Cuprins

Cuprins...............................................................................................................................1 Terasarea gradinilor............................................................................................................1 Lucrări de consolidare.........................................................................................................2 Terasarea............................................................................................................................4 Liniile de demarcatie..........................................................................................................4 Aleile si cararile..................................................................................................................4 Aranjamente pentru gradina...............................................................................................5 Pavilionul - elementul central al gradinii.............................................................................5 Construiti-va singuri aleile din gradina................................................................................6 Principii de designul gradinii...............................................................................................6 Principii in amenajarea gradinii...........................................................................................7 Gardul si poarta..................................................................................................................9 Aleile din gradina..............................................................................................................10 Cum sa iti construiesti singur un iaz.................................................................................12 Specii ornamentale in spatiile umbrite din gradina...........................................................13 Trandafirul. Cultivare, origine, varietati............................................................................15 LUCRARI DE PROTECTIE, CONSOLIDARI SI APARARI DE TERASAMENTE...........................17 Gradina mea – TERASARE.................................................................................................20 Amenajarea gradinii.......................................................................................................21 Sugestii pentru gradina din fata casei...........................................................................21

Terasarea gradinilor
Terenul destinat amenajarii unei gradini in jurul casei nu este intotdeauna asa cum ni l-am fi dorit. In zonele deluroase, ne putem afla in fata unui deal golas, cu o inclinatie a pantei suficient de mare incat sa faca un chin orice tentativa de amenajare. O solutie simpla ar fi plantarea unei livezi si inierbarea terenului, solutie practica atat prin beneficiile economice pe care le aduce ulterior, dar si prin stabilizarea terenului si prevenirea degradarii solului.Solutia este una traditionala, in majoritatea zonelor de deal si munte de la noi din tara putem intalni astfel de peisaje. In cazul in care se doreste mai multa diversitate, gradinile terasate reprezinta o alegere originala. Terasarea este o metoda folosite inca din antichitate, la toate civilizatiile. Ea nu numai ca previne alunecarile de teren, dar ofera posibilitatea utilizarii la maxim a spatiului destinat culturilor si permite orientarea plantelor pe directii insorite. Vechii incasi utilizau astfel de terase la altitudini de mii de metri, reusind sa faca agricultura intr-un mediu ostil acestei indeletniciri si pe un spatiu extrem de restrans. Din punct de vedere arhitectural, ne intereseaza mai putin aspectul practic. Ceea ce conteaza este o abordare tridimensionala a spatiului pe care il detinem. Vrem asadar sa imitam celebrele gradini suspendate si sa le adaptam astefl incat sa acopere cu naturalete terenul in panta, dand in acelasi timp impresia de spatiu deschis, fara sa sufoce vreuna din cele 3 axe.

pg.

1

Terasarea se face prin sapare, incepand de la nivelul superior, urmarind curbele de nivel. Suprafata fiecarei terase depinde de ceea ce vrem sa obtinem, de inclinatia pantei, de dimensiunea terenului. Nu este nevoie ca ele sa aibe exact aceleasi dimensiuni, din contra, o terasa mai lata, strajuita de alte cateva mai mici, poate crea o impresie deosebita. Consolidarea lor se face cu materialele pe care le avem la indemana, din specificul zonei (poate fi un gard de nuiele, pietre invelite in plasa, busteni bine ancorati, etc.) In oricare din cazuri, ea este obligatorie, deoarece intervenind asupra structurii solului riscul alunecarii de teren a crescut considerabil. Cu timpul, pe masura ce plantele isi vor dezvolta sistemul radicular, ele vor consolida solul astfel incat masurile de protectie care acum pot parea inestetice vor deveni aproape inutile si se vor pierde in peisaj, acoperite de plante. Speciile care se preteaza la cultivarea intr-un astfel de ansamblu sunt plante nu foarte inalte, pot fi tufe, arbusti, plante ierboase taratoare sau curgatoare, in functie de caracteristicile climei din zona si de imaginatia fiecaruia. Diferite alei se pot amenaja printre straturile de flori, una centrala, care va conduce eventual spre o terasa ceva mai mare in varf, unde se poate aseza o banca. Impresia trebuie sa fie una de diversitate, de bogatie cromatica.

Lucrări de consolidare.
· Lucrările de consolidare au scopul principal sa stabilizeze, pe cât posibil, alunecarea activizată. Aceste lucrări au un caracter mai tehnic şi constă, în general, din lucrări de interceptare şi conducere a scurgerilor, precum şi din lucrări de spijinire. · Primele lucrări necesare sunt lucrările care au rolul să impiedice afluxul scurgerilor superficiale pe terenurile amenajate şi care să preia şi să evacueze dirijat scurgerile de pe snprafaţa interesată. Această funcţiune o poate îndeplini o reţea de canale bine amplasată. Canalele au secţiune trapezoidală sau, dacă folosinţa terenului o cere, secţiune albiată, pentru a nu se îngreuna circulaţia. Deoarece apa trebuie evacuată cât mai repede, iar infiltraţia să fie cât mai mică, fundul acestor canale trebuie să fie cât mai impermeabil. · Cea mai uşoară consolidare este realizată prin inierbare. Bineînţeles că înierbarea dă rezultate bune dacă sunt întrunite condiţiile pentru cresterea şi dezvoltarea satisfăcătoare a covorului ierbaceu. · Nu se recomandă folosirea tronsoanelor prefabricate care, pe lângă faptul că sunt greu de manipulat, prezintă şi dezavantajul că la cea mai mică deplasare a terenului se produc discontinuităţi ale fundului. Aceste denivelări ale fundului atrag după sine mari neajunsuri în ceea ce priveşte circulaţia apei care poate pătrunde, pe această cale, pe sub piesa prefabricată şi să îmbibe terenul. Din cauza mişcărilor care se produc cu timpul în teren, canalele executate în beton monolithic, turnat pe loc, sunt total interzise. Atunci când lemnul se găseşte în cantităţi suficiente, consolidarea acestor canale se poate face cu

pg.

2

· În combaterea marii majorităţi a alunecărilor de teren.5-1. De asemenea. Astfel de banchete sunt utile atunci cand se constată ca un versant începe să dea semne de instabilitate ca umrare a unor săpături sau unor eroziuni la piciorul lui. trebuie captate izvoarele şi apa colectată condusă în exterior prin drenuri transversale banchetei. Această operaţie este adeseori dificilă din următoarele motive: este foarte greu de stabilit în amănunt modul cum circulă apa subterană mai ales pe versanţii cu pământul mişcat din loc. pentru a-şi face efectul.lemnărie neecarisată. fiindcă piatra reprezintă un material mai rezistent. la distanţe de 10-20 m. Indiferent de deplasări. pg. piloni şi colane de rezistenţă înfipte în pământ etc.) capabile să preia împingerea exercitată de masivul de pământ care încearcă să se mişte. · Lucrările atât de dificile nu pot fi executate decât pe bază de proiecte şi de către unităţi specializate de construcţii. din beton sau din materiale locale. la alunecările din profunzime. un rol decisiv îl poate avea captarea şi evacuarea dirijată a apelor subterane din zona instabilă. decât de oprit un versant în mişcare. captarea apei subterane obligă la executarea de drenuri foarte adânci (uneori de 10-20 m adâncime) încastrate în stratele stabile. iar pereţii să permită drenarea apei din zona apropiată. condiţiile pentru o bună funcţinarea cer ca acest canal să nu fie rigid. mai greu deformabil decât pământul argilos înmuiat din jur. Ele asigură acest rol atuuci când sunt executate din piatră. în zonele în care musteşte apă din versant (permanent sau numai în perioadele de precipitaţii) trebuie intercalate între banchetă şi pământul natural un strat drenant care să colecteze apa şi să o evacueze prin drenuri transversale prevăzute din loc în loc în banchetă. Sunt însă şi unele lucrări uşoare de spijinire. Trebuie avut mereu în vedere faptul că adeseori este mult mai uşor de impiedicat pornirea unei alunecări. să aibă fundul impermeabil. Dacă bancheta se execută din pământ. piloţi infipţi în pământ astfel încât să pătrundă în stratul stabil cu cel putin 0. accesibile unităţilor agricole şi a căror execuţie poate avea un rol foarte important în impiedicarea pornirii alunecărilor sau în oprirea unor alunecări mici. ziduri de sprijin. 3 . Şi acest fel de lucrări necesită de obicei proiecte şi unităţi specializate de executie. unde scurgerea apei prin pământ este haotică. | mici construcţii de sprijin la baza versantului. · · Între lucrările de sprijin relativ uşor de executat se poate cita: banchetele din piatră sau pământ. · O altă cale eficientă şi des folosită pentru combaterea alunecărilor o constituie construcţiile de sprijin (bancliete.0 m. · Drenurile pot să aibă şi rolul de pereţi rezistenţi care opresc sau îngreunează mişcarea pamântului. neafectate de alunecari.

lucrări uşoare de acest fel. ele trebuie sa fie directe. la distanţele de 3-6 m pe rând şi de 2-3 m între rânduri (piloţii din rândul următor se înfig în dreptul jumătăţii distanţei dintre cei din rândul precedent) şi se leagă între ei cu moaze.daca se doreste ca peluza sa fie cat mai mare posibil. (sa reprezinte calea cea mai scurta de acces spre un loc anume). de mare importanţă sunt lucrările de apărare şi consolidare a malurilor râurilor. Aleile si cararile Trebuie sa se incadreze bine in peisajul gradinii.aproape toti copacii sunt afectati de pamantul nisipos adunat in jurul bazei trunchiului. nu numai pentru protejarea copacului. In ceea ce priveste aleile permanente de acces pentru masini. dar in functie de tipul de sol se poate face o alee fara alt material. ea ar trebui sa fie sub forma unui zid sau amplasata langa casa. pentru a nu se forma baltoace inestetice. 4 . chiar se recomanda sa nu se pastreze un contur continuu.· Aceştia se înfig pe 1-3 linii paralele. continue si unitare ca design. zgura. evită declanşarea unor alunecări de mari proporţii. . pentru ca ele taie peluza si pot obtura si micsora tabloul. pentru ca altfel ii pot strica farmecul. din fascine din pereuri. Cele mai bune materiale pentru aleile principale sunt cimentul si pavajul cu dale. realizate din timp. Apărările şi consolidările de mal pot fi făcute prin simpla acoperire a malului cu un strat de protecţie din blocuri de piatră. Pietrisul. o linie neregulata este mai naturala si se preteaza mai bine plantarii. sau prin executarea unor lucrări mai voluminoase. pentru a lasa cat mai mult spatiu peluzei. Terasele pot fi inlocuite foarte bine cu zone in panta. · Deoarece adeseori alunecările sunt provocate de erodarea piciorului versantului de către torenţi sau cursurile de apă. Amenajarea lor trebuie facuta cu grija. din căsoaie de lemn umplute cu piatră sau din gabioane. atragand atentia asupra lor. atunci trebuie inlaturata demarcarea ei. cenusa si alte materiale de acest gen nu sunt recomandate pentru ca nu se comporta bine pe vreme prea uscata sau umeda. În anumite cazuri. Liniile de demarcatie Nu sunt mereu necesare. Daca realizarea unei terase este absolut necesara. Succesul lor depinde in mare masura de rigiditatea lor si felul in care sunt intretinute. trebuie avut in vedere modul de scurgere al apei. dar si pentru ca trunchiul este o parte distinctiva pentru un copac. Terasarea In locurile in care inclinatia este foarte vizibila exista tendinta de a terasa pamantul pentru a obtine sectiuni mai plane. . pg. Unii autori considera ca trebuie sa fie cat mai putine posibil pentru ca strica compozitia artistica. este recomandat ca baza copacului sa fie cat mai expusa.

Pavilionul . Folositi contrastele. inchis la culoare. Exista numeroase variante de amenajare a spatiului exterior. aspect ce poate fi accentuat de decorul pavilionului: mobila din lemn. Helesteul sau modestul ochi de apa din gradina dvs. incadrati in interiorul unor poienite. Evidentiati. balcoanele. deliminate de garduri joase din lemn sau de busteni. ienupari taratori. Pentru un plus de famerc inconjurati spatiul cu ierburi si flori (garofite. alpinarii. ciresti japonezi. pomii fructiferi si chiar animalele. Si pentru ca intr-adevar panorama sa fie deosebita introduceti in peisaj arbori ornamentali: brazi. dispuse alternat pentru a conferi expresivitate peisajului. astfel incat sa dea aspectul unei case in miniatura. asadar. astfel incat sa ofere o panorama deosebita asupra intregului. inclusiv cele care fac legatura intre spatii (usa casei si pavilion. pe care se prelinge o perdea de apa a unei fantani minuscule. terasele. artari. muscate. avand grija ca acesta sa para aerisit si nu sufocat. piscine. Culoarea si mireasma vor fi asigurate de plantele ornamentale: petunii. Astfel. cele mai importante repere ale gradinii au fost deja montate si va aflati in etapa ultima si anume: aceea in care doriti sa adaugati un plus de originalitatete si farmec acestui spatiu dedicat relaxarii. ferigi pitice. pg. crini de toamna). insa. despre cateva dintre aceste artificii minore care pot creea efecte spectaculoase. cum sunt aranjamentele realizate in spatii precum: colturile romantice. trandafiri etc. Fiecare lucrare si fiecare colt al gradinii pot capata vitalitate si pot deveni adevarate surse de inspiratie. foisoare. Unii prefera sa-si decoreze gradina cu mai putine plante si mai multe accesorii si decoratiunii. terenul a fost nivelat si trasat.Aranjamente pentru gradina Sa presupunem ca ati trecut peste procesele de baza necesare amenajarii unei gradini . Cascadele artificiale. Exista si persoane care prefera florile. bazinele. purtand amprenta unicitatii si personalitatii proprietarului. cum ar fi gratarul) pot fi din piatra care imita teracota. In cazul in care aveti un bazin in gradina. chiar daca aceasta are dimensiuni modeste. lobelii. cel mai important lucru de care trebuie sa tineti cont in alegerea dvs este armonia: amplasarea elementelor astfel incat sa evitati aglomeratia si aspectul inestetic si asortarea materialelor cu finisajele si accesoriile utilizate. cu acoperisul invelit cu tigla rosie. Indiferent de gusturi. casute din lemn. helesteele etc. Pavilionul poate fi construit din lemn de brad bantuit. plin de verdeata si de flori va pot oferi confortul si relaxarea de care aveti nevoie. Allium) colorata in nuante contrastante (ceapa decorativa se prezinta sub foarma unor mingii mov si pufoase). ci trebuie extinsa in afara usilor. de forme si inaltimi diferite. de exemplu. in cele mai dese cazuri. si marcati teritoriul cu pietre de rau. anexele (suprafata aflata in prelungirea spatiului locuibil: balconul. pe care sa-l fixati intr-un colt al gradinii. Acest material ofera un aspect rustic ansamblului. Punti sau poduri. puteti folosi acest décor pentru a creea un efect spectaculos.elementul central al gradinii Proprietarii de case pe pamant au inteles ca amenajarea propriilor locuinte nu se limiteaza numai la interior. Daca aveti un paravan negru din material plastic. poate deveni si el un punct de atractie daca este bine valorificat si pus in evidenta. gratare barbeque. Nu uitati ca cel mai important rol in amenajarea unei gradini il joaca procesul de creatie si imaginarea fiecarui amanunt in parte. incluzand gradina. acest colt al gradinii profiland pe fundal o planta decorativa (ceapa decorativa. cercelusi. Vom vorbi.. pavilioane. veranda) si curtile interioare. helesteie. legumele. care sa le populeze spatiile exterioare. tuia. 5 . Pavelele. fantani sau cascade arteziene. acesta capata o luminuozitate placuta si un aspect oniric linistitor in cazul in care pe fundul bazinului este asezat un covor de scoici. este recomadat sa realizati un joc de apa (sa se auda susurul acesteia). Pentru spatiul din jurul casei va recomand sa alegeti un element central: gen pavilion. din acele mici amanunte aparent nesemnificative. pavilion si alte elemente. ghivece din ceramica atarnate de piloni. incadrate intrun peisaj natural. in continuare. Cum? Prin introducerea unui element contrastant. altii dimpotriva. stejari canadieni. Atractia unei gradini provine. pot fi si ele decorate cu plante si cu paturi din pietre naturale.

O alee micuta va va transforma gradina intr-un loc special. Primul pas consta in trasarea aleilor si stabilirea dimensiunilor acestora. ii va intelege designul si sensul si va sugera imbunatatiri care ii vor intari structura. Dalele din caramida sint indicate in special pentru alei care fac legatura cu o curte interioara unde vara se instaleaza o masa cu fotolii din bambus. Daca locuinta nu arata bine. Locul trebuie conceput ca o unitate. pentru a nu exista denivelari. 6 . Trebuie sa acordati atentie tuturor detaliilor. Aleile construite din piatra de cariera sint indicate caselor si gradinilor cu aspect rustic. un arhitect adevarat o va privi ca un intreg. Pavilionul model HEX costa 5. 3.641 de lei.PREDEAL. dotat cu instalatie pentru gratar si bancute interioare. iar plantarea florilor completeaza compozitia si adauga culoare. e mai mic si are pardoseala batuta cu dusumea din lemn de răsinoase. cimentind dalele din laterale. spun specialistii. o fereastra dincolo. Un amator ii va adauga un semineu aici. Jumatate din inaltimea aleii se acopera cu un strat de pietris si nisip. aveti nevoie de o sapa.500 si 24. luate fiecare in parte. nu trebuie sa para fortat. Principii de designul gradinii 1. care are pretul de 10. fals.395 lei. Referitor la partea materiala trebuie sa stiti ca pretul foisoarelor si al pavilioanelor de gradina. etc. O data schitele gata se sapa aleile dupa un calcul simplu: se adauga maximum 10 cm la inaltimea caramizilor sau a dalelor.. casa sau orice alt punct proeminent este figura centrala. satisfactia va fi cu atit mai mare.ro) Construiti-va singuri aleile din gradina Pentru ca se apropie primavara. Dalele ceramice sint indicate pentru gradini amenajate in jurul unei locuinte moderne. de diverse forme si dimensiuni sunt cuprinde intre 4. dar vreti sa aveti o gradina de vis.115 lei. este momentul sa va ginditi ce lipseste gradinii dvs.593 de lei. se bat cu ciocanul de lemn. o grebla. cu mobilier inclus.Nu uitati ca orice casa va spune ce fel de gradina ii trebuie: respectati stilul cladirii. Daca nu ati angajat o firma specializata. specialistii recomanda fixarea acestora. deschiderea perspectivelor si fragmentarea spatiului sunt directiile de urmat atunci cand doriti sa obtineti efecte deosebite. un ciocan din lemn pentru fixarea dalelor sau caramizilor si de o mistrie cu care veti fixa dalele. care costă 11. are pretul de 24. “Tabloul” trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural.. lungime/latime si netezirea solului cu grebla. cu podea." (Sursa: sfin. 2. puteti alege modelul BIG . bucati de piatra de cariera sau caramizi ramase de la vreo constructie mai veche. Iar daca o amenajati chiar dvs. Jocul cu iluziile optice.65 lei. Peste acest pat se asaza un alt strat (de maximum 5 cm) de nisip care se taseaza bine si se niveleaza cu un butuc din lemn. Pe suprafata astfel obtinuta se asaza dalele alese pentru alee. Pentru o astfel de lucrare. nu trebuie sa va limitati doar la florile pe care le aveti in grija. cereti-i arhitectului sa o imbunatateasca. realizat din lemn baituit. Obiectivul – crearea unui “tablou”. e posibil ca aceste sugestii sa fie bune. De forma hexagonala. fie ele cumparate din comert.395 lei. masa si banci. 9 mp. Poate fi găsit la pretul de 12. Dacă doriti un foisor mai mare. cu acoperis din lambriu nut-feder si cu pardoseala din lemn de 20 mm. model PIC-NIC. "Astfel. reliefati atuurile spatiului de care dispuneti si mascati zonele inestetice.781 lei. dar sa nu aiba nimic in comun cu cladirea ca intreg. la pretul de 4. incepind chiar cu potecile care separa straturile de flori. si sa fie ridicole. cu suprafata de 19. Un model interesant este foisorul STUP. Toata munca de amenajare si plantare este depusa pentru a realiza aceasta idee. Un pavilion de gradina cu suprafata mai mare. importat din Lituania.774. de forma octogonala. puteti achizitiona modelul de foisor din lemn hexagonal. Orice alt principiu al design-ului de gradina trebuie sa se subordoneze acestor 2. pg. cu invelitoare din sindrila bituminoasa. Pentru ca aleile sa reziste.62 mp. este modelul Iulia. cu invelitoare din sindrila bituminoasa. Peluza poate fi considerata panza tabloului.

ele sunt ornamentele. 6. este de preferat ca acestea sa fie la marginile gradinii. designul unei gradini inseamna infrumusetarea unei bucati de pamant astfel incat sa aiba un aspect natural. daca dorim sa avem zone mai inalte (straturi ridicate). si lasarea asa pana la primavara. atragand atentia asupra lor. 5. inainte de sosirea ploilor abundente. Design-ul unei gradini depinde mai mult de pozitia fiecarei plante. pentru a lasa cat mai mult spatiu peluzei. care au flori pe margine iar pe centru peluza. adauga culoare. Liniile de demarcatie Nu sunt mereu necesare. in care toate plantele sunt asezate in ordine sau cel al gradinilor americane. iar peluza si celelalte plante sunt cadrul. Terasele pot fi inlocuite foarte bine cu zone in panta. Daca realizarea unei terase este absolut necesara. Marginile trebuie sa fie mai putin evidentiate decat centrul. ca loc de joaca pentru copii. dau varietate si finisaj. Gradina trebuie sa aiba un punct centra. chiar se recomanda sa nu se pastreze un contur continuu. Principii in amenajarea gradinii 1. de peisaj. pentru a evita efectul de imprastiere.pentru acest caz avem exemplul gradinilor frantuzesti.4. pg. Amenajarea lor trebuie facuta cu grija. Prin urmare. Ele subliniaza. Terasarea In locurile in care inclinatia este foarte vizibila exista tendinta de a terasa pamantul pentru a obtine sectiuni mai plane. . decat de caracteristicile plantei. 2. Florile si accesoriile trebuie sa sporeasca efectul.centrul trebuie sa fie deschis. nu sa il contrazica. O floare la marginea gradinii poate fi mai de efect decat 20 de flori plasate in centrul peluzei . ea ar trebui sa fie sub forma unui zid. astfel ca: . raportata una la alta si la structura locului. Florile sunt “accidente”. pentru ca ele taie peluza si pot obtura si micsora tabloul.sa incadreze si sa umple laturile. Nivelarea pamantului Momentul propice este toamna. 3. o linie neregulata este mai naturala si se preteaza mai bine plantarii. 7 . Succesul lor depinde in mare masura de rigiditatea lor si felul in care sunt intretinute. sau amplasata langa casa.

apoi se pot planta gazonul si florile. pentru a nu se forma baltoace inestetice. pg. Tufisurile trebuie plantate la intervale mici pentru ca arata mai bine la inceput. atunci trebuie inlaturata demarcarea ei. Pietrisul. dar in functie de tipul de sol se poate face o alee fara alt material. pliviti-le un timp si apoi lasati-le sa creasca. Daca nu va place cum arata pamantul ramas liber intre ele. Cele mai bune materiale pentru aleile principale sunt cimentul si pavajul cu dale. In ceea ce priveste aleile permanente de acces pentru masini. asezati tufisurile la intervale mici. continue si unitare ca design.. 8 . cine face asta sa nu se astepte insa ca tufisurile sa aiba un foliaj bogat. cele doua procese se petrec in paralel. Unii autori considera ca trebuie sa fie cat mai putine posibil pentru ca strica compozitia artistica. plantele de bordura si cele de grup nu se planteaza decat dupa ce s-a stabilit gazonul. ci si pentru ca trunchiul este o parte distinctiva pentru un copac. (sa reprezinte calea cea mai scurta de acces spre un loc anume).daca se doreste ca peluza sa fie cat mai mare posibil. 5. puteti planta gazon. Sapati pamantul. De obicei insa. Uneori. trebuie avut in vedere modul de scurgere al apei. 4. Aleile si cararile Trebuie sa se incadreze bine in peisajul gradinii. pentru ca altfel ii pot strica farmecul. este foarte usor apoi sa le rariti. zonele se delimiteaza cu bete. Plantarea copacilor se poate face primavara sau toamna (de preferinta toamna cand trunchiul e crescut destul iar pamantul are o conditie perfecta pentru drenaj). Tufisurile se planteaza inspre spatele curtii. cenusa si alte materiale de acest gen nu sunt recomandate pentru ca nu se comporta bine pe vreme prea uscata sau umeda. . este recomandat ca baza copacului sa fie cat mai expusa. Dupa ce s-a nivelat pamantul. ele trebuie sa fie directe. Amenajarea zonei cu flori Trebuie mai intai planificata pe hartie.aproape toti copacii sunt afectati de pamantul nisipos adunat in jurul bazei trunchiului. nu numai pentru protejarea copacului. zgura.

sunt confectiile metalice. in cazul plantelor cu frunze cazatoare. pentru ca odata plantat. elementele fiind lucrate adesea manual. Pregatirea pamantului trebuie facuta foarte constiincios pentru ca permanenta gazonului tine foarte mult de acest pas. Eficiente si estetice sunt si gardurile vii din thuja. lonicera. Costurile de executie sunt dintre cele mai mari. Oricum. cel mai bun mod de a obtine un astfel de pamant este prin drenare. Pamantul trebuie sa fie afanat pentru ca radacinile sa se infiga adanc. mai ales la casele din zone urbane. Mai ieftine. Cum sa alegem insa gardul potrivit pentru casa si gradina noastra? Gard viu Pentru o zona rezidentiala pazita. Gardul si poarta In mod natural.6. primele lucruri care atrag atentia la o casa sunt gardul si poarta de acces. si nu va deranjeaza ca aceasta sa fie admirata de trecatori. puteti opta pentru un gard din fier forjat cu fundatia si soclul din beton sau piatra naturala. Astfel de plante sunt iedera. pg. vita de vie salbatica.O optiune de gard viu pot fi plante cataratoare ce se intind pe o “plasa de Buzau”. pentru a tine la distanta cainii sau alte animale. al caror pret pentru un metru patrat de grad poate cobori pana la 50 de euro. fiecare tip de gazon are inscrise instructiuni pe cutia de seminte. Gazonul Tipul folosit trebuie bine stabilit dinainte. Pretul unui metru patrat de gard din fier forjat variaza intre 100 si 600 euro. Nu subestimati impactul vizual produs de acestea! Modul in care gardul si poarta sunt realizate va influenta perceptia privitorilor asupra intregii case si gradini. in functie de complexitatea elementelor ce il compun. dar si mai putin estetice. mascata in gardul viu. dar si prin brazdare. Dezavantajul gardurilor vii este timpul necesar dezvoltarii plantelor pana sa ajunga la dimensiunile dorite. E indicat insa sa-l dublati cu o plasa de sarma. un gard viu de inaltime redusa poate fi suficient. etc. Pentru a le da insa forma dorita arbustii trebuie tunsi cu regularitate si pricepere. 9 . precum si gradul de opacitate redus in timpul iernii. iasomia. nivelul si conturul lui nu mai trebuie schimbate. Solutia este destul de folosita in ultimii ani. Gard din fier forjat sau confectii metalice Daca dispuneti de o gradina frumoasa in fata casei.

mai ieftine. mare trecere o are si aici fierul forjat. etc. Preturile unui astfel de gard variaza intre 20 si 60 de euro pentru un metro patrat. 1. situatie in care este nevoie de spatiu de culisare dea lungul gardului. Acestia sunt factori ce va pot influenta decisiv optiunea pentru un anumit tip de gard! Aleile din gradina Iata cateva idei pentru a crea o alee memorabila pana in fata casei sau pana in gradina. Gard din lemn Pentru un stil rustic puteti opta si pentru un gard integral din lemn sau combinat cu o fundatie si stalpi din piatra naturala. beton sau combinatia celor doua. aranjate ca niste petice. sunt lemnul.5 metri se ingroapa in pamant. Dezavantajul acestui tip de gard este greutatea mare a placilor care face ca transportul si manipularea acestora in timpul montajului sa nu fie o treaba tocmai usoara. In plus. Gard din caramida. Pentru a-i prelungi durata de viata aveti grija insa ca lemnul sa fie tratat corespunzator. integrandu-se atat cu arhitectura unei astfel de case cat si cu mediul inconjurator. in functie de dimensiuni si model. gardurile din PVC reprezinta si ele o alternativa de luat in calcul. Aleea serpuieste subtil. mai scumpa dar singura functionala pentru anumite conformatii ale terenului.5 metri din care 0. Proprietarul a ales sa realizeze o alee cu dale de piatra neregulate. nu uitati sa solicitati autorizatia de constructie! Prin planul de urbanism vi se pot impune anumite restrictii ce tin de inaltimea minima. actionarea automata. mult mai potrivit insa pentru imprejmuiri industriale decat rezidentiale. Atuurile acestora sunt intretinerea minima de care au nevoie (doar spalarea atunci cand e cazul) si garantia de 50 de ani cu care se lauda distribuitorii. inaltimea maxima. sau PVC-ul. pretul mediu pentru un metru liniar de astfel de gard fiind de 100 RON. Atentie! Inainte de a incepe constructia gardului. Aceasta optiune este perfecta pentru o casa de vacanta in zona montana. Solutii alternative. sau cea batanta. 10 . Poarta In ceea ce priveste poarta. inclusiv imitatie de piatra naturala. piatra naturala sau elemente de beton armat Daca gardul trebuie sa va protejeze impotriva privirilor indiscrete si intrusilor solutia este un gard inalt din caramida. Daca se doreste ca o poarta din fier forjat sa fie opaca solutia este montarea unui policarbonat special pe partea interioara a acesteia. Dupa cum am mentionat si la gard. pg. fierul forjat este una din optiunile cele mai costisitoare. In cazul gardurilor din stalpi si placi prefabricate din beton armat inaltimea placilor este de obicei de 2 metri in timp ce stalpii au de regula 2. Gard din PVC Noi pe piata din Romania. gradul de opacitate. cu ajutorul unei telecomenzi. devine un element tot mai obisnuit. Placile sunt disponibile cu diverse modele si finisaje. tabla. Automatizarea exista in varianta culisanta. Aceasta varianta este foarte folosita pentru gardurile ce despart doua proprietati.Tot la gard metalic trebuie sa amintim si gardul din plasa de sarma. creand zone cu elemente surpiza pentru vizotatori.

pg. Pietrele mari. aceasta alee mica ascunde un sant prin care se scurge apa provenita si parcelele de flori din jur. alternarea cu un alt tip de material decat cel din care sunt facute dalele creaza un contrast vizual interesant. asezate cu spatiu intre ele. 11 . 6. Un simplu accesoriu de gradina da valoare acestei simple alei. de-a lungul aleii da un aspect mai natural gradinii. formand o alee libera care trece pe langa o zona de relaxare. Amplasarea unor pietre de rau. cu suprafata fina. Dalele mari de piatra fac plimbarea prin gradina mai placuta. Dalele de roca sunt asezate adanc in stratul de gazon. plate. 5. 3. Pavele mari. 4.2. rectangulare sunt asezate direct pe aleea umpluta cu pietre de rau. dau un aer natural gradinii. De fapt. In plus.

Nu iti ramane decat sa plantezi plantele acvatice in pamantul din pungi si sa umpli iazul cu apa.7. Fixeaza bine folia pe margine cu pietre mari de rau. Cum sa iti construiesti singur un iaz Nu multi dispun de un spatiu suficient pentru a amenaja o gradina asa cum si-ar dori. cheltuind doar pe materiale si accesorii: in primul rand. asterne un covor vechi. care altfel ar putea fi spalat de ploi. iar peste el un strat de ‘margaritar’. si inveleste-o cu plasa de sarma. si ingroapa-i marginile in pamant. Bricostore. In locul dorit. pe care o poti cumpara din magazinele mari. Acum este timpul pentru inierbare. 8. ai nevoie de o cazma buna. Peste stratul textil se pune o folie speciala pentru iazuri. Cu pamantul pe care l-ai scos construieste o movila langa iaz. proprietarul pare a fi un adevarat colectionar de pietre. creand un joc interesant de culori si texturi. il gasesti in saci in aceasta perioada in supermarketuri. in asa fel incat sa nu se vada. Peste folie se pune un prim strat de pietris grosier. cu care vei sapa o groapa de dimensiunile dorite ale viitorului lac. Fa rost de cateva crengi groase. Taie-le la dimensiuni de 20-30 cm si infige-le vertical in pamant. Poti realiza chiar tu un mic iaz pentru plante acvatice. seamana movila cu gazon rustic. Mai mult plantele decorative contrasteaza intre ele. sau o patura care nu iti mai trebuie. Pe margine poti pune dupa aceea ghivece cu flori. In acest caz. pune pungi din plastic gros cu pamant: ele vor fi suportul pentru viitoarele tale plante de apa. sunt perfecte cele rezultate in urma taierii pomilor sau a vitei de vie. Pe fundul gropii. Pratiker. Alte trucuri: pg. Acestea sunt imbinate intr-un mod complex in aceasta alee in serpentina. Plasa si betele au rolul de a fixa acest mic deal. Plantele care se intind ca adevarate covoare verzi imblanzesc aspectul taios al acestor pavele de piatra. Exista insa solutii practice pentru a crea impresia de diversitate cu ajutorul unui iaz de gradina. 12 .

fantana. Nu te avanta sa cumperi specii exotice. udarea pe timp de seceta si lucrarile obisnuite ale solului. Umbra partiala Este zona in care soarele patrunde sporadic si pe portiuni reduse. Semiumbra In aceasta zona soarele patrunde la rasarit sau la apus. datorita pozitionarii zidului sau cladirii pe directia est-vest. deci nu ii cumpara in alte perioade Impreuna cu arbustii. Ei nu au nevoie decat de cateva lucrari de ingrijire pe timpul anului. dar are deschiderea neobstructionata pe verticala. * Mobilierul de gradina este nelipsit din acest ansamblu. Inainte de a cumpara arbusti de la pepiniera trebuie sa tii cont de: • Fa o lista cu speciile pe care le intalnesti in alte gradini. o banca rustica si o masuta de lemn iti vor oferi spatiul mult visat pentru relaxare Specii ornamentale in spatiile umbrite din gradina Majoritatea speciilor de arbusti cresc si in zone umbrite din gradini. Umbra deschisa Este zona aflata in nordul zidurilor si cladirilor inalte. ca in cazul umbrei inchise. pg. in zona in care locuiesti. fiecare din ele fiind potrivita pentru o specie sau alta.* Langa iaz. pe acelasi tipar cu vecinii tai Arbustii se planteaza toamna tarziu sau primavara. mai rar intalnite. sunt potriviti arbustii. Acest tip este similar cu cel al umbrei deschise. Incearca sa mergi. cumpara si un sac de scoarta maruntita. acolo unde alte specii ornamentale ar suferi din pricina luminii slabe. cismea. Lumina soarelui este filtrata de coroana unor arbori aflata la inaltime. Umbra inchisa Este zona aflata chiar sub coroana arborilor. cel putin pentru inceput. precum taierile. Este o zona in care nu patrunde soarele pe intreaga perioada a zilei. cu mentiunea ca soarele patrunde intr-un anumit interval orar. si niste compost In gradina trebuie sa existe o sursa permanenta de apa (sistem de irigatie. Specialistii au incadrat zonele umbrite in mai multe categorii. care se gaseste in Practiker sau Bricostore. 13 . nu pomii fructiferi sau arborii de mari dimensiuni. deoarece nu ai siguranta ca vor supravietui. fertilizarea. unde pe tot parcursul zilei nu patrunde soarele. precum plopii. izvor) • • • Tipuri de umbra Intensitatea luminii nu se masoara doar in soare si umbra. Aceasta zona nu este insa indicata pentru plantarea unor arbusti deoarece sistemul radicular al acestora tinde sa intre in competitie cu cel mult mai bine dezvoltat al arborelui.

iti poti indrepta atentia si spre speciile care cresc in salbaticie. Un arbust poate fi special prin frunzele sale. precum si la conditii grele de clima (secete. deci discuta cat mai des cu vecinii tai pe aceasta tema. iar pe cei cu talie inalta ii poti folosi pentru realizarea unor ansambluri care vor atrage atentia.Selectia speciilor de arbusti ornamentali La alegerea tipului de arbust. prin florile sau chiar prin fructele lui. Speciile de arbusti cu talie redusa pot fi utilizate pentru delimitarea unor spatii in cadrul gradinii. Solul potrivit pentru arbustul potrivit Un sol potrivit pentru plantarea arbustilor are urmatoarele proprietati • • • Dreneaza bine apa Este afanat si permite o dezvoltare bogata a sistemului radicular Contine gama completa de nutrienti necesari cresterii Testarea drenajului se face usor: sapa o groapa nu foarte adanca. el poate fi imbunatatit prin incorporarea de pietris si nisip si saparea unui sistem de santuri care sa permita scurgerea apei de pe suprafata. cand temperaturile scad sub 15 grade Celsius (hibiscus). cand planta si-a incetat activitatea. miscorand cantitatea absorbita in sol. Sunt unii care rezista fara probleme iarna. Un drenaj insuficient va duce cu timpul la putrezirea radacinilor si implicit la moartea plantei. pg. Alege liliacul daca vrei sa te bucuri de florile sale. macesul pentru fructe. trebuie sa ai clar scopul pentru care il vei planta. trebuie sa te documentezi asupra conditiilor pe care fiecare arbust le prefera. Plantarea si lucrarile de ingrijire Perioada optima pentru plantare este primavara devreme. O sursa pretioasa de informatie corecta sunt chiar cultivatorii care au capatat deja experienta. argilos. geruri). 14 . Daca apa va fi absorbita repede. se considera ca drenajul este suficient pentru a permite cresterea arbustului in solul respectiv. Daca nu esti foarte pretentioasa. pentru ca radacinile sa se poate dezvolta in pamantul afanat. iar altii care trebuie chiar mutati in casa. de multe ori acestea sunt mai viguroase si mai rezistente la boli si daunatori. viburnum pentru foliajul colorat toamna in rosu. Multe informatii le vei gasi in reviste de specialitate sau pe internet. acolo unde acesti arbusti cresc in conditii naturale de umbrire). altii care trebuie protejati. insa ai grija sa selectezi bine aceste surse. sau toamna tarziu. brun-roscate. In cazul in care nu exista alte posibilitati si solul din gradina este greu. apoi umple-o cu apa. Aciditatea solului Majoritatea speciilor de arbusti ornamentali destinati zonelor umbrite cresc cel mai bine in soluri acide (asta deorece solul acid corespunde solurilor de padure. lasa-ti frau liber fanteziei! In alegerea lor. Nu te limita la o singura specie. Groapa va fi de doua ori mai mare decat diametrul sistemul radicular prezent deja. in cateva minute. nu toate ofera informatii corecte.

e bine sa ai grija doar ca pamantul sa fie mereu reavan si sa ii permiti sa se usuce usor intre doua udari. in timpul lucrarilor de sapat. Rosa damascena (trandafirul de Damasc). in tufe. Este esential in dezvoltarea arbustului mai ales in primii doi ani de la plantare. iti recomand inglobarea in sol primavara. Trandafirii au fost impartiti pe grupe. Lucrari de taiere. Grosimea stratului va fi de circa 10 cm si la nevoie se completeaza periodic. hibrizii si varietatile de trandafir ornamentale comercializate astazi. Se aplica la nevoie. toate speciile. origine. specialistii au incadrat numerosii hibrizi in mai multe grupe principale: Macesi decorativi si trandafiri de parc In aceasta grupa sunt incadrate speciile rezistente la conditii mai aspre de clima. Nu in ultimul rand are si un aspect estetic prin culoare si forma. a rezultat o gama bogata de trandafiri. Stratul poate fi delimitat cu o bordura din bolovani de rau pentru a se evita imprastierea lui. impiedicand evaporarea excesiva a apei in zilele calduroase si impiedica dezvoltarea buruienilor. pentru alcatuirea unor imprejmuiri naturale sau pentru decorarea unor ziduri. Din aceasta regiune provin. Semne ca planta sufera din lipsa nutrientilor sunt frunzele de dimensiuni mici.) este o planta din familia Rosaceae.Mulcirea. raspandita in majoritatea regiunilor globului. fiecare avand caracteristici proprii. Cultivare. trandafirii remontanti Thea hibrizi. trandafirul catarator. Rosa lutea (macesul galben). Datorita raspandirii lor in zone cu clima diferita. Pentru a preintampina aceste fenomene si pentru a pastra gradina curata de agenti poluanti. in special a fosforului si azotului. Trandafirul. 15 . Rosa alba (trandafirul alb). In genul Rosa sunt incadrate nu mai putin de 400 de specii de arbusti al caror stramos provine din podisurile Asiei Centrale. ca evolutie. muschi de turba. In functie de aspectul trandafirilor. Se poate interveni pentru ajustari de ordin estetic si pentru conducerea coroanei si dimensiunilor arbustilor asa cum iti doresti ca ei sa se incadreze in peisaj. Din petalele trandafirilor se pot prepara siropuri. de asemenea. si multe alte varietati. majoritatea speciilor infloresc o singura data pe an (sunt neremontante) si sunt cultivate ca arbusti ornamentali in parcuri. dulceturi sau chiar mancare cu jeleu de trandafiri. chiar din frunzele adunate toamna si lasate sa putrezeasca. Intalnim trandafirul pitic. primavara devreme. care consta in bucati de scoarta de copac. Specii incadrate in grupa macesilor decorativi si a trandafirilor de parc: Rosa canina (macesul comun). Imediat dupa plantat si dupa udat se aplica in jurul plantei un strat de mulci. folositi ca portaltoi. Rosa rugosa (trandafirul cu frunze incretite). Rosa rubrifolia (macesul rosu). Udatul nu se va aplica in exces. clorotice (pale). In acest fel asiguri o recirculare a substantelor nutritive. cei cu frunze incretite. de catre cultivatori. Trandafiri de gradina si trandafiri pentru flori taiate pg. cand el se afla in plina crestere vegetativa. Udatul. Sunt. Fertilizarea. varietati Trandafirul (Rosa sp. a unei cantitati de compost care poate fi usor obtinut anual. Acest strat are rol de protectie. Nu toate speciile necesita taieri anuale. conuri de brad.

ingloband toamna ingrasamintele organice. remontanti. in functie de hibrid. cu florile de o multitudine de culori. lastari tineri). inainte de rasaritul soarelui. de peste 50 de grade Celsius. Interesant este faptul ca desi are nevoie de multa caldura pentru a inflori. Boala apare de cele mai multe ori primavara si se manifesta prin aparitia unor pete de culoare portocaliu spre brun. dintre care cel mai uzual este zeama bordeleza. Pentru a preintampina neajunsul. udati zilnic trandafirii pe perioada verii. Tratamentele chimice se fac cu fungicide pe baza de cupru sau sulf. pentru a evita contaminarea si altor plante. Rugina frunzelor la trandafir este produsa de o ciuperca numita Phragmidium mucronatum. Odata cu evolutia bolii. pentru jardiniere si ghivece Cei mai mici dintre trandafiri. Daunatorii trandafirului Paduchii de frunze sunt afide care se hranesc cu seva plantei.Grupa cuprinde hibrizii Thea remontanti (infloresc de mai multe ori pe an). Ca prima masura. au efecte negative asupra florilor. viu colorate. cu tija florala lunga si dreapta. tot mai multe tesuturi vegetale se pateaza. care au florile dispuse in buchete si care sunt folositi mai ales ca decor in gradini. dati-le foc. mai mult sau mai putin parfumati. dimineata cat mai devreme. pe lastarii tineri si pe frunze. In grupa “piticilor” gasim trandafirii Rosa polyantha. Sunt trandafirii comuni. trandafirii de ghiveci au inceput sa fie apreciati si in Romania ca specii ornamentale de interior si se gasesc in majoritatea supermarketurilor sau in florarii. Nu aruncati partile bolnave. Creste atat la umbra cat si la lumina. 16 . Florile lor au un parfum slab si au petale viu colorate. Cei din imagine sunt cumparati din Practiker. pg. Un mic secret: rugina frunzelor nu se va apropia de trandafiri daca alaturi de tulpinile acestora veti sadi cateva plante de tataneasa. primavara si vara. indepartarea lastarilor afectati. cu flori mari. asociate cu uscaciunea din aer. temperaturile ridicate. recomand un teren cu cel putin cinci ore de soare pe zi. Trucuri de ingrijire a trandafirilor Alegeti un pamant neutru. care se decoloreaza si apoi se incep sa se ofileasca. Alaturi de ei. pe care ii intalnim in majoritatea gradinilor. Pamantul trebuie lucrat de doua ori pe an. pe care o invadeaza in special pe tesuturile tinere (boboci. Frunzele se ingalbenesc treptat si se usuca. Bolile trandafirilor Una din cele mai raspandite boli produse de ciuperci este rugina frunzelor. cu permeabilitate buna pentru apa. mai intalnim trandafirii floribunda (care infloresc din abundenta). Sunt vigurosi. se impune curatarea plantei. Ea apare mai ales in timpul primaverilor calde si ploioase. iar zonele afectate trec din brun spre negru-cenusiu. Trandafiri pitici. insa pentru a inflori din abundenta pe perioada verii. Symphytum officinale. bogat in substante hranitoare. cu o sapatura adanca.

Mai poti folosi Mospilan. Ei ataca in special bobocii si lastarii tineri. CONSOLIDARI SI APARARI DE TERASAMENTE 1. Aphis rosae este un daunator des intalnit care da batai de cap oricarui gradinar cu experienta. purice de frunza. Daca nu il gasesti la florarie sau la farmacia fitosanitara. dar care nu da intotdeauna cele mai bune rezultate. formand colonii masive care sufoca planta. pg. LUCRARI DE PROTECTIE. ncearca prima data sa speli planta cu apa usor incalzita. Isi depune ouale toamna. 17 . nu doar trandafirii. Este o specie migratoare. atat de rambleu cat si de debleu. Insecta este foarte bine adaptata la mediu si foarte rezistenta. si ciclul de viata se reia. mai ales in cazul afidelor.Paduchele verde al trandafirului este adesea confundat si denumit gresit. atacand pe langa trandafirii din tara noastra si pe cei din majoritatea tarilor cu clima temperata. cum ar fi Sinoratox. Din punct de vedere entomologic. recordul sau inregistrat este o calatorie intre Noua Zeelanda si Tasmania). Lucrarile de protectie se utilizeaza preventiv aproape la totalitatea taluzurilor. puricii si paduchii plantelor sunt foarte diferiti: puricii fac parte din ordinul Coleoptera iar paduchii din ordinul Homoptera. ca anexe la lucrarile de consolidare propriu-zise cat si la cel 959j923j e de aparare. Unul dintre cele mai utilizate aficide este Pirimor 25 WP. Ele se dezvolta si in luna mai capata aripi si migreaza pe alte plante. pe scoarta trandafirilor. trebuie sa stii ca exista o categorie de insecticide cu actiune mai ales asupra afidelor. TERMINOLOGIA Lucrari de protectie : sunt lucrarile de suprafata. in functie de conditiile atmosferice calatorind pe distante foarte lungi (conform Crop&Food Research – Noua Zeelanda. Dupa ce ai curatat-o bine. poti utiliza un orice alt insecticid cu spectru larg de actiune. Lucrari de consolidare : sunt lucrarile destinate sa asigure stabilitatea taluzurilor contra apelor freatice(ape libere de mica adancime) si a apelor subterane(panze de apa de oarecare adancime cu caracter permanent sau periodic). Ei mai produc neplaceri trandafirului chinezesc (Hibiscus rosa sinensis). Decis sau Zolone. o poti stropi cu o emulsie de apa si sapun de casa. curatand-o de daunatori. mai ales ca paduchii de frunza ataca foarte multe ornamentale. Stiati ca? Gargaritele sunt pradatori naturali ai afidelor. oua din care primavara apar primele larve. menite sa asigure stabilitatea taluzurilor contra apelor de suprafata si a altor agenti atmosferici. denumita aficide. precum si sustinerea unor terenuri. daca te-ai hotarat sa folosesti totusi un tratament chimic. de preferinta plante ierboase. un preparat “la moda” printre iubitorii de plante.1. Cum scapi de paduchii de frunza Este o intrebare pe care si-o pun foarte multi gradinari. pomilor fructiferi… Daca invazia de insecte nu este foarte mare. Datorita lor in mediul natural exista un echilibru care impiedica inmultirea peste masura a acestor daunatori. in special uscaciunea si inghetul. Toamna ele depun iarasi oua.

flexibile. cu grosimea intre 3 si 5 cmpentru lungimi de circa 40 cm si cel putin 5 cm pentru lingimi de circa 1m . supuse eroziunilor si deturnarilor. Materialele ce se utilizeaza la acest gen de lucrari sunt : -piatra si anume piatra bruta. fie ecarisati. de mlaje de salcie. Ele se taie in forma de patrat sau dreptunghi. obtinandu-se asa zisa brazduire in ochiuri. pg. drepte. LUCRARI DE PROTECTIE Insamantari simple. laturile variind intre 15 si 35cm lungime. salcam etc. ele trbuie sa fie rezistente. -tarusi. fie mai bine din crengi de salcie sau de salcam. saboti. se vor evita gresiile moi. Pentru fixarea pe taluz se utilizeaza tarusi(de Insmantari simple. frasin. Acestea sunt lucrari preventive. -nuiele obtinute prin taierea trunchiurilor tinere de arbusti de 2-5 ani. cu lungimea minima 2m si grosimea maxima 45cm la capat gros . plop de -fier : cuie. -pari cu grosimi de 8-12cm. plop de munte.2. scabe. densitatea pietrei utlizate este bine sa nu coboare sub 1600kg/ . se utilizeaza nuiele de salcie. 18 . de plop negru. Este indicat ca aceste lucrari sa se execute imediat ce necesitate devine probabila. Si din acest motiv este necesar sa fie realizate din materiale locale pe solutii simple. sau a crengilor . elastice si nu prezinta pericolul de a fi subminate prin eroziunea apei. pietris ciuruit. de rachita rosie. Lucrarile de consolidare si de aparare sunt costisitoare atunci cand sunt realizate din materiale de constructie scumpe ca : beton. anin. constand din insamantarea 30-50m lungime). caci valoarea lor creste foarte repede cu timpul. piatra sparta. eficiente. lespezi . bolovani de rau. pietris neciuruit. Acestea sunt lucrari preventive. taiati de obicei din nuiele de salcam. plasa de sarma -laturoaie : cherestae-dulapi 1. nisip. tufurile. etc. de 6-10cm grosime. executati din esente mai tari . Uneori brazduirea se combina cu insamantarea. Brazduirile sunt lucrari de protectie care constau din acoperirea taluzului cu brazde din iarba. dupa acoperirea lor cu un strat de pamant vegetal (8-20cm grosime) Brazduiri. prin agravarea continua a situatiei. sisturile argiloase.Lucrari de aparare : sunt lucrarile menite sa asigure stabilitatea malurilor apelor curgatoare. de salcie capreasca. sarma. suruburi. Brazdele se aseaza pe lat sau pe muchie. -piloti : lemnarie rotunda si senirotunda. blocuri. In majoritatea cazurilor brazdele se aseaza pe un strat de pamant vegetal. beton armat. constand din insamantarea taluzurilor cu ierburi.

plantatiile absorb apa din pamant si maresc astfel stabilitatea acestuia. ZIDURI DE SPRIJIN Pentru asigurarea stabilitatii maselor inalte de pamant. In cazul rambleelor zidul de sprijin se poate ridica pana la nivelul platformei.60-0. de rambleu sau debleu. Din acest mutiv ele se zidesc intotdeauna. Sunt lucrari preventive si se executa pe taluzuri nemiscate sau pe taluzuri consolidate . Ei raman deasupra suprafetei ce urmeaza a fi protejata cu h=0. 1.Cleionaje. pg. spatiul dintre gardulete se umple cu pamant vegetal si se inierbeaza. Se utilizeza la plantatii tot felul de specii. nepermitandu-le sa ajunga la taluzurile transeii sau rambleu. dar da rezultate bune salcamul. Garduletele cleionajelor simple se aseaza la circa 1. fie rari.50m interval. adica de circa 1m. numai acolo unde orice alta solutie ar fi excesiv de costisitoare. Santurile de scurgere si de aparare sunt lucrari de protectie destinate : cele de scurgere pentru a conduce apele de pe taluzuri catre vaile vecine(la podete). iar distanta intre tarusi este de 0.1. 19 . Santuri. fie pe o singura directie. in anumite cazuri sunt necesare proiectarea si executia unor sisteme de sprijinire denumite ziduri de sprijin. Se planteaza puieti. In plus zidurile de sprijin apara piciorul taluzului impotriva degradarilor produse de apele din precipitatii sau a celor curgatoare si reduc volumul terasamentelor la sapaturile si umpluturile situate pe coaste inclinate. in siruri paralele. Plantatii.75m.4. iar in terenuri cu mare umiditate permanenta. salcia. orientate astfel incat panta garduletelor sa rezulte de 10-15%(cleionaje simple).250. formand depozite de apa ce se pot infiltra in pamant tocmai in locurile cele mai periculoase pentru stabilitatea taluzurilor. sau din nuiele de salcam de cca 1m lungime. fie mai bine in tufe(2-3buc/m). In spatele fiecarui sir se amenajeaza o rigola din brazde de iarba. cand este numit zid de platforma. Ochiurile cleionajelor duble au latura egala cu 3h. iar cele de aparare pentru a intercepta apele de pe versantii vecini. LUCRARI DE CONSOLIDARE 1. si atunci este numit zid de picior. Se mentioneaza ca santurile de aparare trebuie utilizate cat mai rar. sau poate sprijini numai piciorul taluzului. Rigolele de brazde se scurg in santuri. formand ochiuri patrate cu cate una din diagonalele de-a lungul liniei de cea mai mare panta a taluzului ce se protejeaza(cleionaje duble).50-0. deoarece prin deteriorare si greutatile de intretinere ele pot constitui un pericol.80m. iar restul intervalului se umple cu pamant vegetal. Gardurile se aseaza fie pe doua siruri perpendiculare.4. lata de 0.40m. Sunt mici garduri de nuiele impletite intre tarusi ecarisati.

Gradina trebuie sa aiba un aspect natural. d) Verificarea sectiunii alese. 20 . o mica oaza de verdeata. Dar fara cateva informatii iti va fi greu sa ajungi la rezultatul asteptat. iar centrul poate fi loc de joaca pentru copii. In al doilea rand. acela ca aceasta gradina trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural. iar daca locuinta nu arata bine incercati sa remediati acest lucru. Centrul gradinii trebuie sa fie deschis. Zidurile de sprijin din lemn pot avea o alcatuire constructiva diversa. macar prin schimbarea culorii peretilor casei care ar putea sa aduca o mare schimbare aspectului exterior. iar pe langa asta putem da un plus de prospetime gradinii prin diferite accesorii cum ar fi fantanile arteziene. Florile adauga culoare si varietate gradinii. Astfel se deosebesc urmatoarele tipuri de alcatuiri constructive : Ziduri de sprijin cu piloti batuti : -ziduri de sprijin simple -ziduri de sprijin cu ancoraje -ziduri de sprijin cu proptele 2. nivelul apelor subterane. Frumusetea ei este data de gazon si florile pe care le folosim. de aceea este indicat ca acestea sa fie asezate la marginea gradinii. refugiul tau de sters si agitatie. specifica fiecarui tip de lucrare.Dimensiunile zidurilor de sprijin de rezistenta se stabilesc prin calcule. etc. de exemplu. b) Stabilirea sistemului constructiv de sprijinire cel mai rational si a dimensiunilor sectiunilor transversale. pitici de gradina si altele. Ziduri de sprijin fara piloti batuti -ziduri de sprijin din casoaie Gradina mea – TERASARE Ai deja teren in jurul casei si ai dori sa il valorifici prin amenajarea unei gradini. In primul rand trebuie sa-ti setezi obiectivul. c) Calculul impingerii pamantului si stabilirea diagramei de presiuni din impingere. Proiectarea unei lucrari de sprijinire sau consolidare se rezolva in urmatoarele etape : a) analiza conditiilor concrete de teren pe baza unor studii topo-geo din care sa rezulte forma profilului transversal si inaltimea de pamant ce trebuie sprijinita precum si caracteristicile fizico-mecanice ale masivului sprijinit si ale terenului de fundare. pg. gradina impreuna cu casa trebuie sa formeze un tot unitar.

Aleile gradinii Daca aveti o gradina mare. altfel design-ul ar fi unul incarcat si fara sclipire.Amenajarea gradinii 1. deoarece nu sunt bune pe vreme foarte uscata sau umeda. insa pentru un spatiu mic este indicat sa va incadrati maxim in doua alei. Terasarea . Nivelarea pamantului . Puteti folosi . insa se poate derula si pe perioada primaverii. astfel incat sa poata dura mai mult timp. 2. iar langa acesta. Pentru un efect plin de prospetime si verdeata puteti sa adaugati si tufisuri in gradina dumneavoastra. iar apoi este lasat asa pana la primavara. Amplasarea terasei se realizeaza langa casa sau in prelungirea ei. 4. precum si alte materiale de acest gen nu sunt indicate. deoarece este nevoie de multa grija in alegerea tipului de gazon si in pregatirea pamantului. Este indicat ca in amenajarea aleilor sa fie folosite materiale de constructii cum sunt cimentul si pavajul cu dale. Iar daca se doreste o zona mai inalta. de asemenea. se delimiteaza zonele cu bete si apoi urmeaza plantarea gazonului si a florile. Pentru a delimita gradina din fata acsei de exterior. alte plante sau o combinatie a acestora. deoarece trunchiul e crescut destul iar pamantul are o conditie perfecta pentru drenaj. 3. puteti adauga si statui pentru un aspect mai elegant. Straturile de flori In primul rand. astfel acesta necesita terasarea pamantului pentru a obtine sectiuni mai plane. 6. pe alee sau la ferestre. iar la capatul acestuia. puteti folosi un gard mic alb. iar in gradina plantati multe tufe de flori colorate. atunci casa poate fi pusa in evidenta printr-un gard viu si de un gazon spatios. iar obloanele sunt din lemn. de exemplu o combinatie intre galben si mov. merita sa aveti mai mult decat o alee sau doua. Se vor folosi plante ce fac flori. cea mai eficienta perioada este toamna. plantati flori colorate. iar daca se doreste o suprafata a gazonului mai mare atunci nu este indicata demarcatia. este bine sa fie asezata la marginea gradinii. 5. Acestea se planteaza in lateralul casei. In ceea ce priveste plantarea copacilor. iar printre ei sa plantati flori colorate. atunci este indicat sa combinati elemente din natura cu altele artificiale. alegeti plantele astfel incat incepand cu primavara timpurie si pana toamna tarziu sa aveti flori. Daca nu dispuneti de o gradina mare. inainte de sezonul ploios. astfel incat sa nu se forma baltoace inestetice. puteti aseza bolovani colorati pentru a servic ca si trepte. 21 . De asemenea. Apoi trebuie sa stiti ca plantele si gazonul se pun in paralel. Daca aveti o casa cu peretii exteriori vopsiti in alb. in care inclinatia este foarte vizibila. lemn. Pietrisul si zgura. pg. in exterior. insa ferestrele trebuie lasate libere. Pamantul trebuie udat si arat. folositi numai gazonul. pentru ca odata plantat.se pastreaza un contur atunci cand se planteaza florile. Pentru aleea ce duce spre garaj trebuie tinut cont de sistemul de scurgere a apei.se face toamna. puteti planta flori si tufe ornamentale sau le puteti amplasa in ghivece. tip englezesc. Liniile de marcatie . Gazonul Aceasta este o etapa foarte grea din amenajarea gradinii mult visate. Mai intai se niveleaza pamantul. Sugestii pentru gradina din fata casei Daca acoperisul casei are culoarea gri. nivelul si conturul lui nu mai trebuie schimbat. astfel incat peluza sa aiba mai mult spatiu. deoarece plantele de bordura se planteaza dupa formarea gazonului. la intervale foarte mici intre ele. asezate pe marginea aleii de caramida. Puteti alege sa va imbracati casa cu iedera. pe terenul pe care se doreste sa fie transformat in gradina.exista locuri. astfel incat radacinile plantelor sa se infiga adanc. piatra. sub forma de damb. Prin urmare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful