You are on page 1of 15

Labour Laws Questions 1 (1-10)

The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952 1. A. B. C. D. 2. A. B. C. D. 3. A. B. C. D. 4. A. B. C. D. 5. A. B. C. D. 6. A. B. 7. A. B. C. D. 8. A. B. 9. A. B. C. D. PF act is applicable to an establishment engaged in any industry specified in ... Schedule II Hazardous Industries List Schedule IX Schedule I Minimum .. persons must be employed in as establishment for the applicability of the PF act. 15 20 35 50 The term Appropriate Government is defined in which section of the PF Act? Section 2(a) Section 2 (b) Section 2 (d) Section 2 (e) According to Section 2(a) which is the appropriate Government for a mine in a given state? State Government Central Government Both (A) and (B) None of these Section 2(aa) of the PF act defines the term Basic Wages Authorized Officer Government None of these Deputy Provident Fund Commissioner is an authorized officer. True False The term Basic Wages is defined in which section of the Provident Fund Act? Section 2(g) Section 2(d) Section 2(b) None of these Bonus is part of Basic Wages as defined in the respective section in the PF Act. True False The term contribution is defined in the section Section 2-bb Section 2-bc Section 2-cc Section 2-c

10. Section 2(d) of the Provident Fund Act defines A. Hazardous Process B. Employee C. Employment D. Controlled Industry Answers to Labour Laws Questions 1: 1D, 2B, 3A, 4B, 5B, 6A, 7C, 8B, 9D, 10D

Labour Laws Questions 2 (11-20) The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952
11. A. B. C. D. 12. A. B. 13. A. B. C. D. 14. A. B. 15. A. B. 16. A. B. C. D. 17. A. B. C. D. 18. A. B. C. D. 19. A. B. C. D. The term Employer is defined in the section .. of the PF Act. 2(e) 2(g) 2(f) 2(m) Can an agent, of the owner of a factory, be termed as an employer? Yes No The term Employee is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(ab) 2(g) 2(f) 2(d) A person employed through a contractor will not be considered as an employee of the establishment. True False A person engaged as an apprentice under the Apprentices Act, 1961 will not be considered as an employee. True False The term Exempted Employee is defined under section . of the PF Act, 1952 2 (gg) 2(hh) 2(ff) 2(cc) An employee is said to be exempted if the exemption is granted under section 26 17 14 20 The term Exempted Establishment is defined under which section of the EPF Act, 1952? 2(aaa) 2(ee) 2(j) 2(fff) Section 2(g) of the PF Act defines Non-Exemption Exemption Factory Exempted Job

20. The term Fund is defined under section . of the PF Act, 1952 A. 2(i) B. 2(h) C. 2(k) D. None of these Answers to Labour Laws Questions 2: 11A, 12A, 13C, 14B, 15A, 16C, 17B, 18D, 19C, 20B

Labour Laws Questions 3 (21-30) The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952
21. A. B. C. D. 22. A. B. C. D. 23. A. B. C. D. 24. A. B. C. D. 25. A. B. C. D. 26. A. B. C. D. 27. A. B. C. D. 28. A. B. C. D. 29. A. B. C. D. Under the PF Act, 1952 Insurance Fund means Unit Linked Insurance Plan Deposit Linked Insurance Fund Employees Group Accident Insurance Medical Insurance Fund The scheme defined under section 2(i-b) of the PF Act, 1952 is .. Pension Scheme Provident Fund Scheme Family Pension Scheme Insurance Scheme The section 2(i-a) of PF Act, 1952 defines.. Member Insurance Insurance Fund None of these The Insurance Scheme is framed under sub-section (1) of the Section of the PF Act, 1952. 8-A 7-B 6-C 5-D The term Member is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(j) 2(u) 2(m) 2(p) Section 2(k-A) of the PF Act, 1952 defines .. Occupier of the factory Pension Fund Establishment Pension Scheme The Employees Pension Fund is established under sub-section (2) of the section 8-A 7-A 6-A 5-A Section 2(kb) of the PF Act, 1952 defines . Recovery Amount Recovery Office Recover Officer Repayment Amount Section 2(ll) of the PF Act, 1952 defines Superannuation Annual Salary Scheme Policies Recovery

30. The Employees Provident Funds Appellate Tribunal which is constituted under sec 7-D is defined under which section? A. 2(j) B. 2(k) C. 2(l) D. 2(m)

Answers to Labour Laws Questions 3: 21B, 22D, 23C, 24C, 25A, 26B, 27C, 28C, 29A, 30D

Labour Laws Questions 5 (41-50)


The Factories Act, 1948 41. A. B. C. D. 42. A. B. C. D. 43. A. B. C. D. 44. A. B. 45. A. B. C. D. 46. A. B. 47. A. B. C. D. 48. A. B. 49. A. B. The term Power is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(p) Section 2(h) Section 2(g) Section 2(l) Section 2(j) of the act defines which term? Machinery Transmission Machinery Prime Mover None of these The term Manufacturing Process is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(l) Section 2(k) Section 2(m) Section 2(n) Preserving an item in cold storage is considered as Manufacturing Process. True False Worker is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(l) Section 2(m) Section 2(p) None of these A person employed through a contractor is not considered as a Worker as per the act. True False The term Factory is defined in section of the act. 2(s) 2(p) 2(v) None of these A railway running shed is a factory as per the Factories Act, 1948. True False A restaurant is not a factory as per the Factories Act, 1948. True False

50. A mine is a Factory as per the definition of Factory given in Factories Act, 1948. A. True B. False Answers to Labour Laws Questions 5: 41C, 42A, 43B, 44A, 45A, 46B, 47D - 2(m), 48B, 49A, 50B Section 2(n) of the Factories Act, 1948 defines . Occupier Employee Owner Manager

51. A. B. C. D.

52. A. B. C. D. 53. A. B. C. D. 54. A. B. C. D. 55. A. B. 56. A. B. C. D. 57. A. B. C. D. 58. A. B. 59. A. B. C. D.

The Power or exempt, any factory, during public emergency is given in which section of the Factories Act, 1948? Section 5 Section 6 Section 4 Section 3 An occupier, before using any premises as a factory, should send a written notice to the Chief Inspector at least .. days in advance. 30 20 15 10 If a new manager is appointed and takes charge on a given day, the Occupier must send a written notice to the Inspector within .. days. 10 15 7 3 If a Manager is not appointed for a factory then the Occupier of the factory will be considered as the Manager of the factory as per the Factories Act, 1948. True False General duties of the Occupier are mentioned in which section of the act? Section 7-D Section 7-C Section 7-B Section 7-A The term Inspectors is discussed in which section of the Factories Act, 1948? Section 7 Section 8 Section 9 Section 10 The State Government cannot appoint Joint Chief Inspectors. True False Powers of Inspectors are discussed in the Section . 8 10 11 None of these

60. Section 10 of the Factories Act, 1948 speaks about . A. Certifying Surgeons B. Certifying Doctors C. Certified Employees D. Certified Examiners

Answers to Labour Laws Questions 6: 51A, 52A, 53C, 54C, 55A, 56D, 57B, 58B, 59D (section 9), 60A

61. A. B. C. D. 62. A. B. C. D. 63. A. B. C. D. 64. A. B. C. D. 65. A. B. C. D. 66. A. B. C. D. 67. A. B. C. D. 68. A. B. C. D. 69. A. B.

Section 11 of the Factories Act, 1948 relates to . Natural Humidification Cleanliness Health Poisonous Substances For a given work place, the floor should be washed at least once in every . 1 year 6 months 1 month 1 week The walls, ceilings or partitions which are painted should be repainted once every . 3 years 4 years 5 years It is the owners choice The walls, ceilings or partitions which are painted with washable paint should be washed in a period of 6 months 8 months 3 months 1 month The walls, ceilings or partitions which are white washed, should be white washed once every .. 3 months 10 months 14 months 2 years Windows, doors or shutters that are painted or varnished should be painted or varnished at least once every .. 1 year 3 years 5 years 7 years Disposal of waste and effluents relates to section 12 13 14 15 Section 13 relates to Dust and Fume Natural Oxidation Ventilation and temperature Air Conditioning It is not necessary to ensure flow of fresh air and arrange for adequate ventilation in the factory. True False

70. Section 10 relates to Cleanliness. A. True B. False

Answers to Labour Laws Questions 7: 61B, 62D, 63A, 64A, 65C, 66C, 67A, 68C, 69B, 70B
71. Power to declare different departments to be seperate factories is given in section ......... of the act. a. 4 b. 5 c. 6 d. 7 72. Before occupying or using a premises as a Factory, the occupier has to give some details in a notice form to the Chief Inspector. Such notice should be given before ....... days of occupying the premises. a. 90 b. 30 c. 25 d. 15 73. General duties of the Occupier are given under which section of the Factories Act? a. 8-A b. 5-D c. 6-C d. 7-A 74. Section 8 of the Factories Act, 1948 relates to ........ a. General duties of manufacturers b. Inspectors c. Limitations of Occupier d. Occupying Conditions 75. ......... states that any person, having any direct interest in a factory or any process or business carried there in or any patent or machinery carried there with, cannot be appointed as Inspector, Chief Inspector, Public Officer etc. a. Section 9 (3) b. Section 9 (2) c. Section 8 (3) d. Section 8 (2) 76. Every District Magistrate shall be an Inspector for his district. a. True b. False 77. Section 9 of The Factories Act, 1948 relates to ........ a. Duties of Inspectors b. Moral Duties of Inspectors c. Powers of Inspectors d. Appointment of Inspectors 78. Inspector's powers are limited by certain local limits. a. True b. False, Inspector has unlimited powers 79. The Inspector may not take away with him any Instrument or Photograph with him for examination. He may examine only in the factory premises. a. True b. False

80. For the purpose of Inspection, the Inspector can take photo copies of register or other documents but cannot seize the registers or documents. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 8: 71 A, 72 D, 73 D, 74 B, 75 C, 76 A, 77 C, 78 A, 79 B, 80 B. 81. Appointment of Certifying Surgeons is discussed in ......... of the Act. a. Section 9 (C) b. Section 10 c. Section (11) d. Section (12) 82. Section 11 of The Factories Act, 1948 relates to ........ a. Cleanliness b. Health c. Environment d. Healthy Person 83. The floor of every work-room should be cleaned at least once every ........ by washing and using disinfectant wherever necessary. a. Shift b. Day c. Week d. Month 84. Inside Walls or Partitions that are painted or varnished, should be re-painted or re-varnished at least once in a period of ............. . a. 10 years b. 5 years c. 7 months d. 3 years 85. Inside Walls or Partitions when painted with washable paint should be repainted with at least one coat of such paint at least once in a period of ....... years. a. 2 b. 2.5 c. 3 d. 7 86. Inside Walls or Partitions when painted with washable paint or varnished should be cleaned at least once in a period of ..... . a. 14 months b. 18 months c. 22 months d. 36 months 87. Inside Walls or Partitions when kept White Washed or Colour Washed, should be White Washed or Colour Washed at least once in a period of ........ . a. 6 months b. 14 months c. 18 months d. 22 months 88. Doors, Windows, Metallic Frames or Shutters that are kept painted or varnished should be painted or varnished at least once every period of ......... . a. 1 year b. 3 years

c. 5 years d. 6 years 89. It is voluntary under the Act to maintain a register of Painting or White Washing as may be applicable. A. True B. False 90. Section 12 of the act relates to ...... a. Ventilation and Temperature b. Disposal of waste and effluents c. Removal of Insects and poisonous animals from premises d. Planting Trees in the premises Answers to Labour Laws Questions 9 : 81 B, 82 A, 83 C, 84 B, 85 C, 86 A, 87 B, 88 C, 89 B, 90 B 91. Section 2 (1) of The Payment of Bonus Act, 1965 defines ....... a. Accounting year b. Allocable Surplus c. Appropriate Government d. Available Surplus 92. The term "Agricultural Income" is defined under ......... a. Section 2(3) b. Section 2 (5) c. Section 2 (2) d. Section 2 (4) 93. The Available Surplus is computed under which section of the Act? a. Section 2 b. Section 3 c. Section 4 d. Section 5 94. "Banking Company" is defined same as under Section 5 of the ................ a. Banks and Financial Institutions Act, 1949 b. Banking Companies Act, 1949 c. Financial Corporations Controlling Act, 1973 d. Reserve Bank of India Regulations Act, 1963 95. Definition of "Company" under the act is same as definition of "Company" under ............ of the Companies Act, 1956. a. Section 2 b. Section 3 c. Section 4 d. Section 1 96. "Co-operative Society" is defined under .......... a. Sec 2 (8) b. Sec 2 (9) c. Sec 2 (10) d. Sec 2 (11) 97. A "Corporation" may be a "Company" as per the definition of "Corporation" under the Act. a. True b. False 98. The ceiling of wage for the purpose of definition of an "Employee" under section 2 (13) of the Act is Rs. ........... a. 1600 b. 3500 c. 6500 d. 8500

99. A person is hired for a regular work, but he is required to come part time. Is he an employee as per the definition of "Employee" under the act? a. Yes b. No c. Insufficient Data d. Cannot be determined 100. When The Payment of Bonus Act, 1965 was enacted the ceiling for Salary and Wages was Rs. ........... a. 1600 b. 2600 c. 3500 d. 6500 Answers to Labour Laws Questions 10 : 91 A, 92 C, 93 D, 94 B, 95 B, 96 C, 97 B, 98 B, 99 A,100 A 101. Any factory where the humidity in air is artificially controlled, Drinking Water from Public Supply can be used for the said purpose. a. True b. False 102. This section states that effective measures should be undertaken to keep the work-rooms free from dust and fumes. Which section is this? a. Section 12 b. Section 13 c. Section 14 d. Section 15 103. Section 15 of the Factories Act, 1948 discusses ............... a. Cleanliness b. Disposal of Waste c. Dust and Fumes d. Artificial Humidification 104. The law states any factory already in existence before the commencement of the Factories Act, 1948 should provide at least ............... of space for every worker employed. a. 9 metres b. 7.1 cubic metres c. 9.9 cubic metres d. No such measurement is given in the Factories Act, 1948 105. "Ventilation and Temperature" are discussed under ........... of the Factories Act, 1948 a. Section 15 b. Section 14 c. Section 13 d. Section 12 106. .................. may order to display a notice on each work room mentioning the maximum number of workers who may work in the room at a given time. a. Chief Inspector b. Chief Auditor c. Chief Justice d. None of the above 107. A factory built and commenced business in 1982 should provide at least ............. space for every worker employed. a. 9.9 cubic metres b. 10.7 cubic metres c. 14.2 cubic metres

d. 22.2 cubic metres 108. The term "Lighting" is discussed under ............. a. Section 18 b. Section 21 (a) c. Section 20 d. Section 17 109. Prevention of (i) glare directly from a source of light or a smooth surface and (ii) formation of shadows such that it causes eye-strain or unsafe working condition is taken care under ............. a. Section 16 b. Section 16 (a) c. Section 17 (1) d. Section 17 (3) 110. A Drinking Water point should be marked "Drinking Water" in English Language only. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 11 : 101 A, 102 C, 103 D, 104 C, 105 C, 106 A, 107 C, 108 D, 109 D, 110 B 111. The term "Drinking Water" is discussed under .............. a. Section 18 b. Section 19 c. Section 20 d. Section 21 112. A Drinking Water Facility / Point should be at least ............. away from any Urinal or Washing Place. a. 10 metres b. 6 metres c. 8 metres d. 3 metres 113. A factory that has employed more than ........... employees, should make appropriate arrangements for cool drinking water during hot weather. a. 10 b. 250 c. 500 d. 750 114. Section 19 of the Factories Act, 1948 discusses ................ a. Spittoons b. Canteen Facility c. Drinking Water Supplies d. Latrines and Urinals 115. A Latrine or Urinal accommodation may not directly communicate with any work-room. a. True b. False 116. The Internal Walls and Floors of Latrines and Urinals should be covered with glaze tiles or smooth polish up to a height of ............ a. 150 centimetres b. 120 centimetres

c. 90 centimetres d. 30 centimetres 117. Section 19 (2) of the Factories Act, 1948 provides that the Latrines and Urinals should be properly washed and cleaned with suitable detergents or disinfectants at least once every ........... a. Shift b. 7 days c. 3 days d. 9 days 118. Section 20 of the act discusses ............. a. Spittoons b. Detergents c. House Keeping d. None of the Above 119. It is not necessary to have spittoons in a factory as per the Factories Act, 1948 a. True b. False 120. If a person spits in the premises of the factory and not in the spittoons he may be fined up to rupees ............ a. 1000 b. 500 c. 250 d. 5 Answers to Labour Laws Questions 12 : 111 A, 112 B, 113 B, 114 D, 115 A, 116 C, 117 B, 118 A, 119 B, 120 D 121. "Fencing of Machinery" is discussed under .............. a. Section 21 b. Section 22 c. Section 23 d. Section 24 122. With reference to Section 22(2) of the Act, can a woman be allowed to clean or lubricate a part of the prime mover, while the prime mover is in motion? a. Yes b. No 123. Section 23 of the Factories Act, 1948 explains about ............. a. Employment of Women for Lubrication of Prime Mover b. Employment of young persons for Lubrication of Prime Mover c. Employment of young persons on dangerous machine d. Striking gear and devices for cutting of power 124. A Self-Acting machine or material may not run on inward or outward traverse within a distance of ......... over the designated walking space for any person. a. 45 centimeters b. 3 meters c. 90 centimeters d. 2 meters 125. Section 28 of the Factories act, 1948 discusses ............ a. Self Acting Machines b. Hoists and Lifts c. Casing of new machinery d. Prohibition of employment of women and children near cotton openers 126. Lifting machines, chains, ropes, lifting tackles and other similar materials/tools should be examined by a competent person once is a period of every .............

a. 3 months b. 6 months c. 9 months d. 12 months 127. When a person is working near the wheel track of any travelling crane, it should be ensured that the crane is at least ............. away of such place. a. 6 mtrs b. 12 mtrs c. 9 mtrs d. None of the Above 128. The term "Revolving Machinery" is discussed under ................. of the Factories Act, 1948. a. Section 30 b. Section 29 c. Section 28 d. Section 27 129. Is it mandatory to display/fix a notice showing the maximum safe working peripheral speed of every grindstone or abrasive wheel near each machine where grinding is carried on? If Yes, then, under which section is it mentioned so? a. No, it is not mandatory b. Yes, It is mandatory under section 30(1) of the Factories Act, 1948 c. Yes, It is mandatory under section 32(1) of the Factories Act, 1948 d. None of the Above. 130. The term "Pressure Plant" is discussed under which section of the act? a. Section 30 b. Section 31 c. Section 32 d. Section 33 Answers to Labour Law Questions 13 : 121 A, 122 B, 123 C, 124 A, 125 B, 126 D, 127 A, 128 A, 129 B, 130 B 131. This section of the factories act provides that every pit, fixed vessel, sump or tank that may be injurious due to its location or depth shall be adequately covered or fenced so as to avoid accident and injury. Which section is this? a. Section 32 b. Section 33 c. Section 34 d. Section 35 132. Which section protects a worker from being employed at a factory for lifting or moving or carrying any load which may cause him injury? a. Section 37 b. Section 35 c. Section 34 d. Section 33 133. A worker employed in a factory for Welding is not provided safety screen and/or goggles and/or other appropriate protective equipment. This situation is violating one of the sections i.e. Section 35 which speaks about ............... a. Protection of face b. Protection from Welding Arc c. Protection of eyes d. Protection of head 134. Protection from dangerous fumes and gases is ensured under ........... of the factories act, 1948. a. Section 36 b. Section 38 c. Section 40 d. None of these 135. Any portable light that needs to be used inside a confined space, chamber, tank or pit may not exceed ........... a. 40 volts

b. 8 volts c. 12 volts d. 24 volts 136. Section 38 of the factories act speaks about............ a. Floors, Stairs and Means of Access b. Explosives or inflammable dust, gas etc. c. Precautions in case of fire d. Precautions in case of flood 137. There shall be 1 Safety Officer for every .......... workers in a factory. a. 250 b. 500 c. 750 d. 1000 138. "Maintenance of Buildings" is ensured for safety under .......... a. Section 39 b. Section 39-A c. Section 40 d. Section 40-A 139. "Striking Gear and devices for cutting of power" is given under ............. of the factories act, 1948. a. Section 24 b. Section 18 c. Section 15-A d. Section 19 140. General Duties of manufacturers, etc., as regards articles and substances for use in factories is discussed under ............ of the factories act. a. Section 7 b. Section 7-A c. Section 7-B d. None of these Answers to Labour Law Questions 14: 131 B, 132 C, 133 C, 134 A, 135 D, 136 C, 137 D, 138 D, 139 A, 140 C. 141. The constitution of site appraisal committee is covered under which section of the Factories Act, 1948? a. Section 39 b. Section 40 c. Section 41 - A d. Section 41 - B 142. What is the purpose of site appraisal committee constituted in the question discussed above? a. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Heavy Machinery in a moving state. b. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Hazardous Process. c. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Chemical Material handling. d. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Complex Technology Process. 143. Who shall be the Chairman of the site appraisal committee? a. Chief Inspector b. Executive Auditor c. Third Party Auditor d. Commissioner of Police 144. The site appraisal committee shall include a representative of the Central Board for the Prevention and Control of Water Pollution appointed by the Central Government under ............ of the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974. a. Section 3 b. Section 4 c. Section 5 d. Section 6

145. The site appraisal committee shall include a representative of the Central Board for the Prevention and Control of Air Pollution referred under section 3 of which Act? a. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1992 b. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1990 c. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1985 d. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1981 146. The site appraisal committee shall also include a representative of the State Board for the purpose of Prevention and Control of Water Pollution. a. True b. False 147. The site appraisal committee shall include a representative of the State Board for the Prevention and Control of Air Pollution referred under ............ ofAir (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1981. a. Section 9 b. Section 7 c. Section 6 d. Section 5 148. The site appraisal committee shall also include a representative of the Department of Education in the state. a. True b. False 149. The site appraisal committee shall also include a representative of the Department of Environment in the state. a. True b. False 150. A representative of the Meterological Department of the Government is also included in the site appraisal committee. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 15 : 141 C, 142 B, 143 A, 144 A,145 D, 146 A, 147 D, 148 B, 149 A, 150 A