NEX PAGE

NEX PAGE

-16-

kan va tam sawt ve, tun laia Beer pawh in lo nula chu up- to- dat lo tak a ni an ti! So Sorry!! Famkim lohna khawvelah hian famkim ve phet tumin theihpaling kawh ka chhuah, a teuh lo lutuk, ar ha kan ti tim ang tih a hlauhawm zawk. Kan famkim tumna chuan a ni lo lamah min hruai penga ka tih theih ti ve thei lo chu “ Ka kid No! an ni a, ka tan hlawkna awm hauh si lovin an chunga lengah ka inngai, ka thiam neihte leh ka thiltih ve theih chhun chu mite chal delh nan ka hmang kan z-a-k hnu hnawh. Khawtlang leh Kohhrana inhman hi a tha full tops. Mahse mahni thiltih that hriat viau leh mite chhun nana hman fo hi a tha ber kher lo mai thei bawk. Kan thiltih that hmanga mite kan chhun dawn ai chuan tih that nei chuang lova awm mai mai khan mi rel a hlawh tlem zawk. Mi tinten khel lova kan tawn theuh chu chhiat ni that ni a ni. Tun lai hun harsa-ah chuan kan inlawm a ni ber tawh. Mahni chhungkaw pawimawh lovah chuan hun khawhral hian chhungkua a nghawng. Kan economic-in a hril tlat. Mi kan lawm loh fo chuan miten min lawm ve duh lo mai thei bawk. A bikin chhiat niah mawlh hian ! Tin, kan insawngbawl ( inrelbawl) dan pawh hi a hautak mang e. Thi tur pawhin thih hnu piah lam ram tan chu sawi loh he leiah pawh inbuatsaih lawk a ngaih hmel. A hautak lo zawng zawn thiam a va tha ve, ruang ni a kan sa lei zo zai hi ( sa lei kher hi a tulna hria in awm em?) a tulna ka la hre pha lo, val mawla hian!! khaw chhungmite leh khaw hnai vai tak takten chaw ei ve mai kan ching phei hi chu sim hmaka, bansan tlak a ni. Uai!! kha kha a ni mai, thu ziak ka thiam lo ka tihsa reng kha! hei vang hian a lawm, aw.......a har ka ti mang e ka tih!! ............................................ MUT HUN TAM MAMAWH
Zan kan muthilh hun chhung hi darkar 7 tal a tling tur a ni. Mut kham lo chuan anghawng a pawi hle a. British mithiam rualten an hmuhchhuah chu, zanah darkar-7 mu hil lo chuan, rilru hlim tak leh phur takin hna an thawk thei lo, an thin ur hma a, tihsual palh an ngah bik tih an hmu chhuak. Tin, zanah kham taka mu mite chuan thisen sang/ thlum, zun thlum, lung tha lo leh thau lutukte an vei har bik tih an hmu chhuak thar a ni. ( jrefrmhtvif; 20.4.2011, p-7)

 

Editor : Lalrochhara Joint Editor : Laldingngheti Board member-te : 1. Rothangpuia 2. Lalthankhuma 3. C. Johana Estd. March 2010 4. Suithanga Vol. 2 No. 14
Editorial

Copies 400 2011

Tau thla ( April )
A Thar Vel Vek E

Thal ni sensa tuar lovin thing tin hnah a til zo va. To ruah a lo tlak meuh chuan hnah no thar dangin a thlak leh ta. A hring dep mai a, khaw hawi a nuamin mit men a ti hahdam a, khawlum tawrh pawh ati ziaawm hle mai. Khawvel suala tlu tawh chhandam tura lo kal Lal Isua’n a zin kawng zawh zova mihringte nun thar a pek lehna champhaphak a lo thleng leh a. Biak in tinah hlim leh lawma zai thawm hriat tur a awm reng bawk a. Kum kha leh chen sipai rorelna hnuaia awm thinten zalenna changin mipui rorelna sorkar thar a ding ta bawk. Bawih ni lo tura chhuah mipuite hian zalenna kan hmangthiam lovang tih pawh hlauhawm tak a ni. Hlim takin KUTPUI kan hmang zova, tun hma zawnga ( jrefrmwdkif;&if;om;vl&Idif; ) Lushai inti thinte khan Mizo nih kan duh zawk thu lungrual takin kan thlangaupui a “chi bil hnam bil ni lovin mizote sawina a ni” an tih thin pawha lungsi taka kan amen theih si loh kha, tunah chuan sawi tur dang a awm ta lo ve, mizo kan mi zo ta. “Mizo kan ni a lawm, kan hlim ang chu” tih chiah kan hmabak ta. Aw le, mizote tan chuan ENGKIM MAI HI A THAR VEL VEK mai a ni. ................................................

-2-

INTIH MUALPHO Thlirliana Thlarau mite aia mineinungte anchallanna he tualcharah hian, i mihringpuite khawsakzia chhiarin i ringkha han fan vel teh! mualpho lo hrama, mite âk ruala âk ve theih tumin, kan phak ve chin leh kan theih dan danin, kawla ni chhuak chhiarin ni kan leng hlawmkhawm a. Sual ngampatna he khawvelah hian, nun thuk tak neite chu lo awm ve bawk mahse, kan aw tluk rinna nei lo hi mi tam ber kan ni ang. Kan intithiam angin thu tluantling pawh kan sawi hlei thei ta lo a, a hla zawk a mite nen erawh kan intih thiam ang lawi si!. Thenkhat te phei chuan kan inthlakhlelh loh vang nge palte chu sang takin kan ping vel thul! Ih e, ze tha lo tak mai, mihring ta bik a inngai tlatte hi kan awm lehzel a, chung mite chuan mite dikna chanvo te phei chu an hre thiam thei lo reng reng! Pu Winston Churchill-a ve thung chuan " Vawk kan ngainatna chhan ber chu ngiltaka mi en hi a ni, min hmu sang chuang lova min hmuhniam hek lo," alo ti ve daih a ni awm a sin! Intihmualpho maw kan sawi dawn? Ni e, keimahni avang leh anmahni avanga intihmualphona hi maw le! School naupang Class lama inthlen mualpho a leichhia inchawitir zek te, nula/ tlangval hmaa zaktaka insiamte, naupang dawrawm te te thleng hian zak taka insiam hi tu a te mah hian kan duh lo. Naupang te phei hi chu an noin an na hma em em a . Mitin hian mahni "englo" thenna lam kan nei theuh va, mahni duh dan thu mai a mipui hmaa innawrchhuah tum ngawt te hi a tha ber kher lo mai thei. Soviet Union a keh a, ram bung te te an chhuak a, tah khan Scientist tam takte chu an hna a thlawn ta si a, thildang thawk thiam an haichham, an tia nih kha. Mi chenbeh, mi tlawm te te, mi hnuaihnung leh pachhe tak an nih vang ngawt khan timualpho suh, anni khan hachang thial khum bak tih theih neilo mahse, a tha lo zawngin an hre rei viau thin che a nia, A reng thuah mite chunga rilru natna leh mualphona namenlo thlentu chuan, rilrunatna nasa taka chhar ve ngei ang. Mizoram mithianghlim, Thangbawnga chu kum 1870 vela maite khua a piang a ni. Thingsai khuaah pemin chhim lamah a awm hlen. An thenawmpain an buh a ru lai aphawka,

-15-

Aw, A Har Ka Ti Mang E
Vantei Pa Eng chu maw har i tih? E, le....... lehkha ziah hi! kan editor-in min sawmna zahawm tak chu puitlin hram tumin theihpalingkawh ka chhuah, ka hlawhchham fo reng a ni. Min sawmtu chuan siam thatna lam hawi a duh, ka tlin lo, keimah te reuh pawh hi siam that ka ngai, ka fate pawh ka enkawl hneh hek lo, khawtlang nun emaw mi fate siam thatna lam hawia thu ziak tum chu kei ka tan chuan.......aw, a har mang e! Nei ve tawh se kan tih reu reu, pu man tur leh a zana senso tumtu tur pawh awm sa vek ( hming nalama sign hnan thlanp a ni) ka thianpa oh ZLT-a hnenah chuan Ainawn-in min sawmna chu “ tun lai natna” thupui hmangin ka chhang ang ka ti ve ringawt. Engtin nge ka tan dawn? a eng chu nge tun lai natna, engtin nge a hmawr kan bawk ang? zawhna hlir a ni. A chhanna chu “ Ka hre No”. Ka rilru chuan veivahna min tiawlsamtu “bike” ka lo puh thlu thuai. Thil eng pawh mai hi amahin a chhe ngawt lova a sual hek lo. A hmangtu-ah a innghat hle. Bike pawh hi kan hman thiam loh avangin kâ pawh chhawn hman lova liam ta sawi tur an kat nuk ta mai. Ngamtu nei lo ang mai a tlan puat puat, mahni thawh chhuah a nih loh vanga ren lo fahran, kuhva khawr hnih khat lei tura petrol ren lo tak, kawng kawi thlen dawn a speed down pawh tum thak lo, kawi thlen dawn a signal ( kawina lam tur hriattir) leh horn hman tum thak lote leh emergency pawh ni si lova, chak fahrante avang hian tun lai natna hi a hluar ta em, a ni lawm ni! te ka lo ti rilru ve thuai thuai. Kan hmuh leh kan hriatte anga tih ve kher tum hi nun titawitu leh hmasawn lohna min thlentu a ni thei fo. Tun lai chu Han Khawpui leh a chheh vel Korea- in min run, min hneh ngei e, kei ngei pawh hi! Inkhawm hlamchhiah thak leh zan tai rek thleng menga en, zing tlai fahran a tho phak chuap, biak ngam loh khawpa tum, a pawi kan sawi hrep ang maia min melh ta emaw tih mai tur hi kan tam sawt mang e. Kan film em vang hian a ni ang em? Hmeichhe zu in

-14-

-3-

Mizo hnam nun leh ziarang lanchhuahna kutpui ah hian Tahan Group hrang hrang atang te, Children Home atang te leh Kalay leh Kabaw a mizo awmna khaw hran hran atang tein Mizo hnam lam mawi tak tak an rawn neih theih avangin mit an ti tlai hle. Kan ram mizo zaithiam tak tak ten kutpui zaiin, min awi dup dup bawk a, beng an ti tlai hle bawk. Tin, Tahan nula thlan chhuah te chuan feshion show hmangin kan tet bik loh zia an rawn lantir bawk. Pu Thuamchaka tupa Machhuana’n a chaknate a thiam te, entirna a nei bawk a, kan changtlung hle a ni. Chuan maw! Tahan ‘D’ group-in kum 1300 atanga 2011 inkar mizo inthuam dan , hmuhnawm tak an rawn lantir khan pipu nun leh thangthar nun min hriatchhuah tir a ni . Kut a ropui hle. Aw le mizo te hian chapchar kut kan hmanna hi a rei ve tawh viau va kan pi leh pu te lo hmang hmasa te chuan hlimna kutpui angin an hmang deuh ber a, hun a lo kal zel a, hlimna kut mai ni lovin mizo nun lanchhuahna hun tha takah an rawn hmang chho leh a, hun alo liam zel a, tun hun hmang mektute chuan hlimna leh mizo nun lanchhuahna mai bakah mizo hnam min phuar khawm/suihkhawmtu, chapchar kut ropui tak a lo ni ta tih kan sawi tum tak chu a ni. Engpawh nise, tun tum program leh ruahmanna chi hrang hrangah khan thil tih dik lo leh felhlel deuh pawh a awm ngei ang mah se, a neitu theuh kan ni a,, vuihmui pu lova in sawisel mai lovin, dawh theihna nena in fin chhuah zawk turin kan insawm a ni e. A tawp ber atan chuan mizo hnamin hma a sawn zel theih nan lungrualna nena thawhho tanrual a pawimawh hle mai. Chuta, min phuarkhawmtu atan chuan mizo te kutpui chapchar kut hi Pathianin mizo hnamin min dinchhuah tir nan hmanruaah hmangin min buatsaih sak niin ka hria. Chuvangin Pathian hnenah lawmthu awm rawh se.

"E thenawmpa, min ngaidam rawh, heti anga thenawmpa buh ru khawpa kan lo dah che chu kan va sual em kan thiam loh a ni, min ngaidam rawh duhtawkin phur rawh", a ti e, an tia nih kha. A pipu thenin mineinung an lo chhuak zela, kan thil neih dante chu a eng kawng pawh chu nise, Kohhran leh khawtlang mamawh an phuhruk chuan kan ngaisang ta mai a. Ropui zawk nih duhna lah hi mihringte pianpui rilrua awm sa a lo ni vei nen. Lenin an, " A chhan a that phawt chuan mi tamtakin pahnih leh pahnih belh hi pali ani love an ti duh mai ang" a lo tipek ani awma, ngaihtuah chet chet tlak a ni. Tunlai nun thangthar nun nen hian a intu hle mai lo maw? Engpawh khawpawh chu lo nise, mite thinlaia riak reng thei khawpa mite chhipchhuah hi tih loh chiah ngai tlat thei ila, namen lova intih maulpho ngat phei chu rilru ana a, rilru hliam hi chu hliamdang ang lo takin a dam ve thei lo, tih hi i hre tlat ang u. ..........................................................

Zofate leh Science
Ro Ding Liana (Dinga) Tahan ‘D’ Hmanlai Mizo pipu te kha anmahni tawkah science hriatna chi hrang hrang an lo nei a. Anmahni chuan science an thiam tih reng an inhre lovang. Zirna pawh an kai hek lo. Mahse thil hriatna tak an lo nei a. Tuibur an han siam dan ringawt pawh hian an ngaihtuahna thluak chakzia leh duai lohzia tilangtu a ni. Tin, tuibuhdengkhawl te, puanbu chi hrang hrang, arsi chhiar dan nalamin an lo nei thlih thiah a. Entirnan: Chohreivung, Dingdinpuantah, Siruk, Chawngmawii leh Hrangchhuana, Simeikhu, etc. Nikhua en dan te, thli leh khuakhen dan tur te, tam tla tur te leh thil danglam tak lo thleng tur te hriatna tak neiin van boruaka chhinchhiahna chi hrang hrang hmangin an nitin hun an lo hmang thin a ni. Mihring nunphung leh mizia inchhui dan te, tih tur leh tih loh tur te nalamin tawngkamin an lo inzirtir thin a. Kan pipu te khan eng emaw ti takin science hriatna thuk tak an lo nei tlat mai. Sap Missionary te khan tunhma kum tam tak ral ta-ah khan heng mite hi mi ropui tak thlahte an

.....................................................

-4-

-13-

ni thei hial awm e, tiin an hmuh dan an sawi fo thin. Engpawhnise science thiamna hi Zofate ngainat zawng tak niin a lang. Zofate kawt kaiah Kristian sakhua a rawn thlen phat atangin science thiamna chu an hmabak lian tak a ni tan nghal a. A chhan chu Kristianna leh Science hi thil kalkawp tlat anihna lai a awm a. Kristian thenkhat dang te tan erawh thil inkalh a niin an ngai thung a. A kalhna lam chhuitu tan a inkalhna tam tak hmuh tur a awm angin, a inkawpna lam hmutu tan thil kalkawp tlat anih tam tak sawi tur pawh a awm ngei ang. Thangthar ten kan nitin nun vawngtu kan sakhua hriatna hi rilru zau tak, fel tak, fimkhur taka kan kalpui thiam a pawimawh hle dawn tan niin a lang. Kum zabi 18 chho atanga science lama harhna (Age of Enlightenment) in khawthlang (West) a run tawh a. England-ah Industrial Revolution a rawn intan a. khawtlang Missionary zawng zawng deuh thaw te kha he society hnuai atanga rawn chhuak te an nih hlawm avangin zirna education hi an mission ralrel hmanrua ber pakhat a ni a. Mission school reng rengah chhiarkawp (Mathematic) leh Science hriatna lam te, lehkha dang te an zirtir chamchi a ni. Colonization khan Science lam thiamna hi khawi hmunah pawh a rawn kalpui ta zel a. Helai thil mak tak pakhat awm chu Indopui pakhatna hunlai khan mi tam tak ten an beisei mek Science thiamin khawvel a tihhmasawn mek laia science thiamna chu indona hmanrua, mihring nun tam tak suattu a han ni ta mai kha Swiss Reformed theologian hmingthang Karl Barth-a khan a rinna a thlakthleng hial phahna a ni a. Science thiamna te chu a hmu khawlo zova, a theology sukthlek pawh a danglam dawrh ta a ni. Mahse a hnawl fithla bik hauh lova, a thil uar zawk erawh “Isuan min hmangaih ka hria, Bible-in min hrilh si a” tiin a nitin chu a hmang chho ta a ni. Hriatna lo pung zel chuan thil mak tak a rawn hai lang ve thung a. Kum zabi laihawl (Middle Age) hun laia Science lam mithiam, Galilio pawhin Bible a venhim duh luata Kohhranin hrethiam lovin an leh hnawhchhuah hial a. Heng Bible changte, Sam 91:1; Sam 96: 10; Sam 104:5; Thuhriltu 1:5 thu-ah te hian “Ni pawh a lo chhuak a, tin a tla leh a” tih te hi ani chuan Ni (Sun) khian khawvel a hel nilovin kan khawvel (Earth) hial Ni khi a helkual zawk a ni tiin Heliocentrism (Lei lam atanga Van lam thlirna) a

chu chakna tih chu thupuiah hmangin hun rei tak atang tawh khan hma an lo la a, khaw tina hruaitute kut committee-ah kan tel deuh vek a, lung a rualin mizo culture mizia tihlanna hun tha a ni tih hre rengin mizo hnam chu mawi taka a par chhuah theih nan kan koah mawhphurhna awm apiangin hlen chhuak ngei tura tan kan han la dial dial te kha a lawmawmin a ropui tak zet a ni. Chuan, kut committee pui chuan sub. committee hrang hrang a din a, mahni mawhphurhna zawn theuhah phur tak leh thatho taka hma kan han la sung sung te khan mizo tlawmngaihna chhawm nungtu kan nih zia a lang chiang hlein ka hria. Tahan group hrang hrang atang te, khaw hran hran te leh Children Home atangin chapchar kut a hnam lam entir turin thla khat chuang deuh thaw, chhun zana lam kan han zir tluk tluk te khan mizo hnamte chu lungrualna zion-ah kan inchhung khawm a ni tih a lan tir a ni. Tin, Feshion show a, inlan turin group hrang hrang a nula thlan chhuah te chuan tunlai hmasawnna rahbi remin, pheilai khaiin ngawrh takin an lo zir tluk tluk bawk. Rimawi leh zaithiam te pawh inbuatsaihna hnuaiah enlawkna tha tak an lo kalpui ve mek bawk a, rawl thar zawkte pawhin tunlai thangthar lam entir ve tumin hun an lo hman hlel ve bawk. Mipui mimir alian ate in rampum huap chapchar kut hmang ngei turin kan inbuatsaih tluk tluk a nih ber kha. Chuan le.. chapchar kut a lo thleng ta mipuiten nghak hlel taka kan lo thlir chu a hun March 30-31, 2011 chu a lo thleng ta. Thutna chang ngei tumin hma takah kan thuam neih tha ber bertea inthuamin kutpui hmang tura phei lai kan han vawr siau siau mai a, kan hlim hmel leh nui ri te chuan Han khawpui a thang khawk a ni ber mai. Mizo thuam mawi tak tak khan chapchar kut hmun chu pangpar huanah a siam zo ta em ni tih mai tur a ni. Sorkara hotu ten kut tual zawlah Ribon leh Balun hmangin kutpui min hawn sak hnuin a chhungah lut nghalin a chhung program chu kum 2011 kutpa Pu Lalmura’n urhsun takin hawnna a nei ve leh a, Rev. Lalngilneia’n kan hunte Pathian hnenah hlanna a neih hnuin tan nghal a ni.

-12-

-5-

an tlakchham vang a ni. Hei hi inhruaina lam ( Leadership) aiin a hna ( ) kan ngaipawimawh zawk e, tihna a ni a, an mawhphurhna an hlen thei ngai lo angin pawlho thanmawhna bawk an ni zawk. (b)Intihderna avang- Pawlho kalhmang tura remfelsa ( Stretegy) pawm ang leh hria anga intilang- Mithiam leh hausate chu thlantlin an ni deuh chawk- An mawhphurhna tak an hlen thei ngai lova, pawl- Hnam mawhbawk an ni zawk. (c)Duhamna hi milem biakna- pawlho emaw hnamin emaw association emaw engpawhin hruaitu ruatin thlang mah ila mite fak leh chawimawi duhna te sum leh paia hlawkna um duhna te a lo chhuak fo thin. Mahni mawhphurhna tak hlen lawi si lovin pawl dan, hnam dan leh association dan an palzut a, mipui lawm zawnga tih tum a, chu mi phenna eiruk phet tum hruaitu an lo chhuak tuam tuam hian pawlho, hnam nun a tiderthawngin a tinghet lo thin- Thanmawhbawk an ni. Chuvangin hruaitute chu hnam emaw pawlho emaw thanmawhbawk an nih theih angin a thlang tlingtu mipuite mawh pawh eng emaw chen a tel a ni. A hausa sa, Degre nei sang sang, a huai huai leh inpawngnek chak nazawng thlan mai chin loh a tha. Kan sakhaw nun a thata hnam a ropui theih nan hma la thiam( Right leader) kan thlan thiam a pawimawh kan zain mawhphurtute kan ni e. .......................................... KUM 2011 CHAPCHAR KUT KHA ! Rothangpuia Kum 2011 March 30-31 kan ram pum huap chapchar kut Mozote kutpui chu Tahan Mission veng Centenary hall-ah ropui taka hman a ni a. Sorkar department hrang hrang a hruaitute kan sawmna ngai pawhmawh a, an hun hlu tak hmang a, kut min rawn hlutpui avangin kan lawm a. Tin, MRTV-4 hruaitute pawh kan sawmna angin mizo hnam nun ram dang mite pawhin an lo hmuh a, an lo hriat theih nana min pho chhuah sak turin Video min laksak avangin an chungah kan lawm hle bawk. Aw le kumin rampum huap chapchar kut tihlawh tling turin kut committee te din a ni a, kan hotu an lungrualin thawhhona kawngah tanrual

defend a. A ziaktu ten lei lam atanga thlira ziak a ni a, a dik lo hran lo naa mahse anihna takah chuan Ni a awm mai mai a, khawvelin a hel zawk a ni tiin a tang a. Kohhranin chu chu dik lo tiin tuna kan tar chhuah Bible changte hmang hian zirtirna dik lova an puh phah ta a ni. Mahse science finna lo sang zel chuan tunah erawh fiah takin mi zawng zawngin kan pawm ta thlap a. Sir Isaac Newton-a te angin an science thiamna te chu Pathian ropuina leh thiltihtheihna tarlangtu anih phawt chuan a fiah bika, rinthu leh hisapna vel mai mai sawi aiin a practical zawk bawk nen science thiamna tam tak hi Lalpa ropui nan kan hmang thei a ni tih hi kan hriat fo ka duh. A pawng ataka hnawl mai chi a ni lo. Bible leh Science ziak lehkhabu kan chhiar te kha science zawng zawng a tha lo tihna a ni lova, Kristian sakhaw zirtirna kalh thei anga lang science te an ni mai a. Mahse science thiamna hmangin a chhanna a awm vek leh tho hi, engkim siamtu chu Pathian anih zia tilangtu a ni. Pathian hian engkim a siam a, a duh apiang a ropuina tihlanna turin hmanrua atan a hmang thei vek a ni tih hi rin zawk tur a ni. Khawvel leh a chhunga awm zawng zawng te hi Pathianin finna leh remhre taka din leh siam te an ni a. Pathian hian Leilungah thiamna leh finna nasa tak a phum te haichhuakin hemi hmang hian a ropuina leh a Pathianna kan puang zawk tur a ni. Media chi hrang hrangin min rawn nuai leh ta. Technology Information te, Communication skill hrang hrang te hi thil tangkai tak a ni. Zofate ten nasa takin I zir ang u. Chanchintha thehdarh nan a tangkai hle. Kan hman leh nunphung tihhmasawn nan te a tangkai zawng hmang thei tura infuih fo pawh a tul a. Pulpit tlang leh thu maia inzirtir hmanrua mai ni tawh lovin, khawvel hmasawn zarzo zel thei tura kan lo inbuatsaih thiam ve hi a tul hle in a alang. Zofate leh science hi kan hun tawng mekah a hman tangkai dan I zir zel ang u. Hmanrua awm loh vangin kan thiam tur ang leh nih tur angin kan ni pha thin lo va, mahse hetah hian beidawn mai lo tur a ni. Zofate hian thiam tur zawng zawng hi vaihma ila, hna hniam, hna sang thleibik nei lovin, lungrual takin tan ila ang u. .........................................................

-6-

KUM 2011 MYANMAR RAM PUM HUAP CHAPCHAR KUT THLIRLETNA Lalmuanpuia Nikum khan 2010 Chapchar kut thlirletna kha ‘I lam ang u’ tiin kan lo ziak tawh a, kan tawngkam hmante a hriam deuh emaw ni chhan letna rum tetaw tak mai kan hmu leh tak kha a ni a. Hei tun tumah pawh hian kha tiang khan ziak leh turin kan Editor-in min sawm a. I thatna laite leh a ropuinate tam tak awm mah se, tlem te chauh tarlangin duhthu a sam lo deuhna ang chi tam zawkin ka han tarlang ta zawk mah a ni. Tin, keimah mimal lo hmuh vena zawn atanga ziak ka ni tih hi min hriatsak ka beisei. Chutih rual chuan ngaihdan kan chhawp chhuah ang chite tih lohah chuan dawt muhlum ngawt chu kan ziak bik em lovang. Kumin chapchar kut hruaitute tih that em em tam tak zingah pakhat chu Methodist Centenary Hall ceilling cheng tamtak senga an siam hi a ni phawt mai, mimal tinte an mawhphurhna hlen zawh loh leh phuisui lova awm hlau reng rengin an phe lawp lawp a ni ber a, an fakawm tak zet a ni. Khawi kipah deuh thaw mai hian kut tur ti ti bak kha a leng lo a ni ber a, kan hruaitute phei kha chuan an mang lamah kut kha an lo hmang lawk ngun ngawtin a nia kan rin. A then phei chu duh aiin an tul hmel mah mah emaw ka ti. Kut kan hman laite khan mipui karah ,hmaah a kip a kawiin an lo tei sek leh an tul hmel em emin an bawrthlar nasa thin lutuk kha chu an ti lutuk deuh em aw.... Puipun nikhuaah hian tul tak takte leh tul satliahte zingah hian mi hmuha inti tul lar duh hi kan awm ve chawk reng a. Mihring atu pawh mai hian famkim lohna leh at ruk riauna hi kan nei theuh tiin thil chik mite chuan an sawi thin a. Kan han sawi tak kan hruaitu thenkhat pawh kha, kha kha an lo famkim lohna at ruk riauna pawh a ni mahna, thenkhat lah ruat lohva tawk leh an tih anga lo phi ve sek kan awm ve bawk. Kei ngei pawh chutiang zingah chuan No.1 ka ni. Decoration lam mawhphurtu Pi Zaii kut chhuak kha a ropuiin a nalh hliah hliah , tunlai tawng takin a turu a ni ber. A thawk mawlh mawlh a, mi tirh hreh a nei lova, thawh hreh pawh a neiin ka ring lo. Pu Chhawnzova kuhva rah kung rawn kih zozai kha ecology thlirna ( perspective) atang

hawh kual vek a nih avangin zan lamah pawh pho lam loh a ni a. A hawhtute an fakawm. Kum lo awm zel turah chuan a leia lei theih turte pawh neih theih tum ta ila, chu bakah bungraw hming kha kawl tawngin ziak tel thei bawk ila a tha hle awm e. Tlangkawmna Sawi dawn chuan sawi sen chi pawh a ni lovang a, duhtawk phawt teh ang. A pawimawh ber chu chapchar kut hi mizo ta a ni a. tuta mah a ni lo. He kan chenna rama hnam anga min phuarkhawmtu zingah pawimawh tak a ni tih hriat hi thil hlu tak a ni. Kum lo awm zel turah pawh ram pum huap emaw/ Kalay-Kabaw phai huam emaw Tahan huapin emaw kan hmang zel ngei ang a, chu vangin tun atang hian kan zavai hian tanrual dan i zawng theuh ang u. A dawn hnaia buai chuk chuk lovin tun atang hian bul i tan nghal ang u. Chapchar kut dam reng ang che. ...................................................... MAWHPHURTUTE KAN NI Pu Roliana Satawm Thil tha tih lang nghal a awm a, lang nghal rih lo mahse, thup hlen theih a ni lo ( I Tim. 6:25b) Mihringte hi a huhova awm tura ruattu ( Pathian) ruahman a ni a, a huhova khawsak chu kan vantlang nun a ni. Kan khawsakho naah hian sakhuanate, hnam nun te, zirna te leh association lam rawngkaia inhlawm khawmho pawh a huam tel nghal vek awm e. Heti anga kan khawsakhonaah hian: Kan thanmawh bawk chu eng nge? A huhova kan khawsakhona tih thiltih tur fel taka ruahman lawkna ( Strategy) awm lovin pawlho emaw, kohhran emaw leh hnam nun a kaihhruai mai theih ngai loh. Chuti ang Strategy chu engati nge a chak theih loh, kan than tur anga kan chak theih loh fo ni? He zawhna hi khawvel thil zirna ( Scular) ropui tak takte chhanna ber chu (a) Hruaitu leh hotua thlan leh ruatte hi hruaitu nih tlinna ( Right Leader)

-11-

Music/Solo Kan musician-te an thiam e. An tlai deuh zauh tih lohvah chuan a thaah ngai ila, mimal zaite pawn an aw mawi tak chapchar kut tan an hlan a, an fakawm khawp mai. Yangon atangin Nl Lalpanliani leh Tv. Saw Bua an rawn tel thei a. Kan vannei. Kabaw phai lam atang leh khaw thenawm atanga rawn zaite khan chapchar kut program an tiphuisui a, an ti ropui a ni. Hla train thuah erawh kum dang aiin kan peih hma thei lo khan chhan anei ngei ang le. Light & Sound/ fashion Show Kan eng leh sound a tha thawkhat a, sound system changkang tak kha an thunun dan lamah a neituten an hneh tawk lo a ang viau. Pu J.Thangliana ( .C.M.W.O President) sawi danin a thu sawi tur a chhiar khan light chhun en avangin a hmu tha thei lo a ni awm e. Fashion program hian mipui a hip a, kan nulate kha an nalhin, an fai tha hlawm hle. An han kal velte pawh kha chhuanawm tak an ni. Cultural dress an show tum khan an feng chhing deuh a, . MRTV 4 lamin an pe chhuak thei dawn ta lo. Stage/Decoration He mi atan hian nuai 10 te taw sanction a ni a, A cheituten an uluk a, an vei a, thahnem an ngai bawk a, stage a mawiin a chhuanawm hle. An hotunu Pi Zaii a fakawm e. Stage kan dawh belh kha a fuh hle a, kum dang zelah pawh zawngchhang tlak tak a ni ang. Information& Publicity An hotupa hi Tv. Thanga a ni a, a hna a hneh char char khawp mai. Thil pawi ve deuh ta zawk chu chapchar kut lo pian chhuah dan chanchin kha kawl tawng leh sap tawngin emaw tichhuak thei ta se la, a famkim hle ang. Chu lehkha tawite chu sem ta ila, mizo tawng hre lote tan thil tha tak tur a ni. Culturral Exhibition An hruaitu Pastor B. Zosangliana leh Pu Vanlalneia ten an vil veng reng a. Kan nula leh hmel tha takten an pui reng bawk a, a thlamuan thlak hle. Hnam thuam, bungrua leh thlalak chi hrang hrang pho lan a ni a. Heng thilte hi a hlutna chhut chhuah rual a ni lo. Mi thahnemngaite ta

-10-

-7-

chuan hnuk a ulh tep. Mahse kha pawh khan a rawn tih mawi phah viau bawk si a. ( A hnu a ka hriat leh danin a neitute pawh suat then an lo duh ve reng awm e) Pu Vanlalneia te ( ka hriat tan chuan Pastor B.Sangliana leh Zodi Valtea te nen an ni na a, Zodi Valtea’n a thil tih thatte engmah mi hriat a tarlan a duh lo miau a.) buatsaih Cultural exhibition kha a ropuiin idia a tha ngang mai. Khang ang bungrua lo nei a, hawh phaltute an ti tha narawh. Pu Chhiarpuiliana teho mawhphurhna, Sound and Light lam kha a phuisui cher cher bawk. A Music tumtute zingah khan a junior an awm a ang. Sound system a ring tha, a kiu vak lo. Mahse jabpin tha lo a awm, a ri cher cher reng. Sound mixing chungchang duhthu a sam lo deuh em? An mixer quality-in a tlin lo nge khawl a hlui tawh zawk? zai( solo) ho aw kha treble leh revert a tlem deuh a ang. A puak chhuak lovin a hul deuh huk. Zaitu thenkhatin train-na hun an nei deuh ni pawhin a lang. Lehpekte a awm chuan Tahan khaw chhung a riak lova kan chheh vel khuate a hla train a rwn kalte kha chhun lam chu thu khat, zan lamah chuan thlahtu tur inruat a tha dawn a nih kha. Tin, Programme bu kha mipui lei tur ( ken tur) awm ve nual se. Security mawhphurhna latute kha an hraw tha khawp. An office kha a zan khatnaah khan cycle dah ang maiin mipui ten kan hmang. An mawhphurhna kha a ko a, buaina leh inhliam palh awm ni se, kut hruaitu ten an thlavang an hauh thiam nasat thin a tul hle ang. Hall chhung mipui nungchang a tha thawkhat, Hall pawn ( compound) hung pawn lam tel lovin, pawh a chhe em em lem lo; intibuai zauh erawh an awm; bike tibo kan awm bawk. A ni khatna a programme duan sa anga hun hnuhnung lam kha a kal loh deuh avangin ‘han band’ in a tawp an rawn kharnaah khan mipui kan tin nasa deuh. A tum dangah kha chuan mipuite programme tawp thleng thak thak kan awm ( kim) a. a tha hle mai. ( Kan kham lo zawmah thin zawk.) Zan lam leh chhun lam mipui nungchang a inhot hleih deuh. Engtik lai pawh khan hot ve mai ila, hall chhung leh a compound velah khan mipui ten thil, sekrek kan ei nasa lutuk a, a funna kawr ( Plastic) kan vawng tha leh si lo.... Lam leh item chi hrang hrangte kha a ropui hlawm mang teh e.

langsar zual deuh chu awm mahse, ropui zual bik erawh a awm chuang lo. Tahan ‘D’ group traditional Dress show kha a pui hem hem teh e. Children Home naupangho chheih leh cheraw lam kah a va mawi teh lul em! Zohmunho khual lam kha a ropui bawk. Khual lam hi lam mawi lo angah ka lo ngai thin a, ka lo va’n daw thui em em !! Letpanchaungho khuangchawi lam pawh kha pui riap riap bawk. Engpawh ni se kumin chapchar kut chu ram pum huap a ni bawk a, a hlimawmin a ropui tih bak a thunawn a awm lo. Hruaitute an tang bawk a, tam tak chuan mahni mimal sum eng zat tak seng ang maw? mi tam takin an remhriatna leh thiam thil, tam takin sum leh an hun hlu leh tha leh zungzam chen sengin kut tan an hlan a, heti ang kut ropui leh duhawm lo thleng leh tur hian nghawng fanin kan thlir leh dawn a nih hi. ..................................... 2011 CHAPCHAR KUT TAK KHA AW! Samuel C. Zaithankhuma Thuhmahruai 2011 Ram pum huap chapchar kut ropui tak chu ni 30, 31 March khan Centenary Hall, Mission veng, Tahanah hman zawh a ni ta a. Kum dang zawng aiin mipui kan phur a, hruaitute thahnemngaihna azarah a hlawhtling hle kan ti thei ang. Engpawh ni se, tun tumah hian kan hman zawh tak chapcharkut 2011 kha ‘review’ kan tum dawn a. A ropuina leh hlawhtlinna lam ngawr ngawr chhui lovin selna lam pawh zeh kan tum dawn. Hei hi kum lo awm leh zel tur atana inbuatsaihna atan pawh min puitu a nih kan beisei a. A hnar za deuh kan lo awm a nih pawhin kan hahchhiau thuai thuai mai a ni ang chu. Hnatlang Kum dang zawng aiin hruaitute an phur a. Hnatlang pawh kan tha. Tahan group A,B,C,D,E,F,G atangin hnatlang tur ruat a ni a. Group khat tih loh chu kan hnatlang vek a, a lawmawm. Kan kim ta lo kha a pawi deuh. A thiah hnatlangah chuan mi 20 chuang awrh chauh thawh chhuah a ni a, kan tlem a ni.

-8-

-9-

Fund Rising He Sub.Committee hian a hna a tlin hle a. sum nuai 52 chuang a hai lut a. Sum chhuak nuai 49 chuang hret a awm bawk. A lawmawm e. Nakum lamah chapchar kut hi kan hmang leh dawn a nih chuan tun atangin chapchar kut committee emaw he sub.committee hian emaw sum zawn hna hi thawk tan nghal mai se a duhawm hle. A dawn tepah buai chung chung hi a hnampui zia lo tlat. Program Program duangtute an awm a, an duang tha thawkhat hle. Mahse, entertainment ( zai/solo) leh cultural dance kha then hran law law a fuh zawk mai thei. A chhan chu khual lian kan neih lai leh a puithu hun lai takah solo a lut hma deuh va, program a tizahawm lo deuh. Chu bakah kan zaithiam nula/tlangval zingah chhun lama zai duh lo an awm tlat pek a, program duan sa thiat fo atul phah a, a pawi hle. Khual chhawn ( reception) Sub.Committee hran a ding lo a ni ang. Khual chhawntu kan awm lova, mikhual tan a buai thlak duh ang. Program hman a nih lai pawhin usher an awm loh avangin thil buaithlak a thleng zauh zauh. Kan nula/ tlangval fel tak tak ten hnam thuam mawi taka inthuamin usher hna thawk ta se la, a that a rinawm hle. Lam Tahan A,B,C,D,E,F,G bakah Pyinkhone, Kanan, Satawm,Tamu, Zohmun, Letpan, Varpui, Children Home-te an lam thei a. A ropui hle mai. Lam tura inbuatsaih khaw hnih erawh an lo kal thei lo va, a pawi em em a ni. Kumin chu tute pawh an lam tha a, inbuatsaihna an nei tha tawk tih a hriat a, an fakawm em em a ni. Han sawi kai ta lawk ila, lam zirtir thuah harsatna neuh neuh thenkhatin an tawk a. Mimal thahnemngaihna leh neitu nia inhriatna aiin Group/ khua hruaitute hma lakna hi zah thiam a tul hle ang. Kan lamte hi hnam ta a ni a, mimal ta a ni lo. Modified( siam thar zel) leh a hlui ang taka lam zel thu erawh hruaitute ngaihtuah tur a ni ang.

Aw, A Har Ka Ti Mang E
Vantei Pa Eng chu maw har i tih? E, le....... lehkha ziah hi! kan editor min sawmna zahawm tak chu puitlin hram tumin theih pa ling kawh ka chhuah, ka hlawhchham fo reng a ni. Min sawmtu chuan siam thatna lam hawi a duh, ka tlin lo, keimah te reuh pawh hi siam that ka ngai, ka fate pawh ka enkawl hneh hek lo, khawtlang nun emaw mi fate siam thatna lam hawia thu ziak tum chu kei ka tan chuan.......aw, a har mang e! Nei ve tawh se kan tih reu reu, pu man tur leh a zana senso tumtu tur pawh awm sa vek ( hmingna lama sign hman thlang a ni) ka thianpa oh ZLTa hnenah chuan Ainawn-in min sawmna chu “ tun lai natna” thupui hmangin ka chhang ang ka ti ve ringawt. Engtin nge ka tan dawn? a eng chu nge tun lai natna, engtin nge a hmawr kan bawk ang? zawhna hlir a ni. A chhanna chu “ Ka hre No”. Ka rilru chuan veivahna min tiawlsamtu “zike” ka lo puh thlu thuai. Thil eng pawh mai hi amahin a chhe ngawt lova a sual hek lo. A hmangtu-ah a innghat hle. Bike pawh hi kan hman thiam loh avangin kâ pawh chhawn hman lova lian ta sawi tur an kat nuk ta mai. Ngamtu nei lo ang mai a tlan puat puat, mahni thawh chhuah a nih loh vanga ren lo fahran, kuhva khawr hnih khat lei tura petrol ren lo fak, kawng kawi thlen dawn a speed dawn pawh tum thak lo, kawi thlen dawn a signal ( kawina lam tur hriattir) leh horn hman tum thak hote leh emergency pawh ni si lova, chak tahrante avang hian tun lai natna hi a hluar ta em a ni lawm mi! te ka lo ti rilru ve thuai thuai kan hmuh leh kan hriatte anga tih ve kher tum hi min titawitu leh hmasawn lohna min thlentu a ni thei fo. Tun lai chu Han Khawpui leh a chhek vel Korea- in min run, min hneh ngei e, kei ngei pawh hi! Inkhawm hlamchhiah thak leh zan tai rek thleng menga en, zing tlai fahran a tho phak chuap, biak ngam loh khawpa tun, a pawi kan sawi hrep ang maia min melh ta emaw tih mai tur hi kan tam sawt mang e. Kan film em vang hian a ni ang em? Heichhe zu in kan va tam sawt ve, tun laia Beer pawh in lo nula chu up- to- dat lo tak a ni an ti! So Sorry!! Famkim lohna khawvelah hian famkim ve phet tumin theih pa ling lut ka chhuah, a teuh lo lutuk, ar ha kan ti tum ang tih a hlauhawm zawk. Ka famkim tumna chuan a ni lo lamah min hruai penga ka tih theih ti ve thei lo chu “ Ka kid No!” an ni a, ka tan hlawkna awm hauh si lovin an chunga lengah ka inngai ka thiam neihte leh ka thiltih ve theih chhun chu mite chal delh nan ka hmang kan z-a-k hnu hnawh. Khawtlang leh Kohhrana inhman hi a tha full tops. Mahse mahni thiltih that hriat viau leh mite chhun nana hman fo hi a tha ber kher lo mai thei bawk. Kan thiltih that hmanga mite kan chhun dawn ai chuan tih that nei chuang lova awm mai mai khan mi rel a hlawh tlem zawk. Mi tinten khel lova kan tawn theuh chu chhiat ni that ni a ni. Tun lai hun harsa-ah chuan kan inlawm a ni ber tawh. Mahni chhungkaw pawimawh lovah chuan hun khawhral hian chhungkua a nghawng. Kan economic-in a hril tlat. Min kan lawm loh fo chuan miten min lamw ve duh lo mai thei bawk. A bikin chhiat niah mawlh hian ! Tin, kan insawngbawl ( inrelbawl) dan pawh hi a hautak mang e. Thi tur pawhin thih hun piah lam ram tan chu sawi loh he leiah pawh inbuatsaih lawk a ngaih hmel. A hautak lo sawng zawn thiam a va tha ve, ruang ni a kan sa lei zo zai hi ( sa lei kher hi a tulna hira in awm em?) a tulna ka la hre pha lo, val mawla hian!! khaw chhungmite leh khaw hnai vai tak takten chaw ei ve mai kan ching phei hi chu sim hmaka bansan tlak a ni. Uai!! kha kha a ni mai, thu ziak ka thiam lo ka tihsa reng kha! hei vang hian a lawm, aw.......a har ka ti mang e ka tih!! ............................................

Thal ni sensa tuar lovin thing tin hnah a til zo va. To ruah a lo tlak meuh chuan hnah no thar dangin a thlak leh ta. A hring dep mai a, khaw hawi a nuamin mit men a ti hahdam a, khawlum tawrh pawh ati ziaawm hle mai. Khawvel suala tlu tawh chhandam tura lo kal Lal Isua’n a zin kawng zawh zova mihringte nun thar a pek lehna champhaphak a lo thleng leh a. Biak in tinah hlim leh lawma zai thawm hriat tur a awm reng bawk a. Kum kha leh chen sipai rorelna hnuaia awm thinten zalenna changin mipui rorelna sorkar thar a ding ta bawk. Bawih ni lo tura chhiah mipuite hian zalenna kan hmangthiam lovang tih pawh hlawuhawm tak a ni. Hlim takin KUTPUI kan hmang zova, tun hma zawnga ( ) Lushai inti thinte khan Mizo nih kan duh zawk thu lungrual takin kan thlangaupui a “chi bil hnam bil ni lovin mizote sawina a ni” an tih thin pawha lungsi taka kan amen theih si loh kha, tunah chuan sawi tur dang a awm ta lo ve, mizo kan mi zo ta. “Mizo kan ni a lawm, kan hlim ang chu” tih chiah kan hmabak ta. Aw le, kei mizote atan chuan ENGKIM MAI HI A THAR VEL VEK mai a ni. ................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful