You are on page 1of 3

SEKOLAH KEBANGSAAN TASEK GELUGOR, JALAN HASHIM AWANG, 13300 TASEK GELUGOR, SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG

MINIT MESYUARAT PANITIA BAHASA ARAB BIL 1/2012
TARIKH HARI MASA TEMPAT KEHADIRAN : 9 JANUARI 2012 : ISNIN : 12.30 PM. : BILIK j-QAF. : Pn.Adibah bt Hj.Nawawi (Pengerusi). En.Jalaluddin bin Ramli (Setiausaha). Pn.Asmaliza binti Azizan. Cik Hasliza binti Hussin. Pn.Nurul Huda binti Noor.

1.0

UCAPAN PENGERUSI 1.1 1.2 Pengerusi memulakan mesyuarat dengan membaca ummul kitab Al-Fatehah. Pengerusi mengalu-alukan kedatangan AJK dan mengucapkan terima kasih di atas komitmen dan kesudian guru-guru meghadiri mesyuarat kali ini.

2.0

MEMBENTANG DAN MENGESAHKAN MINIT MESYUARAT YANG LALU 2.1 Pn.Nurul Huda mencadangkan minit mesyuarat dan disokong oleh Cik Hasliza. Tindakan : Makluman

3.0

PERKARA BERBANGKIT 3.1 Pengerusi membentangkan analisa PKSR2/2011 dengan menumpukan kepada peratus lulus dan gagal yang belum memuaskan dan mencapai target dalam Perancangan Strategik Bahasa Arab.Beliau mengharapkan guru-guru berusaha keras untuk memperbaiki keputusan pada tahun ini. Beliau juga ada menyentuh tentang wang PCG tahun 2011 yang telah habis digunakan untuk membeli Bahan BBM dan lain-lain bahan kegunaan Bahasa Arab.Pn.Nurul Huda memberi cadangan,pada

3.2

Guru yang ditetapkan untuk mengajar Tahun 1 ialah Cik Hasliza dan Pn.1 Pengerusi menyatakan bahawa Buku Rekod Mengajar yang baru pada pada tahun ini telah ditransformasikan kepada KSSR.Rancangan Pengajaran Tahunan dan Mingguan Bahasa Arab untuk Tahap Satu dan Dua KBSR/KSSR boleh dimuatturun pada laman sesawang www.1 Cik Hasliza mencadangkan. En.Jalaluddin Tindakan : Semua Guru.adibah dan En.0 HAL-HAL LAIN 6. Tindakan : Semua Guru 4. .bercerita kisah pendek dan membina ayat dalam bahasa arab.Diantara agendanya ialah pertandingan menghafaz mufradat dan teka silangkata bagi Tahap 1 manakala Tahap 2 pula diadakan eksplorace.5 dan 6 pula guru yang dipertanggungjawabkan ialah Pn.Hasliza.0 PENGURUSAN BUKU REKOD MENGAJAR(DOKUMEN STANDARD) 4.telah ditetapkan.maka Rancangan Harian KSSR tidak perlu lagi menggunakan ring file yang berasingan.ruangan Objektif ditulis dengan Hasil Pembelajaran dan ruangan Hasil Pembelajaran ditulis Objektif.Tahun 2 pula Pn.Asmaliza manakala Tahun 3 Cik.1 Pengerusi menjelaskan.blogspot.Jalaluddin memberitahu.Bagi Tahun 4. 5.2 6. 4.Minggu Bahasa Arab diadakan pada bulan Mac.3 5.Nurul Huda.mereka mengajar subjek berkenaan sepenuhnya.bagi rancangan harian tahun tiga hingga tahun enam.bagi tahun 2012.0 PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 5.guru yang major nya Bahasa Arab hendaklah mengajar subjek berkenaan keseluruhannya dan guru yang majornya Pendidikan Islam.2 Pengerusi juga menjelaskan.kecuali dalam hal-hal yang tak dapat dielakkan.tahun ini kedudukan huruf Panitia Bahasa Arab membeli alat bantu mengajar (carta Hijaiyyah sambung). Tindakan : Ketua Panitia/ Semua Guru 4.bahasaarabpenang.com.bolehlah diambil guru Pendidikan Islam untuk mengajar subjek Bahasa arab.

7.JALALUDDIN BIN RAMLI) Setiausaha Panitia B. Mesyuarat ditangguhkan dengan membaca Tasbih Kaffarah dan Surah Al-A’sr.NAWAWI) Pengerusi Panitia Bahasa Arab.2 Disediakan oleh : Disemak oleh ………………………. Tindakan : Makluman Mesyuarat ditangguhkan pada jam 1. ..1 UCAPAN PENANGGUHAN Sekali lagi Pengerusi mengucapkan ribuan terima kasih dan mengharapkan P&P Bahasa Arab akan sentiasa ada peningkatannya dan mengharapkan guru-guru berusaha melahirkan bi’ah Bahasa Arab di sekolah. (EN. 7.Arab) Tarikh : 9 Januari 2012 ………………………… (PN.0 7.ADIBAH BT HJ.Tindakan : Makluman.10 tengah hari.