AVANSARE manuală !

Carol Szathmari, primul mare fotograf din Ţara Românească s-a născut la Cluj, la 11 ianuarie 1812. Deşi avea cetăţenie austriacă, Szathmari a preferat să lucreze în România şi a surprins schimbările prin care a trecut ţara sub conducerea a trei domnitori diferiţi. El a urmat cursurile Colegiului Reformat din Cluj. Cu toate că lucra la Vistierie şi la Gubernia Ardelenească din Sibiu, unde făcea naveta de două ori pe săptămână, a devenit şi ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit în Sibiu şi considerat, în acea perioadă, cel mai bun pictor transilvănean. În atelierul lui a studiat portretistica, iar modelele sale au fost burghezii înstăriţi şi moşierii din împrejurimi. După o perioadă de aproape 10 ani, în care a călătorit prin Europa, Szathmari s-a stabilit definitiv în Bucureşti în 1843 şi şi-a deschis primul atelier foto pe uliţa Vergului. El a creat aici unul dintre cele mai moderne ateliere din Europa.

Autoportret.

Din păcate, la patru ani după ce a deschis studioul, acesta a ars în întregime în cel mai devastator incendiu care a avut loc în Bucureşti. Fotograful a luat-o de la capăt şi a deschis un alt studio, pe un teren de la Podul Mogoşoaiei (actuala Calea Victoriei). Aici avea vitrine şi draperii care îl ajutau să regleze lumina naturală ce pătrundea în interior. El a fost primul fotograf de război din lume şi a surprins în imagini atât Războiul Crimeii (1853-1856), cât şi Războiul de Independenţă (1877-1878). În 1853, Szathmari a început să speculeze în scopuri artistice şi comerciale Războiul Crimeii: el a adunat o întreagă galerie de portrete de militari pe care îi invita la el în studio sau care veneau din proprie iniţiativă. O parte dintre aceste imagini se află la Cabinetul de Stampe al Academiei Române.

Autoportret.

(1855) .Războiul Crimeii.

(1854) .Ifanterişti turci.

.Trupe ruseşti cantonate.

Ifanterişti turci. .

.Muzicanţi din trupele turceşti.

iar imaginile le trimitea mai multor publicaţii româneşti şi occidentale Cazac de Don. (1877) .Cu toate că atunci când a început Războiul de Independenţă avea 65 de ani. Szathmari a plecat pe front şi a însoţit cartierul general al domnitorului Carol I. A urmărit să imortalizeze efectele bombardamentelor otomane. scenele de luptă şi marşurile armatei.

(1877) . al II-lea cartier general.Războiul de Independenţă.

Statul major al Domnitorului. (1877) .Războiul de Independenţă.

.Carol I în timpul Războiului de Independenţă.

.Războiul de Independenţă. trupele de Călăraşi.

.Războiul de Independenţă. baterie de mortiere.

În câţiva ani. când fotografiase în special militari. În Albumul Crimeii. (1860) .Încă din perioada Războiului Crimeii. îmbrăcaţi în portul de zi cu zi sau în cel de sărbătoare. Fotograful îşi alegea modelele în zilele de târg şi aducea în studio negustori şi ţărani. Szathmari a reuşit să strângă chiar o bogată colecţie de costume populare din diferite zone alte ţării. din 1855. Port din Râmnicul Vâlcea. strecurate printre paginile cu portrete de soldaţi şi ofiţeri. fotograful a inclus şi câteva imagini specific româneşti. Carol Szathmari începuse să facă şi portrete etnografice. primit cu entuziasm la Expoziţia Universală de la Paris.

Port femeiesc din Bucureşti. (1860) .

(1866) .Joagărul Dâmbovicioara.

peisaje şi vederi panoramice din Bucureşti. . păstrat în ţară (se găseşte la Cabinetul de Stampe al Academiei Române) şi conţine imagini cu valoare etnografică. al lui Szathmari. par Charles Pap de Szathmari.În 1862. peintre et photographe de la Cour de son Altesse Sérénissime le Prince Régnant. Acesta este cel mai vechi album de fotografii. Dedié à Son Altesse Sérénissime Hélène. el i-a făcut cadou principesei Elena Cuza un album în care a strâns o parte dintre aceste fotografii – Souvenir de la Roumanie. Principesse Régnante de la Roumanie.

(1870) .Bragagiu.

(1870) .Tăietori de lemne.

(1870) .Sacagiu.

Lăptăreasă. (1870) .

Carol Szathmari a început să facă în jurul anului 1860 o serie de vedute (peisaje cu natura din România sau imagini de tip vedere cu hanuri. (1866) . gări sau diferite cartiere din Bucureşti). poduri. biserici. Malul Dunării.

(1867) .Mănăstirea Bistriţa.

Piatra Neamţ. (1866) .

(1866) .Valea Dâmbovicioarei.

Vărsarea Lotrului în Olt. (1868) .

(1866) .Bucegii.

Bucegi. (1867) . Jepii văzuţi din Sinaia.

(1860) .Ţigancă.

Oltean vânzător de iaurt. (1860) .

(1866) . pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret.El a fost primul care a realizat imagini panoramice şi a căutat unghiuri care să îi permită o vedere de ansamblu. panoramă de pe Dealul Spirii. Bucureşti. pe Dealul Mitropoliei. Szathmari mergea adesea în Turnul Colţei.

Bucureşti. (1864) .

(1864) =Panorama anterioară.Bucureşti. detaliu= .

Alexandru Ioan Cuza. Szathmari a reuşit să facă nişte fotografii valoroase în sine prin care a reuşit să transmită atmosfera din Ţara Românească a secolului al XIX-lea.Dincolo de importanţa documentară a imaginilor. (1863) .

.Carol I.

Primirea lui Carol I la Pietroşiţa. .

01. << diegisro@yahoo.11.2012 Montaj : DIEGIS.Hora Staccato.com >> Coloana sonoră : Grigoraş Dinicu . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful