Constructivismul

Constructivismul este o mișcare artistică ce s-a născut în Uniunea Sovietică imediat după Revoluția bolșevică. A fost influențată de futurismul rusesc și suprematismul fondat de pictorul Kazimir Malevici. Constructivismul era privit ca o nouă estetică, ca un efort de a armoniza arta cu producția industrială, ca un efort de a-i uni pe intelectuali și pe muncitori, de a șterge granițele dintre muncă și artă.Suprematismul aspira catre o perfecta abstractie geometrica. Constructivismul dorea sa lege intelectualii cu muncitorii, arta cu industria, de a da o noua dimensiune in general - de a sterge limita artei cu munca. Reprezentanti: K. Malevich, Meller, Pevsner, Marc Chagall, etc.

Turnul Tatlin
Proiect de turnuri a reprezentat o combinaţie de două spirale metalice înclinate, formate din doua cladiri de forme geometrice diferite suprapuse, dar armonios legate intre ele. Datorita diferitor mecanisme cladirea se rotea in jurul axei sale.cladirea inferioara, cea mai masiva avea forma unui cub si efectua o rotatie comp[leta timp de un an si servea ptu conferinte si intruniri. Deasupra acestuia era amplasata a doua parte a cladirii ce reprezenta o piramida care efectua o rotatie complete timp de o luna. In cilindru cu o rotatie pe zie trbuia sa se amplaseze biroul de informatii, tipografia, telegraf. Al patrulea volum o semi-sfera efectua o rotatie pe ora. Turnul reprezenta simbplul reunirii omenirii dupa dibtrugerea turnului Babilon, podul intre cer si pamint, reprezentarea arhitecturale al arborelui genealogic. O sistema speciala de proiectoare trebuia sa proiecteze text din lumini pe cer. Turnul trebuia sa aiba cca 400m, inclinatia de 23,5®, material sticla si metal.

Fratii Vesnin
Victor- 28 martie 1882 Leonic 28 noiemb 1880 Alexandru 16 mai 1883 din copilarie erau entuziasmati de picture, si parintii ii sustineau in alegerea lor.la concursul ptu Palatul muncii ei ocupa locul 3.

Ilie Golosov ( 31 iulie 1883-1945)
Nascut in familie de preot, absolveste colegiu de arte , colegiu de pictura din moscova in 1912, cu titlul de arhitectla inceput construieste vile, iar in timpul razboiului constructii ptu armata. 1925 casa textile, 1926 Rusgertorg, 1926 alectrobanc, 1928casa de cultura Zuev, in proiectele sale el contopeste formele mari cu geometria simpla , fatadele lungi le difuza cu insiriri de ferestre

Leonidov Ivan (9 febr 1902-1959)

dar progresul era lent. iar acum se puneau bazele stalpilor care vor sustine noua cladire.000 de oameni pentru manifestatii populare. Atacul german impotriva Uniunii Sovietice din vara aceluiasi an a facut insa necesara sistarea constructiei si devierea resurselor pentru a sustine eforturile de aparare a tarii.devenind astfel cea mai inalta cladire a vremii. Detinutii politici ai gulagului sovietic au fost adusi pentru a lucra pe santier. in memoria retragerii din 1812 a lui Napoleon din Moscova. constructivismului. nici una din caracteristicile figurative) . Constructia In anul 1937 au inceput sa se puna bazele fundatiei si se construise si o statie de metrou care urma sa deserveasca Palatul. Mai exista inca o sala mai mica. linga care camerele mici şi facilităţi de service. o inaltime de 100 de metri si un diametru de 200 de metri. Palatul Muncii Troţki. Era un proiect foarte greu de efectuat datorita problemelor de inginerie care apareau in diferite etape ale constructiei. Domeniul de aplicare al grand sala este subliniat concha care a plasat scări.nu este în concordanţă cu ideea de a Palatului Muncii cu punctul de urbanism de vedere. reprezentatn a avangardei ruse. (Cei mai multi arhitecti considerate de atribuire el primul premiu eronate. cu o inaltime de 75 de metri si o greutate de 6. A durat peste 40 de ani pana a fost finalizata si era un simbol al orasului. Cladirea a fost dinamitata in 1931. cu o capacitate de "doar" 65. datorita complexitatii lucrarilor. se stabilise deja locatia unde va fi construit Palatul Sovietelor. S-au consumat vaste resurse financiare si peste 5. iar proiectul în sine . Avea montata deasupra o statuie care il reprezenta pe Lenin. care astazi se numeste Kropotkinskaya. In fata cladirii era o piata care putea gazdui inca 50.000 de oameni au trebuit sa fie mutati in afara Moscovei pentru a face loc constructiei. Aceasta fusese construita incepand cu 1837. A câştigat premiul întâi ca cel mai frumos exemlu al arh romantic Baza planului de compoziţie este într-o sală mare. la un moment dat trebuind sa fie dezvoltate noi tehnici de manipulare a otelului. Abramovici.Arhitector rus. Proiectul Palatul Sovietelor urma sa aiba o inaltime totala de 490 metri.00 de oameni.000 de locuri.000 de tone. Fundatia fostei catedrale fusese scoasa deja. retragere perceputa ca o mare victorie de catre rusi. A fost ucenicul lui Aldru Vesnin Palatul sovietelor Locatia Desi concursul de abia incepuse. In 1941. Principala sala de conferinta avea o capacitate de 15. Catedrala Hristos Mantuitorul. inca se lucra la Palatul Sovietelor.

Fatada are 24 de metri lungime si o inaltime de 12 metri. fiind dominata de zidurile Kremlinului situate exact in spate. acestia din urma manati de curiozitatea de a vedea personajul istoric care a stat la baza Razboiului Rece. Sala centrala este un cub cu laturile de 10 metri. cat si de catre calatori occidentali. . Dupa disolutia URSS sarcofagul a fost retras pentru conservare un timp si muzeul a fost inchis pentru a fi redeschis dupa doi ani. Astazi el este vizitat atat de nostalgicii comunisti din Rusia. Totusi dimensiunile relativ reduse nu au impiedicat muzeul sa aiba o faima mondiala.Mausoleul Dimensiunile monumentului sunt mult mai mici decat faima sa. parintele sistemului socialist a fost obiectul unui adevarat pelerinaj ideologic. Vizitat prin intermediul unor programe de masa puse la punct de sovietici pentru cetatenii din URSS si tarile satelit. fenomen politic care a dominat istoria secolului trecut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful