MASNI

online kreatív magazin
fabrikálj velünk te is! 2012. 6. szám - november

DIY csináld magad!
letölthető ajándékkártyák

-magadnak és másoknak

olvasnivaló

vendégbloggerek

Receptek
stílusos ajándéktippek

Kedves Olvasó! Már többször megfogadtam, hogy ebben az évben másképp lesz. Nyugodt leszek, felkészült, nem hagyom, hogy mások idegessége átragadjon rám, tehát tényleg élvezni fogom a meghittség és a szeretet ünnepét. Tippeket keresek, meditálok, szervezek előre. De a lényeg - amire az évek során rájöttem, és ami az idei decemberem vezérelve - , hogy magammal kell egyensúlyban lennem. Emellett persze tényleg nem árt hinnem a meghittségben és a szeretetben. Hogy hogy sikerült, azt következő Masniban elmesélem :). Ezt a számot úgy állítottuk össze Nektek, hogy ne csak másoknak, hanem magatoknak is találjatok benne ötleteket, ajándéktippeket. És ami a gasztronómiai élvezeteket illeti, most duplán, sőt triplán kényeztetünk Titeket… Aki kíváncsi, lapozzon gyorsan a 39. oldalra a házi roppanós szaloncukor receptjéért vagy keresse az őrült Design Menza tortát a 43. oldalon! A békés ünnepért higgyetek magatokban és fabrikáljatok velünk! ui.: jövőre Veled ugyanitt!
Brandt Diána

Tartalom
Ünneplő papucs.........................................................................3 Filcfenyők...............................................................................5 Filc karácsonyfadíszek............................................................9 Színátmenetes tobozlámpa......................................................11 Egészen lapos csomagolás.....................................................14

Illusztráció: Káposztás Judit, http://cerkaland.blogspot.hu/

Letölthető ajándékkártyák.....................................................18 Csemetedolog: Szakember válaszol.........................................19 Vendégblogger: DecoMűhely...................................................21 Vendégblogger: Scrapbook.hu.................................................24 Vendégblogger: Cseresznyéslány...........................................2 7 Stílusos ajándékok...................................................................29 Recept: Diós csirke...................................................................32 Recept: Zabpelyhes-kókuszos keksz........................................35 Bonbonsuli: Adventi nyalánkságok...........................................39 Vendégrecept: Design Menza...................................................43 Könyvajánló.........................................................................45 Olvasnivaló......................................................................47 Zene.................................................................................47

MASNI
Főszerkesztő: Brandt Diána Szöveg: Brandt Diána Illusztráció: Káposztás Judit Korrektúra: Dudar Fanni A szerkesztőség címe: 2040 Budaörs, Zöldfa utca 15/a email: info@masni.com ; telefon: 06704113172 Hirdetéssel kapcsolatos információt a fenti elérhetőségeken adunk. Kiadja: Flower Net Bt. Felelős kiadó: a Bt. ügyvezetője A kiadó címe: 1124 Bp. Deres u 10/d.

online kreatív magazin
Kéziratokat és fotókat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza. A hirdetések tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget. A lapban megjelenő tárgyakat szerzői jog védi. Kereskedelmi célokra való gyártásuk tilos! A Masni Dekoráció támogatja a pedagógusok munkáját, így hozzájárul a tárgyak tanfolyamokon, szakkörökön való készítéséhez, de csak a forrás megjelölésével. Tárgyaink nyilvános bemutatókon, foglalkozásokon való készítése csak a kiadó előzetes engedélyével, és a forrás megjelölésével lehetséges!

csináld magad

Ünneplő papucs
A kézzel készített ajándék a legszebb ajándék szokták mondani -, hát akkor lássuk ezt a nagyon könnyen elkészíthető papucsot, amivel mindenkinek örömet okozhatunk! Anyagszükséglet (kb. 38-39-es papucshoz): - 2 db A4-es vastag filc (3-4 mm) - 2 db A4-es dekorgumi - 3 db A4-es valamilyen színű vékony filc (kb. 1,5 mm) - 1 db A4-es másmilyen színű vékony filc (kb. 1,5 mm) - olló, tű, hímzőfonal www.masni.com/file/masni_papucs_szabasminta.pdf Szabásmintát innen lehet letölteni. 1. Töltsük le, nyomtassuk és vágjuk ki a szabásmintát. A vastagabbik és a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló vékony filcből ill. a dekorgumiból vágjunk ki 2-2 db papucs talpat. A dekorgumi körben kb. 1 cm-rel kisebb legyen a filc talpaknál. A maradék vékony és a kevesebbik vékony filcből vágjuk ki a papucs felső részeket.

2. Öltsük össze a papucs felső részeket az alsó ívük mentén. Tipp: Az felső réteg alsó ívét kicsit kisebbre vágjuk, és akkor szépen kilátszik a "bélés". 3. Készítsük el a papucs "szendvicsünket". Legalulra jön a vastag filc, majd a dekorgumi, majd a vékony filc és jöhet a kétrétegű papucs felső rész.

4. A papucs orránál kezdjük az öltögetést, és akkor a papucs felső része tökéletesen fog illeszkedni a talphoz.

5. Kész is volnánk:). 3

csináld magad

...Hölgyeknek masnival, uraknak gombokkal díszíthetjük...

4

csináld magad

Filcfenyők
A karácsony elengedhetetlen velejárója a lakásdekoráció. A fenyőfa pedig egyszerűen elkerülhetetlen motívum:). Anyagszükséglet 3 kicsi fához: - 1 db kb. 40 cm hosszú bot, 3 nem egyforma hosszúságúra vágva - 3http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/00114167/) db üveg mécsestartó (pl ilyen) - pár kanál gipsz (a három mécsestartóhoz kb. két púpos kanál kell) - 1 db A4-es ív filc - sok-sok apró gomb - hímzőfonal, tömőanyag, tű, ragasztópisztoly - opcinális: dekortapasz, apró szemű mulcs Szabásminta letölthető innen. www.masni.com/file/masni_filcfenyok.pdf

1. Keverjük be gipszet vízzel, hogy kb. a
krémsajtnál picit sűrűbb masszát kapjunk.

2. Kanalazzuk bele a mécsestartókba. 3. Állítsuk bele a botokat, és tegyük őket
félre száradni legalább 12 órára!

5

csináld magad

4. Közben rajzoljuk fel a sablonból kivágott háromszögeket a filcre (ügyesen, hogy kijöjjön egy
lapból), és vágjuk ki.

5. Hímzőfonallal kezdjük el össze-ölteni a kis háromszögeket úgy, hogy alul középen maradjon
egy lyuk, amin keresztül meg tudjuk majd tölteni.

6.

Tömjük meg a háromszögeket, és húzzuk fel a botokra. Alul varrjuk be a botot is a

háromszögbe.

6

csináld magad

7. Ragasztópisztollyal dekoráljuk ki a háromszögeinket a gombokkal. Tipp: Ha szeretnénk a fa tövében a mécsestartót körbetekerhetjük dekortapasszal és a gipsz
tetején díszíthetjük apró szemű mulccsal is akár.

promóció

8

csináld magad

Filc karácsonyfadíszek
Ha igazán személyessé szeretnénk tenni karácsonyfánkat vagy komolyan vesszük az ajándék kisérőket is, akkor itt egy remek ötlet: monogrammos filcdíszek! Anyagszükséglet: - filcmaradékok - szalag maradékok - tű, cérna, vatelin - pohár, ceruza, ragasztó Szövegszerkesztő programban írjuk be azokat a betűket, amiket szeretnénk felvarrni. Tipp: A betűknek csak a körvonalát nyomtassuk ki, így sok tintát megspórolhatunk!

Egy pohár segítségével rajzoljunk kb. 9-10 cm átmérőjű köröket a filcünkre.

Egy díszhez két körre lesz szükségünk.

Vágjuk a mintabetűket, és egy másik színű filcre rajzoljuk fel őket a visszájukról! Vágjuk ki ezeket is.

Most több lehetőség közül választhatunk: 1. Felvarrjuk a betűket, 2. Felragasztjuk. Ha ragasztjuk, akkor pár helyen vékonyan ragasztópisztollyal megpöttyözzük, és rárakjuk a körre. Nem nyomkodjuk, nem préseljük, mert a ragasztó könnyen átüt!

Illesszünk össze 2 kört, egy betűset és egy üreset, és kezdjük el hímzőfonallal összeölteni. Mielőtt teljesen körbe érnénk, tömjük ki, és ne felejtsük beleölteni az akasztót sem!

9

csináld magad

promoció

csináld magad

Színátmenetes tobozlámpa
FONTOS! Ennek a munkának csak akkor lássunk neki, ha kellően kiegyensúlyozott állapotban vagyunk! Csak gyakorlott selyempapírosoknak ajánljuk :)!

Anyagszükséglet: -http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70103410/ 1 db 45 cm-es rizslámpa ernyő (pl. ilyen) - 3+4+2 ív selyempapír (pl. 3 ív krémszínű, 4 ív középbarna, 2 ív sötétbarna), pl.http://www.karcsipapir.hu Karcsi Papírboltjából - ragasztópisztoly, vonalzó, körvágó, ceruza

Szereljük a lámpaernyőt készre. A gömbön látni, hogy milyen függőleges cikkelyekből ragasztották össze. Ezek a cikkely összeillesztések lesznek a támpontjaink – ezek jól látható függőleges csíkok. Nézzünk ki magunknak egy szimpatikus csíkot, és a lámpaernyő alsó nyílásától számítva mérjünk fel 10 cm-t. Majd utána 6-6 cm-eket egészen addig amíg fel nem érünk. Ezt a felmérést és jelölést ismételd el az összes függőleges cikkelyillesztési csíkon! Fontos, hogy mielőtt nekiállsz ragasztani, a támpontjaid meglegyenek.

Vágjuk fel a selyempapírokat 12,5x12,5 cmes négyzetekre. Tipp: Mérd le a Te papírodat, lehet, hogy pár mm-rel kisebb vagy nagyobb méret jön ki Neked pontosan, és úgy adja a l e g ke v e s e b b h u l l a dékot! A selyempapír vágásnál légy óvatos, könnyen szakad, tépődik. Ne kapj agyvérzést, ha esetleg pár négyzet sarka beszakad.

Most kezdődhet a ragasztás. Alulról dolgozunk felfelé. Vedd a kezedbe a lámpaernyőt, és az alulról felmért első 10 cmes pontra ragaszd fel az első négyzetet az egyik sarkánál fogva. A következő négyzetet a vízszintesen mellette következő pont és a mostani közé ragaszd félútra, majd jöhet a következő pont. Ragaszd körbe így az ernyőt. Ne ijedj meg, az első pár sor nagyon furán néz ki, de ahogy telik az ernyő egyre szebb lesz! 11

csináld magad

4. Ha körbe értél az alsó soron, jöhet a következő sor, ami 6 cm-rel van az alsó felett. A cikkelyekre, a felrajzolt ragasztási pontok közé most már 2-2 négyzetet ragassz, ne csak egyet, mint az első sorban. Egyedül a középső sorban (második szín második sora) kell 3-3 négyzet a két függőleges ragasztócsík határolta cikkelybe.

5. Amikor felértél, lógasd túl az utolsó sort a felső nyílás peremén, hogy tényleg mindenhol takarjon. Szedd le a ragasztópisztolyozásból maradt ragasztószálakat, amik itt-ott kilógnak, majd akaszd fel a helyére, és gyönyörködj benne!

Gyönyörködjünk...

csináld magad

Egészen lapos csomagolás
Néha egészen lapos ajándékokkal lepjük meg szeretteinket, és egy sima borítéknál azért többre vágyunk csomagolásként, nem? Anyagszükséglet: - kerek tortacsipke - papír ragasztó stift, olló,vonalzó, egy darab karton 1. Terítsük ki magunk elé a tortacsipkét, és készítsük el a kartonból a sablonunkat. A karton sablon egy olyan négyzet/téglalap legyen, ami ráhagyással bőven elfér a tortacsipke csipkétlen részén. Rajzoljuk fel a sablon függőleges és vízszintes felezővonalát.

2. A tortacsipkére is rajzoljuk fel nagyon halványan a függőleges és vízszintes felezővonalakat. A tortacsipkét úgy forgassuk, hogy a függőleges és vízszintes felezővonalak a "fodrok" csúcspontjaira essenek.

3. A sablont úgy helyezzük a tortacsipkére, hogy a felezővonalak egymásra essenek.

4. Kezünkkel rögzítsük a sablont, és hajtsuk fel a tortacsipke alsó részét a sablonra, és hajtsuk is vissza...

5. ... majd jöhet a két oldalsó rész is, és vissza az alsó oldal. 14

csináld magad

6. Végül hajtsuk le a felső részt is.

7. Hajtsuk szét, és a két kis vízszintes hajtásvonalat vágjuk fel.

8. A vágástól felfele eső részt először a függőleges hajtásig majd a hajtás mentén is hajtsuk be, és óvatosan ragasszuk le. (Csipkék lyukainál figyeljünk, mert könnyen kijön a ragasztó, ha nem jó helyen ragasztunk!) A vágástól lefele eső részt hajtsuk és ragasszuk le a függőleges hajtásvonalig.

9. Ha megszáradt a ragasztó, akkor hajtsuk be a két oldalát, és hajtsuk fel az alsó részt is, amit ragasszunk oda. Kész is volnánk :).

15

promóció

Idotlen pillanatok, akar karacsonyra is…

Koronczay Órabolt és Szerviz http://www.facebook.com/koronczayora 1027 Bp. Margit krt. 2. Nyitva: H-Cs: 10-18, P: 10-17, ebédszünet minden nap 13-13:30 tel.: 212-3813 Casio szakbolt és szerviz. Casio karórák és szíjak (Casio, Hirsch, Morellato) nagy választékban, elemcsere vízállóság mérésével, garanciával. Antik és modern órák javítása garanciával. Márkafüggetlen óraszerviz.

töltsd le

Letölthetö ajándékkártyák
Készítettünk két designnal ajándékkártyákat, csak le kell tölteni, kivágni, kitölteni, és már tűzhetjük az ajándékra. A kerekded formákat kedvelőkre is gondoltunk, lekerekített változat is elérhető mindkettőből.

www.masni.com/file/ajikartya.pdf
letöltés

www.masni.com/file/ajikartya_kerek.pdf letöltés

www.masni.com/file/ajikartya_2.pdf www.masni.com/file/ajikartya_2_kerek.pdf
letöltés letöltés

18

csemetedolog

Szakember válaszol
Vásárolunk. Télen és nyáron. Hétvégén és hétköznap. Néha jókedvvel, néha muszájból. És néha nagyon nehéz dolgunk van, ha próbára teszi türelmünket a velünk tartó csemeténk. A probléma talán ismert, a problémára Dr. Majoross Kinga klinikai szakpszihológus válaszol. Elérhetőség http://www.lovasterapia.eu/

Kedves Kinga! A tanácsodat szeretném kérni a kisfiammal kapcsolatban. Régebben sokat jártunk együtt bevásárolni -hiszen ez is a mindennapok része -, viszont az elmúlt időszakban csak nagyon nagy viták árán tudunk kijönni egy-egy üzletből. Meglát valamit a polcon -még csak nem is csokoládét vagy valamilyen kimondottan gyerekekre fókuszált zöld italrémséget, esetleg nasit, hanem mondjuk egy kolbászt -, amit azonnal meg kell venni neki. Ha nem teszem meg, mert épp nincs rá otthon szükség, vagy mert vegák vagyunk, vagy egyszerűen nem vesszük meg és kész, akkor indul a kiabálás, és sajnálkozó nénikék hada rohamoz meg minket, hogy "szegény kisfiú, vegyen már neki egy kis kolbászt!" Ez a helyzet több szempontból is zavaró, és ekkor még csak egy szál kolbászról van szó. Várom válaszod: Kati

V:

Kedves Kati!

Érdemes kitalálnod, vagy pároddal egyeztetve kidolgoznod egy stratégiát az ilyen helyzetekre, mert sokkal magabiztosabban tudsz reagálni, ha a helyzet nem ér váratlanul (mert felkészültél rá) és van egy olyan megoldásod, amiben hiszel, és amihez ragaszkodsz. Ez azért is nagyon fontos, mert így határozottan és következetesen tudsz reagálni (legalább is elvileg, mert a gyakorlatban persze nehéz megvalósítani, amit otthon nyugodt körülmények között elterveztél), és előbb-utóbb a gyerek is megszokja, hogy ő próbálkozhat bármivel (és ebben ők hihetetlenül kreatívak és elmennek a legvégsőig), te mindig ugyanúgy fogsz reagálni, ugyanaz fog következni. Ez az állandóság biztonságot ad a gyereknek és megszabja a határt ebben a számára sokszor kaotikus és gyorsan változó világban. Ha biztos vagy a megoldási módodban, akkor kevésbé fognak kizökkenteni a sajnálkozó nénik megjegyzései (akiknek egyébként teljesen felesleges válaszolni vagy magyarázkodni), hiszen te pontosan tudod, hogy mit és miért teszel, illetve mondasz gyermekednek. És hogy ne csak általánosságban beszéljek, íme néhány megoldási javaslat (de fontos, hogy te találd ki a számotokra legmegfelelőbbet, amivel teljes mértékben egyet tudsz érteni, mert csak így tudod hitelesen és következetesen képviselni a gyereked felé):
olvass tovább

19

csemetedolog

- előre beszéljétek meg a vásárlás előtt, hogy mi az az egy dolog, amit választhat (persze összeghatár vagy élelmiszerfajta megjelölésével, pl. egy gyümölcs, egy csoki, stb.) - rajzold le vagy írd le a bevásárlási listát, hogy a gyerek is tudja, mit kell vásárolni (és csak azt, ami a listán van), és kérd meg, segítsen neked megtalálni a nagy boltban ezeket a dolgokat (amit ő vehet le a polcról, vagy segíthet lemérni, stb.) - ha az előre megbeszélthez képest, mégis sírni kezd valamiért, akkor rövid magyarázat után (nincs rá szükség, nem egészséges, nincs a listán), menj tovább és folytasd a vásárlást, és ne hagyd, hogy a hisztiző, síró gyerek kizökkentsen (ebből néhány alkalom után meg fogja tanulni, hogy a hisztivel nem éri el a célját) - nagyon fontos azonban, hogy ha ő azt látja, hogy te elbizonytalanodsz és tanácstalan vagy, akkor ő ebből azt fogja érezni, hogy a hisztivel elérte a célját, és talán, ha tovább folytatja, még a vágyott tárgyat is megkapja (így hát nem hagy fel a hisztivel) - fontos azt is végiggondolnod, hogy valóban nem akarod-e neki megvenni azt, amiért sír, mert ha a szíved mélyén megvennéd neki azt a csokit, akkor ezt ő is pontosan érezni fogja, tiltásodnak nem lesz ereje, és akkor valóban felesleges ilyenfajta korlátokat felállítanod neki - tehát csak akkor állíts fel bármilyen szabályt vagy korlátot, ha abban hiszel, és bármilyen körülmények között be is fogod tartatni! Remélem, tudtam segíteni, és kíváncsian várom, hogy miként sikerült "megoldanod" a következő közös vásárlásotokat!

Illusztráció: Káposztás Judit, http://cerkaland.blogspot.hu/

vendégblogger

Dekupázs
a DecoMűhelytől
DecoMűhely – egy hely, ahol a tárgyak újjászületnek. Alkotás, kikapcsolódás otthonos környezetben, jó hangulatban. Kalmár Tímea vagyok, néhány éve ismerkedtem meg a dekupázzsal. Rövidesen szerelmese lettem ennek a kreatív önkifejezési módnak. Mivel tervezőgrafikával foglalkozom, ez segítségemre volt abban, hogy egyéni elképzeléseimmel sikeresen induljak pályázatokon, ahol is célom volt ezen művészeti ág népszerűsítése. Mindenkinek csak ajánlani tudom hogy próbálja ki, hiszen a legegyszerűbb tárgyak elkészítése éppolyan sikerélményt nyújt bárki számára, mint az összetettebb, technikásabb daraboké. www.decomuhely.com Facebook: DecoMűhely-Kalmár Tímea decomuhely@gmail.com

1.

Sütitartó befőttesüvegből

A minden háztartásban fellelhető befőttes üveg látványos átalakulásának lehetünk ezúttal szemtanúi.

Hozzávalók: - karácsonyi mintás szalvéta - dekupázs ragasztólakk -fényes - csillámtoll - alapozó festék - piros akril festék - finom szőrű ecset, szivacsdarabok - és az elmaradhatatlan befőttesüveg

1. Vágjuk ki a mintát a szalvétából pontosan, próbáljuk az üvegre, tervezzük meg a mintát. 21

vendégblogger

2. Vékony rétegben kenjük fel a ragasztót az üvegre. Helyezzük rá a mintát és simítsuk a felületre...

3....majd vastagon kenve a ragasztót, felülről itassuk át a szalvétát.

4. Az ujjunkkal finoman oszlassuk el a ragasztót és simítsuk el a mintát. Vigyázat, a nedves szalvéta könnyen szakad! Langyos fokozatra állított hajszárítóval siettethetjük a száradást.

5. Egyes részeket kiemelve dekoráljuk csillámmal a mintát és száradás után kenjük le vékonyan a ragasztólakkal az üveg teljes felületét.

6. A tetejét egy szivacsdarabbal (kisebb méretű mosogatószivacs 1/3-át vágjunk le) paskoló mozdulatokkal egyenletesen alapozzuk le.

7. Száradás után a piros festékkel ugyanígy járjunk el. Lakkozuk le ezt is, majd száradás után dekorációként ragasszunk rá fenyőágat, fahéj rudat, szárított gyümölcsöt. Egy szép szalaggal teljes lesz az ünnepi hangulat.

7. Töltsük meg keksszel, vagy saját készítésű aprósüteménnyel. Kedves ajándék lehet szerettünknek. Ha kiürült, a tetjét levéve, mécsest is tehetünk bele. Figyelem! Nem vízálló! Puha, nedves ruhával tisztítható. Vízállóvá lehet tenni, de az egy másik módja az elkészítésnek.

22

2.

Karácsonyi doboz

vendégblogger

– avagy a kartondoboz új ruhája

Hozzávalók: - karácsonyi mintás szalvéta - dekupázs ragasztólakk -fényes - alapozó festék - kék akril festék - finom szőrű ecset, szivacsdarabok - szalag a díszítéshez
1. Egy szivacsdarabbal paskoló mozdulatokkal egyenletesen alapozzuk le a doboz felületét. Ugyanígy alapozzuk le az alját is .

2. A szalvétára fektetve rajzoljuk körbe a tetejét, az alját, majd mérjünk ki az alsó rész oldalmagasságának megfelelő méretű csíkot is ami körbeéri a dobozt. Mindezeket vágjunk ki egy éles ollóval.

3. Ragasszuk fel a szalvétát a következő módon: vékonyan ragasztózzuk be a felületet, illesszük rá a szalvétát.

4. Határozott mozdulatokkal nyomkodjuk rá a felületre,...

5. majd felülről vastagon itassuk át a ragasztóval. Miután a felesleget eltávolítottuk, szárítsuk langyos levegővel. Ugyanígy ragasszuk fel az alsó rész oldalára és aljára a szalvétát.

6. A felső rész oldalát a mintával harmonizáló színű -jelen esetben kék- akrilfestékkel fessük le.

7. Ha megszáradt díszítsük szalaggal. Az ebbe csomagolt ajándéknak garantáltan sikere lesz!

23

vendégblogger

Tépőzáras scrapbook minialbum CD tartóval a Scrapbook.hu-tól
Karácsony közeledtével egyre többen gondolunk arra, milyen jó lenne idén valami igazán egyedi, személyes ajándékkal meglepni szeretteinket. Azoknak, akik szívesen ragadnak ollót és ragasztót, szeretnék ötletet adni ezzel a cikkel. Lepjük meg párunkat vagy gyermekeink nagyszüleit egy kedves kis minialbummal! Az elkészítése igazán nem bonyolult! Az elkészült album azonban olyan értéket és érzéseket fog közvetíteni, amelyet egy boltban vásárolt ajándéktárgy nem tud helyettesíteni. Az albumba kerülő képek mellé írjunk néhány kedves és személyes gondolatot is. Garantált lesz a siker! Sok örömet kívánok az elkészült ajándék átadásához! Budaházi Brigitta scrapbook tanfolyamvezető és tulajdonos Scrapbook.hu - http://www.scrapbook.hu További ötleteket, inspirációs galériát és közösségi oldalt találunk a téma hazai honlapján, a Scrapbook.hu honlapon. A cikkben bemutatott hozzávalók megvásárolhatók a Scrapbook.hu webáruházában.

Hozzávalók: - 3 db kétoldalas, mintás scrapbook papír (30,5x30,5 cm) - 1 db scrapbook háttérkarton (30,5x30,5 cm) - 60 cm szalag - 1 pár tépőzár - díszítőelemek, fémdíszek - mitavágó olló Mérete: 13,5x13,5 cm 10 db fénykép (7x11 cm-es méretűre vágva) és egy CD elhelyezésére alkalmas.

24

Az elkészítés menete 1. Vágjunk le a háttérkartonból egy 13,5 cm-es részt, amit hajtsunk meg a rövidebb oldala mentén a következő helyeken: 13 cm; 13,5 cm; 27 cm; 27,5 cm. 2. Ha magunk elé fektetjük, jobb oldalra kerüljön a "fül", ami majd visszahajlik. A bal oldali két közeli párhuzamos hajtás mentén lyukasszuk ki 4 helyen, ez lesz az album gerince. 3. Vágjunk ki téglalapokat az egyik mintás papírból, amelyet a borítóhoz szeretnénk használni a következő méretekben: 2 db 12,5x13 cm; 1 db 13x13 cm és 2 db 2,5x13 cm. A 2 db 12,5x13 cm négyzetet ragasszuk az album külső borítójára és a borító belsejére. A négyzetet a hátsó borítóra, a keskeny papírcsíkokat pedig a jobb oldali, visszahajló fülre. 4. Vágjunk ki a borítóhoz használt mintás papírból egy 13x7 cm-es téglalapot, ez lesz a CD tartó, és ragasszuk a hátsó borító belsejére. 5. Ragasszuk fel a tépőzárat a borító és a visszahajló fül belsejére. 6. Vágjunk ki a kétoldalas, mintás scrapbook papírból összesen három darab 25,5x13 cm-es csíkot (egyikből kettőt, másikból egyet). Hajtsuk félbe, rakjuk egymásba és forgassuk őket össze úgy, hogy egymás mellett ne legyenek ismétlődő minták. 7. Másoljuk át egyenként a borító lyukjainak helyét ezekre a belívekre, a hajtás vonalában, majd lyukasszuk ki azokat. 8. Fűzzük össze a szalaggal az album oldalait! Az alsó két lyukon kívülről befelé fűzzük át a szalag végeit, majd a felső két lyukon belülről kifelé fűzzük át a két szalagvéget. Csomózzuk meg kívül a második lyuk vonalában, fűzzünk rá fémdíszeket, majd kössük masnira a szalagot. 9. Készítsük el az oldal belsejének alapjait! Vágjunk ki az egyszínű kartonból 4 db 8x12 cm-es téglalapot (ezek lesznek a fénykép-alátétek). Vágjunk ki a mintás papírokból összesen 6 db 4,5x12 cm-es téglalapot (ezek lesznek a zsebek). Ha van körzőnk, körvonalzónk vagy körlyukasztónk, vágjunk ki sablon segítségével köröket a képen látható módon a zsebekből és a CD-tartó zsebből. Ha van mintavágó ollónk, vágjunk díszítőcsíkokat a mintás papírokból és az egyszínű kartonból! 10. Ragasszuk bele a képalátéteket és a zsebeket változatos módon az albumba. 11. A maradék papírokból készítsünk kis, 4,5x7 cm-es kommentár kártyákat, s vágjuk azokat csomagcímke alakúra.

25

vendégblogger
6 bónusz tipp: • A megmaradt papírdarabokkal tovább díszíthetjük az album belsejét. • A zsebekbe további fényképeket is csúsztathatunk, amelyeket előzőleg ráragaszthatunk a megmaradt papírra, amit mindkét irányban 0,5 cm-rel nagyobbra vágjunk mint a fénykép. Így keretet és tartást adhatunk a fotónak. • A zsebekbe apró emlékek és „bizonyítékok” is kerülhetnek: belépőjegyek, blokkok, mini képeslapok szóróanyagok. • Ha hosszabb kommentárokat szeretünk írni, azok is bekerülhetnek a zsebekbe. • Az album hátsó borítóján lévő zsebbe elfér egy CD/DVD lemez. • Az albumot mindig óvatosan nyissuk, hogy a tépőzár nehogy leváljon.

Örömteli scrapbookozást kívánok!

http://www.scrapbook.hu/

vendégblogger

„Candy cane“ fülbevaló
Mánfai Kinga „cseresznyéslány” vagyok, jelenleg végzős egyetemista. 2009 óta foglalkozok süthető gyurma ékszerek készítésével. Nagyon magával ragadott ez az alapanyag, mivel nem szab határokat, egy kis fantáziával szinte bármi készíthető belőle. Vannak különleges fajtái (mind a színeket, mind a formálhatóságot tekintve), illetve különböző speciális eszközök is kaphatók, azonban megvan az az előnye, hogy a kevesebb kézügyességgel megáldott emberek is könnyen elkészíthetnek bizonyos ékszereket. Egy ilyen ékszer elkészítését szeretném most Nektek bemutatni, ami így a karácsony közeledtével sokaknak hasznos lehet! :) http://cseresznyeslany.blogspot.com

Cseresznyéslánytól

Karácsonyi nyalóka, avagy a „candy cane” elkészítése: Hozzávalók: - fehér és piros színű süthető gyurma (én FIMO márkájút használtam) - kés - 2db szerelőpálca - 1 pár fülbevaló akasztó - pillanatragasztó - lakk (színtelen körömlakk is jó) - fogó - alátét

1. Első lépésben a fehér és piros 2. Ezeket egymás mellé helyezgyurmából kígyókat sodrunk. zük, és azonos hosszúságúra vágjuk.

3. A sorok két végét (fehér és piros) összeérintjük, ezzel egy oszlopot kapunk, ahol a színek egymással átellenesen helyezkednek el. 27

vendégblogger

4. Óvatosan összenyomkodjuk, 5. A hengert két végénél fogva 6. Amikor kezdi elveszteni a formáját majd elkezdjük sodorni, hogy a ellentétes irányba csavarni kezdjük. (furcsán „felcsavarodik”), letesszük, és kissé „szögletes” oszlopból tovább sodorjuk. henger legyen.

7. Az 5-ös és 6-os lépést addig ismételjük, amíg a „kígyónk” el nem éri a kívánt hosszúságot, illetve vastagságot. Fontost, hogy addig sodorjuk, amíg sima nem lesz a felülete. Arra is ügyeljünk, viszonylag egyenletes legyen a rúd.

8. A rúdból kampót hajlítunk.

9. Egy késsel levágjuk a két végét. Ezután nincs más dolgunk, mint beletenni a szerelőpálcát.

10. Az elkészült fülbevalót a csomagoláson megadott utasítások szerint kisütjük a sütőben.

11. Miután kisült, és kihűlt a nyalóka, a szerelőpálcikát érdemes egy pötty pillanatragasztóval beragasztani a helyére, hogy ne veszítsd el! ;)

12. Tetszés szerint le is lakkozhatod, de anélkül is tartós lesz. Utolsó lépésben egy fogó segítségével tedd rá a fülbevaló akasztót. És kész is van a fülbevaló! :)

TIPP: Ha kerek fülbevalót szeretnél, csigaformába fel is tekerheted, ahelyett, hogy kampót készítenél. Ha nem teszel rá fülbevaló akasztót, hanem egy szalagra, vagy madzagra felfűződ, a karácsonyfád dísze is lehet! 28

stílusos ajándékok

A stílus oldalakat összeállította: Nagy Róza Elérhetőség: rozanagy88@gmail.com

Névjegy

29

stílusos ajándékok

30

promóció

http://www.facebook.com/SweetbabyPhotography?ref=ts&fref=ts

http://sweetbaby.hu/

Diós csirke
Hozzávalók: - kb. 2 kg házi csirke (megpucolva, kibelezve) - 4 db rozmaring ág - 6 db kakukkfű ág - 140 g puha vaj - 60 g dió apróra vágva - 500 g hagyma (aprófejű vörös és lila lehet vegyesen) - 200 g bacon - 350 ml csirke alaplé - só, bors

recept

A megpucolt csirkét alaposan leöblítjük kívülbelül, és papírtörlővel szárazra töröljünk. Sózzuk, borsozzuk kívül-belül. A puha vajat elkeverjük az apróra vágott dióval és egy rozmaringág apróra vágott levélkéivel, majd ezt a masszát egy rövidke kezelés keretében a csirke bőre alá masszírozzuk. Ha marad egy kicsi, mehet belülre is. A csirke lábacskáit kötözzük össze, így jobb formában marad. A hagymákat megpucoljuk, és mérettől függően négybe vagy félbe vágjuk, és a bacon szeletekkel körbetekerjük.

32

recept

A csirkét tegyük egy nagy sütőtál közepére, és tegyük köréje a baconbe csavart hagymákat. Morzsoljuk a tetejére a kakukkfüvet, és a rozmaringágakat is tegyük a tálba. A 200 fokra előmelegített sütőben (légkeverést nem ajánljuk) kezdjük el sütni a csirkét. Fél óra múlva ráöntjük a csirkénkre a felmelegített alaplevet, és visszatoljuk sülni. Kb. egy óra elteltével párszor locsoljuk meg a csirkénket a szafttal. Ha esetleg már elkezdene színe lenni, és aggódunk, hogy megég, takarjuk le alufóliával. Még kb. 30-40 perc van neki hátra, ezalatt kétszer még locsoljuk meg a szafttal. Tálalás előtt egy picit pihentessük, majd együk meg jó étvággyal :)!

33

recept

Zabpelyhes-kókuszos keksz
Hozzávalók kb. 75 darabhoz: - 10 dkg csoki, apróra vágva - 20 dkg barna cukor - 15 dkg liszt - 1 lapos teáskanál sütőpor - 1 lapos teáskanál szódabikarbóna - 1 tojás - 17 dkg puha vaj - 1 evőkanál vanília esszencia - 10 dkg zabpehely - 7,5 dkg kókuszreszelék - 1 csipet só

A száraz alapanyagokat alaposan keverjük össze (csoki, barna cukor, liszt, sütőpor, szódabikarbóna). Majd dolgozzuk hozzá a puha vajat, a tojást és az egy evőkanál vanília esszenciát.

Ha ez a massza kész, most keverjük bele a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a pici sót.

Alaposan gyúrjuk össze, hogy homogén tésztát kapjunk, majd tegyük 2-3 órára a hűtőbe. 35

recept

Vegyük ki a masszát a hűtőből, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljük ki a tepsinket sütőpapírral. Kb. dió nagyságú gombócokat formázzunk a tésztából, és tegyük őket egymástól kellő távol a tepsibe.

12-15 perc alatt meg is sülnek, viszont ügyeljünk rá, hogy amikor kivesszük őket, akkor még PUHÁK. Ahogy hűlnek, úgy keményednek meg.

36

A tortatálat is a Masni Dekoráció készítette, leírását nézd meg itt. http://masnidekoracio.blogspot.hu/2012/07/ikea-hack-tortatal.html

bonbonsuli

Adventi nyalánkságok:
trüffel, szaloncukor és üreges csokifigurák
Praliné Zsuzsit már a korábbi számainkból megismerhettétek, aki szerint: „A bonbonkészítésben nincsenek kőbe vésett szabályok, az ízekkel, rétegekkel, színekkel és textúrákkal való kísérletezés igazi játék...“ Most adventi nyalánkságokkal készült, érdemes mind kipróbálni, mi nem tudtunk ellenállni! Elérhetőségek: http://www.pralineparadicsom.hu/ http://www.facebook.com/pages/Pralin%C3%A9-Paradicsom/185021721525881

Karácsonyi trüffel (variálható alaprecept):
A recept segítségével egyéni ízvilágú trüffelekkel lephetjük meg szeretteinket Karácsonykor. Kombináljuk bátran az ízeket, textúrákat! Hozzávalók kb. 25 darabhoz: Trüffelalap: 60 g habtejszín 15 g akácméz 20 g folyékony ízesítő: ez lehet bármilyen alkohol (pl. whisky, konyak, Baileys, narancslikőr, gyümölcspálinka, rum, amaretto) 10 g puha vaj 150 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal) Bevonás: 150 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)

1.

A trüffelalaphoz a tejszínt felforraljuk a mézzel, és az étcsokoládét megolvasztjuk. Az olvasztott étcsokoládéhoz 4-5 részletben keverjük hozzá a mézes tejszínt, hogy szép fényes állagú csokoládékrémet kapjunk. Ekkor hozzákeverjük az ízesítőt, végül a vajat. Az alapot egy lapos tálba öntve, lefedve a hűtőbe tesszük, míg formázhatóvá nem szilárdul. Ekkor teáskanálnyi adagokat golyóvá formázunk, majd a kézmelegtől kissé megpuhult golyókat rövid időre visszatesszük a hűtőbe. A trüffelgolyók bevonásához az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk (ld. a http://masnidekoracio.blogspot.hu/p/magazin-friss.html egy villa Masni Magazin 4. számában, a 27-29. oldalon), majd segítségével egyenként megmártjuk a golyókat. Végül sütőpapírra ültetjük a kész trüffeleket, míg a bevonat megszilárdul. Ha borzas trüffelgolyókat szeretnénk, akkor a frissen bevont trüffeleket hempergessük meg konyhai rácson, majd tegyük át sütőpapírra dermedni.

39

bonbonsuli

A trüffelalapot a következökkel gazdagíthatjuk: kb. 30-40 g apróra vágott aszalt gyümölccsel (akár alkoholba is áztathatjuk egy-két nappal korábban) kb. 30 g apróra vágott kandírozott gyömbérrel vagy narancshéjjal egy bionarancs lereszelt héjával grillázzsal: egy púpos evőkanál cukrot karamellizálunk, belekeverünk 30-40 g apróra vágott diót/mogyorót/mandulát, sütőpapírra terítve kihűtjük, majd aprítógépben durvára törjük kávéval: a forró mézes tejszínben feloldunk 2 teáskanálnyi instant kávét különféle fűszerekkel: chiliporral, őrölt gyömbérrel, mézeskalácsfűszerrel, fahéjjal, lereszelt tonkababbal, kardamommal – ezeket ízlés szerint, kóstolgatással ellenőrizve adagoljuk

A trüffeleket tovább variálhatjuk, ha a bevonás után közvetlenül meghempergetjük valamiben: aprított grillázsban (három evőkanál cukrot karamellizálunk, belekeverünk 100 gr apróra vágott diót/mogyorót/mandulát, sütőpapírra terítve kihűtjük, majd aprítógépben durvára aprítjuk) kakaóporban átszitált, fűszeres (fahéjas, mézeskalácsfűszeres stb.) porcukorban Ötletadóként néhány nyerö kombináció: kávéval ízesített trüffel kardamomos porcukorba forgatva kávés-konyakos trüffel diógrillázsba hempergetve narancshéjjal és narancslikőrrel ízesített trüffel fahéjas porcukorba hempergetve konyakba áztatott, darabolt aszalt meggyel gazdagított trüffel chilis kakaóporba hempergetve amarettós trüffel mandulagrillázsba forgatva 40

bonbonsuli

2.

Ropogós diós szaloncukor
Nincs is jobb annál, mint két ajándék kibontása között házilag készült szaloncukrot nassolni a feldíszített karácsonyfáról! Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 150 g dió 120 g kristálycukor 180 g tejcsokoládé 4 evőkanál karamellizált ostyatöret (elhagyható) Bevonáshoz: kb. 250 g étcsokoládé

A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diószemeket. A karamellás diót sütőpapírral bélelt tálcára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, aprítógépben addig aprítjuk, míg paszta finomságú nem lesz az állaga. Ez kb. 7-10 percig tart, közben időnként le kell kaparni az aprítógép falára feltapadt masszát. A tejcsokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a diópasztát és a karamellizált ostyatöretet. Egy lapos edénybe öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük, és addig hűtjük, míg formázható állaga nem lesz. Ekkor egy-egy teáskanálnyi masszából szaloncukrokat formázunk: először golyóvá alakítjuk, majd hengerré. A kézmelegtől kicsit megpuhult hengereket visszatesszük rövid időre a hűtőbe. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk (ld. a Masni Magazin 4. számában, a 27http://masnidekoracio.blogspot.hu/p/magazin-friss.html 29. oldalon), majd egyenként megmártjuk benne egy villa segítségével a szaloncukrokat. A mártás után sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. Ezután egyenként csomagolhatjuk: méretre vágott, a végén cakkozott selyempapírba és fényes-csillogós fóliába (gasztronómiai termékeket forgalmazó webshopokban kapható, de ezüst színű alufóliából is vághatunk). Mivel a szaloncukor semmilyen romlandó összetevőt nem tartalmaz, nyugodtan felakaszthatjuk a karácsonyfára. Tipp: Dió helyett használhatunk mandulát vagy mogyorót is. 41

bonbonsuli

3.
-

Üreges csokifigurák

Hobbiboltokban párszáz forintért kapható, összeilleszthető műanyag formák segítségével nagyon egyszerűen készíthetünk üreges csokifigurákat karácsonyi ajándékba vagy akár Mikulásra.

Hozzávalók a két figurához: kb. 120-150 g ét- vagy tejcsokoládé (a csokoládé mennyisége függ a forma nagyságától, egy kisebb, 5 centis formához kb. 50 gr szükséges) kb. 30 g fehér csokoládé iskolai ecset eldobható gumikesztyű A műanyag formákat érdemes első használat előtt meleg vízzel elmosni, majd ha megszáradtak, töröljük át egy vattával. Először a fehér csokoládét olvasztjuk http://masnidekoracio.blogspot.hu/p/magazin-friss.html meg és temperáljuk (ld. a Masni Magazin 4. számában, a 27-29. oldalon). Egy iskolai ecset segítségével a mikulásfigura egyes részleteit kifestjük fehér csokoládéval: a szakállát, a bajszát, a sapkán a pompomot, a sapka alsó részét. A karácsonyfa forma díszítéséhez a temperált fehér csokoládéból két teáskanálnyit egy nejlonzacskóba töltünk, a végén pici lyukat vágunk, majd tetszőleges mintákkal (csigavonal, csíkok, pöttyök, csillagok stb.) díszítjük. Ekkor megolvasztjuk és temperáljuk az ét- vagy tejcsokoládét, és a formák egyik felét jó kétharmadig megtöltjük a csokoládéval. Rápattintjuk a másik felüket, két kezünkbe fogjuk a formákat, és addig rázzuk-forgatjuk, míg a csokoládé láthatóan befedi mindenhol. A forgatást-rázást még kb. 8-10 percig folytatjuk, hogy egyenletesen kezdjen megszilárdulni a csokiréteg. Ekkor hűtőbe tesszük, ahol tízpercenként még kétszer megfordítjuk. Akkor van készen, amikor a csokoládé már láthatóan elválik a formától, nem tapad hozzá. Ez étcsokoládénál egy óra hűtéssel biztosan bekövetkezik, fehér és tejcsokoládéból készült formákat érdemes minimum másfél órán keresztül hűteni. Ha a csokoládé elengedte a formát, a körmünkkel vagy egy kés segítségével nagyon óvatosan feszítsük szét a forma két felét: amikor a forma elkezd engedni, óvatosan le tudjuk venni az egyik felét, majd gumikesztyűbe bújtatott kézzel ki tudjuk emelni a kész csokifigurát a forma másik feléből.

42

vendégrecept

Torta a Raffaellohoz
a Design Menzától
Horváth-Gallai Beatrix vagyok, két gyermekes anyuka és a Dizájnmenza gasztroblog írója. Építészként a receptekben rejlő kreativitás lehetősége és a fotózás művészete fogott meg. Elérhetőség: dizajnmenza@gmail.com

Egy könnyed téli torta, a hófehér Raffaello ízvilágával: kókusszal, mandulalikőrrel. Ehhez társul még egy roppanós kakaós keksz réteg, és egy kis frissességet hozó málnapüré. Elkészítés: Hozzávalók: Kekszes aljhoz: -250 g kakaós keksz -130 g olvasztott vaj Amarettos kókuszmousse-hoz: -300 g kókusztej -10 ml amaretto (mandulalikőr) -360 g fehércsokoládé -9 g lapzselatin -300 g hűtött tejszín -5 dkg kókuszreszelék Gyümölcspüréhez: -Ízlés szerinti málna vagy áfonya 1.A kakaós kekszet ledaráljuk, és a vajjal tésztává gyúrjuk. Egy 20 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, és belenyomkodjuk a kakaós masszát. 190°C-os sütőben 10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. 2.A kókusztejet felforraljuk, hozzákeverjük a mandulalikőrt, majd a zselatint is feloldjuk benne. Fokozatosan hozzákeverjük az előzőleg már vízgőz fölött felolvasztott csokoládéra. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, beleforgatjuk a lágyan felvert tejszínt. Kókuszreszelékeket is beleforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, és szilárdulásig hűtőbe tesszük (2 óra). 3.Ízlés szerint málna vagy áfonyapürével tálaljuk. Tipp: Raffaellokkal is díszíthetjük!

43

Torta a Raffaellohoz...

A tortatálat a Masni Dekoráció készítette.

könyvajánló
Alex T. Smith: CLAUDE VIDÉKEN / (Manó könyvek, 2012, 1490 Ft) Egy szürke és unalmas nap után Claude úgy dönt, muszáj egy nagyot kalandoznia. Így aztán felkerekedik legjobb barátjával, Bolyhos Zokni urasággal, és leruccannak vidékre. Nem is sejtik micsoda izgalmak várnak rájuk Tehénlepény asszony tanyáján, ahol aznap éppen vásárt tartanak. Claude, a kicsi dundi kutya mulatságos kalandjai ezúttal sem fognak csalódást okozni sem a hűséges, sem az új olvasóknak.

Léleltársak – SKY / Joss Stirling (Manó könyvek, 2012, 2990 Ft) Sky egy kicsit zárkózott, szorongó, tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak lenni. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül. Aztán Sky egy hangot hall a fejében... Az Ő hangját. És Zed is érti a lány még ki sem mondott válaszait. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme - a világsiker trilógia első része, végre magyarul is!

FELPRÓBÁLT ÉLETEK / Galgóczi Dóra (Corvina, 2012, 1490 Ft) Hányszor fordul meg a fejünkben, ha elégedetlenek vagyunk a sorsunkkal: ,,Bár lenne még egy életem! Biztosan boldogabb, szerencsésebb, sikeresebb lennék." Valóban így történne? Anna, a fiatal, nyíltszívű tanárnő gyakran álmodozik erről. Makacs önbizalomhiánya miatt úgy érzi, csak az élet árnyékosabb oldalán jutott neki hely. Míg egy nyáron valóra válnak gondolatai, és új női szerepeket próbálhat fel. Átéli a férfiszemeket mágnesként vonzó modell, az intelligens doktornő, az odaadó családanya és a talpraesett menedzser mindennapjait. Mosolyok és könnyek, remények és csalódások után elbizonytalanodik, vajon érdemes-e szüntelenül másra vágynia. Vagy mégis rátalálhat valódi önmagára abban az életben, amelybe született?

ÍGY SZERETTEK ŐK / Nyáry Krisztián (Corvina, 2012, 4500 Ft) Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a '90-es évek közepén otthagyta a katedrát; azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. Barátai szórakoztatására a Facebookon kezdte publikálni magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenhatezer olvasót vonzó, kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett valós, izgalmas, de kevesek által ismert hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a műveik elolvasásához. 45

könyvajánló
Andó-Tóth Beáta, Eszes Hajnal: Eketek-pekete (Manó könyvek, 2012, 1990 Ft) Egy családban gyakran okoz problémát, hogy mit játsszunk esős időben a szobában, vagy jó időben kint a szabadban, vagy hogy milyen mondókákat ismételgessünk sétálás, kirándulás közben. Azt sem egyszerű kitalálni, milyen körjátékokkal foglaljunk le a gyerekzsúron egy csapat izgő-mozgó óvodást. Egy tapasztalt, néptáncpedagógus végzettséggel is rendelkező óvónéni csokorba gyűjtötte azokat a népi gyerekjátékokat, amelyeket maga is nagy sikerrel alkalmaz munkája során. A könyvet elsősorban olyan szülőknek és pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnék tartalmasan eltölteni gyermekeikkel a játékra szánt időt.

Jaroslava Dovcová: A kötés iskolája (Aréna 2000 Kiadó, 2012, 3890 Ft) A kötés egyre népszerűbb napjainkban, nem csak azért, mert roppant szórakoztató kézimunka, de azért is, mert újra divatosak a saját készítésű holmik, sálak, pulóverek és egyéb kiegészítők. Sőt, erényei között említhetjük, hogy rohanó világunkban egy kis pihenést jelent, ha kézbe vesszük a kötőtűket. Ideális hobbi mindazoknak, akik szívesen alkotnak saját maguknak, vagy mások örömére. A kezdők elsajátíthatják a kötés alapjait, a legfontosabb tudnivalókat a fonalakról, eszközökről, valamint megismerhetnek több tucat mintát és azok kombinációit. A gyakorlott kötők számos olyan holmit és ötletet találnak ebben a könyvben, amelyek inspirációul szolgálhat a munkájukhoz. Egyszerű és bonyolultabb kötésminták leírásokkal és leszámolható mintarajzokkal. Bárki által könnyedén elkészíthető modellek: szoknya, téli kiegészítők, játékok.

Amanda Brooke-Murr Hinson: 100 Ggyöngyből fűzött csecsebecse (Aréna 2000 Kiadó, 2012, 2990 Ft) A gyöngyök tökéletes alapanyagul szolgálnak az aprócska csecsebecsékhez. Sütik, édességek, gyümölcsök, virágok, ünnepi díszek, állatok, tündérek, de sok minden más is készülhet belőlük. Ez a könyv bemutatja a fortélyokat és trükköket, hogy bárki könnyűszerrel megfűzhessen egy teáskészletet, egy vidám majmocskát, színes virágokat vagy bűbájos bogarak sorát. Lényegtelen, ki mennyire tapasztalt a gyöngyfűzés terén, mert valamennyi tárgyhoz részletes fűzési rajz tartozik, hogy leegyszerűsítse a munkát. Az alaptechnika és a különféle módszerek bemutatása mellett, minden szükséges szerszám, alapanyag és kellék leírása is megtalálható a könyvben. Sok-sok ötlet arra, hogyan használjuk fel az apró gyöngymunkákat díszítésre, ékszerként és kiegészítőként.

46

olvasnivaló

Karácsonyi másnyi
Így november végén már állítólag illik karácsonyi hangulatban leledzeni, ha máshogy nem megy, hát egy kis forraltborral hamar kortyinthatunk az ünnepi mámorból. Ebben az állapotban pedig úgy hírlik, hogy az ajándék vásárlás is viszonylag laza, esetenként mókás cselekedet. Hangulatfokozóként ott vannak még az utcai fénydekorációk, lámpaoszlopot és faágakat beborító füzérek, és hát szerényen be kell vallanom, hogy a szerencse lányaként újdonsült otthonomban, a határon túl, ezeket a csudálatos díszeket egész évben élvezhetem. Gondolhatnánk, hogy a lustaság fagyasztotta/olvasztotta oda az égőket az örökkévalóságnak, netán az igénytelenség vádja is csendben megfogalmazódik bennünk, de akkor a kis égők a fejünkben is felgyulladnak, hogy hát persze!!!! Az ortodox karácsony csak januárban jő el. S akkor már tulajdonképpen úgyis egy új évben vagyunk, minek duplán dolgozni, s az egészéveskarácsony eszméje –legalábbis dekorációs szinten – ezzel legitimálva is van. És miközben ezen morfondírozom, tudatosul bennem, hogy mennyire is más a karácsony ebben az újdonsült otthonban. Ott, ahol a nincsenek boltok, nemhogy kirakatok. Van ellenben legendásan híres piac, kisközért, meg kenyeresbódé. Van még csend, földutak, a csendnek néha feleselő Lada -és Zilzaj, füstölgő kémények és az iménti, szintén füstölgő autók, sötétben, sötét ruhában bicikliző helyiek, és zseblámpával gyalogszerrel közlekedő betelepült én. Aki olybá tűnik, hogy ennek az újdonsült otthonnak köszönhetően, idén kétszer is átélheti a karácsonyt. Ott, ahol az ajándékozásnak más a mértékegysége. Nem okostelefonban, xboxban vagy táblagépben mérhető, főleg pedig nem ez mutatja a szereteted nagyságát. Ahol nem az idegeskedés, a türelmetlenség, az egymás tiprása a november-decemberi menü. Hanem inkább egy „jóú” szó, eltrécselt receptek, örömteli készülődés, és őszinte kedvesség a betelepült idegen felé, hogy ne érezze annyira egyedül magát a családjától távol. Talán a boldog karácsonynak ez a titka, sok szeretettel küldöm tovább Kárpátaljáról!
sofi http://polihiszterika.blogspot.com/

1. Wham! - Last Christmas

zene

Karácsonyváró

meghallgatom http://www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI

zene.zene.zene

2. Bill Nighy - Christmas Is All Around meghallgatom http://www.youtube.com/watch?v=g7Q_bq07GVs 3. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You meghallgatom http://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY 4.Coldplay - Christmas Lights meghallgatom http://www.youtube.com/watch?v=z1rYmzQ8C9Q 5. Elton John - Step into Christmas meghallgatom http://www.youtube.com/watch?v=9Fjik78LapA 47

promóció

Békés, meghitt, csillagokkal teli pillanatokat kíván a Csillagvilág!

Eredeti Starlightz papírcsillagok

KUPON
-15% minden 10.000,- feletti vásárlásra a Csillagvilág http://csillagvilag.viltor.hu/ 16-ig! webáruházában dec. Kód: MASNI_CSV0001
A kedvezmény a szállítási és egyéb díjakra nem vonatkozik!

http://csillagvilag.viltor.hu/ www.csillagvilag.hu

www.facebook.com/Csillagvilag https://www.facebook.com/Csillagvilag

MASNI DEKORÁCIÓ
Gyere, csatlakozz!

BLOG FACEBOOK
http://www.masni.com/ https://www.facebook.com/masnidekoracio

FRISSLEVÉL
http://blofeliratkozás itt! gspot.us4.list-manage.com/subscribe?u=e66b53238125f4a0064334dab&id=6b66d3c92c

Magazin
http://masnidekoracio.blogspot.hu/p/magazin-friss.html letöltés itt!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful