Gimnastica ritmica este un amestec unic de dans, arta si sport.

Acesta combina elemente de balet, acrobatica si dans cu manuirea a cinci obiecte specifice: coarda, cerc, minge, maciuci si panglica. Posibilitatile de miscare sunt nemarginite atata timp cat copiii isi folosesc imaginatia si creativitatea. Esenta gimnasticii ritmice consta în capacitatea sa de a permite exprimarea prin miscari elegante si gratioase. Aceasta eleganta si gratie straluceste diferit la fiecare gimnasta în functie de precizie, flexibilitate, coregrafie. Beneficiile practicarii gimnasticii ritmice sunt infinite. Progresele vizeaza domenii cheie de dezvoltare: flexibilitate, gratie, echilibru, forta, agilitate si coordonare. Gimnastica ritmica ramane un sport olimpic exclusiv feminin desi, în unele tari ca Japonia si Spania, se pare ca exista interes pentru practicarea acestui sport si din partea reprezentantilor sexului masculin. Din punct de vedere somatic, practicantele gimnasticii ritmice se remarca printr-o conformatie longilina, caracterizata printr-o talie relativ înalta comparativ cu cea întalnita în gimnastica artistica, segmente (maini, picioare) lungi, cu o musculatura longilina si tonica, bazin îngust si un strat redus de tesut adipos, expresie faciala placuta, atitudine eleganta si gratioasa în miscsri. Gimnastica ritmica este un sport de exceptie, modeland caractere si croind trasaturi ale unei frumuseti înobilate de naturalete si farmec.

1.2. CONTINUTUL SI PARTICULARITATILE GIMNASTICII RITMICE SPORTIVE Evolutia ascendenta si continua a gimnasticii ritmice sportive reflecta experienta acumulata pe plan teoretic si practic de-a lungul celor aproximativ 40 de ani de cand aceasta ramura de sport a fost admisa la noi in circuitul competitional. Sport exclusiv feminin, si-a castigat adeptii datorita frumusetii si sensibilitatii ce se degaja din mesajul transmis de sportivele ce preactica aceasta ramura. Frumusetea si eleganta exercitiilor ascund in sine o munca continua si obositoare caracterizata prin cautari si descoperiri continue de noi elemente, de originalitati noi, dificultati corporale si de manuire a obiectelor portative. Gimnastica ritmica sportiva a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani, ajungandu-se la un nivel tehnic superior, caracterizat de o pregatire artistico-motrica corporala de o imbogatire a elementelor tehnice tipice obiectelor portative in concordanta cu acompaniamentul muzical. Evolutia ei se realizeaza prin : a. O arie, larga de practicare a acestei discipline sportive care angreneaza un numar mare de gimnaste din diverse tari ; astfel, la primul Campionat Mondial din 1963 organizat la Budapesta, au participat 28 gimnaste din 10 tari ale Europei si in prezent participa mai mult de 100 gimnaste de pe toate continentele.

programul sportivelor cuprindea doar doua exercitii liber alese (unul F.prima editie in 1982 la Belgrad .maciuci . Un inalt nivel tehnic. de senioare . Cupa Mondiala .I. cu prima editie in 1984 la Los Angeles .R.minge . originalitate. J.prima editie in 1991 la Bruxelles . Sub egida comitetului tehnic G. Pe plan balcanic se organizeaza jocurile Balcanice pentru senioare (prima editie a avut loc in 1970 la Timisoara).Cupa Europei .cerc .M.prima editie in 1982 la Staranger .panglica 1993 .b. Un program competitional international foarte bogat care cuprinde concursuri de amploare diferita organizate si desfasurate conform cerintelor impuse de documentele forurilor internationale de specialitate. c. sunt organizate urmatoarele competitii oficiale : C. risc si expresivitate artistica al continutului probelor de concurs. Incepandcu anul 1975 se renunta la exercitiile impuse si programul cuprinde 4 exercitii liber alese cu obiecte portative oficiale : coarda. din cadrul F. maciuci.minge .O. programul tehnic competitional a fost treptat modificat si imbunatatit. . La prima editie a Campionatului Mondial. spectaculozitate.cerc . Prezenta acestora se modifica la un interval de 2 ani.prima editie a avut loc in 1963 la Budapesta . Campionatul european al senioarelor .S.coarda .1994 -gimnaste senioare: exercitii liber alese cu : -cerc .G.maciuci -gimnaste junioare : exercitii liber alese cu : . cerc. minge. Campionatul celorlalte 4 continente pentru senioare si junioare care se desfasoara paralel cu Campionatele europene.minge . iar celalat cu un obiect portativ la alegere).1992 -gimnaste senioare : exercitii liber alese cu : . astfel : 1991 .O. panglica. Pe parcursul editiilor ce au urmat.

. La inceput. actualmente aceasta este contruita din 5 gimnaste si are o durata intre 2' : 2'30''.panglica -gimnaste junioare : exercitii liber alese cu : . programul prevede un singur exercitiu liber ales cu un obiect portativ impus.S.maciuci . echipa de ansmblu era formata din 6 sportive.1994 pentru : senioare .1 ansamblu cu 6 corzi .cerc .2 ansamble cu 4 cercuri + 4 maciuci . prezentate in 2 zile diferite de concurs.ansamblu cu 6 corzi = » 1993 . evoluand fiecare cu un singur exercitiu prezentat in doua zile diferite.R.1992 pentru : senioare . Programul probelor de ansamblu a fost : = » 1991 . .coarda . Incepand din 1987 programul probelor de ansamblu pentru senioare cuprinde 2 exercitii alese cu obiecte portative diferite impuse..1996 -gimnaste senioare : exercitii liber alese cu : . rezultatul stabilindu-se prin aditionarea notelor obtinute in cele doua competitii.panglica Proba de ansamblu a figurat pentru prima data in programul competitional propriu G.maciuci .panglica -gimnaste junioare : exercitii liber alese cu : .coarda .panglica 1995 . Pentru junioare.maciuci . in 1967 la Copenhaga unde au participat 11 tari.ansamblu 2 cu 3 corzi + mingii.minge .coarda .maciuci .ansamblu 1 cu 6 panglici . prezentat in 2 zile diferite de concurs. Junioare .cerc .

1 ansamblu cu 5 cercuri .1996 pentru : senioare .durata 2'~2'30'' Programul tehnic al Campionatului National de Senioare cuprinde : exercitiu liber ales cu coarda exercitiu liber ales cu minge exercitiu liber ales cu maciuci . junioare .junioare . Campionatul National al Romaniei se organizeaza anual pentru urmatoarele categorii de clasificare sportiva : 1. categoria senioare -IPentru proba de ansamblu s-a organizat un campionat separate pentru gimnaste junioare si senioare. categoria juniori -III-II- 3. Programul tehnic al Campionatului National de Copii cuprinde: exercitiu liber ales cu combinatii impuse cu coarda exercitiu liber ales cu combinatii impuse cu minge exercitiu liber ales cu combinatii impuse cu coarda (toate cu durata de 1'~ 1'30'') ansamblu fara obiect . .1 ansamblu cu 5 mingii.1 ansamblu cu 6 cercuri = » 1995 .2 ansamble cu 3 mingii + 2 panglici . Programul tehnic al Campionatului National de Junioare cuprinde : exercitiu liber ales cu coarda exercitiu liber ales cu cerc exercitiu liber ales cu maciuci exercitiu liber ales cu panglica (toate cu durata de 1'~1'30'') ansamblu cu 6 mingii .durata 1'30'' ~ 2'. categoria copii 2.

intr-o varietate de mijloace tehnice deosebit de complexe ce alcatuiesc continutul unei discipline de inalta clasa. Codul international de punctaj cuprinde un ansamblu de probleme tehnice metodicoorganizatorice care confera o interpretare unica componentelor specifice practicarii G.R. Aceasta evolutie a fost determinata de cerintele impuse in continutul codului international de punctaj care.S.R. . in conditii de mare amplitudine de miscare la nivelul articulatiilor .I.S. Executia actelor motrice in G. Miscarea capata astfel caracter de dans caracterizandu-se prin : eleganta si plasticitate .S. expresivitate corporala si motrica . Repertoriul motric specific G. El este construit din : Regulamentul competitiilor Arbitraj Continutul tehnic al probelor de concurs specifice G.R. Cerinte de compozitie si penalizare pentru continutul probelor de concurs Cerinte de executie si penalizare pentru elementele tehnice corporale si tehnica de actionare a obiectelor portative. in conditii de mare varietate in utilizarea planurilor. unitate si fluiditate in miscari . a cunoscut pe parcursul sale un spectaculos salt calitativ marcat prin transformarea sa dintr-o simpla expresie de ritm si miscare.- exercitiu liber ales cu panglica (toate cu durata de 1'~1'30'') Pentru Campionatul National de Ansamblu. si reprezinta fundamentarea obiectivelor activitatii sportive de performanta.R. prin editiile sale succesive a fundamentat criteriile de baza pentru alcatuirea si aprecierea continutului si executiilor probelor de concurs. de performanta. junioarele prezinta un ansamblu cu 6 panglici.Codul international de punctaj pentru G. iar senioarele un ansamblu cu 6 cercuri.S. de performanta este elaborat de comisia tehnica de specialitate din cadrul F. evidentiaza maniera estetico-artistica de realizare a gestului in directa concordanta cu particularitatile de forma si continut ale acompaniamentului muzical. corecta incadrare in spatiu.R. siguranta si precizie in coordonarile plurisegmintare si intermusculare. directiilor si traiectoriilor de miscare .G.S.

S. in cadrul fiecaruia evidentiindu-se mai multe grupe de miscari .S.varietate de dinamism simultan cu precizia incadrarii in cerintele impuse de ritmurile muzicale. cerinte de amplitudine la nivelul diferitelor articulatii. tehnica corporala tehnica de actionare a obiectelor portative Conform conceputului de G..R.grupe de elemente corporale. 2. nivelul si natura solicitarilor neuro-psihice . Miscarile incadrate intr-un anumit tip de actionare prezinta caracterisici comune dar se organizeaza in interiorul grupelor pe subdiviziuni care tin seama de dificultatea si complexitatea lor. se caracterizeaza in principal prin 'Manifestarea complexa si simultana a unor calitati motrice'. Conform particularitatilor specifice G. In acest context deprinderile tehnice specifice G. subordonate totodata. continutul elementelor crporale este sistematizat in : 1. Corespunzator complexitatii si nivelului de dificultate. Grupa elementelor fundamentale sarituri echilibru piruete elemente de suplete Grupa elementelor nou fundamentale : . ponderea prioritara avand-o componentele psihomotrice.R.S. complexitatea caracteristicilor spatio-temporale . continutul motric al acestei ramuri sportive prezinta o gama foarte variata si complexa de elemente particularizate printr-o mare diversifitate de procedee. care sunt solicitate intr-o gama variata de forme. nivelul si natura solicitarilor energetice .R. a. Tehnica corporala prezinta mai multe tipuri de actionare specifica. elementele din cadrul celor doua mari categorii de tehnica realizeaza in momentul executarii miscarilor o simbioza. particularitatile acompaniamentului muzical. b.Aceasta se structureaza pe doua mari categori de tehnica : a. Criteriile de apreciere a nivelului de dificultate si complexitate tehnica au la baza urmatoarele aspecte : nivelul si complexitatea de manifestare a calitatilor motrice .

D. asigurarea unui raport strict intre dinamismul si amplitudinea miscarilor. pe loc si in deplasare . logica si prin alternarea ritmica a contractiilor cu relaxarile grupelor musculare. realizarea miscarilor printr-o actiune continua. in diferite planuri si directii . ritmicitate. precizia in efectuarea deplasarilor . coordonare. participarea intregului corp la efectuarea actiunilor motrice. cu modificarea inaltimii centrului de greutate al corpului . cu variatii de ritm si viteza.S. amplitudinea maxima . trebuie sa respecte cerintele de executie proprii actiunilor gimnice : plasarea corecta a segmentelor .R.B. corectitudinea directiilor si planurilor de actionare . abilitate deosebita (indemanare). prezenta lor fiind determinata in aprecierea nivelului de dificultate care poate fi : A. Tehnica de actionare a obiectelor portative cuprinde miscari complexe si foarte variate de actionare tipice fiecarui obiect portativ si presupune o mare precizie de executie.C. . Toate elementele tehnice corporala sunt alcatuite din actiuni motrice complexe cu grad de dificultate si varietate diferit pot fi efectuate : in pozitii de sprijin diferite si in pozitii lipsite de sprijin. apreciere corecta a distantelor. usurinta si expresivitatea in executie. cu modificarea amplitudinii .- deplasari cu variante de pasi ritmici intoarceri saltari balansari si circumductii elemente preacrobatice Elemente tehnice apartinand grupelor fundamentale sunt obligatorii in compozitia probelor de concurs. c. orientare spatio-temporale. stabilitatea pe suprafetele de sprijin . In compozitia fiecarui exercitiu sunt obligatoriu minimum trei elemente diferite din cadrul grupelor corporale fundamentale din fiecare grupa nonfundamentala. Tehnica elementelor corporale specifice G.

2. siguranta si armonie in concordanta cu elementele corporale. Elemente tehnice cu obiectul specifice gimnasticii ritmice sportive sunt sistematizate Unele dintre acestea pot fi prezentate in actionarea tuturor obiectelor cum ar fi: balansarile circumductiile miscarile in forma de opt desprinderile si reapucarile lansarile Altele sunt tipice numai anumitor obiecte ca: rulari . rotari . moristi .panglica si coarda. de constructie a acestora. mingea. continuitatea miscailor . 3.tinerea obiectului . formelor si particularitatilor.numai cu mingea . grupe fundamentale grupe nonfundamentale alte grupe priza . maciucile si coarda . Aceste cerinte vizeaza : in : 1. treceri prin si peste obiect . absenta contactelor (atingerea) involuntara cu corpul . schimbarea logica a directiilor si a planurilor . treceri prin si peste desenul format de obiect .numai cu mingea sau cercul. serpuiri si spirale executate numai cu panglica .Elemente tehnice cu obiecte portative se caracterizeaza prin cerinte tipice obligatorii care sunt determinate de varietatea dimensiunilor. desenul clar al miscarii obiectului .specifice la cerc . Toate miscarile cu obiect pot fi executate : . precizia directiilor si a planurilor de actionare . ricosari .contactul . amplitudine variata .executate cu cercul.executate cu maciucile .

cu si fara schimbarea mainii . Ele trebuie utilizate intr-o maniera extrem de variata. in diferite planuri si directii . pe loc si in deplasare . cuprind : elemente de dificultate de nivel A. cu amplitudini variate . elemente tehnice fundamentale tipicce si obligatorii pentru fiecare obiect .S. apartinand obligatoriu grupelor fundamentale de elemente corporale coordonate .R.B.D. varietate . cu modificari de viteza si ritm. pe diferite segmente corporale. Exercitiile individuale specifice competitiilor de G. Valoarea tehnica a unui exercitiu de concurs nu poate si apreciata decat prin interdependenta dinte elementele corporale si cele cu obiectul. elemente corporale si elemente obiect nonfundamentale utilizate pentru legari si pentru ansamblu se adauga schimbarile de obiecte la distante si diferite formatii de lucru (minim 6 formatii) .C.- cu o mana si cu ambele. pe sol si suspendate . cu alte segmente corporale .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful