You are on page 1of 2

domov publikacije lanki o kulinariki in zdravem ivljenju

LANKI O KULINARIKI IN ZDRAVEM IVLJENJU


V rubriki lanki vas bomo popeljali po razlinih temah, ki zadevajo prehranjevanje in zdravo ivljenje.

Michelinove zvezdice
avtor: Dr. Fu Manu

17.6.2012

Zaloba Michelin v Parizu izdaja znane letne Michelinove vodie po raznih restavracijah sveta. Prvega vodia je napisal in objavil Andre Michelin leta 1900, da bi pomagal voznikom motornih vozil najti primerno prenoie, mehanino delavnico, rpalko in restavracijo na tekmi ez Francijo.

Velika no in pirhi (pisanice)


avtor: Maja Remic

31.3.2012

Nekaj besed o Veliki noi, pirhih in njihovi zgodovini, pisanicah ter idejah o okraevanju.

Pustne jedi
Kakne jedi pripravljamo za pust /

15.2.2012

Dragi Jernej, Sprauje me, kakne jedi pripravljajo ljudje za pusta (karneval). Pregledal sem internet, kulinarine in etnoloke revije in na moje preseneenje odkril, da imamo le malo tipinih, medkulturnih pustih jedi.

Valentinovo in Gregorjevo
avtor: Dr. Fu Manu

14.2.2012

Skoraj vsako ljudstvo ima v svojem koledarju dan ali dneve, posveene ljubezni med ljudmi, zlasti med mladeniem in mladenko (mokim in ensko), a tudi med prijatelji. Zlasti v anglosakem svetu in severni Evropi se je uveljavil Valentinov dan, v srednji in juni Evropi pa Gregorijev dan, ko se ptiki enijo. Valentina slavijo 14 februarja. Tega dne si parki poiljajo zaljubljena pisma. Sveti Valentin naj bi bil zaradi kranske vere muen in tedaj naj bi poiljal slepi jearjevi heri zaljubljena pisma s podpisom: Od tvojega Valentina.

Zelini aji SPET DOBRO!


avtor: Sonnentor

23.1.2012

Ljudski rek pravi, da za vsako bolezen ro'ca raste.

Novoletne jedi
avtor: vid

30.12.2011

Sreno novo leto! govorijo ljudje na cesti in si stiskajo roke. Sreno novo leto, brni po telefonih. Sreno novo leto, pie na estitkah, pismih in e-mailih. Te besede se ponavljajo skoraj mesec dni v decembru in januarju ter izraajo elje prebivalcev povsod po svetu.

Dober dan, gospod Boiek!


avtor: vid

22.12.2011

Mesec december je raj za otroke. Obiejo jih kar trije dobrotniki: najprej Miklav, nato Boiek in tik za njim Dedek Mraz. Najstareji je Boiek.

Veganstvo
avtor: dr. Fu Manu

20.10.2011

Veganstvo je ena od oblik vegetarijanstva, pri katerem ljudje ne uivajo mesa. Poleg tega razlikujemo e druge oblike, npr. laktovegetarijanstvo (ki dopua uivanje mleka in mlenih izdelkov, ovovegetarijanstvo (ki dopua uivanje jajc) ter laktoovovegetarijanstvo (ki dopua oboje). Bolj ekstremne oblike so veganstvo, presnojedstvo (ki jedo samo surovo hrano), fruktojedstvo (ki jedo samo sadje) in makrobiotika.

Kalna zelenjava
avtor: Dr. Fu Manu

13.8.2011

V neki stari kitajski zgodbi so uenjaki iskali lek proti smrti. Pot jih je zanesla v Altajske gore, kjer so iveli ve sto let stari ljudje. Prehranjevali so se samo s kalki. Uenjaki so prenesli gojenje kalkov na Kitajsko. Sicer pa je dokazano, da so na Kitajskem uivali kalno zelenjavo kot zdravilo e pred 5000 leti.

Velikonone jedi
Kaj pripravljamo ob tem prazniku / avtor: Dr. FuManu

22.4.2011

Velika no je drugi najpomembneji cerkveni praznik, verniki praznujejo Kristusovo vnebovzetje. Toda v ta as sodijo tudi drugi cerkveni prazniki, na primer pepelnina sreda, cvetna nedelja in veliki petek. Veliko no praznujemo prvo nedelje po polni luni po 21. marcu.

tevilo lankov: 52, prikazujem lanke od 1 do 10