Rancangan Pengajaran Harian Nama Guru Sekolah Kelas Jumlah Murid Tarikh Subjek Topik/ Kemahiran Kumpulan Nama

Murid :Halizah @ Nur Annisa Binti Abdul Halim. :SK Kasagaan, Pitas. : Tahun 3 : 2P, 5L : 27. Januari 2009 Hari : Selasa Masa : 8.10-9.40 : Bahasa Malaysia : (5) Suku Kata Terbuka KV (ba bi bu be be bo)/ (4) Huruf-huruf Vokal (a i u e e o) Kumpulan 1 1.Jusliati Dahut 2. Sylvia Chin Chai Lin Suku Kata Terbuka KV 1.Membunyikan suku kata terbuka KV berdasarkan paparan suku kata KV dengan betul. Kumpulan 2 1.Abdul Rahim Abdul Talib 2. Mohd Jefri Sapijol 3. Rekson Joni 4. Rezwandey Raideen. Huruf- huruf vokal (a i u e e o) 2. Mengenal dan menyebut huruf-huruf vokal yang dipaparkan dengan betul.

Kemahiran Hasil Pembelajaran: Pada akhir pembelajaran murid dapat: Pengetahuan sedia ada BBM Penerapan Nilai KBKK

Murid pernah menyebut dan menulis suku Murid pernah melihat paparan kad hurufkata terbuka KV huruf vokal. Kad gambar, Kad huruf vokal, kad suku kata terbuka KV, CD Interaktif IQ RUM, warna krayon. Lembaran kerja daripada buku Celik Huruf. Kasih sayang -mengecam warna dan bunyi yang sama -mengecam warna dan bunyi vokal. -menggabung bunyi dari 2 suku kata terbuka KV Aktiviti permainan: ‘Tangan Beracun’ Melibatkan aktiviti berpasangan. Setiap pasangan cuba untuk menyentuh siku, pipi dan telinga pasangan masing-masing. Setiap murid cuba untuk mengelak daripada disentuh oleh rakan. Guru menunjukkan gambar peti, sari, bata Murid menyalin semula huruf-huruf vokal dan dadu. Guru membatang setiap nama yang di paparkan melalui carta huruf vokal benda kepada dua bahagian, cth: sa-ri, pepada kad kosong yang diberi mengikut warna ti, ba-ta dan da-du. yang terdapat pada carta.

Langkah Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit)

Langkah 2 (10 minit)

Murid menyalin/ menulis suku kata terbuka KV seperti yang dipaparkan melalui kad huruf dan gambar di papan tulis. Kemudian murid menyebut suku kata ( awal dan akhir) KV tersebut.

Langkah 3 (20 minit)

Langkah 4 (30 minit)

Penutup (5 minit) Refleksi Guru Pelatih : i. Sebelum

Mendengar bunyi huruf-huruf vokal yang disebut oleh guru. Murid menyebut bunyi vokal yang didengar secara berulang-ulang. Murid menyebut huruf vokal yang ditunjukkan oleh kad yang diangkat oleh guru. -Memadankan suku kata terbuka KV -Memadankan huruf-huruf vokal (A I U E E O) (awalan dan akhiran) dengan gambar. dengan (a i u e e o) - mencari huruf-huruf vokal yang tersembunyi. Aktiviti latih tubi membaca dan menyebut suku kata terbuka KV juga menyebut dan membunyikan huruf-huruf vokal a i u e e o menerusi CD Interaktif IQ RUM. -murid mendengar sebutan dan mengulang sebutan yang didengar. -murid mengecam bunyi memalui warna huruf yang dipaparkan. -murid menyebut gabungan 2 suku kata terbuka KV yang dipaparkan dean didengar. Guru memberi pujian dan motivasi kepada penglibatan dan hasil kerja murid. Guru selitkan aktiviti nyanyian yang dipetik daripada CD Interaktif IQ RUM.

ii.

Semasa

iii.

Selepas

Catatan Pensyarah/ Guru Pembimbing : …………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful