You are on page 1of 20

SISTEMUL DE SPAII VERZI

AL MUNICIPIULUI TIMIOARA
Realizat de : Nan Cristina i Arsenie Olga

Istoricul spaiilor verzi din zona Timioarei

Primul parc destinat plimbrilor i distraciei populaiei nstrite a fost deschis, se pare, la Timioara n 1781. La mijlocul secolului al XIX-lea pe harta oraului apar: 1858 Parcul Cronin Cromberg (Parcul Poporului) 1870 Parcul Scudier (Parcul Central) 1898 Parcul Elisabeta Pe malurile canalului Bega, ntre cartierele Fabric i Iosefin, se vor nlnui parcurile pe care noi le cunoatem sub numele de Parcul Ilsa, Parcul Copiilor, Parcul Rozelor, Justiiei, Catedralei, Alpinet. Crearea Serviciului de Horticultur n 1902 marcheaz nceputul afirmrii unei arhitecturi peisagistice sistematice, profesioniste.

n 1919 - Timioara beneficia de 262.000 mp de plantaii publice, de 22.189 de arbori plantai de-a lungul reelei stradale, precum i de 3 sere, dintre care una de palmieri. n 1929 - pe un teren al Primriei din Calea Girocului a luat fiin prima pepinier horticol a oraului, care, mpreun cu pepiniera forestier a Serviciului Silvic au asigurat materialul floricol i dendrologic necesar dezvoltrii spaiilor verzi. n 1939 - suprafaa parcurilor din Timioara totaliza 41,2 hectare. n anii 1937-1938 - s-a nscut Pdurea Renaterii Naionale, care se vede de-o parte i de alta a drumului naional TimioaraLugoj. Este vorba de Pdurea Verde, care urmeaz s fie reamenajat ca pdure-parc.

CADASTRUL TIMIOAREI
Suprafaa tuturor parcurilor existente pe raza municipiului Timioara este de 117,57 ha Suprafaa total a scuarurilor este de 21,58 ha Parcul cu cea mai mare suprafa este Pduricea Giroc (fosta pepinier a oraului) - 9,03 ha, urmat de Parcul Botanic - 8,41 ha

Suprafaa total a spaiilor verzi dintre blocuri - 412 ha Totalul arborilor i arbutilor de pe aliniamentele stradale, din grdinile individuale i dintre cvartalele de blocuri se ridic la 84.770 ha. Conform Cadastrului verde, n municipiul Timioara, sunt peste 178.000 arbori din care 3,5% necesit intervenii pentru corecii sau defriri totale, respectiv un numr de 6.200 de arbori.

Plantrile prevzute pentru toamna acestui an i primvara lui 2008 cuprind specii deosebite, care vor contribui la o mai mare diversitate a peisajului timiorean i o valoare peisagistic crescut. Dintre acestea amintim:

Liriodendron tulipifera Fastigiata

Robinia pseudacacia Umbraculifera

Acer platanoides Globosum Prunus cerasifera Nigra Catalpa bignonioides Nana

SITUAIA ACTUAL A SPAIILOR VERZI I PERSPECTIVE


Lanul de parcuri organizat n lungul Canalului Bega, dominant pe malul nordic, are un aspect compact i masiv. Parcurile amenajate n aceast zon sunt: Parcul Central, Parcul Catedralei, Parcul Justiiei, Parcul Copiilor, Parcul Poporului, Parcul Alpinet, Parcul Rozelor, Parcul ILSA, Parcul Cetii, Parcul Studenesc. n cursul anului 2007 Primria Municipiului Timioara a realizat Parcul Dacia, Scuarul Vidraru, Scuarul Cetii, Scuarul Pun Pincio, Scuarul Pompiliu tefu etc. i totodat documentaiile pentru amenajarea Parcului Uzinei, Parcului Poporului, Parcului Bucovina, Parcului Rozelor, Parcului Botanic i Parcului Copiilor.

PDUREA VERDE
Situat n nord - estul Timioarei, este un masiv forestier cu suprafa de cca 500 ha, amenajat sistematic n careuri de 15 ha. Printr-o amenajare atent, ea poate s ajung pdurea - parc a oraului, putnd prelua funcia de spaiu de odihn i recreere la sfrit de sptmn pentru o important parte din populaia Timioarei, prin faptul c este uor accesibil.

SPAIILE VERZI DIN CUPRINSUL UNITILOR DE LOCUIT


Sunt amenajate de ctre asociaiile de locatari cu plantaii de arbori (platan, prun rou, salcm, plop canadian), arbuti (tufe de gard viu, trandafir, liliac, etc.), flori i gazon, concepia de amenajare variind n raport cu posibilitile imaginative i materiale ale respectivelor asociaii.

SPAIILE VERZI DIN CARTIERELE DE LOCUINE INDIVIDUALE


n prezent, pe fronturile stradale din cartierele mrginae sunt plantai pomi fructiferi, iar compoziia suprafeei nierbate este format din specii spontane aduse de vnt. Pe viitor, acetia vor fi nlocuii cu specii valoroase din punct de vedere dendrologic, ecologic i peisager. n noua concepie peisagistic se vor efectua proiecte pe strzi, n funcie de stilul arhitectonic al caselor. Astfel, se vor folosi arbori de talie mic, arbuti ornamentali prin flori, frunze persistente i plante erbacee ornamentale prin flori cu proprieti medicinale.

REAMENAJAREA CANALULUI BEGA

Punerea n valoare a potenialului oferit de Canalul Bega din punct de vedere urbanistic i ameliorarea spaiilor verzi existente (prin restructurri peisagere, plantri, recondiionri de alei, dezafectri de construcii, amenajri noi n zona malurilor), toate cu rolul nlturrii degradrilor existente, a disfunciunilor sau a elementelor inestetice, fac obiectul preocuprilor pentru creterea calitii amenajrilor peisagistice n zona Canalului Bega i a oglinzii de ap.

n ultima perioad s-au amenajat spaiile verzi n unele intersecii, s-au reabilitat unele artere de circulaie ca Bd. Revoluiei, Bd. 16 Decembrie, Bd. Ferdinand, Piaa Victoriei, s-au amenajat scuarul din Piaa 700 i de la Spitalul de Oftalmologie. n Piaa Victoriei s-au reamenajat alveolele la cei 75 de arbori din aliniament cu gazon natural rulat i cu scoar decorativ.

n faa Catedralei i la Oftalmologie s-au reamenajat rabate cu conifere de talie mic, arbuti diferii i plante perene dup o nou tehnologie cu scoar decorativ i folie mpotriva mburuienrii, realizndu-se astfel lucrri peisagistice de o valoare decorativ deosebit. S-au plantat specii valoroase ca Picea pungens Glauca Globosa Thuja occidentalis Smaragd, Europe Gold, Euonymus fortunei Canadale Gold, Emerald Gold, Emerald Gaiety, Cotoneaster x bella, Lavandula angustifolia, Juniperus x media Gold Star, Juniperus chinensis Stricta, Juniperus squamata Blue Star i alte plante perene.

PERDEAUA FORESTIER Pentru realizarea unei perdele de protecie, Primria Timioara a demarat lucrrile n toamna anului 2001, plantndu-se pn n primvara anului 2007 o suprafa de 23 hectare. Aceast perdea forestier este amplasat pe o pune ce aparine municipiului Timioara, delimitat de strada Ovidiu Balea, calea ferat Timioara - Arad i Calea Torontalului.

Perdeaua, mprejmuit cu un gard de protecie, are o lime de 60 metri i este realizat n trepte, n direcia vnturilor dominante, asigurndu-i astfel inpenetrabilitatea. Perdeaua forestier va atinge n viitor aproximativ 50 de hectare, realizndu-se astfel un coridor de vegetaie pn la Pdurea Verde, cu rol de protecie, de recreere, un mediu prielnic pentru dezvoltarea faunei i crearea unui microclimat favorabil n timpul verilor cu temperaturi ridicate.

PARCUL BOTANIC
Este un parc cu funcie tiinific i educativ, fiind mprit pe sectoare: ornamental, sistematic, fitogeografic, medicinal etc. Reamenajarea sa presupune realizarea pe suprafaa destinat rozariului, a unei colecii permanente cu specii i soiuri ale grdinarilor particulari din Timioara i din mprejurimile oraului, repunerea n funciune a fntnii arteziene, a cascadelor i bazinelor, reamenajarea terasei, a taluzului de la intrare i a stncriilor i aducerea de noi specii obinute n urma schimburilor cu alte grdini botanice. Parcul Botanic din Timioara a fost declarat arie protejat.

PARCUL ROZELOR
Poate fi considerat cel mai original i impresionant parc dintre parcurile de pe malurile Begi. Concepia realizeaz o combinaie ntre scopul utilitar (prin aranjarea sistematic a soiurilor de trandafiri) i scopul recreativ (prin compoziia artistic deosebit de atrgtoare). La cele 400 de soiuri de trandafiri existente s-au mai adugat recent alte 88 de soiuri noi de theahibrizi, floribunzi, urctori, englezeti. Se are n vedere reamenajarea Parcului Rozelor respectnd stilul i concepia peisagistic iniial, prin completarea cu noi soiuri de trandafiri, refacerea pergolelor, bncilor, a statuilor i amforelor prezente n parc.

PARCUL COPIILOR ION CREANG


Cu o suprafa de 66.400 mp, situat n zona central a oraului, este prevzut a fi reamenajat n viitorul apropiat. Din motive de siguran, trenuleul care parcurgea parcul va fi dezafectat, tunelul se va pstra i se va compartimenta pentru amenajarea de spaii comerciale pentru copii i prini. Se vor extrage arborii i arbutii care nu corespund din punct de vedere al siguranei i se vor nlocui cu exemplare tinere, valoroase. Gazonul va fi refcut, se vor executa garduri vii din specii ornamentale. Zona lacului cu hidrobiciclete se va reamenaja; se prevede o cascad ornamental care va face legtura ntre lacul cu hidrobiciclete i Cetatea furnicilor. Parcul Copiilor se va dota cu echipamente care ntrunesc condiiile de securitate maxim, n conformitate cu normele europene de siguran i protecia copiilor. Se vor amplasa spaii comerciale modulate cu funciuni de tip librrie, magazin cu jucrii, vnzare produse de cofetrie/patiserie. Se vor reface integral porile de acces auto i pietonal pe structur metalic. Amfiteatrul se va mri, gradenele se vor acoperi cu o nvelitoare de pnz pe structur metalic, iar scena se va completa cu vestiare pentru actori. Labirintul cu oglinzi se va reabilita, se va construi o mprejmuire spre Canalul Bega, iar cartodromul se mrete i se completeaz cu pist pentru maini ghidate pe bar, terenul de golf transformndu-se n joc cu saltele.

ALINIAMENTE STRADALE I PENETRAII ALINIAMENTELE de pe marile artere de circulaie se vor planta cu specii de arbori, pe cartiere: Calea Lipovei - stejar, Calea Torontalului i Calea agului - frasin comun, Circumvalaiunii Liquidambar sp., Zona Central - Prunus pisardii, Calea Buziaului - Acer sp., Zona Soarelui i Ciarda Roie - Castanea sativa, Cartier Cetate i Tipografilor - Albizzia sp. i Ficus carica. PENETRAIILE vor fi amenajate individual, fiecare devenind o poart distinct pentru fiecare intrare n parte. Penetraia din Calea Aradului se dorete a fi amenajat cu treiaje acoperite cu glicin, iar de o parte i de alta a acestora se vor planta flori n masive. Penetraia din Calea Lugojului se va amenaja cu vegetaie dispus n trepte: n prim plan 3 rabate cu trandafiri, n plan secund arbuti ornamentali prin flori i frunze persistente, iar n plan teriar Thuja sp. Penetraia din Calea agului se va estetiza prin plantarea la picioarele lirei, n rabate, de plante ornamentale prin flori, pentru a crea o pat de culoare i liane ornamentale prin flori pentru a masca aspectul inestetic.

CONCLUZII
n vederea dezvoltrii spaiilor verzi i de agrement n municipiul Timioara se vor avea n vedere urmtoarele msuri: - meninerea, protejarea i revitalizarea zonelor verzi existente; - creterea suprafeelor verzi din municipiu; - reglementarea juridic a proprietii terenurilor; - continuarea crerii perdelei de protecie n jurul localitii; - continuarea achiziionrii i repartizrii de material dendrologic primvara i toamna la solicitrile asociaiilor de proprietari n vederea amenajrii spaiilor verzi din jurul imobilelor; - identificarea i implementarea unor mecanisme economice pentru ncurajarea persoanelor fizice i juridice n realizarea de spaii verzi, mpduriri, plantaii i managementul acestora.

Pe lng Planul Urbanistic General cu amenajrile spaiilor verzi, se vor ntocmi Planuri Urbanistice Zonale i detalii de plantare pe zone. n viitor, Strategia Dezvoltrii Spaiilor Verzi n noua concepie peisagistic prevede ca la eliberarea avizului de construcie s se elibereze i proiectul de amenajare a spaiului verde din faa imobilului pentru a se integra n amenajarea prevzut pentru zona respectiv. Astfel, pentru fiecare zon se vor ntocmi 4-5 variante de amenajare a spaiului verde din faa imobilului urmnd ca toat strada s adopte aceeai variant. Diferena dintre variante va consta n alegerea speciilor, stilul adoptat fiind acelai. Obligaia cetenilor va fi de a amenaja spaiul verde din faa imobilului. n cazul solicitrii de ctre ceteni a autorizaiei de construcie, la primirea avizului de principiu sunt obligai se prezinte i proiectul pentru reamenajarea spaiului verde din faa imobilului, n cazul n care nu exist deja un proiect ce trebuie adoptat de toat strada.