1.

Which

of the following is the longest?

A. 9 km B. 99 m C. 999 m D. 9999 cm

2. Sita is

growing a bean plant for a project. Which of the following units would be the most measuring the height of the bean plant?
A. litre B. metre C. kilogram D. centimetre

appropriate for

3. Find A. 27 B. 72 C. 17 D. 19

the largest number which can exactly divide 513, 783 and 1107

4. There are 32

students in a class. There are 13 girls in the class. What is the fraction of boys in the class ?

A. B. C. D.

19 32 13 32 32 19 32 13

Which has
5.

1 parts shaded ? 3

A.

B.

C.

D. 6. What

fraction of the triangles is shaded?

A. B. C. D.

2 6 2 4 4 6 6 4

7. XIX equals A. X+IX B. X+XI C. X+X D. X+V

8. Which

of the following determine the place value of 452?

A. 3 hundreds, 5 tens, 12 ones B. 3 hundreds, 6 tens, 2 ones C. 4 hundreds, 5 tens, 2 ones D. 4 hundreds, 4 tens, 12 ones

9. Which

of the following figures below is not a symmetric figure?

A.

B.

C.

D.

10. Which

array shows 2 × 8and 16 ÷ 2?

A.

B. C.

D.

11. During the fair,

the ice cream shop sold 362 chocolate ice cream cones and 286 vanilla ice cream cones. How many ice cream cones did the shop sell in all?
A. 76 B. 524 C. 548 D. 648

12.

+ + +

= 84 + + ? = 15

What is
A. 3 B. 249 C. 252 D. 255

13. 1

million -900 tens =

A. 10090000 B. 91000 C. 919000 D. 991000

14. Place value of 3 A. 3000 B. 3 C. 30000 D. 300

in 13584 is

15. Sunil

read that fourteen thousand, nine hundred eighty-seven people live in Lakhim village. Which of the following is another way to write this number?
A. 10,000+4,000+900+80+7 B. 14,000,987 C. 14x100+9x10+87 D. 1+4+9+8+7

16. 4 A. 56 B. 64 C. 72 D. 88

checkboard has 8 rows with 8 squares in each row. How many total squares are on the checkboard?

17. Anjali

wants to measure the temperature of a beaker water. Which of these tools should she use?

A.

B. C. D. 18. Ravi

made a picture given in question using wire. The length of wire is

A. 40 cm B. 70 cm C. 39 cm D. 52 cm

19. There are 20

people at a family party. Each family has 4 people. Which of the following can be used to find the number of families at the party?
A. 20 + 4 B. 20× 4 C. 20 - 4 D. 20÷4

20. Look

at the picture of the park carefully and answer the questions

When Suhani entered the park, the hospital was to her right. Which gate did she enter from ?
A. P B. Q C. R D. S

21. Lucky and

3 friends shared 28 jelly beans. Lucky put an equal number of jelly beans into 4 cups. What was the total number of jelly beans in each cup?

A. 6 B. 7 C. 8 D. 9

22. The sum A. 12 B. 6 C. 11 D. 5

of the factors of 6 is

23. Jamal

started playing a video game at 4: 30 RM. When the game was over, he looked at his watch which showed the given time. How long did the game last?

A. 1 hour, 45 minutes B. 1 hour, 15 minutes C. 85 minutes 6 D. 45 minutes

24. What

is the number of rectangles in the following figure?

A. 6 B. 7 C. 8 D. 9

25. Which

figure given below does not have the same number of vertices as the others?

A. B.

C. D.

26. Monika made the pattern

shown below. 6, 12, 18, 24, 30, 36 ……….Which of these could be the rule Monika used

to make this pattern?
A. Add 4 B. Add 6 C. Multiply by 2 D. Multiply by 6

27. The two

equations shown below are true. □+□=6 □ + □ = 12 Which of the following values for ∆ and □ make both equations true

A. ∆ = 3 and □ = 9 B. ∆ = 4 and □ = 8 C. ∆ = l5 and □ = 3 D. ∆ =9 and □ = 3

28. Find

the pair in which no relationship exists

A.

B.

C. D.

29. How many circles

are there in the following figure?

A. 5 B. 4 C. 3 D. 6

30. Select

the figure which is different from the other three figures.

A B C D

A. B.

C.

D.

31. The shape of the front

of a roof is shown below.

What is the name of the shape?
A. Square B. Rhombus C. Rectangle D. Trapezoid

32. Look

at the pattern given below.

Which letter pattern matches the above pattern?
A. F B F B F B B. F B D F B D C. F F F B B B D. F B F F B F

33. Which

two shapes have been divided into the same number of pieces? circle square

Circle

Square

Rectangle

A. Circle and square B. Circle and rectangle C. Square and rectangle D. Square and triangle

34. A series

is given with one term missing. Choose the correct alternative that will complete the series. Question Figure

A. Answer Figure

B. Answer Figure

C. Answer

Figure

D. Answer

Figure

35. Select

the related figure from the given alternatives. Question figure

A. Answer Figure

B. Answer

Figure

C. Answer Figure

D. Answer Figure

36. The primitive,

? PR BF “ABC” means -

A. Display ABC B. Display first 2 characters C. Display all characters but D. Display first character

not the first

37. Find

the odd one out

A.

B. C.

D.

38. The turtl&s A. Left end B. Right end C. Center D. Bottom

home is at the of the screen

39. Which

of the flowcharts indicates the process of determining greater of two numbers?

A.

B.

C.

D.

40. 8

bits equal

A. 1 byte B. 1 KB C. 1 MB D. 1 GB

41. ? A. 1 B. 3 C. 2 D. 0

REMAINDER 103 will display result as

42. Which

of the following should never be placed near any coinputer hardware or software?

A. Magnets B. Coins C. Tape D. Paper

43. ____________ A. Software B. Monitor C. Special device D. Peripheral

is any computer device that is not part of the essential computer but is situated relatively close by

44.

shows
A. Task bar B. Start Menu C. Icon D. Desktop

45. Which

of the following sets of instructions will result in the given square?

A. ? REPEAT 4 [FD 40 RT 90] B. ? REPEAT6[FD4O RT6O] C. ?REPEAT36O[FD1 RT1] D. ? PRINT 50

46. Information A. Data B. Gossip C. Rumor D. Font

47. Match

the following 1. Air Brush 2. Text 3. Magnifier 4. Brush

i. ii. iii. iv.

A. (i) -2,

(ii) -1, (iii) -4, (iv) -3 B. (i) - 3, (ii) - 2, (iii) - 4, (iv) - 1 C. (i) - 2, (ii) - 4, (iii) - 3,

(iv) - 1 D. All of the above

48. While drawing with

LOGO, DRAW command will

A. Lift the pen from the drawing area B. Put the pen back to the drawing area C. Draw a line D. Start a fresh or new drawing in graphics

mode

49. A symbol

or question on the screen that prompts you to take action and tell the computer what to do next

A. Message B. Prompt and dialog box C. Hieroglyphic D. Morse code

50. Use the mouse,

position the pointer on an object, hold down the left button, move the mouse, and release. This moves an object to a new location. This procedure is termed as
A. Drip B. Drag C. Run D. Cut

1. A 6. C 11. D 16. B 21. B 26. B 31. D 36. C 41. A 46. A

2. D 7. A 12. B 17. B 22. A 27. D 32. D 37. A 42. A 47. A

3. A 8. C 13. D 18. D 23. D 28. C 33. C 38. C 43. D 48. D

4. A 9. C 14. A 19. D 24. C 29. D 34. C 39. D 44. A 49. B

5. D 10. C 15. A 20. D 25. B 30. D 35. C 40. A 45. A 50. B

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.