1. Mr. A. 130 B. 135 C. 139 D. 149 2. Mr.

Sharma had 265 eggs. He sold 126 eggs and broke 4 eggs. How many eggs had he left?

Ashu sold 13 boxes of buttons. If each box contained 98 buttons, how man buttons did he sell?

A. 1274 B. 392 C. 294 D. 111

3. What

is the time shown on the clock?

A. 15 minutes to 3 B. 15 minutes to 4 C. 18 minutes past D. 18 minutes past

8 9

4. Ramesh,

Sunil, Anil and Bhanu are friends. They all collect toy cars. This graph shows how many toy cars each of

them has

From this graph we can say
A. Anil has one-third the number of cars Ramesh B. Three children have more than 20 cars C. Sunil has twice as many cars as Anil D. Anil has one car less than Bhanu

has

5. Julie had A. 173 B. 183 C. 227 D. 200

200 sheets of paper. She used 27 for a report. How many sheets are left with her?

6. Which

one of the following mathematical statements is correct?

A. 3793 = 3000 + 79 + 3 B. 56286 56000 + 280 + 86 C. 40044 = 40440 + 400 D. 3325 = 3000 + 300 + 20 + 5

7. Which

shape can be made by putting these two shapes together?

A. Circle B. Square C. Rectangle D. Triangle

8. Which

of the following figures has the shortest perimeter?

A.

B.

C.

D. 9. How many squares

are there in the figure below?

A. 15 B. 16 C. 21 D. 22

10. How many unit

cubes

are needed to make the solid figure below?

A. 5 B. 7

C. 8 D. 9

11. Lucky and

3 friends shared 28 jelly beans. Lucky put an equal number of jelly beans into 4 cups. What was the total number of jelly beans in each cup?

A. 6 B. 7 C. 8 D. 9

12. Which

shows flip across the line?

A.

B.

C.

D.

13. Which A. 2000 B. 1900 C. 1803 D. 1700

of the following is not a leap year?

14. What

is the height of the rabbit?

A. 36 cm B. 37 cm C. 38 cm D. 39 cm

15. 5000

+0 + 70 + 9 =______

A. 579 B. 5079 C. 5709 D. 21000

16. There are 5 A. 10 B. 15 C. 18 D. 20

children in a class. Each shook hands with each other. How many handshakes took place ?

17. Ramesh,

Sunil, Anil and Bhanu are friends. They all collect toy cars. This graph shows how many toy cars each of

them has

From this graph we can say
A. Anil has one-third the number of cars Ramesh B. Three children have more than 20 cars C. Sunil has twice as many cars as Anil D. Anil has one car less than Bhanu

has

18. On

Sports Day, 161 children are in the school playground. They are standing in 7 equal rows. How many children are there in each row ?
A. 22 B. 23 C. 25 D. 52

19. XIX equals A. X+IX B. X+XI C. X+X D. X+V

20. In A. 6 B. 8 C. 1 D. 7

the number 7186, the digit ____ is in the hundred’s place

21. Which

of these sets of coins has the greatest value?

A. 6 fifty paise coins B. 4 one rupee coins C. 3 one rupee coins D. 3 two rupee coins

22. What

is another way of writing 4 x 5 = 20?

A. 16÷4 = 4 B. 20÷5 = 4 C. 25÷5 = 5 D. 30÷5 = 6

23. Study the graph

carefully and answer the questions. The line graph below shows the number of cars sold over a

period six months.

In which month was the number of cars sold 4 times as many as the number of cars sold in March ?
A. June B. July C. August D. September

24.

+ + What is
A. 3 B. 249 C. 252 D. 255

= 84 + ? + + = 15

25. In

art class, Parul identifies the parallel lines in her painting. Which part of her painting shows parallel lines?

A. Bird’s beak B. Train tracks C. Wheels of train D. Worm

cars

26. Study the graph

carefully and answer the questions. The line graph below shows the number of cars sold over a

period six months.

The total number of cars sold from March to September, is
A. 284 B. 364 C. 384 D. 394

27. Which

of the following is mixed with oil and applied to wounds to heal them?

A. Black pepper B. Cumin C. Turmeric D. Red chilli

28. The main

purpose of the implement shown in the figure is

A. Digging the soil B. Digging out the plants from the soil C. Sprinkling water on the field D. Sowing the seeds

29. In

a flower, green leafy structures present outside the petals are known as

A. Pollens B. Buds C. Sepals D. Leaves 30. Which

of the following animals have ears that look like fans?

A. Mouse B. Elephant C. Rabbit D. Crocodile

31. Which

of the following is/are gnawing animals?

(i) Rat (ii) Beaver (iii) Squirrel (iv) Guinea pig
A. (iii) only B. (i) & (iii) C. (ii) & (iv) D. (i), (ii), (iii) & (iv)

32. The bird

shown in the figure lays its eggs in

A. Its own nest B. Barbet’s nest C. Tailor bird’s nest D. Crow’s nest

33. -----------covers A. Water B. Salt

about 75% of the Earth and is one of the most abundant substances on Earth

C. Land D. Metal

34. Water can

be found underground. Where does underground water come from?

A. It was made underground when the earth formed B. Long ago, cave people stored water underground C. Water seeps into ground from rain D. It flows up from the centre of the earth

35. There is

some water in a jug. All the water is poured into an empty pan from the jug. What happens to the amount of

water?

A. It becomes less B. It remains the same C. It becomes more D. We can’t say

36. The train

route from Goa to Kerala has a total of 2000 bridges and 92 tunnels.Why do you think there are so many bridges and tunnels?
A. To increase the enjoyment of travelling in B. To make the travel adventurous C. To cross the rivers and mountains D. To protect the train from accidents

a train

37. What

is INCORRECT about the given picture?

A. It is known as Jugad B. It is a means of low cost transportation in India C. It is made by using waste material D. It is registered with Regional Transport Office

38. In

some parts of Kerala, we use a ----------- (made of wood) to reach school

A. Jugad B. Vallam C. Camel cart D. Both (A) & (C)

39. How long does A. 24 hours B. 28 hours C. 240 days D. 365 days

the Earth take to make one complete revolution around the Sun?

40. The three R’s

of conservation of environment mean
A. Reboot, rectify, reuse B. Reuse, recite, recover C. Reduce, reuse, recycler D. Reduce, reuse, recluse

41. The ‘X’ in

the figure below shows a _____________ moon.

A. Full B. Gibbous C. Crescent D. New

42. ‘a’,

‘b’, ‘c’, & ‘d’ in the given flow chart are

A. a Teeth

b c d

Stomach Pancreas Small intestine

B. a Mouth
b c d Oesophagus Pancreas Small intestine

C. a Mouth
b c d Liver Duodenum Large intestine

D. a Mouth
b c d Stomach Small intestine Large intestine

43. Which

organ is NOT associated with the digestive system ?

A. Liver B. Kidney C. Stomach D. Pancreas

44. The figure below shows

the human digestive system. In which part is food digested and passed into the blood vessel

?

A. P B. Q C. R D. S

45. The smell

of a perfume spreads quickly from one corner of the room to the other because

A. Gases have a fixed shape B. Gases have a fixed volume C. Gases flow easily D. Molecules are tightly packed

46. Find

out the correct statement from the following

A. Heating and cooling bring changes in matters B. Physical change is always a permanent change C. Gases cannot be dissolved in liquid D. All liquids get mixed with each other 47. Look

at the objects shown below.

Pillow

Towel

Cotton dress These objects have same physical property in that they are
A. Not waterproof B. Elastic C. Strong D. Hard

48. A person

who makes or mends arms and weapons is known as

A. Armour B. Armourer C. Armstrong D. Armlet

49. Defence services A. Navy B. Army C. Air Force D. All of these

include

50. Harish

put a coin on a marble-topped table and flicked it with his finger. He used a ruler to measure the distance

travelled by the coin. Then he carried out, the same test by laying a piece of sand paper, a newspaper, and a towel in turns, on the table. On which surface will the coin travel furthest?
A. Towel B. Marble top C. Sand paper D. Newspaper

1. B 6. D 11. B 16. A 21. D 26. C 31. D 36. C 41. B 46. A

2. A 7. A 12. A 17. C 22. B 27. C 32. D 37. D 42. D 47. A

3. B 8. B 13. C 18. B 23. D 28. D 33. A 38. B 43. B 48. B

4. C 9. D 14. C 19. A 24. B 29. C 34. C 39. D 44. C 49. D

5. A 10. D 15. B 20. C 25. B 30. B 35. B 40. C 45. C 50. B

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.