You are on page 1of 6

Originea, evolutia si functiile banilor

Schimbul de bunuri si servicii in societatile timpurii se desfasura pe baza unei intelegeri mutuale, de obicei, intre vecini. In decursul timpului, el se concentra in locuri special amenajate, denumite piete. Chiar si azi utilizam notiunea de “ economie de piata” pentru a ne referi la o societate in care indivizii ( grupurile) sunt specializati in activitati productive si isi indeplinesc cea mai mare parte a dorintelor ( nevoilor) prin schimb volunar acceptat de partile contractante. Deci, specializarea trebuie insotita de schimb. Trocul sau cum mai era denumit in societatile timpurii “ barterul” este specific economiilor de piata primitive. Barterul era insa un proces costisitor in termenii timpului cheltuit pentru descoperirea unui schimb satisfacator, deoarece acesta presupunea o dubla coincidenta a dorintelor. In diferite epoci, din diferite motive, diferitele popoare si civilizatii au acceptat diferiti mijlocitori ai schimbului, acestea fiind primele forme de bani cunoscute de societatea omeneasca. De exemplu: argila si ceramica, carapacea de broasca testoasa, dintii de delfin, vite, porci, tutun, lana, sare etc. In cele din urma a fost preferat aurul, datorita calitatilor lui ( inalterabil, omogenitate fizica naturala, divizibilitate fara pierdere de valoare, usor prelucrabil, avand o valoare mare intr-un volum mic, fiind relativ usor si ieftin de transportat). La inceput, aurul a circulat in calitate de bani sub forma de bucati brute, apoi de lingouri si bare de greutati egale. Principalul neajuns al acestei situatii consta in necesitatea cantaririi si verificarii puritatii aurului la fiecare act de vanzare-cumparare. Acest neajuns a fost inlaturat prin marcarea lingourilor si barelor, mai inati de catre negustori, apoi de capetenii feudale, orese si state. Astfel au aparut monedele de aur.

fiind convertibile . Aparitia monedelor divizionare din alte metale decat aurul nu inseamna decat separarea functiei banilor de valoarea lor. respectiv bancnotele sau banii de credit. apoi din diferite aliaje. la dorinta. respectiv sec XVI. alturi de monedele de aur au circulat si monede divizionare din argint. in moneda metalica cu valoare deplina. V. emise unor legi monetare precise. cu inscriptii clare. Acestea au inceput sa fie batute in Europa aproximativ din sec. de catre persoane private sau agenti economici si ca exista in cantitati limitate ii incadreaza in categoria bunurilor economice rare. primele monede autohtone au fost drahmele din argint. banii se prezinta sub urmatoarele forme: . Faptul ca banii nu pot fi creati. toate statele europene aveau moneda de aur proprie. batute in orasul pontic Histria in sec. al XVIII. Monedele au inlocuit la inceput cambiile ( emise de particulari) depuse la bancile comerciale pentru scontare. In zilele noastre. titlul si capacitatea monedei de a circula si stinge obligatii. care nu se puteau confectiona. In functie de titlu si greutate se stabileau raporturi de schimb intre diferitele monede de aur. zimtate pe margini. la cerere.n. apar si alte mijloace de schimb. greutatea.XVII in Europa. In primul deceniu al secolului al XX-lea. Deoarece pentru cumparatorii de valoare mica ar fi fost necesare monede foarte mici de aur. Statul stabilea prin lege numele. mai intai din aur si din argint. Aceste au circulat ca monede-hartie. dar care sunt insemne ale valorii. arama si alte metale. Bancnotele au fost semne ale valorii care certificau ca posesorul lor este creditorul bancii emitente pentru suma de bani specificata pe bancnota.lea. astfel ca incepand cu sec al X-lea in China. echilibrate. Monedele de aur din epoca moderna erau perfect rotunde.e. fapt demonstrat practic ca in calitate de bani pot functiona si alte licruri lipsite de valore.IV i. Omenirea a folosit monede metalice cu valoare intrinseca.Pe teritoriul Romaniei. timp de peste 26 de secole. bine reliefate.

evluare penrtu toate celelalte bunuri. care servesc ca mijlocirea schimbului sau la stingerea unor obligatii. la tremen. numerar la banci sau alte institutii financiare. cartele magnetice. • Banii de depozit sau de cont. cartele speciale. etc. devize. si deschide credite pentru diferiti agenti economici. Banii sunt orice bun cu destinatia speciala de a servi ca instrument de schimb si etalon de masurare. banca poate elibera creditorilor cecuri. Functiile banilor .• Hartia.moneda de diferite cupiuri ( valori nominale) • Moneda divizionara metalica ( pentru operatiuni de mica dimensiune). adica disponibilitatile aflate in conturile bancare ale diferitelor persoane sau agenti economici. pe baza depozitelor existente. In schimbul acestor depozite. la vedere. Aceste disponibilitati apar prin depunerea de catre anumite persoane sau firme a unor bunuri. in situatia in care retragerea depozitului este conditionata de scurgerea unei perioade determinate de timp. Depozitele respective pot fi: 1. banca face decontarile prin virament ( transfer dintr-un cont in altul) intre agentii economici (conditionate si de prezentarea unor documente doveditoare ale realizarii operatiunii ce atrage decontarea). De asemenea. 2. in situatia in care proprietarul depozitului il poate retrage ( partial sau total) in orice moment.

euro. renuntarea la etalonul aur conduce la stabilirea valorii banilor astfel: . . etalon ce cuprinde o cantitate din marfa bani. se alege un etalon in fiecare tara. este considerata in prezent cea mai importanta functie a banilor. in functie de puterea de cumparare ( cantitatea de bunuri si servicii care poate fi procurata cu ajutorul lor). Pentru exercitarea acestei functii prezenta banilor este obligatorie. cu denumiri diferite ( $. Semnul ei distinctiv consta in faptul ca marfa sau serviciul incep sa fie consumate inainte de achitarea pretului ( se lucreaza o jumatate de luna si apoi se plateste chenzina. prin aceasta functie ei intermediaza schimbul de bunuri economice si il separa in doua acte. denumita de altfel si functia de masura a valorii.pe piata interna. mijloc de schimb. de raportul cu alte valute. asigurand fluiditatea poeratiilor intre vanzator si cumparator. Pentru indeplinirea acestei functii nu este necesara prezenta efectiva a banilor. Ca mijloc de plata. consta in aceea ca toate marfurile sau activitatile isi gasesc valoarea masurata si exprimata in bani. Exprimarea in bani a valorii marfurilor se numeste pret In prezent. Functia de evaluare. 1. banii indeplinesc urmatoarele functii: de evaluare. mijloc de plata. leu etc).pe piata externa. in functie de cererea si oferta valutei de referinta. banii servesc pentru achitarea unor datorii. a taxelor si altor obligatii.Functia de mijloc de schimb. Aceasta functie a determinat aparitia banilor de credit. aceasta fiind o operatie abstracta. pentru plata impozitelor. 3. se . Pentru aceasta. 2.In desfasurarea vietii economice. mijloc de stocare a valorii si bani universali.

al puterii economice. existand oricand posibilitatea transformarii in bunuri sau servicii. Tezaurizarea clasica devenita inutila. . deoarece garantiile oferite de fiecare stat nu puteau depasi garantiile nationale. Ea poate fi economisita prin depunere la banci. in masura in care sunt recunoscuti de Comunitatea Internationala ($. pierzandu-si functia principala de mijlocitor al schimbului. care o pun in circulatie. transferuri internationale. euro. se contracteaza un imprumut si ulterior se plateste diurna).cumpara un bun de folosinta indelingata si apoi se achita ratele. Initial. 4. in prezent si banii de hartie indeplinesc aceasta functie. Intensitatea manifestarii acestei functii de economisire depinde de mentinerea puterii. Ei sunt simbolul avutiei. Insa banii nu trebuie fetisizati pentru ca nevoile umane nu se satisfac in mod direct cu banii. yen. Astfel. ci cu bunurile si serviciile procurate cu ajutorul lor. neavand valoare in sine. Functia de mijloc de stocare a valorii si de rezerva baneasca se mai numeste si functia de economisire. 5. hartia sau moneda nu mai are sens sa fie tezaurizata. aurul fiind demonetizat. Ca urmare a intensificarii schimburilor internationale. schimburi de marfuri. ascundea banii in depozite sterile. de cumpararea banilor si de increderea celor care ii detin ca acestia isi mentin valoarea in viitor. Banii sunt una dintre cele mai sofisticate si ingenioase inventii ale societatii umane. Aristotel afirmaca “a fi bogat in bani si sarac in hrana este o aberatie”. cantitatea mare de metale pretioase iesea din circulatie. franc). Functia de bani universali se refera la circulatia banilor in afara tarii pentru plati. aceasta functie a fost indeplinita numai de metale pretioase. In prezent.

vol I. .“ Fundamente teoretice”. 2002.“Economie. 1993 • Maria Ana Georgescu. Introducere in microeconomie”.Bibliografie: • Doina Catana.