You are on page 1of 8

VKHB 1011 KUMPULAN LATIHAN KELANASISWA MALAYSIA

(ISTIADAT PENGAKAP)

• Patrol bertugas memastikan semua peserta perkhemahan berkumpul dalam bentuk ladam kuda.ISTIADAT MENAIKKAN BENDERA • Patrol bertugas melipat bendera pada tiang bendera dilakukan selepas pemeriksaan pagi. ISTIADAT MENURUNKAN BENDERA • Dua orang dari patrol bertugas dalam istiadat menurunkan bendera • • Hormat diberikan pada bendera setelah tiba di tiang bendera Seorang dari peserta membuka ikatan bendera dan seorang lagi meniup wisel dengan 1 tiupan panjang Semua peserta dikehendaki berhenti melakukan sebarang aktiviti dan berdiri dengan tegak setelah dengar bunyi tiupan wisel Tiupan wisel kali kedua dibunyikan menandakan bendera telah diturunkan dan semua peserta boleh menyambung aktiviti masing-masing Kedua-dua peserta bertugas membuka ikatan bendera dan lipat dengan kemas Bendera diserahkan pada pemimpin bertugas • • • • . • Setelah semua patrol dalam keadaan sedia dalam ladam kuda ketua patrol bertugas menjemput semua pemimpin.

“DOA” .PEMIMPIN memberi arahan “AP” . Ketua Patrol Betugas keluar ke tiang bendera. -PEMIMPIN memeriksa Pakaian Seragam.Yang beragama Islam mengangkat tangan utk. Lantas menarik tali bendera Selangkah ke belakang dan memberi HORMAT (#TIDAK KIRA BENDERA BERKIBAR ATAU TIDAK) * Petugas balik ke posisi asal. DOA . 2. “ NYANYI LAGU NEGARAKU & NEGERI" 3. -PEMIMPIN memberi arahan “AP” utk urun tangan.ISTIADAT PENGIBARAN BENDERA Pemimpin Memberi Arahan: 1. “ BENDERA!!” * * Semua mengadap bendera.Manakala Pengakap Bukan Islam tunduk kepala dan berdoa mengikut Agama masing-masing. .

KEDUDUKAN LADAM KUDA (BILANGAN PESERTA YANG BANYAK) KEDUDUKAN LADAM KUDA (BILANGAN PESERTA YANG SEDIKIT) .

seseorang pengakap kelana akan dibawa ke hadapan Krew Pengakap Kelana oleh seorang pengakap kelana yang menjadi penganjurnya.Penasihat Pengakap Kelana (PPK) akan berdiri menghadap dan memanggil nama calon berkenaan dan berkata: PPK : Adakah anda datang ini dengan haja menjadi seorang pengakap kelana dalam Persaudaraan Pengakap Sedunia kami yang luas? Calon :Ya. PPK :Adakah anda faham “BERKHIDMAT” itu bermakna bahawa anda pada setiap masa akan bersikap baik budi terhadap org lain dan dengan seberapa daya upaya akan menolong mereka. PPK :Kefahaman kepada perkara-perkara ini adalah penting.walau dalam keadaan yang kurang menyenangkan hati kamu.saya.Saya dengan ini menjemput anda memperbaharui ikrar (atau “melafazkan” ikrar jika calon itu bukan seorang pengakap) Persetiaan Pengakap.dan anda juga tidak mengharapkan apa-apa faedah daripadanya? Calon :Ya.ISTIADAT PELANTIKAN PENGAKAP KELANA Setelah selesai dan cukup persediaan.Ingat bahawa anda dengan ini diharapkan .saya bersetuju.Semua pengakap bersedia dalam pakaian seragam penuh.

Pentauliahan selalunya diberi kepada pesuruhjaya-pesuruhjaya pengakap dan juga pemimpin-pemimpin pengakap 3.pentauliahan pesuruhjaya pengakap negeri-calon dikehendaki bersumpah : menjalankan tugas. ISTIADAT PENYAMPAIAN TAULIAH 1.sudah berkebolehan menafsirnya bukan sebagai seorang Pengakap Kanak-Kanak tetapi sebagai seorang Dewasa. Calon yang menerima pentauliahan akan membaca persetiaan 4. Contoh. Calon menandatangani pentauliahan .PPK berjabat tangan dengan calon dan memakaikan epolet atas bahu Pengakap Kelana. 5. dan lain-lain lagi. 2.saya percaya anda mematuhi Persetiaan itu. Calon : (Melafazkan Persetiaan Pengakap) PPK :Atas kehormatan diri anda. Selepas itu. Penyampaian tauliah selalunya dilakukan untuk menyampaikan sijil tauliah untuk seorang pengakap menjalankan tugas. akta rahsia rasmi.

mengandungi lima peringkat yang progresif berakhir dengan penganugerahan Manikayu. Sama-sama berjabat tangan. Majlis yang sesuai untuk penyampaian ini ialah Mesyuarat Pemimpin. 2. Penerima akan tampil berdiri di hadapan Pesuruhjaya dan melafazkan Persetiaan Pengakap. Pesuruhjaya menyarungkan Manikayu ke leher Pemimpin 3.CARA PENYAMPAIAN MANIKAYU DIJALANKAN 1. Perhimpunan Tahunan atau Perjumpaan Tahunan atau Perjumpaan Kumpulan dan hendaklah dilakukan oleh Pesuruhjaya Negeri atau Daerah. Semua pemenangnya adalah menjadi ahli dalam Kumpulan Gilwell Park Yang Pertama dan akan memakai Skaf Gilwell dalam majlis yang sesuai. pemimpin memberi hormat dan balik ke tempatnya ISTIADAT PENYAMPAIAN MANIKAYU Latihan Kepimpinan. . Manikayu hanya boleh disampaikan apabila mereka yang berkenaan memakai unifom.

Setelah selesai. Kemungkinan berlaku dimana Pesuruhjaya itu bukan pemegang Manikayu. dia hendaklah memakai Manikayu itu dahulu sebelum disarungkan ke leher penerima. dia hendaklah menyerahkan sahaja Manikayu dan Sijil serta mengucap tahniah kepada peserta. . sambil memberi kata-kata nasihat dan pesanan sebagai perangsang dan hubungan peribadi. Pesuruhjaya hendaklah mengucap selamat datang kepada penerima masuk menjadi ahli dalam Kumpulan Gilwell Park Yang Pertama.Jika Pesuruhjaya berkenaan seseorang pemegang Manikayu.