Pieptarul barbatesc

Pieptarul bărbătesc este o piesă de veche tradiţie, ce face parte din portul bărbătesc de sărbătoare, pentru anotimpul răcoros şi se purta împreună cu cămaşa, pantaloni, căciulă, ciorapi cu opinci. Este vorba despre pieptarul bărbătesc înfundat, care se mai numea şi « burticar », se încheie lateral cu ajutorul unor găici din piele şi a trei nasturi tot din piele şi are “gură”, acea despicătură de la gât. Este confecţionat din piele de oaie tăbăcită, argăsită şi înfrumuseţat cu broderie de lână policromă, ceea ce-i conferă valoare artistică. La gât, poale şi lateral are o bordură de piele de miel, de culoare maron. Decorul este simplu şi de un mare rafinament. Motivele decorative cusute sunt florale stilizate, compuse din flori de mici dimensiuni ce formează în ansamblu motivul decorativ “pomul vieţii”. Pe spate are cusute flori singulare. Prezintă două buzunare sub formă de aplicaţii de piele de culoare maron, cu un registru de cusături mărunte. Aceleaşi aplicaţii se găsesc şi la deschizătura gâtului. Cromatica decorului este vie, specifică Câmpiei Dunărene, culorile fiind armonios îmbinate, roşu vişiniu, roz, verde, negru, mov, galben. Piesa datează din al doilea sfert al secolului al – XX-lea, şi este confecţionată în comuna Plosca, cunoscută la acea vreme pentru cojocarii ei renumiţi, fiind lucrată de meşterul cojocar Bîţică Marin. Starea de conservare a piesei este foarte bună.

Costumul popular aparţine unui domeniu de mare complexitate al artei populare românesti. Prin rolul ce-l deţine îmbrăcămintea în existenta omului, costumul popular reprezinta un document de viaţă, descifrarea şi analiza elementelor din care

se compune.vădind o puternică unitate structurală bazată în principal pe continuitatea si dezvoltarea creatoare a tradiţiilor sale. depăşit în timp de evoluţia societăţii. portul popular românesc. p. fiind în masura sa elucideze importante probleme de etnogeneză. . ceramică. În ciuda variaţiilor de la o regiune la alta. arhitectură. stil. alături de ţesături. variaţii ce ţin de condiţiile social-economice. reflectă modul tradiţional de viaţă al poporului. 11. Arta. Costumul tradiţional. folclor epic si muzical. costum. geografice sau climaterice. capătă în zilele noastre 80 Adina Nanu.