SOCIAL MEDIA

28

De kracht van:

Social Media
Internet is bepaald geen eenrichtingsverkeer meer. Vooral het gebruikmaken van social media is hét communiceren van vandaag. Dankzij sociale netwerken als LinkedIn, Facebook en kanalen als Twitter en YouTube verspreiden berichten zich razendsnel. Social media wordt overal benoemd en geroemd. Geen wonder dat de wereld van de reclame- en designbureaus – zowel klein als groot – zich de laatste jaren is gaan richten op het commercieel benutten van dit fenomeen. Er is echter een verschil tussen passief aanwezig zijn en het daadwerkelijk en succesvol benutten van social media. Iets wat niet ieder bedrijf beseft.
Anno 2012 is social media allang geen hype meer. Het laat zich nog het beste omschrijven als een fundamentele verandering in de wijze waarop mensen wereldwijd communiceren. En tegelijkertijd verandert daarmee in het bedrijfsleven zowel de manier van zakendoen als de wijze waarop bedrijven zowel intern als extern functioneren. Het is een nieuwe wereld die weliswaar voor veel bedrijven nog meer ontdekt moet worden, maar het begin is er. De noodzaak eveneens. Want waar de huidige generatie nog volop aan het ontdekken is, zal de komende generatie van werknemers de internetwereld als vanzelfsprekend beschouwen. Altijd en overal verbonden zijn, Het Nieuwe Werken, social media; de nieuwe generatie kan gewoonweg niet meer zonder. Zowel privé als zakelijk. Het reclame- en/ of designbedrijf dat het contact met de doelgroep niet verloren wil laten gaan én zich tegelijkertijd op het nieuwe tijdperk wil voorbereiden, heeft geen andere keuze dan meedoen. Socialmediamarketing is niet langer een rage, het is een feit. Het concept verkopen aan klanten is gemakkelijk, maar is alles in de eigen keuken wel op orde?

Gebrek aan kennis en capaciteit
“Het bedrijfsleven heeft steeds meer het besef dat social media een belangrijke functie kan hebben in diverse stadia van de marketing van een product, service of dienst. Maar het is nog lang niet overal een op zichzelf staande activiteit en men doet het er vaak mondjesmaat een beetje bij”, zegt José Derksen van Intervenia, dat zich richt op Social Media Management. Sinds eind maart 2011 is José Derksen – behorend tot de tweede of-

“EXTERNE HULP INSCHAKELEN IS BESLIST GEEN SCHANDE. DAT IS HET PAS WANNEER JE BLIJFT AANMODDEREN.”
Wendy Broersen-Fransen, social mediakenner

ficiële lichting – licentiehouder en mag ze de titel Social Media Manager gebruiken. In deze functie biedt ze MKB, MKB+ en de grotere bedrijven en organisaties ondersteuning op het gebied van het inzetten van social media als (extra) marketingtool. Geen overbodige luxe voor het bedrijfsleven, want uit het Pondres Social Media Onderzoek 2011 blijkt het gebrek aan kennis en capaciteit veruit de grootste drempel te zijn voor het inzetten van social media. Iets wat Derksen zonder meer herkent. “Zowel kleine als grote bedrijven weten ondertussen wel dat social media het heden, maar zeker ook de toekomst is. Ze beseffen dat het gebruik van social media meer omzet kan opleveren, een positieve bijdrage aan het imago kan leveren en dat je als bedrijf dus eigenlijk hiermee aan de gang zou moeten. Alleen is het vaak zo dat niet ieder bedrijf de mankracht of de tijd hiervoor heeft. Laat staan de kennis hoe je social media effectief voor het eigen bedrijf kunt inzetten. En juist dan is het handig als er iemand is die je hierbij een handje helpt. En dat begint al bij de basis zelf: de website, de profielen en de infrastructuur. Die basis moet goed verzorgd zijn anders kun je niets. Webbouwers als Mach3Builders zorgen ervoor dat je hier geen omkijken naar hebt. Een geruststellende gedachte.”

verlof of iets dergelijks. Het werk wordt dan niet gedaan. En dan ligt alles stil. Ondoenlijk in dit speelveld.”

Pijnlijk onderzoek
De 2010 New Business Survey naar het gebruik van social media door reclamebureaus, maakte pijnlijk duidelijk dat veel bureaus social media relatief weinig inzetten voor acquisitie van nieuwe klanten en stoeien met het bereiken van de juiste leads. En dat terwijl juist dit soort bureaus met behapbare tools en doorbrekende trends social media integreerde in campagnes voor derden en daar lang niet altijd slechte resultaten mee boekte. “Dus kun je je afvragen waarom bureaus dit wel voor klanten doen, maar zichzelf vervolgens vergeten”, merkt Broersen-Fransen terecht op. Eenzelfde conclusie kon uit het onderzoek worden getrokken. Van de ondervraagde bureaus ondernam slechts acht procent actie in sociale netwerken om nieuwe business leads te genereren. 54 van de 123 bureaus deden zelden of helemaal niets met social media, terwijl social media juist een uitgelezen manier kan zijn om binnen een organisatie te geraken. Van de bureaus die wel gebruik maken van social media was LinkedIn het favoriete netwerk. Iets meer dan de helft van de ondervraagden had LinkedIn wel eens gebruikt voor het ontdekken van nieuwe leads.

29

De juiste strategie
Social media en het gebruik daarvan vereist een social mediastrategie. Daarom is het voor het bedrijfsleven van vitaal belang om een ervaren persoon binnen het team te hebben die snel en op correcte wijze uitvoering kan geven aan de strategie om de gewenste doelgroep en prospects te bereiken. “Het onhandigste wat je als organisatie kunt doen is één iemand verantwoordelijk te maken voor de social mediastrategie van het bedrijf. En in het ergste geval is het ook nog eens de stagiair, die dit op zich neemt. Veel organisaties realiseren zich niet dat de stagiair na de stageperiode vrolijk de deur uitwandelt mét alle kennis en kunde. Kennis die dus niet in het bedrijf achterblijft”, zegt Wendy Broersen-Fransen, directeur van fullservice reclamebureau Wennies Advertising en social-mediakenner. “Wil je op een goede manier met social media omgaan, dan moet je hier minimaal twee personen voor verantwoordelijk maken. En als je als bedrijf aanstuurt op directe reactie al helemaal. Want ieder bedrijf krijgt wel eens te maken met ziekte,

De Social Media Manager
Is social media dan zo’n achtergebleven gebied binnen de reclame- en designwereld? Nee. Het bewustzijn van het bestaan ervan is er zonder meer. Maar als er geen mankracht of tijd is om dit nieuwe speelveld te ontginnen, wordt het wel wat lastig. Volgens Derksen is er een prima externe oplossing: de Social Media Manager. “Deze persoon is zelf vertegenwoordigd in de relevante social medianetwerken en kan zijn of haar expertise ten dienste maken”, zegt Derksen. “Een goede Social Media Manager is niet alleen in staat om technologieën en diensten te begrijpen en dichter bij de klant te brengen, hij of zij verliest ook nooit de filosofie van zowel het bedrijf als de klanten uit het oog. Want je hebt niet alleen te maken met de normen en waarden van het bedrijf zelf, maar ook met die van klanten en prospects. Je moet dezelfde kwaliteit altijd en overal laten terugkomen. Daarom wijs ik altijd op mogelijke risico’s die kun-

nen worden veroorzaakt in het gebruik van sociale media. Wanneer je als bedrijf aan de slag gaat vol onwetendheid, dan kun je jouw eigen kwaliteit behoorlijk de das om doen. Een klant of een prospect kan aanzienlijk afknappen als bijvoorbeeld via Facebook de indruk wordt gewekt dat het bedrijf een jolige bende is, waar alleen maar feest gevierd wordt. Social media vraagt om visie. Het is bijna een lifestyle, een manier van denken en doen.”

hoe moeilijk dat soms ook is. Derksen: “De toverwoorden zijn dan ook filteren en koppelen. De eerste gedachten bij een bedrijf moeten zijn: Wat heb ik de doelgroep te bieden en hoe breng ik dat over? Hoe maak ik mijzelf zichtbaar en hoe vergroot ik mijn interactie met mijn doelgroep? En hoe volg en beïnvloed je als bedrijf je reputatie- en merkbeleving die de doelgroep van je heeft? Als Social Media Manager kijk je welke tooling hierbij het beste past. Dat maak je vervolgens helder en inzichtelijk voor het bedrijf. Je werkt als het ware op het snijvlak van online communicatie, online sales, accountmanagement en online marketing.”

30

Op maat
Een Social Media Manager ontwikkelt een op maat gemaakte individuele strategie en concept voor het bedrijf en niet simpelweg een invuloefening. “Het heeft helemaal geen nut om zinloos wat profielen aan te maken en dan te denken dat je er al bent. Er zijn ruim 25.000 tools in de sociale media die je kunt gebruiken. Zoek dan maar eens uit welke er geschikt zijn voor je bedrijf. Meestal worden sites als LinkedIn, Twitter, Facebook en YouTube gepakt. En omdat deze gratis zijn, zijn veel bedrijven geneigd om snel een account te maken en die vervolgens onvoorbereid te gaan gebruiken. In het ergste geval wordt een account door een marketingafdeling helemaal volgestopt met berichten. Maar wie zegt dat deze informatie zomaar even bij duizenden mensen terechtkomt en ook nog eens wordt gewaardeerd”, meent Derksen. Ook Broersen-Fransen kan hierover meepraten. “Het ontkrachten dat social media gratis is, is het eerste wat ik doe zodra bedrijven hieraan beginnen. Het kost namelijk wél geld. Je investeert bijvoorbeeld in mankracht en in tijd. Social media doe je er niet ‘even’ bij. Het vergt blijvend inzet en een slim inzicht in het gebruik ervan. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld dat een bedrijf een bepaald bericht tegelijkertijd op alle social media plaatst doordat deze aan elkaar gekoppeld zijn. Dat is echt overvoeren. Je moet als bedrijf een goede keuze maken in wat je waar wilt melden. De boodschap gevarieerd brengen, toegepast op het type medium dat je gebruikt.”

Eigen website
Broersen-Fransen beaamt dat social media een uitgelezen kans is om jezelf als organisatie in de picture te zetten. En dat begint volgens haar al bij de eigen website. Deze moet goed opgebouwd zijn en aansluiten bij de organisatie. Mach3Builders verzorgt achter de schermen een prima site; volledig toegespitst op de wensen van de klant. Maar bovenal een site die ook daadwerkelijk werkt en aangepast is aan de huidige toepassingen. “Er is geen website meer die enkel en alleen nog maar passief is, maar veel bureaus zien hun website niet als een grote bron van social media. Ze hebben hun site bijvoorbeeld niet aangepast aan de nieuwe media. Ze hanteren flash, maar dat is voor de hele generatie aan iPhones en iPads onleesbaar. Dus kom je als trendy organisatie ongeloofwaardig uit de bus. Want je kunt je niet als modern, hip bedrijf neerzetten als de boel niet klopt. En dat terwijl juist de eigen website de eerste vorm van klantencontact is, waaruit klantenbinding kan ontstaan. Datzelfde geldt voor speciale acties. Ga je daarmee adverteren, dan moet je zorgen dat er een goed werkende link is, specifiek naar die actie. En niet naar de homepage van het bedrijf. De gouden regel bij het gebruik van social media binnen een eigen organisatie is: maak het totaalplaatje compleet. Echt compleet. En als je daarvoor externe hulp moet inschakelen om dit te bereiken, dan is dat beslist geen schande. Dat is het pas wanneer je blijft aanmodderen.” Mach3Builders biedt binnen het CMS een oplossing en verzorgt social-mediakoppelingen. Zo is er een Twitter-feedcomponent, die de geplaatste tweets toont op de website. Tevens kunnen links naar de populaire social media als Facebook en LinkedIn eenvoudig beheerd worden. En de content van een website kan met RSS-feeds geëxporteerd worden, zodat links naar informatie op de website beschikbaar gesteld kunnen worden aan anderen.

Stick with it!
Als reclame- en designbureaus starten met social media om leads te genereren, moeten ze volgens de 2010 New Business Survey rekening houden met drie randvoorwaarden: ‘Stick with it’ (doe het goed of doe het niet), ‘don’t let it consume you’ (het is een vorm van acquisitie, niet dé manier) en ‘activate it’ (laat het niet zitten en activeer het op meerdere niveaus). Bureaus moeten daarom een contentstrategie ontwikkelen om te bewijzen dat zij de kennis en creativiteit in huis hebben. Daarnaast moet de content de juiste potentiële klanten bereiken en de waarde van de content uiteindelijk zorgen voor conversie,

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful