You are on page 1of 5

Procese de interfata intre biomateriale si tesuturi

Discuri intervertebrale Biomateriale si strategii

Consideraţii anatomo-functionale Coloana vertebrala este constituită din 24 vertebre mobile (5 lombare, 12 toracale şi 7 cervicale) legate între ele prin articulaţii care îi asigură mobilitatea, susţinerea corpului şi protecţia măduvei spinării.Elementul principal care asigură articularea corpilor vertebrali între ei este discul intervertebral, acesta are o structură compozită, alcătuitdintr-o parte centrală cartilaginoasă numită nucleu pulpos şi o parte periferică, formată din fibre cartilaginoase, concentrice care constituie nucleu fibros fig. 1 - Schema anatomică a articulaiei coloanei spinării Datorită solicitării fiziologice la care este supusă coloana spinală şi respectiv discurile intervertebrale, conţinutul de nucleu pulpos poatesă scadă, eforturile

etc. sisteme tip cameră cu lichid (fig. suprafeţe de alunecare cu fricţiune redusă (fig. care furnizează o elasticitate corespunzătoareasigurării mobilităţii anatomice a coloanei.69 şi constau în principiu din: • • • • sisteme articulate tip balama (fig. echivalentă cu o durată de utilizare de40 ani. unele din aceste soluţii sunt prezentate în fig. 2d). 3) constă din două plăcimetalice unite printr-o balama. care poate conduce la pierderea înexterior a nucleului pulpos (proces numit hernierea discului). plegia. Metalele şi mai ales materialele compozite cu matrice metalică. cu efectecare determină apariţia durerii şi formarea unor afecţiuni neurologice ca pareza. 2c). înlocuirea totală a discului degenerat 2. Proteza de disc intervertebral Tehnica protezării discului intervertebral urmăreşte refacereastructurii naturale a discului şi asigurarea unei durate de utilizare aimplantului de cel puţin 40 ani. poategenera fisuri în peretele inelului. proteza tip Hedman (fig. 2a). a) b) c) d) fig. înlocuirea numai a nucleului pulpos. discuri din cauciuc sau polimeri (fig. În evoluţia conceptului şi designului protezei de discintervertebral a fost utilizată o largă varietate de soluţii bazate peconcepte fiziologice şi mecanice. Între plăci se găsesc dispuse două arcuridin aliaje de titan. titanul şi aliajele de titan. Materialele metalice utilizate în proteza de disc sunt cele cunoscute în general ca biocompatibile şianume aliajele Co-Cr. 2b). şi se poate realiza în două variante prin: 1. 6. Suprasolicitarea acestuia în asemenea situaţii. . Astfel. Cerinţele principale impuse protezei de disc intervertebral sereferă la următoarele aspecte esenţiale: • • • • materialele utilizate să aibă proprietăţi de biocompatibilitate. ceea ce ar corespunde la 10^7 cicluri de extensie-flexie. 2 . etc.care satisfac şi restul de condiţii pentru a fi utilizate în protezare.durabilitate şi caracteristici mecanice corespunzătoare designul protezei să asigure dinamica naturală a discului biocompatibilitatea între diversele materiale utilizate fixarea cât mai bună a implantului cu vertebrele învecinatesănătoase.suplimentare în acest caz vor fi preluate de cătreinelul fibros. corespund unor asemenea solicitări.ariante constructive ale protezei de disc intervertebral Proteze de disc din materiale metalice Studiile făcute în domeniul protezei de disc intervertebral(Hellier şi Hedman) au scos în evidenţă faptul că materialele utilizate în producerea protezei de disc trebuie să se caracterizeze printr-o înaltărezistenţă la oboseală dinamică.

4.Vedere asupra protezei de disc tip Hedman Plăcile metalice se fixează de ţesutul vertebrelor învecinate prin patru perechi de pinteni şi două urechi tip placă.din table laminate din aliaje de titan (Ti6Al4V).Vedere de ansamblu a protezei Charite III O variantă de ultimă generaţie a acestei proteze de disc constă înacoperirea suprafeţelor metalice exterioare cu un strat submilimetric dehidroxiapatită care îmbunătăţeşte fixarea şi dezvoltarea celulelor osoase pe suprafaţa implantului. care este ajustat perfect cu spaţiul concav interior al plăcilor metalice (fig. în atmosferă deargon.Prin studii şi experimentări biomecanice au fost testate . Proteze de disc realizate din combinaţii de materialemetalice i nemetalice O astfel de proteză perfecţionată tip CHARITE III este produsăde compania Waldemar Link ± lider european în proteze articulare. asigurăfixarea mai bună de vertebrele adiacente. asigură o fixare bună între suprafeţele interne.Proteza Charite III perfecţionată asigură executarea de mişcăriarticulare fără restricţii. 3. cusuprafaţa interioară concavă. 4). matriţate la cald din tablă laminată.) la care plăcile metalicesunt confecţionate din aliaj Co-Cr-Mo prin matriţare la cald.O asemenea proteză de disc (fig. prevenind ejecţia printre plăcuţele metalice. care la rândul lor sunt realizate prin ambutisare la rece dinacelaşi aliaj. Proteza este constituită din două plăci concave din aliaj Co-Cr-Mo. Pe suprafaţa exterioară se aflădispuşi 6 pinteni precum şi acoperirea cu un strat de HA. Plăcile metalice se procesează prin operaţii de matriţare la cald.Dezavantajul principal al protezei Hedman constă în distrugereaţesutului fibros în zona arcurilor.72.Arcurile sunt executate din sârmă de aliaj de titan cu structura fiind supuse tratamentului de călire pentru a le asigura elasticitateanecesară. concave ale plăcilor metalice . 6.Urechile şi balamaua sunt aplicate prin sudură. plăcile au pe suprafaţa exterioară pinteni de fixare în ţesutul osos adiacent. iar cea exterioară uşor convexă. fig. fixate prin şuruburi.Discul central polimeric are formă biconvexă şi margini planecu guler. Depunerea stratului de HA se poate face prinsinterizare sau prin procedeul sol-gel.fig. Între plăcile metalice se aflăun disc din polietilenă de mare densitate. elemente care permit o ancorare puternică la ţesutul osos vecin. în cadrul matriţării serealizează şi pintenii de fixare.

chiar îmbunătăț indu-se cu vârsta prin cre șterea de noi celule ș i aderând la vertebrele învecinate. ceea ce rigidizează sever spatele pacientului. şi proteza de discintervertebral este susceptibilă la îmbunătăţiri funcţionale. pe oamenii cu dureri ale spatelui. În orice șiră a spinării discurile intervertebrale func ț ionează ca niște tampoane între fiecare două vertebre.caracteristicilede rezistenţă la solicitări dinamice ale protezei. Implanturile s-au dovedit la fel de eficiente ca efect de amortizare precum discurile autentice. . Atunci când aceste discuri se depreciază sau se fracturează. Cercetarea cu pricina i-ar putea ajuta. pe care le-au injectat cu un gel denumit alginat. ca urmare a îmbătrânirii sau a leziunilor. cercetătorii conduși de bioinginerul Lawrence Bonassar au proiectat tampoane discoidale artificiale din colagen. cum ar fi cele lombare ș i cervicale. prin intermediul bioingineriei. să își amelioreze esențial starea de sănătate. pot genera multă durere. mai ales prin prisma utilizării de materiale mai performante (compozite) şi un design mai adecvat. Au adăugat apoi celule extrase din discuri intervertebrale recoltate de la oi ș i le-au lăsat să crească peste tampoane. Totuși. necesitând adesea medicaț ie ș i fizioterapie. care implică înlocuirea discurilor degenerate cu replici din plastic. În cele mai extreme cazuri. chirugii înlătură uneori disc(urile) bolnav(e) și sudează între ele vertebrele astfel descoperite. În ultimii ani. produse de afecț iuni degenerative ale discurilor. Discurile spinale crescute din celule Cercetătorii Universităț ii Cornell au creat. chirurgii au început să le ofere celor cu probleme ale spatelui și artroplastie de disc intervertebral. În studiul de față. într-o zi. sau din metal. confirmându-secaracteristici superioare de comportare. Ca şi în cazul altor tipuri de proteze. Problema inerentă a acestei proceduri este aceea că discurile artificiale se strică ș i ele în timp. discuri intervertebrale sintetice ș i le-au implantat în ș oareci. discurile artificiale organice ar putea să fie scutite de această problemă.

Biologii au implantat bio-discurile în coloanele vertebrale ale unor șoareci imuno-deficien ț i chiar în regiunea de sub coadă. implicat în proiect. Sursa.sciencemag.http://news. reducând astfel variabilitatea studiului. lăsând în picioare întrebarea dacă discurile artificiale organice vor fi pe măsura nevoilor omene ști. O importantă provocare în sensul transplantului uman va fi descoperirea unor mijloace de prevenire a respingerii noilor discuri de către sistemul imunitar. Mai mult. celulele implantate au început să se înmulțească înspre restul vertebrelor șoarecilor. fiind. destul de puț in probabilă o asemenea respingere. întocmai ca în cazul unor discuri normale.org . deci. potrivit lui Bonassar. După șase luni. cum discurile spinale nu sunt vascularizate. Conceptul mai are până să devină aplicabil subiecților umani. oamenii de ș tiin ț ă au descoperit că discurile implantate nu prezentau semne de uzură. Doctorul Douglas Orr.Cercetătorii au folosit celule ovine în locul unora de ș oareci deoarece discurile de oaie sunt mult mai mari și i-au permis echipei să execute mai multe implanturi dintr-un singur set. nu au globule albe care să atace corpurile străine. mai scoate totuși în eviden ț ă ș i faptul că ș irele șoarecilor nu susțin greutatea în același mod în care o fac vertebrele umane. Totuși.