You are on page 1of 7

PERIBAHASA DAN MAKSUD Dayung sudah di tangan, perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah

diperoleh. Yang lama dikelek, yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah; sesuatu yang tetap utuh. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama.

Kalau takut dilambung ombak. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. Hujan emas di negeri orang. sehingga mencapai kejayaan.Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebihlebihkan. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Duduk sama rendah. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . . hujan batu di negeri sendiri.

pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Bukit sama didaki. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah . pecah sebiji. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. Di mana bumi dipijak. Masuk kandang kambing mengembek. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. senang susah bersama.Hati gajah sama dilapah.

Orang yang pulang ke tempat asal. bersakit-sakit dahulu.Berakit-rakit ke hulu. untung anak perempuan nantinantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. berenang-renang ke tepian. Kehidupan yang senang. bersenang-senang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Yang kita kejar tak dapat. Yang bulat tidak datang menggolek. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. b. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. . Sedikit-sedikit.

Pekerja di bawah jagaan kita. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Berbesar Hati Maksud : Gembira. Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Anak Buah Maksud : a. . jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri.Bbiar mati anak. b. Anak saudara.

Tangan Kosong Maksud : Hampa. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai.Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. . Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong).

Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat .