nilai hemah tinggi

2012

Pendidikan Moral Tingkatan 1 Nilai Hemah Tinggi & Toleransi

Kumpulan 3: Suriana Binti Japrun Rosnawati Binti Tipu Jamasri Bayok bin Stufyan Sity Shuriani Arifuddin SMK Madai SMK Segama SMK Silabukan SM.Cina, Lahad Datu

2 . 2. 3. Tandakan  atau  bagi adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan di meja makan: Bil. 4. 5.NAMA: Nilai Hemah Tinggi BAND 1 TINGKATAN: TARIKH: (B1D5E1) Boleh menyatakan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan (M/S 29) 1. Situasi Tandakan  atau  1.

Secara berkumpulan. (M/S 29) [5 markah] Senarai semak guru / pelajar (pelajar mestilah melakonkan sekurang-kurangnya 5 daripada 7 tingkah laku yang disenaraikan di bawah) bil 1 2 3 4 5 6 7 Perkara di nilai Makan dengan tertib Berpakaian kemas / sopan ketika makan Duduk dengan cara yang sopan Tidak mengambil makanan dari pinggan orang lain Tidak meletakkan siku di atas meja Meminta dengan sopan sekiranya memerlukan sebarang hidangan Tidak sekali-kali menjangkau untuk mengambil makanan Semak 3 . (M/S 29) Contoh: Supaya disenangi dan dihormati oleh orang lain. Nyatakan kepentingan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan. 2. pelajar dikehendaki melakonkan adab makan misalnya di hotel. gerai dan sebagainya. Kepentingan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan [4 markah] BAND 3 (B3D5E1) Boleh menunjukkan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan i.BAND 2 (B2D5E1) Boleh menjelaskan kepentingan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan Lengkapkan peta minda di bawah.

Pelajar ditugaskan sebagai AJK penyambut tetamu semasa majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar. Guru diminta memerhatikan dan menilai adab pertuturan dan tingkah laku pelajar semasa menyambut tetamu. Guru dikehendaki menilai tingkah laku pelajar semasa nyayian lagu Negaraku dimainkan di perhimpunan.BAND 4 (B4D5E1) Boleh mengamalkan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan dengan berlandaskan peraturan 3. Senarai semak Guru / Pelajar (pelajar dikehendaki menunjukkan sekurang-kurangnya 5 daripada 7 perlakuan yang disenaraikan) Bil Perkara yang dinilai Semak Memberi senyuman Memberi salam Tunduk tanda hormat Menunjukkan arah dengan sopan Bersikap ramah Memberi layanan yang adil Bersopan santun [5 markah] 4 . Senarai semak guru / pelajar (pelajar mestilah menunjukkan perlakuan sekurang-kurangnya 4 daripada 6 yang disenaraikan) bil 1 2 3 4 5 6 Perkara yang dinilai Berdiri tegak semasa lagu dinyayikan Bersemangat semasa menyayikan lagu kebangsaan Tidak mengganggu rakan lain Tidak makan semasa menyayikan lagu kebangsaan Tidak bercerita dengan kawan Memberikan tumpuan semasa nyayian Semak [ 5 markah] BAND 5 (B5D5E1) Boleh mengamalkan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan dengan berlandaskan peraturan dan norma masyarakat 4.

7. 2. Pelajar diarahkan membuat perbahasan bertajuk “Cintai Alam Sekitar”. 8. dilaksanakan program “Cintai Alam Sekitar” untuk menilai objektif yang disasarkan tercapai dan boleh diteladani. (M/S 24) [6 markah] Senarai semak Guru / Pelajar (Pelajar dikehendaki mencapai 6 daripada 7 perkara yang disenaraikan di bawah) bil 1. Daripada perbahasan.BAND 6 (B6D5E1) Boleh mengamalkan adab pertuturan dan tingkah laku yang sopan dengan berlandaskan peraturan dan norma masyarakat dalam situasi tertentu serta boleh diteladani 5. 4. 9. 3. 5. Perkara yang dinilai Pelajar boleh menegaskan kepetingan kitar semula Menerapkan sifat cintai alam sekitar Menjimatkan sumber Menjaga ruangan lapisan ozon Menjamin kesihatan Memelihara habitat semula jadi flora dan fauna Menggunakan bahan terpakai untuk menghasilkan bahan baru Menjamin persekitaran yang selamat Dapat mengurangkan risiko bencana alam Semak 5 . 6.

NAMA: Nilai Toleransi BAND 1 TINGKATAN: TARIKH: (B1D6E1) Boleh menyatakan perlakuan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat 1. 4. Nyatakan bangsa yang terlibat dalam perayaan di bawah: (M/S 34) Bil. Situasi Bangsa 1. 3. 2. [4 markah] 6 .

(M/S 37) [5 markah] Senarai semak guru/pelajar (pelajar dikehendaki mencapai sekurang-kurangnya 5 daripada 7 senarai di bawah) Bil 1. Perkara yang dinilai Menghormati budaya kaum lain Berfikiran terbuka Memahami budaya/adat resam sesuatu kaum Menghormati hak kaum lain Menghormati kepercayaan kaum lain 7 Semak . Pelajar bersama-sama menyambut perayaan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. (M/S 34) Contoh: Perpaduan yang utuh. Contoh: Sambutan Maulidur Rasul atau DeepaRaya dan sebagainya. 5. 4.BAND 2 (B2D6E1) Boleh menjelaskan kepentingan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat Lengkapkan peta minda di bawah. 2. 2. kepentingan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat [4 markah] BAND 3 (B3D6E1) Boleh menunjukkan perlakuan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat 3. Nyatakan kepentingan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat. 3.

3. Bekerjasama menjayakan program Tidak mendiskriminasi bangsa/kaum lain BAND 4 (B4D6E1) Boleh mengamalkan perlakuan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat berlandaskan peraturan 4. 2. 6. (M/S 37) [ 5 markah] Senarai semak guru/pelajar (pelajar dikehendaki mencapai sekurang-kurangnya 5 daripada 7 senarai di bawah) Bil 1. 7. Pemerhatian guru terhadap pelajar semasa rehat di kantin sekolah.6. Perkara yang dinilai Mendahulukan golongan kurang upaya Beratur semasa membeli makanan Membuang sisa makanan di tempat yang sepatutnya Bertutur dengan sopan dan tidak angkuh Tidak berludah di merata tempat Tidak membuat bising di kantin Meletakkan pinggan di tempat yang disediakan Semak BAND 5 (B5D6E1) Boleh mengamalkan perlakuan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat berlandaskan peraturan dan norma masyarakat 5. [5 markah] 8 . 5. 7. Pelajar mengunjungi rumah terbuka yang diadakan oleh guru. 4.

Pelajar bersama-sama bergotong royong membersihkan Pusat Sumber Sekolah.Senarai semak guru/pelajar (pelajar dikehendaki mencapai sekurang-kurangnya 5 daripada 7 senarai di bawah) Bil 1 2 3 4 5 6 7 Perkara yang dinilai Tidak menyinggung perasaan tuan rumah Menghormati makanan tradisional kaum lain Menerima makanan seadanya Mengenakan pakaian yang bersesuaian Tidak terlalu lama di rumah tersebut Makan dengan sopan Tidak mengkritik suasana dalam rumah Semak BAND 6 (B6D6E1) Boleh mengamalkan operlakuan bertolak ansur terhadap perbezaan yang wujud dalam masyarakat berlandaskan peraturan dan norma masyarakat dalam situasi tertentu serta boleh diteladani 6. [5 markah] Senarai semak guru/pelajar (pelajar dikehendaki mencapai sekurang-kurangnya 5 daripada 7 senarai di bawah) Bil 1 2 3 4 5 6 7 Perkara yang dinilai Berpakaian sopan Tidak mengganggu peralatan PSS Menghormati antara guru dan rakan Tidak membuat bising Membersihkan tanah PSS dengan tertib Tidak makan dan minum di PSS Tidak mengotorkan kawasan PSS Semak 9 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful