GRILE Cancerul este o boală: a. Transmisibilă b. Genetică c. Compusă din populaţii monoclonale d. Unifactorială e.

Datorată distrugerii celulare accelerate Răspuns corect: b 1. 2. Dintre conceptele care permit explicarea carcinogenezei face parte: a. Conceptul de carcinogeneză localizată b. Conceptul de proliferare celulară accelerată c. Conceptul de carcinogeneză în mai multe etape d. Conceptul de neoangiogeneză e. Conceptul de imortalizare celulară Răspuns corect: c Care dintre următoarele forme histologice nu face parte din boala Hodgkin: a. Scleronodulară b. Cu celule mari B c. Cu celularitate mixtă d. Bogată în limfocite e. Cu depleţie limfocitară Răspuns corect: b 3. 4. Elementul celular malign caracteristic Bolii Hodgkin este : a.-celula Hodgkin ; b.-celula Sezary ; c.-celula Sternberg-Reed d.-celula Langhans e.-celula Langerhans Răspuns corect: a,c

mobile. moi-elastice. Ar putea fi vorba si de un limfom malign non-hodgkin leucemizat (prezenta celulelor limfomatoase in sangele periferic Întrebarea 3. laterocericale.33. CHEM 0. pacientul are limfocitoza.8 g/dl cu VEM 90. Care este diagnosticul la care va gândiți ? Răspuns :  pacient. M 6% si Tr 105. a regenerativa moderata  trombocitopenie usoara  leucocitoza cu limfocitoza Întrebarea 2. Hemograma evidentiaza : Hb 8.000/mmc Întrebarea 1. Antecedentele patologice personale si heredocolaterale sunt nesemnificative cu exceptia unei hipertensiuni aerteriale tratate cu Enalapril 10 mg x 2/zi. În ce stadiu se încadrează bolnavul potrivit sistemului Rai si sistemul Binet? Răspuns:  potrivit sistemului de stadializare Binet – pacientul are mai mult de trei teritorii ganglionare implicate si asociaza o anemie sub 10 g/dl deci este in stadiul C (cu o mediana de supravietuire de 4 ani)  patrivit sistemului Rai. CD20+.CAZ CLINIC Un pacient.000/mmc cu PN 4% si L 90%. Ce investigatii suplementare solicitati la acest paciente pentru stabilirea diagnosticului ? Răspuns :  frotiul de sange periferic – poate evalua aspectul morfologic al limfocitelor cu valoare orientativa pentru diferentierea intre LLC si un limfom hon-Hodgkin  punctia medulara – examenul frotiului de sange medular evidentiaza o madura normo sau hipercelulara. Care sunt anomaliile din hemograma? Răspuns:  anemie normocroma. normocitara. CD22+ alaturi de CD5+ si CD23+ si imunglobulina de suprafata cu acelasi lant greu (adesea M) si acelasi tip de lant usor (kappa sau lambda) Întrebarea 4. infiltrata in proportie de peste 30% cu limfocite mici cu aspect matur  imunofenotiparea limfocitelor circulate sau medulare evidentiaza prezenta unor limfocite B monoclonale care exprima CD19+. GA 75. nedureroase. Reticulocite 50. Examenul clinic evidentiaza adenopatii submandibulare. solicita un consult pentru aparitia. axilare si inghinale bilaterale simetrice de 1-3 cm. in varsta de 63 ani. in varsta de 63 ani cu un síndrome tumoral reprezentat de o poliadenopatie generalizata simetrica asociind leucocitoza cu limfocitoza sugereaza o leucemie limfatica cronica. adenopatii si hemoglobina sub 11 g/dl deci se incadreaza in stadiulIII .000/mmc. de aproximativ 4-5 saptamani a unei poliadenopatii care creste progresiv in volum.

Care sunt principalii factori clasici de prognostic nefavorabil ? Răspuns :  stadiu avansat (C/Binet sau III.Întrebarea 5. Ce complicatii pot aparea in evolutie la acest pacient? Răspuns: Majoritatea complicatiilor se datoreaza alterarii sistemului imunitar :  infectii cu severitate variabila (cea mai frecventa)  insuficienta medulara cu citopenii in sangele periferic  manifestari autoimune cu diverse tinte de impact. adesea limfom malign cu celula mare B (Sindrom Richter)  apariția unor tumori solide . IV/Rai)  procent crescut de prolimfocite sau de celule atipice in sânge  infiltratie medulara difuza (biopsie medulara)  timpul de dublare a limfocitelor < 12 luni Întrebarea 6. cele mai frecvente fiind hematiile (anemii hemolitice) si trombocitele (trombocitopenie autoimuna)  evolutia prin transformare in alta limfoproliferare mai agresiva.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful