You are on page 1of 2

Conformitate, devianta, marginalitate si anomie Ca proces social fundamental, socializarea asigura atat omogenizarea comportamentului prin capacitatea indivizilor

de a juca eficient rolurile invatate cat si omogenizarea vietii sociale prin desfasurarea ei dupa modele prestabilite de comportament, in functie de complementaritatea diverselor roluri sociale. Ca rezultat al socializarii, individul manifesta puternice tendinte de adeziune la normele si valorile grupului care l-a socializat, internalizandu-le in structura personalitatii sale si facand din ele un etalon al propriului sau comportament. Pe de alta parte societatea apreciaza indivizii dupa acest etalon, asteptand ca ei sa se comporte in moduri predictibile, compatibile cu normele si valorile sale, cu mijloacele sale legitime de actiune. Tendinta comportamentului de a fi in concordanta cu regulile prescrise ale grupului si cu asteptarile acestuia se numeste conformitate. Conformitatea se deosebeste de conformism, care consta in acceptarea mecanica a unor obiceiuri, norme, reguli impotriva proriilor convingeri ale individului. Lipsa de adeziune la normele si valorile grupului si incalcarea standardelor de comportament din grup se numeste devianta sau non-conformitate. Un comportament deviant este un comportament atipic care incalca normele sociale recunoscute si violeaza asteptarile institutionale, intrand in conflict cu standardele acceptate atat social cat si cultural in cadrul unui grup sau sistem social. In sociologie fenomenul deviantei este privit in 2 sensuri:
• Devianta negativa – care se refera la incalcarea standardelor normative a regulilor de

conduita si a mijlocelor legitime de a atinge scopuri sociale, care genereaza comportamentul delicvent. • Devianta pozitiva – care inseamna evaziunea sau revolta impotriva normelor si valorilor unui grup, tendinta de a le schimba, care genereaza comportamnte inovatoare sau revolutionare. In sens restrans devianta constituie o incalcare a normelor sociale dominante recunoscute de societate, echivaland cu un prejudiciu pentru grup sau pentru intraga societate. In sesns larg devianta constituie o incercare de a face altfel lucrurile decat in mod traditional sau de a schimba ordinea sociala recunoscuta. Devianta este facilitata de mai multi factori:
1. Lipsa de claritate sau consistenta a prescriptiilor normative

2. Incompatibilitatea prescriptiilor normative cu asteptarile individului
3. Schimbarile in scala de valori ce determina obiectivele unui individ sau grup 4. Agentii care incurajeaza tendintele de non-conformitate

de gradul sau de toleranta si de mijloacele de control social pe care le are la dispozitie. Un comportamnt poate fi deviant fata de normele si valorile unei culturi si conform cu normele si valorile altei culturi. o rupere completa a ordinii normative carcterizata de absenta complementaritatii structurate a procesului de interactiune. indivizii se marginalizeaza. Ea este o proprietate carcarteristica a structurii sociale. de absenta a unui ghid. Indivizii nu sunt socializati intr-o cultura unica. definita prin dezorganizare si conflict social. . In general in societatea exista un conflict normativ intre cultura dominanta si diversele subculturi deviante. care ii impideica pe indivizi sa se orienteze in actiunile si comportamentele lor dupa standarde precise. stare numita anomie. Marginalitatea este. Acest coflict interiorizat si resimtit de indivizi ii face sa oscizele intre reperele normative ale culturilor aflate in coflict. marginalitatea este starea de inadaptare sociala si frustrare resimtita de individ ca urmare a oscilatiei comportamentului sau intre sistemul normativ al societatii globale si cel al subculturii de care apartine sau pe care o ia ca baza de referinta. ca produs al desocializarii sau marginalizarii individului. Din aceasta cauza in sociologie devianta este tratata in contextul social concret care tine seama de relatia dintre indivizii care se angajeaza in anumite tipuri de comportamente si comunitatea sociala. ca o dezinstitutionalizare. in general. Anomia este o stare de conflict normativ. Marginalitatea este o stare conflictuala resimtita de indivizi datorita participarii lor la 2 grupuri culturale cu norme distincte. produsul unei stari carcaterizata prin absenta sau conflictul normelor si standardelor comune de comportamnt si aspiratie.Calificarea unui comportamnt ca deviant depinde de coeziunea grupului. raportandu-se simultan la normele si regulile de conduita ale fiecareia dintre ele. sintetizand acea stare a organizarii sociale care este lipsita de coeziune datorita pierderii caracterului normativ al vechilor valori si intarzierii aparitiei unor noi valori si norme. ci intr-o serie de culturi sau subculturi diferite. sau un sens obiectiv. care defineste aceste comportamente. Din punct de vedere sociologic. intre socializarea concordanta si cea discordanta. Anomia poate avea un sens subiectiv.