IGIENA ADAPOSTURILOR PENTRU IEPURI Datorita faptului ca iepurele de casa este o rasa domestica obtinuta relativ recent in istoria

omenirii (adica doar de vreo 6.000 de ani ) , acest animal reactioneaza rapid si exagerat la stimulii noi. Simplele schimbari de temperatura, umiditate sau ventilatie in adapost sunt interpretate de iepuri ca un factor de stress si poate declansa cu usurinta diverse boli. De asemenea, zgomotele care apar brusc provoaca adevarate drame in metabolismul animalului. Ati observat cum reactioneaza iepurii dintr-o cusca la o simpla bataie din palme ? Se declanseaza o adevarata cursa cu obstacole in interiorul custii. Cand se opresc din alergat, iepurasii se opresc si au o pozitie ghemuita , cu urechile lipite de trup si ochii terorizati. Este exact efectul care nu trebuie sa apara intr-o crescatorie. Sa parcurgem impreuna notiunile de baza ale igienei iepurilor de casa : 1. Evacuarea dejectiilor

Evacuarea dejectiilor din custi si adaposturi trebuie efectuata macar o data la 3 zile. E adevarat, iepurele este un animal foarte curat si acorda o atentie deosebita impartirii locuintei sale in spatiu de odihna si spatiu pentru efectuarea necesitatilor. El nu va amesteca niciodata rolurile celor doua spatii atat timp cat este sanatos. Zgomotele efectuate de crescator pentru curatirea custii nu constituie factor de stress pentru iepuri (iepurii se obisnuiesc repede cu ingrijitorul). Curatenia va fi efectuata mai usor daca vom muta temporar iepurasul intr-o cusca ambulanta. Pentru efectuarea curateniei este suficient sa avem o matura mica , un raclet ( putem folosi si o sapa cu coada scurta) si o galeata plina cu rumegus. Dupa raclarea dejectiilor, vom matura toata cusca iar la sfarsit vom imprastia un strat subtire de rumegus peste zona dejectiilor. Este ideal ca macar o data la doua saptamani sa stropim pardoseala si peretii custii cu var stins pentru a elimina microbii ( metoda chimica la care vom utiliza o solutie de 35 % ). Pentru aceasta ne este necesara o matura sau o bidinea. In cazul in care efectuam curatenia intr-o cusca in care stim sau banuim ca a locuit un iepure bolnav, inainte de a stropi cu solutia de var este necesar sa flambam interiorul custii pentru a elimina termic majoritatea microbilor (metoda termica).

starii de sanatate a iepurilor . Temperaturile de sub 10 grade Celsius constituie factori favorizatori ai bolilor digestive si respiratorii .5 m. 3.22 de grade pentru varsta de 4 . adica in cladiri avand destinatie cunicula . Temperatura Temperatura are o influenta majora asupra efectivelor de animale din crescatorii. Neventilarea corecta a adapostului se va concretiza in aparitia rapida a bolilor ( nu vreti ca efectivele dv.19 grade ( in cuibul de fatare se asigura astfel cele 30 . trebuie sa avem grija ca temperatura din interior sa nu sufere variatii mai mari de 2-4 grade pe parcursul a 24 de ore. . In adaposturile pentru iepuri adulti . ventilatia nu este o problema.16 grade C. temperatura optima este de 14 . Aceasta influenta se reflecta asupra : . Pe de alta parte.18 grade pentru intervalul 6 -14 saptamani . La iepurii crescuti in sistem semiintensiv (microferme) sau in cel intensiv . Pentru ca circularea artificiala a aerului in adapost sa aiba randamentul asteptat.32 de grade necesare puilor). diminueaza capacitatea de reproductie si contribuie la cresterea consumului de nutreturi (animalul incercand astfel sa-si patreze temperatura corpului in limite normale ). ea realizandu-se pe cai naturale. amoniac. . Ventilatia Ventilatia este importanta intrucat are rol de evacuare a aerului viciat din adapost si de introducere a aerului curat. La iepurii de casa crescuti in sistem extensiv (tarcuri) sau semiintensiv (custi plasate in curtea gospodariei). sa faca cunostinta cu pasteureloza.6 saptamani . in cazurile susmentionate este bine sa fim atenti la modul cum construim custile pentru a nu realiza o ventilatie prea mare in interior (iepurii fiind foarte sensibili la curentii de aer care depasesc 0.functiei de reproducere. Pentru a obtine rezultate bune in crescatorii. nu-i asa ? ) si a deceselor in masa. In acest mod vor fi eliminate gazele nocive care se formeaza in adapost (gaz metan. admisia si evacuarea aerului au loc prin orificiile de ventilatie existente in structura cladirii.4 metrii / secunda ). fiecare grad suplimentar va diminua ritmul de crestere al iepurelui si pofta sa de a consuma nutreturi. 20 . In compartimentul crescatoriei destinat tineretului cunicul sunt necesare : • • • 22-23 de grade in primele 2-3 zile dupa intarcare.2. este recomandat ca intre orificiul de admisie si cel de evacuare sa nu exista o distanta mai mica de 1. Acest subiect a fost explicat in paginile despre custi.4 m/ sec. 16 .consumului zilnic de furaje . Viteza de circulare a aerului trebuie sa fie reglabila ( ventilator cu mai multe trepte de viteza) si sa se incadreze intre limita minima de 0. Temperatura optima in maternitate este de 17 . In plus are si o influenta decisiva asupra temperaturii si umiditatii.1 m/sec si cea maxima de 0. dioxid de carbon si hidrogen sulfurat). . De la temperatura de 20 de grade Celsius.

Tocmai de aceea. Sexarea si Respectarea teritorialitatii 7. In acest fel (prin evaporarea apei) vom obtine o scadere artificiala a temperaturii cu 7 . In privinta temperaturii critice maxime. Este vorba. Aceasta masura poate fi aplicata in cazurile izolate. trebuie sa fim foarte atenti in privinta adapatorilor : apa proaspata sa nu lipseasca. Lumina 6. e adevarat : Atat iepurii de casa cat si cei de ferma rezista cu greu caldurii verilor toride.mici hemoragii in zona narilor ) trebuie actionat astfel : Iepurele va fi transportat rapid intr-un loc racoros. de influenta temperaturii asupra iepurelui de ferma. desigur. temperatura critica minima pentru iepuri ar fi 5 grade . bine aerisit si linistit. In ceea ce priveste iepurii de casa crescuti in custi amplasate in curte. Vedeti asadar cat de important e sa avem in crescatorie un sistem de ventilatie bun ? In curand : 4. Daca iepurii supraincalziti se afla in adaposturi inchise.8 grade.Dupa unii autori. iar cea maxima 30 de grade. Umiditatea 5. In cazul in care observati ca iepurii dau semne de supraincalzire ( adica : agitatie extrema in prima faza. umezeala pronuntata in jurul gurii. temperatura critica minima este mult sub 5 grade Celsius (cunosc cazuri cand iepurii adulti au suportat fara probleme geruri de minus 25 de grade ) . pornim la putere maxima sistemul de ventilare . Vaccinarea . Ce ne facem insa daca avem de a face cu 100 de cazuri concomitente ? Singura solutie pentru custile amplasate afara este sa stropim cu apa atat custile cat si animalele. apoi respiratii sacadate si foarte rapide.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful