Masline

Opis
Svaka pojedina maslina je kombinirani preparat od najboljih djelotvornih tvari, poput višestruko nezasićenih masnih kiselina, vitamina i elemenata u tragovima. Osim u sjemenkama, jezgrama i klicama nigdje se ne može naći takvo bogatstvo visokovrijednih sastojaka, kao u maloj maslini. Masline se uzgajaju po čitavom svijetu, u toplim, sunčanim zemljama, gdje nema mraza. Ne treba daleko putevati, kako bi vidjeli tipični krajolik maslina: u Toskanu. Masline se uzgajaju u čitavom sredozemnom području, jednako kao i u sjevernoj Africi. Naročito značenje masline proizlazi iz njenog bogatstva uljem, točnije rečeno: iz bioaktivne mješavine različitih vrsta masnih kiselina. Plodovi veliki otprilike 2 cm nakupe tokom dozrijevanja i do 25% ulja. To je i razlog relativno visokoj kalorijskoj vrijednosti maslina, jer otprilike 73% ukupne energetske vrijednosti proizlazi iz masnih kiselina. Prednost: već samo nekoliko maslina može utoliti glad. Masline u salati ili tijestu od povrća smanjuju količinu hrane koju ćete pojesti. Zvuči paradoksalno, ali ipak je istinito: premda su masline jako masne, pomažu kod mršavljenja (što inače vrijedi i za avokado). Gdje god se u prirodi pojavljuju masnoće, prisutan je i vitamin E, kao zaštitni i imunitetni faktor protiv slobodnih radikala, koji često razaraju izuzetno osjetljive esencijalne masne kiseline. Vitamin E štiti i naše ćelije, ali prije svega sve žlijezde, posebno grudnu žlijezdu Thymus, "glavni centar" naše mladosti. Bez vitamina E, ova bi se

Porijeklo

Mediteranski plodovi čvornatih, srebrnastih maslina često se poslužuju uz aperitive ili razne vrste salata.

Djelotvorne tvari

Masline u kuhinji Masline idu uz svaku salatu, i sastavni su dio svake tacne s hladnim jelima. Veliki crni plodovi dolaze iz Grčke, i to iz krajeva oko Kalamate na Peloponezu. Masline, čitave ili narezane na komadiće, upotpunjavaju sosove od paradajza ili vrhnja. Pripremljene kao krema, odličan su namaz za hljeb.

Liječenje maslinama
• • • • • • jačaju srce ublažavaju bolove uzrokovane upalama pomažu pri smanjivanju tjelesne težine zaustavljaju prijevremene procese starenja, djeluju podmlađujuće jačaju imunitet štite sve žlijezde koje proizvode hormone

Masne kiseline - sredstvo protiv bolova u našem tijelu
• Hladno presano maslinovo ulje sastoji se od 20% zasićenih i 80% nezasićenih masnih kiselina. Otprilike jednu desetinu od toga čine najvrednije masne kiseline - esencijalne, (životno važne), koje naš organizam ne može sam proizvesti, nego ih moramo obavezno unositi kroz hranu. Upravo te kiseline čine masline toliko vrijednim. • Esencijalne masne kiseline izuzetno su važne za zaštitne opne svih naših tjelesnih ćelija, a prije svega za zaštitne membrane tzv. mitohondrija u ćelijama, mikroskopski sitnih energetskih ćelija, u kojima se proizvodi tjelesna energija (jedna zdrava ćelija srčanog mišića ima ih otprilike 1000). Ako bi u ishrani nedostajalo ovih masnih kiselina, smanjio bi se broj mitohondrija, i u roku od nekoliko dana došlo bi do smanjenja radne sposobnosti.. • Esencijalne masne kiseline imaju posebnu ulogu u proizvodnji tzv. prostaglandina. Ovi hormoni tkiva odgovorni su za upale, otoke, svrabež, glavobolje i bolove u živcima, alergije itd. Različite esencijalne masne kiseline proizvode pritom različite tipove prostaglandina. Na primjer, arahidonska kiselina (prostaglandin E2) koju sadrži meso, vrlo često dovodi i do neugodnih i bolnih neželjenih pojava. Sredstva protiv bolova najčešće djeluju tako, da sprječavaju nastanak bolnih prostaglandina E2. Prelaz na masline ili druge biljke bogate mastima, stimuliše proizvodnju prostaglandina E1, koji ublažava i liječi upale i bolove.

Ljekoviti recept Svježi sir s maslinama Sastojci za 2 osobe

250 g nemasnog svježeg sira 20 maslina Baguette
Priprema

Masline razrežite, odstranite košpice i pomiješajte sa svježim sirom. Poslužite uz kriške baguette.

mala žlijezda, smještena iza grudne kosti, smanjila, čime bi se ubrzao proces starenja. Crne i zelene masline mogu se nabaviti u različitim veličinama. Možete ih nabaviti u staklenkama u ulju, a preporučljive su i masline u slanoj otopini ili u sirćetu.

Kupovina

Priprema
Bez obzira jesu li pripremljene kao dio salata, ili ih jedete same ili uz povrće, tople ili hladne: masline su uvijek zdrave.

Upozorenje
Nema upozorenja.

Kuvajte s maslinovim uljem Najbolje maslinovo ulje dolazi iz Italije - zavisno o kraju iz kojeg dolaze, okus im varira od blagog do voćno-kiselkastog. U vašoj bi kuhinji svakako morali koristiti hladno presano maslinovo ulje. Maslinovo je ulje otporno na visoke temperature, zbog toga je prikladno za pečenje. Zbog finog i karakterističnog okusa, najbolje ga je koristiti kao začin za salate i ostala sirova jela.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful