Latihan Tatabahasa Pilih kata adjektif yang sesuai untuk ayat-ayat berikut. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Adik tidak suka makan ubat yang __________________ itu.[pahit/manis/pedas.] Kami memerlukan galah yang lebih ____________ untuk mengait buah rambutan itu.[lembut/panjang/usang] Dinding rumah kedai yang lama itu telah ________ .[hancur/retak/pecah] Pokok-pokok yang ____________ di sepenajang jalan itu mestilah ditebang dengan segera.[condong/bongkok/jatuh] Gulai ikan yang dimasak oleh ibunya semalam telah _____________________.[tengik/busuk/basi] Ikan yang disiang-siang oleh tukang masak itu berbau ___________________. [garing/hangus/hanyir] Kedua-dua tangan saya hampir ____________ kerana cuaca terlalu sejuk.[keras/kaku/beku] Ubi keledek yang ____________ ini memang sesuai untuk dijadikan hidangan jamuan ringan.[empuk/lemau/lembik] Biskut di dalam tin ini cepat ______________ jika tidak ditutup dengan ketat.[retas/rangup/lemau] Jalan yang menuju ke ladang itu agak _______________.[regang/sempit/longgar] Nordin sentiasa _____________ belajar kerana dia berazam cemerlang dalam peperiksaan.[tekun/malas/benci] Janganlah kita bersikap ____________ walaupun kita sudah kaya-raya.[ramah/angkuh/kejam] Malam ini ____________ benar.[rajin/pesar/gelap] Buah pokok durian itu ______________sekali.[lebat/banyak/garau] Pelajar yang _____________________ akan berjaya dalam hidupnya.[pandai/malas/bingung] Pekerja itu menyiapkan tugasnya dengan ________________________[hening/gopoh/hijau] Tindak-tanduk pemain itu terhadap lawannya amat ______________________[kasar/pelik/bodoh] Baju ___________________________ itu kepunyaanku.[merah/redup/cerah] Warna ________________________- tidak digemari oleh ramai orang.[hangit/perang/renek] Pahlawan itu sentiasa berkeris ____________ ke mana-mana saja dia pergi.[panjang/singkat/labuh]

33. 46. 25. 36.(renek/gopoh/lampai/rending) Dia selalu …………….(payau/mersik/manis/kelu) .( payau/leper/cetek/panjang) Matanya ____________ seperti buah badam. 31.(kerdil/kelam/bundar) Perut Si Abu ……………. 43.(daif/gopoh/bakhil/berat) Gadis itu terlalu ……………………untuk bertanya.(tawar/kasih/ragu/gembur) Gulai itu tidak …………………. 50.(hanyir/lunak/comel/licin) Penyanyi bersuara …………… itu baru berusia 5 tahun.(sangsi/kecur/khusyuk) Pisang muda rasanya …………………. 45. 27.terhadap kejujuran pembantunya. 22..(tampan/cantik/manis/kelu) Penyanyi itu mempunyai suara yang ……………….(tawar/manis/kelat/lemak) Ubat ………………. 47. 37.[kerdil/hitam/parau] Orang Eskimo sentiasa berbaju _____________ kerana iklim negeri itu sejuk.peperiksaan.sangat akan gadis pingitan itu. 28.(lama/silam/baharu/sejarah) Mereka segera pulang kerana hari sudah ……………………(segera/lampau/lewat/cepat) Jam dinding itu …………………….lambat/segera) Pemain …………………itu berasal dari utara.. 44. (leper/buncit/bundar) Tayar …………………itu segera ditukarnya.(lemak/masin/pahit/kelat) Kakaknya akan berkahwin dengan pemuda ……………………. 32.itu untuk ayah. 39. 41. 23.(kurus/kempis/bulat) Pemuda itu mudah dicam kerana berdagu ……………(lekuk/hitam/rending/parau) Kami tidak akan pergi kerana waktu amat ………………….(suntuk. 40.(lama/singkat/cemburu/tajam) Tiada kenderaan berenjin pada zaman ……………………(lampau/kini/sekarang) Usah dikenang waktu yang …………………….itu.(berahi/nyaris)renek) Pemuda itu …………………..( Dia masih …………………. 49. 24. Ayam jantan itu berbulu ___________________________. 38. (lonjong/dalam/dangkal/perak) Kotak hadiah itu berbentuk empat segi _____________ (merdu/bujur/gelap) Gasing ___________ kesayangannya telah pecah..(segan/pekak/berahi) Anak raja itu ……………… akan Puteri Bongsu.21.setengah jam.kerana kekurangan santan. 30.(bulat/hijau/tebal) Bola ragbi berbentuk ____________. 26. 35. 48.(pahit/lazat/gopoh) Air perigi di rumah saya sangat …………………. 29.(lincah/alpa/payau/empuk) Di pulau itu ada tasik air …………………. 42.(sendat/tebal/kempis) Pokok itu ____________ kerana kekurangan baja. 34.(renik/pendek/buncit) Kemerdekaan Negara itu tercapai hasil satu perundingan meja ______________ .

[ ] 13.Kak Tini mendudukkan anaknya pada kerusi itu.Suara penyanyi itu amat merdu sekali.Jangan dituruti hatimu yang marah itu.Di waktu senja dia masih bekerja di tengah sawah.Encik Braulio memperisterikan anak sulungnya.Dia menerima tawaran bertugas di kawasan pendalaman dengan senang hati.[ 3.Dia membengkokkan besi itu hingga melengkung. [ ] 11.[ ] 17.Adakah Lisandro akan berjumpa denganku sekarang?[ ] 25.[ ] ] .Rumah itu dibena oleh ayah saya.Barbara bertutur mengikut telor Kelantan.Dia membeli hadiah bag ibunya sempena Hari Ibu.Kakak membuatkan Maria Clara secawan kopi.[ ] 14.Sungai Pahang mengalir dengan tenang.Budak itu ke kedai membeli buku.Kakak membeli sepuluh biji telur asin.[ ] 19. [ ] 27.Ayahnya orang itulah.[ ] 4.Ibu yang tenun kain sutera itu.Kapal itu berlabuh di situ sejak daripada semalam.Selain daripada buluh.[ ] 26.Apakah yang dimakan oleh budak itu?[ ] 24.[ ] 8. 1.[ ] 9.[ ] 21.[ ] 5.Kakak ke sekolah dan emak ke pejabat.Dia bina tak bina dengan nasihat kami.[ ] 23.Pak Kudin Menghahdiahi anaknya sebuah kereta mainan. buah durian itu akan gugur.Mereka bertepuk tangan apabila Amir habis bercerita.Bila masak.[ ] 12.[ ] 18.Cikgu Marina berasal daripada Kedah.Tandakan ( B ) pada ayat-ayat yang betul.[ ] 20.[ ] 10. rotan juga boleh dibuat perabot.[ ] 7.[ ] 2.Altagracia terambil buku Elina.[ ] 16.[ ] 22.[ ] 28.[ ] 6.[ ] 15.Dari semasa ke semasa dia mengulang kaji pelajarannya.

[ ] 38.Hei.Rahmah belum jahit kain itu.[ ] 44.[ ] ] .[ ] 43.Rumah yang baru siap dibina itu belum bercat.Untuk membuatnya memerlukan masa. [ ] 33.menangiskah budak kecil itu.Saya akan menjalani kursus itu.Para pelawat itu memang gemarkan buah manggis.Dia hendak ke manakah?[ ] 35.Yang manakah yang benar?[ ] 45.Tolong ambilkan paku itu.[ ] 46.[ ] 34. Carlos Raul menurut segala suruhan ibunya.[ ] 49.[ ] 42.[ ] 41.[ ] 48.[ ] 36.Oleh sebab kita perlu bersenam setiap hari.[ ] 37.Selepas pulang dari sekolah.[ ] 50.Buku itu saya akan balut.Projek itu patut kita jalankan.[ ] 40.Bagi setiap orang murid mesti membeli buku itu. [ ] 31.Semua barang ini saya akan simpan. [ ] 32.Majllis kenduri abang saya.Karangan itu tidak boleh ditiru oleh kami. Raju membantu ayahnya berniaga di kedai runcit itu.[ ] 30.Dia berfikir sama ada hendak bermalam di rumah kawannya ataupun di hotel.Rumahnya terletak di pinggir bandar itu.Jemputlah ke majlis hari jadi saya.[ 47.29. jangan masuk ke bilik itu![ ] 39.

ongkok/jatuh] mau/lembik] .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful