PEMETAAN EVIDENS PENTAKSIRAN SAINS TINGKATAN 2 OBJEKTIF 8.1 Memahami organ deria dan fungsinya.

CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN

Menjalankan aktiviti untuk menghubungkait lima deria, organ deria dan rangsangan. Membincangkan apa yang berlaku dalam badan kita apabila rangsangan dikesan.

8.1.1 Mengenal pasti dan mengaitkan organ deria dengan rangsangannya. 8.1.2 Menyatakan laluan daripada rangsangan kepada gerak balas: Rangsangan Organ deria Saraf Otak Saraf Gerak balas.

B4D1E1

8.2 Memahami deria sentuhan.

Menjalankan aktiviti untuk mengkaji yang berikut: a)struktur kulit manusia yang terlibat dalam pengesanan rangsangan. b) kepekaan kulit pada bahagian badan yang berlainan terhadap rangsangan. Membincangkan kepekaan kulit berhubung situasi berikut: a) menerima suntikan. b) menggunakan Braille.

8.2.1 Mengenal pasti struktur kulit manusia yang terlibat dalam pengesanan rangsangan. 8.2.2 Menyatakan fungsi reseptor yang berbeza-beza tekanan, haba, sakit. 8.2.3 Membuat kesimpulan tentang kepekaan kulit pada bahagian badan yang berlainan terhadap rangsangan.

B3D1E1

B4D2E1

8.3 Memahami deria bau.

Membincangkan struktur hidung dan kedudukan sel-sel deria bau menggunakan model, carta, perisian komputer dan bahan bantu mengajar yang lain.

8.3.1 Mengenal pasti struktur hidung. 8.3.2 Mengenal pasti kedudukan sel deria bau dalam pengesanan bau.

B4D3E1

OBJEKTIF 8.4 Memahami deria rasa.

CADANGAN AKTIVITI

HASIL PEMBELAJARAN

EVIDENS PENTAKSIRAN

INSTRUMEN PENTAKSIRAN

Menjalankan aktiviti untuk mengesan kawasan berbeza pada lidah yang bergerak balas terhadap rasa yang berbeza Menjalankan aktiviti untuk menghubungkaitkan deria rasa dengan deria bau.

8.4.1 Mengenal pasti kawasan berbeza pada lidah yang bergerak balas terhadap rangsangan yang berbeza. 8.4.2 Menghubungkaitkan deria rasa dengan deria bau.

B4D3E1

8.5 Memahami deria pendengaran.

Memerhati dan mengenal pasti struktur telinga manusia.

8.5.1 Mengenal pasti struktur telinga manusia. 8.5.2 Menerangkan fungsi bahagian berbeza pada telinga manusia. 8.5.3 Memerihalkan bagaimana kita mendengar.

Membincangkan fungsi setiap bahagian pada struktur telinga manusia.

B3D2E1

Membincangkan mekanisme pendengaran.

8.6 Memahami deria penglihatan

Memeriksa mata lembu atau model mata manusia. Mengumpul maklumat tentang struktur dan fungsi setiap bahagian mata. Membincangkan bagaimana kita melihat.

8.6.1 Mengenal pasti struktur mata manusia. 8.6.2 Menerangkan fungsi bahagian yang berbeza pada mata. 8.6.3 Memerihalkan bagaimana kita melihat.

B3D3E1

3 Menerangkan cara pembetulan kecacatan penglihatan. 8. 8. 8.6 Mengenal pasti alat-alat yang sesuai untuk mengatasi had deria penglihatan. Mengumpul maklumat tentang alat untuk mengatasi had deria penglihatan. B1D1E1 B4D5E1 8. Membincangkan maksud astigmatisme dan cara membetulkannya. b) pembiasan cahaya di antara dua medium yang berbeza ketumpatan.7. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji: a) ilusi optik.7. B4D4E1 8.7.7.7 Memahami cahaya dan penglihatan. 8.7. Mengumpul maklumat tentang jenis kecacatan penglihatan dan sumbangan/penggunaan teknologi untuk membetulkannya.1 Memerihalkan sifat-sifat cahaya (iaitu: pantulan dan pembiasan).2 Menyatakan pelbagai jenis kecacatan penglihatan. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan rabun jauh dan rabun dekat serta cara membetulkanannya. B3D4E1 B6D1E1 Membincangkan hubungan antara penglihatan stereoskopik dan monokular dengan kemandirian haiwan.7. .5 Mengaitkan penglihatan stereoskopik dan monokular dengan kemandirian haiwan. b) titik buta.OBJEKTIF 8.4 Menyatakan dan memberi contoh had deria penglihatan. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk mengkaji: a) pantulan cahaya.

8.3 Menerangkan kecacatan pendengaran B4D6E1 B3D5E1 8. Mengumpulkan maklumat tentang: a) kecacatan pendengaran.8.8.7 Menerangkan pendengaran stereofonik B4D6E2 .6 Menyatakan alat yang digunakan untuk mengatasi had pendengaran B6D1E1 Membincangkan had pendengaran dan cara meningkatkan keupayaan pendengaran.8. c) pantulan dan penyerapan bunyi.8.5 Menyatakan had pendengaran 8.8 Memahami bunyi dan pendengaran CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk mengkaji: a) penghasilan bunyi.8. b) cara pembetulan kecacatan pendengaran. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji pendengaran stereofonik yang diperlukan bagi menentukan arah bunyi. b) keperluan medium untuk pemindahan bunyi.8.OBJEKTIF 8.4 Menerangkan cara pembetulan kecacatan pendengaran 8.1 Memerihalkan sifat bunyi 8. 8. 8.2 Menerangkan pantulan dan penyerapan bunyi 8.

9.9.OBJEKTIF 8.9. 8.9 Memahami rangsangan dan gerak balas tumbuhan CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan eksperimen untuk mengkaji dan mengenal pasti: a) rangsangan-rangsangan yang dikesan oleh tumbuhan. b) bahagian-bahagian tumbuhan yang peka terhadap rangsangan yang tertentu.3 Menghubungkait gerak balas tumbuhan dengan kemandiriannya. 8. B5D1E1 Membincangkan bagaimana gerak balas terhadap ransangan penting untuk kemandirian tumbuhan.1 Menyatakan rangsangan yang menyebabkan gerak balas tumbuhan. B3D6E1 . 8.2 Mengenal pasti bahagian tumbuhan yang peka terhadap rangsangan tertentu.

iklim. 9. glukosa (larutan Benedict). B2D1E1 B3D7E3 9.1.4 Menyatakan kuantiti tenaga dalam setiap gram karbohidrat. jantina. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan kelas makanan iaitu karbohidrat.3 Menerangkan bagaimana faktor berkenaan memberi kesan kepada gizi seimbang.1 Menganalisa kelas-kelas makanan.2. protein. protein (bahan uji Millon) dan lemak (ujian alkohol-emulsi).1.1.5 Menganggar kalori makanan yang diambil dalam setiap hidangan. 9. 9.2. B4D7E1 EMBARAN KERJA Membincangkan: a) apa maksud diet seimbang. pelawas dan air serta menyatakan fungsinya. 9. B3D7E1 9.6 Merancang satu gizi seimbang.2. vitamin. protein dan lemak. keadaan kesihatan.1 Menyatakan maksud gizi seimbang. Menjalankan aktiviti untuk menguji kanji (larutan iodin). protein dan lemak. B3D7E2 .1 Menerangkan melalui contoh kelas makanan. Membincangkan untuk menganggar nilai kalori makanan dalam satu hidangan. Merancang gizi seimbang untuk satu hari (sarapan. saiz. b) faktor yang menentukan gizi seimbang seseorang: umur. glukosa.2 Menyatakan fungsi setiap kelas makanan. mineral.3 Menguji kanji. makan tengahari dan makan malam). Mengumpul pembungkus makanan yang menunjukkan nilai kalori makanan dan membuat senarai untuk menunjukkan nilai kalori bagi setiap jenis makanan. lemak. 9.2 Menyatakan faktor yang mesti dipertimbangkan apabila merancang gizi seimbang. 9.OBJEKTIF 9.2. pekerjaan.2. 9.2.

CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan pencernaan sebagai penguraian molekul makanan yang besar kepada molekul yang lebih kecil yang boleh larut dan sedia diserapoleh badan. B3D8E2 B3D8E1 B3D8E2 9.3.2 Mengenal pasti bahagian sistem pencernaan.3 Memahami sistem pencernaan manusia.3.1 Menerangkan maksud pencernaan.2 Membuat inferens tentang penyerapan glukosa melalui tiub Visking. 9. Menjalankan eksperimen untuk Menunjukkan penyerapan glukosa melalui tiub Visking.5 Memerihalkan proses pencernaan dalam salur pencernaan.4. Mengenal pasti bahagian sistem pencernaan dan aliran makanan melalui salur pencernaan dengan menggunakan model/ carta/CD ROM 9. 9.3.3.3. 9.OBJEKTIF 9. Membincangkan proses penyerapan hasil pencernaan dalam usus kecil.1 Menerangkan proses penyerapan hasil pencernaan. .3 Memerihalkan aliran makanan melalui salur pencernaan.3.4 Memahami proses penyerapan makanan tercerna. 9. B2D2E1 B3D8E1 9.4. 9. protein dan lemak.4 Menyatakan fungsi organ dalam sistem pencernaan. 9.6 Menyenaraikan hasil pencernaan karbohidrat.

Merancang dan melaksanakan amalan pemakanan yang sihat.4 Mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama. Membincangkan kepentingan amalan pemakanan yang baik untuk mengelakkan sembelit.6.6.1 Mewajarkan kepentingan makan makanan berkhasiat. 9. 9. 9.2 Menerangkan penyahtinjaan.2 Mempraktikkan amalan pemakanan yang betul.3 Mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik/memerlukan. 9.3 Mengaitkan masalah penyahtinjaan dengan amalan pemakanan. c) membudayakan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama 9. .5 Memahami penyerapan semula air dan penyahtinjaan CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan penyerapan semula air oleh usus besar dan proses penyahtinjaan. .5. b) pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik/memerlukan.6. 9. Membincangkan topik berikut: a) mempraktikkan amalan pemakanan sihat (contoh: makan makanan seimbang dan makan secara sederhana).5. 9. 9.1 Menyatakan bagaimana air diserap semula dalam usus besar.5.OBJEKTIF 9.6.6 Mempraktikkan amalan pemakanan yang sihat.

.1. burung.1.Membina peta konsep tentang organisma hidup berdasarkan pengelasan di atas. amfibia.1 Menerangkan kepelbagaian organisma hidup dalam satu habitat.Tumbuhan: Tumbuhan berbunga. vertebrata.Haiwan: Invertebrata. . 10. mamalia. 10.1.3 Mengelaskan kepelbagaian tumbuhan berdasarkan ciri sepunya. .1. ikan.4 Menerangkan kepentingan kepelbagaian kepada persekitaran. . 10. tumbuhan tidak berbunga. 10. dikotiledon. reptilia.2 Mengelaskan kepelbagaian haiwan berdasarkan ciri sepunya.1 Memahami kepelbagaian organism hidup dan pengelasannya CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan kepelbagaian ciri umum organisma hidup Mengumpul dan mengelaskan pelbagai tumbuhan dan haiwan berdasarkan ciri sepunya. monokotiledon.OBJEKTIF 10.

2 Menyatakan maksud habitat dan ekosistem. parasitisme (contoh: ikan remora dan jerung.2.1. mutualisme.3 Mengenal pasti pelbagai habitat dalam satu ekosistem.2 Menerangkan dengan contoh interaksi antara organism hidup. Mengumpul dan mentafsir data tentang jenis interaksi antara organisma hidup seperti berikut: a) mangsa-pemangsa.2.1. 11. populasi dan komuniti. .1. 11. 11.4 Menerangkan melalui contoh saling bersandaran organisma hidup dan persekitaran untuk mewujudkan ekosistem yang seimbang.OBJEKTIF 11. 11.1 Menyatakan maksud spesis. 11.4 Menerangkan melalui contoh kebaikan dan keburukan kawalan biologi dalam mengawal bilangan musuh tanaman di kawasan tertentu.2 Menilai interaksi antara organisma hidup.1. b) simbiosis: komensalisme. habitat.1 Menyenaraikan jenis interaksi antara organisma hidup.2. b) persaingan. cacing pita dan manusia).3 Mewajarkan kepentingan interaksi antara organisma hidup dan persekitaran. 11. populasi. 11.1 Menganalisa Saling bersandaran antara organisma hidup CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDEN PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan kajian lapangan untuk mengkaji spesis. Menjalankan perbincangan tentang saling bersandaran antara organisma hidup dan persekitaran untuk mewujudkan ekosistem yang seimbang.2. 11. 11. Menjalankan satu aktiviti untuk menunjukkan kepentingan interaksi antara organisma dan persekitaran. alga dan kulat. komuniti dalam suatu ekosistem.

pengguna dan pengurai. pengguna.1 Menyatakan maksud fotosintesis. 11. Mengendalikan satu permainan untuk menunjukkan kesan penambahan atau pengurangan bilangan organisma dalam piramid nombor. 11.4 Membina piramid nombor daripada rantai makanan.3 Mengenal pasti pengeluar. 11. pengguna dan pengurai dalam siratan makanan. Menjalankan eksperimen menentukan faktor yang diperlukan untuk fotosintesis (contoh: karbon dioksida.3. pengurai dan piramid nombor. 11. pengguna dan pengurai.3.4.2 Menyatakan faktor yang diperlukan untuk fotosintesis.6 Meramal akibat sekiranya satu komponen organisma hidup dalam satu ekosistem tiada.OBJEKTIF 11.3. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Mengumpul dan mentafsir data tentang pengeluar.3 Mensintesis siratan makanan. 11. Membincangkan akibat sekiranya satu komponen organisma hidup dalam satu ekosistem tiada. 11. Membincangkan aliran tenaga dalam siratan makanan yang dibina. Membina siratan makanan daripada beberapa rantai makanan dan mengenal pasti pengeluar.3.4 Menganalisa fotosintesis Menjalankan perbincangan tentang fotosintesis. 11.1 Menerangkan maksud pengeluar. cahaya dan klorofil).3. 11.3.4. . 11.5 Mengaitkan siratan makanan dan piramid nompor dengan aliran tenaga.2 Menggabungkan beberapa rantai makanan untuk membina siratan makanan. air.

Membincangkan kitar karbon dan kitar oksigen.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN  EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan kepentingan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang.4 Mengawal pembolehubah yang diperlukan untuk fotosintesis. . 11. 11. 11.4.4.4.5 Menerangkan peranan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang.3 Menyatakan hasil fotosintesis.

hutan tanah tinggi atau hutan hujan tropika) atau santuari haiwan untuk mengkaji pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup.6. Menjalankan perbincangan tentang bagaimana kemajuan dalam sains dan teknologi membantu pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup.1 Menerangkan kesan aktiviti manusia terhadap keseimbangan semulajadi. 11.5. Menjalankan satu kempen yang menekankan kepentingan pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup / menjalankan ‘main peranan’ yang melibatkan pihak yang berkenaan dalam penyelesaian masalah yang berhubungkait dengan pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup.4 Menyokong aktiviti yang dianjurkan oleh pelbagai pihak memelihara dan memulihara organisma hidup. Menjalankan perbincangan untuk mewajarkan bahawa manusia memerlukan ekosistem yang stabil dan produktif untuk memastikan kehidupan yang harmoni 11.6. 11.6 Menilai peranan manusia dalam mengekalkan keseimbangan semulajadi.OBJEKTIF 11.2 Menerangkan langkah yang diambil untuk memelihara dan memulihara organisma hidup. 11.6. 11. 11. 11.5. produktif dan seimbang . CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Mengumpul dan mentafsir data tentang memulihara dan memelihara organisma hidup.3 Mewajarkan kepentingan pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup. Menjalankan sesi sumbangsaran untuk membincangkan isu persekitaran yang memberi kesan kepada keseimbangan semulajadi dan cara menyelesaikannya.5.5 Menilai kepentingan pemuliharaan dan pemeliharaan organism hidup.2 Memerihalkan cara manusia menyelesaikan masalah yang berhubungkait dengan persekitaran.5.1 Menerangkan maksud pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup.3 ewajarkan bahawa manusia memerlukan ekosistem yang stabil. 11. Menjalankan kajian lapangan di hutan simpan semulajadi (tanah lembap.

2 Menganalisa komposisi air.3 Memerihalkan ciri fizikal air.1 Menyatakan maksud takat beku air.3 Menganalisa proses penyejatan air.4 Menerangkan melalui contoh kesan bendasing ke atas ciri fizikal air. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk menentukan yang berikut: 12.2 Menyatakan maksud takat didih air. luas permukaan dan pergerakan udara. 12. Menjalankan aktiviti untuk memerhatikan kesan bendasing ke atas ciri fizikal air. 12. 12. Menjalankan eksperimen untuk mengkaji faktor mempengaruhi penyejatan air iaitu kelembapan.2.2.1.3.2 Menguji kehadiran hidrogen dan oksigen.OBJEKTIF 12.1 Menerangkan maksud penyejatan.1. 12. suhu persekitaran. 12. 12.1 Menentukan komposisi air. Menjalankan elektrolisis untuk menentukan nisbah hidrogen kepada oksigen dalam satu molekul air.1.1. .1 Menganalisa ciri fizikal air. 12. 12.

12.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan dan kaitannya dengan Teori Kinetik. pelarut dan larutan. 12.3.3 Menerangkan maksud bahan terampai. 12. larutan pekat dan larutan tepu. Membincangkan perbezaan antara zat terlarut. Membincangkan persamaan dan perbezaan antara penyejatan dengan pendidihan.4.3. Membincangkan persamaan dan perbezaan antara larutan cair. 12. pelarut dan larutan.4.2 Menerangkan melalui contoh faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan air dengan merujuk Teori Kinetik.1 Menerangkan maksud zat terlarut.4 Menerangkan maksud kelarutan. 12. 12. pengawetan hasil pertanian dan pemprosesan makanan. 12. larutan pekat dan larutan tepu. larutan pekat dan larutan tepu.4 Memerihalkan aplikasi penyejatan air dalam kehidupan harian. 12.4. .4 Menganalisa larutan dan kelarutan. Mengumpul maklumat tentang proses penyejatan dan aplikasinya dalam kehidupan harian iaitu mengeringkan pakaian. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan perbezaan antara larutan dengan bahan terampai.3 Membanding dan membezakan antara penyejatan dengan pendidihan.3.4.2 Membanding dan membezakan antara larutan cair. Menjalankan aktiviti untuk menyediakan larutan cair.

tindakan terhadap logam seperti magnesium dan zink. 12. Menjalankan perbincangan untuk mendefinisi secara operasi asid dan alkali. rasa. 12.1 Mengenal pasti sifat asid. 12. Menjalankan eksperimen untuk menentukan faktor yang mempengaruhi kadar keterlarutan:  suhu pelarut. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji:  sifat asid dari aspek nilai pH. 12.4.3 Menyatakan asid dan alkali hanya menunjukkan sifatnya dengan kehadiran air. Mengupul maklumat tentang aplikasi pelarut organik dalam kehidupan harian. . mengkakis. sifat mengkakis.4.5 Menerangkan faktor yang mempengaruhi kelarutan zat terlarut di dalam air.5. 12. 12.2 Mengenal pasti sifat alkali.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan eksperimen untuk menentukan faktor yang mempengaruhi kelarutan zat terlarut  jenis pelarut.5. rasa.  saiz zat terlarut.  jenis zat terlarut.5. Membincangkan kepentingan air sebagai pelarut universal dalam kehidupan harian.4 Menerangkan melalui contoh definisi asid dan alkali.5 Mengenal pasti bahan berasid dan beralkali dalam kehidupan harian. 12.6 Menerangkan kepentingan air sebagai pelarut universal dalam kehidupan. kesan ke atas kertas litmus. 12.7 Memberi contoh kegunaan pelarut organik di dalam kehidupan harian.5.  suhu pelarut.  sifat alkali dari aspek nilai pH. 12.5.4. kesan ke atas kertas litmus.5 Menganalisa asid dan alkali.  kadar kacauan.

.6 Menyatakan kegunaan asid dan alkali dalam kehidupan harian.5.6. 12.6. 12.6. Membuat lawatan ke loji pembersihan air.5.4 Membandingkan kelebihan dan kekurangan pelbagai kaedah pembersihan air. 12. Membincangkan aplikasi peneutralan dalam kehidupan harian (contoh: menggunakan syampu dan perapi. Membincangkan pelbagai jenis kaedah pembersihan air seperti penurasan.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI Menjalalankan aktiviti untuk menentukan bahan berasid dan bahan beralkali dalam kehidupan harian.9 Menerangkan melalui contoh kegunaan peneutralan dalam kehidupan harian. HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN 12. 12. 12. 12.8 Menulis persamaan perkataan untuk memerihalkan proses peneutralan.5.5. dan meneutralkan sengatan serangga).2 Menyatakan sebab pembersihan air. 12.  sebab pembersihan air. pendidihan. Menjalankan aktiviti untuk menentukan peneutralan dengan menggunakan asid hidroklorik dan natrium hidroksida pada kepekatan yang sama. 12.6. Membincangkan maksud peneutralan. Mengumpul maklumat tentang kegunaan asid dan alkali dalam kehidupan harian seperti bidang pertanian dan industri.3 Memerihalkan pelbagai jenis kaedah pembersihan air.7 Menerangkan maksud peneutralan. Sumbangsaran tentang yang berikut:  sumber air semula jadi.1 Menyenaraikan sumber air semula jadi.pengklorinan dan penyulingan.6 Menganalisa kaedah pembersihan air.

Membuat projek untuk mengkaji jumlah purata kegunaan air di rumah.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk mengkaji pelbagai jenis kaedahpembersihan air seperti penurasan. .1 Memerihalkan bagaimana sistem bekalan air berfungsi. 12.2 Menerangkan cara untuk menjimatkan air.7. Melawat ke loji pemprosesan air untuk mengkaji sistem bekalan air dan peringkat yang terlibat dalam pembersihan air. Murid membentangkan dapatan mereka untuk membincangkan kelebihan dan kekurangan pelbagai kaedah pembersihan air. 12. pendidihan dan penyulingan. 12.7.7 Menganalisa sistem bekalan air. Membincangkan cara menjimatkan air.

Menjana idea tentang cara mengawal pencemaran air.8.  Tumpahan daripada kapal minyak.  bahan buangan domestik seperti sampah sarap dan kumbahan.4 Menerangkan cara memelihara air dan kualitinya . Mengumpul dan mentafsir data tentang bahan cemar yang merangkumi:  bahan buangan industri seperti bahan kimia dan sisa radioaktif.8.8.  bahan kimia daripada aktiviti pertanian seperti baja dan racun haiwan perosak.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN 12. 12.3 Menerangkan cara mengawal pencemaran air. Menjalankan kempen ‘Cintai Sungai Kita’.  pengelodakan yang berpunca daripada pembinaan dan penebangan hutan.8 Memahami pemeliharaan kualiti air.2 Menerangkan kesan pencemaran air ke atas benda hidup. 12. Mengendalikan perbincangan tentang kesan pencemaran air ke atas benda hidup. Membincangkan cara memulihara dan memelihara air dan kualitinya.1 Memberi contoh bahan cemar air. 12. 12.8.

13.2 Mengaplikasi prinsip tekanan udara dalam kehidupan harian. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan faktor yang mempengaruhi tekanan udara iaitu isipadu dan suhu. .1.OBJEKTIF 13. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan udara mengenakan tekanan. sifon.2.1 Menerangkan dengan contoh alatan yang menggunakan prinsip tekanan udara.2. 13. 13. Mengumpul dan mentafsir data pada alatan yang menggunakan prinsip tekanan udara. Mengumpul maklumat dan membincangkan aplikasi tekanan udara dalam picagari.2. pam penyembur dan penyedut minuman.1 Menerangkan kewujudan tekanan udara dengan merujuk kepada Teori Kinetik. Membincangkan langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan gas di bawah tekanan tinggi. 13. Membincangkan cara menggunakan prinsip tekanan udara untuk menyelesaikan masalah harian seperti sinki tersumbat dan menuang susu pekat daripada tin.1 Memahami tekanan udara. 13. Mengumpul maklumat bagaimana tangki gas di bawah tekanan tinggi berfungsi. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk membincangkan teori kinetik gas. 13.2 Menerangkan faktor yang mempengaruhi tekanan udara.2 Menjana idea untuk menyelesaikan masalah dengan menggunakan prinsip tekanan udara.3 Menghubungkaitkan langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan gas di bawah tekanan tinggi.1.

OBJEKTIF 14. Membincangkan dengan contoh untuk menunjukkan kewujudan daya geseran.1 Menerangkan dengan contoh kewujudan daya geseran.2 Memahami pengukuran daya.2.2. Menjalankan aktiviti untuk mengukur magnitud daya 14.2 Menerangkan kesan daya. 14.2.1. 14. 14.3 menerangkan pelbagai jenis daya 14.3 Mengaplikasi daya geseran.1 Menyatakan daya adalah tolakan atau tarikan. daya elektrostatik dan daya magnetik).3.2 Menerangkan bagaimana neraca spring berfungsi. 14. 14. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan tolakan dan tarikan adalah daya.2 Menyatakan arah bagi daya geseran dan magnitud bagi daya tersebut. Membincangkan unit daya dan prinsip neraca spring. kedudukan.1.1 Memahami daya.3 Mengukur magnitud daya. Menjalankan aktiviti untuk mengenal pasti arah bagi daya geseran dan mengukur magnitud bagi daya tersebut. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan kesan daya (perubahan bentuk. kelajuan dan arah.1. 14.3. . 14. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan pelbagai jenis daya (daya geseran. daya graviti. 14.1 Menyatakan unit untuk daya.

3.2 Menyatakan unit untuk kerja. Membincangkan aplikasi meningkatkan dan mengurangkan geseran dalam kehidupan harian. Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan bagaimana permukaan yang berbeza mempengaruhi magnitud daya geseran. 14. Menjalankan aktiviti untuk menentukan kerja dilakukan dengan menggunakan rumus berikut: Kerja (J) = Daya (N) X Jarak (m) 14.5 Menerangkan cara meningkatkan geseran. 14.4 Mengaplikasi kerja. . 14.4.4 Membincangkan dengan contoh. 14.3. Menjalankan aktiviti cara: a) meningkatkan geseran. 14. 14.7 Menerangkan dengan contoh aplikasi geseran dalam kehidupan harian.4 Menerangkan kebaikan dan keburukan geseran. Mengumpulkan maklumat dan membincangkan kebaikan dan keburukan geseran. 14.3.OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN 1.1 Menerangkan dengan contoh bagaimana kerja dilakukan.3.6 Menerangkan cara mengurangkan geseran.3 Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan bagaimana permukaan yang berbeza mempengaruhi daya geseran.4.3 Menentukan kerja yang dilakukan.4.3. 14. kerja dilakukan apabila objek digerakkan oleh daya. b) mengurangkan geseran.

3 menentukan kuasa ke atas kerja yang dilakukan.5.6 Menganalisa kepentingan daya dalam kehidupan Mereka satu aktiviti contoh melukis poster.5.1 Menyatakan maksud kuasa. 14.1 Memerihalkan bagaimana kehidupan jika daya tidak wujud. . 14. melakonkan sketsa atau lakonan untuk menunjukkan bagaimana kehidupan sekiranya tiada daya.OBJEKTIF 14.6.5 Mengaplikasi kuasa CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk menentukan kuasa dengan menggunakan rumus berikut: Kuasa (W) = Kerja (J) Masa (s) 14.2 14. 14.5.

OBJEKTIF 15. 15.1 Menerangkan pelbagai sistem sokongan bagi tumbuhan berkayu dan tidak berkayu.2. Menjalankan kajian lapangan untuk mengkaji pelbagai sistem sokongan bagi tumbuhan.2 Mengelaskan tumbuhan berdasarkan sistem sokongannya.1 Memahami sistem sokongan dalam haiwan. 15. b) persamaan dan perbezaan antara sistem sokongan haiwan invertebrata darat dan akuatik 15. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Mengumpul maklumat dan membincangkan pelbagai sistem sokongan bagi: a) haiwan vertebrata darat dan akuatik.2 Memahami sistem sokongan dalam tumbuhan.1. .1. Menjalankan aktiviti untuk mengelaskan tumbuhan berdasarkan sistem sokongannya 15. Menjalankan perbincangan tentang yang berikut: a) persamaan dan perbezaan antara sistem sokongan haiwan vertebrata darat dan akuatik.3 Membanding dan membezakan sistem sokongan antara haiwan invertebrata darat dan akuatik.1.2 Membanding dan membezakan haiwan vertebrata dan pelbagai sistem sokongan haiwan invertebrata 15.2.1 Menerangkan sistem sokongan haiwan vertebrata dan pelbagai sistem sokongan haiwan invertebrata. 15. b) haiwan invertebrata darat dan akuatik.

Menjalankan aktiviti untuk menyiasat bagaimana pusat graviti mempengaruhi kestabilan objek dengan memanipulasikan: a) tinggi.OBJEKTIF 16. b) luas tapak. Mengadakan sesi sumbangsaran tentang cara meningkatkan kestabilan. 16. 16.2 Menghubungkait titik keseimbangan sebagai pusat graviti objek.1. 16. 16. Membincangkan hubungan antara pusat graviti dan kestabilan.1 Menentukan titik keseimbangan bagi bentuk sekata dan tidak sekata. . 16. Menjalankan aktiviti seperti membuat projek atau permainan untuk membina model yang mengaplikasi konsep kestabilan.1 Memahami bahawa pusat graviti mempengaruhi kestabilan.2 Menerangkan dengan contoh aplikasi kestabilan dalam kehidupan.1 Mencadangkan cara meningkatkan kestabilan objek di sekeliling mereka. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan aktiviti untuk mencari titik keseimbangan bagi bentuk sekata dan tidak sekata.2 Menghargai kepentingan kestabilan.2.3 Menghubungkait pusat graviti dengan kestabilan objek.1.1.2. 16.

1.1. kedua dan ketiga.1. Mengenal pasti beban.1.1 Menyenaraikan objek di sekeliling mereka yang menggunakan prinsip tuas. dan seterusnya mengelaskan sistem kepada tuas kelas pertama. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan hubungan momen daya dan hasil darab daya dan jarak.1. daya dan fulkrum dalam tuas.2 Menyatakan apa yang boleh dilakukan oleh tuas. Membincangkan momen daya = daya X jarak tegak dari pangsi ke daya.6 Menyelesaikan masalah berkaitan tuas. Membuat pemerhatian tentang alat yang menggunakan prinsip tuas. 17. 17. daya dan fulkrum.1 Menganalisa tuas. Membincangkan bagaimana manusia mengaplikasi prinsip tuas untuk mengatasi beban yang berat. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan tuas dengan menggunakan rumus berikut: Beban (N) X jarak beban dari fulkrum (m) = Daya (N) X jarak daya dari fulkrum (m) 17. 17.1.3 Mengenal pasti beban. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Membincangkan bagaiamana daya yang kecil mampu mengangkat beban yang berat dengan menggunakan tuas.5 Menerangkan maksud momen daya. 17. 17. .4 Mengelaskan tuas.OBJEKTIF 17.

17.OBJEKTIF 17.1 Mereka bentuk atau mengubahsuai alat yang menggunakan prinsip tuas .2 Menghargai usaha inovatif dalam mereka bentuk mesin untuk memudahkan kerja.2. CADANGAN AKTIVITI HASIL PEMBELAJARAN EVIDENS PENTAKSIRAN INSTRUMEN PENTAKSIRAN Menjalankan projek untuk membina alat menggunakan prinsip tuas.