STERILIZAREA

EPIDEMIOLOGIE LP (5)

tonometre •Necesită STERILIZARE sau DEZINFECŢIE DE NIVEL ÎNALT. •În stadiul actual al datelor ştiinţifice. bisturie.Risc înalt de transmitere. dacă dispozitivul medical suportă această procedură. catetere vasculare. laringoscoape. sterilizarea cu vapori de apă saturaţi sub presiune (autoclav) trebuie să fie metoda de elecţie. •Necesită STERILIZARE între utilizări. echipament de respiraţie asistată. ATI . •Vin în contact cu mucoasele sau cu soluţii de continuitate ale pielii. •Penetrează pielea sau mucoasele. •Ex: ace.termometre. .CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR MEDICALE INSTRUMENTE CRITICE . •Ex:endoscoape. vin în contact cu ţesuturile sterile sau sistemul vascular. implanturi. INSTRUMENTE SEMI-CRITICE-Risc mediu.

.

.

mobilier. •. •Ex:stetoscoape. . carje.CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR MEDICALE INSTRUMENTE/OBIECTE NECRITICE-Risc scăzut sau minim •Vin în contact doar cu pielea intactă. Pentru suprafeţele din mediu sau obiectele şi instrumentele noncritice nu se utilizează gutaraldehida 2% sau alte dezinfectante “de nivel înalt”(peroxid de hidrogen stabilizat 6% sau acid peracetic). REGULI: Pentru obiectele sau instrumentele critice şi semi-critice nu se utilizează substanţe germicide pe bază de săruri cuaternare de amoniu sau alte dezinfectante “de nivel scăzut”. •Necesită DEZINFECŢIE DE NIVEL INTERMEDIAR până la SCĂZUT între utilizări. electrozi EKG. pereti.plosca.

.

L = Low level . I = Intermediate level.Chemical Antimicrobials * Type of Disinfectant: H = High level.

.pentru care sunt necesare controlul permanent al operaţiunilor. •STAREA DE STERILITATE ( p ≤ 10¯ 6) •Dispozitivele şi materialele de unică folosinţă nu vor fi niciodată reprocesate în vederea reutilizării. procedură specială .asigurarea conformării la exigenţele specifice.STERILIZAREA Definiţie: operaţiunea prin care sunt eliminate sau omorâte microorganismele de pe obiectele inerte contaminate . •Toate dispozitivele medicale şi materialele care urmează a fi sterilizate trebuie dezinfectate chimic si curăţate prin metode fizice înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat.respectarea procedurilor stabilite.

nu suportă nici un tip de sterilizare. virulicid şi sporicid. trebuie să fie supuse unei dezinfecţii adecvate. fungicid .STERILIZAREA •Dispozitivele medicale care. prin modul de proiectare. decontaminarea şi împachetarea. . glutaraldehida) care. al cărei efect să fie bactericid . pot distruge sporii bacterieni. sau prin natura materialului din care sunt construite. •Organizarea activităţilor propriu-zise de sterilizare. stocarea şi livrarea) va ţine cont de necesitatea respectării circuitelor. precum şi activităţile conexe (spălarea. a evitării golurilor de control pe parcursul realizării lor şi a utilizării altor spaţii decât cele anume desemnate. în condiţii controlate. •Termenii "produs sterilizant" sau "sterilizare chimică" sunt utilizaţi pentru o gamă restrânsă de compuşi chimici (formaldehida. serviciul central de sterilizare trebuind să aibă un caracter unitar geografic pentru toate etapele menţionate.

Clătire cu apă potabilă. . Uscare.PREGĂTIREA INSTRUMENTELOR MEDICALE pentru STERILIZARE Decontaminarea/ Pre-dezinfecţia/ Curăţarea materialului medico-chirurgical ( instrumente. Dezinfecţie. -curăţare automată. Lubrefiere. Clătire cu apă potabilă. Faza de curăţare:-curăţare manuală. Faza de pretratament (înmuiere) în soluţie de detergentdezinfectant. echipamente ) 1. 2. Împachetarea instrumentarului (materialului de sterilzat).

lichide şi cauciuc. ETUVĂ) La sterilizatorul cu aer cald se sterilizează sticlăria şi instrumentarul care nu suportă sterilizarea cu aburi sub presiune (oţel ne-inoxidabil: cromat). METODE FIZICE DE STERILIZARE • • STERILIZAREA LA STERILIZATOR CU AER CALD (PUPINEL. Sterilizatorul cu aer cald este total contraindicat pentru materiale textile.• Radiaţii ionizante (gamma ) La scară industrială. nu modifică temperatura şi umiditatea materialului. putere de penetrare foarte mare. .

•DEZAVANTAJE: penetrabilitate mai redusă a agentului sterilizant printre materiale.instrumente uscate. . •Menţinerea sterilităţii : în cutii metalice închise 24 ore.ciclu complet 4-5 ore. ETUVĂ) • Parametrii: 1 oră la 180°C. •Cutiile metalice se introduc închise.degradare a materialului termosensibil.siguranţa instrumentelor din metal. •AVANTAJE: eficacitate. nu se supraîncarcă incinta.ciclu operaţional mai lung. 2 ore la 160 °C .o mai redusă degradare a părţilor tăioase.STERILIZAREA LA STERILIZATOR CU AER CALD (PUPINEL. în pungi hârtie plastic sudate 2 luni de la data sterilizării.

Temperatura se notează în caietul de sterilizare. .Se citeşte temperatura termometrului (dacă aparatul este echipat) sau temperatura afişată pe monitor. care controlează timpul şi temperatura. xxxx Indicatorul integrator plasat în interiorul cutiilor metalice indică dacă au fost îndeplinite condiţiile pentru o sterilizare eficientă temperatura atinsă în interiorul pachetului şi timpul de expunere. cu aparatul încărcat cu cantitatea de material recomandată de producător.Se certifica virarea culorii indicatorului "integrator" pentru sterilizatorul cu aer cald. Gradientul de temperatură în timpul perioadei de sterilizare (precizia de termostatare): ± 1▫C. . O dată pe lună Se controlează fazele procesului de sterilizare realizând graficul timp/temperatură al unui ciclu de sterilizare complet. -Se certifica virarea culorii indicatorului fizico-chimic de pe cutie. Ex.Evaluarea eficacităţii sterilizării la sterilizatorul cu aer cald: Evaluarea pentru fiecare ciclu: .

la laborator. La 6 luni Se efectuează verificarea aparatului în prezenţa tehnicianului de la o societate autorizată. . Pentru indicatorii biologici comercializaţi. Se realizează ciclul complet de sterilizare.Evaluarea eficacităţii sterilizării la sterilizatorul cu aer cald: O dată pe lună Se utilizează indicator biologic cu Bacillus subtillis pentru controlul eficacităţii sterilizării. citiţi cu atenţie şi respectaţi instrucţiunile producătorului. Laboratorul va emite un buletin de analiză cu rezultatul constatat. odată cu celelalte pachete pentru sterilizat. Se utilizează pachete-test (cutii metalice sau cutii de seringă) cu 2 flacoane/tuburi de indicator biologic şi se plasează cel puţin un pachettest în mijlocul incintei sterilizatorului cu aer cald. Se controlează termostatul şi dacă aparatul atinge temperatura corectă în cutii. indicatorii biologici se extrag din cutie şi se incubează 48 ore la 56o C. comercializaţi sau preparaţi în laborator. utilizând un termometru maximal. La sfârşitul ciclului. Pot fi utilizaţi indicatori biologici cu Bacillus subtillis preparaţi industrial.

lichide în flacoane. Parametrii pentru instrumentar şi textile: 2 atm.pot rămâne umede. la temperatura şi presiunea si timpul corespunzator Pentru instrumentar chirurgical din oţel inoxidabil împachetat.tocire sau uzare tăişuri.AUTOCLAV Expunere directa a fiecărui articol la contactul cu abur uscat saturat.material moale(textile).cauciuc. AVANTAJE: temperaturi mai scăzute. deşeuri infecţioase.134°C.sticlărie.durata mai redusă. DEZAVANTAJE: corodarea instrumentarului de oţel carbon neprotejat. Sunt admise două modele:cu pre şi post vacuumare sau fără postvacuumare.medii de laborator.STERILIZAREA CU ABUR SUB PRESIUNE . .mai bună penetrare. 30 min.

AUTOCLAVĂ •Menţinerea sterilităţii : în cutii metalice închise 24 ore.Controlul cu indicator biologic (Bacillus stearothermophyllus) pentru autoclavele din staţiile centrale de sterilizare sau pentru autoclavele care nu sunt echipate cu dispozitiv automat de înregistrare (diagrama). -Se controlează calitatea penetrării aburului cu ajutorul testului Bowie & Dick. temperatura şi saturaţia vaporilor. . în pungi hârtie plastic sudate 2 luni de la data sterilizării. Evaluarea eficacităţii sterilizării: Pentru fiecare ciclu: Pe tot parcursul ciclului complet de sterilizare se urmăreşte pe panoul de comandă şi se notează temperatura şi presiunea atinsă pentru fiecare fază a ciclului sau se analizează diagrama. în hârtie specială 1 lună. care controlează timpul.STERILIZAREA CU ABUR SUB PRESIUNE . Se citeşte virarea culorii indicatorului pentru temperatura de pe banda adezivă . Saptamanal: . Se citeşte virarea culorii indicatorului "integrator" pentru sterilizatorul cu abur sub presiune.

care nu este utilizat în alte scopuri şi în care este interzisă staţionarea personalului. respectiv materialele sterilizate cu oxidul de etilenă nu pot fi utilizate decât după ce conţinutul în gaz a scăzut sub 2 mg/Kg.16 săptămâni pentru materiale fabricate din poliamide. valoare fixată prin consens. teflon. . care vor necesita desorbţie. PVC plastifiat. Perioada de timp necesară desorbţiei este în funcţie de compoziţia materialelor sterilizate. cu o temperatură de cel puţin 20 ▫C.inflamabil. silicon.toxic prin inhalare. Pentru a ajunge la aceste rezultate se utilizează un spaţiu ventilat. gaz inodor. poliuretan. •Numai pentru echipamente electronice. acetatul de etilenvinil. timpul de desorbţie necesar pentru echipamente după extragerea din aparat este mare: .6 săptămâni pentru materiale fabricate din polielietilenă.contact sau parenteral . polipropilen. latex. obiecte din material plastic termosensibile.STERILIZAREA LA STERILIZATOR CU OXID DE ETILENĂ •Numai în staţia centrală de sterilizare. . Pentru sterilizatoarele cu oxidul de etilenă care nu au inclus în ciclul complet de sterilizare desorbţia la sfârşitul programului.

Concentraţia în aer a oxidului de etilenă trebuie controlată prin: .periodic prin serviciul tehnic al spitalului cu ajutorul unor aparate mobile de dozare a gazului (tip Draeger) echipate cu tuburi cu reactivi specifici.STERILIZAREA LA STERILIZATOR CU OXID DE ETILENĂ •Spaţiile în care se efectuează sterilizarea cu oxid de etilenă Sterilizarea cu oxid de etilenă se va realiza în spaţii ventilate. presiunea negativă (vidul) şi durata. . special fabricaţi pentru sterilizarea cu oxid de etilenă. • Verificarea eficienţei sterilizării: Vor fi citite şi interpretate diagramele înregistrate ale ciclului complet de sterilizare: se citeşte temperatura. martori ai trecerii prin procesul de sterilizare. destinate numai pentru această activitate. presiunea. Pentru fiecare ciclu se folosesc teste biologice (bacteriologice) cu spori de Bacillus subtillis.instalaţii fixe tip detector . Indicatorii fizico-chimici.

•Numai pentru echipamente. gaz incolor. martori ai trecerii prin procesul de sterilizare.alergizant. presiunea negativă (vidul) şi durata. obiecte din material plastic termosensibile.agent mutagen.teratogen. special fabricaţi pentru sterilizarea cu formaldehidă. •Formaldehida este stocată în stare lichidă în doze de sticlă dimensionate pentru un singur ciclu de sterilizare. doză letală ingerată 10-20 ml.cancerigen.. presiunea.indicatorii fizicochimici. •Verificarea eficienţei sterilizării: Vor fi citite şi interpretate diagramele înregistrate ale ciclului complet de sterilizare: se citeşte temperatura.cu miros caracteristic. .toxic. Pentru fiecare ciclu se folosesc teste biologice (bacteriologice) cu spori de Bacillus stearothermophyllus.Din măsuri de securitate este importantă achiziţionarea şi utilizarea de formaldehidă îmbuteliată direct de către producător.STERILIZAREA LA STERILIZATOR CU ABUR ŞI FORMALDEHIDĂ LA TEMPERATURI JOASE ŞI PRESIUNE SUBATMOSFERICĂ •Numai în staţia centrală de sterilizare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful