PASTE SI AMESTECURI PROTEICE PENTRU ALBINE

Amestecurile proteice sunt folosite des in practica apicola. Pe langa administrarea diferitelor produse glucidice, in perioadele de crestere a puietului (cand nu exista polen suficient in natura), folosirea lor este foarte indicata. Asa vom avea generatii tinere de albine, bine hranite si dezvoltate. In cele ce urmeaza va vom prezenta retete de amestecuri proteice in care igredientele sunt diferite :

Pasta de polen si miere Pasta se prepara din 1 parte polen si 1,25 parti miere, framantand cele doua ingrediente. Polenul strans de albine, conditionat si conservat se macina fin. Atat mierea cat si polenul trebuie sa provina de la familii de albine sanatoase. Corectia consistentei se face adaugand polen sau miere dupa nevoie. Se administreaza in turtite pe folie sau tifon, deasupra ramelor. Pasta de miere, zahar pudra si drojdie de bere In practica apicola polenul poate fi inlocuit cu drojdia de bere inactivata. Amestecul se face din 3 parti zahar pudra, 1 parte miere lichida, 1/2 parte drojdie de bere. Se framanta toate ingredientele, si se corecteaza consistenta prin adaugarea de zahar pudra sau miere. Se administreaza sub forma de turtite de 200-250 g, primavara sau vara. Pasta de miere, zahar pudra si lapte praf Un alt inlocuitor al polenului este laptele praf degresat. Turtitele se prepara din 1/2 parte lapte praf degresat, 2 parti zahar pudra si 1,5 kg. miere. Se corecteaza consistenta adaugand zahar pudra sau miere. Amestec de sirop, polen, faina de soia Siropul de zahar poate fi folosit si el ca baza in amestecurile proteice. La 6 litri de sirop de zahar, se adauga 0,5 kg polen macinat fin si 1,5 kg faina de soia degresata. Componentele se amesteca bine, pentru a nu face cocolosi si se administreaza familiilor de albine in cantitate de 500 g la cateva zile. Amestec miere, sirop, faina de soia, lapte praf, drojdie Se realizeaza un amestec din urmatoarele ingrediente: 3 parti faina de soia degresata, 1 parte lapte praf degresat, 1 parte drojdie de bere uscata (instant). Peste aceste componente se toarna miere sau sirop de zahar dens pana se ajunge la consistenta dorita. Se livreaza albinelor sub forma de turtite. Amestec zahar tos si lapte praf Se amesteca 1 kg zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat. Se administreaza vara in hranitor, la intervale de 1-2 saptamani. Pentru a creste interesul albinelor pentru amestec, se poate umezi usor cu putina apa sau miere, deasupra. Amestecuri proteice pentru "roiurile la pachet" Sunt special concepute pentru hranirea acestor roiuri. Principiul de baza este acela de a nu se folosi miere sau polen recoltat de albine. Respectand acest principiu ,putem avea familii

Inainte de a ingheta pastura (atentie. si se administreaza deasupra ramelor. De avut in vedere Cea mai buna hrana proteica este pastura in faguri (de la rezerva stupinei) . se depreciaza) si cand devin casanti. se toarna picurand si amestecand. o parte din apa se poate inlocui cu ceai medicinal sau Protofil. prin folosirea amestecurilor proteice. inlocuitorii de polen se folosesc in ultima instanta. Pastura astfel obtinuta se amesteca cu o cantitate egala de miere lichefiata si se pune in borcane. se taie in fasii prin mijlocul celulelor. alun etc. Se fac turtite de 0. primavara se pot activa sporii de nosema. se prepara in ziua hranirii si se livreaza albinelor in doze mici . polenul recoltat de albine se macina fin cu o rasnita . In locul polenului se poate folosi drojdia de bere sau alti inlocuitori ai acestuia. Cantitatea de polen sau inlocuitori nu trebuie sa depaseasca 10-15% din cantitatea zaharului sau siropului. Cand borcanul este aproape plin. Bibliografie : Literatura apicola diversa ATENTIONARE ! Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate. cel mai sigur polen(din punct de vedere sanitar) este cel recoltat manual de catre apicultor . din 10 in 10 zile. se toarna deasupra inca un strat de miere. La 2 kg. recoltat manual de catre apicultor. mierea folosita in amestecuri trebuie lichefiata .5 kg. de pasta. in care am dizolvat 20 g sare de bucatarie. prelucrat si conservat. trecem amestecul de miere si pastura prin masina de tocat. Amestecurile se obtin astfel : se framanta sau se amesteca sirop de zahar sau serbet cu o cantitate de polen de porumb. Pentru prevenirea aparitiei nosemozei. cand vrem sa hranim albinele. care fasii se freaca intre palme. Administrarea poate dura pana la aparitia polenului in natura. amestecurile si pastele cu adaos de drojdie de bere sau alti inlocuitori. 1 litru apa calda. Spre sfarsitul iernii.sanatoase in anul urmator formarii acestor roiuri. dar totusi de actualitate este pasta de miere si pastura. problematica expusa . Pasta de miere si pastura O reteta mai veche. cand nu dispunem de polen sau pastura. pastura nu trebuie sa fie veche(max. 1 an) sau inghetata . in acest sens trebuind luate masuri de preventie . Cum se procedeaza : in luna ianuarie se expun fagurii cu pastura la ger.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful