LATIHAN AMALI ( SEPT 2012 ) HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF

KUMPULAN SEKAWAN

NAMA AHLI 1. WAN NOOR AMAN BIN WAN YUSOFF ( 780903-02-5787 ) 2. ABDUL HARIF BIN IBRAHIM ( 770402-02-5755) 3. TAN KOK WEI ( 840510-03-5783 ) 4. MUGILAN A/L KRISHNAN ( 820626-02-5721 ) 5.

NAMA TUTOR : EN. ZULKIFLI BIN AHMAD

merangkak ke arah pemburu.Berjalan. aksi seperti menggigit kaki pemburu. Burung melihat peristiwa itu dan mencapai daun yang dihulurkan pokok. Pemburu gaya sakit kaki kena digigit semut .sini melihat burung dan bersedia dengan gaya hendak tembak burung. BURUNG . POKOK – berdiri sambil depa tangan. 3. merangkak sambil gaya mengintai sana . 4. SEMUT . aksi berenang. meniti bangku. tumbang berguling akibat ditebang oleh pemburu.lari sambil berpusing-pusing .gaya terbang dan berlari . Pokok pula pegang daun lindungi burung. . Semut panjat daun dan baring mengiring dan releks…… Burung terbang duduk bawah pokok. Kemudian duduk bawah pokok. tembakan tersasar burung terbang dan pemburu tolak semut.GERAKAN KREATIF PEMBURU DAN SEMUT 1. PEMBURU. 2. baling pada semut. Semut bergolek jatuh dalam sungai dan pergerakan seperti berenang. serta goyangkan tangan dan badan seolah-olah seperti ditiup angin.

Tanpa disedari pergerakan burung telah diperhatikan oleh seorang pemburu yang berada di seberang sungai. tembakan pemburu tersasar. Pommmmm…. burung telah mengambil sehelai daun dan membaling pada semut. Burung tidak menyedari bahawa dirinya akan menjadi mangsa tembakan. Pemburu itu terus meniti sebuah jambatan untuk menyeberangi sungai tersebut. Bagi membalas jasa semut.. Setelah kenyang burung berteduh pada dahan pokok. Slot 4 . Slot 3 Semut bersusah payah berenang tenggelam timbul untuk menyelamatkan diri. pada masa yang sama burung juga terbang mencari makanan pada sebatang pokok dalam hutan. Adoii…. Semut dengan pantasnya meluru ke arah pemburu dan menggigit kakinya. burung terbang lari. pemburu menjerit kesakitan lalu menepis semut jatuh ke dalam sungai. Semut memanjat daun dan terselamat daripada mati lemas. Perbuatan pemburu juga diperhatikan oleh semut.Pemburu aksi marah gaya tebang pokok. SINOPSIS KISAH PEMBURU DAN SEMUT Slot 1 Seekor semut berjalan-jalan mencari makanan dengan senang hati dan riang. pokok jatuh berguling. Dia tahu nyawanya dalam bahaya. Kemudian pemburu itu merangkak perlahan-lahan menghampiri sebatang pokok. Slot 2 Pemburu telah bersedia untuk menembak burung. terkejut dengan bunyi itu burung terbang lari.

Pengajaran daripada cerita ini ialah setiap perbuatan baik akan dibalas baik. . Selain itu kita janganlah merosakkan alam sekitar dengan menebang pokok-pokok sesuka hati ibarat pepatah ‘marahkan nyamuk kelambu dibakar’.Geram kerana tidak dapat menembak burung dan sakit kerana gigitan semut. semut dan burung bertempiaran menyelamatkan diri… Slot 5 Setelah keadaan reda. Semut mengucapkan terima kasih kepada burung kerana menyelamatkannya. Mereka menjadi kawan baik. pemburu melepaskan marahnya dengan menebang pokok. Sekian. Pokok pun jatuh berguling. semut dan burung berjumpa semula. Begitu juga dengan burung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful