AMENAJAREA ERGONOMICĂ A UNEI BUCĂTĂRII

2011

2

Temă proiect: AMENAJAREA ERGONOMICĂ A UNEI BUCĂTĂRII 3 .

.........................................................1......................12 4........ Eficienţa în bucătărie.....................14 Ergonomia mobilierului de bucătărie...............2.......11 Planificarea corectă...........................................................................7 2....................................... 4 Introducere.................................................................9 3..............................................................................................12 4..... Bucatării complexe...........................15 4 ....1... Niveluri de depozitare.........1...............2.15 5............................................................... Zone funcţionale..................................................................................................................................... Bucătării simple.................................................... 5 Amenajarea ergonomică a bucătăriei..6 2..............................................................................................1.......2..CUPRINS CUPRINS....................................................................................... Siguranţa în bucătărie..........8 Tipuri de bucătării........7 2...............................................................3... 8 3..................................................................................... Ergonomie şi funcţionalitate........................................................................................................ Comoditatea în bucătărie.................................

......16 Iluminatul..........................................................................este o ştiinţă care foloseşte atât legi proprii. Ergonomia integrează cunoştinţe din următoarele domenii [3]: medicină (anatomie......................... Bibliografie................................................. Iluminatul decorativ..........1.. 5 ............ în vederea realizării unui echilibru între posibilităţile lui şi factorii care îl solicită în diferite forme şi în diferite momente [1].19 7.....................18 6........... psihologia muncii..21 Introducere Ergonomia .......2............... activitatea lor şi mediul înconjurător... Iluminatul ambiental.........2...... organizarea şi planificarea muncii.3.... ştiinţe tehnice (proiectare de mijloace de producţie şi tehnologii) ştiinţe economice (economia........5....... economia energetică a organismului uman)............................ sociologia muncii........... igienă)...................... pentru a studia „omul” în diferite ipostaze ale activităţii lui în cursul vieţii........ cât şi legi specifice ale ştiinţelor care alimentează conţinutul ei..... Accesorii..........................18 6.............. Ergonomia ...17 6............................................este ştiinţa multidisciplinară care studiază interacţiunea dintre oameni......................... fiziologie........ stimularea muncii... antropometrie............................................................................ Necesitatea specializării în vederea realizării diferitelor studii sau cercetări a condus la clasificarea ergonomiei în numeroase domenii care încearcă să delimiteze diverse teme de acţiune..... Iluminatul de lucru..................................

al confortului [4]. 6 . Din punct de vedere al utilizatorului. al eficienţei. apoi prepararea alimentelor. trebuie să o ajustezi la nevoile celor care o utilizează zi de zi – cei care pregătesc mâncarea şi iau masa acolo. ergonomia studiază activităţile desfăşurate de om din trei puncte de vedere: al siguranţei. animale de casă. Fie că e vorba de o uzină în adevăratul sens al cuvântului sau de o simplă bucătărie. înălţimea utilizatorilor şi cât sunt de solizi. ergonomia organizaţională (macroergonomia). Pentru a avea o bucătărie cu adevărat ergonomică. vârstnici. trebuie să ţii cont de următorii factori: numărul de persoane care vor folosi în mod regulat bucătăria. iar în final spălatul şi curăţenia. dacă există utilizatori speciali cu nevoi aparte – copii. Aici are loc depozitarea materiilor prime şi a uneltelor. şi nicidecum la pretenţiile unui musafir care vine din an în paşti. Acţiunile de rutină se repetă zi de zi. ergonomia ambientală sau ergonomia mediului (ambientului).Una dintre variantele de clasificare a ergonomiei prezentată în literatura de specialitate şi acceptată de numeroşi autori este aceea care cuprinde următoarele domenii de cercetare [2]: - ergonomia fizică. Amenajarea ergonomică a bucătăriei Bucătăria poate fi considerată o adevărată ”uzină” a casei. fără încetare [4]. ergonomia temporală (ergonomia timpului).

Eficienţa în bucătărie să nu umbli de colo-colo pentru pregătirea unui prânz duminical. robinetele să fucnţioneze bine. să nu existe cabluri electrice care atârnă. 7 .1. Siguranţa în bucătărie să nu existe vreun loc care să deranjeze tot timpul (de exemplu un colţ de masă de care să te loveşti tot timpul).2. găleata de gunoi să fie aproape de suprafaţa de preparare a alimentelor. să nu existe obiecte care ar putea fi periculoase pentru copii sau animale (de exemplu substanţe toxice sau obiecte ascuţite aflate la îndemâna lor).2. să nu trebuiască să te întinzi sau să te ghemuieşti. Figura 1. în care să te poţi impiedica. prizele şi întrerupătoarele să fie bine fixate în pereţi. să găseşti uşor condimentele din sertare. Siguranţa în bucătărie 2. uşile dulapurilor şi frigiderului să se deschidă bine şi uşor.

3. bucătăriile se diferenţiază în funcţie de numărul fronturilor de lucru. iluminatul să fie adecvat. 8 . Eficienţa în bucătărie 2.Figura 2. să se poată aerisi bine bucătăria. Comoditatea în bucătărie să ai suficient loc pe masă unde pregăteşti alimentele. Comoditatea în bucătărie Tipuri de bucătării Din punct de vedere al configuraţiei spaţial. formă şi a locului de dispunerea acestora în cadrul ansamblului. să ai o poziţie comodă în timp ce prepari mâncarea. Figura 3.

Câteva exemple de bucătării: Figura 4.repartizarea zonelor de depozitare şi modul de integrare a locului de luat masa. O analiză sumară a acestora relevă faptul că. înfluenţând optimizarea circulaţiilor şi relaţionarea corectă a diferitelor suprafeţe de lucru [8]. Acest lucru face posibilă definirea unui număr extrem de mare de tipuri de bucătării [8]. localizarea dotărilor elementare ale unei bucătării stabileşte traseele principale. bucătăriile au configuraţii geometrice de bază.1. Tipuri de bucătării 3. statisticile arată că în cele mai frecvente situaţii. Bucătării simple Cu toate aceste. 9 .

necesită neapărat un spaţiu mai amplu. pentru o bună funcţionare se recomandă o distanţă optimă de 120 cm între cele 2 fronturi. Bucătării simple Bucătăria cu 1 front: prezintă dezavantajul unui traseu liniar. Bucătăria cu 1 front în forma de L: asigură optimizarea circulaţiilor şi continuitatea suprafeţei de lucru. este specifică spaţiilor cu dimensiuni reduse. este recomandată şi în cazul spaţiilor ample (în cazul celor cu multiple funcţiuni sau discontinuităţi ale pereţilor). Bucătăria cu 2 fronturi paralele: oferă o suprafaţă generoasă de lucru. 10 .Figura 5.

11 . necesită neapărat un spaţiu mai amplu. Bucătăria cu 1 front şi insula: o soluţie spectaculoasă. spaţiilor largi. Următoarele exemple sunt cu suprafeţe indicate orientativ [8]. pentru o bună funcţionare se recomandă o distanţă optimă de 120 cm între cele 2 fronturi. oferă avantajul circulaţiilor reduse şi a flexibilităţii spaţial. şi asigurarea unei circulaţii de minim 90 cm în jurul insulei. Majoritatea acestor tipuri de amenajare sunt specific. rezultate din integrarea locului de luat masa în frontal de lucru. au configuraţii geometrice complexe. estetică deosebită. şi anexarea unor zone generoase de depozitare.Bucătăria cu 1 front în forma de U: asigură optimizarea circulaţiilor şi continuitatea suprafeţei de lucru.2. însă. pentru o bună funcţionare se recomandă o distanţă optimă de 120 cm între cele 2 fronturi paralele. specifică spaţiilor foarte largi. Bucatării complexe O mare parte dintre tipurile de bucătării. 3.

Figura 6. 12 . Zone funcţionale În comparative cu o bucătărie proiectată în mod aleatoriu. reduce drumurile parcurse şi timpii de lucru cu 20%.1. una structurată pe zone funcţionale şi niveluri de depozitare. Bucătării complexe Planificarea corectă 4.

amplasarea în vecinătatea zonei de preparare. Recomandări: . 13 . Recomandări: . .utilizarea accesoriilor special de tip “separatoare de tacâmuri” Zona de curăţenie Cuprinde: chiuveta. alimente care se pastrează la rece (frigider/combină frigorifică).dimensionarea în funcţie de numărul de membri ai familiei. maşina de spălat vase. detergent şi ustensile pentru curăţat.dimensionarea cu cca 1/3 din spaţial total de depozitare. .amplasarea în vecinatatea zonei de curăţenie. Zona de păstrare Cuprinde: bunuri de folosintă care se întrebuinţează frecvent (veselă. tacâmuri. coş de gunoi. Recomandări: .amplasarea în apropierea zonei de acces. . pahare).Figura 7. Zone funcţionale Zona de provizii Cuprinde: consumabile.

Zona de preparare Cuprinde: ustensile de lucru (răzătoare. oale.. hotă.amplasarea între zona de curăţenie şi zona de gătit. este mai comod decât în partea de sus a acestuia. respective a celor utilizate foarte rar [8]. funduri de lemn). cuptor. .poziţia chiuvetei cu scurgătorul de vase în partea opusă zonei de preparare. .amplasarea în vecinatatea zonei de preparare. condiment.utilizarea sistemelor special de tip “sertare pentru masca de chiuvetă”. în spaţial delimitat de jumătatea inferioară a corpurilor suspendate şi jumătatea superioară a corpurilor de sub blat. . roboţi de bucătărie. Având în vedere ca accesul în partea de jos a ansamblului de mobilier. cuptor cu microunde. ustensile de gătit (tigăi. .2. 4. 14 . Niveluri de depozitare Pentru un acces facil.dimensionarea optimă 90-120 cm (lungimea frontului). se recomandă repartizarea bunurilor cu întrebuinţare frecventă. Recomandări: . Recomandări: .iluminarea generoasă a suprafeţei de lucru. Zona de gătit Cuprinde: plită. tăvi). mici aparate electrice.hota cât mai aproape de gura de evacuare (perete exterior/cât mai proape). se recomandă depozitarea ca atare a bunurilor folosite ocazional.poziţionarea ergonomică a cuptorului: la (semi)înălţime. .

Niveluri de depozitare Ergonomia mobilierului de bucătărie 5. pasionaţi de gastronomie sau nu. 15 . Sertare culisante full-extension (cu ieşire totală) . trebuie să lucrăm. ci cum este ea organizată [7]. spre deosebire de cele clasice care reţin 8-10cm din adâncimea acestuia.permit accesul facil pe întreaga adâncime a sertarului. Pentru folosirea la maxim a spaţiului disponibil nu contează mărimea bucătăriei. de aceea este necesar un design ergonomic şi funcţional. Modul în care este ea concepută afectează persoanele care işi petrec cel mai mult timpul aici.Figura 8. Ergonomie şi funcţionalitate Bucătăria este locul în care.1.

Accesorii Suport farfurii . fiind ideale pentru depozitarea oalelor. în sertarele adânci. 16 .din lemn ajută la păstrarea farfuriilor la indemână.2. Coloana .cămară 5. Rafturi carusel Coloana – cămară . Sertare culisante Rafturi carusel – cu acestea colţurile până acum greu de accesat sunt transformate în spaţiu util.folosind coloanele gen cămară cu sistem pull-out şi coşuri ajută la dispunerea de un spaţiu de depozitare la îndemână şi în acelaşi timp compact. Figura 11.Figura 9. Figura 10.

inox sau plastic sistemele de depozitare a tacâmurilor sunt proiectate să se potriveasca perfect în sertare. ritmul somnului şi a stării de veghe. Figura 14. ajută la sortarea şi reciclarea rezidurilor menajere simplu şi rapid. Întunericul încetineşte procesele fiziologice [3]. transformările chimice ale substanţelor azotate şi minerale din organism.din lemn. stările psihice. Suport tacâmuri Suport tacâmuri . bucătăria este de multe ori şi un loc important din casa–aici se intâlneşte toată familia.cu 2 sau 3 recipiente. Coş de gunoi . Suport farfurii Figura 13. frecvenţa pulsului. aici copiii işi fac temele sau aici membrii familiei citesc 17 . activitatea respiraţiei. cu sistem de culisare sau simple.Figura 12. La organismul uman aceasta modifică: metabolismul substanţelor. În afară de gătit şi luat mesele. Coş de gunoi Iluminatul Lumina este un factor de mediu indispensabil proceselor fiziologice din orice organism.

18 . Într-o bucătărie cu o suprafată generoasă se poate opta pentru mai multe corpuri de iluminat încastrate în tavan. Pe durata zilei. Blatul de lucru. luminând suprafeţele vertical şi creând senzaţia de stralucire. 6. Iluminatul de lucru Oriunde avem de desfăşurat o activitate ce necesită precizie. Iluminatul ambiental Lumina ambientală. ele producând o lumina amplă şi uniformă [5]. iluminatul ambiental este realizat în cea mai mare parte de lumina naturală. blatul de lucru. chiuveta şi maşina de gătit. Tuburile fluorescente sunt foarte eficeinte pentru a lumina ambiental o bucătărie.presa şi beau o cafea dimineaţa. iluminatul ambiental este completat cel mai adesea cu o plafonieră sau lustră amplasată în centrul bucătăriei. Într-o bucătărie astfel de zone sunt masa. indirectă. obţinând o distribuţie cât mai uniformă a luminii.2. cu corpuri de mobilă suspendate deasupra poate fi luminat instalând spoturi la baza mobilierului [5]. este lumina pe care o folosim cea mai mare parte a timpului pentru activităţile noastre obişnuite. Este esenţial ca designul de interior al bucătăriei să ofere suficientă lumină pentru ca bucătăria ta să ofere o senzaţie placută [6].1. Figura 15. Iluminatul ambiental Când lumina naturală nu este de ajuns. Corpurile de iluminat ambientale dau o lumină blandă. este nevoie de o lumină de lucru. 6. sau generală. pătrunsă prin ferestre [5].

dacă aceasta există. la o inălţime care să permită un iluminat optim pentru zona dorită. Cele mai multe modele de hotă sunt dotate cu un corp de iluminat. Pentru masă sau zona insulară.3.Figura 16. Iluminatul decorativ Interiorul vitrinelor cu uşi din sticlă se luminează amplasând corpuri de iluminat în partea superioară a acestora. soluţia sunt lustrele suspendate de tavan. care au roluri funcţionale. iluminatul decorativ are singurul rol de a evidenţia obiecte cu caracter decorativ din bucătărie [5]. 19 . Iluminatul de lucru Maşina de gătit este foarte uşor de luminat cu ajutorul hotei. Iluminatul decorativ Spre deosebire de iluminatul ambiental sau de lucru. 6. Figura 17.

fiecare tip de iuminat este important pentru bucătăria ta. Dimensiunile bucătăriei şi a obiectelor din aceasta sunt percepute diferit sub influenţa luminii. Pentru ca aceasta sa arate bine şi să fie şi confortabilă. lumina iţi va afecta munca desfaşurată în bucătărie. sau chiar a unor culori mai vii. Corpurile de iluminat nu numai că evidenţiază detaliile decorative ale bucătăriei tale. 20 . dar se pot constitui ele singure în obiecte decorative remarcabile [5]. Figura 18.Pentru a lumina tablouri sau alte obiecte de arta suspendate pe pereţi. dar bine direcţionate. Deasemenea. Efecte interesante pot fi induse prin folosirea luminilor satinate în nuanţe de bronz sau argint. Combinarea celor trei tipuri de iluminat Intensitatea luminii şi modul în care aceasta este distribuită vor avea un impact major asupra bucătăriei tale. Tipuri de iluminat În concluzie. se folosesc aplice de perete sau spoturi cu picior orientate spre acestea. trebuie combinate ingenios toate cele trei tipuri de lumină [5]. Iluminatul decorativ este realizat de regulă prin corpuri de iluminat de putere mică.

casesigradini. Editura Didactică şi Pedagogică.nordlines. ***http://www. Editura Economică.php 8. Lefter Viorel.elady. Bucureşti. Bacău. 1990.ro/news/news/26722/o-bucatarie-ergonomica. Manolescu Aurel. 2007.ro/files/details/BUCATARIA_IDEALA. Burloiu P – Economia şi organizarea ergonomică a muncii.profilo. 3. ***http://www.ro/planificarea. *** http://www.7. 2010.pdf 21 .ro/articole/Casa-si-Gradina/Iluminarea-bucatariei. 2.html 5. 4. Bucureşti. Panainte Mirela. ***http://www. ***http://www.agenda. Moşneguţu Emilian – Ergonomie seminar.html 7. Bibliografie 1. Editura Alma Mater. Nedeff Valentin. Deaconu Alecxandrina – Ergonomie.ro/revista/a4/63/3/Decoratiuni/Lumina-in-bucatarie 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful