You are on page 1of 1

ENUNT

ENUNTARE Actul de producere a unui enunt de un locutor intr-o situatie de comunicare. Sau Punerea in functiune a limbajului printr-un act individual de producere a enuntului. Actul de enuntarea se produce avand in vedere urmatoarele circumstante: - Protagonisti: locutor – interlocutor - Canalul de transmitere (oral-scri; verbal-nonverbal) - Pozitia sociala si relatiile stabilite intre protagonisti - Spatio temporale In functie de implicarea locutorului in enunt sunt 3 situatii:
a. Locutorul nu este implicat in enunt, enuntand

DSL: “ Enuntul este o structura semnificativa constituita dintr-una sau mai multe propozitii si cuprinsa intre doua pauze. Analiza in constituenti imediati descrie enuntul minimal formata dintr-un grup nominal si unul verbal.

Enunt – enuntare = activitate - rezultat

adevaruri general valabile: Apa fierbe la 100 de grade, este detasat de enunt, neimplicat, este un simplu “port-parole” b. Emitatorul nu este sursa mesajului dar nici nu este un simplu purtator de mesaj: Mi-a spus ca pleaca maine; locutorul este implicat formal in enunt dar este detasat intr-o oarecare masura de ceea ce transmite. c. Locutorul este implicat in enunt, in exemplul Eu voi trece maine pe acolo, decodificarea evenimentiala nu se poate realiza decat daca se identifica locutorul, timpul si locul enuntarii
Emille Beneviste – Teoria enuntului