GRILE 1.Hipertiroidismul poate avea drept cauze: a. Boala Basedow b. Tratamentul cu antitiroidiene de sinteză c. Insuficienţa hipofizară d.

Tratamentul cu glucocorticoizi e. Tratamentul cu estroprogestative Răspuns corect: a 2.În tratamentul hipertiroidismului este necesară dozarea : a. TSH b. FT4 c. ASAT,ALAT d. Hemoleucograma e. GH Răspuns corect: a,b,c,d 3.Hipotiroidismul se datorează cel mai frecvent a. Afectării hipotalamice b. Afectării hipofizare c. Afectării parenchimului tiroidian d. aportului exogen de iod e. tratamentului cu amiodaronă Răspuns corect: c 4.Tratamentul comei hiperosmolare constă în următoarele măsuri, cu excepţia: a. Tratarea factorului declanşator b. Corectarea deficitului de potasiu prin aport de KCl c. Heparinoterapie în doză profilactică d. Insulina rapidă intravenos se va administra cu un debit iniţial de 5-10 UI/h, apoi se va adapta doza în funcţie de glicemie, care trebuie să scadă repede în primele 12 ore e. Monitorizarea clinică trebuie să se facă o dată pe oră Răspuns corect: d 5.Despre hemoglobina glicată (HbA1c) este adevărată următoarea afirmaţie: a. Măsurarea se face o dată pe an b. Anemia hemolitică nu influenţează rezultatul c. Reflectă echilibrul glicemic din ultimele 4 luni d. Este cel mai bun indicator pentru riscul de complicaţii e. Nu poate fi înlocuită de măsurarea fructozaminei Răspuns corect: d

1

Din antecedentele personale se reţin:  Pusee de hipertensiune arterială asociate cu tahicardie. după o lungă perioadă de hipertensiune arterială stabilă  O soră cu preeclampsie. diaree motorie şi dezvoltarea recentă a unui nodul tiroidian. Poligrafia ventilatorie nocturnă pentru detectarea sindromului de apnee în somn se efectuează sistematic d. Grăsimea viscerală nu se asociază cu un risc crescut de complicaţii metabolice şi cardio-vasculare c.4 μg /dl (normal 0.8x3x2. Cum va fi monitorizat şi tratat subiectul în perioada postoperatorie? (20) 5. Circumferinţa taliei se corelează cu cantitatea de grăsime intraabdominală b.d. Care este diagnosticul clinic posibil? (20) 2. fără halou de siguranţă.6. Testul de efort ECG se realizează în funcţie de contextul clinic Răspuns corect: a. Bilanţul lipidic şi ionograma sanguină se efectuează sistematic e. care ordinea în care efectuaţi terapia? (20) 4. În cazul în care prezumţia de diagnostic se confirmă.În evaluarea şi managementul persoanei adulte cu obezitate sunt adevărate următoarele: a. dureri precordiale. Ce alte investigaţii indicaţi pentru rudele pacientei (20) 2 . operată în postpartum pentru un feocromocitom Investigaţiile practicate în ambulatoriu anterior internării prezintă următoarele date  TSH: 2. transpirații reci Din antecedentele heredo-colaterale se reţin:  Fratele decedat la 40 de ani prin infarct de miocard.e CAZ CLINIC Pacienta SM de 35 ani se internează pentru: flush-uri.4-4 μg /dl)  FT4 16 ng/dl ( normal 12-18 ng/dl)  Ecografie tiroidiană: se decelează un nodul de 2.3cm. cu intensă vascularizaţie intranodulară la examinarea în modul Doppler color Întrebări: 1. Ce alte investigaţii indicaţi pentru confirmarea diagnosticului? (20) 3.

Pentru subiecţii cu calcitonină crescută bazal sau la stimulare se consiliază tiroidectomia totală. In cazul maladiei reziduale se caută prin ecografie si CT focarele restante care se rezecă (5). care reprezintă focarele de dezvoltare a carcinomului medular(5). Investigaţii de cerut: a. Monitorizarea calcitoninei se efectuează iniţial la interval de 3 luni în primul an şi ulterior la 6 luni. test la pentagastrină (eventual) (1) c. 5. puncţia cu ac subţire a nodulului tiroidian (4) d. Diagnosticul prezumtiv formulat pe baza datelor anamnestice şi identificarea leziunii tiroidiene ecografic este Neoplazie Endocrină Multiplă tip II a: carcinom medular tiroidian. in funcţie de care se apreciază agresivitatea leziunii şi prognosticul (10). pentru eradicarea zonelor de hiperplazie a celulelor C secretante de calcitonină. În perioada postoperatorie se monitorizează nivelul calcitoninei bazale şi se efectuează testul la pentagrastrină. determinarea metanefrinelor urinare şi plasmatice (4) e. CT de suprarenală (4) 3. tiroidectomia profilactică se va practica chiar la copii de vârstă mică (5) 3 . La rudele de gradul 1 cel puţin se realizează: determinarea calcitoninei bazale şi stimulate prin pentagastrină (10)şi se investighează prezenţa mutaţiei RET. Dacă s-a confirmat Neoplazie Endocrină Multiplă tip IIa este imperios necesară ca intervenţia să vizeze în primul rând rezecţia feocromocitomului (10) şi ulterior se abordează carcinomul medular prin tiroidectomie totală (10) şi disecţia modificată a gâtului cu controlul tuturor grupelor ganglionare aferente cervicale 4. ecocardiografie (1) f.Răspunsuri şi raţionament clinic şi fiziopatologie: 1. chiar dacă nu sunt evidente leziuni tiroidiene decelabile prin metodele curente. ecografie de suprarenală (2) g. calcitonina plasmatică (4) b. Se determină prezenţa mutaţiei RET şi a codonilor mutanţi. Pentru anumiţi codoni mutanţi ai genei RET care indică o agresivitate crescută. (5). feocromocitom (posibil hiperparatiroidism asimptomatic) (20) 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful