You are on page 1of 6

A tudomny jvje - a jv tudomnya (6. rsz) Az emberek jelents rsze mra kibrndult a tudomnybl.

Elegk lett az egymsnak homlokegyenest ellenkezt llt szakrtkbl, a tudomny krelta, lelmiszerknt, gygyszerknt, kozmetikumknt rnk zdul mrgekbl, a sznyeg al sprt problmkbl, a hazudozsbl. Egyre tbbnkben merl fel a krds: van-e jvje a tudomnynak? A mindenkori hatalmat elvtelenl kiszolgl, jelenleg kifejezetten letellenesen erknt mkd elitklubok helyett ltre jhet-e az emberisg vals cljait segt, az letet s csak az letet szolgl trsadalmi mozgalom: az j tudomny? Melyek a szablyai, mik a korltai, milyen erklcskre plhet a jv tudomnya? Lehet-e egyszer, mindenki ltal rthet? Kpes-e vlaszt adni az emberisg valdi krdseire? Segt-e az elttnk ll nehz idk tllsben? j sorozatunkban ezekre a krdsekre keressk egytt a vlaszt, s aki keres - tall! (GG)

Bad Land - rossz fld. Az ember ltal lepuszttott nvnyzet kiterjedt vidkek sci-fi- s westernfilmek htterl szolgltak. A vilg leghresebb badlandjei szak-Amerika kzps terletein tallhatak. Eurpban Spanyolorszg s Olaszorszg dli vidkein terpeszkednek/terjeszkednek badlandek. (fot: Badlands National Park, Dl-Dakota)

Arra szlettnk, hogy a Fld sebeit begygytsuk! (folytats)


Paul Moray a favet ember Paul Moray - Jean Painhez hasonlan - vletlenl fedezte fel a nagyon lerombolt korendszerek ujj ptshez szksges megoldsok egyik kulcst. Mint francia irodalomtanr, a fk neveinek -francia s kelta eredet szfejtseivel foglalkozott. A helyi hagyomnyok elmlytsben megismerte a kelta druidk (a magyar tltosoknak megfelel szemlyek) fkhoz kttt hiedelmeit a klnbz varzslatok s gygytsi eljrsok tkrben. Tanulival gyakran rtta a Dl-Franciaorszgi hegyvidket, ahol a fkhoz ktd legendk hangulatt idzte fel. Egy vlgyben, bsgesen ntztt gymlcsskertek mellett haladtak, ahol az egyik gazda a kis csoportnak elmagyarzta, hogy barack, szibarack s szilvafk, az aszlyos nyarat csak lland ntzssel lik tl. Ezutn a csoport tja hegynek fel vezetett, ahol mr csak a szrazsgot jobban tr feny, cdrus s tlgyfk voltak, azok is egyre gyrebben. A rendszeresen visszatr tzek ltal elpuszttott erdk helyn, magasabb vidkeken mr csak szilarepedsekben nv gyr bokrokat lehetett ltni. Ekkor pillantott meg az egyik tanul, egy magas sziklafal tetejn virul, egszsges gymlcskkel megrakott szibarackft. A fa egy sziklarepedsbl ntt ki, s minden ntzs nlkl szpen zldellt.

Magtl kikelt nyrfa a tglafal tetejn. Lehetetlen helyen felntt fk mutatjk az let erejt.

A tanul termszetesen felvetette a krdst: hogyan li tl ez a fa az aszlyos nyarat, minden ntzs nlkl akkor, amikor a vlgyben ugyanolyan szibarackfk ntzs nlkl elpusztulnak? Erre a fogas krdsre Paul Moray nem tudott mit vlaszolni, csak annyit, hogy a krdses fa felteheten egy eldobott gymlcsmagbl kelt ki a sziklarepedsben. Ezutn franciatanrunk egyre figyelmesebb lett ezekre a lehetetlen helyeken nv fkra. Gymlcskkel tele szilva- s barackfkkal tallkozott kzpkori vrromok bstyinak a tetejn, de ltott kerdtmny falrepedsbl magasan nv tlgyet, mandula s dift is.

A csodlatos magoncok Ezeket a fkat senki sem ltette. Mind magrl kelt, un. magonc volt. Embernk, minden erdgazdasgi tuds s kpests nlkl elkezdett ksrletezni. Facsemetket ltetett komposzttal teletmtt sziklarepedsekbe. Egyetlen ltetett csemete nem vert gykeret, mg ntzs rn sem. Ekkor gymlcsmagokat helyezett el nedves homokkal teli manyag dobozokba. Megfigyelte, hogy a magok akkor csrznak knnyebben, amikor a homokba az egyenltjk vzszintesen lett elhelyezve. Ekkor a mag, mint egy szj, kinylik, s belle nem egy, hanem kt csra bjik ki. Az egyik lefel, a msik felfel nvekedik. Meglepetsre, elszr a lefel nv csra fejldik ki, a msik nvekedse nhny millimter utn megll. A nhny millimteres csrval rendelkez magot Paul Moray egy nhny maroknyi komposzttal teli kis mlyedsbe helyezte (nhny cm mlyre), gyelvn a kikelt csrk eredeti irnyra. Ha a magot megfordtotta, a csrk egymst keresztezve vettk fel eredeti irnyukat. A pisztcia maggal gyors eredmnyre jutott. A lefel nv csra nhny hnap alatt tbb mter mlyre hatolt. Ezalatt a msik csra meg sem mozdult. A msik csra kikelsre nha kt vagy hrom teljes vet kellett vrnia. A ksrleteket Paul Moray fldszakadk mentn vgezte, ahol kt hrom ves magoncokat temetett ki. A hajszlvkony fggleges gykr egy v utn mr tbb mint tz mteres mlysgben volt. Szakknyvekben kutatva, megtudta, hogy az ilyen magoncok kzponti gykernek a hossza a szz mtert is elrheti. Ez a gykr addig n, amg vzzel nem tallkozik. Ekkor kel ki a fiatal magonc.

A magbl kt csra indul: az egyik a fld fel, a msik az g fel. Amg a lefel indul csra nem tall vizet, nem indul trsa sem az g fel.

Faiskolkat rendszerint olyan helyekre teleptik, ahol a talajvz csak nhny mter mlyen van. Az elvetett magok gy gyorsan kikelhetnek. tltetskor a csemete kzponti gykert az s elvgja. tltets utn a fa ezt a kzponti gykeret mr nem tudja ptolni. A nem mlyre hatol j gykerek, szraz talajban csak ntzssel tudjk a ft letben tartani.. A magonc gymcsskert Hossz ksrletezs folyamn Paul Moray a csrztats s a magoncnevels magasiskoljt hozta ltre. Tudst egyre nehezebb kihvsok el lltotta. Egy szikls, kopr hegyoldalon, mg kecskelegelnek is alkalmatlan flddarabot vsrolt (igaz, igen olcsn). Telkn a nyarakra egy esvztrol fl egy kis fahzat ptett. Amikor a nhny km-re es faluban megtudtk, hogy

embernk ott egy gymlcsskertet szndkozik telepteni, mindenki vrosi bolondnak nzte s nyltan kinevettk. A szikls alapot mezgazdasgi robbanszerrel (amit egyes vidkeken szlteleptsre is hasznlnak), kis robbantsokkal laztotta fel. Nhny mter mlysgig a sziklk megrepedtek. Az elre csrztatott magokat csknnyal kivjt, nhny literes, komposzttal megtlttt mlyedsekbe vetette. Minden elvetett mag fl, veghznak, aljzat s kupak nlkli kt literes svnyvizes manyagpalackot helyezett. Ebben vrta a mag kikelst. Ismervn a gyenge kikelsi arnyt, sokkal tbb magot vetett el, mint amennyi fra szksge lett volna. Az els vben a komposztbl kikel gyomnvnyek megjelensn kvl semmi nem trtnt. A gyomnvnyeket rendszeresen eltvoltotta. Az els szibarackfa a harmadik v tavaszn kelt ki. Ezutn a tbbi magonc is lassan kibjt a komposztbl. Az elvetett magok alig egy harmada kelt csak ki. A kikelshez a kzponti gykrnek, felteheten egy lefel men repedst kellett tallnia. Ha ilyen nem volt, a mag belepusztult. Amikor a fiatal csemetk elrtk a manyagpalack nyakt, ezt utbbit el kellet tvoltani s az j ft szges drtbl kszlt ketreccel krlvenni. Ez a nyulak miatt volt szksges. Ezutn a fk egyre gyorsabban nttek. A kikelst kvet harmadik vben a magoncok egy rszt Paul Moray beoltotta. Nemi s nemtelen, vagy nvnyi szaports Ezen a ponton van Paul Moray msodik felfedezse. Faiskolkban a gymlcsfkat vad magoncokra oltjk be. A kvnt gymlcs pontos fajtjt s klnleges tulajdonsgait az olt g hatrozza meg. Rzsafra lehet barackot vagy szilvt oltani. Paul Moray rjtt arra a kzenfekv tnyre, hogy ezek az oltsok olyanok, mint az l testbe ltetett idegen szervek. llatoknl s az embernl az ilyen tltets csak az immunrendszer teljes leptsvel lehetsges. Ezzel szemben tudott dolog, hogy a sajt szvet tltetse minden esetben jl mkdik: az arcukon meggett szemlyek brt a fenekkrl, vagy htukrl levett brrel, minden immunreakci nlkl, ptolni lehet. A fknl, bizonyos mrtkig, hasonl a helyzet. A magonc beoltsval az j fa nem a sajt-, hanem az oltanyagot ad egyed gymlcst fogja termelni. A mag genetikai tulajdonsgait a gymlcst ad virgnak a beporzsa, teht a vletlen hatrozza meg. Egy fa gymlcseinek minden magja ms rkltt tulajdonsgokkal rendelkezik. Termszetesen, vannak kivtelek is. Pl. az elvetett dibl gyakorlatilag azonos gymlcst hord difa kel ki. Alma esetben a nem beoltott magonc egszen ms almt ad, mint az anya-fa.

A faiskolk knlatban ltalban nemtelen(vegetatv ton) szaportott alanyokat rulnak, nha egsz erdk genetikai llomnya azonos.

Paul Moray finak egy rszt nem oltotta be. Ezeken a fkon a magot ad gymlcstl eltr gymlcsk teremtek. A nemest szakemberek ezzel a mdszerrel teremtenek j fajtkat. Ez az un. nemi jelleg szaports: a nnem virgot a hmnem virgpor termkenyti meg. A beoltssal ezt a folyamatot kiiktatjk. A nem beoltott magoncok els termse a legtbb esetben rdekes meglepetst tartogat. A kapott gymlcs lehet nagyobb, vagy kisebb mret, savanyks vagy mzdes, magba vl vagy nem, stb. Ha pontosan azt a gymlcst kvnjuk termelni, mint amelyik a magot adta, akkor az anya frl kell egy gat oltsra levgni. Ez az g genetikailag a magonchoz igen kzel ll. Oltsnl, mintha sajt gt ltetnnk t. Az ilyen oltsoknl vadhajts soha nem n. A nyert beoltott fa betegsgekre sokkal kevsb rzkeny, mint a vad alanyra beoltott csemete. A magoncok gymlcsei Nyolc - tz v utn Paul gymlcssben megjelentek az els gymlcsk. A fkat soha locsolni nem kellett, mg akkor sem, amikor tbb, mint hrom hnapig egy csepp es nem esett. A gymlcsk kisebb mretek lettek, mint az anyafk gymlcsei, de magasan zletesebbek. A klnbsg fleg a gymlcsk sokkal ersebb illatn s magasabb cukor tartalmn volt rezhet. A falu tbb lakja, az eredmny lttn bocsnatot krt Paul Moray-tl. Az eredmnyen felbtorodva, Paul Moray elhatrozta, hogy a magrl keltetst a lehet legnagyobb nyilvnossg el viszi. Ennek rdekben egyesletet alaptott, amely fleg az elemi- s kzpiskols tanulkat clozta meg. Munkatrsai kirndulsok szervezsvel vittk a gyerekeket a termszetbe magokat gyjteni, amiket azutn az osztlyban csrztattk s egy msik kirnduls alkalmval a termszetben elvetettk. Olyan kopr hegyoldalakat keresett fel, amelyeken erdt csak a vidk legregebb emberei lttak valaha - nha mg azok sem. Ilyen helyekre mentek ki az egyeslet kirnduli, ahov fleg tlgyeseket teleptettek makkok elvetsvel. Meggyzdve tevkenysgk rendkvli hasznossgrl mind a kzssg, mint a krnyezet javra, nem sokat trdtek a bevetend terletek tulajdoni viszonyaival.

Erd a kpzeletnkben

Ez a hozzlls vgzetesnek bizonyult. Minden esetben vek ta teljesen elhagyott terleteken dolgoztak. Magnterletek esetn a tulajdonosok visszajelzse mindig nagyon kedvez volt: a vetsekbl kikel erd a terlet rtkt csak nvelte... s ingyen munkval. Az llami tulajdonban lv terletek esetben az Administration des Eaux et Forts (Viz- s Erd Hivatal) hivatalnokai addig nem reagltak, amg az elvetett fk el nem kezdtek nni. Kiderlt ugyanis, hogy a vetett tlgyesekben a sugrba szk egyedek arnya magasabb volt, mint a szakemberek ltal ltetett, hasonl terleteken.

s a valsgban. Ha hozzadjuk azt a tnyt, hogy a faiskolai s tltetsi kltsgek a favets esetn eltnnek, Paul Moray megoldsa sokkal kedvezbbnek bizonyult. Ehhez jn mg a magonc fk sokkal nagyobb ellenll kpessge. Egy osztlynyi iskols gyerek jtszva sokkal hatsosabban - s ingyen - teleptett tlgyeseket, mint az llamilag fizetett szakemberek. Viszont az llami hivatalnokok egszen ms szemszgbl nztk az egyesletet tevkenysgt, kztulajdon ronglsval vdoltk meg s pnzbntetssel sjtottk. Az vekig elhzd pereskeds folyamn Paul Moray egszsge tnkrement. A per folyamn jutott tudomsra, hogy az iskolsai ltal teleptett, tbb tzezer, 2 - 4 mter magas sudr tlgyet, fizetett llami alkalmazottakkal az utols darabig kitpettk. Ezt a csapst az akkor mr beteg Paul nem brta ki. Paul Moray, a Favet ember a szakemberek kznye s ellensges magatarts miatt nmagval meghasonulva, teljes elhagyatottsgban s nyomorban halt meg Az rdekldknek ajnljuk: http://www.eautarcie.org

Kelt Belgiumban, az r 2011. vben, Jgbont havban Orszgh Jzsef nyugalmazott egyetemi tanr MAG kzssg