Cum se produce o bijuterie

Productia de bijuterii din zilele noastre este o imbinare fina dintre unele metode manuale traditionale si tehnicile cele mai moderne si mai avansate ale momentului, ce au la baza tehnologii superioare ce permit prelucrari, finisari si montari moderne, de un grad de finete ce nu poate fi atins doar prin prelucrari manuale. Din vremuri imemoriale se spunea ca bijuteria este o arta care combina aspecte din toate celelalte arte – acelasi lucru este valabil si astazi, doar ca se poate adauga ca se folosesc si metode din multe alte tehnologii de varf (suduri cu laser si cu argon, gravare cu laser, tintuirea pietrelor la microscop, turnare cu inductie in mediu de gaz inert s.a.m.d.).
Prelucrarea traditionala a unei bijuterii implica topirea si turnarea metalului in mediu deschis, ceea ce duce la obtinerea unui metal cu un anumit grad de porozitate, iar slefuriea si finisarea metalului in mod manual integral duce la cresterea manoperei cauzata de ore multe de lucru, dar induce si anumite grade de imperfectiune, mai ales in cazul simetriilor perfecte necesare la unele modele. Totodata, slefuirea si prelucrarea manuala genereaza pierderi tehnologice (pilitura si resturi metalice) mai mari, inducand totodata costuri mai ridicate. In acelasi timp, prin prelucrare manuala nu se pot realiza bijuterii de complexitate ridicata asa cum sunt cerintele clientilor din ziua de azi. De aceea, prelucrarea manuala si artizanala integral nu mai constituie in prezent un avantaj ramanand apreciate doar la nivelul nostalgicilor sau al celor fara pretentii deosebite pentru finisaje, monturi si lustruiri exemplare ale bijuteriilor cautate. Prelucrarea moderna, in schimb, are la baza tehnologii avansate si pe baza de aparatura tehnica ce confera posibilitatea de a realiza detalii, prelucrari, suduri, monturi si finisari ce nu pot fi atinse doar prin prelucrare manuala, insa nu o exclude total, avand rolul ei determinant in realizarea completa a unei bijuterii desavarsite si moderne. De la crearea mai intai a unui model computerizat cu detalii atat de fine incat mana omului nu le-ar putea realiza cu unelte traditionale si apoi la realizarea unui prim model-master din ceara epoxidica speciala, realizat pe o masina cu depunere micronica in 3D, urmata de etapele de realizare a matritelor succesive, pana la turnarea in mediu izolat, cu masini de turnare programabile, cu inductie, in vid si in gaz inert si pana la suduri cu argon sau cu laser, suduri de mare finete si detalii, toate aceste etape apartin unor tehnologii moderne, adaptate cerintelor din ce in ce mai sofisticate si mai elevate ale clientilor moderni, ce nu mai doresc doar o simpla piesa din aur incrustata cu pietre pretioase, ci pur si simplu doresc o bijuterie exclusivista, superba si preferabil inimitabila, deci exclusiva. Chiar si cu metodele cele mai moderne, realizarea unei bijuterii nu este deloc un proces simplu, ci o inlantuire de etape tehnologice foarte minutioase, ce implica atat mecanica fina si mini-lacatuserie, sudura superioara (hidrolizare, argon si laser), cat si metalurgie cu metale pretioase, pana la micro-tintuirea pietrelor pretioase la microscop. Brilio.ro iti prezinta etapele generale din fluxul tehnologic de realizare si producere a unei bijuterii moderne, bijuterii pe care Brilio.ro

le ofera clientilor sai. REALIZAREA MODELULUI MASTER COMPUTERIZAT Cu ajutorul programelor de “arhitectura” computerizata CAD se creaza si se concept detaliile amanuntite ale viitoarei bijuterii, in forma virtuala, dar pe baza careia se va obtine primul model master din ceara.

cand exista un model master realizat din metal se trece direct la etapa de realizare a matritei din cauciuc special (ce are un continut majoritar de latex-cauciuc natural). matrita in care se injecteaza sub presiune un alt tip de ceara speciala. Modelul master din metal se va plasa ca intr-un sandwich intre mai multe straturi de cauciuc natural. iar in caz contrar se va realiza pomul din ceara pentru turnarea in metal. dupa care apoi va fi realizata matrita din cauciuc pentru a realiza apoi modele din ceara in vederea turnarii modelelor din metal pretios. Prin vulcanizare forma de cauciuc devine o matrita in negativ a modelului de la care s-a pornit. repetate succesiv pana la obtinerea modelului din ceara creat initial virtual – acesta este prima prima etapa a viitoarei matrite a modelului master. devenind in acest fel o multi-matrita a modelelor din ceara. In functie de cate modele de bijuterii din ceara se lipesc in pom. copiind toate detaliile modelului master din metal. REALIZAREA POMILOR DIN CEARA Din toate modele din ceara executate. in cele mai mici detalii. prin depuneri micronice dintr-o ceara speciala. TURNAREA METALULUI PRETIOS . fie masterele create direct de “imprimanta” CAD. incrusta) o piatra pretioasa. din care se obtine apoi un model din metal pretios in care se va tintui (se va monta. se poate obtine un pom mai mare de modele din ceara. fie masterele injectate. dar din ceara.O “imprimanta” speciala realizeaza modelul tridimensional perfect identic cu cel creat in programul computerizat. din care apoi se va prelucra si slefui viitorul model master din metal. se concepe un pom din ceara in care sunt prinse acele modele din ceara. pregatite minutios in prealabil. ce se vor vulcaniza la temperaturi programabile de 300-500°C intr-o forma speciala si intr-un vulcanizator automatizat. Prin vulcanizare straturile de cauciuc se lipesc intre ele. REALIZAREA MATRITEI INJECTATE In anumite situatii. sau mai mic. luand nastere un model identic cu cel metalic initial. dupa care se introduce pomul intr-un cilindru metalic peste care se toarna in vacuum o pasta ce se va solidifica si va copia toate detaliile modelelor din ceara.

dar cu toate detaliile modelelor din ceara impregnate din nou in negativ. sudura. micro-aschiere. dar inca necuratat perfect de pasta solidificata peste metal in unele locuri. metalul rezultat fiind de cea ma buna calitate posibila. lasand la iveala pomul din metal obtinut prin turnarea in cilindrul matrita-negativ. micro-lacatuserie. cilindrul ramanand gol in interior. pentru curatarea suprafetei metalice de orice eventuala zgura generata de metalul incandenscent. din care rezulta si topirea cerii. eliminandu-se toate urmele de pasta. datorita barbotarii apei fierbinti. urmata de o curatare suplimentara intr-o baie cu ultrasunete. pomul din metal este curatat sub jet de apa de minim 120-160 bari. Cilindrul umplut cu metal se raceste dupa turnare in baie de apa. ceea ce provoaca si autocuratarea cilindrului de pasta intarita prin uscare si coacere. unde turnarea automata a metalului se face la presiune si temperaturi programate. Pentru a fi curatat de pasta solidificata.Cilindrii astfel obtinuti sunt introdusi intr-un cuptor computerizat ce este programat la un ciclu secvential de coacere la temperaturi foarte ridicate a cilindrilor si pregatirea pentru parametrii optimi de turnare. Timpul de coacere poate fi intre 12 si 18 ore. Toate aceste etape sunt realizate . micro-finisare si lustruire. in vid si sub gaz inert. Dupa decapare pomii din metal pretios sunt pregatiti sa intre in etapele tehnologice de prelucrari prin debitare. In momentul atingerii parametrilor de turnare optimi cilindrii sunt introdusi in masina de turnare cu inductie. dupa care este introdus intr-o solutie de decapare.

TINTUIREA PIETRELOR PRETIOASE . precum si suduri diverse. separandu-se bijuteriile de resturile metalice. dar si asistata de micromotoare biax cu micro-freze. dar si manual in unele cazuri. iar bijuteriile sunt apoi prelucrate manual. in functie de tipul de operatiune sau de rezultatul urmarit putand fi executate suduri cu flacara de hidrogen (la 3.000°C). sau se pot realiza finalizari manuale ale operatiunilor de lustruire. Finisarea si lustruirea finala. suduri reci in mediu de argon (gaz inert) si chiar suduri cu laser. DEBITAREA. de incrustrare a pietrelor pretioase.printr-o combinatie de lucrari automatizate. cu finete artizanala si precizie maxima pentru a se pune in valoare cat mai exact detaliile si formele create pentru modelele respective. Astfel de operatiuni implica atat slefuire manuala. SLEFUIREA SI FINISAREA BIJUTERIILOR Pomii sunt debitati. inainte de pregatirea bijuteriilor pentru tintuirea pietrelor. perii si pasle speciale. poate fi facuta automatizat la masini speciale de lustruit in masa. dupa care se fac verificarile de calitate intermediare. semi-automatizate si manuale din care rezulta pregatirea bijuteriilor pentru etapele de tintuire.

sau incrustarea pietrelor pretioase este un cumul de operatiuni meticuloase si extrem de precise prin care pietre pretioase de la 1. Tintuirile pietrelor pretioase de dimensiuni intre 0. calculand cu precizie micronica locul fixarilor pietrelor si pasii de urmat pentru fixarea precisa si in siguranta maxima a pietrelor pretioase. dar si al microscoapelor. inclusiv cu ultrasunete. asistate de unelte micro-mecanizate. sporind reflexia luminii catre si dinspre pietrele pretioase. GRAVAREA BIJUTERIILOR manual. In faza de pregatire pentru tintuire. atat cu ajutorul lupelor. complet sau aproape complet cu pietre pretioase. tintuitorii analizeaza foarte atent si in detalii. astfel incat suprafetele metalice din jurul pietrelor pretioase tintuite sa ramana impecabile si stralucitoare. dar si foarte spectaculoase ca efect optic si estetic sunt cele de tip pave. Finalizarea tintuirii implica finisarea precisa a intregii zone prelucrate si verificarea intermediara a calitatii.0 mm se numesc micro-pave si pentru a avea o precizie maxima se fac numai cu ajutorul microscopului si a unor unelte de tintuire pneumatice foarte precise. cu succesiune de mai multe pietre de mici dimensiuni tintuite astfel incat sa acopere suprafetele metalice.Tintuirea. punandu-le in valoare si mai mult.8-3. mecanic cat si electronic. Durabilitatea tinturii pietrelor pretioase este verificata atent si minutios prin metode specifice. cavitatile in care trebuie prinse pietrele pretioase. inelele de logodna sau oricare bijuterie pot fi gravate atat . astfel ca nicio bijuterie care nu are punctaj maxim la testele de verificare nu trece in fazele tehnologice urmatoare.0 mm in sus sunt fixate in metal pretios prin metode manuale. mecanice sau pneumatice. Verighetele. Tipurile cele mai meticuloase de tintuire.

si forma bijuteriei care trebuie gravata. se obtine o suprafata cu o stralucire de un asa-zis alb-metalic desavarsita. este aplicata in situatiile cand bijutierul doreste sa creeze bijuterii cu design aparte in zonele metalice in care sunt tintuite diamante negre de pilda. cu rodiu. VERIFICAREA CALITATII FINALE Nicio bijuterie nu este trimisa spre vanzare fara a trece printr-o faza finala de verificare foarte amanuntita si riguroasa a calitatii finisajelor. PLACAREA AURULUI Pentru sporirea stralucirii. Cerceii in epoca glamour DUMINICA. metoda folosita de toate casele celebre de bijuterii.ro ofera numai bijuterii cu un grad maximizat al calitatii materialelor folosite. Mai exista si metode de placare cu rodiu (rodinare) maro sau chiar si in alte nuante. Placarea cu aur galben peste suprafata metalica din aur galben este o metoda de a duce la maxim gradul de perfectiune al stralucirii unei bijuterii exclusiviste de calitate. in functie de complexitatea.Gravarea manuala se face folosind unelte de gravare. sau in cazul unor modele formate din doua culori sau mai multe de aur. fiind trimisa spre vanzare numai daca intruneste punctajul maxim al parametrilor calitativi. pentru a obtine o culoare metalica neagra. al pietrelor si al calitatii generale a bijuteriilor. iar dupa caz este trimisa la rectificari si apoi recontrolata calitativ. sau maro. dimensiunea. sau chiar electronic. dar pentru a face o gravura cat mai precisa si fina se realizeaza cu ajutorul microscopului. In oricare din cazurile de placare. a lustruirii. rodiul fiind un metal pretios alb si cu o stralucire si culoare inegelabile. sau in cazul diamantelor champagne ca sa fie tintuite in metal de culoare maro metalic. Gravarea mecanica se face folosind masini de gravat cu cap de diamant. Placarea cu rodiu a suprafetelor din aur alb este necesara in cazul bijuteriilor exclusiviste pentru a le intensifica la maxim nuanta de alb metalic. al aurului. sau cu rodiu negru. intrucat aurul alb este un aliaj obtinut din amestecul aurului (galben) cu metale albe (preponderent paladiu) si nuanta initiala nu este perfect alba. Placarea cu rodiu negru. 23 SEPTEMBRIE 2012 . ori chiar pentru efectul invers. sau pentru a obtine diverse efecte de design al bijuteriilor. a tintuirii pietrelor si al aspectului per ansamblu a bijuteriei realizate. Brilio. se foloseste metoda de placare galvanica cu aur. cu masini de gravat cu laser. pentru accentuarea fondului metalic in contrast cu culoarea pietrelor pretioase. Prin placarea cu rodiu. bijutierii de elita ofera serviciile de replacare ale bijuteriilor dupa anumite perioade in care stratul micronic placat se poate estompa datorita atingerii de diverse obiecte ce intra in contact cu bijuteriile.

Cerceii cu clipsuri se impun rapid. safire si legendara perla La Peregrina. in Italia. l-au achizitionat in 1963 de la casa de bijuterii Bulgari. atat ca numar (casa Christie’s a scos la licitatie. un procedeu ingenios prin care mai multe pietre pretioase perfect calibrate sunt incrustate fara ca metalul sa se vada. Anii ’60 sunt marcati de moda cerceilor pucessau stud.inventia cerceilor cu clipsuri. Anii ’20 sunt marcati de popularitatea cerceilor cu motive geometrice. In prima jumatate a secolului al XX-lea. Liz Taylor a conferit brosei din acest set o noua utilizare. nu putem sa nu amintim superbii cercei cu smaralde. Setul Bulgari cu smaralde. smaralde. In anii ’30. parte dintr-un set de bijuterii pe care Elizabeth Taylor si sotul ei. O alta legenda a celei de-a saptea arte. care le permite femeilor sa poarte indragitele podoabe fara sa mai fie nevoite sa-si dea gauri in urechi. Elizabeth Taylor. Magazinele You and Me Continuam incursiunea in istoria fascinanta a cerceilor si ajungem astfel in secolul al XX-lea. cu perle japoneze Akoya. cat si pentru ca se gasesc sub cele mai diverse forme. insa extrem de apreciat in epoca este si opalul negru. Pentru ca suntem la capitolul cercei. safire sau coral. purtand-o si prinsa in par. Diamantele raman a girl’s best friend. care a impus cerceii discreti. inspirati din modele vechi. Richard Burton. care crea un efect irezistibil cu ochii ei de culoarea ametistului. Acest tip de cercei ramane legat de imaginea plina de gratie si de eleganta a lui Audrey Hepburn. ornati cu diamante. celebra casa de bijuterii Van Cleef & Arpels breveteaza asa-numitul invisible setting.Cercei Achea. cu motive florale. rubine. a fost unul dintre preferatele actritei. In perioada Art Déco sunt din nou in voga cerceii lungi si extravaganti. Elizabeth Taylor. . Diamante. din aur 18 kt. cu perle. protagonista peliculei Breakfast at Tiffany’s. pe cand filmau pelicula Cleopatra. la mare cautare sunt cerceii fantezie. toate au impodobit somptuoasele bijuterii pe care Liz Taylor le-a purtat in cele mai importante momente din viata sa. Insa secolul al XX-lea aduce o noutate . este celebra pentru colectia ei impresionanta de bijuterii. una dintre cele mai frumoase femei ale tuturor timpurilor Bijuteriile au facut dintotdeauna parte din arsenalul glamour al divelor de la Hollywood. aproape 300 de piese). dintre care se disting cei in forma de para. Veritabila regina a smaraldelor. foarte sic. cat si ca valoare. atat pentru ca sunt mult mai confortabili. dand astfel impresia ca ar fi lipite unele de altele. anul trecut.