You are on page 1of 2

1.Cum considerati urmatoarea afirmatie: adevarata sau falsa?. Explicati.

“Daca o tranzactie comerciala este profitabila pentru una dintre parti, ea nu poate fi in nici un caz profitabila si pentru cealalta”

2. Un articol dinThe New York Timesa descris evolutia pietei pentru sticlele rare de sampanie frantuzeasca. Articolul a remarcat faptul că "mulți directori se simtluati prin surprindere de prețurile stratosferice atinse de sticlele de șampanie. Dar ei, de asemenea, se temeau că astfel decreșteri de prețuri ar putea cauza un declin al cererii, ceea ce ar duce ulterior la prețuri din ce in ce mai mici. "Ce greșeală fac directori in analiza situației? Ilustrarati răspunsul dvs. cuun grafic.

3.Explicați de ce ar putea fi următorul adevărate: O seceta generala in lume,ridică veniturile totale pe care agricultorii le primesc din vânzarea de cereale, dar o secetă numai în Kansas reduce veniturile totale pe care agricultorii din Kansas le primesc.

4.Pentru ca vremea bună face terenul agricol mai productiv, în regiunile cu vreme buna terenul agricol este mai scump decât terenul agricol în regiunile cu condiții meteorologice nefavorabile. Insa de-a lungul timpului,deoarece progresele în tehnologie au făcut ca toate terenurile agricole sa fie mult mai productive, pretul terenurilor agricole(ajustat pentru inflație) a scăzut in lume. Utilizați conceptul de elasticitate pentru a explica de ce prețurile terenurilor agricole si productivitatea sunt pozitiv legate în spațiu, dar negativ corelate în decursul timpului .

5.Să presupunem că salariul minim pe economie este mai mare salariului de echilibru în piața forței de muncă necalificată. Acum, să presupunem ministerul muncii propune o creșterea a salariului minim. Ce efect ar avea această creștere asupra ocupării forței de muncă? Schimbarea în ocuparea forței de muncă depinde de elasticitatea cererii, elasticitatea ofertei, ambele elasticități, sau de nici una?

6.Cu câțiva ani în urmă guvernul britanic a impus un impozit unitar, unde fiecare cetatean trebuia să plătească o suma fixa independent de venit sau avere. Care este efectul unei astfel de taxe din punct de vedere al eficienței economice? Care este efectul asupra echitatii economice? Credeti că a fost un impozit popular?

.Scrieti un eseu scurt cu parerea personala asupra urmatoarelor poziții de politică: 7. 9.Guvernul nu ar trebui să permită importurile în cazul în care firmele străine practica preturi de vânzare mai mici decât costurile lor de producție (un fenomen numit"Dumping").Guvernul ar trebui să oprească temporar importul de bunuri pe acele piete pe care industria autohtona este noua și se luptă pentru a se dezvolta. .Guvernul nu ar trebui să permită importurile de bunuri din țările cu reglementări de mediu mai slabe decât cele din tara noastră. 8.