SK NUSANTARA, GELANG PATAH RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2011

MINGGU
1

BIDANG/TAJUK
Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan)

HASIL PEMBELAJARAN
Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding.

OBJEKTIF
Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan.

CATATAN

2

Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan)

Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat

3 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan.

4

Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman)

Aras 1 1. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan anyaman

5 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. Menggunakan bahan. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. 8 Mengenal Kraf Tradisional Aras 1 Pada akhir pembelajaran murid . kawalan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. bahan. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 7 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. teknik. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. 6 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. 2. Aras 3 1. Aras 3 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. 2. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 2. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 3. 2. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 2 1.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. Menguasai beberapa kemahiran. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Aras 3 1.Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks.

Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 11 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. 2. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Aras 3 1. 12 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. dapat : 1. 2. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 2 1. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. 2. Menguasai beberapa kemahiran. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. teratur dan cermat. 9 10 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Memilih. Aras 3 1. Aras 2 1. kawalan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan . Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. meniru. Aras 2 1. teratur dan cermat.Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) 1. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.

Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 2 1. 4. 3. 14 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. 2. 16 17 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 2. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. 3. Aras 2 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan kegiatan. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Menguasai beberapa kemahiran. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru.hasil kerja 3D. Aras 3 1. Aras 3 1. 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. 15 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan guntingan) Aras 2 1. Aras 2 1. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. . Berbangga dengan hasil kerja sendiri. kawalan. Aras 3 1. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Mewarna lakaran makhluk asing. Aras 3 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan.

teknik. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. 18 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 2. . Membuat lakaran bentuk kuda. Menghasilkan kuda kepang sebagai alat permainan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 2. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Aras 3 1. 4. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 3. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. teknik. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. bahan. bahan. 2. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D.Aras 3 1. 2. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. 2. 19 20 21 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Aras 2 1. 2. Aras 3 1. Menari dengan kuda kepang.

Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 3. 2. Aras 3 1. Berbangga dengan hasil . teratur dan cermat. Memahami konsep resis. 2.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Menghasilkan kraf tradisional dengan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. 24 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. 22 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. Menerapkan nilai mencintai alam. Memilih dan menggunakan alat. 4. 4. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. 23 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. 4. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. Aras 2 1. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. 3. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. Aras 3 1.teknik. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. 25 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. Aras 2 1. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 2. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. 2.

2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. 2. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. 2. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis Pada akhir pembelajaran murid dapat : . Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memilih. 27 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. Menghasilkan filiografi secara kreatif. Meningkatkan kemahiran mengira. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. 3. menggunting dan mencantum. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 28 30 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. (melukis. Aras 2 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. 3. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Aras 2 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Aras 3 1. 26 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. Aras 3 1. meniru. 2. 31 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris Aras 1 1. Menguasai beberapa kemahiran. 3. kerja sendiri.menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. kawalan. Aras 2 1.) Aras 1 1.

Membuat mounting secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. (melukis. Aras 3 1. 36 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. 2. Aras 2 1. 2. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. . Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 1. 32 33 34 35 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1.(Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif.) keris dan bahagiannya. 2. 3. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Menghasilkan corak bunga yang menarik. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. menggunting dan mencantum. Aras 2 1. Memilih dan melakar hidupan laut. Menghargi alam sekitar. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Aras 3 2. Aras 2 1. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna.

3. teknik serta proses membuat model kereta. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. 3. Menghargai kraf tradisional. Aras 2 1. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan membina model kereta. Menyusun dan membina model kereta. Menghargai kraf tradisional. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Aras 3 1. menekap dan menggunting kertas warna. Aras 2 1.37 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Melipat. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Aras 3 1. 41 42 43 . Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. 2. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 2. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 38 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Aras 2 1. menekap dan menggunting kertas warna. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. 39 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Melipat. Aras 1 1. 2. bahan. 40 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. bahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful