You are on page 1of 5

A tudomny jvje - a jv tudomnya (5. rsz) Az emberek jelents rsze mra kibrndult a tudomnybl.

Elegk lett az egymsnak homlokegyenest ellenkezt llt szakrtkbl, a tudomny krelta, lelmiszerknt, gygyszerknt, kozmetikumknt rnk zdul mrgekbl, a sznyeg al sprt problmkbl, a hazudozsbl. Egyre tbbnkben merl fel a krds: van-e jvje a tudomnynak? A mindenkori hatalmat elvtelenl kiszolgl, jelenleg kifejezetten letellenesen erknt mkd elitklubok helyett ltre jhet-e az emberisg vals cljait segt, az letet s csak az letet szolgl trsadalmi mozgalom: az j tudomny? Melyek a szablyai, mik a korltai, milyen erklcskre plhet a jv tudomnya? Lehet-e egyszer, mindenki ltal rthet? Kpes-e vlaszt adni az emberisg valdi krdseire? Segt-e az elttnk ll nehz idk tllsben? j sorozatunkban ezekre a krdsekre keressk egytt a vlaszt, s aki keres - tall! (GG)

Megszokott nyri hr: mediterrn erd- s bozttzek, pedig nem kne gy lennie. A grg Chalkidiki-flszigeten pusztt tz fstje a mholdkpeken is jl ltszik.

Arra szlettnk, hogy a Fld sebeit begygytsuk!


Jean Pain az erdr Jean Pain 1969-ben kltztt felesgvel, Idval, a dl-franciaorszgi Villecroze-ba, ahol egy 270 hektros boztos szraz mediterrn erd rzsvel s kezelsvel bztk meg. Ezt a vidket, az igen meleg s szraz nyarak miatt erdtzek puszttottk rendszeresen. Minden erdtz utn egyre gyrebb s elkorcsosodott erd, ill. bozt keletkezett. A folyamat vgllomsa egy kopr szikls hegyi sivatag. Mr az els tlt erdtz alkalmval Jean Pain egy rdekes megfigyelst tett: a fk pusztulst az aljnvnyzetet alkot sr bozt gse okozza. Tisztban volt azzal a tnnyel is, hogy az erdtzek puszttsai trtnelmi tvlatokban viszonylag j keletek. A mediterrn erdk az vszzadokat igen j llapotban vszeltk t. A pusztuls igazn csak a msodik vilghbor utni

vekben kezddtt, annak ellenre, hogy pontosan ekkor sznt meg a tzifa rendszeres kitermelse. Rgebben az erdk a gazdagok vadszterletei voltak. A helyi lakossg a szraz fkat kivghatta s a boztot is felhasznlhatta ftsre s a hztartsban. A boztbl kitermelt aprfa elegend ht szolgltatott. A tzek vszzadokkal ezeltt is tmentek az erdkn, de boztos aljnvnyzet hinyban a nagy fkban nem tettek krt.

Elszenesedett tj, elevenen elgett llatok: az ember teremtette Pokol (Villaverde, Olaszorszg)

Jean Pain szmra rthetv vlt az erdk pusztulsnak az oka: a ki nem termelt bozt. Hozzfogott teht a rbzott erd bokros aljnvnyzetnek az eltvoltshoz. Hatalmas mennyisg aprft termelt gy ki, amivel nem tudott mit kezdeni. Ezzel szemben, mr az els vben, annak ellenre, hogy a tz tment az erdejn is, abban semmilyen puszttst nem vgzett. Az aljnvnyzet szraz fve, a nagyobb fk elpuszttsra nem adott elg meleget . Embernk ekkor jtt r a msodik alapvet felismersre: az aljnvnyzettel kitermelt aprfa az erdei korendszer szerves rszt kpezi, amit hossztvon nem lehet az erdbl rendszeresen eltvoltani. Meg kellet teht tallni a mdjt annak, hogy az gy kitermelt biotmeg egy rszt az erdei talajnak visszaadja - de nem fahamu formjban. gy vette kezdett a boztkomposzt ksztsre val ksrletek sorozata. A templomos lovagok titka Olvasmnyai folytn Jean Pain tudott a 14 - 15-ik szzadban ott lt templomos lovagok mezgazdasgi tevkenysgrl. Sajnos a rgi rsos feljegyzsek csak azt jeleztk, hogy az erdkbe kelt termfldek igen magas hozamait (amivel a lovagok hadjratait ellttk), az erdkbl kitermelt fa adta. Emlts trtnt arra is, hogy a kitermelt ft gets nlkl gazdasgi pletek ftsre is hasznltk. Komposztksrletei folyamn, Jean Pain szmra vilgoss vlt a templomos lovagok ltal nagy valsznsggel kvetett termelsi mdszer. A kitermelt boztot nem elgetni kellett, hanem komposztt alaktani. Az aprfa, ill. fatrek komposztlshoz egy klnleges mdszert kellett

kidolgozni. Tudvalv tny, hogy a nyers ft, de mg a szraz faleveleket is csak nagyon nehezen lehet komposztt alaktani. Jean Pain kutatsait, a templomos lovagok ltal ptett rejtlyes kmedenck irnytottk, amivel a rgszek nem tudtak mit kezdeni: nem rtettk ezeknek, a mg romokban fennmaradt, ptmnyeknek a rendeltetst. Halastavaknak tl kicsik, viszont nyitott kialaktsuk miatt vztrolsra alkalmatlanok voltak. Jean Pain rjtt, hogy ezek a medencket a kitermelt aprfa vzzel val titatsra hasznltk.

A templomosok valdi titka: a ft nem elgettk, hanem komposztltk. Ezzel trgyztk fldjeiket, ezzel ftttk pleteiket A kitermelt boztot, mg nyers llapotban (teht szrads eltt) aprra vgta (treket ksztett) s egy vagy kt htre egy nyitott medencben vzben ztatta. Az titatott treket nagyobb kupacba rakva rdekes megfigyelseket tett: Ha a kupac trfogata meghaladta a 4 kbmtert, a kupac belsejben, az erjedsi folyamatoknak ksznheten, a hmrsklet nhny nap utn 60 - 70C-ra emelkedett s ezen az rtken maradt hnapokon keresztl. Hrom - ngy havi erjeszts utn, a mg nem rett, komposzt talajtakarsra mr felhasznlhat. Ezutn jttek Jean Pain mezgazdasgi s kerti ksrletei. Boztkomposzt a kertben s a termfldeken Br mezgazdasgi ismeretei nem voltak, Jean Pain ksrleti ton is rjtt a boztkomposzt helyes felhasznlsi mdjra. Tisztban volt azzal, hogy a kitermelt boztbl ksztett komposzt egy rszt az erdnek vissza kell szolgltatni. Ez a fenntarthat biotmeg-termels elsdleges felttele. sztnsen rjtt a (sok esetben a szakemberek ltal sem ismert) tnyre: a nem teljesen megemsztett (teht retlen) komposztot nem szabad a fldbe beszntani. Slyos tveds azt hinni, hogy a humusztartalk nvelsre elg a szerves hulladk anyagokat a fldbe beszntani. Az retlen szerves anyag, erjedsekor a mr rgztett (stabilizlt) humuszt geti csak el a talajban. Innen addik a boztkomposzt felhasznlsnak az els szm felttele:

A flig rett (4 hnapos) boztkomposztot a talajra kb 8-10 cm-es rtegben szt kell terteni s a fld mr ksz is a termelsre. Ebbe a komposztba mr vetni s ltetni is lehet. A tovbbi teendk a klnbz nvnyek ignyeitl fggenek. Szraz vidkeken ltets-, ill. a magok kikelse utn a komposztra mg egy kb 20 cm-es szalma- vagy sznatakar is kerl. A burgonyt pl. csupn a komposztra helyezik a kijellt sorokba s az egszet 30 - 40 cm-es szalmarteggel fedik. A kikel nvny a szalmartegen thatol. A gykerek fleg a komposzt rtegben s fltte fejldnek ki. Amikor a szrak elszradnak, a nvnyt csak ki kell emelni a szalmbl, aminek a gykerein lgnak a teljesen tiszta burgonya gubk, amiket egy rvid rzssal a kosrba lehet hullatni. Ezutn a maradk szalmarteget el kell tvoltani s a 2-3 cm, a talaj ltal megemsztett komposztrteget j boztkomposzttal kiptolni.

Boztkomposzton nevelt fzelkflk az szaki Tenger menti termketlen, kopr tjon: Flandriban A boztkomposzt-rteg alatt a talajban igen ers let alakul ki. A gilisztk nagy szmban emsztik a hozott biotmeget s alaktjk humussz. Jean Pain egy mszkszikls, teljesen talaj nlkli terleten, ezzel a mdszerrel Dl-Franciaorszgban (ahol a nyarak legalbb olyan aszlyosak, mint a Dl-Alfldn) saltt, paradicsomot, padlizsnt, dinnyt, stb. termelt minden ntzs nlkl. A komposztban lv vztartalk elprolgst a vastag szalmarteg akadlyozta meg. Megfigyelte azt is, hogy a gyomnvnyek csak kis szmban kelnek ki s azokat is knnyedn, minden fradsg nlkl lehet kitpni, ill. kiemelni. Nhny v alatt, ezzel a mdszerrel a szikls alapon a mszk elmllsval, nhny cm vastag, barna humuszban gazdag, televnyszer termtalaj keletkezett. Ksbbi ksrletek kimutattk azt is, hogy az agyagos, kttt talaj a boztkomposzt alatt porhanyss vlik, amg a futhomok, kttt televny fldd alakul. A kerti munklatokban az sst s a kaplst el lehet felejteni. Boztkomposzt segtsgvel Flandriban, az szaki Tenger melletti teljesen termketlen ersen ss homokbuckkon burgonyt, srga- s cukorrpt, st cikria gykeret is termeltek. A mdszerrel gabonaflket (bokros bzt, kukorict) is termelnek. A hektronknti

termshozamok igen magasak s messze meghaladjk a vegyi ton termelt rekord hozamokat is. Az is igaz viszont, hogy a boztkomposzt alap termels gpestst eddig nem sikerlt megoldani. A mdszer rdekessge az llati eredet trgya teljes mellzse. Ez eltt a mezgazdasgi szakemberek rtetlenl llnak. Nem rtik hogyan lehet az igen magas hozamokat minden nitrogn bevitele nlkl hossztvon is fenntartani. Jean Pain kvetinek a szmtsai szerint egy hektr igen magas hozam fld-darab tpllshoz a mdszerrel kb. t hektr erd bozttermelse szksges. A nyert komposzt 20 - 40 %-t az erdbe kell visszavinni. A bozt kitermelsvel a vilgszerte pusztt erdtzeket knnyen s hatsosan meg lehet elzni. Korabeli lgi felvteleken Jean Pain 270 hektros erdeje, mint egy lnkzld folt jelent meg. A krltte lv erdk fokozatosan elpusztultak. Ez azrt is rdekes, mert az erdtzek Jean Pain erdejn is tmentek, de minden szmottev krokozs nlkl. A nyert boztkomposztot a ftsen tl a teljesen lerombolt korendszerek ujjlesztsre is fel lehet hasznlni. Egyik jvbe mutat alkalmazsa (a Paul Moray fle magoncokkal) a sivatagok fokozatos felszmolsa lesz. A vilgmret biotmeg tervezet vgrehajtsa az egyetlen t az ghajlatvltozsok okozta katasztrfk elkerlsre.

Jean Pain, az Erdr a szakemberek kznye s ellensges magatarts miatt nmagval meghasonulva, teljes elhagyatottsgban s nyomorban halt meg Az rdekldknek ajnljuk: http://www.eautarcie.org (folytatjuk)

Kelt Belgiumban, az r 2011. vben, Fergeteg havban Orszgh Jzsef nyugalmazott egyetemi tanr MAG kzssg