2 Werkwijze  Plaats de invoegpositie daar waar de nieuwe tekens moeten overschreven worden.  Druk op de INSERT-toets.  Typ de tekst.  Druk op de INSERT-toets om terug te keren naar de tussenvoegmodus. Aan de slag  Vervang in de derde alinea het woord ‘hersenen’ door ‘aandacht’.  Vervang in de vierde alinea het woord ‘taak’ door ‘oefening’. Weetjes  Er is nog een andere mogelijkheid om te wisselen tussen de tussenvoeg- en overschrijfmodus. Klik met de rechtermuistoets op een lege plaats in de statusbalk. Activeer vervolgens de opdracht Overschrijven. In de statusbalk verschijnt er nu een knop Invoegen of Overschrijven, naargelang de respectievelijke modus actief is. Door op deze knop te klikken wissel je tussen de twee verschillende modi. 3.2 Tekens verwijderen Werkwijze Om … te wissen, het teken links van de invoegpositie het teken rechts van de invoegpositie het deel van een woord links van de invoegpositie het deel van een woord rechts van de invoegpositie druk je op: BACKSPACE DELETE CTRL + BACKSPACE CTRL + DELETE

Aan de slag  Zet de invoegpositie voor de ‘m’ uit ‘exaamens’ en wis één ‘a’.  Zet de invoegpositie voor de ‘170 %’ en wis de ‘1’.  Zet de invoegpositie voor de ‘s’ uit ‘aandachtsfocus’ en wis ‘sfocus’ in één bewerking.  Zet de invoegpositie na de ‘David’ en wis ‘David’ in één bewerking. Weetjes  Word kan wissen op een intelligente wijze. Zo kunnen overtollige spaties tussen woorden of voor leestekens automatisch verwijderd worden. Je kan deze optie als volgt wijzigen: Office-knop  Opties voor Word  Geavanceerd. Stel je de optie Opties voor Knippen en plakken in. 3.3 Bewerkingen ongedaan maken en opnieuw uitvoeren Wanneer je een verkeerde opdracht hebt uitgevoerd of je bent niet tevreden met het resultaat, kan je dat herstellen. Je kan een ongedane opdracht opnieuw uitvoeren. 3.3.1 Ongedaan maken Werkwijze   Klik op de knop Ongedaan maken in de werkbalk Snelle toegang om de laatste handeling ongedaan te maken. Klik op de vervolgpijl van de knop Ongedaan maken, selecteer één opdracht uit de lijst om alle bovenliggende opdrachten ongedaan te maken.

Aan de slag  Maak een nieuw document.  Typ je adres (3 regels).  Wis de straat. bladzijde 26

..........................5 Opdracht opnieuw uitvoeren Werkwijze   Klik in de werkbalk Snelle toegang op de knop Opnieuw om de laatste handeling opnieuw uit te voeren...................................... ................................ Druk op de vervolgpijl van de knop Ongedaan Maken en kies de voorlaatste opdracht............................. Weetjes  Je kan een opdracht opnieuw uitvoeren met de sneltoets CTRL + Y.. Wis je naam en daarna de naam van het tweede adres................... 3.. selecteer één opdracht uit de lijst om alle bovenliggende opdrachten opnieuw uit te voeren.... Klik op de vervolgpijl van de knop Opnieuw. Aan de slag  Klik op de knop Opnieuw... Weetjes  Je kan ongedaan maken met de sneltoets CTRL + Z.............. Zet de cursor onderaan in je document en typ een tweede adres in... bladzijde 27 .................................Basishandelingen met tekst     Klik op de knop Ongedaan maken...... Welke naam is er nu opnieuw gewist? ......................

Zorg ervoor dat ‘Anne Line’ nooit kan gescheiden worden over 2 lijnen. Wijzig ‘regen’ in ‘wolken’. Typ de naam Gerard-Jan De Lange Vhogel onder de tekst.docx. Voeg een pagina-einde toe voor de subtitel ‘Maak plaats voor warmtestralen’. Typ ‘Te wachten’. ENTER. Wijzig in de eerste regel ‘kaude’ in ‘koude’. bladzijde 28 .docx. Sla je document op als H2_In de wolken. Voeg ‘in huis’ toe aan de eerste subtitel. Sla je document nogmaals op. Verander in de tweede regel ‘van’ in ‘vandaan’. Typ ‘Anne Line’. Wis een ‘o’ uit het woord ‘designvooorwerp’. Oefening 2                   Open het document H2_Energie besparen. Sluit je document. Maak de niet-afdrukbare tekens zichtbaar. Zorg ervoor dat je opmaak van de titel niet mee overdraagt. Typ de tekst ‘ de energiekrant van 24 februari’ en drukt op ENTER. Wis het woord ‘energie’ uit de ‘energiekrant’. ENTER. Overschrijf de tekst ‘Vanaf nu doe je het volgende’ met ‘Dus’. Maak een nieuwe regel aan onder de titel. Typ ‘Zit jij met je gedachten’. Typ ‘Hier ver van’.docx. Sluit je document. Maak deze wisbewerking (energie) ongedaan. Ga naar het begin van je document. Typ ‘In de regen’ en druk op ENTER. Voeg alinea-einden toe voor de subtitels. Zorg ervoor dat deze niet kan gesplitst worden over meerdere regels. Bewaar je document als H3_Energie besparen_opl. Typ ‘grote’ tussen de tekst ‘met gevolgen’.Cursus De2 Oefeningen Oefening 1             Maak een nieuw document aan. ENTER. Voeg een regeleinde toe voor de tekst ‘Een juist gebruik…’.

 Klik op de knop of druk op de sneltoets F4.  Druk drie keer op de functietoets F4. Aan de slag  Open een nieuw document. volgende keer moet hte beter! Tot dan …’. Weetjes  Je kan de functie Automatische correctie personaliseren: Office-knop  Opties voor Word  Controle. die standaard actief is.  Typ ‘Boom’ en druk op de ENTER-toets. bladzijde 29 .  Typ volgende zin foutief in ‘EEn zin als deze . Word zal je tekst automatisch verbeteren. verbeterd worden bij het intypen. Aan de slag  Open een nieuw document. Weetjes  Deze functie is heel nuttig bij het opmaken van documenten. zal ik niet drukken.  Sluit je document. Werkwijze  Voer een opdracht uit. Met de functie Herhalen volstaat het de opdracht een maal uit te voeren en daarna de functie Herhalen te gebruiken. Klik vervolgens op de knop Autocorrectie-opties. zorgt ervoor dat sommige fouten zoals foutief hoofdlettergebruik.Basishandelingen met tekst Uitbreiding 1 Laatste opdracht herhalen Soms moet je een opdracht meerdere keren uitvoeren. 2 Automatische correctie De functie Automatische correctie.

....................................................     bladzijde 30 .. ENTER 'hte vriest'............................... Plaats je cursor op het einde van elke regel en druk op de functietoets F4.. ENTER 'ijzig die wind'........................................... Bewaar je document als H2_Koud........ ENTER 'brrrrrr' Welke fouten verbeterde Word automatisch ? ................docx... Typ volgende tekst : 'sneeuw'................ ............................. Sluit Word af...................................... 3 Oefening   Maak een nieuw document aan............Cursus De2  Zo kan je de optie Tekst vervangen tijdens typen uitvinken als je een tekst in een andere taal intikt en niet over een geschikt woordenboek beschikt....... ENTER 'vreselijk koud'..

...................................................... verplaats je de aanwijzer naar de linkerkant van de regel totdat de aanwijzer in een pijl naar rechts verandert.......................................................... 2 Tekst selecteren 2................................... verplaats je de aanwijzer naar de linkerkant van de alinea's totdat de aanwijzer in een pijl naar rechts verandert......................................................... klik je aan het begin van de selectie....... meneer”: ....... Selecteer je het eerste gebied......... de alinea die begint met “Dit is niet erg…”: ......... dubbelklik je op het woord..................  Hoe selecteer je?: de titel:............... en klik je............. schuif je naar het einde van de selectie................... Je kan de volledige tekst ook selecteren met de Opdracht Start  Bewerken  Selecteren  Alles Selecteren of met de sneltoets CTRL + A..... ................... houd je de SHIFT-toets ingedrukt en klik je...............................................................................docx........... en dubbelklik je.......... een alinea Meer alinea's een groot tekstblok een volledig document Meer gebieden......... houd je de CTRL-toets ingedrukt en klik je op een willekeurige positie in de zin...................................................................................................... die niet aan elkaar grenzen Aan de slag  Open het document H3_Grappig..... ....... verplaats je de aanwijzer naar de linkerkant van de alinea totdat de aanwijzer in een pijl naar rechts verandert..................................................................... Je leert geselecteerde tekst te verplaatsen en te kopiëren.............. klik je en sleep je de aanwijzer omhoog of omlaag...... .............................................................1 Selecteren Werkwijze Om … te selecteren een willekeurig stuk tekst een woord een tekstregel een zin … sleep je de aanwijzer over de tekst...................... en klik je driemaal.................... de tekst “Ja.....Tekst bewerken 3 Tekst bewerken 1 Inleiding In dit hoofdstuk leer je hoe je tekst kan selecteren en bewerken............ verplaats je de aanwijzer naar de linkerkant van de tekst in het document totdat de aanwijzer in een pijl naar rechts verandert............................................ Je kan ook driemaal klikken in de alinea........... bladzijde 31 .................................. houd je de CTRL-toets ingedrukt en selecteer je de andere gebieden................................

............................................................................................................ 2..... de volledige tekst: ..........2 Selecteren met de SHIFT-toets Werkwijze  Plaats de invoegpositie aan het begin van de te selecteren tekst......................................................”: ................................................ 2................................................................................................................... de sneltoetsen F8 en SHIFT + F8 gebruiken......................................... SHIFT +  CTRL + SHIFT +  Eén teken naar rechts Naar het einde van het woord SHIFT+ CTRL + SHIFT +  Eén teken naar links Naar het begin van het woord Naar het begin van de regel Eén regel omhoog Naar het begin van de alinea Eén scherm omhoog Naar het einde van het document SHIFT + END SHIFT +  CTRL + SHIFT +  SHIFT + PAGEDOWN CTRL + SHIFT + HOME  Naar het einde van de regel Eén regel omlaag Naar het einde van de alinea Eén scherm omlaag Naar het begin van het document SHIFT + HOME SHIFT +  CTRL + SHIFT +  SHIFT + PAGEUP CTRL + SHIFT + END Alle tekst tussen het begin...............................Cursus De2 de zin “Bijna ging de meester zitten......... ........................................................................................................................ bladzijde 32 ..............”: .............................................................. de zin “Bijna ging de meester zitten...................................................................................................................................................................................... elk voorkomen van het woord “meester”: .....................................................................................................................................en eindpunt wordt geselecteerd... Weetjes  Je kan een selectie opheffen door het invoegpunt te verplaatsen of door op een cursorbesturingstoets te drukken........................................................................................................................ ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ de tekst “Ja...................................... ...............................  Druk nu op de SHIFT-toets en houd deze toets ingedrukt............................................. .......................................... ...................................................................................................................... de volledige tekst: ......................  Duid het eindpunt aan met een muisklik of via de sneltoetsen......................3 Selecteren met F8 Je kan in plaats van met de SHIFT-toets te selecteren........................................................ ................................. Aan de slag  Hoe selecteer je met de SHIFT-toets? de titel:..... Werkwijze  Plaats de invoegpositie aan het begin van de te selecteren tekst................................................................................................... meneer”: ................................................................. .................... de alinea die begint met “Dit is niet erg…”: ...................................................... ......................................................................................................................................................................................

..........................Tekst bewerken     Druk op de functietoets F8 om de selectie uit te breiden............................ Druk op CTRL + SHIFT + F8 om de modus uit te zetten.... Verplaats de invoegpositie om de selectie op te heffen Druk Selecteren van de tekst tot een bepaald teken Tot einde woord Tot einde zin Tot einde alinea Tot einde document Tot volgend teken Druk op 2 keer F8 3 keer F8 4 keer F8 6 keer F8 5 keer F8 Spatie Leesteken op einde zin ENTER CTRL + END Het teken Aan de slag  Klik voor ‘G’ uit het lijstje onderaan het document...................................................................... Verplaats de invoegpositie naar het eindpunt...............  Druk op de ALT-toets en houd deze ingedrukt terwijl je met de muis over alle ‘G’’s sleept................ Weetjes  Je kan de invoegpositie laten springen door meermaals op de sneltoetsen F8 of SHIFT + F8 te drukken en door bepaalde sneltoetsen............................ Selecteer het verticale tekstblok met de toetsen...................................................................................................................................”: .......................................................................................................................................................................... meneer”: .................................................................................................... Werkwijze Met de muis Druk op de ALT-toets en houd deze toets ingedrukt.............................................................. bladzijde 33 .. Druk eventueel op de sneltoets SHIFT + F8 om de selectie te verkleinen..... de zin “Bijna ging de meester zitten.................................................... Selecteer met de muis een verticaal stuk tekst.......................  Hoe selecteer je: (Vergeet de modus niet uit te zetten na elke selectie!)?: de titel:........................... de volledige tekst: ................ ................................... .... de tekst “Ja..................................... Selecteren van het volledige tekstonderdeel waarin de invoegpositie staat Woord Zin Alinea Document Sectie 2.......................... Aan de slag  Klik steeds aan het begin van het te selecteren deel en gebruik de sneltoetsen F8 en SHIFT + F8................................................ Verplaats de invoegpositie om de selectie op te heffen................................................................................................................. Met het toetsenbord Druk op de sneltoets CTRL + SHIFT + F8.......................................... ................................................................... . de alinea die begint met “Dit is niet erg…”: ...................................... Druk op de ESC-toets of klik op de vermelding Selectie uitbreiden om de modus uit te zetten.... .............................................................................................................. In de statusbalk wordt mogelijk de vermelding Selectie uitbreiden actief...............  De zogenoemde Selectiemodus kun je weergeven in de statusbalk.............................................................4 Verticaal tekstblok selecteren Deze functie is nuttig om kolommen of delen van een lijst te selecteren............................... met een rechtermuisklik op de statusbalk........................

met Het toetsenbord Het lint Knippen CTRL + X Start  Klembord  Knippen Kopiëren CTRL + C Start  Klembord  Kopiëren Plakken CTRL + V Start  Klembord  Plakken 3. Je kan deze tekstdelen dan ook meerdere keren plakken. Druk nogmaals op CTRL + SHIFT + F8 om de modus uit te zetten. Het Klembord kan maximaal 24 items bevatten.1 Overzicht van functies Je kan de opdrachten Verplaatsen en Kopiëren op meerdere manieren uitvoeren. 3 Verplaatsen en kopiëren van tekst 3. Dit is een tijdelijke opslagplaats voor tekstdelen. Kopiëren Kies Kopiëren. Weetjes  Bij de opdrachten Knippen en Kopiëren. Kies Plakken. De opdracht Plakken maakt het klembord niet leeg.  Zet de tekst terug in goede volgorde. Kies Plakken. Zet de invoegpositie terug aan het begin van de lijst. bewaart Word de geknipte of te kopiëren tekstdelen in het Klembord. Ga naar de positie waar je het onderdeel wilt invoegen. Druk op de sneltoets CTRL + SHIFT + F8.Cursus De2    Hef de selectie op. Kopiëren en Plakken. Ga naar de positie waar je het onderdeel wilt invoegen. bladzijde 34 .docx. Je kan het klembord zichtbaar maken: Start  Klembord  Startpictogram. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.2 Verplaatsen en kopiëren Werkwijze  Selecteer het onderdeel dat je wilt verplaatsen of kopiëren.  Ga als volgt te werk: Verplaatsen Kies Knippen. Gebruik de opdrachten Knippen. Aan de slag  Open het document H3_Grappig_05. Selecteer met de pijltjestoetsen de eerste 2 letters van elk item.

De opmaak wordt niet gekopieerd.3 Slepen en neerzetten Je kan ook tekst verplaatsen en kopiëren met de muis.docx. heb jij….’ en druk op de toets DELETE om hem te wissen.  Selecteer de zin ‘Jan. Bij het plakken verschijnen de knop Plakopties Klik op het pijltje om de verschillende keuzemogelijkheden zichtbaar te maken. Knippen De gegevens worden verwijderd en Word slaat ze tijdelijk op in het Klembord. 3. Opmaak van bron behouden Aanpassen aan doelopmaak Alleen tekst behouden Standaard plakken instellen … Ook met de opdracht Start  Klembord  Plakken  Plakken speciaal kan je de tekst gewijzigd plakken.  Maak een nieuwe regel aan en typ ‘Haha’. bladzijde 35 .Tekst bewerken  De opdracht Plakken heeft een aantal varianten. In dit dialoogvenster kun je instellen hoe er geplakt wordt als je geen van bovenstaande opties gebruikt. .  Selecteer de zin ‘20 pagina’s straf….   Als je een stuk tekst naar een ander document wilt verplaatsen of kopiëren.  Er is een verschil tussen de opdracht Knippen en Wissen. die op invoegpositie van kracht is.  Kopieer dit naar een volgende regel. Wissen De gegevens worden verwijderd. Merk op dat Word de zin uit de vorige opdracht plakt. Herhaal dit nog twee maal door de opdracht Plakken te kiezen. De opmaak van de brontekst wordt mee gekopieerd. Het geplakte tekstdeel neemt de opmaak over. Je kan ze met de opdracht Plakken meerdere malen invoegen in je document.  Zet de invoegpositie op het einde van je document en kies Plakken.  Maak de Plakopties zichtbaar. Je kan ze enkel herstellen met de opdracht Ongedaan maken.’ in het tweede deel. Kopieer hem. activeer je dit document eerst via de taakbalk of via de opdracht het Beeld  Venster  Ander venster … Aan de slag  Open het document H3_Grappig_06.  Zet de invoegpositie na de 1ste zin en plak daar de zin ‘Jan. Selecteer de optie Aanpassen aan doelopmaak. Deze keuze opent het dialoogvenster Opties voor Word. heb jij…’.

Kopiëren Druk de CTRL-toets en de muisknop in. bladzijde 36 . schakel het selectievakje Slepen en neerzetten van tekst toestaan uit. Weetjes  Je kan de mogelijkheid uitschakelen om tekst door slepen te verplaatsen: Office-knop  Opties voor Word  Geavanceerd.  In de vierde alinea ‘…begint te lachen. Aan de slag  Open het document H3_Grappig_07. Plaats hem op de juiste plaats door te slepen. Kopieer hem door te slepen.’ ontbreekt de naam ‘Piet’.  Selecteer de zin ‘Ja Meneer.’ in het tweede deel. De cursor verandert van vorm Sleep de tekst naar de gewenste positie. . . Druk de muisknop in. De cursor verandert van vorm Sleep de tekst naar de gewenste positie.Cursus De2 Werkwijze Verplaatsen Selecteer de te verplaatsen tekst. Zorg ervoor dat de muiswijzer op de tekst staat. Selecteer de te verplaatsen tekst.docx. Zorg ervoor dat de muiswijzer op de tekst staat.

...........docx..........         bladzijde 37 ................. Maak H3_ Agenda1........... Kopieer de alinea’s uit dit document naar H3_Geschiedenis..................... Wissel de tweede en derde alinea van plaats.......................... ...docx........................................................... Open het bestand H3_Hippocrates.......................... Ga naar het einde van je document Voeg hier het document H3_Hahnemann..............docx............ .................................. ..................... Wis er één..................................................docx......... Na de tekst ‘Hippocrates droeg twee belangrijke stellingen aan’ ontbreken 2 alinea’s....................... Sla op als H3_Agenda Karin Meeuws................ Hoe doe je dit? ......................................docx................................................docx......docx in........................... Verbeter in de titel ‘gescheidenis’ in ‘geschiedenis’. Maak een regeleinde aan na ‘reguliere geneeskunde’..... Hoe ga je te werk?.................. Zorg ervoor dat de jaaraanduiding (1755-1843) niet kan gesplitst worden over meerdere regels...........................................................docx volledig in orde (juiste datumvolgorde en afspraken)................... Bewaar je document als H3_Geschiedenis_opl. ....................... De alinea ‘Hij ontdekte dus…’ staat er twee keer...... Overschrijf in de eerste regel ‘Roemenië’ door ‘Griekenland’. Oefening 2   Open het bestand H3_Geschiedenis.......... H3_Agenda2.................................................................Tekst bewerken Oefeningen Oefening 1    Open het bestand H3_Agenda1.............. Maak de nodige alinea’s aan.....docx.........................................................

2. …  Paginaopmaak omvat alle elementen die de opmaak van een pagina beïnvloeden zoals kop. cijfers. Aan de slag  Open een nieuw document.1 Tekst opmaken tijdens het typen Werkwijze  Kies de opmaakfunctie.       Klik op de knop Vet . tekstdelen. randen en arcering. maar ook opmaak te kopiëren en te verwijderen. Aan de slag  Selecteer in je document de woonplaats. … In dit hoofdstuk komt enkel de tekenopmaak aan bod..en voetteksten. paginanummering.docx. Typ je naam.. papierformaat. Alineaopmaak en paginaopmaak volgen in verdere hoofdstukken. Je leert hier niet alleen de tekst op te maken (lettertypes. . bladzijde 38 .   Druk op de knop Vet . Als je tekst achteraf wenst op te maken.2 Tekst opmaken na selectie Werkwijze  Selecteer de op te maken tekst.Cursus De2 4 Tekst opmaken 1: tekenopmaak 1 Inleiding Dit hoofdstuk gaat dieper in op de opmaakmogelijkheden die Word biedt. 2. moet je wel eerst de tekst selecteren. Bewaar je document als H4_Opmaken. Bovendien worden enkele typografische termen verduidelijkt. Typ nu de postcode en woonplaats en druk nogmaals op ENTER. tabstops. de witruimte tussen alinea’s. … Alineaopmaak omhelst de opmaak van de volledige alinea zoals de uitlijning. De opmaak van een tekst kan op drie niveaus toegepast worden:   Tekenopmaak bepaalt de opmaak van alle tekens zoals woorden. lettergrootte. marges. verticale uitlijning.  Typ de tekst  Zet de opmaakfunctie uit. Bewaar je document nogmaals. Druk nogmaals op de knop Vet om de functie uit te zetten en druk op ENTER. 2 Tekenopmaak toepassen Je kan de opmaak van tekens reeds bepalen voor het typen van tekst. ofwel erna. Typ nu je straat en nummer en druk op ENTER. kleur.  Kies de gewenste opmaakfunctie.). de regelafstand.

Tekst bewerken Weetjes  Wil je de ingestelde tekenopmaak zichtbaar maken. bladzijde 39 . Aan de slag  Selecteer je naam.  Om opmaak volledig te wissen kan je ook de sneltoets CTRL + SPATIE gebruiken.  Klik op OK.3 Tekenopmaak verwijderen Werkwijze  Selecteer de tekst waarvan je de opmaak wenst te verwijderen. De meest courante opmaakmogelijkheden vind je ook terug in de miniwerkbalk die op het scherm verschijnt als er tekst geselecteerd wordt.  Klik op de knop Start → Lettertype → Opdracht wissen . In het venster Opmaak Weergeven zie je de opmaak van de geselecteerde tekst. De meest courante opmaakmogelijkheden vind je ook terug in de miniwerkbalk die op het scherm verschijnt als er tekst geselecteerd wordt. druk dan op SHIFT + F1. 3 Overzicht van opmaakmogelijkheden Hier worden de opmaakfuncties die zich in de groep Start → Lettertype bevinden beschreven. Weetjes  Je kan de miniwerkbalk eventueel uitzetten op de volgende manier:  Klik op Office-knop → Opties voor Word. Wil je één enkel opmaakkenmerk verwijderen.  Vink de optie ‘Minibalk weergeven bij selectie’ uit. 2. Je kan het venster sluiten met de Sluiten.  Wis de opmaak. doe je dit via dezelfde knop waarmee je het opmaakkenmerk hebt ingesteld.  Zet je naam nu cursief en bewaar je document. Weetjes  Met de opdracht Opmaak wissen worden al de ingestelde opmaakkenmerken in één keer gewist.

je te verplaatsen met de pijltjestoetsen en dan te bevestigen met ENTER. klik op het uitschuiflijstje rechts van de knop. Om een andere lijnstijl te kiezen. Voorbeeld. De letterstijl kan terug uitgeschakeld worden door opnieuw op deze knop te klikken. Je kan in het vak ook een lettergrootte intypen die niet in de lijst voorkomt. Vet Cursief Klik op de knop om tekst een vette opmaak te geven. Klik op de knop om de tekst ten opzichte van de basislijn te verhogen. Voorbeeld. Je kan in de keuzelijst snel een lettertype kiezen door de beginletter van het lettertype in te typen. Voorbeeld Subscript Superscript Klik op de knop om de tekst ten opzichte van de basislijn te verlagen. De kleur van de knop wijzigt dan.2 Letterstijl De verschillende letterstijlen kunnen ingesteld worden door een klik op de gewenste knop in de groep Lettertype.1 Lettertype en lettergrootte Het lettertype staat in Word 2007 standaard op Calibri en de lettergrootte op 11. Onderlijnen Doorhalen Klik op de knop om tekst een cursieve opmaak te geven. bladzijde 40 . Klik op het uitschuiflijstje rechts van het vak en kies een grootte uit de lijst. Voorbeeld. Klik op de knop om tekst een cursieve opmaak te geven. Klik op de knop om de letters stapsgewijs te vergroten of te verkleinen. Voorbeeld. Voorbeeld. Lettergrootte Lettertype vergroten of Lettertype verkleinen 3.Cursus De2 3. Klik op de knop om een streep te zetten door de tekst. Dit kan gewijzigd worden met de volgende knoppen uit de groep Lettertype: Lettertype Klik op het uitschuiflijstje rechts van het vak en kies een lettertype uit de lijst.

................................................................. Elke eerste letter van een woord krijgt een hoofdletter......................................................................................docx....................... Hieronder een overzicht van de mogelijkheden die je bekomt door te klikken op de vervolgpijl rechts van de knop........................................................  Pas de volgende kenmerken toe op de titel: Vet............... Gebruik hiervoor een sneltoets..........  Onderlijn in de tekst ‘kleine ingrepen’ met een gele dubbele lijn: Hoe doe je dit? ........................... De tekst wordt volledig in kleine letters geplaatst. Met de knop Tekstkleur kan je de tekens zelf een kleur geven................. 20 pt.............. Weetjes  Een aantal opmaakfuncties kan je ook snel uitvoeren via een sneltoets....... .......................................... Hoe doe je dit? ................................................. Hoe doe je dit? ..................... De tekst wordt volledig in hoofdletters geplaatst.....................................................4 Tekstmarkeringskleur en Tekstkleur De knop Tekstmarkeringskleur geeft de tekst een achtergrondkleur................... Functie Vet Onderstrepen Onderstrepen-Alleen woorden Subscript Sneltoets CTRL + B CTRL + U CTRL + SHIFT + W CTRL + = Functie Cursief Dubbel onderstrepen Hoofdletters Superscript Sneltoets CTRL + I CTRL + SHIFT + D CTRL + SHIFT + A CTRL + SHIFT + = Aan de slag  Open het document H4_Energie besparen................’ En plaats hem cursief...  Selecteer de volledige tekst en zet hem in Verdana..................................... 12pt.......................................................... lichtgrijze tekstmarkeringskleur...3 Hoofdlettergebruik... Met de knop Hoofdlettergebruik kan je kleine letters omzetten in hoofdletters en omgekeerd........................  Verwijder de vette opmaak van de titel............. de overige tekens krijgen kleine letters..............................Tekst bewerken 3............... Door te klikken op het uitschuiflijstje rechts van de knop kan je de gewenste kleur kiezen...................................... Tekens die in kleine letters stonden krijgen een hoofdletter en omgekeerd.............  Bewaar je document als H4_Energie besparen_opl................................... Kleine letters Hoofdletters Alles met beginhoofdletter Omkering letters 3.. Je hebt dit bestand nodig voor volgend hoofdstuk! bladzijde 41 ..................  Selecteer de subtitel ‘Altijd en overal…’en pas volgende kenmerken toe: vette opmaak................. Zoals in een zin Enkel het eerste teken van de zin krijgt een hoofdletter........... ................docx..................................... blauwe letterkleur en onderlijnd.............................................................  Zet de titel in hoofdletters.. .....................................  Selecteer de zin ‘Het koude seizoen loopt…....

Onderstrepingsstijl: Alleen Onderlijnt enkel de woorden in de geselecteerde tekst. het tabblad Afstand en Positie: wordt besproken in de uitbreiding op dit hoofdstuk.  Stel de gewenste instellingen in.  Bevestig met een klik op de knop OK. Dit dialoogvenster bevat twee tabbladen:   het tabblad Lettertype: bevat min of meer dezelfde opmaakfunctie als de groep Lettertype in het lint.  Activeer indien nodig het tabblad Lettertype. vergeleken met het lint. Past een schaduweffect toe op de tekst. . niet de spaties. woorden Dubbel doorhalen Schaduw bladzijde 42 Zet een dubbele streep door de tekst.Cursus De2 4 Het dialoogvenster Lettertype Je kan het dialoogvenster Lettertype oproepen via het Startpictogram voor Dialoogvensters rechterbenedenhoek van de groep Lettertype of via de sneltoets CTRL+D. een aantal extra opmaakkenmerken instellen.  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Lettertype. in de Werkwijze  Selecteer de tekst. Weetjes  In dit dialoogvenster kan je.

Hiermee kan je snel de opmaak van het ene tekstdeel overbrengen naar het andere. Werkwijze  Selecteer de tekst die de opmaak bevat die je wilt kopiëren.  Door te klikken op de knop Standaard in de linkerbenedenhoek van het dialoogvenster.   Klik op de Start → Klembord → Opmaak kopiëren/plakken Sleep met de muis (vorm van kwast) over de op te maken tekst. Zet kleine letters om naar kleine hoofdletters. bladzijde 43 . Je zet de functie uit door nogmaals op de knop Opmaak kopiëren/plakken te klikken.  Kopieer de opmaak van de eerste subtitel naar de tweede subtitel.  Zet het woord ‘verwarmingsinstallaties’ in vet.  Met de sneltoets CTRL + SHIFT + C kan je de opmaak ook kopiëren en met de sneltoets CTRL + SHIFT + V kan je de opmaak plakken. Drukt de letters lichtjes in (past bij grotere letters en met een achtergrond). Verzonken Klein kapitaal Verborgen tekst Verbergt de tekst en drukt deze tekst ook niet af.docx. .Tekst bewerken Contour Reliëf Toont enkel de omlijning van de letters (past bij grotere letters). Toont de letters met reliëf (past bij grotere letters en met een achtergrond). worden de gekozen opmaakkenmerken standaard ingesteld. Aan de slag  Open eventueel het document H4_Energie besparen_opl. Dit betekent dat ze ook in nieuwe Word-documenten als standaard worden gebruikt. 5 Opmaak kopiëren In de groep Klembord bevindt zich de functie Opmaak kopiëren/plakken.  Bewaar je document. Kopieer deze opmaak naar ‘juist gebruik’ en ‘constant’. Weetjes  Met een dubbelklik op de knop Opmaak kopiëren/plakken zet je deze functie aan en kan je meerdere keren de opmaak kopiëren.

Opmaak bijschriften tekeningen: paars. Zet in het eerste bijschrift ‘de’ van ‘16de eeuws’ in superscript. Typ het ontbrekende stuk erbij. bladzijde 44 . Zet de eerste letter van elke alinea in 14 pt en vet.di assisi’ in beginhoofdletters en vet. Selecteer de volledige tekst et zet hem in Times New Roman. Verwissel deze alinea’s! Bewaar je document als H4_Borduren_opl. b: blauw. Typ bovenaan de titel ‘Borduren’. Maak het document op. 14 pt. klein kapitaal en verzonken. Opmaak ‘Venetiaans kantwerken’: contour.pdf af. 12 pt. Maak een nieuw document aan.docx. bloem.pdf af. Typ de brief en maak hem op: het gebruikte lettertype is Times New Roman. Open het bestand H4_Toets. ‘mythologische beesten’: vet. Opmaak titel: vet.docx. 12 pt. Open het bestand H4_Borduren. Zet de tekst ‘laboratorio…. Wijzig het lettertype naar Arial 12 pt. c: oranje Verbreed de formules in de uitleg met 2 pt. Opmaak ‘slechts weinig details’: onderstreept enkel woorden.pdf af. De laatste alinea’s staan in omgekeerde volgorde. Oefening 2                Druk het bestand H4_Borduren.en plantmotieven’. 14 pt. paars. rekening houdend met het volgende: a: groen.docx. gele markeerstift. Opmaak tekst ‘ Assissi’s borduren’.docx. Bewaar als H4_Toets_opl. donkergroen. Opmaak tekst ‘borduurtechniek’: vet.docx. 18 pt. ‘dieren-. Oefening 3       Druk het bestand H4_Toets.Cursus De2 Oefeningen Oefening 1     Druk het bestand H4_Sollicitatie. cursief. Bewaar als H4_Sollicitatie.

 Vul het gewenste vak in. bladzijde 45 . Normaal verhoogd verlaagd Positie Afspatiëring voor Bij bepaalde lettercombinaties wordt de afstand tussen de tekens lettertypen automatisch verdeeld. Normaal v e r b r e e d versmald Om de afstand tussen het teken en de basislijn te verhogen of verlagen.  Selecteer het tabblad Afstand en positie. Normaal uitgetrokken ingedrukt Om de afstand tussen opeenvolgende tekens te verbreden of te versmallen. Met andere woorden.Tekst bewerken Uitbreiding 1 Afstand en positie Je kan de horizontale en verticale positie van tekens ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de basislijn wijzigen. Schaal Tekenafstand Om de tekst (teken en afstand) horizontaal uit te rekken (101 tot 600%) of samen te drukken (1 tot 99%). je kan letters verder uit elkaar of dichter bij elkaar plaatsen.  Druk op OK. geef je het percentage in van de huidige grootte. Werkwijze  Klik op Start → Lettertype → Startpictogram voor dialoogvensters. Deze optie werkt enkel bij TrueType-lettertypes.

‘Uitgestrekte velden’.  Kopieer deze opmaak naar ‘n’ van ‘paden’. ‘Hobbelige paden’.  Selecteer ‘Smalle weggetjes’. Stel de positie Verlaagd met 1 pt in.docx. ENTER.  Selecteer ‘platgedrukte bloemen’. ENTER.  Kik op het Startpictogram voor dialoogvensters. Stel de tekenafstand versmald met 1 pt in.  Selecteer ‘ig’ in ‘Hobbelige’. Stel de schaal in op 66%.  Selecteer ‘Torenhoge bomen’. Klik op het tabblad Afstand en positie.  Typ volgende tekst: ‘Platte land’. Stel de tekenafstand verbreed met 4 pt in. ENTER. Stel de positie Verhoogd met 3 pt in. bladzijde 46 .  Kopieer deze opmaak naar ‘pa’ van ‘paden’. ‘Smalle weggetjes’. ENTER. ‘Torenhoge bomen’. Stel de schaal in op 400 %.  Selecteer ‘Uitgestrekte velden’.  Bewaar je document als H4_Platte land_opl.  Selecteer ‘bb’ in ‘Hobbelige’.Cursus De2 Aan de slag  Maak een nieuw document aan. ENTER en ‘platgedrukte bloemen’. ENTER.

Elke regel plakt tegen de linkermarge. Aan de slag  Open het bestand H5_Vliegkunst. Daarom is het belangrijk om de regeleinden en alinea-einden op de juiste plaats toe te passen. moet je deze alinea’s wel eerst selecteren. Word zal indien nodig de witruimte tussen de woorden kleiner of groter maken.  Lijn de laatste alinea rechts uit. plakt de tekst tegen de rechtermarge. maar je kan tekst ook op andere manieren uitlijnen. Deze optie is ideaal om bijvoorbeeld datums aan de rechterkant te plaatsen. De ingestelde alineaopmaak is automatisch geldig voor de volledige alinea. In tegenstelling tot links uitlijnen. Het is voldoende dat je de cursor in de alinea in kwestie plaatst. 2 Tekst uitlijnen Standaard staat een tekst links uitgelijnd. Dit is een voorbeeld van links uitlijnen. Rechts uitlijnen Uitvullen Werkwijze  Plaats je cursor in de alinea (of selecteer meerdere alinea’s). Dit betekent dat je een alinea niet hoeft te selecteren om de opmaak te wijzigen.  Selecteer alle alinea’s behalve de laatste en vul ze uit. Deze optie wordt dikwijls voor tekst in kolommen gebruikt. Centreren wordt vooral voor titels gebruikt. bladzijde 47 .  Centreer de titel. Bij de optie uitvullen is de tekst zowel links als rechts uitgelijnd.docx. Voor de opmaak van de alinea is een correct gebruik van regeleinden en alinea-einden belangrijk. Weetjes  Een alineaopmaak geldt steeds voor de volledige alinea (tot het eerste alinea-einde). De meeste knoppen bevinden zich op het tabblad Start in de groep Alinea. de regelafstand instellen en nog veel meer.Tekst opmaken 2: Alineaopmaak 5 Tekst opmaken 2: Alineaopmaak 1 Inleiding In dit tweede deel van de tekstopmaak leer je alinea’s opmaken: uitlijnen van de tekst. De tekst wordt in het midden tussen de marges geplaatst.  Klik op de gewenste uitlijningsknop. tabulaties definiëren en gebruiken. Links uitlijnen Centreren Links uitlijnen is de standaard in tekstverwerking. Als je de opmaak van meerdere alinea’s wilt wijzigen. uitgezonderd in de laatste regel van de alinea.

Om de linkermarkeringen afzonderlijk te verplaatsen sleep je met de driehoekjes. bladzijde 48 . Dit soort inspringing noemt men verkeerd-om. Deze markeringen kunnen afzonderlijk of samen verplaatst worden.Cursus De2 3 Tekst laten inspringen Op de liniaal zijn markeringen in de vorm van een driehoekje voorzien om de alinea’s te laten inspringen. Je kan ook alinea’s maken waarbij de eerste regel van elke alinea inspringt of alinea’s waarbij alle regels behalve de eerste regel inspringen. Deze markeringen duiden de posities van de tekstterugloop aan en vallen standaard samen met de marges van het document.25 cm. sleep je met het onderste vierkante blokje. Aan de rechterkant is er één markering. Markering voor links inspringen Elke regel behalve de eerste regel van de alinea springt links in. Aan de linkerkant zijn er twee markeringen: één voor de positie van de eerste regel en één voor de inspringing van de overige regels. Markering rechts inspringen De alinea springt aan de rechterkant in.  Je kan de eerste regel ook laten inspringen door op de TAB-toets te drukken.  Sleep de markering naar de gewenste positie. Weetjes  Om de linkermarkeringen samen te verplaatsen. Werkwijze  Plaats je cursor in de alinea (of selecteer meerdere alinea’s). maar ook aan de rechterkant. Inspringmarkering voor de eerste regel Enkel de eerste regel van de alinea springt links in. Telkens je op één van deze knoppen drukt wijzigt de grootte van de inspringing met 1.  Je kan snel de grootte van de inspringing wijzigen met de knoppen Inspringing vergroten en Inspringing verkleinen. Inspringmarkering alinea’s De volledige alinea springt links in. Je kan tekst dus niet alleen aan de linkerkant laten inspringen.

 Zet je cursor in de derde alinea en wijzig de regelafstand naar 1. geeft een verhoogde leesbaarheid. Verwijdert de standaardafstand van 10 punten na een alinea.  Zet je cursor voor de eerste alinea en laat hem 2 cm links inspringen.Tekst opmaken 2: Alineaopmaak  Tijdens het slepen van de inspringmarkeringen kan je de grootte van de sprong zichtbaar maken door de ALT–toets in te drukken. 2.5.5 2 Regelafstand anderhalf. Voegt voor de alinea een afstand in van 12 punten. Werkwijze  Plaats je cursor in de alinea (of selecteer meerdere alinea’s). Dit is 15 % groter dan de minimale regelafstand nodig om een tekst leesbaar te maken.  Maak van de derde alinea een verkeerd-om alinea met een inspringing van 1. 1.  Selecteer de volledige tekst en wijzig de regelafstand terug naar de standaardafstand.  Laat de vierde alinea rechts inspringen met 3 cm.docx. hierover verder meer. In de liniaal zie je dan de grootte van de inspringing.15.15 Standaardregelafstand 1. 4 Afstand wijzigen In een Word-document zijn er twee vormen van afstand: De regelafstand is de afstand tussen de regels binnen eenzelfde alinea.5 cm. Dubbele afstand.  Selecteer de volgende alinea’s: stel links en rechts inspringingen in op 1. afhankelijk van de lettergrootte). Zorg dat de eerste regel nog eens 1. Opent een dialoogvenster met meer mogelijkheden. Deze afstand is afhankelijk van de gekozen lettergrootte en staat standaard op 1. De ruimte vóór een alinea staat standaard op 0 punten.5 cm extra inspringt. wordt weinig gebruikt.5 cm. geeft mogelijkheid tot extra aantekeningen op de afdruk.docx. bladzijde 49 .  Selecteer nu de volledige tekst en zorg ervoor dat alle alinea’s terug normaal zijn (geen inspringingen).   1 Klik op de knop Start → Alinea → Regelafstand . Tweeënhalf keer of drie keer de minimale afstand.  Zet je cursor in de vierde alinea en wijzig de regelafstand naar 2. Wijzig de regelafstand naar 1.5 en 3 Opties voor regelafstand Afstand voor alinea invoegen Afstand na alinea verwijderen Aan de slag  Open eventueel het bestand H5_Vliegkunst. Enkele regelafstand (is minimale afstand voor leesbare tekst. Aan de slag  Open eventueel het bestand H5_Vliegkunst. de ruimte na een alinea op 10 punten.  Selecteer de eerste 2 alinea’s.  Laat de eerste regel van de tweede alinea 1 cm inspringen. De witruimte is de ruimte voor of na een alinea. Kies in de keuzelijst de gewenste regelafstand.

Het tabblad Tekstdoorloop: wordt besproken in de uitbreiding op dit hoofdstuk. 5 Alineaopmaak wissen Zoals bij de tekstopmaak. kan je ook de alineaopmaak wissen met een sneltoets. Dit dialoogvenster bevat twee tabbladen:   Het tabblad Inspringingen en afstand: bevat min of meer dezelfde opmaakfuncties als de groep Alinea in het lint. in de Werkwijze  Selecteer de tekst.  Zet je cursor in de eerste alinea en druk op CTRL + Q om de opmaak te wissen.Cursus De2  Selecteer de volledige tekst en verwijder de afstand na de alinea’s met de knop Regelafstand.  Zet je cursor in de tweede alinea en druk op CTRL + SHIFT + N om terug te keren naar de standaardopmaak. bladzijde 50 . 6 Het dialoogvenster Alinea Je kan het dialoogvenster oproepen via het Startpictogram voor Dialoogvensters rechterbenedenhoek van de groep Alinea. Werkwijze  Plaats je cursor in de alinea (of selecteer meerdere alinea’s).  Activeer indien nodig het tabblad Inspringingen en afstand.  Druk op CTRL + Q om enkel de alineaopmaak te wissen of druk op CTRL + SHIFT + N om alle opmaak te wissen en terug te keren naar de standaardopmaak van een alinea (zowel alineaopmaak als tekenopmaak). Aan de slag  Selecteer de eerste 3 alinea’s en wijzig de regelafstand naar dubbel.  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea.

Kies bij Afstand de gewenste afstand Voor en Na de alinea en de gewenste Regelafstand. Rechts. Typ de gewenste inspringing in of gebruik de pijltjes om de inspringing te vergroten of te verkleinen. Bevestig met een klik op de knop OK. zal dit niet aangepast worden en kan je tekst dus onleesbaar worden omdat de regels door elkaar lopen. zal Word de afstand aanpassen. Dubbel zoveel als de normale hoogte (of 2). Typ de gewenste inspringing in of gebruik de pijltjes om de inspringing te vergroten of te verkleinen. (zie overzicht hieronder). Typ in het vak Op de afstand in die je wilt. Inspringen Links Rechts Speciaal Regelafstand Enkel 1. bladzijde 51 .Tekst opmaken 2: Alineaopmaak     Kies bij Algemeen de gewenste Uitlijning (Links. (zie overzicht hieronder). Centreren of Uitvullen).  Met het dialoogvenster Alinea kan je de inspringingen exacter instellen dan met de liniaal en heb je ook meer mogelijkheden om de grootte van de witruimte tussen alinea’s te kiezen. Typ in het vak Op de minimale afstand die je wilt. Exact Meerdere Weetjes  Onderaan in het voorbeeldvak zie je de wijziging al op de tekst. Anderhalf maal de minimale regelafstand. Indien de lettergrootte een grotere afstand nodig heeft. Kies voor Eerste regel of Verkeerd Om en typ de gewenste inspringing in bij Met.5 regel Dubbel Ten minste Enkele regelafstand (afhankelijk van de lettergrootte). Indien de lettergrootte een grotere afstand nodig heeft. Kies bij Inspringingen de gewenste Inspringing. Typ in het vak Op de afstand in die je wilt.

............................................................ bladzijde 52 ........... Laat de eerste regel inspringen met 2................................................. plaatst de laatste letter van de tekst op deze positie...... Wat merk je? .......  Klik op de Tab voor centreren.. Bij elke klik wijzigt het soort tab......... Klik in de liniaal op 6 cm.  Klik op de Links uitlijnende tab.................................................. ................................................... 7 Werken met tabulaties Tabulaties worden gebruikt om tekst in de breedte van het blad te positioneren...................... 7.. ... Zet je cursor in de zesde alinea en wijzig de regelafstand als volgt: exact 16 pt................................1 Tabs instellen met de liniaal Links op de liniaal bevindt zich een knop met de verschillende soorten tabs........  Klik in de liniaal op de gewenste plaats...  Selecteer de volledige tekst en wijzig de regelafstand naar enkel.......................................  Klik op de decimale tab...  Selecteer de tweede en de derde alinea............... Stel de witruimte na de titel in op 20 punten.........25 cm........ Deze wisselen door op de knop te klikken.. Decimale tab............ ............... Wijzig de lettergrootte naar 8 pt .... Links uitlijnende tab. Wat merk je? ................... plaatst het decimaal teken van een getal op deze positie.............................. Rechts uitlijnende tab... Klik in de liniaal op 10 cm............................................ Zet je cursor in de vierde alinea en wijzig de regelafstand als volgt: ten minste 16 pt..Cursus De2  Door te klikken op de knop Standaardwaarde onderaan in het dialoogvenster. links van de liniaal................................  Sluit je document... plaatst de middelste letter van de tekst op deze positie.. Deze posities zijn zichtbaar onder de vorm van kleine streepjes net onder de liniaal................................... Aan de slag  Zet je cursor in de titel... plaatst de eerste letter van de tekst op deze positie... Tabulaties zijn enkel geldig in de alinea waar ze ingesteld worden................. Verspringen naar een volgende tabpositie doe je met de TAB-toets in de linkerbovenhoek van het toetsenbord...................... worden de gekozen opmaakkenmerken standaard ingesteld............ Wijzig de lettergrootte naar 24 pt . Aan de slag  Maak een nieuw document aan en zorg dat de liniaal zichtbaar is.....  Klik op de Rechts uitlijnende tab........ Wat merk je nu? . Je kan tabposities ook zelf instellen.......................................  Klik in de liniaal op 1 cm.......................... Klik in de liniaal op 14 cm............. Wijzig nu de lettergrootte naar 24 pt...........3 cm..... Lijntab.. Tab voor centreren......................................... In een Word-document staat er standaard een tabpositie om de 1.................... Dit betekent dat ze ook in nieuwe Word-documenten als standaard worden gebruikt... plaatst een verticale lijn op deze positie Werkwijze  Kies welke soort tab je wilt door links op de liniaal op de knop te drukken...

Links aan. Druk op de TAB-toets.  Klik in het vak Tabpositie en typ 1cm.50’ Bewaar je document als H5_Citytrips. bladzijde 53 . Typ ‘#sterren’ Druk op de TAB-toets.  Klik op de knop Tabs linksonder. Aan de slag  Maak een nieuw document aan. Hotel Savoy’ – ‘*****’ – ‘3’ –‘€ 199. Klik op de knop Instellen.2 Tabs instellen met het dialoogvenster Werkwijze  Klik op het Startpictogram voor dialoogventers van de groep Alinea. Typ ‘Bestemming’. Klik op Instellen.Tekst opmaken 2: Alineaopmaak       Druk op de TAB-toets. druk je op OK. Klik op Instellen. Het volgende dialoogvenster wordt geopend:     Klik in het vak Tabpositie en typ de afstand.90’ ‘Athene.  Vink in het gedeelte Uitlijnen.docx. In je document verschijnt (indien de knop Niet-afdrukbare tekens weergeven aan staat) een pijltje dat de tabsprong weergeeft.  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea. Rechts aan. Centreren aan.  Activeer indien nodig het tabblad Inspringingen en afstand.  Klik in het vak Tabpositie en typ 10 cm. Fresh Hotel’ – ‘****’ – ‘10’ – ‘€ 567. Vink in het gedeelte Uitlijnen de soort tab aan. Typ ‘#dagen’ Druk op de TAB-toets.  Klik op Instellen. Doe dit ook voor volgende lijnen ‘Praag.Hotel du Léman’ – ‘***’ – ‘2’ – ‘€ 84.80’ ‘Parijs. Vink in het gedeelte Uitlijnen. Vink in het gedeelte Uitlijnen.  Klik op de knop Tabs.  7.  Klik in het vak Tabpositie en typ 6 cm. Zodra alle tabs zijn ingesteld. Typ ‘Prijs’ en druk dan op ENTER.

 Zet de knop Niet-afdrukbare tekens weergeven uit.  Selecteer de 4 alinea’s (titels erbij).5 cm. bladzijde 54 . Selecteer de tab voor centreren. Typ ‘Prijs’ en druk dan op ENTER.75 in plaats van 10. Fresh Hotel’ – ‘****’ – ‘10’ – ‘€ 567. Er verschijnen 3 verticale lijnen tussen de kolommen. Weetjes  Je kan de tabs ook wissen via het dialoogvenster Tabs.  Klik op 11.Cursus De2     Klik in het vak Tabpositie en typ 14 cm. Klik op 15 cm. Selecteer de titelalinea.4 De lijntab Soms is het handig om verticale lijntjes tussen de kolommen te plaatsen.  Sleep de rechtsuitlijnende tab uit de liniaal (naar beneden).5 cm. Druk op de TAB-toets.  Sleep de decimale tab van 14 cm naar 15 cm.3.Hotel du Léman’ – ‘***’ – ‘2’ – ‘€ 84. 9.  De titels staan nog niet goed. door op ENTER te drukken. Typ ‘#dagen’. Hotel Savoy’ – ‘*****’ – ‘3’ –‘€ 199.90’ ‘Athene. Klik op Instellen.docx. Werkwijze  Selecteer de lijntab links op de liniaal.5 cm. 7. Vink in het gedeelte Uitlijnen. Dit kan je doen met de lijntab. Druk op OK.  Selecteer de tab voor centreren links op de liniaal.  Druk de LMK in en houd deze ingedrukt terwijl je de tab versleept op de liniaal.Tabs verplaatsen en wissen Werkwijze  Zet de cursor op de tab die je wilt verplaatsen (in de liniaal).docx. Aan de slag  Open het document H5_Citytrips3. Typ ‘Bestemming’.  Weetjes  Zorg ervoor dat je na elke regel met tabs afsluit.docx. Druk op de TAB-toets.  Bewaar je document.80’ ‘Parijs. Typ ‘#sterren’.  Bewaar je document als H5_Citytrips3.  Sleep de tab naar beneden uit de liniaal om de tab te verwijderen.  Selecteer de 4 alinea’s (titels erbij).50’ Bewaar je document als H5_Citytrips2.  Klik op 5. Druk op de TAB-toets. Druk op de TAB-toets.  Plaats de rechtsuitlijnende tab op 11.  Versleep de tab voor centreren naar 7. Aan de slag  Open het document H5_Citytrips2. Klik op Wissen (om één tab te verwijderen) of Alles wissen (om alle tabs te verwijderen). Doe dit ook voor volgende lijnen ‘Praag.  Klik op de gewenste plaats in de liniaal.  Wil je in een lijstje met tabs slechts één bepaalde kolom selecteren. 7. gebruik je hiervoor de sleeptechniek met de ALT-toets (zie hoofdstuk selecteren). Decimaal aan.docx.5 cm en 13 cm.  Sleep de decimale tab uit de liniaal.  Selecteer de lijntab links op de liniaal.

 Klik op de knop Tabs. met verschillende tinten van een bepaalde hoofdkleur of voor één van de standaardkleuren. bladzijde 55 .docx. Werkwijze  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea.  Klik op de knop Tabs.10’ ‘Smos gerookte zalm’ – ‘€ 4. Aan de slag  Open het document H5_Vliegkunst.docx. Vink het tweede opvulteken aan. 8 Randen en arcering Je kan in Word tekstdelen accentueren door ze te omkaderen of te arceren.  Klik op OK.75’ ‘Smos vegetarisch’ – ‘€ 3.60’.  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea. Dit noemt men opvultekens of voorlooppuntjes. is het soms nodig om tussen de gegevens een soort horizontaal lijntje te voorzien.  Stel een decimale tab in op 11 cm.1 Arcering Werkwijze  Zet je cursor in de alinea (of selecteer meerdere alinea’s).  Zet je cursor in de vierde alinea. Kaders en arceringen zijn altijd geldig voor de volledige alinea.  Kies in het gedeelte Opvulteken de soort lijn dat je wilt.5 Tabs met opvultekens Om de leesbaarheid te vergroten.  Selecteer in het vak Positie de tab die de opvultekens moet bevatten.  Stel een links uitlijnende tab in op 3 cm. Druk op ENTER. Klik op Instellen. Ze worden links en rechts begrensd door de inspringmarkeringen. Dit is de tab naar waar je springt.  Doe dit ook voor volgende lijnen ‘Smos americain’ – ‘€ 2. Arcering.  Bevestig door op OK te klikken.  Kies als arceringskleur de rode standaardkleur.   Klik op Start → Alinea → Klik op de gewenste kleur.1 0’  Bewaar je document als H5_Snack. Aan de slag  Maak een nieuw document aan.  Klik op Instellen.  Druk op de TAB-toets en typ ‘Smos hesp’.Tekst opmaken 2: Alineaopmaak 7. 8. Weetjes  Je kan kiezen voor een themakleur. Druk nogmaals op TAB en typ ‘€ 1.

Er wordt een kader rond de alinea of rond het geheel van geselecteerde alinea’s geplaatst. Onderrand Bovenrand Linkerrand Rechterrand Geen rand Alle randen Buitenrand Er wordt een rand of lijn onder de geselecteerde alinea geplaatst. Aan de slag  Zet je cursor in de titel. bladzijde 56 . Er wordt een rand rechts van de geselecteerde alinea geplaatst. Een rand wordt begrensd door de inspringmarkeringen van de alinea. Weetjes De knop Randen bewaart de laatst gekozen optie.2 Randen Werkwijze  Zet je cursor in de alinea (of selecteer meerdere alinea’s). Er wordt een rand links van de geselecteerde alinea geplaatst.   Klik op het uitschuiflijstje van de knop Start → Alinea → Randen Kies de gewenste rand. dan neem je de omkadering mee naar de volgende alinea. Versleep de rechter alineamarkering van 15 cm naar 10 cm. Doe je dit nadien. De ingestelde rand wordt verwijderd. Je kan een rand terug verwijderen via de optie ‘Geen Rand’. Volgende opties zijn mogelijk: . maak je best eerst een volgende alinea aan. Zet je cursor in de volgende alinea. Er wordt een kader rond elke geselecteerde alinea geplaatst.           Klik op het uitschuiflijstje van de knop Start → Alinea → Kies Buitenrand. Voor je een eindalinea omkadert. Klik op de knop Start → Alinea Randen. Randen. Er wordt een rand of lijn boven de geselecteerde alinea geplaatst. kan je rechtstreeks op de knop klikken. Als je een volgende keer voor eenzelfde soort rand wilt kiezen.Cursus De2  Je kan een arcering terug verwijderen via de optie ‘Geen kleur’. 8. Door deze alineamarkeringen te verslepen kan je de breedte van een rand of kader aanpassen. Je kan ook selecties van kaders en arceringen voorzien.

Weetjes bladzijde 57 .Tekst opmaken 2: Alineaopmaak 8.  Klik nogmaals op OK. Stijl.  Kies als dikte 3 pt en als kleur olijfgroen. Aan de slag  Zet je cursor in de titel.  Klik op OK. Klik op OK.  Klik op Start → Alinea → Randen → Randen en arcering.2 Randen via het dialoogvenster Via het dialoogvenster Randen en Arcering kan je ook de stijl. de kleur en de dikte van de rand kiezen. Indien je geen volle kleur wilt.docx. Hier bepaal je de lijnsoort van de omkadering. Werkwijze  Klik op Start → Alinea → Randen → Randen en arcering. Kies hier de kleur van het patroon. Hiermee kun je een kader opvullen met kleur. Stel eventueel de gewenste afstand tussen tekst en kader in via de knop Opties. Klik de gewenste randen aan bij Voorbeeld.  Sla het document op als H5_Vliegkunst2_opl. Kies hier de kleur van het kader. kun je hier een patroon kiezen. Hiermee kun je afstand tussen de tekst en het kader bepalen.  Klik op de knop Opties en stel de afstand boven en onder de tekst in op 10 pt.  Klik in het vak Instelling op Schaduw. Bepaal de gewenste eigenschappen van het kader bij Instelling. Kleur en Dikte. Bepaal de dikte van het kader. Het volgend dialoogvenster met als belangrijke tabbladen Randen en Arcering wordt geopend:  Instelling Stijl Kleur Dikte Opvulling Stijl patronen Kleur patronen Opties     Deze lijst bevat een aantal vooraf gedefinieerde kaders.

moet je eerst nieuwe instellingen kiezen via het dialoogvenster Randen en Arcering.be.nbn. e-mailadressen.Cursus De2  De instellingen van kleur en dikte blijven behouden. telefoonnummers. 9 BIN-normen De opmaak van officiële documenten is gestandaardiseerd volgens de BIN-normen. Indien dit niet gewenst is. bladzijde 58 . Deze geven richtlijnen over de schrijfwijze van bijvoorbeeld adressen. Meer informatie vind je in het boekje BIN Normen en op de website www. maar ook over de alineaopmaak van een document. ook als je een volgende keer de knop Rand gebruikt.

Gebruik hiervoor de tabtoets. Oefening 5        Druk het bestand H5_Voorjaarsfeest. Het lijntje maak je met de “_”-toets. Maak een nieuw document aan.pdf af. Voor de getallen gebruik je een decimale tab.docx. Oefening 4    Druk het bestand H5_Gezondheidsindex. Gebruik hiervoor een centrerende tabstop op 7.pdf af. Maak een nieuw document aan. Bewaar je document als H5_Tarieven_opl. bladzijde 59 . Oefening 6        Druk het bestand H5_Bestelling.pdf af. Stel deze in op een tab van 10 cm Bewaar je document als H5_Inventaris _opl. Bewaar je document als H5_Gezondheidsindex_opl.docx. Maak een nieuw document aan. Plaats een centreertab op 7. Plaats een linkse tab op 1.25 cm en een linkse tabstop op 11 cm.5 cm. Oefening 3     Druk het bestand H5_Tarieven. Gebruik ook hier een tab. Maak een nieuw document aan. Maak een nieuw document aan.docx.docx Oefening 2     Druk het bestand H5_Aantal_in_voorraad. Bewaar je document als H5_Voorjaarsfeest_opl. Maak tevens gebruik van de decimale tab.docx.pdf af. Gebruik een linkse tab om in te springen Gebruik een linkse tab met voorlooppuntjes vóór het eurosymbool.pdf af. Bewaar je document als H5_Aantal_in_voorraad_opl.Tekst opmaken 2: Alineaopmaak Oefeningen Oefening 1     Druk het bestand H5_Inventaris. Maak een nieuw document aan. De titels staan in het vet en zijn onderlijnd. Plaats een decimale tab op 10 cm.pdf af.5 cm en 4.3 cm. Bewaar als H5_Bestelling_opl.docx.

donkerder 15%).docx. Typ de lijst.docx.pdf af.5 en 13.  Maak de brief aan.docx. Maak een nieuw document aan.pdf af. Sla je document op: H5_Fruit_opl. Selecteer de hoofdingen en zet deze in het vet. Sla je document op als H5_Paukeslag. licht groen. Kies als lettertype Arial. Opmaak: Verdana 18 pt. 3 pt boven en onder de tekst. gecentreerd. Laat het kader langs beide zijden 3 cm inspringen. randlijn onderaan. regelafstand anderhalf. Bewaar als H5_Artikel_opl.pdf af. Bewaar je document als H5_Dinant_opl. Opmaak subtitel (De citadel): vet.docx. Maak een nieuw document aan. Wijzig de tabs voor de hoofdingen: de decimale tabs worden tabs voor centreren. Zet de volledige tekst in Verdana 12 pt. Typ de titel. Zorg voor een goede opmaak: je moet het ritme en de kracht van het gedicht kunnen horen aan de opmaak. Oefening 9          Druk het bestand H5_Dinant. Selecteer de eerste kolom (gebruik de ALT-toets) en zet alles in cursief. Maak een nieuw document aan. Voeg een rode onderrand toe. Kopieer de opmaak van de subtitel naar de andere subtitels. Selecteer de laatste lijn uit de lijst en voeg een rode onderrand toe. omkaderd met een blauwe schaduwrand en opgevuld met een lichtblauw kleurtje. schaduwkader 2 ¼ pt oranje. lichtgrijs gearceerd (wit. Opmaak Nederlandse alinea: cursief. groen gekleurd. Wijzig nu de tabinstellingen voor het juiste resultaat. Typ het gedicht van Paul van Ostaijen.docx. links inspringen 1 cm.Cursus De2 Oefening 7     Druk het bestand H5_Artikel. uitgevuld. Laat de tekst links en rechts 3 cm inspringen. vet. Definieer volgende tabs: gecentreerde tab op 5 cm.pdf af. decimale tab op 9. Kopieer de opmaak naar de andere alinea’s. Kies zelf de juiste tabinstellingen! Bewaar als H5_Inschrijvingen_opl. 26 pt. Oefening 10            Druk het bestand H5_Fruit. Open het bestand H5_Artikel.docx. Opmaak titel: lettertype Algerian.docx. Oefening 8     Druk het bestand H5_Inschrijvingen. 12 pt. Open het document H5_Dinant. Oefening 11       Druk het bestand H5_Paukeslag. bladzijde 60 . Kleur de achtergrond van de tekst in.pdf af.5 cm. gecentreerd.pdf af. Oefening 12  Druk het bestand H5_Traiteur Van Espen.

5 cm en 16 cm.3 cm van de bladrand. 11.1 cm van de bladrand De referentieregel start op 9.5 cm. Hanteer de regels van de BIN-Normen: Marges op 3.docx.5 cm en 16 cm. vervolgens op 7. De verschillende elementen van deze referentieregel starten op 3. 2 cm rechts.Tekst opmaken 2: Alineaopmaak  • • • • • • Hanteer de regels van de BIN-Normen: Marges op 3. Het briefhoofd is gemaakt met het lettertype Lucida handwriting 18.3 cm links.3 cm van de bladrand. 2 cm rechts. 2 cm boven en 2 cm onder Briefhoofd is maximaal 5 cm De eerste regel van de adreslijn bevindt zich op 5. bladzijde 61 . Het briefhoofd is gemaakt met het lettertype New Century Schoolbook.pdf af. De referentieregel start op 9.3 cm van de bladrand. Maak de brief aan.5 cm. vervolgens op 7. Bewaar als H5_Van Meerbeek_opl. Bewaar als H5_Traiteur Van Espen_opl. Oefening 13          Druk het bestand H5_Van Meerbeek. 2 cm boven en 2 cm onder Briefhoofd is maximaal 5 cm De eerste regel van de adreslijn bevindt zich op 5.3 cm van de bladrand.docx. 11. De verschillende elementen van deze referentieregel starten op 3.1 cm van de bladrand.3 cm links.

Aan de slag  Open het document H5_Topmodellen. Regels bijeenhouden Pagina-einde ervoor   Vink de gewenste optie aan. Zorgt ervoor dat de alinea altijd op dezelfde pagina staat als de volgende alinea. Dit is bijvoorbeeld handig voor titels. Dit is vooral belangrijk in grote documenten en wanneer je gaat werken met stijlen. Deze optie staat standaard aan. Zorgt ervoor dat de alinea altijd in zijn geheel samenblijft op één pagina. Klik op OK. Zwevende regels voorkomen Bij volgende alinea houden Voorkomt dat één regel van een alinea op een andere pagina staat dan de rest van de pagina. Werkwijze  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea. bladzijde 62 .docx.  Selecteer het tabblad Tekstdoorloop.Cursus De2 Uitbreiding 1 Tekstdoorloop De tekstdoorloop heeft te maken met de manier waarop alinea’s verdeeld worden over verschillende pagina’s. Zorgt ervoor dat er voor de alinea steeds een nieuwe pagina wordt genomen.

..................... Klik op Start → Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea................................................ Wat is er gebeurd?.................. ............................................ Vink de optie Regels bijeenhouden aan.. Klik op OK............................ Selecteer het tabblad Tekstdoorloop............................. bladzijde 63 .....................................................................Tekst opmaken 2: Alineaopmaak      Zet je cursor in de laatste alinea van de eerste pagina................... Sluit het document zonder opslaan....

.

Weetjes  Op het toetsenbord bevinden zich vijf ’dode’ tekens. Kies in het vak Lettertype. bladzijde 65 .   Klik eventueel op het tabblad Symbolen. Werkwijze  Zet de invoegpositie daar waar je het symbool wilt invoegen. Het volgende dialoogvenster verschijnt. 2 Symbolen invoegen Windows beschikt over een aantal lettertypes. Andere kan je invoegen via speciale toetsencombinaties of via de symbolenlijst van Word. Dit zijn de accenten (^.Speciale tekens en symbolen invoegen 6 Speciale tekens en symbolen invoegen 1 Inleiding Naast de klassieke letters en cijfers heb je soms andere tekens en symbolen nodig. Sommige hiervan vind je terug op het toetsenbord. ´ en `).  Klik het gewenste symbool uit de lijst aan of klik op Meer Symbolen. de verzameling tekens waarin het symbool voorkomt. Je kan deze in Word invoegen via het tabblad Invoegen in het lint. de trema (¨) en de tilde (~).  Kies Invoegen → Symbolen → Symbool. die enkel uit speciale tekens en symbolen bestaan. Zij verschijnen pas boven het volgende teken dat ingetypt wordt.

Weetjes  Je kan een aantal symbolen en speciale tekens ook invoegen met de sneltoetsen. blijft het dialoogvenster Symbool open. Dubbelklik op het teken  en sluit het dialoogvenster. Selecteer het gewenste symbool door erop te klikken. Aan de slag  Typ de tekst ‘regelmä’.  Kies Invoegen → Symbolen → Symbool → Meer symbolen. Weetjes  Je kan een teken ook invoegen via een dubbelklik op het gewenste teken.  Bewaar je document nogmaals.  Kies het tabblad Speciale tekens en dubbelklik op het teken ©.  Sluit het dialoogvenster door op de knop Sluiten te klikken.  Selecteer het teken door er eenmaal op te klikken. Aan de slag  Typ de tekst ‘Disney 2012’. ®.  Druk op de knop Invoegen.Cursus De2     Kies in het vak Deelverzameling. lettergrootte.       Druk op de knop Invoegen en sluit het dialoogvenster door op de knop Sluiten te klikken. Bewaar je document onder de naam H6_Symbolen en tekens.  Kies het tabblad Symbolen.  Sluit het dialoogvenster door op de knop Sluiten te klikken.  Je kan een ingevoegd symbool opmaken op dezelfde manier als gewone tekst (letterkleur.  Kies het tabblad Speciale tekens.  Selecteer het teken ß door er eenmaal op te klikken. Zo kan je je verplaatsen in je tekst en op verschillende plaatsen symbolen en tekens toevoegen. Typ ‘ig. ™. CTRL + & + T ™ CTRL + ALT + ? ¿ CTRL + ALT + ! CTRL + ALT + C © CTRL + ALT +.  Kies Invoegen → Symbolen → Symbool → Meer symbolen.  Op het tabblad Speciale tekens vind je een aantal veelgebruikte tekens terug bijvoorbeeld: ©. Hier kan je een bepaalde toetsencombinatie kiezen die bij intypen automatisch zal omgezet worden in het aangeduide symbool. Typ de tekst ‘Vakantie aan zee ‘. …). 3 Speciale tekens invoegen Werkwijze  Zet de invoegpositie daar waar je het teken wilt invoegen.  Na het invoegen van een symbool of teken.  Met de knop AutoCorrectie links onderaan in het dialoogvenster ga je naar het venster AutoCorrectie. Klik op het uitschuiflijstje van het vak Lettertype en kies Webdings. … CTRL + ALT +R ¡ ® bladzijde 66 . de deelverzameling waarin het symbool voorkomt of gebruik de schuifbalk rechts. Klik op de knop Invoegen. Kies het menu Invoegen → Symbool → Meer symbolen. Sluit het dialoogvenster door op de knop Sluiten te klikken.docx.  Kies Invoegen → Symbolen → Symbool → Meer symbolen.’ en druk op ENTER.

Werkwijze  Zet de invoegpositie daar waar je de datum wilt invoegen. Druk de ALTGR-toets + é in.  Typ op het numerieke klavier het cijfer 0. Nu wordt het teken in je document geplaatst. gevolgd door de ANSI-code. Enkele veelgebruikte teken uit de ANSI-tekenset ALT + 0137 ‰ ALT + 0177 ± ALT + 0189 ½ ALT + 0191 ¿ ALT + 0182 ALT + 0216 ¶ Ø ALT + 0188 ALT + 0223 ¼ ß Aan de slag  Typ de tekst ‘L’été’. die niet wijzigt met de klok van je pc of een automatische datum die elke dag verandert. Herhaal dit nogmaals.gras’. bladzijde 67 . zal je vaak een datum nodig hebben. Druk de ALTGR-toets + ù in.  Typ ‘bloempje@tuin.gras’.  Kies Invoegen → Tekst → Datum en tijd.  Typ ‘een ¼ l melk ‘. Druk op ENTER. Doe dit als volgt: Typ de tekst ‘bloempje’. Laat de ALTGR-toets los en typ ‘o’. Houd de ALT-toets ingedrukt en typ op het numerieke klavier 0188. 5 Datum invoegen Wanneer je in Word brieven schrijft.  Laat de ALT-toets los.Speciale tekens en symbolen invoegen 4 Tekens invoegen uit de ANSI-tekenset Op je klavier beschik je naast de gewone letters en cijfers ook over een aantal speciale tekens die je met de toetsen kan aanslaan. Daarnaast kan je de tekens uit de ANSI-tekenset ook via hun code oproepen. Typ ‘tuin.  Sla je toevoegingen op. Doe dit als volgt: Typ ‘een’. Werkwijze  Houd de ALT-toets ingedrukt. Typ ‘r’ en druk op ENTER. Typ nu ‘ l melk’ en druk op ENTER. Je kan deze door Word laten invoegen op twee manieren: een vaste datum.  Typ ‘vóór’. Druk op ENTER. Doe dit als volgt: Typ ‘v’.

Weetjes  Je kan de datum van vandaag ook invoegen via de sneltoets ALT + SHIFT + D. Aan de slag  Ga naar het begin van je document en maak een nieuwe regel aan.  Kies Invoegen → Tekst → Datum en tijd.Cursus De2    Kies in het vak Mogelijke notaties de gewenste notatie van je datum.  Bewaar je document.  Kies voor de volgende datumnotatie: dinsdag 28 februari 2008.  Druk op OK. Voor facturen en andere officiële documenten kies je een vaste datum.  Kies enkel voor een automatische datum indien je zeker weet dat de datum zich mag aanpassen. Vink de optie Automatisch bijwerken aan indien je opteert voor een automatische datum die elke dag wijzigt. Druk op OK. bladzijde 68 .

docx. dubbel onderlijnd. Bewaar je document als H6_Tekens_opl.pdf af. Open het document H6_Tekens. Bewaar onder de naam H6_Musea. Stel een menu voor een feest samen. Maak een nieuw document aan. Maak een nieuw document aan.pdf af.docx. Opmaak titel: blauw en gecentreerd.docx. Kies als lettertype Arial 12 pt.docx. Oefening 4     Druk het bestand H6_Menu. Typ de tekst Musea correct in.docx.pdf af. Voeg de tekens en symbolen op de juiste plaatsen toe. De nummers vind je in het lettertype Wingdings.pdf af. Maak een nieuw document aan. Sla je document op als H6_Menu. 6 pt witruimte voor de alinea. Opmaak Namen musea: groen. Kies een sierlijk lettertype en voeg feestelijke symbolen toe tussen de menugangen.Speciale tekens en symbolen invoegen Oefeningen Oefening 1     Druk het bestand H6_Tekens. Je kan het voorbeeld als leidraad gebruiken. bladzijde 69 . Bewaar je document onder de naam H6_Adreskaartje. Oefening 2     Druk het bestand H6_Adreskaartje. Gebruik volgende symbolen  uit het lettertype Wingdings en uit het lettertype Symbol. Oefening 3        Druk het bestand H6_Musea. Zorg voor een goede lay-out.

.

Volgende zoeken Start de zoekopdracht. Indien de zoekterm gevonden wordt in je document.Zoeken en vervangen 7 Zoeken en vervangen 1 Inleiding Met de functie Zoeken kan je snel een woord of een tekstdeel terugvinden in een document. Ook zoekterm genoemd. aanpassen of verbeteren. Zoals gezegd is dit zeker nuttig in lange documenten. Dit is bijzonder praktisch. Dit gebeurt standaard vanaf de 2 Zoeken 2. Hiermee bepaal je waar er gezocht wordt: Hoofddocument of Huidige selectie. tekstblokken en opmaak te zoeken en/of te vervangen in je document. Je kan nu in het document klikken om wijzigingen aan te brengen. Indien de zoekterm niet meer voorkomt in je document. zal Word dit melden. In dit hoofdstuk leer je woorden. Markering voor lezen Zoeken in Hiermee kan je geselecteerde woorden of tekstdelen overal in je tekst automatisch laten markeren. De knop zelf verandert dan in Minder. zal Word deze selecteren. Meer   .  Onderstaande tabel verklaart de verschillende onderdelen en hun gebruik: Zoeken naar Hier typ je het woord of de tekenreeks die je zoekt. want zo moet je zelf niet op zoek gaan in de tekst. Met de knop Volgende zoeken laat je Word het volgende voorkomen van de zoekterm zoeken. Toont het uitgebreide zoekvenster. bladzijde 71 . . Hierdoor wordt het gezochte woord snel opgespoord zodat je het kan vervangen. In de vervolgkeuzelijst kan je kiezen uit de vorige ingevoerde zoektermen. Zoeken in een document doe je met de functie Zoeken cursorpositie.1 Eenvoudig zoeken Werkwijze  Klik op Start → Bewerken → Zoeken .

...............Cursus De2  Klik op OK. Wijzig ‘e’ in ‘E’.................................2 Verfijnd zoeken Werkwijze   Klik op Start  Bewerken → Zoeken.......  Welke woorden worden door Word geselecteerd? . Hoeveel keer werd de zoekterm gemarkeerd? .................. Selecteer Alles markeren en start de zoekopdracht.............. Ga naar het begin van je document en typ in het vak Zoeken naar ‘europa’ en start de zoekopdracht..  Indien je het dialoogvenster verlaten hebt...... Sluit het venster Zoeken met de sluitknop rechts bovenaan of druk op de knop Annuleren... 2..... Terugkeren naar het vorige voorkomen kan je met CTRL + PgUp of de knop Vorige ....... Bewaar je document H7_De aardappel_01_opl..............         Typ nu in het vak Zoeken naar ‘columbus’ en start de zoekopdracht... onderaan de verticale schuifbalk........................ Weetjes  Je kan het zoekvenster openen met de sneltoets CTRL + F...  Klik op Start → Bewerken → Zoeken................. Sluit het venster Zoeken..... bladzijde 72 .... Klik op de knop Volgende .......  In plaats van op Volgende te klikken onderaan de verticale schuifbalk bij het zoeken kan je ook CTRL + PGDOWN om verder te zoeken..  Typ in het vak Zoeken naar ‘aardappel’ en start de functie door op Volgende zoeken te klikken en doorloop je document................ Klik op de knop Meer om de zoekopties zichtbaar te maken... Aan de slag  Open het document H7_De aardappel_01.......... Wat is er speciaal aan het geselecteerde woord? ............................................ Ga naar het begin van je document en typ in het vak Zoeken naar ‘aardappelplant’.........docx....................docx........... kan je nog verder zoeken naar het volgende voorkomen met de sneltoets SHIFT + F4...... Ga naar het begin van je document en typ in het vak Zoeken naar ‘knol’ en zoek één keer....  Markeringen die je aanbracht met Markering voor lezen/Alles markeren kan je terug verwijderen door te kiezen voor Markering voor lezen/Markering wissen......... Klik op de knop Markering voor lezen....... Zet de zoekopdracht verder...................

3 Speciale tekens zoeken Met de knop Speciaal document. kop... ‘kin’ en ‘kon’... Typ in het vak Zoeken naar ‘d?t’ en doorzoek je document.................. ook in voetnoten.....  Vink de optie Heel woord aan en doorzoek je document...docx....... Welke woorden vindt Word? ........ Vink deze optie aan indien je niet exact wilt zoeken...... ‘nieuwst’............... Weetjes  Indien je als zoekrichting Omhoog of Omlaag aangaf...............  Vink de optie Jokertekens gebruiken aan.. Vink deze optie aan indien de opgegeven zoekterm als een afzonderlijk woord dient gezocht te worden.........  Vink de optie Heel woord af.............  Klik nu op Meer om de zoekopties zichtbaar te maken.....  Open het zoekvenster...... … Kies je voor Omhoog/Omlaag....  Typ nu in het vak Zoeken naar ‘columbus’.... dan zal Word enkel de gewone tekst doorzoeken en dit vanaf de invoegpositie in de opgegeven richting tot het begin/einde van je document................  Start de functie door op Volgende zoeken te klikken en doorloop je document.. Vindt Word het woord en waarom?  Vink de optie Identieke hoofdletters/kleine letters af........... Normaal maakt Word geen onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters bij het zoeken........ 2......  Hoeveel maal vindt Word het woord in het document? ...... Gebruik om een willekeurige reeks tekens te vervangen de joker *......en voetteksten.... Standaard zoekt Word een tekenreeks en niet een afzonderlijk woord........ wilt doorzoeken......  Vink Identieke hoofdletters/kleine letters aan. Voorbeeld: met n*t vind je ‘net’. Vink je deze optie aan............  Typ in het vak Zoeken naar ‘plant’.. Heel woord Jokertekens gebruiken Aan de slag  Open het document H7_De aardappel_02.. kan je ook speciale tekens en niet-afdrukbare tekens zoeken in je bladzijde 73 ..... dan zal er wel onderscheid gemaakt worden.. ‘noot. Gebruik om één willekeurig teken te vervangen de joker ? Voorbeeld: met ‘k?n’ vind je ‘kan’.Zoeken en vervangen Zoekrichting Identieke hoofdletters/kleine letters Word zoekt standaard in het hele document. ‘ken’. krijg je bij het beëindigen van de zoekopdracht nog de vraag of je het niet-doorzochte deel van de tekst.

.  Klik op de knop Meer indien de zoekopties niet zichtbaar zijn....... Werkwijze  Klik op Start → Bewerken → Zoeken............  Open het venster Zoeken en maak indien nodig de zoekopties zichtbaar.docx................ niet-opgemaakte en opgemaakte.  Klik op Speciaal en selecteer Vaste spatie....... De ingestelde opmaakkenmerken zie je onder het vak Zoeken naar.. Hoeveel maal is aardappel cursief gedrukt? ... Wees wel voorzichtig....docx..  Start het zoeken............. Dit is zeer handig wanneer je om een of andere reden automatisch een woord of tekstdeel door een ander wenst te vervangen. Maar met de knop Opmaak kan je ook tekenreeksen met een bepaalde opmaak zoeken.............  Klik op de knop Opmaak en kies het opmaakkenmerk dat je wilt zoeken.. woord of opmaak.  Open het venster Zoeken en maak indien nodig de zoekopties zichtbaar...... Weetjes  De ingestelde opmaakkenmerken blijven behouden bij het zoeken tot je die zelf uitzet of tot je Word afsluit.. Werkwijze  Klik op Start → Bewerken → Vervangen............. Aan de slag  Open het document H7_De aardappel_01..... Weetjes Je kan de code van het teken of niet-afdrukbare teken ook intypen in het vak Zoeken naar.  Start de zoekopdracht..................... woord of opmaak automatisch laten vervangen door een andere tekenreeks...........  Typ in het vak Zoeken naar ‘aardappel’...........Cursus De2 Werkwijze  Klik op Start → Bewerken → Zoeken............. Waar vind je een vaste spatie? ............. 3 Vervangen Met de functie Vervangen kan je een bepaalde tekenreeks.  Start de zoekopdracht.............. Aan de slag  Open het document H7_De aardappel_01................. Dan is het raadzaam één voor één te vervangen.. want zoals je weet worden er eigenlijk lettercombinaties opgezocht.........4 Opmaakkenmerken zoeken Standaard zoekt Word in elke tekst..........  Hoeveel alineamarkeringen staan er in je tekst? .  Klik op de knop Meer indien de zoekopties niet zichtbaar zijn.....  Start het zoeken..... 2....... Klik op Opmaak → Lettertype → Cursief.. Het is zelfs mogelijk om elk voorkomen van zo’n woord of tekstdeel doorheen je tekst ineens te vervangen door een ander......... Dus ook zelfde lettercombinaties die in andere woorden voorkomen.. bladzijde 74 ...  Klik op de knop Speciaal en selecteer het teken.......

klik op Vervangen..........docx.... Vervangt alle gevonden zoektermen automatisch door de vervangterm............ waarmee je de zoekterm gaat vervangen....... Sluit het niet.............  Typ zowel in het vak Zoeken naar als Vervangen door het woord ‘aardappel’.. Je wilt ‘esc-toets’ vervangen door ‘ESC-toets’ maar je typt enkel ‘esc’ in. Zoekt het eerste voorkomen of zoekt het volgende voorkomen zonder de zoekterm te vervangen........  Typ in het vak Zoeken naar ‘zilver’ en in het vak Vervangen door ‘goud’... Soms wordt er meer vervangen dan je verwacht: bv.. … bladzijde 75 ....  Vervang nu ‘Ameria’ door Amerika..  Word springt naar het volgende voorkomen of meldt dat er geen voorkomens meer zijn........ Word selecteert het woord ‘zilver’.... Zo zorg je ervoor dat in samenstellingen aardappel niet van opmaak verandert.  Klik op Start → Bewerken → Vervangen.......  Zorg dat de invoegpositie in het vak Vervangen door staat en klik op de knop Opmaak. aardappelrooier) klik je op Volgende zoeken.. Weetjes  Let op met de opdracht Alles vervangen.....  Typ in het vak Zoeken naar ‘e eeuw’ en in het vak Vervangen door ‘de eeuw’....... Aan de slag  Open het document H7_De aardappel_02.....  Sluit het venster.. Klik op OK...  Bewaar je document als H7_De aardappel_02_0pl...... bESChermen. Vervangt de zoekterm en gaat naar het volgende voorkomen... Hoeveel items zijn er vervangen? ...docx.. Dan worden woorden zoals bESChrijven. klik dan op Vervangen. Kies Lettertype → Tekstkleur: Lichtgroen. Indien dit een zelfstandig woord is........ Om dit te vervangen. voetnoot.  Klik op Volgende Zoeken om het eerste voorkomen te vinden....Zoeken en vervangen  Onderstaande tabel verklaart de verschillende onderdelen en hun gebruik: Zoeken naar Vervangen door Vervangen Alles vervangen Volgende zoeken Hier typ je het woord of de tekenreeks die je zoekt... een bepaalde pagina... Zo wordt elk voorkomen van ‘16e eeuw’ vervangen door ‘16de eeuw’..  Klik op Alles vervangen. Hier typ je de vervangterm.  Klik op Volgende zoeken. Anders (bv........ … ook aangepast! 4 Ga naar Met de functie Ga naar verplaats je de invoegpositie naar een bepaald item in je document.

bladzijde 76 . Typ als regelnummer ‘10’ in. het volgnummer in en druk op de knop Ga naar. Aan de slag  We werken nog steeds met het bestand H7_De aardappel_02_opl.  Selecteer het item Pagina en typ ‘2’. om naar het volgende of vorige item te gaan. Gebruik de knoppen Volgende en Vorige Klik op Sluiten om het venster te sluiten. Typ. indien nodig.  Selecteer het item Regel.Cursus De2 Werkwijze   Klik op het pijltje in de knop Start → Bewerken → Zoeken Kies Ga naar. Klik op Ga naar. Sluit het venster.  Kies Ga naar.     Kies in de lijst Ga naar het gewenste item.docx. .  Klik op het pijltje in de knop Start → Bewerken → Zoeken. Weetjes  In plaats van het menu te gebruiken kan je met de toetsencombinatie CTRL + G het tabblad Ga Naar van het venster Zoeken en vervangen onmiddellijk openen. Klik op Ga naar.

.................... Hoe doe je dit? ................ Vervang het ‘procent’ door ‘%’ indien het na een cijfer staat.............................................................. ............................... De naam ‘anciaux’ dient met een hoofdletter geschreven te zijn.................... Zoek de onderlijnde woorden.............................................................. Dit moet zijn ’40-44’............................ ‘vlaming’ moeten met een hoofdletter beginnen............. Gebruik voor de volgende opdrachten de functies Zoeken en Vervangen en voer volgende opdracht in één bewerking uit...................... bladzijde 77 ....... Sluit je document........... Welke opties gebruik je? ....... Wat moet je wijzigen om enkel het woord ‘zon’ te selecteren? ................................................ Bewaar je document als H7_Fit_opl................................................................. Hoe ga je te werk? ................... Oefening 3             Open het document H7_Fit............................................................................................................... Hoe ga je te werk? .......................... Zoek in de tekst het Handmatig pagina-einde en wis het............... Hoe doe je dit? . In de tekst komt volgend getal voor ‘4044’.......................................... Zoek ‘pluto’ zonder hoofdletter en zet het in hoofdletters........................................ In de vorige opdracht heb je niet alleen het woord zon geselecteerd.... ‘Mannen’ is verkeerd geschreven: er ontbreekt een ‘n’ in het midden.............................. Markeer de tekst ‘zon’ in het volledige document.. Vervang het woord ‘zon’ door ‘maan’..................... Hoeveel maal komt het woord ‘vrouwen’ voor in de tekst? Selecteer alle voorkomens............Zoeken en vervangen Oefeningen Oefening 1         Open het document H7_Pluto............................... ...............................docx..................................................... .............................................. Hoeveel maal komt het woord ‘Pluto’ voor in de tekst? ...........docx......... Plaats een vaste spatie tussen ‘Johan’ en ‘Lefevre’....................................................... Maak hem op in een rode markeringskleur.................. Wis de opmaak van alle onderstreepte woorden........ Vervang in de tekst de opmaak Schaduw door de opmaak Standaard...........docx....................................... .....................................................................................................................................................................docx. ‘vlaams’.... Welke optie stel je hiervoor in?................................................................ ............... ... ‘vlamingen’........ Oefening 2       Open het document H7_Pluto............... Sluit je document......................................... Denk aan de spaties....................................................... Zoek de cijfers in het document.............. Zet alle jaartallen in cursief............................... Zoek ‘pluto’ zonder hoofdletter..........................................

.

Dit laatste werkt echter niet in complexe zinnen en vindt niet alle grammaticale fouten. Word wacht op je bevestiging. Vink vervolgens Spelfouten alleen in dit document niet aangeven af. Dit zijn alle woorden die het woordenboek van Word niet herkent. bladzijde 79 . zodat je kan beslissen deze toe te voegen aan het woordenboek. Dat wil dus zeggen dat voor heel wat foutieve of onbekende woorden er geen alternatieven zijn. Nederlands en Duits te controleren.docx.en grammaticacontrole 8 Spelling. Deze geeft onder meer fouten aan in vervoegingen. Grammaticale fouten worden weergegeven met groene zigzaglijntjes. ze te verbeteren of de melding te negeren. Bij gebruik van meerdere talen in een document zal je zelf voor de verschillende delen de taal moeten aangeven. Werkwijze  Selecteer de tekst. Aan de slag  Open het bestand H8_Energie besparen. Daarom verandert Word niet onmiddellijk alle foute woorden in een document.en grammaticacontrole 1 Inleiding Je kan in Word een document laten controleren op spelling.   Klik op Controleren → Taalcontrole → Taal instellen Selecteer de gewenste taal en druk op OK. De spellingcontrole kan je verder uitbreiden met de grammaticacontrole. Engels.  Klik op Controleren → Taalcontrole → Taal instellen. weer. De Nederlandstalige spellingcontrole voldoet aan de huidige spelling. Kies dan Office-knop  Opties voor Word  Controle.Spelling. Uiteraard moet de taal eerst juist zijn ingesteld vooraleer de spellingcontrole kan starten. Daarnaast controleert Word ook naar herhaalde woorden en zal deze als fout weergeven. De spellingchecker geeft de woorden. maar ook foutief geconstrueerde zinnen. Word 2007 biedt de mogelijkheid om Frans. 2 Taal instellen De spelling.en grammaticafouten en dit in meerdere talen. Weetjes  Zie je geen zigzaglijntjes.en grammaticacontrole zijn afhankelijk van de taal van je document. die niet in het woordenboek voorkomen. Word geeft foutieve woorden aan door deze te onderlijnen met rode zigzaglijntjes.  Klik op Nederlands (België) en druk op OK. Anderzijds zullen voor heel wat woorden die fout zijn. De taal wordt over het algemeen automatisch gedetecteerd. verschillende alternatieven beschikbaar zijn.  In de statusbalk zie je een verwijzing naar de taalinstelling . . Je document staat vol met rode zigzaglijntjes. dan staat deze functie waarschijnlijk niet aan. Het woordenboek bevat echter niet alle woorden. Merk op dat er slechts enkele zigzaglijntjes overblijven.

................  Bewaar je document als H8_Energie besparen_opl................ Fout: jona  is correct (eigennaam.... kaude ..... Plaats een hoofdletter...................................................................................... Welke optie ga je kiezen? Opdecentjes ....................Cursus De2  Je kan de taal ook snel veranderen door onderaan op de statusbalk te dubbelklikken op de aangeduide taal .. Fout: maes  is correct (pilsje).......... Aan de slag  Verbeter de eerste 3 fouten....... kan je deze via het snelmenu snel verbeteren.....................................docx...............................  Afhankelijk van de fout............ bladzijde 80 ....................... Werkwijze  Klik met de RMK op het zigzaglijntje. Oplossing: Alles negeren of toevoegen aan woordenlijst........ Fout : een een  dubbel woord Oplossing : Selecteer de optie Herhaalde woorden verwijderen om te verbeteren............................................................. 3 Spelling verbeteren via het snelmenu Indien de fouten in je tekst zijn aangeduid (zigzaglijntjes). Fout : wandelin  ‘g’ ontbreekt Oplossing: Selecteer de juiste schrijfwijze........ zal het menu er anders uitzien.............................................. zijn zijn ................................ maar er ontbreekt een hoofdletter) Oplossing: Selecteer de optie Alles negeren................................

.. Eenmaal Negeren Volgende zin Alles Negeren Regel negeren Toevoegen aan woordenlijst Wijzigen Word negeert dit woord en gaat verder met zoeken naar woorden die niet voorkomen in de woordenlijst....... Maakt de laatste wijziging ongedaan....  Klik op Controleren  Taalcontrole → Spelling en grammaticacontrole...en grammaticacontrole uitvoeren Naast de mogelijkheid om tijdens het typen reeds je fouten te verbeteren. bladzijde 81 .............. Aan de slag  Selecteer de volledige tekst................................Spelling... .. Spellingfouten verschijnen in het rood. Verwijdert het woord dat dubbel werd gebruikt............................. Alles wijzigen Verwijderen Ongedaan maken  Op het einde geeft Word de melding dat de spellingcontrole voltooid is.......... Het niet-herkende woord wordt doorheen het hele document vervangen................ Het niet-herkende woord wordt doorheen het hele document genegeerd.....en grammaticacontrole 4 Spelling............................................   Klik op Controleren  Taalcontrole → Spelling en grammaticacontrole Zorg ervoor dat de optie Grammatica controleren is aangevinkt.. je je . Grammaticafouten verschijnen in het groen......... Het woord wordt toegevoegd aan de woordenlijst en zal vanaf nu herkend worden door Word....... De grammaticafout in de zin wordt genegeerd................................................. Bij grammaticafouten tref je de knoppen Regel negeren en Volgende zin aan. Naargelang de fout (spellingfout of een grammaticafout) kunnen de knoppen in dit dialoogvenster anders zijn.... De regel wordt doorheen het hele document genegeerd...................... Welke optie kies je om de fout te verbeteren? Thermostat.............. kan je snel bestaande documenten verbeteren met de spellingscontrole.  Zorg ervoor dat de optie Grammatica controleren is aangevinkt... Het niet-herkende woord wordt vervangen door het geselecteerde woord in het vak Suggesties of door het gewijzigde woord in het vak Niet in woordenlijst......... Werkwijze  Selecteer de tekst...........................

............................................................   Weetjes  Zie je geen rode zigzaglijntjes......................... Om ‘desnvoorwerp’ te wijzigen in ‘designvoorwerp’ ga je als volgt te werk: Klik in het vak Niet in woordenlijst in het woord ‘desnvoorwerp’............................... de zin ‘dus draai…’ .............................................................................................................................................................. Bewaar je document........Cursus De2 draai ........ Kies dan Office-knop  Opties voor Word  Controle.................................................................................................................................................................................. vastneemt .. je je handen........ Vink vervolgens Spelling controleren tijdens typefouten aan................................................ de zin ‘Vind…sofa ?’ .. Welke optie kies je om de fout te verbeteren? vind ............................... dan staat deze functie waarschijnlijk niet aan........................................................................................................................................................ Voeg de ‘ig’ toe...................................................... Klik nu op Wijzigen.......................................................................... bladzijde 82 .........................

.......... Waarom bleef die onopgemerkt? . Voer de spelling............ Controleer op spellingfouten: taal = Duits........... Engels (Verenigd Koninkrijk).. Sla je document op als H8_Depp_opl... Stel de taal in en voer een spellingcontrole uit.......................... .....docx...............docx....en grammaticacontrole Oefeningen Oefening 1    Open het bestand H8_Dinant...docx...... Sla de brief op als H8_Goethe.................. Maak een nieuw document aan... Typ de brief met regelafstand 1....... Bewaar je document als H8_Dinant_opl.... In de Franse tekst is er een foutje onopgemerkt gebleven: ‘le téléphérique vous vous conduit’..... Maak de brief verder op...........5 en Arial als lettertype.......... bladzijde 83 ................  Oefening 2       Druk H8_GOETHE. Open het bestand H8_Depp. Je kan het afgedrukte voorbeeld volgen of zelf stijlen toepassen.......................en grammaticacontrole uit........... Maak de tekst op............... Maak de tabel op met tabulaties en voorlooppuntjes.........pdf af...PDF af..... Verbeter deze fout........ Denk aan de witruimte...... Stel de taal in voor de verschillenden delen: Nederlands....docx.. Frans.....Spelling.....docx.... Oefening 3       Druk H8_Depp.............

.

 Stel een automatische woordafbreking in. Aan de slag  Open het bestand H9_De aardappel. Klik Ja indien je het voorstel wilt aanvaarden. zullen worden afgebroken. bladzijde 85 . Bij lange woorden komt zo vrij veel witruimte op het einde van de regel. Handmatig  Klik op OK. Woorden die niet meer op het einde van de regel passen. verplaatst Word een woord dat niet op de regel kan automatisch naar de volgende regel. Voor Word een woord afbreekt. Met de pijltjestoetsen kan je het afbreekteken verplaatsen. . Daarom is het soms beter woorden te splitsen. doet Word je eerst een voorstel. Werkwijze  Selecteer de tekst.   Kies Controleren → Taalcontrole → Taal instellen Selecteer de gewenste taal en klik op OK. 2 Taal instellen De automatische afbreekfunctie werkt goed op voorwaarde dat de taal van je document juist is ingesteld.Splitsen van woorden 9 Splitsen van woorden 1 Inleiding Zoals je reeds gemerkt hebt. Klik Nee om het woord niet af te breken.  Controleer of de taal Nederlands is. maar worden doorgeschoven naar de volgende regel. Geen Automatisch Woorden die niet meer op het einde van de regel passen zullen niet worden gesplitst. Word kiest zelf de plaats van het afbreekstreepje. 3 De woordafbreking instellen Werkwijze   Kies Pagina-indeling → Pagina-instelling → Afbreken Klik de gewenste keuze aan. Klik op Annuleren om het handmatig afbreken te stoppen.docx. .

 Stel de afbreekzone nu in op 0. Aan de slag  Selecteer de alinea met als titel ‘Oorsprong’. Aan de slag  Stel woordafbreking in met een afbreekzone van 3 cm. Weetjes  Je kan er voor kiezen om woorden die met een hoofdletter beginnen niet af te breken.  Klik op OK. Het is de witruimte na het laatste woord op een regel. hoe minder woorden worden gesplitst. In het dialoogvenster vink je Hoofdletterwoorden afbreken uit.te drukken.  Word zal nu veel minder woorden afbreken waardoor de witruimte op het einde van een regel groter wordt. Werkwijze  Kies Pagina-indeling → Pagina-instelling → Afbreken → Opties voor Woordafbreking. Hoe groter de afbreekzone.  Activeer nodig het tabblad Tekstdoorloop.  Vink de optie Niet afbreken aan. 5 Woorden niet splitsen Word instellen zodat bepaalde alinea’s niet worden gesplitst.  Vink de optie Niet afbreken aan.3 cm.  Bewaar je document als H9_De aardappel_opl.  Klik op OK.docx.  Stel de gewenste afbreekzone in. Dit doe je via Pagina-indeling → Pagina-instelling → Afbreken → Opties voor Woordafbreking . Werkwijze  Klik op Start → Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea. 4 De afbreekzone De afbreekzone bepaalt wanneer woorden worden gesplitst. Indien deze witruimte groter wordt dan de ingestelde afbreekzone mag Word woorden splitsen. Indien de functie Niet-afdrukbare tekens weergeven aanstaat.  Activeer indien nodig het tabblad Tekstdoorloop.  Klik op het Startpictogram voor dialoogvensters van de groep Alinea. bladzijde 86 .  Klik op OK.  Je kan zelf een tijdelijk afbreekstreepje plaatsen in een woord door CTRL + . wordt het streepje voorgesteld als .Cursus De2  Klik op OK.

 Bewaar je document nogmaals. Aan de slag  Zorg ervoor dat ‘Christopher COLUMBUS’ niet kan gesplitst worden..  Een vast afbreekstreepje in een woord plaats je met CTRL + SHIFT + . bladzijde 87 .  Ook ‘Andes-gebergte’ moet één geheel blijven. Werkwijze  Een vaste spatie tussen twee woorden plaats je met CTRL + SHIFT + SPATIE. Denk maar aan eigennamen.Splitsen van woorden 6 Vaste spatie en vast afbreekstreepje Sommige woorden mogen niet gescheiden of gesplist worden.

Cursus De2

Oefeningen
Oefening 1     Druk het document H9_Kathedraal.pdf af Open een nieuw leeg document. Typ de tekst na. Maak op de juiste plaatsen gebruik van vaste spaties en vaste afbreekstreepjes. Bewaar als H9_Kathedraal_opl.docx.

Oefening 2    Open het document H9_Homeopathie.docx. Zet de afbreekfunctie aan met een afbreekzone van 0,5cm. Bewaar als H9_Homeopathie_opl.docx.

bladzijde 88

Opsommingslijsten

10 Opsommingslijsten
1 Inleiding
Opsommingen kan je in Word automatisch laten nummeren of er een opsommingsteken laten voor plaatsen. Het toepassen van opsommingslijsten kan tijdens het typen of je kan ze achteraf toepassen op de ingetypte alinea’s. De functie plaatst voor elke alinea een opsommingsteken of nummer. Voor het maken van een opsomming is het dus belangrijk dat de alineatekens (wanneer je op Enter drukt) op de juiste plaatsen worden ingevoegd.

2 Een opsommingslijst maken
Je kan drie verschillende vormen van automatische lijsten gebruiken in Word: een genummerde lijst, een lijst met opsommingstekens en een lijst met meerdere niveaus. 2.1 De functie vooraf instellen Werkwijze  Plaats je cursor op de plaats (lege alinea) waar je de opsomming wilt beginnen.  Klik op de gewenste opsommingsknop in de groep Start → Alinea. Een lijst met opsommingstekens maken. Een lijst met nummering maken. Een lijst met verschillende niveaus maken. Dit systeem wordt in de uitbreiding op dit hoofdstuk besproken. Typ je lijstje in en druk op Enter telkens je een nieuw opsommingsteken wenst.

Aan de slag  Open een nieuw leeg document.  Typ de tekst ‘Cursussen Word’ en druk op ENTER.               Klik op de knop Start → Alinea → Opsommingstekens Typ ‘Word beginners’ en druk op ENTER. Typ ‘Word gevorderden’ en druk op ENTER. Typ ‘Word vervolmaking’. Druk tweemaal op ENTER. Typ de tekst ‘Inhoud cursus’ en druk op ENTER. Klik op de knop Start → Alinea → Nummering . Typ ‘Tekst corrigeren’ en druk op ENTER. Typ ‘Tekenopmaak’ en druk op SHIFT + ENTER. Typ ‘Alineaopmaak’ en druk op ENTER. Typ ‘Tekst kopiëren’ en druk op SHIFT + ENTER. Typ ‘Tekst verplaatsen’ en druk op ENTER. Druk op de BACKSPACE. Bewaar je oefening als H10_Cursusword.docx. .

Weetjes bladzijde 89

Cursus De2    Als je in een opsomming een regel wilt toevoegen zonder een opsommingsteken te plaatsen, maak je gebruik van een regeleinde (SHIFT + ENTER). Als je een opsomming wilt stoppen, druk je tweemaal op ENTER of druk je eenmaal op ENTER en daarna op de BACKSPACE-toets. Je kan een genummerde lijst ook starten met de sneltoets CTRL + Shift + L.

2.2 De functie toepassen op bestaande tekst Werkwijze  Selecteer de tekst die je van opsommingstekens wilt voorzien.  Klik op de gewenste opsommingsknop in de groep Start → Alinea. Aan de slag  Open het document H10_Gezonde voeding_01.docx.  Selecteer de tekst ‘Stem de voeding ….Eet gevarieerd.’.  Klik op de knop Start → Alinea → Nummering .  Selecteer de tekst ‘Olijfolie ….Pindanoten.’.   Klik op de knop Start → Alinea → Opsomming . Bewaar je oefening als H10_Gezonde voeding_01_opl.docx.

3 Opmaak van een opsomming wijzigen
3.1 Wijzigen van het teken of de nummering Standaard gebruikt Word een zwart bolletje als opsommingsteken en Arabische kleine cijfers als nummering. Je kan echter ook andere tekens kiezen. Werkwijze  Zet je cursor op de plaats waar je een lijst wilt beginnen of selecteer de te wijzigen lijst.  Klik in de groep Start → Alinea op het uitschuifpijltje van de knop Opsommingstekens of de knop Nummering.  Kies bij Bibliotheek het gewenste opsommingsteken of de gewenste nummering. Uitschuiflijstje opsommingsteken Uitschuiflijstje nummering

bladzijde 90

Nieuw opsommingsteken definiëren Nieuwe nummeropmaak definiëren    Klik op de knop Symbool.Opsommingslijsten  Indien je de gewenste nummering niet terugvindt in de getoonde bibliotheek klik je op Nieuw Opsommingsteken definiëren of Nieuwe nummeropmaak definiëren. bladzijde 91 . Kies de gewenste nummering. Aan de slag  Open het document H10_Gezonde voeding_02. Kies in het dialoogvenster Symbool het gewenste symbool .  Selecteer de lijst met de dieettips.docx. Klik op OK. Klik op OK.    Klik bij Stijl op het uitschuiflijstje.

Deze kan eventueel gewijzigd worden door de inspringingsmarkeringen in de liniaal te verslepen. Kies in de Bibliotheek voor de nummering a).  Sla je oefening op als H10_Gezonde voeding_04_opl.docx. b).docx. 3.  Bewaar je oefening als H10_Gezonde voeding_03_opl.docx.docx.  De nieuwe instelling wordt ook in de bibliotheek opgenomen. zowel voor het teken als voor de bijbehorende tekst. Selecteer  en druk tweemaal op OK.  Klik op een nummer van de eerste lijst.  Kies voor een vette en groene opmaak. Werkwijze  Selecteer de lijst waarvan je de inspringing wilt wijzigen. Klik op de knop Symbool.docx.Cursus De2          Klik in de groep Start → Alinea op het uitschuifpijltje van de knop Nummering. bladzijde 92 . Klik op de knop Nieuw opsommingsteken definiëren. behoudt de knop deze nieuwe instelling. Bewaar je oefening als H10_Gezonde voeding_02_opl.  Pas de gewenste opmaak (kleur. lettergrootte. …) toe. Alle tekens uit de bijbehorende lijst worden nu geselecteerd.  Versleep de markering Verkeerd-om inspringen om de positie van de tekst te wijzigen.  Versleep de markering Verkeerd-om inspringen naar positie 3 cm. Weetjes  Als je een nieuw opsommingsteken of een nieuwe nummering hebt gekozen.  Versleep de markering Eerste regel inspringen om de positie van de opsommingstekens of de nummering te wijzigen. Klik in de groep Start → Alinea op het uitschuifpijltje van de knop Opsommingstekens. Weetjes  Je kan de opmaak van het teken of het nummer ook wijzigen met de knop Lettertype in het dialoogvenster Nieuw opsommingsteken definiëren of Nieuwe nummeropmaak definiëren. Dit betekent dat als je op de knop Opsomming of Nummering klikt.3 Wijzigen van de inspringing van de opsommingslijst Bij het invoegen van een opsommingsteken of nummering zal er automatisch een inspringing worden ingesteld. Selecteer de voedingslijst met noten en oliën. Kies in het vak Lettertype de tabel Windings. 3. Werkwijze  Klik op een teken of nummer.2 Wijzigen van de opmaak van het teken of de nummering Je kan een opsommingsteken of nummer los van de alinea opmaken.  Versleep de markering Eerste regel inspringen naar positie 2 cm.  Selecteer de opsommingslijst met de dieettips. het laatst ingestelde teken zal toegepast worden. Aan de slag  Open het document H10_Gezonde voeding_03. Aan de slag  Open het document H10_Gezonde voeding_04. c).

 Klik op het uitschuifpijltje van de knop Opsomming in de groep Start → Alinea. Aan de slag  Open het document H10_Gezonde voeding_05. Werkwijze  Selecteer de alinea’s uit de lijst die een ander niveau moeten krijgen.docx. Bevestig met OK. Zo kan je een lijst ook van niveau verlagen door te klikken op de knop Inspringing verkleinen .  Selecteer de drie opsommingen die volgen na ‘Bedienden’.  Klik op Beginwaarde voor nummering  Vul in het vak Waarde instellen op het getal 1 in en klik op OK. Deze krijgen dan een ander teken en worden verder ingesprongen.  Selecteer de drie opsommingen die volgen na ‘Management’.  Selecteer de lijst die volgt na ‘let ook op’. bladzijde 93 .  Bewaar je oefening als H10_Gezonde voeding_05_opl. Weetjes  De omgekeerde bewerking is ook mogelijk.docx.  Klik op Lijstniveau wijzigen. Aan de slag  Open het document H10_Personeel.4 Het beginnummer van een genummerde lijst wijzigen Werkwijze  Selecteer de te wijzigen lijst.  Kies het gewenste niveau.  Klik op het uitschuifpijltje van de knop Nummering in de groep Start → Alinea.docx.   In het vak Waarde instellen op geef je het gewenste startnummer van je lijst.    Klik op de knop Inspringing vergroten in de groep Start → Alinea.  Klik op het uitschuifpijltje van de knop Opsomming of de knop Nummering in de groep Start → Alinea.  Klik op het uitschuifpijltje van de knop Nummering in de groep Start → Alinea.  Klik op Beginwaarde voor nummering.  Kies voor het tweede niveau.  Klik op Lijstniveau wijzigen. 3.Opsommingslijsten 3.docx.4 Het lijstniveau wijzigen Soms kan je bij opsommingen of nummeringen verschillende niveaus hebben. Doe hetzelfde voor de drie opsommingen die volgen na ‘Arbeiders’. Bewaar je oefening als H10_Personeel _opl.

Stel de nodige tabs in voor de bon en typ hem. Wijzig het opsommingsteken per categorie naar het tweede niveau. Geef het opsommingsteken van het eerste niveau een opmaak van 14 pt en een rode kleur. Bewaar als H10_Verwennen_opl. Maak er een mooie lay-out van: je kan het voorbeeld als leidraad gebruiken. Maak de opsommingslijsten. Geef het opsommingsteken van het tweede niveau een vette opmaak en een blauwe kleur. Geef alle opgesomde goederen een opsommingsteken. Maak de tekst op: lettertype Times New Roman.Cursus De2 Oefeningen Oefening 1     Druk het bestand H10_Boodschappenlijst.docx. Oefening 2        Druk het bestand H10_Werkprofiel.pdf af. Typ de boodschappenlijst met de opsommingstekens.docx.docx. bladzijde 94 . Oefening 4       Druk het bestand H10_Verwennen. Zorg voor de juiste uitlijning van de alinea’s.pdf af. Maak een nieuw document.pdf af. Typ de advertentie en maak ze op: de symbolen vind je in tabel Wingdings. Open het document H10_Werkprofiel. Open het document H10_Vakantielijst. Maak een nieuw document aan. 12 pt. 14 pt. Bewaar je document onder de naam H10_Vakantielijst_opl. Oefening 3        Druk het bestand H10_Vakantielijst. Sla je document op als H10_Werkprofiel_opl.docx.pdf af. Bewaar als H10_Boodschappenlijst. 18 pt. Zorg ervoor dat elke opsomming inspringt op 1 cm en dat de positie van de tekst 2 cm is.docx.docx.

Zet je cursor op de plaats waar je een nummering wilt beginnen of selecteer de te wijzigen nummering. Je kan ook tijdens het intypen het niveau van elke opsomming bepalen. Klik op Nieuwe nummeropmaak definiëren. Klik in de groep Start → Alinea op het uitschuifpijltje van de knop Nummering. Klik in het vak Nummering na het cijfer. 2 Opsomming met meerdere niveaus We zagen reeds hoe je achteraf het niveau van een opsommingslijst kan wijzigen. Kies bij Uitlijnen voor een rechtse uitlijning. Klik in het vak Nummering voor het cijfer en typ ‘Tip’.Opsommingslijsten Uitbreiding 1 Eigen nummering ontwerpen Aan de slag Open het document H10_Gezonde voeding_01_docx.  Klik op Start → Alinea → Lijst met meerdere niveaus . Bewaar je oefening als H10_Gezonde voeding_opl. Klik op OK. verwijder het punt en typ een dubbele punt.docx. bladzijde 95 . Werkwijze  Plaats je cursor op de plaats (lege alinea) waar je de opsomming wilt beginnen.

bladzijde 96 . Aan de slag  Open een nieuw leeg document. Typ je lijstje in. deze komen pas aan bod bij het toepassen van opmaakprofielen. Weetjes  De lijststijlen met de vermelding Kop1. Typ ‘Basketbal’ en druk op Enter. klik op de knop Inspringing verkleinen . .             Klik op de knop Start → Alinea → Inspringing vergroten Typ ‘Voetbal’ en druk op ENTER. Om over te schakelen naar een lager niveau. Druk driemaal op ENTER. Klik op de knop Start → Alinea →Inspringing vergroten Typ ‘Verspringen’ en druk op ENTER. . klik op de knop Inspringing vergroten Om over te schakelen naar een hoger niveau. … kan je hier niet gebruiken. Kop2. Typ ‘Volleybal’ en druk op ENTER. .  Je kan de opmaak van een opsomming met meerdere niveaus wijzigen op dezelfde manier als gewone opsommingslijsten. Typ ‘Kogelstoten’.Cursus De2     Klik op de gewenste stijl. Klik op de knop Start → Alinea →Inspringing verkleinen Typ ‘Atletiek’ en druk op ENTER.  Typ ‘Balsporten’ en druk op ENTER. Bewaar je oefening als H10_Sporten_opl. Typ ‘Hoogspringen’ en druk op ENTER.  Klik op de knop Start → Alinea →Lijst met meerdere niveaus  Kies Huidige lijst.  Typ de tekst ‘Sporten’ en druk op ENTER. druk op ENTER telkens je een nieuw opsommingsteken wenst. .docx. .

pdf af. Zorg ervoor dat de nummers een groene kleur hebben. Sla je document op als H10_Seitan recept_opl. Je kan het model volgen.docx.Opsommingslijsten Oefeningen Oefening 1      Druk het bestand H10_Seitan recept.docx. Maak de lijsten met nummering. Maak de tekst op. lettergrootte en witruimte kiezen. bladzijde 97 . Open het document H10_Seitan recept. of je kan zelf ook de lettertypes.

.

2 Een afdrukvoorbeeld bekijken Je kan je document weergeven in Afdrukweergave.docx. het afdrukbereik. kan je de optie Snel afdrukken selecteren. kan je je document nog beter bekijken en eventueel wijzigingen aanbrengen. Het afdrukvoorbeeld geeft je een paginaoverzicht. Maar je ziet slechts een deel van je document. Met de knoppen van het lint. Tijdens het afdrukken kan er steeds iets mis gaan. Weetjes Voeg de knop Snel afdrukken toe aan de werkbalk Snelle toegang. Je kan eerst je document via Afdrukvoorbeeld bekijken op het scherm. Bewaar daarom steeds je document vooraf.   Klik op de Office-knop  Afdrukken  Snel afdrukken. Je document wordt dan afgedrukt op de standaardprinter. Werkwijze  Klik op de Office-knop  Afdrukken  Snel afdrukken. aantal kopieën. Met knop van de groep Afdrukken Afdrukken Met deze knop activeer je de afdrukinstellingen zoals de printer. Aan de slag  Open het document H11_Natuurlijke energie. Werkwijze  Klik op de Office-knop  Afdrukken  Afdrukvoorbeeld. Zo krijg je al een duidelijk beeld van hoe je document er zal uitzien als het gedrukt wordt.Documenten afdrukken 11 Documenten afdrukken 1 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een document af te drukken op papier. Zo kan je de volledige pagina beoordelen voor ze gedrukt wordt. Zo kun je nog sneller afdrukken. 2 Snel afdrukken Indien je wilt afdrukken zonder het dialoogvenster Afdrukken te activeren. … De meeste van deze opties vind je ook bladzijde 99 .

Je kan naar een andere pagina gaan met de PAGEUP (vorige) en PAGEDOWN (volgende). Toont twee pagina’s. A5. Is de inzoommodus aangevinkt. Je kan kiezen uit de vooraf gedefinieerde lijst of je kan zelf marges instellen met de optie Aangepaste marges. B4. Meerdere pagina's: bepaal hier het aantal pagina's dat je wilt visualiseren door op het pijltje te klikken in de linkeronderhoek van volgende knop . Toont je document op ware grootte Toont één pagina van je document. Kies in de keuzelijst het percentage van In-/uitzoomen. dan kan je met een muisklik in je document. Hier bepaal je ook of de documenteigenschappen en verborgen tekst moeten afgedrukt worden. Klik nogmaals om uit te zoomen. Van de groep Paginainstelling Marges Afdrukstand Formaat Van de groep In/uitzoomen Hier kan je de marges aanpassen. Klik nogmaals om uit te zoomen.Cursus De2 terug in het afdrukvoorbeeldlint. Opties Met deze knop activeer je de drukopties voor Word. Marges zijn niet meer zichtbaar. zal op die plaats ingezoomd worden. Met deze knop stel je het formaat van je pagina in: A4. Je kan zo bijvoorbeeld aangeven of achtergrondkleuren al dan niet moeten afgedrukt worden. Van zodra je met de muis in je document klikt. Toont de breedte van de pagina in het venster. inzoomen. … In-/uitzoomen Inzoomen of uitzoomen. Hele pagina: toont één pagina volledig op het scherm. dan kan je tekstwijzigingen in je document aanbrengen. Herschikt je document zodat je één pagina minder krijgt. Hier bepaal je de oriëntatie van je pagina: Staand of Liggend. Is de inzoommodus uitgevinkt. Dit kan handig Eén pagina verkleinen bladzijde 100 . Tekstbreedte: toont de breedte van de tekst in het venster. Paginabreedte: toont de breedte van de pagina in het venster. 100% Eén pagina Twee pagina’s Paginabreedte Van de groep Voorbeeld Liniaal weergeven Inzoommodus Toont of verbergt de liniaal.

.......... Ga naar je eerste pagina.....................................Documenten afdrukken Volgende pagina Vorige pagina Afdrukvoorbeeld Sluiten zijn indien je slechts enkele regels op de laatste pagina hebt......................... Hoe doe je dat? ........................ Toont de vorige pagina........................ Wijzig de zoomfactor zodanig dat de volledige breedte van je tekst zichtbaar is.......................................................................................           Klik op de knop Afdrukvoorbeeld .. .. Zorg ervoor dat de liniaal zichtbaar is.............................................. Zo kan je nog snel je document in afdrukmode bekijken................................................... Sluit het afdrukvoorbeeld............................................. Klik op de knop In-/uitzoomen........................................................................ Gebruik de optie Meerdere pagina’s.. ............................................ Hoe doe je dit? .....................docx.......... Hiermee verlaat je het afdrukvoorbeeld................................................................ Wijzig de titel: typ een '!' na de titel................ 3 Afdrukken Werkwijze  Klik op de Office-knop  Afdrukken  Afdrukken... ............. Weetjes  Voeg de knop Afdrukvoorbeeld toe aan de werkbalk Snelle toegang........................................................ Toont de volgende pagina.................................................................... . bladzijde 101 ................................. Maak één pagina zichtbaar en blader door je pagina’s..... Maak vier pagina’s per scherm zichtbaar.... Aan de slag  Open het document H11_Natuurlijke energie...... Wijzig de marges: 4 cm overal................................................. Hoeveel pagina's heb je nu? ......................................... Wat gebeurt er indien je op de optie Eén pagina verkleinen aanklikt? ....................

...................... Eigenschappen: met deze knop kan je de printer verder instellen.... Pagina’s: Maak je keuze uit alle pagina’s....................................................... Wat geef je dan in? . Huidige pagina: drukt de pagina waar de invoegpositie staat.................................................................. Sluit je document.... bladzijde 102 ........... Alle pagina's die op de ene zijde van het papier komen................ Aantal Geef hier het aantal exemplaren in.... maar je kan buiten de tekst ook andere zaken afdrukken zoals bv.......... Sorteer je pagina's niet............................................ Kies de printer die aan jouw pc verbonden is....... Dit kan handig zijn bij het afdrukken van een kladversie of om een overzicht van de bladschikking op papier te krijgen........................................................... In... Afdrukken naar bestand: indien je een document moet afdrukken op een printer die niet aan jouw pc is gekoppeld....... Wat geef je in?.......... Aan de slag  Open het document H11_Natuurlijke energie.................................docx........ Handmatig dubbelzijdig: indien je dubbelzijdig drukt op een printer die dit niet automatisch kan.. Nu wordt de andere zijde bedrukt.............. Sorteren: vink dit vak aan om je exemplaren te sorteren..... Aanpassen aan papierformaat: je kan je document afdrukken op een ander papierformaat dan datgene waarvoor het is opgemaakt.. Afdrukken en pagina’s Afdrukken: meestal kies je Document.................... 2-9: drukt alle pagina’s van 2 tot 9.............. Word zal automatisch je tekst verkleinen................ Word zal automatisch de tekst aanpassen.. ..... Bovendien kan je bij kleurenprinters een aantal extra eigenschappen bepalen............................................... .......................... opmaakprofielen.......................... waarna je de stapel draait en invoert..................................... Weetjes  Je kan het afdrukvenster ook oproepen met de sneltoets CTRL + P................................... 8 en 9............8. Alles: drukt het volledige document............................................... Dit bestand bevat de tekst maar ook alle codes die nodig zijn om het document te drukken................. kan je afdrukken naar een bestand.. Je wilt graag drie exemplaren... Druk alle pagina’s van twee tot vier af..... oneven of even pagina’s....................................................................... worden eerst afgedrukt...... Wat geef je in? ....Cursus De2 Printer Kies in de vervolgkeuzelijst de printer waarop je gaat printen.......... ..... Druk nu pagina één en drie af........................ vink je deze optie aan.. Pagina’s: drukt de opgegeven pagina’s........................................... Wat geef je in? ....... Op de pc waar je afdrukt moet je nu niet meer over Word beschikken.............en uitzoomen Aantal pagina’s per vel: je kan meerdere pagina’s op één blad afdrukken................................9: drukt pagina 2......... Je kan de papiersoort en de kwaliteit bepalen. en ook de afwerking van je drukwerk........ Afdrukbereik Geef hier aan welk deel van je document je wilt drukken...........        Klik op de Office-knop  Afdrukken  Afdrukken................. ...... Opties Hier vind je extra instellingen voor het afdrukken............................. 2.......................................  Klik op OK om het printen te starten.....

.............................................................. Wijzig de marges naar Gemiddeld.... Oefening 2   Open H5_Paukeslag_Opl................... Toon beide pagina's op het scherm............................................................................................................................................................ Pagina 4 wordt niet gedrukt......................................................................... Wordt het document gesorteerd afgedrukt? ............................................................................. Op elk blad staat één pagina.................... Indien je bij Pagina's Even pagina's zou kiezen........................... juist? .......... ................................................................................Documenten afdrukken Oefeningen Oefening 1        Op welke printer wordt dit document gedrukt? ...................................................................................................................................................................................... wordt pagina 18 gedrukt? ............... Druk af.............................................. klopt dit? ......................................... ................ Druk je document snel af................................................................................................................ Oefening 3      Open H4_Borduren_Opl............ bladzijde 103 ..............................................................................................................................................docx.......docx...................................................................................................................................................................................... ....... Bekijk je document voor het drukken.................................................................................................. ......... Het document telt 20 pagina's.......................... worden de pagina 7 tot 12 dan gedrukt? ........................... Hoeveel kopieën worden er gedrukt? ...... .................................................. .............................................................

.

kop. verschillende afdrukstanden. bladzijde 105 . verschillende marges.  Kies de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling  Formaat.  Kies A5 (14. Klik op de knop OK om te bevestigen. paginanummering aanbrengen.  Kies één van de formaten die nu verschijnen of kies de opdracht Aangepaste papierformaten. Aan de slag  Maak een nieuw document aan.8 cm x 21 cm). 2 Pagina-instellingen wijzigen 2.…) in eenzelfde document. … Voor een gevorderde opmaak van pagina’s (verschillende kop.docx.1 Papierformaat en afdrukstand Werkwijze  Kies de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling  Formaat.en voetteksten. Informatie hierover vind je in de Helpfunctie of in de uitbreiding bij dit hoofdstuk.en voetteksten toevoegen.Tekst opmaken 3: Pagina-opmaak 12 Tekst opmaken 3: Pagina-opmaak 1 Inleiding In dit derde deel van de tekstopmaak leer je pagina’s opmaken: marges wijzigen. moet je je document opsplitsen in secties.  Klik op OK.   Klik op de keuzelijst van het vak Papierformaat om het papierformaat te kiezen of vul zelf de gewenste breedte en hoogte in.  Bewaar je document als H12_Kaartje.

Met de optie Rugmarge kan je extra witruimte voorzien indien je document wordt ingebonden.  Kies de optie Aangepaste marges. Aan de slag  Kies de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling  Marges.  Klik onderaan op de opdracht Aangepaste marges.       Je kan de marges wijzigen door de pijltjes rechts van de tekstvakken te gebruiken of je kan rechtstreeks een waarde intikken. klik dan op het afrolpijltje van de keuzelijst Meerdere pagina’s en kies Marges spiegelen.Cursus De2 2.  Stel de marges als volgt in: Boven: 3 cm Onder: 3 cm Rechts: 4 cm Links: 4 cm  Kies de afdrukstand Liggend. Bij Afdrukstand wijzig je de oriëntatie van je blad: Staand (in de lengte) of Liggend (in de breedte). Klik op OK. Weetjes  Je kunt de afdrukstand ook rechtstreeks instellen met de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling  Afdrukstand. Meestal is de positie van de rugmarge Links maar je kan dit eventueel wijzigen in de keuzelijst Positie van rugmarge.2 Marges en afdrukstand 2.1 Marges en afdrukstand instellen via het lint Werkwijze  Kies de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling  Marges.2. bladzijde 106 . Indien je recto/verso wilt werken.  Klik op de knop OK.

2.  Klik op de knop OK. 2.  Bewaar je document en sluit het.  Sleep de margemarkering naar de gewenste positie.   Klik op de knop OK. Aan de slag  Kies de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling.  Kies in de keuzelijst Verticaal uitlijnen de gewenste optie.en ondermarge.  Klik in het tabblad Pagina-instelling op het startpictogram voor het dialoogvenster Pagina-instelling.  Kies in de keuzelijst Verticaal uitlijnen de optie Centreren.  Typ de tekst ‘’t is feest!’.3 Verticaal uitlijnen Werkwijze  Kies de opdracht Pagina-indeling  Pagina-instelling. bladzijde 107 . Kies een groter lettertype en centreer de tekst.Tekst opmaken 3: Pagina-opmaak 2.  Bewaar je document. De margemarkering herken je aan het feit dat je muiswijzer verandert in een wit dubbel pijltje.2 Marges instellen met de liniaal Werkwijze  Klik in de liniaal op de margemarkering.  Klik in het tabblad Pagina-instelling op het startprogramma voor het dialoogvenste. De tekst wordt verticaal uitgelijnd tussen de boven. Aan de slag  Sleep de bovenmarge (op de verticale liniaal) naar 4 cm.  Klik in dit dialoogvenster op het derde tabblad Indeling.  Klik in dit dialoogvenster op het derde tabblad Indeling.

Cursus De2 3 Paginanummering 3.  In het menu dat nu te voorschijn komt.  Klik aan de rechterkant in het lint op de knop Koptekst en voettekst sluiten.docx. Aan de slag  Open het bestand H12_Borduren.2 Verwijderen paginanummer bladzijde 108 .  Tenslotte kan je de gewenste opmaak en positie kiezen.  Klik aan de rechterkant in het lint op de knop Koptekst en voettekst sluiten.1 Invoegen paginanummer Werkwijze  Kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Paginanummer.  Kies daarna in het submenu Boven aan pagina de optie Alleen nummer 2. kies je of je het paginanummer boven of onder aan de pagina wenst in te voegen.docx.  Kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Paginanummer. 3.  Bewaar je document als H12_Borduren_opl.

Hiermee kun je kiezen om gebruik te maken van diverse voorgedefinieerde voetteksten. Met deze opdracht kun je een paginanummer invoegen (zie ook eerder).  In het menu dat nu te voorschijn komt. Als de zone van de koptekst actief is. De meest interessante opdrachten worden hieronder opgesomd.en voetteksten invoegen Werkwijze  Kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Koptekst. 4 Kop.  Typ ‘Werken met kop.docx.en voetteksten Kop.  Kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Koptekst  Koptekst bewerken.1 Kop.en voetteksten zijn kleine teksten die bovenaan of onderaan elke pagina terugkeren. Als je hierop klikt. Koptekst Voettekst Hiermee kun je alsnog kiezen om gebruik te maken van diverse voorgedefinieerde kopteksten. Deze optie kun je gebruiken om de (actuele) datum en/of tijd in te voegen. dan verschijnt er in het lint een extra tabblad Ontwerpen. bladzijde 109 . dan kom je in de zone van de voettekst terecht. klik je in het lint op de knop Koptekst en voettekst sluiten.en voetteksten’. Tenslotte kun je op deze knop klikken om terug te keren naar de gewone tekst. kies je onderaan met de optie Koptekst bewerken  Je komt nu een zone terecht waar je je koptekst kunt invoegen. 4.docx.  Klik in het lint op de knop Naar voettekst.  Nadat je je koptekst hebt afgewerkt. Je kan ze opmaken zoals gewone tekst. Meestal gebeurt dit in een kleiner lettertype.  Verwijder het paginanummer. Paginanummer Datum en tijd Naar voettekst Koptekst en voettekst sluiten Aan de slag  Open het bestand H12_Borduren_opl.Tekst opmaken 3: Pagina-opmaak Werkwijze  Kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Paginanummer  Paginanummers verwijderen. Aan de slag  Open het bestand H12_Borduren_opl.

of voettekst of kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Koptekst  Koptekst bewerken. Sla je document op: H12_Verboden. Werkwijze  Kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Koptekst  Koptekst bewerken.  Klik op de knop Koptekst en voettekst sluiten. Oefening 2        Maak een nieuw document aan. Links en Rechts 2 cm. Voeg de koptekst toe: ‘Geschiedenis van de aardappel’.2 Kop. Dijk 230-234. rechts uitgelijnd. nr. De plaats waar de koptekst begint of waar de voettekst eindigt.en voetteksten De ruimte voorzien voor een kop. Een gedeelte van de marge. 8310 Knokke’.of voettekst wordt bepaald door de marges.  Breng de gewenste wijzigingen aan. gecentreerd.2 Kop. Bewaar je document.en voetteksten af in de ruimte voorzien voor de boven.Cursus De2     Druk tweemaal op de TAB-toets. bovenrand van 1 pt. 4.en voetteksten wijzigen Werkwijze  Dubbelklik op de kop. Voeg de datum in.  Gebruik de pijltjes naast het tekstvak om de marge te verhogen of te verlagen.en ondermarge. Opmaak: Arial Black 50 pt. 4. Word drukt kop. Maar je kan niet altijd de volledige ruimte gebruiken. begint bij 10. vet. 10 pt. groene kleur.  Stel de koptekstmarge in met de opdracht Ontwerpen  Positie  Koptekst vanaf boven. Typ de tekst ‘VERBODEN’ ENTER ‘VUILNIS TE PLAATSEN!’. kan je instellen in het dialoogvenster Pagina-instelling of via de onderstaande werkwijze. 4. Oefening 1     Open het document H12_De aardappel.docx. Voeg de voettekst toe: ‘Hoe werkt dat?’ – ‘pag. bladzijde 110 .en voetteksten verwijderen Werkwijze  kies de opdracht Invoegen  Koptekst en voettekst  Koptekst  Koptekst verwijderen.docx. Opmaak: Arial 12 pt. Rood.3 Ruimte voor kop. Kies als afdrukstand Liggend. nr’ – ‘Jaargang 6 nr 5’.docx. Klik op de knop Koptekst en voettekst sluiten. Stel de marges in: Boven en Onder 3 cm. Bewaar je document als H12_De aardappel_opl. Centreer de tekst verticaal op het blad. Voeg de voettekst toe: ‘Appartementen Zeezicht. datgene tegen de rand van het blad kan door de meeste printers niet bedrukt worden. 10 pt.

docx bladzijde 111 . Voer een spellingcontrole uit. Stel de marges in: Links en Onder 3 cm.doc. Rechts en Boven 2 cm.pdf af. Maak de tekst op zoals het hoort: vergeet de witruimte niet tussen de alinea’s. Voeg de voettekst toe.Tekst opmaken 3: Pagina-opmaak Oefening 3        Druk het bestand H12_Boekbespreking. Bewaar als H12_Boekbespreking_opl. Open het document H12_Boekbespreking.

.

dan zijn tabellen vaak het juiste alternatief. Deze symbolen worden niet afgedrukt. Tabellen worden vaak gebruikt om informatie te structureren en efficiënt voor te stellen. kolommen en cellen. ingeschakeld is. In kolommen bevinden de gegevens zich verticaal onder elkaar. Je kan tabellen ook gebruiken om interessante pagina-indelingen te maken of om tekst en afbeeldingen op een webpagina te plaatsen. Rijen zijn genummerd. Sommige symbolen zijn alleen zichtbaar indien de functie Weergeven/verbergen worden niet gedrukt. In rijen bevinden de gegevens zich horizontaal naast elkaar. Wordt het gebruik van tabulaties te omslachtig. Gegevens die in kolommen staan kan je sorteren. Elk onderdeel van een tabel heeft een adres. Kolommen hebben geen nummering.Werken met tabellen 13 Werken met tabellen 1 Situatieschets De functie Invoegen → Tabel biedt heel wat mogelijkheden om snel en efficiënt een tabel op te stellen. Een cel bevindt zich op het snijpunt van een rij en een kolom. maar krijgen letters als aanduiding. We noemen dit een adres. Positie Horizontaal Adres 2 (2e rij) Rij Kolom Verticaal B (2e kolom) Cel Doorsnede van rij met kolom B2 2e kolom & 2e rij In de tabel zie je ook allerlei symbolen. of er berekeningen op maken. Ze wordt aangeduid door een lettercijfercombinatie. Tabellen zijn zeer interessant om moeilijke pagina-indelingen te maken. 2 Begrippen Een tabel bestaat uit een aantal rijen. Ook de rasterlijnen Verplaatsingsgreep van een tabel: links boven de tabel bladzijde 113 .

Alleen Excel-werkblad komt aan bod in Word 2.Cursus De2 De markering einde cel: na het laatste teken in een cel De markering einde lijn: rechts van de rij. 3. buiten de tabel Formaatgreep van een tabel: rechts onder de tabel 3 Een tabel aanmaken Werkwijze  Zet de cursor waar de tabel moet komen.1 Het raster gebruiken Sleep over het tabelraster tot het gewenste aantal rijen en kolommen geselecteerd is. Het volgende scherm verschijnt met verschillende mogelijkheden om een tabel in te voegen:       Een raster met meerdere vakjes Tabel invoegen Tabel tekenen Excel-werkblad Snelle tabbladen Deze verschillende mogelijkheden worden op de volgende pagina’s besproken. 3.2 De knop Tabel invoegen gebruiken Werkwijze bladzijde 114 .  Klik op Invoegen → Tabellen → Tabel om een tabel te maken. Laat nu de muisknop los.

3 De knop Tabel tekenen gebruiken Werkwijze  Klik op Invoegen → Tabellen → Tabel → Tabel tekenen. Laat nu de muisknop los. 3.  Bewaar als H13_Pentekening. bladzijde 115 . AutoAanpassen aan inhoud Kolommen worden automatisch breder zodat tekst hierin blijft passen. → Tabel invoegen. Klik op OK.docx. Aan de slag  Open een nieuw document.Werken met tabellen    Klik op Invoegen → Tabellen → Tabel →Tabel invoegen.  Druk enkele keren op ENTER.  Klik op Invoegen → Tabellen → Tabel → Tabel tekenen.  Bewaar als H13_Nieuwe tabel. Geef bij Tabelgrootte het Aantal kolommen en Aantal rijen op.  Je muiswijzer verandert nu in een pen. Deze waarde wordt uitgedrukt in centimeter.  Bij Werking van AutoAanpassen maak je de volgende instellingen: Vaste kolombreedte Deze is standaard ingesteld op Auto.  Sleep over het tabelraster tot 5 rijen en 3 kolommen geselecteerd zijn.docx. AutoAanpassen aan venster De tabel wordt aangepast zodat hij tussen de marges past. Aan de slag  Open een nieuw document.  Stel het aantal rijen in op 6 en het aantal kolommen op 2.  Teken nu zelf volgende tabel! Gebruik hiervoor het pennetje dat op je scherm staat.  Klik op Invoegen → Tabellen → Tabel. Uiteraard kan je hier een vaste waarde kiezen.  Teken met deze pen je tabel.  Klik op Invoegen → Tabellen → Tabel →Tabel invoegen.

Weetjes  Tabelkolommen worden automatisch aangepast aan tekst en afbeeldingen. Werkwijze  Kies Invoegen → Tabel. Je moet deze eerst uitschakelen. wordt de kolombreedte hierop aangepast. kan je niets schrijven. bladzijde 116 . Met Gum kan je dan weer lijnen van je tabel verwijderen. Hierin vind     je de knoppen Tabel tekenen en Gum .  Kies Snelle tabellen. Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_04. Je gebruikt de pen om moeilijke combinaties van lijnen in een tabel te maken.4 De knop Snelle tabellen gebruiken Enkele voorgedefinieerde tabellen kan je snel invoegen. Met de knop Tabel tekenen kan je steeds de tekenpen aan of uit schakelen. Je kan de tekst in een cel opmaken zoals elke alinea.  Uiteraard kan je deze aanpassen aan je wensen.Cursus De2 Weetjes  Van zodra je klikt in een tabel opent het tabblad Hulpmiddelen voor tabellen → Ontwerpen. want zolang je pen op je scherm staat.docx.  Een cel gedraagt zich als een minipagina: zo blijf je bij het typen binnen de marges van de cel en zal Word indien nodig een nieuwe regel beginnen. Indien je een woord typt dat langer is dan de kolombreedte. 3.  Selecteer nu de gewenste tabel uit de keuzelijst.  Bewaar als H13_De groene tuin_04_opl. Opgelet.  Typ de tekst in de tabel.docx. 4 Gegevens intypen Werkwijze  Plaats de cursor in de cel en typ de tekst.

Werkwijze Om . . de inhoud van de volgende cel de inhoud van de vorige cel druk je op TAB-toets. maar niet de titels. rij of kolom en houd je de SHIFT-toets ingedrukt terwijl je op de laatste cel.  Klik in de cel PRODUCTOMSCHRIJVING.  Ga nu twee cellen omlaag.  Selecteer de volledige tabel. klik je op de linkerrand van de cel. een rij een kolom een tabel klik je op tabelformaatgreep opeenvolgende cellen. klik je links van de rij buiten de tabel. te selecteren een cel met de muis via het tabblad Indeling. rijen of kolommen sleep je over de cellen.  Selecteer de derde cel van de derde kolom. klik je in de kolom en kies je Indeling  Tabel → Selecteren  Kolom selecteren.1 Rijen en kolommen toevoegen bladzijde 117 . klik je in de rij en kies je Indeling  Tabel → Selecteren  Rij selecteren.docx. Klik je in de cel en kies je Indeling  Tabel → Selecteren  Cel selecteren. Weetjes  Gebruik nooit CTRL + A om de tabel te selecteren.  Selecteer de derde en vierde rij. klik je ergens in de tabel en kies je Indeling  Tabel → Selecteren  Kolom selecteren.  Selecteer de cellen van de 2de en 3de kolom. rijen of kolommen. Of klik je in de eerste cel. De tekst buiten de tabel wordt namelijk ook geselecteerd..Werken met tabellen 5 Bewegen en selecteren in een tabel Zodra je in een tabel klikt verschijnt er een extra tabblad Hulpmiddelen voor tabellen met hierin de categorieën Indeling en Ontwerpen.  Ga één cel naar links.  Selecteer de kolom TOTAAL.  Sluit je document. rij of kolom klikt.. druk je op SHIFT + TAB-toets. Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_05. 6 De grootte van de tabel wijzigen 6. klik je op de bovenste rand van de kolom.

een kolom toe voegen om onder de huidige cel of geselecteerde rij Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → om links van de huidige cel of geselecteerde kolom in te voegen.docx.  Klik in de eerste kolom.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling  Hieronder invoegen.   Kies Hulpmiddelen voor tabellen/Indeling → Verwijderen Je krijgt nu de volgende keuze: . om rechts van de huidige cel of geselecteerde Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_06a.  Bewaar als H13_De groene tuin_06a_opl. een rij toe voegen Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Hierboven invoegen om boven de huidige cel of geselecteerde rij in te voegen.2 Rijen en kolommen verwijderen Werkwijze  Plaats de cursor eerst in de rij of de kolom die je wilt verwijderen.  Klik in de derde rij. 6. Cellen verwijderen Verwijdert de huidige of de geselecteerde cellen. Je bepaalt of de overblijvende cellen naar links of naar boven moeten verschoven worden. Verder kan je kiezen om de hele rij of kolom te verwijderen. Of kies Hieronder invoegen in te voegen. selecteer dan evenveel rijen of kolommen als het aantal dat je wilt toevoegen. Dit gaat meestal gepaard met het dialoogvenster Cellen verwijderen. Selecteer eventueel deze rij of kolom. Weetjes  Indien je een rij aan het einde van een tabel wilt toevoegen.  De titel van deze kolom is ARTIKELNR.Cursus De2 Werkwijze  Plaats de cursor eerst in de rij of de kolom waarboven of waaronder je een rij of kolom wilt toevoegen.  Voeg de gegevens in de kolom ARTIKELNR toe. Of kies Rechts invoegen kolom in te voegen.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling  Rechts invoegen.  Wens je meerdere rijen of kolommen toe te voegen.  Voeg in deze nieuwe rij de gegevens van ‘WITTE KOOL’ in. klik je op de laatste cel van de laatste rij en druk je op de TAB-toets.docx. bladzijde 118 .

Verwijdert de huidige of de geselecteerde rijen.  Selecteer de laatste twee cellen van de eerste rij. Werkwijze  Selecteer de cellen die je wilt samenvoegen. De tekst wordt wel gescheiden door een alineamarkering. kan je met de RMK een menu openen. Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_06b.docx.  Selecteer de eerste drie cellen van de eerste rij. Verwijdert de huidige tabel. bladzijde 119 . Hierdoor zal de tekst die oorspronkelijk gescheiden werd door een kolom of rij. selecteer je deze eerst.  Selecteer de rijen met de woorden KIWIPLANT en VIJGENBOOM. Selecteer ten slotte de cellen van de laatste rij.  Selecteer de eerste rij. samen in een cel komen te staan.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen/Indeling → Verwijderen.docx.Werken met tabellen Kolommen verwijderen Rijen verwijderen Tabel verwijderen Verwijdert de huidige of de geselecteerde kolommen.3 Cellen samenvoegen Je kan verscheidene cellen samenvoegen tot één cel.  Bewaar als H13_De groene tuin_06b_opl.  Selecteer de kolom VERPAKT.     Kies Start → om te centreren.  Verwijder nu op dezelfde manier deze kolom.  Kies nu voor Rijen verwijderen in het lijstje. Kies Start → om rechts uit te lijnen. Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_06c.docx. Kies opnieuw Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Cellen samenvoegen.  Wanneer de rij of de kolom die je wilt verwijderen geselecteerd is.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Cellen samenvoegen. 6. Hierin heb je de keuze om deze te verwijderen.  Kies nu Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Cellen samenvoegen .  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Cellen samenvoegen. Weetjes  Om meerdere rijen of kolommen te verwijderen.

6.  Kies nu Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Cellen splitsen.  Typ de kolom Categorie in.docx.  Bepaal het aantal kolommen en rijen en klik op OK.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen/Indeling → Verwijderen.  Cellen samenvoegen voor splitsen is standaard aangevinkt.  Bewaar als H13_Lege tabellen_opl.5 Tabel verwijderen Werkwijze  Plaats de cursor in de tabel.  Selecteer nu de cellen van ‘PRODUCT’ tot ‘Plantpotjes’. Tip: zet de functie Cellen Samenvoegen uit.  Plaats ‘Categorie – omschrijving’ in de cel onder PRODUCT.  Verplaats de omschrijvingen naar de tweede kolom.  Voeg de cel PRODUCT samen met de lege cel ernaast en centreer ze.docx.  Plaats de cursor in de cel PRODUCT. Dit om meerdere cellen gelijktijdig te splitsen zoals een hele rij of kolom.docx. Aan de slag  Open het bestand H13_Lege tabellen. Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_06d.  Selecteer de tweede tabel. 6.  Kies Tabel verwijderen.1 Kolombreedte Werkwijze  Selecteer eerst de kolom die je wilt veranderen.  Splits deze cellen in 2 kolommen.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Verwijderen.docx.  Kies voor twee rijen en één kolom.  Kies nu Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Cellen splitsen Het dialoogvenster Cellen splitsen verschijnt.Cursus De2  Bewaar als H13_De groene tuin_06c_opl.  Selecteer het aantal rijen. 7 De opmaak van de tabel wijzigen 7.4 Cellen splitsen Je kan een cel ook opsplitsen in één of meerdere rijen en kolommen.docx.  Bewaar als H13_De groene tuin_06d_opl. . Om de breedte van een kolom aan te passen met muis en toetsenbord… bladzijde 120 .  Selecteer het aantal kolommen. Werkwijze  Selecteer de cellen die je wilt opsplitsen.  Kies Tabel verwijderen.

Maak alle kolommen 2 cm breed. De totale breedte van je tabel verandert. zodanig dat je de inhoud nog kan lezen en dat de tabel ook versmalt.  Selecteer de tabel. bladzijde 121 . Ze worden even groot. De totale tabelbreedte blijft gelijk.  Klik op Tabel invoegen. Verdeelt de kolommen gelijkmatig.  Verklein de kolom PRIJS met de muis tot 2 cm. De totale tabelbreedte blijft gelijk.  Maak de laatste bewerking ongedaan.  Via AutoAanpassen kies je voor Venster AutoAanpassen zodat Word de breedte wijzigt en het volledige venster in beslag wordt genomen. CTRL + SHIFT + Slepen De breedte instellen via het tabblad  Klik op Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling → Celformaat. Dubbelklikken De kolombreedte past zich aan aan de inhoud van de kolom. De kolommen passen zich niet aan volgens de inhoud maar blijven steeds even groot. Bij een bestaande tabel klik je op het pijltje in de knop om volgende mogelijke instellingen te maken. Enkel de geselecteerde kolom wijzigt.  Geef de gewenste actie in.  Verklein de kolom AANTAL met de muis zodat de kolom PRODUCTOMSCHRIJVING verbreedt.  Selecteer een tabel met acht kolommen en vier rijen.Werken met tabellen   plaats je de cursor op de kolomgrens tot die verandert in de formaataanwijzer . Zorg dat je de afmetingen in de liniaal kan aflezen. CTRL + Slepen SHIFT + Slepen De kolommen rechts van de geselecteerde kolom worden proportioneel aangepast.  Via AutoAanpassen kies je voor Inhoud van AutoAanpassen om de breedte van de kolommen aan te passen naargelang de inhoud.  Verklein de kolom TOTAAL. De totale tabelbreedte blijft gelijk. Aan de slag  Maak een nieuw document aan. De totale tabelbreedte wijzigt dus ook De kolommen rechts van de geselecteerde kolom worden van gelijke breedte.  Kies Invoegen → Tabel.  Open het bestand H13_De groene tuin_07a.  Via de knop Kolommen verdelen worden alle kolommen gelijkmatig verdeeld. De kolommen worden breder zodat tekst hierin blijft passen. Kolommen verdelen AutoAanpassen AutoAanpassen kon je reeds instellen bij het aanmaken van een tabel.  Versmal de kolom ARTIKELNR met de muis. Tabel kolombreedte Wijzigt de breedte van de huidige kolom.  Bewaar als vaste_kolombreedte.docx. voer je de gewenste actie uit. Gewoon slepen De kolombreedte wijzigt en de kolom rechts van de geselecteerde kolom wijzigt in omgekeerde richting.docx. Inhoud van AutoAanpassen Venster AutoAanpassen Vaste kolombreedte De tabel wordt aangepast zodat hij tussen je marges past.

Cursus De2   Maak met de knop Tabelkolombreedte de laatste kolom 3 cm breed. Bewaar als H13_De groene tuin_07a_opl.docx.

Weetjes  Indien je de breedte van een kolom wilt weergeven, klik je op een cel en houd je de ALT-toets ingedrukt, terwijl je de markeringen op de liniaal sleept. Je kan zo ook steeds de breedte veranderen, zelfs zonder de ALT-toets in te drukken.

7.2 Rijhoogte Werkwijze  Selecteer eerst de rij die je wilt veranderen. Om de hoogte van een rij aan te passen met de muis …  plaats je de cursor boven de grens van de rij die je wilt wijzigen, tot die verandert in de formaataanwijzer  versleep de grens. De hoogte instellen via het tabblad  Klik op Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling → Celformaat.  Geef de gewenste actie in. Rijen verdelen Tabelrijhoogte Hierdoor wordt de rijhoogte gelijkmatig verdeeld over de hele tabel. De rijen worden even hoog. Wijzigt de hoogte van de huidige rij. Geef de exacte waarde voor de hoogte van de rij in.

Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_07b.docx.  Selecteer de eerste rij.  Selecteer Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling → Tabelrijhoogte.  Stel de waarde nu in op 2,5 cm.  Selecteer de laatste rij.  Selecteer Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling → Tabelrijhoogte.  Stel de waarde nu in op 1 cm.  Lees de afmetingen af op de verticale liniaal.  Bewaar als H13_De groene tuin_07b_opl.docx. Weetjes  Indien je op een cel klikt en daarna de ALT-toets indrukt, terwijl je de markeringen op de verticale liniaal sleept, worden de afmetingen van alle rijen weergegeven. 7.3 Stijl van een tabel wijzigen Werkwijze  Selecteer de tabel of klik in een cel.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Ontwerpen → Stijlen voor tabellen

 

. Je kan uit deze stijlen een keuze maken. Wijs je met de muis op één van deze stijlen dan zie je onmiddellijk het live-voorbeeld op je tabel verschijnen.

bladzijde 122

Werken met tabellen   Klik nu op het uitschuiflijstje om uit nog meer mogelijke stijlen te kiezen. Gewoon op een stijl klikken, bevestigt je keuze.

Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_07c.docx.  Klik in de tabel of selecteer de tabel.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen  Ontwerpen  Stijlen voor tabellen.        Klik nu op het uitschuiflijstje en kies de stijl Tabelkolommen 1. Wijzig de stijl in Tabelkolommen 3. Plaats de naam en het adres in de eerste rij in het vet en centreer ze. Zet de titel ‘Categorie’ en ‘Omschrijving’ cursief. Maak de totalen vet. Lijn alle bedragen rechts uit. Bewaar als H13_De groene tuin_07c_opl.docx.

Weetjes  Onderaan in het stijlenvenster voor tabellen zie je nog een drietal mogelijkheden. Andere tabelstijl… Wissen Nieuwe tabelstijl… 7.4 Randen en arceringen Bij het aanmaken van een tabel, voorziet Word deze van een dunne zwarte rand. Je kan de randen van je tabel opmaken zoals je zelf wenst. Ook de achtergrond van je tabel of cellen kan je aanpassen aan je bladzijde 123 Hiermee kan je de huidige stijl wijzigen. Hiermee wis je de huidige stijl. Ook de randen. Om een nieuwe stijl aan te maken.

Cursus De2 wensen. Kleuren en effecten kunnen toegevoegd worden. Bovendien is het mogelijk slechts een deel van je tabel met afwijkende randen en arceringen te voorzien. Het volstaat eerst dat deel van de tabel te selecteren waar je deze randen en arcering wilt op toepassen. Werkwijze  Klik in de tabel of selecteer de gewenste cellen.  Selecteer het tabblad Hulpmiddelen voor tabellen → Ontwerpen.  Kies in de groep Stijlen en Tabellen de gewenste arcering (zie verder)  Kies in de groep Randen tekenen eventueel de gewenste penstijl, pendikte en penkleur (zie verder).  Kies in de groep Stijlen en Tabellen de gewenste rand (zie verder).  Alle keuzes die je maakt, worden uiteraard doorgevoerd op het geselecteerde deel van je tabel! 7.4.1 Arcering Om de kleur of achtergrond van je tabel, cel of selectie in te stellen.     Klik op de knop Arcering . Selecteer nu in het venster de gewenste opvulkleur. Meer kleuren… geeft je de mogelijkheid om een kleur te kiezen die niet bij de Themakleuren voorkomt. Geen kleur gebruik je om een bestaande opvulkleur te wissen.

7.5.3 Penstijl Om de penstijl van de randen te kiezen.  Klik op de knop Penstijl  Kies de gewenste lijnstijl uit dit lijstje.

.

bladzijde 124

Buitenranden worden niet getoond. dit zowel links.  Linkerrand zorgt ervoor dat je een lijn ziet links van de selectie.2 Randen Om de plaats waar je randen wenst te zien in je tabel te bepalen. 7.  Bovenrand zorgt ervoor dat je een lijn ziet bovenaan de selectie. onder als boven. .  Klik op de knop .  Geen rand heft de randen van de selectie op.  Alle randen zorgt ervoor dat je voor alle cellen randen toont. krijgt deze de gekozen kleur.4.  Diagonale randen tonen schuine lijnen in de selectie.Werken met tabellen 7. Wanneer je nu een rand kiest.4 Pendikte Om de dikte van de lijnen die de randen vormen te kiezen.5 Penkleur Om de kleur van de randen te bepalen.     Klik op de knop Penkleur . krijgen deze lijndikte. rechts. 7. bladzijde 125 .    Klik op de knop Pendikte Kies nu in het lijstje de gewenste lijndikte.  Rechterrand zorgt ervoor dat je een lijn ziet rechts van de selectie.  Binnenranden toont alleen de randen binnenin de selectie of tabel. Automatisch geeft je de standaardkleur.4.  Onderrand zorgt ervoor dat je een lijn ziet onderaan de selectie. Meer kleuren… geeft je de mogelijkheid om een kleur te kiezen die niet bij de Themakleuren voorkomt. Randen die je nu maakt.4.

9. Werkwijze  Kies Hulpmiddelen voor tabellen  Indeling  Rasterlijnen weergeven .  Kies Bovenrand.docx.  Selecteer de laatste rij.  Klik op de knop Pendikte. 8 Rasterlijnen verbergen Wanneer je over een tabel beschikt zonder randen.  Klik op de knop Arcering. Standaard worden deze stippellijnen niet getoond. Verder heb je de mogelijkheid een vaste waarde als afmeting op te geven of een minimale waarde.  Kies als kleur Donkerblauw.  Wijzig de letterkleur naar wit.Cursus De2 Aan de slag  Open het bestand H13_De groene tuin_07e.docx.  Klik op de knop Penkleur. Weetjes  De instellingen voor pendikte.  Selecteer nu in het venster Donkerblauw als opvulkleur.  Klik op de knop Penkleur.  Kies als kleur Groen.  Hulpmiddelen voor tabellen → Ontwerpen.  Kies Linkerrand.  Kies als dikte 2 ¼ pt.  Klik op de knop Randen. 9 Tabeleigenschappen Wil je heel precies de afmetingen bepalen dan kan je dit via een menu.  Kies Buitenrand. De stippellijnen die je zo rondom een tabel ziet.  Kies als dikte 1½ pt.  Kies Onderrand.  Selecteer de eerste rij.  Selecteer de kolom TOTAAL.  Bewaar als H13_De groene tuin_07e_opl.  Klik op de knop Randen.  Klik op de knop Randen. worden niet afgedrukt.  Klik op de knop Randen. waardoor de inhoud van je cel de afmetingen zal bepalen.  Klik op de knop Pendikte.1 Eigenschappen voor de hele tabel bladzijde 126 . penkleur en penstijl worden behouden tot je ze terug wijzigt.  Selecteer de tabel. dan kan het handig zijn om het raster van je tabel in stippellijn te tonen.

 Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen. Je kan de tabel plaatsen waar je wil.Werken met tabellen Werkwijze  Plaats je cursor in de tabel  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen .  Laat je resultaat op je scherm staan voor de volgende eigenschap.  Op het tabblad Tabel kan je de uitlijning.  Via de knop Opties kan je de marges van je tabel instellen. Zo kan je hier de plaats van je tabel heel precies opgeven. Weetjes  De knop Plaatsing geeft je enkele extra mogelijkheden. Deze opdracht opent het venster Tabeleigenschappen.  Bevestig nu telkens met OK. bladzijde 127 . Centreren en Rondom. Hierdoor wordt er een stuk tekst gegenereerd om te experimenteren  Voeg nu een tabel in met 4 rijen en 3 kolommen.  Typ =rand() en druk op ENTER. Je kan de tabel wel plaatsen waar je wil. Tekst kan niet naast de tabel. Rondom Meten in Aan de slag  Open een nieuw document. Ook is het mogelijk de afstand tussen tekst en tabel in te stellen.  Klik op de knop Opties.  Stel deze ruimte in op 0. De tabel wordt gecentreerd op je blad.  Kies nu achtereenvolgens voor uitlijning Links. Voorkeursbreedte Links Centreren Rechts Geen Geef hier de breedte in cm in of procent.  Selecteer het tabblad Tabel.  Vink Voorkeursbreedte aan en geef 8 cm in. Hier kies je of je de afmetingen in cm of in procenten wil ingeven of in procenten van de breedte tussen de marges. de tekstterugloop en de voorkeursbreedte van je tabel instellen. Tekst kan rondom je tabel geplaatst worden. Je kan ook ruimte tussen cellen toestaan. De tabel komt links op je blad.2 cm. Rechts. De tabel komt rechts op je blad. alleen eronder of erboven.  Vink Ruimte tussen cellen toestaan aan.  Sleep je tabel midden in de tekst.

Deze waarde is definitief.  Klik op Volgende.  Geef als waarde 1 cm in. bladzijde 128 .  Klik op Volgende.  Op het tabblad Rij kan je de tekstuitlijning en de hoogte van de rij instellen.  Kies het tabblad Rij. De rij past zich niet verder aan bij grotere hoeveelheden tekst.  Rij eventueel splitsen bij nieuwe pagina is standaard aangevinkt en splitst je rij automatisch bij een pagina-einde.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen.  Vul de gewenste hoogte in.  Kies voor Ten minste.  Vink Hoogte opgeven aan.5 cm in. Rijhoogte / Exact Volgende rij Vorige rij Weetjes  Met de knoppen Volgende rij en Vorige rij kan je één voor één de afmetingen van de andere rijen instellen.  Kies opnieuw Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen.  Geef 1.  Klik op Volgende. Dit dient om de hoogte van de volgende rij op te geven.  Kies voor Exact.2 Rij-eigenschappen Werkwijze  Plaats je cursor in de rij waarvan je de eigenschappen wil veranderen. Dit is de beginwaarde.  Geef als waarde 1. Hoogte opgeven Rijhoogte / Ten minste Indien je zelf een hoogte voor een rij wenst te definiëren vink je dit aan.Cursus De2 9.  Selecteer Hoogte opgeven. Aan de slag  Plaats je cursor in de eerste rij van de tabel. Past je tekst niet meer in de rij dan zal deze automatisch vergroten.5 cm in. Dit dient om de hoogte van de vorige rij op te geven.  Geef 1 cm in.

bladzijde 129 . Hier kan je een centimeterwaarde ingeven voor de kolom.  Vul de gewenste breedte in. Vorige kolom Aan de slag  Zet de cursor in de eerste kolom.  Kies het tabblad Kolom.  Geef als waarde 2 cm in.  Klik op Volgende. Merk op dat deze niet in de cel passen.  Op het tabblad Kolom kan je de breedte van je kolom instellen. Laat je resultaat op je scherm staan voor de volgende eigenschap.Werken met tabellen    Schrijf nu driemaal het woord “cellen” in de cel A2.  Vink Voorkeursbreedte aan.  Kies opnieuw Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen. Hier geef je de procentuele breedte op van de huidige kolom ten opzichte van de breedte van de tabel.  Geef als waarde 3 cm in.  Selecteer Voorkeursbreedte. Klik op deze knop om de kolombreedte van de vorige kolom in te stellen. Klik op deze knop om de kolombreedte van de volgende kolom in te stellen.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen. 9. Schrijf nu driemaal het woord “cellen” in de cel A4.  Kies voor Meten in centimeters.3 Kolomeigenschappen Werkwijze  Plaats de cursor in de kolom waarvan je de eigenschappen wil veranderen. Voorkeursbreedte Meten in Centimeter Meten in Percentage Volgende kolom Door dit aan te vinken kan je zelf een breedte voor een kolom bepalen.  Geef 3 cm in.  Laat het resultaat op je scherm staan voor de volgende eigenschap.  Klik op Volgende.

 Selecteer Voorkeursbreedte.4 Celeigenschappen Werkwijze  Selecteer de cellen waarvan je de eigenschappen wil veranderen. De inhoud van je cel wordt onderaan uitgelijnd.  Je hoeft je bestand niet te bewaren.  Kies voor Meten in centimeters. Hier kan je een centimeterwaarde ingeven voor je kolom.  Selecteer Centreren.  Schrijf nu de tekst Uitlijning. De inhoud van je cel wordt gecentreerd. Voorkeursbreedte Meten in Centimeters Meten in Percentage Boven Centreren Onder Door dit aan te vinken kan je zelf een breedte voor een kolom bepalen.Cursus De2 Weetjes  De getallen die je ingeeft met centimeterwaarden zijn relatief ten opzichte van elkaar. Hier geef je de procentuele breedte op van de huidige kolom ten opzichte van de breedte van je tabel. Het is de tabelbreedte die je gekozen hebt bij de instellingen van de hele tabel.  Kies het tabblad Cel. Als je dus waarden voor kolommen ingeeft waarvan de som niet gelijk is aan de tabelgrootte. Aan de slag  Selecteer de cel C1.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen. dan krijg je relatieve kolombreedtes.  Klik op OK.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen. De inhoud van je cel wordt bovenaan uitgelijnd.  Geef als waarde 6 cm in. 9. die zullen bepalen hoe groot de tabel is. bladzijde 130 .  Op het tabblad Cel kan je de tekstuitlijning en de voorkeursbreedte van je cel instellen.

tekst of datum. Van Z tot A. Ze mag dus niet gesorteerd worden!  Sorteer nu eerst op het veld ‘Naam’. 10 Sorteren in tabellen Werkwijze  Klik in je tabel. Dit wil zeggen dat je gewone tekst kan sorteren volgens alinea. Wanneer je titeltjes hebt in je eerste rij sorteer je deze niet.  Selecteer de optie Eerste rij niet sorteren. Wanneer je nog dubbele items hebt in je kolom kan je hiermee verder sorteren op volgende kolom(men).docx. Van A tot Z. De standaard voor het sorteren van gegevens. van 9 tot 0. en die moet bovenaan blijven staan. kan je op deze manier sorteren.  Voeg een titelrij toe: Naam.Werken met tabellen Weetjes  Wanneer de cel deel uitmaakt van een kolom dan zullen de effecten van de celeigenschappen grotendeels dezelfde zijn als deze die je kan maken in het tabblad Kolom. Eerste rij Aan de slag  Open het bestand H13_Namenlijst. Dit is de tweede kolom. Dit is de eerste kolom. Voornaam. Je hebt immers een titelrij. Weetjes  Ook tekst die zich niet in tabellen bevindt.docx.   Kies voor Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Sorteren Je belandt nu in het dialoogvenster waarin je de sorteervolgorde kan ingeven. Sorteren op Type Alinea’s Oplopend Aflopend Vervolgens op Kies hier de kolom waarop je wil sorteren. Kies hier voor getal.  Sorteer verder op het veld ‘Voornaam’. van 0 tot 9.  Bewaar als H13_Namenlijst_opl.  Plaats deze titels in het vet. . bladzijde 131 .

docx. 12 Veldnamenrijen herhalen Bij grote tabellen die meerdere bladzijden beslaan.  Blader nu doorheen de bladzijden.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Veldnamenrijen herhalen. Voornaam. Aan de slag  Maak een tabel met 1 rij en 2 kolommen. .  In de rechtse cel plaats je de tekst: ‘KOOPJE VAN DE MAAND’.  Bewaar als H13_Koopje van de maand.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Centreren. Weetjes  Er zijn drie tekstrichtingen mogelijk op deze manier.  Selecteer of klik in de bovenste rij van deze tabel.  Wijzig nu de tekstrichting van de linkse cel met de knop Tekstrichting. Postnummer. M/V.  Pas ook de grootte van de cel aan zodat de tekst ‘Van Houtven bvba’ niet gesplitst wordt.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Uitlijning → Linksmidden Uitlijnen. Vet. Weetjes  Veldnamenrijen herhalen werkt alleen wanneer je de cursor in de titelrij plaatst! bladzijde 132 . Vet.   Kies bij Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Uitlijning → Tekstrichting Telkens je op deze knop klikt.  Bewaar als H13_Veldnamenrij herhalen_opl.  Klik in de bovenste rij.  In de linkse cel plaats je de tekst: ‘Van Houtven bvba’. Aan de slag  Open het bestand H13_Veldnamenrij herhalen. Werkwijze  Zorg ervoor dat je over een tabel beschikt met een titelrij. is het zinvol de titelrij op elke bladzijde te herhalen.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Veldnamenrijen herhalen . Elke bladzijde zal nu over deze titelrij beschikken. draait de tekst in de cel(len) met een kwartslag. Woonplaats.  Pas de tekenopmaak aan: 14 pt.docx.  Maak volgende titels aan: Naam.Cursus De2 11 Tekstrichting wijzigen Werkwijze  Selecteer eerst de cellen waarbij je de richting van de tekst wenst te veranderen. Tekst ondersteboven plaatsen kan hier niet.  De tekst ‘KOOPJE VAN DE MAAND’ plaats je in lettergrootte 48.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Rijen en kolommen → Hierboven invoegen.  Pas ook de grootte van de cellen aan zoals in de animatie.docx. Doe dit door de randen te verslepen.

Werken met tabellen

13 Tekst omzetten naar een tabel
Wanneer je tekst zorgvuldig is opgemaakt met scheidingstekens kan je deze omvormen tot een tabel. Mogelijke scheidingstekens zijn: puntkomma, tab, alineamarkering. Heb je een doorlopende tekst die uit alinea’s bestaat, dan zullen deze alinea’s in aparte rijen komen te staan. Bij tekstdelen die door puntkomma’s worden gescheiden, zal je tabel uit aparte kolommen bestaan. Bij een combinatie van zowel alinea’s als puntkomma’s zal je een tabel verkrijgen bestaande uit rijen en kolommen. Tabs hebben hetzelfde effect op de omvorming van tekst naar een tabel als puntkomma’s. Werkwijze  Selecteer eerst de tekst die je wil omvormen tot een tabel.  Kies Invoegen → Tabel → Tekst naar tabel converteren… Vervolgens krijg je dit venster.  Hier kan je het aantal kolommen die je tabel moet bevatten opgeven. Wanneer de tekst die je omvormt met juiste scheidingstekens is aangemaakt zal de waarde voor Aantal kolommen hier juist worden weergegeven. Desgewenst kan je het lijstscheidingsteken nog aanpassen in dit venster. Klik je vervolgens op OK dan komt je tekst in een tabel te staan.

.

 

Aan de slag  Open het bestand H13_Tekst converteren.docx.  Selecteer de tekst vanaf ‘Jaar’ tot en met ’Bulgarije en Roemenië.  Kies Invoegen → Tabel → Tekst naar tabel converteren…  Controleer of het aantal kolommen op 2 is ingesteld.  Kijk ook na of het lijstscheidingsteken is ingesteld op Tab.  Klik nu op OK.  Klik in de zopas gemaakte tabel en kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Tabel → Eigenschappen.  Bij de Tabeleigenschappen selecteer je het tabblad Tabel.  Stel de voorkeursbreedte van de tabel in op 15,7 cm.  Kies Tabel → Indeling → Uitlijning → Centreren.  Bewaar je document nu als H13_Tekst converteren_opl.docx’.

bladzijde 133

Cursus De2

14 Een tabel omvormen naar tekst
Beschik je over een tekst in kolomvorm, dan kan je deze eenvoudig tot een tekst herleiden. Hierdoor worden alle tabeleigenschappen verwijderd. Kolommen zullen vervangen worden door scheidingstekens. Rijen zullen vervangen worden door alineamarkeringen. Werkwijze  Klik in de tabel.  

Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Converteren naar tekst Je krijgt nu volgend dialoogvenster:

.

Tekst scheiden door:      Klik tenslotte op OK. Alineamarkeringen: als je dit kiest komt elke cel van je tabel op een andere regel te staan. Tabs: als je dit kiest worden alle kolommen van je tabel vervangen door tabs. Puntkomma’s: als je dit kiest worden alle kolommen gescheiden door puntkomma’s. Overige: hier kan je zelf een ander scheidingteken opgeven.

Aan de slag  Open het bestand H13_Tabel converteren.docx.  Klik in de tabel.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Converteren naar tekst.  In het dialoogvenster merk je dat het scheidingsteken Tabs is geselecteerd.  Klik op OK.  Bekijk nu je tekst. Deze ziet er net uit zoals in de tabel.  Maak je handeling nu ongedaan.  Kies opnieuw op dezelfde manier als daarnet voor Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Converteren naar tekst.  Maak ongedaan.  Selecteer nu Puntkomma’s als scheidingsteken.  Bekijk nu je tekst.  Bewaar je tekst als H13_Tabel converteren_opl.docx. Weetjes  Het scheidingsteken Tabs gebruik je meestal wanneer je tekst na het converteren een structuur moet hebben die lijkt op deze van de tabel.  Het scheidingsteken Puntkomma’s gebruik je meestal wanneer je de tabel wil omzetten naar een gegevensbestand. De puntkomma wordt vaak gebruikt bij het importeren van gegevensbestanden.  Meestal zal het scheidingsteken door Word juist herkend worden zodat je zelf deze keuze niet hoeft te maken.

bladzijde 134

Werken met tabellen

Oefeningen
Oefening 1                   Maak een nieuw document. Voeg een tabel in met de volgende eigenschappen: zeven kolommen, vier rijen. Zorg ervoor dat de tabel zich aanpast aan de inhoud. Inhoud eerste kolom: Uurrooster – Voormiddag – Namiddag – Avond. Typ in de eerste rij de dagen van de week (maandag tot zaterdag). Wijzig de marges van het blad: allen 1 cm. Inhoud rij 2: Engels – Spaans – Frans – Duits – Engels – Chinees. Inhoud rij 3: Frans – Engels – Engels – Spaans - - - - . Inhoud rij 4: Duits – Deens – Frans – Engels - - - - . Centreer de talen in de cellen. Voeg een rij bij voor de eerste. Typ in de eerste cel: DE LEERSCHOOL. Voeg de cellen van de eerste rij samen en centreer de inhoud. Wijzig de rijhoogte van rij 1 naar 2 cm. Centreer de inhoud van de eerste rij verticaal en wijzig de lettergrootte naar 24 pt. Zet de kolomkoppen en rijkoppen in Vet. Als opmaakprofiel gebruik je Lichte arcering Accent 6. Bewaar als H13_Uurrooster.docx.

Oefening 2     Druk het bestand H13_Londen.pdf af. Open het bestand H13_Londen.docx. Wijzig de tabel zodanig, dat ze dezelfde lay-out heeft als in het afgedrukte voorbeeld. Tip: Arial 12 pt; eerst delen verwijderen, samenvoegen, intypen en nadien de binnenrand verwijderen en rode arcering + rode rand aanbrengen. Bewaar als H13_Londen_opl.docx.

Oefening 3               Druk het bestand H13_Kerstwens.pdf af. Open het bestand H13_Kerstwens.docx. Voeg een nieuwe kolom toe voor de eerste kolom. Wijzig de breedte van de kolommen: 2 cm; 3 cm; 10 cm. Voeg een rij toe voor de eerste rij. Voeg de titels toe: LAND – GEZEGDE. Wijzig de opmaak van de titelrij: Arial Black 14 pt; vet; volledig gecentreerd in de cel; rode achtergrond. Wijzig de hoogte van de rijen: minstens 1 cm. Wijzig de opmaak voor de talen en wensen: Comic Sans MS 12 pt; verticaal gecentreerd in de cel; talen zijn groen en rechts uitgelijnd. Selecteer de cellen van de eerste kolom (met uitzondering van de eerste cel) en voeg ze samen. Plaats er de tekst ‘Nog niet voldoende? Ga dan vlug naar www.kerstmis.be’ in; Arial 16 pt. Wijzig de tekstrichting van de eerste kolom: verticaal te lezen van onder naar boven. Omkader de tabel met een groen kader van 2¼ pt. Bewaar als H13_Kerstwens_opl.docx.

bladzijde 135

5 cm. Bewaar als H13_Uitnodiging. Wijzig de hoogte van de rijen: 2 cm. 12 pt voor rij 3).pdf af. Voeg de voettekst toe (8 pt. Typ de opsommingslijst en wijzig de lay-out (Wingdings). 16 pt. Regentschapslaan 17. Typ de tekst erin en maak hem op (lettergrootte 18 pt voor rij 1 en 2. Zorg dat je rasterlijnen zichtbaar zijn. O = 2 cm. Lettertype nauw aansluitend Centreer de tekst in de cellen van rij 1 en 2.        Oefening 7       Druk het document H13_Factuur. Wijzig de breedte van de kolommen: 10. kolommen.pdf af. bladzijde 136 .docx.pdf af. Maak een nieuw document. Kopieer de opmaak van de titel BESLISSINGSDOCUMENT naar PUNTENLIJST. Stel de opmaak van de tabel in als volgt. 3 cm. Titel + MICROSOFT SEMINARS Arial 14. Bewaar als H13_Factuur. Kies een achtergrond voor kolom 1 en 3 en trek een kader rond deze kolommen (afzonderlijk). Typ de titel PUNTENLIJST.docx Oefening 6     Druk het document H13_Beslissing. 12 cm. Bewaar als H13_Beslissing. L en R = 2 cm.docx.5 cm. Tip: werk met één tabel. 1000 Brussel op drie regels Rechts: datum van vandaag Maak de titel BESLISSINGSDOCUMENT aan en maak hem op.5 cm. Voeg de titel toe (lettertype Rockwell Extra Bold. opmaak).5 cm. zwarte achtergrond met witte letters). Maak een tabel met drie rijen en drie kolommen. O = 2 cm. Wis de randen van kolom 2. 4 cm.Cursus De2 Oefening 4     Druk het bestand H13_Opleiding. O = 1.8 cm. Maak de puntentabel aan.8 cm. R = 1. Maak een nieuw document met de volgende marges: B = 2. L = 2.pdf. Vet Adres Microsoft Seminars Andere tekst  Bewaar als H13_Opleiding. L en R = 1. Arial 12 Arial 10 Oefening 5            Druk het bestand H13_Uitnodiging. Maak een nieuw document met volgende marges: B = 1. alinealijn zwart): Links: Zetel en correspondentieadres.3 cm. dat ze dezelfde lay-out heeft als in de afgewerkte tekst (rijen.5 cm. Wijzig de tabel zodanig. Maak een nieuw document met de volgende marges: B = 2 cm.docx. 10. Maak de volgende tabel aan: bepaal zelf het aantal rijen en kolommen. Maak de factuur op zoals het voorbeeld.

docx. De andere lijnen zijn ¾ pt dik. Stel de marges in op 3. Beide kolommen zijn 3 cm breed. Zorg er verder voor dat de tabel rechts is uitgelijnd.….5 pt. Oefening 3      Open het bestand H13_Persoonsgegevens. Ze bevinden zich in samengevoegde cellen. o Woonplaats. De kolom voor ‘Varia’ en ‘Prijs’ is 2.1 cm breed.docx. De tabel bevat 13 rijen en 2 kolommen. Zorg ervoor dat binnen elke postcode verder gesorteerd wordt op naam en voornaam.5 cm hoog.2 cm breed. Voorzie gepaste veldnamen: o Naam o Voornaam. De kolom ‘Other’ is 4. De cel ‘MERTENS COMPUTER SERVICES’ maak je 10 cm breed. De vette lijn bij klant en varia is 1 ½ pt dik. 2 cm onder en 2 cm rechts. Sorteer nu deze gegevenslijst op postcode.docx. Maak deze nu na. Stel de marges in op 2 cm.docx. Bewaar als H13_Maleisië_opl. Bewaar als H13_Mertens computer services. Maak dit document na zoals in het afgedrukte voorbeeld.9 cm breed. Druk het bestand H13_Maleisië. Bewaar als H13_Persoonsgegevens_opl.’ is de lettergrootte 10 pt.pdf af.Werken met tabellen Oefening 8                     Druk het bestand H13_Mertens computer services. De kolom ‘Klant’ en ‘Aantal’ zijn 2. De vette lijn bij factuur is 2 ¼ pt dik. De titels ‘Basisgegevens’ en ‘Overige’ staan in het vet en hebben een arcering in het grijs van 20%. o M/V. 2 cm boven. Het lettertype is Arial 11 pt.pdf af. Doe dit met één of meerdere tabellen. Oefening 2            Baseer je op het bestand H13_Maleisië. Zorg voor een gepaste omkadering met een dikte van ¾ punt. De cel “Facturen zijn betaalbaar op de vervaldag” is 1.docx. De kolom ‘Omschrijving’ is 8. Voor de tekst ‘MERTENS COMPUTER SERVICES…’ is de lettergrootte 10 pt. Voor de tekst ‘Kleine ondernemingen …. Voeg bovenaan een rij toe. Het gebruikte lettertype voor de tekst is Verdana 11 pt. o Postcode. Het gebruikte lettertype voor de tabel is Arial 8.5 cm breed. De vette lijn onderaan is 2 ¼ pt dik. De tabel is 17 cm breed. De kolom voor ‘Factuur’ en ‘Totaal’ is 2.3 cm links.7 cm breed. bladzijde 137   . Voor de tekst ‘Facturen zijn betaalbaar op de vervaldag.’ is de lettergrootte 10 pt. Pas de breedte van de kolommen automatisch aan.

16 punten. Ruimte tussen de cellen van 0. “Occasies in de aanbieding” plaats je in het vet.docx.pdf af. wit.docx. Er zijn geen randen. De tabel geef je een vulling met LT raster. bladzijde 138 . Selecteer de tekst en plaats deze in het lettertype Verdana 11 pt. Stel de tabelbreedte in op 15. De cellen zijn gevuld met als kleur Groen.7 cm.Cursus De2 Oefening 4       Open het bestand H13_Uit het examen Basiskennis in de Informatica.docx. De titels plaats je in het vet. Bewaar als H13_Occasies in de aanbieding. Vorm deze tekst nu om tot een tabel met 2 kolommen. Oefening 5            Druk het bestand H13_Occasies in de aanbieding. Stel de breedte van de eerste kolom in op 5 cm. De tekst is wit. Het gebruikte lettertype is Verdana 11 punten.15 cm. Bewaar als H13_Uit het examen Basiskennis in de Informatica_opl. Hierbij komen de vragen in de linkse kolom en de antwoorden in de rechtse kolom. donkerder 25%. Maak dit document na.

 In de vijfde cel schrijf je BNP (2004) en je drukt op CTRL + TAB.. 2 Rekenen in een tabel 2.........  Voeg je een tabel in....  In de vierde cel schrijf je Dichtheid en je drukt op CTRL + TAB...  Schrijf nu 496 000 000...5 pt....... Aan de slag  Open een nieuw blad.  Maak nu een tabel met 1 kolom en 6 rijen....  Tabs kan je instellen zoals je dit doet voor gewone alinea’s.....  In de zesde cel schrijf je Per hoofd en je drukt op CTRL + TAB........ 4 325 675 km² Bevolking (2004) ...........  Stel het lettertype in op Arial 9.... Werkwijze  Gebruik de toetsencombinatie CTRL + TAB om je cursor met één tabstop te verplaatsen............. met puntjes als opvulteken.......... 496 000 000 Dichtheid .  In de tweede cel schrijf je Oppervlakte en je drukt op CTRL + TAB..1 Formules invoeren bladzijde 139 ...  Stel een rechtse tabstop in op 6 cm. dan zullen de ingestelde tabs daar ook geldig zijn.....  Schrijf nu tenslotte € 22 300..  Schrijf nu € 10 202 336 800 000.. € 22 300  Bewaar nu als H2_Tabstops_opl......... 115/km² BNP (2004) ....... € 10 202 336 800 000 Per hoofd .  Schrijf nu 4 325 675 km²...Werken met tabellen Uitbreiding 1 Tabstops in een tabel Aangezien het gebruik van de tabtoets je cursor verplaatst naar een volgende cel kan je niet zomaar tabs gebruiken in een tabel.  Schrijf nu 115/km²...... Europa Oppervlakte ...  In de eerste cel schrijf je “Europa”..  Het resultaat ziet er als volgt uit....  In de derde cel schrijf je Bevolking (2004) en je drukt op CTRL + TAB.docx...

2 Functies Ingebouwde functies Sum Round Average Telt de cellen uit een bereik op Rondt een waarde af Berekent het gemiddelde van een bereik Vb.    Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Formule .  Maak in de cel B5 de volgende formule: =B1*B4+B2+B3.##0. Gebruik hiervoor de adressen van de cellen waarmee je wil rekenen(vb. Dit zorgt voor een gepaste opmaak met 2 cijfers na de komma en een puntje bij de duizendtallen. Daarnaast biedt WORD je een aantal ingebouwde functies. =Round(B2) Vb. gescheiden door een dubbele punt. A2). Je kan nu een functie plakken of zelf een formule schrijven.  Bewaar je resultaat als H13_Prijs per kilometer_opl. =5*(A3-A4). A1:A5. -. =Sum(B3:B6) Vb. Andere berekeningen zoals +. Wil je de cellen A2 en A3 optellen dan schrijf je volgende formule: =A2+A3.  Stel de breedte van de tweede kolom in op 2 cm.docx.00. =Average(C2:C10)  Een bereik geef je op door de eerste cel en de laatste cel van je bereik op te geven.Cursus De2 Begrippen In formules gebruik je een verwijzing naar de cellen waarmee je wil werken. Deze vervangen in feite een complexe berekening zodat je die zelf niet moet aanmaken. Werkwijze  Plaats de cursor in een lege cel naast de cellen waar je wil mee rekenen. A1. Vb. * en / kan je ook gebruiken. Aan de slag  Open het bestand H13_Prijs per kilometer.  Kies volgende getalnotatie: #. 2. Vb.  Zet de onderste rij in het vet. Dit geeft je de totaalkost van je huurauto.docx. Werkwijze bladzijde 140 .

docx. Vervolledig je functie nu met het bereik.  Klik met de RMK op het resultaat in B6. bladzijde 141 .  Klik in B6. Wanneer je bijvoorbeeld een formule wil maken onder een getallenreeks dan zal automatisch de formule =SUM(ABOVE) verschijnen.  Kies Start → Klembord → Plakken. Klik daarom met je RMK op je formule en kies voor Veld bijwerken .Werken met tabellen   Plaats je cursor in de cel waar je een functie wenst te gebruiken.  Kies Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Formule.    In het formulevenster selecteer je nu de gewenste functie. Vb.  Kies Start → Klembord → Kopiëren.  Wijzig de waarde van dinsdag in 33.  Kies voor Veld bijwerken. =AVERAGE(B1:B10).  Selecteer het bereik dat je wenst te kopiëren naar Word.  Stel de breedte van de tweede kolom in op 2 cm.  Wanneer de gegevens in je tabel wijzigen dan zal het resultaat niet onmiddellijk aangepast worden.docx. 3 Koppelingen met Excel gegevens Werkwijze  Open je rekenblad. Hierdoor worden alle getallen boven je formule opgeteld. Weetjes  Je kan heel eenvoudig voor een getalnotatie kiezen. Kies opnieuw Hulpmiddelen voor tabellen → Indeling → Gegevens → Formule. De gemiddelde waarde van deze reeks wordt nu getoond.  Bewaar als H13_Uitgavenstaat_opl.  De voorgestelde functie is goed. Aan de slag  Open het bestand H13_Uitgavenstaat. Let op dat je alleen een = teken bij je formule hebt staan vooraleer je die selectie maakt.  Klik nu in je WORD-document waar je de Excel-gegevens wenst te plaatsen.  Kies je voor een getalnotatie met het €-symbool dan worden negatieve resultaten tussen () haakjes weergegeven. Klik op OK.  Ook intuïtief worden formules gegenereerd door WORD.

We bespreken enkele interessante keuzes. Het object wordt als een figuur in je document geplakt (metabestands-formaat).xlsx. Microsoft Office Excel werkblad-object.Cursus De2 Als alternatief kan je ook kiezen voor Start → Klembord → Plakken → Plakken speciaal. dit terug bewerken zoals in het oorspronkelijke pakket. Het object wordt als tekst opgenomen in je Worddocument (opgemaakt in RTF-indeling). door op het object te dubbelklikken in je Worddocument. Het object wordt dan in het Word-document geplakt naargelang jouw keuze.  Selecteer het bereik A1 tot E6. Het object wordt als tekst opgenomen in je Worddocument (opgemaakt als HTML).  Kies Start → Klembord → Kopiëren. Wijzig je het oorspronkelijk bestand. Hierdoor krijg je een permanente koppeling tussen het bronbestand in Excel en het doelbestand in Word. dan wordt deze wijziging doorgevoerd in je Worddocument. Het object wordt als een figuur in je document geplakt (Windows-formaat). Het object wordt als tekst opgenomen in je Worddocument (opgemaakt in Unicodeindeling). Het object wordt als tekst opgenomen in je Worddocument (niet opgemaakt). Niet-opgemaakte tekst Afbeelding (Windows metabestand) Bitmap Afbeelding (enhanced metabestand) HTML indeling Niet opgemaakte Unicode tekst Koppeling plakken Aan de slag  Open het bestand H13_Omzet_Noord. Opgemaakte tekst (RTF) Na het plakken kan je. met extra mogelijkheden. Je krijgt volgend scherm. bladzijde 142 . Het object wordt als een figuur in je document geplakt (BMP-formaat).

Kies nu Start → Klembord → Plakken → Plakken speciaal… Selecteer Afbeelding (Windows metabestand) en bevestig. Definieer 3 decimale tabs voor de laatste 3 kolommen. Oefeningen Oefening 1       Open een nieuw Worddocument. Waarden in je tabel kan je niet meer wijzigen. Maak een nieuw document met volgende marges : B=2.      Klik in één van de cellen en wijzig de waarde. Oefening 2         Druk het document H13_Telefoon. Er verschijnen nu formaatgrepen rond de tabel. zodat telkens als je de originele grafiek wijzigt.Werken met tabellen   Open nu een nieuw Word-document.xlsx. Bewaar je document als H13_klimaat. Kies voor Start → Klembord → Plakken. Kopieer de grafiek van dit document. bladzijde 143 . Selecteer de grafiek in dit Excel-rekenblad. maar dan in een Worddocument.  Via plakken speciaal kan je ook andere knipsels in je Worddocument plakken. O=2 cm.pdf af. Gebruik een donkerbruine rand. Bewaar als H13_Telefoon. Het gebruikte lettertype is Arial. Selecteer nu je volledige tabel. Je kan deze nu bewerken in Word. Verwijder de tabel.5 cm.docx. Plak deze grafiek in je Worddocument. De kleur van de titel ‘Telefoonkosten buitenland’ is ook bruin. Je ziet nu dezelfde gegevens.docx. Maak de tabel aan zoals het voorbeeld. Weetjes  Je kan ook een grafiek uit een Excel rekenblad kopiëren en zo in je tekst opnemen. Open ook het Excel-bestand H13_klimaat. De tabel is nu een figuur die je kan bewerken zoals een andere figuur. De optie Koppeling plakken werkt ook met andere pakketten dan Excel.5 cm. L en R = 1. je deze wijziging in je Worddocument kan zien.

.

Dit gebeurt door het invoegen van sectie-einden. bijvoorbeeld: marges. kan je de weergave van het sectienummer aanzetten via een rechterklik op de statusbalk en dan kiezen voor Sectie. Even Pagina Oneven pagina Werkwijze  Zet je cursor op de plaats waar je een nieuwe sectie wil beginnen. 2 Invoegen van sectie-eindes Een document kan ingedeeld worden in secties door sectie-eindes in te voegen. kop. verticale uitlijning. kan je het document opdelen in secties.en voetteksten. in In de statusbalk onderaan kan je steeds zien in welke sectie de cursor zich bevindt. Indien deze toepassing niet voor alle pagina’s gewenst is. je deze rand ook op de andere pagina’s zal terugvinden.   Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Eindemarkeringen Kies het gewenste sectie-einde. verticale uitlijning en paginarand. bladzijde 145 .Werken met tabellen 14 Werken met secties 1 Het begrip Sectie Een aantal instellingen zijn in Word standaard geldig voor het volledige document. (voorbeeld toepassing bij kolommen) Een sectie-einde invoegen en de volgende sectie begint op een even pagina. paginarand) Een sectie-einde invoegen en de volgende sectie loopt door op dezelfde pagina. Bij het handmatig invoegen van sectie-eindes kan je kiezen tussen vier types: Type Volgende pagina Doorlopend Effect Een sectie-einde invoegen en de volgende sectie begint op een nieuwe pagina. marges. Een sectie-einde invoegen en de volgende sectie begint op een oneven pagina. (voorbeeld toepassing bij afdrukstand. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een paginarand toepast voor de eerste pagina. . afdrukstand. De aanwezigheid van sectie-einden kan zichtbaar gemaakt worden door de knop Alles weergeven de groep Start → Alinea aan te zetten. kolommen. Indien dit niet zichtbaar is.

......  Kies het sectie-einde Doorlopend..........................docx.........  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Eindemarkeringen.”  Voeg een doorlopend sectie-einde in. .. 3 Secties en kolommen Als je kolommen toepast....... Links......  Voeg nu een sectie-einde van het type Volgende pagina in.................  Plaats je cursor op de plaats waar de kolommen moeten stoppen....  Sluit je document zonder de wijzigingen op te slaan................. 3..  Uit hoeveel secties bestaat je document nu? .........  Zet je cursor onder het woord “sectie 2”...........docx.................  Controleer in de statusbalk of je cursor in de tweede sectie staat.Cursus De2 Aan de slag  Open het document H14_secties.. zal je gebruik moeten maken van secties....... Wil je slechts een deel van de tekst in kolommen zetten... bladzijde 146 ..........  Kies voor Drie kolommen...........  Zorg er voor dat de knop Alles Weergeven aanstaat..  Voeg opnieuw een doorlopend sectie-einde in............  Plaats de cursor in de eerste of tweede alinea (Dit is nu sectie 2).........  Kies het sectie-einde Doorlopend..... Er wordt een sectie-einde en een nieuwe pagina ingevoegd...............  Zet je cursor op de eerste pagina voor de aanduiding Sectie-einde (Volgende Pagina)... Je kan deze op voorhand handmatig invoegen of je kan het sectie-einde automatisch laten invoegen door het programma........ na de tekst “…organisatie overdragen..  Zet je cursor op de tweede pagina........  Zet je cursor op het woord “sectie 2”.... zijn deze automatisch geldig voor het volledige document......  Zet je cursor onder het woord “sectie 3”..............  Plaats je cursor in de tekst die je in kolommen wil plaatsen..................1 Handmatige secties en kolommen Werkwijze  Plaats je cursor op de plaats waar de kolommen moeten beginnen... Rechts of Meer kolommen) Aan de slag  Open het document H14_Europese verdragen..... Drie...........................................  Plaats de cursor vóór de tekst “In Parijs…..............  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Eindemarkeringen........  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen.....  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Eindemarkeringen........  Plaats de cursor op het einde van de tweede alinea...  Zet de cursor in de kolommen...  Kies het sectie-einde Doorlopend................  Controleer in de statusbalk of je cursor in de vierde sectie staat..  Druk op de DELETE-toets........  Wat gebeurt er? ..”  Voeg een doorlopend sectie-einde in............  Zet je cursor onder het woord “sectie 1”................  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen  Kies het aantal gewenste kolommen (Twee..........

Merk je dat voor en achter de selectie een sectie-einde werd ingevoegd?  Sluit het document zonder de wijzigingen op te slaan.  Selecteer de lopende tekst onder “Het verdrag van Rome”. Dit kan achteraf anders conflicten geven als je opnieuw kolommen wil definiëren.Werken met tabellen   Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen.2 Kolommen op een geselecteerde tekst. wanneer je kolommen gaat toepassen vanaf een bepaald punt. Onderaan in het dialoogvenster kan je bij Toepassen op opteren voor Vanaf dit punt in plaats van Heel document. Weetje  Om een tekst die in kolommen staat terug om te zetten in gewone doorlopende tekst. moet je de cursor in de kolommen plaatsen en dan kiezen voor één kolom.  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen  Kies het aantal gewenste kolommen. Aan de slag  Open het document H14_Europese verdragen. Word zal automatisch sectie-eindes invoegen..3 Kolommen vanaf een bepaald punt. wanneer je kolommen gaat toepassen op geselecteerde tekst. 3. Kies voor Eén kolom.  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen.  Kies voor Drie. Zet de knop Alles Weergeven op.docx. bladzijde 147 . Dit kan alleen via het dialoogvenster Kolommen.  Kies Start → Alinea → Alles weergeven. verwijder je ook best de ingevoegde sectie-einden.. Werkwijze  Selecteer de tekst die je in kolommen wenst te plaatsen. Indien nodig. Word zal automatisch sectie-eindes invoegen. 3.

 Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen     Kies Meer kolommen .  Plaats je cursor op de plaats waar de opmaak moet stoppen.  Kies Meer kolommen. (Dit is sectie 2).  Plaats je cursor in de sectie waarvan je de pagina-opmaak wil wijzigen.  Klik op OK.  Plaats de cursor voor de tekst onder de titel.  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Eindemarkeringen. de afdrukstand of de verticale uitlijning van sommige pagina’s afwijkend is. Aan de slag  Open het document H14_Topmodellen. Werkwijze  Plaats je cursor op de plaats waar de afwijkende opmaak moet beginnen.  Kies bij Toepassen op. bladzijde 148 .  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Eindemarkeringen. Merk je het sectie-einde achter de titel?  Zet je cursor in de tekst onder de titel. Weetjes  In het dialoogvenster Kolommen heb je ook nog de mogelijkheid om de breedte van de kolommen apart te bepalen en een lijn tussen de kolommen te plaatsen. Indien een van de marges.  Sla je document op onder de naam H14_Topmodellen_opl.  Zet de knop Alles Weergeven op. moet je gebruik maken van secties. 4 Secties en pagina-opmaak De instellingen van pagina-opmaak zijn automatisch geldig voor het volledige document. Kies bij Toepassen op voor Vanaf dit punt.Cursus De2 Werkwijze  Zet je cursor op de plaats waar je met kolommen wil starten.1 Afwijkende paginaopmaak voor één of meer pagina’s Indien één of meer pagina’s een afwijkende paginaopmaak moeten krijgen. Het dialoogvenster Kolommen wordt geopend. moet er bij het begin en op het einde van deze pagina’s eerst handmatig een sectie-einde worden ingevoegd. Klik op OK.  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen. 4.  Kies bij Toepassen op voor Vanaf dit punt.docx.  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Kolommen  Kies voor Drie kolommen.  Kies het sectie-einde Doorlopend of Volgende pagina als op de plaats een nieuwe pagina mag worden gestart.  Klik op OK.  Kies het sectie-einde Doorlopend of Volgende pagina als op de plaats een nieuwe pagina mag worden gestart. Kies het aantal gewenste kolommen.docx.  Kies bij Aantal kolommen 4. Vanaf dit punt.

 Sla het bestand op onder de naam H14_internet2_opl.  Klik op OK.1 Afwijkende paginarand voor de eerste pagina Twee mogelijkheden kunnen zich voordoen: ofwel moet enkel de eerste pagina een paginarand krijgen en de overige pagina’s niet.  Kies bij Afdrukstand voor Liggend.  Plaats de cursor op het tweede blad vóór de tekst “Open”  Kies Pagina-indeling → Pagina-instelling → Startpictogram voor dialoogvensters.  Selecteer de tabel en zet de lettergrootte op 20 pt. Word zal automatisch sectie-eindes invoegen.  Kies de gewenste pagina-instelling.docx 4.en rechtermarge in op 5 cm. Aan de slag  Open het document H14_Opendeur.docx.  Kies bij Toepassen op voor Vanaf dit punt.  Plaats de cursor op de tweede pagina (Dit is nu Sectie 2).  Klik op OK. onder-.”  Voeg een doorlopend sectie-einde in. Dit kan alleen via het dialoogvenster Pagina-instelling. Werkwijze  Plaats je cursor op de plaats waar de afwijkende opmaak moet beginnen..  Kies bij Toepassen op voor Vanaf dit punt.  Kies Pagina-indeling → Pagina-instellingen → Paginastand. Aan de slag  Open het document H14_Internet.  Kies Pagina-indeling → Startpictogram voor dialoogvensters.2 Afwijkende paginaopmaak vanaf een bepaald punt.  Klik op het tabblad Marges. Onderaan in het dialoogvenster kan je bij Toepassen op opteren voor Vanaf dit punt in plaats van Heel document.  Sla het bestand op onder de naam H14_Opendeur_opl.docx.  Plaats de cursor op het tweede blad vóór de tekst “Voor.  Voeg een sectie-einde Volgende Pagina in. bladzijde 149 .en nadelen….docx 5 Secties en paginarand 5.Werken met tabellen  Kies de gewenste pagina-instelling.  Klik op het tabblad Indeling.  Kies voor Liggend.  Stel de boven-.  Plaats de cursor onder de tabel. ofwel net andersom: alle pagina’s behalve de eerste pagina krijgen een rand. wanneer je paginaopmaak gaat toepassen vanaf een bepaald punt. linker.  Kies bij Verticaal Uitlijnen voor Centreren.

 Klik op OK.  Kies de gewenste Stijl. bladzijde 150 . Kleur en Dikte voor de paginarand.Cursus De2 Een paginarand instellen gebeurt in het dialoogvenster Randen en arcering op het tabblad Paginarand. moet er bij het begin en op het einde van deze pagina’s eerst handmatig een sectie-einde worden ingevoegd.  Kies Pagina-indeling → Pagina-achtergronden → Paginaranden.  Kies bij Dikte voor ¾ pt. 5.docx.  Sluit het document zonder opslaan.  Kies bij Stijl voor een driedubbele rand. Het dialoogvenster Paginarand wordt geopend.  Kies bij Kleur voor een donkerblauwe kleur.  Voeg een sectie-einde in op het einde van de laatste pagina die een paginarand moet krijgen.  Kies Pagina-indeling → Pagina-achtergronden → Paginaranden. Kleur en Dikte.  Kies bij Toepassen op voor Deze sectie-Alleen eerste Pagina.  Kies de gewenste Stijl. Werkwijze  Plaats je cursor ergens in het document.  Kies bij Toepassen op voor Deze sectie.  Klik op OK Aan de slag  Open het document H14_Internet2.  Klik op OK.  Kies Pagina-indeling → Pagina-achtergronden → Paginaranden. Werkwijze  Voeg een sectie-einde in vooraan op de eerste pagina die een paginarand moet krijgen.  Kies bij Toepassen op voor Deze sectie-Alleen eerste Pagina als alleen de eerste pagina een rand moet krijgen of Deze sectie-Alles min eerste pagina als alle pagina’s behalve de eerste pagina een rand moeten krijgen.2 Afwijkende paginarand voor één of meer pagina’s Indien één of meer pagina’s een paginarand moeten krijgen.

 Controleer of alle oneven pagina’s de koptekst ‘Internet’ hebben en de even pagina’s ‘Toegang’.en Voetteksten → Opties → Even en oneven pagina’s verschillend.  Kies Hulpmiddelen voor Kop.en/of voettekst krijgen. Dubbelklik op de tekst.en Voetteksten → Opties → Eerste pagina afwijkend Geef de gewenste koptekst (of voettekst) in.3 Afwijkende kop.    Kies Hulpmiddelen voor Kop. Aan de slag  Open het document H14_internet. 6 Secties en Kop.     Geef de gewenste koptekst (of voettekst) voor de oneven pagina’s in.en Voetteksten → Opties → Even en oneven pagina’s verschillend.  Sluit het document zonder de wijzigingen op te slaan. klik je in het dialoogvenster Paginarand op de knop Opties. Werkwijze  Geef een dubbelklik op de bovenmarge (of ondermarge) van de eerste pagina. → Navigatie→ Volgende sectie.en Voetteksten .en voettekst voor even en oneven pagina’s. Werkwijze  Geef een dubbelklik op de bovenmarge (of ondermarge) van de tweede pagina.docx. . In een document met kop. bladzijde 151 .  Geef een dubbelklik op de bovenmarge van de eerste pagina.en Voetteksten .  Druk op de TAB-toets en geef de koptekst ‘Toegang’ in.1 Afwijkende kop. 6.  Kies Hulpmiddelen voor Kop.  Kies Hulpmiddelen voor Kop. Aan de slag  Open het document H14_internet. 6.  Druk op de TAB-toets en geef de koptekst ‘Internet’ in.en voettekst voor de eerste pagina.  Dubbelklik op de tekst.  Kies Hulpmiddelen voor Kop.2 Afwijkende kop. . Kies Hulpmiddelen voor Kop.Werken met tabellen Weetjes  Als je een paginarand dichter wil laten aansluiten op de tekst.  Sluit het document zonder de wijzigingen op te slaan.en Voettekst.  Controleer of op de eerste pagina geen koptekst aanwezig is.en/of voetteksten zal de eerste pagina dikwijls geen kop. Bij Meten vanaf kies je voor Tekst.  Geef een dubbelklik op de tekst.. → Navigatie→ Volgende sectie Geef de gewenste koptekst (of voettekst) voor de even pagina’s in.en Voetteksten .  Geef een dubbelklik op de bovenmarge van de tweede pagina.  Druk op de TAB-toets en geef de koptekst ‘Internet’ in.en voettekst per hoofdstuk.docx. 6. → Opties → Eerste pagina afwijkend. Geef een dubbelklik op de tekst.

 Druk op de TAB-toets en geef de koptekst ‘Inleiding’ in. → Navigatie→ Volgende sectie.en/of voettekst te verkrijgen.  Geef een dubbelklik op de bovenmarge van de eerste pagina.  Plaats een sectie-einde Volgende Pagina op de tweede pagina voor de titel ‘Aansluitingen’. Ga zo verder tot elk deel van de tekst de gewenste koptekst (of voettekst) heeft. Aan de slag  Open het document H14_internet.  Zet deze koppeling uit: Kies Hulpmiddelen voor Kop. → Navigatie→ Volgende sectie. Geef een dubbelklik op de tekst.  Kies Hulpmiddelen voor Kop. moet het document eerst handmatig opgedeeld worden in secties.  Geef een dubbelklik op de tekst.en Voetteksten . waardoor de koptekst dezelfde is.  Controleer of de twee eerste pagina’s de koptekst ‘Inleiding’ hebben en de twee laatste pagina’s ‘Aansluitingen’.en Voetteksten .  Sluit het document zonder de wijzigingen op te slaan.en Voetteksten → Navigatie→ Aan vorige koppelen.Cursus De2 Om per hoofdstuk of deel van een document een andere kop. → Navigatie→ Aan vorige koppelen.docx.  Druk op de TAB-toets en geef de koptekst ‘Aansluitingen’ in. Werkwijze  Voeg een sectie-einde Volgende pagina in voor elk onderdeel van het document.en Voetteksten .  Geef de gewenste koptekst (of voettekst) voor het eerste deel in.    Geef de gewenste koptekst (of voettekst) voor het volgende deel in. Deze sectie is voorlopig gekoppeld aan de vorige.  Dubbelklik op de bovenmarge (of ondermarge) van de eerste pagina. bladzijde 152 .  Kies Hulpmiddelen voor Kop.  Kies Hulpmiddelen voor Kop.

Geef de andere pagina’s de volgende marges: Boven en Onder 5 cm. Zorg voor een scheidingslijn tussen de kolommen. Oefening 2      Open het bestand H14_Handel. Links en Rechts 4 cm. De kolommen beginnen bij “Winkels verkopen goed”. L.docx. Bewaar dit document als H14_Handel_02_opl. de afstand tussen beide kolommen bedraagt 1.docx. Oefening 5   Open het bestand H14_Vrouwenindeoudheid.docx.05 voor de rechtse kolom. Geef de eerste pagina een liggende afdrukafstand. Bewaar als H14_Koopjes_opl. bladzijde 153 .docx. Deze zijn 8.docx. Druk na elke letter op ENTER waardoor elke letter op een andere pagina komt. Plaats dit document in 2 even brede kolommen. K. Voeg een sectie-einde Volgende Pagina in. Zet de rest van de tekst. behalve de auteur in 2 kolommen. Zet de lettergrootte op 300 pt en de letterkleur op donkerrood. Zorg ervoor dat de positie van de paginarand ingesteld is op Meten vanaf tekst. Zet het lettertype op Arial Black.docx. O en M. Typ de letters W. de lettergrootte op 100 pt en de letterkleur op donkerblauw. Voeg voor elke titel een sectie-einde Volgende Pagina in. Geef de eerste pagina een driedubbele paginarand met een donkerrode kleur en een dikte van 3 pt. Zorg ervoor dat deze scheidingslijn niet bij de titel “Handel” begint! Bewaar dit document opnieuw als H14_Handel_01_opl. E. Oefening 4              Open een nieuw leeg document.Werken met tabellen Oefeningen Oefening 1     Open het bestand H14_Topmodellen.25 cm.docx. Typ de tekst “KOOPJES”. Oefening 3       Open het bestand H14_Handel. Geef de andere pagina’s dezelfde paginarand maar met een donkerblauwe kleur. Bewaar als H14_Topmodellen_opl.4 cm voor de linkse kolom en 6. zorg er tevens voor dat de kolommen op de laatste bladzijde even lang zijn. Zet de eerste drie tekstalinea’s in 3 kolommen. Laat het volledige document verticaal centreren. Laat het volledige document horizontaal centreren.docx. Zorg voor twee verschillende kolombreedtes.

docx.of voettekst. bladzijde 154 . De pagina’s krijgen allemaal dezelfde voettekst: links de tekst ‘Vrouwen in de Oudheid’ en rechts het paginanummer. Bewaar als H14_Vrouwenindeoudheid_opl. Geef de eerste pagina een paginarand naar keuze. De andere pagina’s krijgen als gecentreerde koptekst de tekst die overeenstemt met de titel van dat hoofdstuk.Cursus De2      De eerste pagina krijgt geen kop.

De belangrijkste eigenschap van de alineastijl is. dit zonder ook maar een letter te selecteren. Je vindt ze door te kiezen voor Start → Stijlen. Vanaf Word 2007 beschik je ook over Snelle stijlen. 16 pt. Hiermee kan je uit een overzichtelijke lijst in het lint snel de gewenste stijl selecteren. Onderlijnd. wanneer je een tabel of een lijst met opsommingtekens maakt. door een andere kleur of lettertype te kiezen. Dan zou je die telkens volgende opmaak kunnen geven: Vet. Bij een tekenstijl moet je eerst de tekst waarop je een stijl wenst toe te passen selecteren. dat wanneer je deze toepast. Met stijlen kan je een hele complexe opmaak in één keer toepassen. Daarnaast zijn er gekoppelde stijlen. lettertype Arial. de eigenschappen van deze stijl op de hele alinea toegepast worden. De wijziging zal zich doorzetten op je hele document. Dit zijn de alineastijl en de tekenstijl. Met andere woorden. Je moet dan wel telkens opnieuw deze vier opmaakkenmerken toepassen. Stel je voor dat je op de gebruikelijke manier delen van je teksten steeds op eenzelfde manier wenst op te maken. Wanneer je een document opgemaakt hebt met stijlen dan kan je deze snel van een andere opmaak voorzien. Bovendien riskeer je hier en daar wel eens iets fout te doen of te vergeten. is dit wel een hele klus. Je hoeft deze stijlen dus zelf niet te selecteren.en tabelstijlen. die beide eigenschappen combineren.en tabelstijlen zijn stijlen die automatisch worden toegepast.Stijlen 15 Stijlen 1 Situatieschets Stijlen zijn zowat het krachtigste hulpmiddel om opmaak toe te passen. In Word zijn er een hele reeks stijlen beschikbaar. dit is geen goede manier om dit aan te pakken. Hier heeft Word een hele goede oplossing voor: Stijlen (ook profielen genoemd). Je hoeft dus niet langer de verschillende opmaakkenmerken apart te gebruiken. Dan pas kies je de stijl.1 Kiezen uit snelle stijlen Werkwijze bladzijde 155 . Als je dit dan 20 keer of meer wenst te doen. Je hoeft slechts de stijl aan te passen. 3 Stijlen toepassen 3. Eigenlijk zouden we in plaats van directe opmaak steeds gebruik moeten maken van een stijl. Lijst. Tot slot zijn er nog lijst. 2 Soorten stijlen Er zijn twee belangrijke soorten stijlen die gebruikt worden bij Word 2007.

Dit zijn alinea-stijlen. Dit zijn lijststijlen. We noemen dit het Livevoorbeeld. Daar verandert alleen het woord waarin je cursor staat van opmaak. Zo hebben ze een naam en enkele kenmerken die bepalen of het een teken. Je ziet de titel telkens van opmaak veranderen. Vind je deze goed dan klik je op die stijl.docx.of alinea-stijl is. kies je uiteraard voor een alinea-stijl.  Met het uitschuiflijstje bij de Snelle stijlen kan je ze allemaal zichtbaar maken! Stijlen hebben ook eigenschappen. Wordt de stijl niet zichtbaar op de hele alinea dan heb je een tekenstijl aangewezen en wordt alleen het woord waar je cursor staat in deze stijl getoond.  Klik nu op de stijl Kop 1. open dan de volledige lijst met snelle stijlen door op het uitschuiflijstje te klikken. Zo zal de ganse alinea van opmaak veranderen bij een gekoppelde stijl.  Kijk in de lijst met Snelle stijlen naar de stijl Kop1. Je merkt het wel in je tekst. Dit zijn gekoppelde stijlen. … Kop1.  Beweeg met de muiswijzer over de verschillende stijlen. Ze worden meestal aangegeven met het -symbool. zoals bijvoorbeeld een titel. wanneer je deze aanwijst vanuit de snelle stijlen.Cursus De2   Plaats je cursor in de tekst die je wenst op te maken. Als deze stijl niet zichtbaar is in het lint. Kop2.   Er zijn meerdere stijlen beschikbaar bij de snelle stijlen. Wijs nu met je muiswijzer op een snelle stijl in de groep Start → Stijlen. Nadruk. Titel. menu-item.  Klik in de titel ‘Uitgelicht’.  Beweeg met de muiswijzer over de verschillende stijlen. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje. … Stijlen voorafgegaan door het ¶-symbool. bladzijde 156 . Wanneer je een hele alinea. We noemen dit het Livevoorbeeld. Kop3. Merk op dat je niet zomaar uit de benaming kan afleiden dat je met een gekoppelde stijl of een alineaopmaakstijl te maken hebt. Je merkt dat de stijl onmiddellijk wordt toegepast op je document.  Selecteer ‘Midden Amerika’. met een stijl wenst op te maken. Aan de slag  Open het document H15_Cuba.  Klik op de tekenstijl Nadruk. De titel krijgt nu definitief deze opmaak. Stijlen voorafgegaan van  Dit zijn teken-stijlen. Bij een tekenstijl is dit niet het geval.

Door te dubbelklikken op de titelbalk van het venster Stijlen komt dit vast te staan naast je tekst. stijlcontrole uit te voeren en stijlen te beheren.  Kies voor de gekoppelde stijl Citaat in de volledige lijst met stijlen.   Met de knop Stijl wijzigen kan je alle stijlen wijzigen. Je vindt deze stijl in de volledige lijst met stijlen.2 Kiezen uit het venster Stijlen  Klik op Start  Startpictogram voor venster Stijlen.  Selecteer ‘Spaans-Amerikaanse Oorlog’. Selecteer Geen gekoppelde stijlen wanneer je deze niet wenst te zien in de lijst. Verder tref je onderaan nog knoppen aan om een nieuwe stijl te maken. Dit is standaard niet aangevinkt. Je kan hem verplaatsen en je sluit hem door bovenaan rechts op het    symbool te klikken.  Selecteer nu ‘Verenigde Staten’. Je opent dit venster door in het uitschuiflijst van snelle stijlen te kiezen voor . Deze lijst met stijlen blijft op je scherm staan wanneer je hem activeert.  Open de volledige lijst met stijlen via Start → Startpictogram voor venster Stijlen.  De stijl Alles wissen wist de opmaak en stijlen uit de geselecteerde tekst. Aan de slag  Selecteer ‘Fidel Castro’. Hierdoor wordt deze tot een platte tekst herleid.Stijlen 3. In het lijstje dat je hier krijgt.  Kies de stijl Subtiele benadrukking. Weetjes  Net zoals voor een tabel of een lijst zijn er ook speciale stijlen voor inhoudsopgaven en indexen.  Bewaar je document als H15_Cuba_oplossing. komen alleen stijlen voor die in het huidige document worden gebruikt. Je kan ook de sneltoets CTRL + SHIFT + S gebruiken. Met de knop Opties kan je kiezen welke stijlen er zichtbaar zijn. Standaard gebruik je uiteraard Opmaakset Word 2007.  Kies de tekenstijl Zwaar. Dit is standaard aangevinkt.docx. Selecteer Voorbeeld weergeven wanneer je het uitzicht van de stijl in de lijst wil tonen. Hierdoor wordt het uiterlijke aspect van alle stijlen veranderd. bladzijde 157 . Met het dialoogvenster Stijlen toepassen kan je snel een stijl toepassen die niet in de lijst met snelle stijlen terug te vinden is. Het volstaat uit het lijstje een andere opmaakset te kiezen.

bladzijde 158 . Kies het type stijl uit het lijstje. Teken: dient om op een selectie een stijl toe te passen. Alinea: past een stijl toe op een hele alinea. Kies dus een toepasselijke naam voor de stijl.Cursus De2 4 Nieuwe stijl maken Door een nieuwe stijl aan te maken. Tabel: deze stijl bepaalt hoe de inhoud in een tabel wordt opgemaakt. Gekoppeld: deze stijl werkt zowel als teken als alineastijl. dan veranderen alle stijlen die hierop gebaseerd zijn mee. Teken. Stijl gebaseerd op Het is mogelijk een reeds bestaande stijl te gebruiken als basis van de stijl die je creëert. Naam Type stijl Hier geef je de naam in van de stijl. Meestal is dit de stijl standaard. Deze nieuwe stijl geef je een naam. Tabel en Lijst. Alinea. Deze naam zal verschijnen bij de Snelle Stijlen en in het venster Stijlen waarmee je hem kan toepassen op tekst. Lijst: deze stijl wordt toegepast op lijsten met opsommingtekens of nummeringen. Een nieuwe stijl definiëren kan je via het dialoogvenster Nieuwe stijl maken uit opmaak. Wanneer nu de stijl waarop je je baseert verandert. Je kan kiezen tussen Gekoppeld. kan je zelf de gewenste opmaak van je stijl definiëren.

zijn er mogelijkheden om de opmaak verder in te stellen. …. Je hoeft immers niet meer de gewenste stijl te selecteren. Het venster lettertype wordt geopend.  Klik op de knop Nieuwe Stijl.  Selecteer bij Type stijl het gewenste type: Teken. Het dialoogvenster randen en arcering wordt geopend. Onderstreept. Taal Frame Nummering Sneltoets Aan de slag  Open het document H15_De weg naar school. Dit doe je met de knop Opmaak .Stijlen Volgende alinea Met volgende alinea. Gebruik deze mogelijkheid wanneer je een stijl met nummering of opsommingtekens wenst. bepaal je de stijl voor je volgende alinea.  Kies bij ‘Volgende Alinea’ de stijl van de volgende alinea. Alinea. Gekoppeld. Om de tabs in te stellen voor de stijl. Je gebruikt deze mogelijkheid wanneer je een bestaande stijl wijzigt. Door de sneltoets in te drukken wordt je stijl toegepast. Tabel of Lijst. Het dialoogvenster tabs wordt geopend. Een sneltoets kan zeer handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je op enter drukt.dotm. De stijl wordt aangepast in de standaardsjabloon normal. Het effect hiervan is dat je tekst al dan niet rond de figuur of erachter zal doorlopen.docx. In de meeste gevallen is dit Standaard. bladzijde 159 . Om de alinea-instellingen aan te passen. Je kan dit gebruiken voor alle soorten stijlen.  Kies nu Start → Startpictogram voor dialoogvenster Stijlen. Inspringen. Om de randen aan te passen. Om de taal voor deze stijl in te stellen. Naast de traditionele opmaakmogelijkheden zoals Vet. Wijzigingen aan de stijl worden alleen binnen dit document uitgevoerd.  Kies bij Stijl gebaseerd op de stijl waarop je. Lettertype Alinea Tabs Rand Om het lettertype aan te passen. Het dialoogvenster taal wordt geopend. Toevoegen aan lijst snelle stijlen Automatisch bijwerken Alleen in dit document Nieuw documenten op basis van deze sjabloon Werkwijze  Kies Start → Startpictogram voor venster Stijlen. Kies je voor Frame dan heb je de keuze tussen tekstterugloop rondom en geen tekstterugloop rond het frame van een figuur.  Geef bij Naam een naam op voor de stijl die je wenst aan te maken.  Klik in het venster Stijlen onderaan op de knop Nieuwe Stijl . dan zal de aanpassing van je stijl ook voor nieuwe documenten bruikbaar zijn. je wenst te baseren. Ook deze is in de meeste gevallen de Standaardstijl.  Stel de gewenste opmaak voor je stijl in. Je stijl wordt beschikbaar in de lijst met Snelle stijlen. Het venster alinea wordt geopend.  Klik op OK De knop Opmaak biedt een aantal interessante mogelijkheden.  Kies tenslotte waar je je stijl wil beschikbaar en toepasbaar maken. Vink je deze optie aan.

Bij Rand stel je dan geen onderrand in. Bij Eigenschappen geef je als naam ‘Klemtoon’ op. Cursief.Cursus De2                                Bij Eigenschappen geef je als naam ‘Onderwerp’ op. Voor Stijl gebaseerd op kies je Onderwerp. bladzijde 160 . Vet. Vet. Klik nu nog eens op de knop Nieuwe stijl. Zorg er ook voor dat het keuzerondje Alleen in dit document geselecteerd is. Stel een puntgrootte van 12 pt in. Als Type stijl kies je Alinea. Zorg ervoor dat Toevoegen aan lijst Snelle stijlen aangevinkt is. Zorg er ook voor dat het keuzerondje Alleen in dit document geselecteerd is. Kies als stijl Klemtoon. Voor Volgende alinea kies je als stijl Standaard.              Zet je cursor in de zin ‘De weg naar school’. De stijl Klemtoon verschijnt nu in de stijlenlijst en bij de Snelle stijlen. Nu we de stijlen hebben aangemaakt zullen we ze toepassen op ons document. Zorg er ook voor dat het keuzerondje Alleen in dit document geselecteerd is. Bewaar het document als H15_De weg naar school_oplossing. Kies dan ook voor Opmaak. Bij Eigenschappen geef je als naam ‘Onderdeel’ op. Als Type stijl kies je Teken. De opmaak stel je in met als lettertype Arial.docx Weetjes  Je kan een Tekenstijl snel maken op basis van een tekst waarop de gewenst opmaakeigenschappen van de nieuwe stijl al zijn toegepast. Selecteer het woord ‘milieuvriendelijker’. Bij Type stijl kies je Alinea. De opmaak stel je in met als lettertype ARIAL. Klik opnieuw op de knop Nieuwe stijl. Selecteer het woord ‘duizenden’. Kies als stijl Onderdeel. Vet zijn afkomstig van de stijl Onderwerp. Klik op OK. Zet je cursor in de tekst ‘De auto:’. 13 punten. Kies als stijl Onderdeel. Zorg ervoor dat Toevoegen aan lijst Snelle stijlen aangevinkt is. 16 punten. Kies dan ook voor Opmaak. Zet je cursor in de tekst ‘Openbaar vervoer:’. Kies als stijl Onderdeel. De stijl Onderwerp verschijnt nu in de stijlenlijst en bij de Snelle stijlen. Klik op OK. De stijl Onderdeel verschijnt nu in de stijlenlijst en bij de Snelle stijlen. Zorg ervoor dat Toevoegen aan lijst Snelle stijlen aangevinkt is. Klik op OK. Kies als stijl Klemtoon. Voor Stijl gebaseerd op kies je Standaard. De andere opmaak zoals lettertype. Bij Rand stel je dan een onderrand in. Zet je cursor in de tekst ‘De fiets:’. Kies als stijl Onderwerp. Voor Stijl gebaseerd op kies je Standaard-alinealettertype. Voor Volgende alinea kies je als stijl Standaard.

Uiteindelijk kies je voor Automatisch bijwerken en je klikt op OK.  In het lijstje met stijlen dat je nu krijgt. klik je op het uitschuiflijstje bij de stijl die je wenst te wijzigen. Wanneer je de eigenschappen van een stijl wijzigt zal deze wijziging automatisch doorgevoerd worden op elke alinea in het document waarop deze stijl werd toegepast. kies voor wijzigen. De werkwijze om wijzigingen aan te brengen is dezelfde als deze voor het aanmaken van een stijl. Aan de slag  Open opnieuw het bestand H14_De weg naar school_oplossing.  Plaats de cursor nu in de titel ‘De weg naar school’.  Je merkt aan de blauwe omkadering dat de  Klik nu op het alinea-opmaaksymbool en gebruikte stijl onderwerp is. kies dan Start → Startpictogram voor venster Stijlen.docx. Werkwijze  Kies Start  Startpictogram voor venster Stijlen.  Kies voor Wijzigen…   Je belandt nu in hetzelfde scherm als bij het aanmaken van een nieuwe stijl.  4 Stijl wijzigen Stijlen wijzigen gebeurt op nagenoeg dezelfde wijze als het aanmaken van een nieuwe stijl.Stijlen Hiertoe selecteer je de opgemaakte tekst.  Als het venster met stijlen niet op je scherm staat. deze verandering ook doorgevoerd wordt in de stijl Onderdeel. bladzijde 161 . Door de stijl Onderdeel te baseren op de stijl Onderwerp heb je het voordeel dat wanneer de stijl Onderwerp verandert. Je kan zowel bestaande als zelf gemaakte stijlen wijzigen. je klikt vervolgens met de RMK op je selectie en kiest Stijlen  Selectie als nieuwe stijl opslaan en geeft een naam. Hierdoor zal elk voorkomen van deze stijl in je document automatisch de nieuwe instellingen aannemen.

Kop 2. Kop 9 zijn stijlen die gebruikt worden om een hiërarchie aan te geven in je document. Dit betekent dat het niveau van deze stijl hoger is dan bij de stijl Kop 2. selecteer je Automatisch bijwerken. ….       Klik nu op ‘De auto:’. Klik op het alinea-symbool bij de stijl Onderdeel en kies voor Wijzigen. biedt het gebruik van deze stijlen nog andere voordelen. Zet Onderstrepen aan. maar ook de gekoppelde stijlen zijn aangepast. De oorzaak ligt hem in het feit dat de stijl die we gebruiken voor de stijl Onderdeel gebaseerd is op de stijl Onderwerp. Weetjes  Je kan ook de opmaak van de ingebouwde stijlen Kop 1. alineatitels. Naast de mogelijkheid een hiërarchisch gestructureerd document op te bouwen. Zo kan je deze stijlen gebruiken om titels. De stijl Kop 1 is hierbij belangrijker dan Kop 2. hoofdstukken. Verdere opmaakkenmerken die gebruikt worden om het onderscheid tussen de niveaus duidelijk te maken zijn het gebruik van vette of cursieve letters.Cursus De2 Je bent nu in eenzelfde scherm beland als bij een nieuwe stijl. …. Zo kan je heel eenvoudig een inhoudsopgave maken of gebruik maken van de documentstructuur. Kop 3. … van een gepaste opmaak te voorzien.   Kies nu voor een blauwe kleur. Hierdoor zijn de teksten die opgemaakt zijn met de stijl Onderdeel ook blauw geworden. Hoe hoger het nummer van de kopstijl. Om ervoor te zorgen dat deze wijziging zich bij elk voorkomen van deze stijl in het document voordoet. Kop 9 wijzigen. bladzijde 162 . Ze zijn standaard meegeleverd met Word. Je gebruikt de stijlen Kop 1 tot Kop 9 dus vooral bij grotere documenten waar een hiërarchische indeling belangrijk is. Kop 3. des te lager het niveau. Niet alleen de titel ‘De weg naar school’ heeft een blauwe kleur gekregen. Klik op OK. De stijl Onderdeel is nu geselecteerd. 5 Hiërarchie De stijlen Kop 1. Klik tenslotte op OK. Ook in de opmaak van deze stijlen merk je heel duidelijk het onderscheid. Kop 2. Zo zal een stijl met niveau Kop 1 een groter lettertype hebben dan deze van Kop 2.

 Klik in “Toename in landbouwproductiviteit”.  Selecteer Kop 2. Dit werkt niet bevorderlijk voor de leesbaarheid.  Selecteer Kop 2. Weetjes  Beperk het aantal niveaus in je document. Het is niet aangeraden om meer dan 5 niveaus te gebruiken. Je kan ze ook wijzigen.  De stijlen Kop 1 tot Kop 9 zijn stijlen met eigenschappen net zoals de andere stijlen.  Kies het Beeld → Weergeven/Verbergen → Documentstructuur.Stijlen De stijlen Kop 1 tot Kop 9 zijn gekoppelde stijlen.  Bewaar je document als H15_klimaatverandering_opl.  Selecteer Kop 4.  Klik in “Klimaatveranderingen in de recente geschiedenis”. bladzijde 163 .docx.  Klik in “Veranderingen in de biodiversiteit op Aarde”.  Klik in “Aantasting van ecosystemen”.  Klik in “Toename van neerslag”. Ze hebben alleen een streep voor wanneer je een stijl nodig hebt om een niveau te gebruiken.  Klik in “Zeespiegelstijging”. Aan de slag  Open het bestand H15_klimaatverandering.  Selecteer Kop 4.  Klik in de titel “Klimaatverandering”.  Klik in “Mogelijke gevolgen van klimaatverandering”.  Kies Start  Startpictogram voor venster Stijlen.  Selecteer Kop 4.  Selecteer Kop 2.  Links op je scherm krijg je nu de documentstructuur met daarin de verschillende koppen van het document. Werkwijze Je kan werken met Snelle stijlen of via het venster Stijlen.  Selecteer de alinea waarop je deze stijl wenst toe te passen.  Selecteer Kop 3.  Selecteer Kop 4.  Klik in “Gevolgen voor Nederland en België”.  Selecteer Kop 4.  Selecteer Kop 4.  Klik in “Klimaatveranderingen in de toekomst”.  Klik in “Klimaatverdrag en Kyotoprotocol”.  Kies nu bij Snelle stijlen of in de lijst met stijlen voor Kop 1.  Klik in “Activiteiten van de mens”.  Selecteer Kop 1.  Selecteer Kop 4.  Selecteer Kop 2.  Selecteer Kop 3.docx. …  Herhaal dit voor elke alinea die je op deze manier van een gepaste stijl wenst te voorzien. net zoals andere stijlen. Kop 2 of Kop 3.  Klik in “Afname in landbouw productiviteit”.  Klik in “Klimaatveranderingen in het geologische verleden”.  Klik in ”Zoetwatertekort”.  Selecteer Kop 3.

bevat.docx.   Selecteer nu . Genummerde lijsten met meerdere niveaus gebruiken hiervoor Verkeerd-om inspringen.  Klik Start → Alinea → Lijst met meerdere niveaus. bladzijde 164 . … Weetjes  Om ervoor te zorgen dat de afstand tussen de marge en je titel steeds dezelfde is moet je de insprong aanpassen.  Je kan zowel een nieuw document met dit genummerde type van Kop aanmaken.  Nu verschijnt het volgende lijstje. … telkens voorzien zijn van een tevens de stijlen Kop 1. Dit is bijzonder handig wanneer je een groot document wenst in te delen en je hierbij rekening wenst te houden met de BIN-normen. Je hele document wordt nu voorzien van opsommingstekens bij de stijlen Kop 1. Stel deze voor al je niveaus in op dezelfde waarde. Kop 2 en Kop 3 nummering met meerdere niveaus. Aan de slag  Gebruik opnieuw het document H4_klimaatverandering_oplossing. Selecteer  In het venster Stijlen merk je dat de niveaus de opsomming met meerdere niveaus die Kop 1. Zodra je in een document gebruikt maakt van een nummering met meerdere niveaus volstaat het om de knop Lijst met meerdere niveaus te gebruiken en een gepaste lijst te kiezen. Werkwijze  Klik Start → Alinea → Lijst met meerdere niveaus .Cursus De2 6 Titels nummeren Stijlen van het type Kop 1 tot Kop 9 kan je ook nummeren. Je gebruikt een nummering met meerdere niveaus om de stijl Kop 1 tot Kop 9 te nummeren. … bevatten snel aanpassen naar een nummering met meerdere niveaus. of reeds bestaande documenten die reeds de stijlen Kop 1.

Deze stijl plaatst een rechts uitlijnende tabpositie in je document op 15. 2 cm onder. Voorzie de sneltoets CTRL + F1 voor het opmaakprofiel Kop 1. Sneltoets: CTRL + R.2 cm.Stijlen Oefeningen Oefening 1        Start met een nieuw document. Oefening 3       Open het bestand H15_Peter Paul Rubens.7 cm. Voorzie de sneltoets CTRL + F2 voor het opmaakprofiel Kop 2. Bewaar je document als H15_rechtse_tab_opl.3 cm links. bladzijde 165    . Maak in dit document de volgende gekoppelde stijl: De naam is ‘referentieregel’. Maak volgende referentieregel met deze stijl: uw bericht uw kenmerk ons kenmerk datum  Bewaar je document als H15_referentieregel.2 cm. Vet. 2 cm boven. 8. 12. 2 cm onder. 2 cm rechts.3 cm links. 16 pt. Op de volgende titeltjes pas je de stijl Kop 2 toe met een sneltoets: biografie musea schilderstijl trivia werken Tenslotte pas je de stijl Kop 3 toe met een sneltoets op de volgende tekstfragmenten: ‘Zeer bekende werken van Rubens zijn:’ ‘Andere werken zijn onder andere:’ Wijzig nu de stijl Kop1: Je zorgt voor een onderrand van 1. Stel de marges in op 3. Oefening 2          Start met een nieuw document. Doe dit met een sneltoets. als lettertype kies je Arial. 2 cm boven. 2 cm rechts. Pas deze stijl toe voor nieuwe documenten. Je kan deze stijl gebruiken om de referentieregel voor een brief volgens de BIN-normen aan te maken.docx. Vet. vet. Wijzig de stijl Kop 2. Maak in dit document een nieuwe alineastijl met als naam “rechts”. Links uitlijnende tabposities op 4. Je kiest als lettertype Arial 14 pt. Pas de stijl toe op de eerste lege regel van je document. Geef de titel ‘Peter Paul Rubens’ als stijl Kop 1. Voeg het toe aan de lijst met Snelle stijlen. Stel de marges in op 3.5 pt.docx.7 cm. Zorg voor de volgende sneltoets: CTRL + R. kleur Donkerblauw.docx. Bij een document volgens de BIN-normen kan je deze stijl gebruiken om rechts de datum te plaatsen. kleur Donkerblauw. Voorzie de sneltoets CTRL + F3 voor het opmaakprofiel Kop 3.

kleur Donkerblauw........................................... ............... Wijzig nu de stijl Standaard.................. Voor de volgende alinea voorzie je Standaard....... effect Klein kapitaal. Bewaar je document als H15_witlof_oplossing..... Vraag! Wat is de kleur van al je stijlen? Waarom?..... Zorg ervoor dat de wijzigingen van deze stijlen in het hele document doorgevoerd worden............ Pas deze stijl toe op de titel ‘Witlof’................ Stel Afstand voor en Afstand na in op 12 pt.................Cursus De2    Wijzig de stijl Kop 3........... Cursief........................ Als stijl voor de volgende alinea voorzie je Standaard...... Afstand voor en Afstand na zijn beiden 6 pt...... Gebruik als kleur Donkerblauw en vul de alinea’s uit.. Maak tenslotte de stijl ‘Ondertitel2’........ Voorzie een enkelvoudige onderrand van 1......... Pas deze stijl toe op te titeltjes ‘Witlof wortelteelt’.................. Maak de stijl ‘Ondertitel1’. ...............................  bladzijde 166 ............5 pt......................... Afstand voor is Auto en Afstand na is 12 pt. Verdere kenmerken van deze stijl zijn lettergrootte 24 pt...................... Bewaar je document als H15_Peter Paul Rubens_opl...... ‘Geschiedenis’ en ‘Varianten’..... Baseer deze op Kop 2...............docx.. Gebruik Onderstrepen...... Deze is gekoppeld en gebaseerd op Kop 3................... Vet.. Als stijl voor de volgende alinea voorzie je Standaard.............. Je kiest als lettertype Arial 12 pt.. Zorg ervoor dat je de stijlen die je aanmaakt en wijzigt alleen in dit document bewaart.......... Deze stijl is gekoppeld......... ‘Smaken verschillen’ en ‘Teelt’.docx Oefening 4          Open het document H15_witlof.. Deze stijl is gekoppeld en gebaseerd op Kop 1. Tenslotte pas je deze stijl toe op de titeltjes ‘witlof met wortel’... Maak de stijl ‘Hoofdtitel’........docx................

............................... 4 Schuifbalk ...................................................................... 15 Helpfunctie .............................................................................................................. 13 Huidige pagina ... 7 Sluitknop........................................................................................ 12 Naam van je document ..........................................................................................1 Plaats de nummers op de afbeelding...... 11 Regelpositie van de invoegpositie ........................................................................................................... 8 Tabblad .................................................................................................................................................................................................................................................................................. 6 Maximaliseren-knop .......................................Herhalingsoefeningen 16 Herhalingsoefeningen Inleiding Deze herhalingsoefeningen laten de cursisten toe extra oefeningen te maken tijdens het jaar of op het einde van de cursus........................................ 1 Na Inleiding 1................ 5 Lint .................. 2 Statusbalk ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 16 Weergaveknoppen............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 9 Aantal pagina’s ................................................................................................................. 14 Menu Snelle toegang ...................................................................................................................................................................................................................................................... 10 Documentvenster ................ 1 Sluitknop.......................................................................... ............................. 3 Liniaal . Elke oefening is genummerd en heeft een verwijzing naar de hoofdstukken waarvan voorkennis vereist is...........................................................................................................................................................................................

Maak de bodytekst op: Arial 12 pt.Cursus De2 2 Na hoofdstukken 1 en 2             Druk het bestand H16_Lekker eten1. Maak de nodige alinea’s aan. Open het bestand H15_Oliver. Pas dit overal toe. 6 pt witruimte voor de alinea. Opmaak subtitel: Arial 14 pt.25 cm in. Open het document H16_De 10 geboden. kader met lijn boven en onder: dubbel. paars.docx. Kopiëren en Plakken). Sla je document op. paars. dubbel onderlijnd met goud. licht paars. Verbeter de fouten in de inleiding: ‘beok’ moet ‘boek’ zijn. 4 en 7            Druk het bestand H16_Oliver. rechts uitgelijnd. 12 pt wit na de alinea.docx. ENTER Lees je tekst na en verbeter eventuele fouten. Zet de volledige tekst in Arial. Zet de namen van de personages in goud. Subtitels: Contour. Zet de hoofdpersonen in de juiste volgorde (gebruik hiervoor de functies Knippen.docx. volledig uitgelijnd. 5 Na hoofdstukken 5 en 13 5. Maak een nieuw document aan. 3 Na hoofdstukken 3.docx. Typ de tekst. gecentreerd. bladzijde 168 . Selecteer de overige tekst: Comic Sans Ms.1 Na hoofdstuk 5  Druk het bestand H16_Belgische warrants. Bewaar je document als H16_Lekker eten1. Maak de titel op: Verdana. 5 pt witruimte tussen tekst en kader. ook dan zit u goed in Vlaams-Brabant. hoofdletters. markeren met goud. ‘wantoeden’ moet ‘wantoestanden’ zijn.pdf af. eerste regel springt 1. 14 pt. Maak de nodige alinea’s aan.pdf af.pdf af. 4 Na hoofdstuk 5         Druk het bestand H16_De 10 geboden.pdf af. Inleiding: Comic Sans Ms. 28 pt. kopieer dit naar de andere subtitel. Voeg het document H16_Lekker eten. Bewaar onder de naam H16_De 10 geboden.docx in onderaan je document. witte letters in reliëf. ENTER ENTER Ja. regelafstand tenminste 16 pt. Zowel in de steden als in de wijde omgeving ervan zijn er talrijke restaurants. 14 pt. waarvan verscheidene befaamd zijn om hun verfijnde keuken. Als u houdt van… ENTER lekker eten…ENTER Vlaams-Brabant: een lekker land waarin het prettig te verdwalen. Wijzig in de volledige tekst ‘Twiest’ naar ‘Twist’. goud. Maak de titel op: Arial 20 pt. Kopieer deze naar alle andere subtitels.

Open het bestand H16_Lekker eten1. groen ‘lekker eten’: Arial 14 pt overige tekst: Calibri 11 pt pas onderlijnen. 5.5 cm en 13 cm).’: alinea springt rechts 4. Bewaar je document als H16_Belgische warrants. Maak een tabel met 4 kolommen en 7 rijen. Centreren 8.65 cm ‘Heerlijk smaken…. Typ de titel.57 cm.’: alinea springt 1. vet.2 Na hoofdstuk 13      Open het document H16_Belgische warrants. pas arcering toe op de rijen. ook dan…’: eerste regel springt 0. Typ de tekst.95 cm in. cursief toe waar nodig ‘Belgische aardbeienoogst’: Schaduw. 4 cm. Maak een nieuw document aan. Typ de tekst erin.95 cm. Onderlijn de titel met een dubbele kaderlijn. Maak de tekst op (titel 18 pt) en nummer de vragen.pdf af. 6 en 11    Druk het bestand H16_Lekker eten2. Bewaar je document als H16_Belgische warrants. 10.25 cm in de bieren: springen links 0.63 cm in en rechts 9.docx. 5.pdf af.docx.’: Springt verkeerd om in met 1. Centreer de tekst verticaal op het blad. witte letters Maak de alinea’s op ‘Ja.docx.docx. Voeg de symbolen toe (Wingdings) Druk je document af. Bewaar je document als H16_Vragenlijst.9 cm in. regelafstand anderhalf ‘Ook een…. Maak de lijst verder op. 5 en 10       Druk het bestand H16_Vragenlijst.Herhalingsoefeningen        Maak een nieuw document aan: lettertype Arial 12 pt. Definieer 4 tabulaties (1 cm. ‘Vaak staan….       7 Na hoofdstukken 4.29 cm. Typ de lijst. rood en vet ‘toeristisch uitstapje’: markeerstift donkergroen. 6 Na hoofdstukken 4. Wijzig de tabs voor de titel: positie en soort. 9. Typ het lijstje onderaan. Maak de tabel op: wijzig de rijhoogte van de titels. centreren 14.docx.docx. 8 Na hoofdstukken 8. Maak de tekst op: titel: Lucida Handwriting 16 pt. Sla op onder de naam H16_Lekker eten2.59 cm Omkader de bieren en geef ze een gele achtergrond Definieer 3 tabulaties: Links 0. 11 en 12 . versmal of verbreed de kolommen.

Open het document H16_Bespreking_boek.5 cm. Bekijk het afdrukvoorbeeld: alles moet op 1 blad en druk af. Maak een nieuw document aan: Lettertype Arial 20 pt (titel 24 pt).5 cm. 10 Na hoofdstuk 13          Druk het bestand H16_Bevestiging. Maak de kop. Heb je geen Spaans woordenboek zorg er dan voor dat de Spaanse tekst niet gecontroleerd wordt. Wijzig de rijhoogte van de eerste 4 rijen: 1. Bewaar je document als H16_Boekbespreking. Liggend. Berlin Sans FB 20 pt en 16 pt. Typ de titel. Arial als lettertype). auteur en uitgeverij. Definieer een tabel met 2 kolommen en 6 rijen en voeg er de tekst in. Maak een nieuw document aan: marges Boven en Onder 1. 12 en 13          Druk het bestand H16_Boekbespreking.en voettekst aan (alle tekst boven en onder de groene lijn.5 cm. regelafstand 1. lijn inclusief. Links en Rechts 2 cm. Bewaar als H16_Bevestiging.3 cm. Typ de tekst.pdf af. Voeg een tabel toe met de titel. Voeg de nodige cellen samen en omkader. Wijzig de regelafstand naar 1.3 cm. 11 Na hoofdstukken 8 en 13       Druk het bestand H16_Een lesje Spaans. Lettertypes: Forte 36 pt.docx.pdf af. Voeg een paginarand toe. Zet het tekstblok Medespeler en tegenspeler om naar een tabel.2 cm. Zorg dat er geen omkadering is.5 cm. 12 Na hoofdstuk 10     Druk het bestand H16_Nutsvoorzieningen. Voettekst 1. Boven en Onder 2 cm. 10 cm en 15. Links en rechts 2.docx. Definieer de nodige tabulaties om de afspraak te bevestigen (4 eerste regels). 5. Typ de rest van de brief: regelafstand anderhalf en maak hem op. Stel de taal in en voer een spellingcontrole uit. Maak een tabel om de faxgegevens in te plaatsen (tip: 5 rijen en 4 kolommen). Typ het adres van de geadresseerde. Maak de alinea’s op: gebruik witruimte voor de alinea. (¿ = ALT + 168).pdf af.docx.docx. Maak een nieuw document aan. Bekijk je document voor het drukken. 9 Na hoofdstukken 4. Koptekst 1. Maak de kenmerkhoofding aan met tabulaties: 5 cm.75 cm.pdf af.docx.Cursus De2          Druk het bestand H16_Ecomputing. Controleer op spellingfouten.pdf af. Bewaar je document als H16_Een lesje Spaans. Wijzig eventueel de tabulaties om de tekst goed te schikken. Marges: Links en Rechts 1. Voeg de voettekst toe. Sla op als H16_Ecomputing. Maak de tekst op: Lettertype: Arial 12 pt.5 cm. Voeg de opsommingtekens toe (Wingdings en Webdings). Maak een nieuw document aan met marges: Boven 1. Onder 1. alle alinea’s zijn volledig uitgelijnd. bladzijde 170 .

Verbeter volgende fouten waarschijnlek  waarschijnlijk minuuten  minuten ideal  ideaal cooper  Cooper (ook in alle samenstellingen) Bewaar je document als H16_Coopertest1.docx. Lettertype Kuifje en zonnetempel: PosterBodoni It BT 26 pt en 25 pt. 5 en 13 13. Maak de tekst op. Voeg het merkteken (™) toe.  13. 14 Na alle hoofdstukken t. Zorg ervoor dat de achtergrondkleuren afgedrukt zullen worden.’is gesteld’. Voeg een zigzaglijn van 1 ½ pt toe. Typ de titel erbij. Maak een nieuw document aan.docx.e. Verander de kleuren van de stukjes. Voeg een gele paginarand toe.2 Na hoofdstukken 4 en 5         Druk het bestand H16_Coopertest2. 2. Bewaar je document als H16_Coopertest2.pdf af. Open het bestand H16_Coopertest2. Open het bestand H16_Coopertest1. Typ de lijst. 16. Centreer de tekst verticaal. ‘bepalen’).2 en 3        Druk het bestand H16_Coopertest1. Wijzig het formaat naar 20 cm op 20 cm.docx. Maak de alinea-einden aan. Voeg de voettekst (puzzel) toe.3 Na hoofdstuk 13     Druk het bestand H16_Coopertest3. 7 cm.docx. Wijzig alle marges naar 3 cm.Herhalingsoefeningen  Bewaar als H16_Nutsvoorzieningen. 3. Maak de lijst (tabel 1) met tabulaties (richtmaten: 4 cm.pdf af. Open het bestand H16_Coopertest. 13. Bewaar je document als H16_Coopertest3. Wijzig de tabulaties waar nodig zodat de lijst er netjes uitziet.pdf af. 12             Druk het bestand H16_Kuifje. Maak de lijst verder op. 11 cm. 14. Voeg de lijntabulaties toe.1 Na hoofdstuk 1. Maak de nodige regeleinden aan (na ‘af te leggen’. 4.docx. 13 Na hoofdstukken 1. Lettertype musical: Bell Gothic std Black 14 pt.5 cm.m. 18 cm). Zet de alinea’s in juiste volgorde. Voeg tabel 2 toe en maak ze op.docx. .25 cm.docx.pdf af.

................. Hoe ga je naar het woord ‘groen’:............................... naar het einde van je document: .... 15 Na alle hoofdstukken 15.........................................................................docx...... de alinea ‘Het eiland is….............................................................docx............... Open de documenten H16_Java............3 Na hoofdstuk 7    Open het document H16_Info Java2.......... Zet de volledige tekst in Arial............... bladzijde 172 .................................... vet............................. naar het woord ‘ter’: ........... zigzaglijn zeegroen....................................docx...................Cursus De2      Maak een nieuwe pagina aan (Pas op de voettekst wijzigt!)............. Pas dit toe op de titel....................................... Wijzig de afstand voor de alinea naar 18 pt......docx........ Bewaar als H16_Kuifje_uitnodiging..... de zin ‘De Javaanse …Explosief’: ...................................docx.........................1 Na hoofdstukken 1.......... Zeegroen.............................................................. Hoeveel keer komt ‘Java’ voor op de eerste pagina (niet in samenstellingen): ................................................... Vervang doorheen de tekst ‘wali’ door Wali’..................... naar de eerste alinea van je document: ..................docx........ naar het begin van de vorige alinea: .....docx............................................ Lettertype voor de tekst: Calligraph 421 BT..................................... Zorg ervoor dat de subtitels Oost-Java en West-Java op een nieuwe pagina staan.............. H16_Java_Oost.............................................. Ga naar het begin van je document......... Sluit de documenten H16_Java_Oost...docx naar H16_Java............................................ 15..............docx.................pdf af.............. Typ de titel en subtitels erbij.... naar het woord ‘vruchtbare’: ..............................docx en H16_Java_West.docx en H16_Java_West.... de volgende regel: ..2 Na hoofdstukken 4 en 5         Druk het bestand H16_Info Java2....pdf af........................ Maak de tekst verder op......................................... na de alinea 10 pt...... 14 pt........................... 2 en 3            Druk het bestand H16_Info Java1..... Druk af.................. Hoe selecteer je het woord ‘groen’:..........................................docx... het woord ‘kleur’: ...... Open het document H16_Info Java1......................................................... Maak de titel op: 20 pt..... Bewaar je document onder de naam H16_Info Java1................    15................................ Kopieer de volledige tekst van H16_Java_West........................... Vul de alinea’s uit.......docx..................... de volgende alinea: ......’: ..................... 18 pt witruimte na................................................... Zoek in de Helpfunctie hoe je een tekst kan centreren.........................................docx............................................... de volledige tekst: ............. Laat de eerste regel van de alinea’s 1 cm inspringen...................docx naar H16_Java..................................... Sla op als H16_Info Java2......................... Kopieer de volledige tekst van H16_Java_Oost.......................................................... Zet je invoegpositie onderaan het document H16_Java.............. Maak de alinea’s aan............................................

Informatie over de student maak je aan in een tabel. 17. Maak een nieuw document: liggend en verticaal uitgelijnd. Stel de taal in als Nederlands. Voeg een Romeinse paginanummering toe in de rechterbovenhoek. Voeg een paginarand toe. Onder 1 cm. Druk af.docx. Boven: 2 cm. Bewaar als H16_Advententie. Typ de tekst: titel Arial 22 pt. Bewaar als H16_Provider. Lettertype Arial 16 pt. . Maak een nieuw document aan met marges Boven: 1 cm. Stel de rechtermarge in op 2 cm.docx. zeegroen 15%). Controleer het document op spellingfouten. Voeg de voettekst toe (Arial 10 pt.docx. andere tekst: 12 pt.docx.Herhalingsoefeningen     Markeer deze voorkomens. Voer een spellingcontrole en grammaticacontrole uit.5 Na hoofdstuk 12       Druk het bestand H16_Info Java5.pdf af.2 De sollicitatie   Druk het bestand H16_Sollicitatie. Maak een nieuw document aan met marges Links.docx. Maak de koptekst aan ‘©werkblad …. maar ook woorden die correct zijn en niet in een woordenboek voorkomen.’. Vervang ‘eiland’ door ‘eiland’ met opmaak: zeegroen en cursief. Bewaar je document onder de naam H16_Info Java3.docx. Definieer de nodige tabulaties voor je document (je moet soms de instellingen middenin het document wijzigen). 15. Voeg de voettekst toe (Arial 12 pt). 17 Na alle hoofdstukken 17. 16 Na alle hoofdstukken          Druk het bestand H16_Provider.4 Na hoofdstukken 8 en 9     Open het document H16_Info Java3. Stel de afbreekzone in op 1 cm. Bewaar je document onder de naam H16_Info Java4.pdf af. Laat Word de woorden splitsen. 15.pdf af. Lettergrootte: Calibri 10 pt. Zoek naar het woord ‘spectakel’ en verbeter het in ‘spektakel’. Onder 1 cm. Rechts. Open het document H16_Info Java4. Maak het document op. regelafstand 1.1 De advertentie         Druk het bestand H16_Advertentie.docx. Zoek in de Helpfunctie informatie over ‘Decoratief initiaal’ (tabblad Invoegen) en probeer het uit op de ‘O’ van Oliver. Bruine titels: Calibri 14 pt. Bewaar je document onder de naam H16_Info Java5. Let op: er zijn heel veel fouten.pdf af.

ook het titelblad in een aparte sectie. Bewaar als H16_Sollicitatie. Creativiteit mag. Op de voorpagina is er geen kop.docx. Zorg ook voor kop en voetteksten zoals je in de bijlage ziet.2 De engelen van de Westhoek       Je maakt het voorbeeld H14_De_Engelen_Van_de_Westhoek.docx.pdf af. Definieer een tabel met 3 kolommen van 9.1 Brochure      Druk het bestand H16_Brochure. Afhankelijk van de sectie verschijnt in de voettekst de naam van het hoofdstuk. 18 Na alle hoofdstukken: de finale uitdaging 18. Controleer het document op spellingfouten. Maak een nieuwe pagina. bladzijde 174 .      18. Plaats elk deel. De tekstoriëntatie (in de tabel) wijzig je met het tabblad Indeling  Tekstrichting. Voorzie de stijl Kop2 voor volgende tekstfragmenten: o De vorige keer: (telkens dit zich voordoet). Wijzig de instellingen van de stijl Kop1: blauwe tekstkleur en een blauwe onderrand die rechts 3 cm inspringt. o Welkom collega’s allemaal. Links en rechtse voet. Bewaar je document tenslotte als H14_De_engelen_van_de_Westhoek_opl..pdf na. Typ het curriculum in de vorm van een tabel. Voorzie de stijl Titel voor de titel ‘De engelen van de Westhoek’. Nog enkele tips: Het basislettertype is Comic Sans Ms. Deel 2. Plaats de titel ‘De engelen van de Westhoek’ op de eerste bladzijde. Als lettertype gebruik je Calibri (hoofdtekst). Druk het document recto/verso af.en voetteksten verschillend per sectie. Zoek in de Helpfunctie hoe je een afbeelding kan toevoegen. Voorzie de stijl Kop1 voor de titels: Deel 1. Open het document De Engelen van de Westhoek. Ook zijn de kop. Om de bestelbon op te maken heb je tabulaties nodig. Maak een nieuw document: liggend met marges van 1 cm.   18.2 cm en 2 rijen van exact 18. o Een andere speurder in de gang laat een stapel papieren vallen.3 Romeinse keizerinnen   Open het document H14_romeinsekeizerinnen. De titel “De engelen van de Westhoek” staat op het titelblad en is verticaal gecentreerd.docx. Maak er een origineel document van. Voor de postzegel zal je de cel moeten splitsen.docx.of voettekst.docx.of kopteksten zijn afwijkend. Probeer dit uit door de tekst ‘Persoonlijk’ als watermerk toe te voegen. Ontwerp zelf een brochure (of je kan de teksten overnemen uit het voorbeeld). Bewaar je document onder de naam H16_Brochure. Zoek informatie over een ‘watermerk in de vorm van tekst’ (tabblad Pagina-indeling).5 cm.Cursus De2        Typ de tekst.

Definieer een nieuwe stijl gebaseerd op de stijl Standaard met de naam Voorblad en de volgende eigenschappen: lettergrootte 60 pt. derde sectie 'bronnen' vierde sectie 'Livia' vijfde sectie 'Messalina'. Geef het document de volgende gecentreerde koptekst: eerste pagina: geen koptekst. Wijzig de instellingen van de stijl Standaard: regelafstand 1. letterkleur blauw en gecentreerde tekst.3 en de afstand na de alinea 6 pt. Sla je document op onder de naam H14_Romeinsekeizerinnen_opl. Plaats voor elke titel die in stijl Kop 1 staat een sectie-einde volgende Pagina.Herhalingsoefeningen            Wijzig de instellingen van Kop2: cursieve opmaak en een afstand voor van 9 pt. waardoor er vooraan een extra lege pagina wordt ingevoegd. . Geef het volledige document de volgende gecentreerde voettekst: 'Romeinse keizerinnen'.docx. tweede sectie 'inleiding'. Voeg vooraan het document een sectie-einde Volgende pagina toe. Geef de tekst van de eerste pagina (enkel eerste pagina!) een paginarand naar keuze. Zorg ervoor dat de tekst op de eerste pagina (enkel de eerste pagina!) verticaal gecentreerd wordt op de pagina. zesde sectie 'Agrippina’. Typ op de eerste pagina de tekst 'Romeinse keizerinnen' en pas de stijl Voorblad toe op deze tekst.