ELEMEN 1

Amira Nur Afiqah binti Agus Salim Puan Norzima binti Jaafar

Bil.
1. 2. 3. 4. 5. 6. Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian     7. 8. 9.

Perkara

halaman

6.1 Maklumat Asas Produk 6.2 Latar Belakang 6.3 Kaedah/Cara Penghasilan 6.4 Perkembangan Produk

Rumusan Lampiran Rujukan

Pertama sekali. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa saya iaitu Faridatul Zaihan binti Abdul Latib dan Agus Salim bin Mokhtar yang banyak memberikan sokongan dan dorongan sepanjang proses menyiapkan kajian ini. Tidak lupa juga kepada Pn. Amira Nur Afiqah binti Agus Salim ingin mengucapkan syukur kehadrat Allah SWT kerana telah berjaya menyiapkan Kerja Kursus Sejarah Tingkatan 3 ini dengan sempurna. Akhir sekali. . Norzima binti Jaafar kerana telah banyak memberi bimbingan dan dorongan sepanjang saya menjalankan kajian ini sepanjang saya menjalankan kajian ini. saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengetua SMK Putrajaya Presint 8 (1) iaitu Puan Hajah Roaini binti Jaafar kerana telah memberi keizinan beliau untuk menjalankan kajian ini.PENGHARGAAN Saya. saya merakamkan ucapan terima kasih ini kepada Pn. Fazzilah binti Haji Mahmudin dan seluruh warga kerja Fazz Enterprise kerana telah membantu saya dalam memberikan maklumat mengenai syarikat mereka.

 Mengenali dengan lebih mendalam industri makanan tempatan yang diwarisi sejak zaman dahulu.  Mengetahui dan mengenal pasti ciri-ciri.  Menanamkan perasaan bangga dan bersyukur dalam diri apabila mengetahui bahawa produk yang dihasilkan mencerminkan identiti masyarakat tempatan dan industri ini mampu menawarkan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.OBJEKTIF KAJIAN Tujuan saya menjalankan kajian ini adalah untuk :  Tuntutan syarat untuk menduduki Peperiksaan Bertulis Penilaian Menengah Rendah tahun 2012.  Berbangga kerana produk tempatan mampu memberikan persaingan dengan produk dari luar. produk industri makanan ringan dengan lebih mendalam lagi. .

Tujuan kami mengikuti lawatan ini adalah untuk mengumpul seberapa banyak maklumat berkenaan tajuk tugasan saya.blospot. b) Kaedah Temu Ramah Dalam lawatan tersebut.KAEDAH KAJIAN Antara kaedah yang telah saya gunakan bagi menyempurnakan Kerja Kursus Sejarah ini ialah : a) Kaedah Lawatan Pada 19 Mei 2012. d) Kaedah Melayari Internet Saya juga telah membuka laman web syarikat Fazz Enterprise (kerepekh.com) bagi menambahkan maklumat sedia ada. Selangor. Fazzilah binti Haji Mahmudin selaku penolong pengurus untuk mengumpul maklumat berkaitan produk dan operasi Syarikat FAZZ. . saya dan sekumpulan pelajar SMK Putrajaya Presint 8 (1) telah melawat Fazz Enterprise di Banting. c) Kaedah Bacaan Saya juga telah membaca artikel dalam Harian Kosmo bertarikh 19 September 2008 berkaitan kilang Keropok FAZZ. saya telah berkesempatan menemu ramah Pn.

Mahmudin. Syarikat ini adalah milik keluarga dan kini telah diambil alih oleh anak ke-2 beliau iaitu En. Produk yang telah saya kaji ialah kerepek dan makanan ringan yang lebih dikenali sebagai Kerepek Fazz yang terdiri daripada kategori makanan. Ianya dijual dikantin tempat beliau bekerja iaitu di kilang sekitar kawasan Bandar Sunway. Mahmudin. Haji Mahmudin bin Haji Abas di Selangor yang bertempat di Kanchong Darat. 2. Syarikat ini merupakan perusahaan perseorangan yang diberi nama Fazz Enterprise. Perniagaan Kerepek Fazz telah diusahakan oleh En. Pada tahun 2000. Tetapi sejak tahun 1996. Banting pada 24 Februari 1983. Encik Haji Mahmudin bin Haji Abas hanya menjual kerepek secara sambilan. Hj. Pusat jualan Kerepek Fazz terletak di Kanchong Darat. Ianya terletak kirakira 48 kilometer dari rumah saya. beliau berhenti bekerja di kilang lalu memulakan perusahaan kerepek secara serius. Banting. Apabila sambutan agak menggalakkan. Selangor. Beliau telah mengambil alih pengurusan Kerepek House selama 10 tahun. perusahaan ini telah menjadi perusahaan perseorangan iaitu Fazz Enterprise. penjenamaan kedai Kerepek House ditubuhkan. Mohd Fazzly b.HASIL KAJIAN 1. . Syarikat ini merupakan syarikat Sendirian Berhad di mana perusahaan ini dibantu oleh adik beradik En. Maklumat Asas Produk Tempatan Pada 19 Mei 2012. saya telah menjalankan kajian dan penyelidikan mengenai produk tempatan. Latar Belakang Pada peringkat awal.

Lalu.Menurut Puan Fazzilah binti Haji Mahmudin. modal awal bagi memulakan perusahaan ini cuma RM2000 sahaja. . beliau memohon pinjaman peribadi atau ‘personal loan’. Pusat jualan mereka tidak hanya menjual produk buatan sendiri tetapi juga mengumpulkan produk IKS (Industri Kecil Sederhana) di sekitar Kuala Langat yang kemudiannya dijual di Kerepek House. Dengan pinjaman yang dimohon itulah beliau memulakan perusahaan kerepek. Kemudian. Encik Haji Mahmudin meminta bantuan dari Bank Pertanian tetapi niatnya diperlekehkan. Antara kelebihan atau keistimewaan Kerepek Fazz ialah mereka mengetengahkan identiti setempat.

Kaedah/Cara Penghasilan i) Senarai Peralatan Berikut merupakan senarai alatan yang digunakan oleh kilang pemprosesan KEREPEK FAZZ : No. 5. 6. 1. Alatan Dapur menggoreng (manual) Mesin pemotong (manual) Conveyor (semi auto) Mesin Pengering Mesin Pengadun Mesin Pembungkusan (semi auto) Mesin Pembungkusan (manual) Bilangan 5 buah 3 buah 1 buah 1 buah 1 buah 2 buah 3 buah . 3. 7. 2.3. 4.

Digoreng didalam dapur segi empat sebesar 3X8 kaki Ditapis dan ditoskan sehingga kering Dibungkus dan dibawah ke KEREPEK HOUSE .ii) Proses/Peringkat Penghasilan Ubi dikupas secara manual Ubi yang telah dikupas dibawah ke mesin pemotong untuk proses sayatan atau ‘slicing’ Diletakkan didalam penapis dan ditoskan sehingga kering Ubi-ubi tersebut kemudiannya dijatuhkan kedalam kolam air untuk dibilas.

 Ubi yang sudah dipetik mestilah diproses dalam masa 24 jam agar kualiti ubi terjamin. kerepek ubi berperisa balado (diperbuat menggunakan serbuk cili) . iv) Spesifikasi Produk Fazz Enterprise menghasilkan produk daripada. Perjalanan yang jauh atau melebihi 30 KM menyebabkan ubi menjadi kecut.  Pihak Fazz Enterprise akan menggred ubi-ubi tersebut secara manual. kerepek ubi berperisa kari.  Jarak antara ladang dan kilang mestilah tidak melebihi 30 KM.  Mengamalkan sistem tanaman bergilir bagi meningkatkan nutrien tanah dan menyuburkan tanih. ubi. Mereka mengawal mutu produk bermula dari ladang sehinggalah proses menggoreng kerepek-kerepek tersebut. kerepek ubi manis. Antara langkah-langkah yang diambil untuk mengawal mutu produk :  Menggunakan baja tanpa sebarang bahan kimia.iii) Langkah-langkah Kawalan Mutu Pihak Fazz Enterprise amat mementingkan kualiti produk. kerepek ubi tawar lemak dan kerepek jejari ubi  Kerepek ubi berperisa BBQ. kerepek ubi berperisa tomato. Produk ubi terdiri daripada :  Kerepek ubi masin.  Minyak yang digunakan bagi menggoreng ubi tidak digunakan melebihi 2 kali bagi mengekalkan kualiti produk. kerepek ubi pedas kering. Mereka mengasingkan ubi mengikuti kesesuaian cara penyediaan. kerepek ubi berperisa lada hitam. keledek dan pisang.

Antara cabaran yang perlu dihadapi oleh Fazz Enterprise ialah kekurangan bahan mentah disebabkan faktor cuaca. Pihak Fazz Enterprise sedang dalam proses membina cawangan baru bagi menampung pelanggan yang ramai terutamanya apabila tiba bulan Ramadhan. ketika musim hujan ladang ditimpa banjir dan memusnahkan tanaman. . Dalam tempoh setahun. Hong Kong dan Singapore. Contohnya. pihak Fazz Enteprise perlu bersaing dengan penduduk tempatan bagi meningkatkan jualan. sekali lagi beliau mengeksport produk ke Australia tetapi menghentikan eksport disebabkan faktor yang sama. Kerepek Fazz dieksport ke United Kingdom. Selain masalah kekurangan bahan mentah. Menurut Puan Fazzilah Mahmudin. Dubai. pendapatan Kerepek Fazz meningkat sehingga 5 kali ganda pada bulan Ramadhan sehingga mencecah 1.5 juta. Kemudian pada tahun 2004. Perkembangan Produk Fazz Enterprise mula beroperasi sejak Februari 1983 iaitu 29 tahun yang lepas. Selepas membuka kilang dan pusat jualan. Pada tahun 1993. Beliau juga merancang untuk memperbesar kilang dan menggunakan teknologi yang lebih canggih pada masa akan datang selain meluaskan pasaran ke seluruh negara. Tetapi beliau berhenti mengeksport kerepek pada tahun 1996 disebabkan faktor kekurangan bahan mentah.4. purata pendapatan yang diperolehi hasil dari jualan produk dalam lingkungan RM300-RM350K sebulan. pemborong dari Johor dan Negeri Sembilan membeli produk beliau dan menjual kembali kepada pelanggan mereka.

kita hendaklah memberikan sokongan padu terhadap produk tempatan demi kebaikan semua pihak. kita mestilah berbangga dengan produk-produk keluaran tempatan kerana apabila produk tempatan digunakan dengan meluas berbanding barangan import. perlaksanaan kerja kursus ini mengajar diri saya untuk menyokong produk tempatan agar negara kita dapat membangun maju sekaligus mendekatkan lagi kita dengan Wawasan 2020.RUMUSAN Setelah menjalankan kajian ini. Hal ini mampu meningkatkan taraf hidup penduduk sekali gus mengurangkan bilangan penduduk miskin di negara kita. Hal ini membuktikan bahawa produk yang dihasilkan oleh masyarakat kita mempunyai kualiti yang tinggi serta keunikannya yang tersendiri. Di samping itu. . Hasilnya. Ia juga menunjukkan bahawa produk tempatan mampu bersaing dengan barangan import. Oleh itu. inovatif. saya telah dapat memahami dengan lebih mendalam tentang industri penghasilan produk tempatan di negara kita. sebagai rakyat Malaysia. Secara tidak langsung. saya lebih peka terhadap produk-produk tempatan yang dihasilkan di negara kita dan telah menimbulkan rasa syukur dalam diri saya. ekonomi negara akan dapat mencapai pertumbuhan positif. saling menolong. bekerjasama dan bertoleransi. melalui kajian ini juga dapat menonjolkan masyarakat di negara kita yang kreatif. Akhir sekali.

Carta Organisasi Kerepek House Melawat kawasan kajian .

Melawat Tempat Kajian  Lot 662. Surat Khabar  Jagatheswary Narayanan. saya telah merujuk kepada beberapa bahan yang membantu saya.blogspot. Antaranya ialah : 1. 2008.html  http://cikgurazak. Jalan Cempaka.html  Kerepekh.com/2012/02/kerja-kursus-sejarah-pmr2012_11. Kanchong Darat. Malaysia . Jalan Cempaka. Selangor Darul Ehsan.com/2012/05/elemen-3-kerja-kursus-sejarahpmr-2012.RUJUKAN Dalam menyiapkan kerja kursus ini. Kanchong Darat.blogspot. Internet  http://turqoiseazure. Selangor Darul Ehsan.com 3. Orang Sumber Nama : Mohamad Fazzly bin Haji Mahmudin Umur : 34 tahun Alamat : Lot 662. Malaysia Pekerjaan : Pengusaha produk makanan tempatan 2. Harian Kosmo 4.blogspot.

LAMPIRAN .

Lesen Perniagaan Fazz Enterprise Logo/Banner tempat kajian .

ELEMEN 2 Amira Nur Afiqah binti Agus Salim 970611-01-5816 Puan Norzima binti Jaafar .

SURAT KHABAR .

ubi kayu bukan sekadar satu hidangan yang penuh nostalgia.3 juta setahun hasil perniagaan kerepek ubi kayu dan makanan ringan lain. Selangor. Kepelbagaian penyediaannya dinikmati oleh generasi muda dan lebih daripada itu. Banting.jagatheswary@kosmo.my Usahawan kampung. Kesukaran mendapatkan beras ketika itu membuatkan penduduk menggantikan nasi dengan ubi kayu untuk meneruskan hidup. Apakah rahsia di sebalik kejayaan usahawan ini? BILA sebut sahaja ubi kayu. 53.com. . dari Kampung Kanchong Darat. industri menghasilkan kerepek ubi kayu telah mengubah hidup Mahmudin Abas. Kini.Oleh JAGATHESWARY NARAYANAN n. Mahmudin Abas mampu meraih pendapatan kasar sehingga RM4. Kuala Langat. pasti ramai generasi lama akan terkenangkan zaman 'makan ubi kayu' ketika penduduk Tanah Melayu berada di bawah penjajahan Jepun.

DOKUMEN .

Lesen perniagaan Fazz Enterprise .

GAMBAR/ FOTO .

42700 Banting. Kanchong Darat. Selangor Darul Ehsan.ALAMAT : Lot 662. Malaysia Banner Ferepek Fazz . Jln Cempaka.

SUMBER INTERNET .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful