You are on page 1of 11

Rancangan Pengajaran Harian ( Model Pembelajaran Berasaskan Konstruktivisme

)

Mata Pelajaran Tahun Bilangan Murid Tarikh Masa Bidang Tajuk

: : : : : : :

Dunia Sains Dan Teknologi 2 30 orang 08 Oktober 2012 60 minit Sains Hayat Haiwan 2.3 Memahami Tumbesaran Haiwan Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1 Mengenalpasti cara haiwan membiak iaitu melahirkan anak dan bertelur. 2. Mengelas haiwan berdasarkan cara pembiakan.

Stanrdard Kandungan : Objektif Pembelajaran:

Pengetahuan sedia ada:

Murid telah mengetahui haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing, anjing, burung, ikan dan rama-rama.

Fasa

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran

Catatan

Fasa I Orientasi

1. Guru menunjukkan sebuah kotak Media Pengajaran hadiah yang diisi dengan model -Model haiwan haiwan. ( Lampiran 1) 2. Guru meminta murid menyoal - kotak hadiah

( 5 minit )

beberapa soalan untuk mendapatkan Kaedah maklumat berkaitan haiwan yang -Penyoalan ada di dalam kotak tersebut. 3. Guru membantu murid dengan Teknik atau -soal jawab memberikan jawapan ‘ya’

‘tidak’ untuk setiap soalan yang dikemukakan.

Perbincangan haiwan yang hidup dua alam. 6.Pendedahan ( 20 minit) dan bertelur. Guru menayangkan slaid power Media Pengajaran point murid dan bersoaljawab cara dengan -slaid gambar tentang pembiakan haiwan haiwan tersebut. Guru menunjukkan model haiwan yang ada di dalam kotak tersebut. -Penyoalan Teknik -soal jawab Fasa IV Aplikasi idea 1. Guru meminta murid menceritakan cara pembiakan haiwan tersebut Fasa II Pencetusan idea 1. Guru berbincang dengan murid -Penyoalan berkaitan dengan cara pembiakan . Guru mencungkil imaginasi murid Media Pengajaran tentang haiwan yang hidup di darat . Guru meminta murid meneka haiwan tersebut. (Lampiran 3) .gambar haiwan dan di darat dan air.4. Guru meminta murid memberikan Kaedah\ contoh lain haiwan yang beranak . 2. Contohnya katak dan penyu. ( Lampiran 2 ) Kaedah ( 10 minit ) 2. 5. Murid diminta setiap kumpulan Media Pengajaran untuk mengambil carta berbagai -carta haiwan jenis haiwan. Teknik -soal jawab Fasa III Penstrukturan semula idea 1.

Lembaran Kerja. Carta Haiwan . 3. Carta Haiwan.Kemahiran masing. Ada haiwan yang melahirkan anak sedikit dan banyak.Perbincangan kumpulan murid mengelaskan menggunakan kreativiti masing. Kotak hadiah.1) Berfikir Fasa V Refleksi 1. ( Lampiran 3. Murid membuat kesimpulan dengan bimbingan guru. Bahan Bantu Mengajar: Penilaian P&P Nilai dan Sikap : : Murid dapat menyiapkan Lembaran Kerja 3 dan 4 Bekerjasama dan berhati mulia . EMK : Kreativi dan Inovasi Model Haiwan. Menggunakan kemahiran setiap .3) 2. Setiap kumpulan diminta Media Pengajaran mempamerkan hasil kerja masing. ( Lampiran 3.Hasil kerja masing. Slaid Gambar Haiwan.(20 minit) 2. ( 5 minit ) - Ada haiwan yang bertelur banyak dan sedikit.2) (Lampiran 3. Murid mengasingkan / Kaedah mengelaskan haiwan-haiwan -Pembelajaran Koperatif mengikut cara pembiakan.

Lampiran 1 ( Model Haiwan ) Kotak Hadiah .

Lampiran 2 .

Lampiran 3 .

3. 1. 4. . 2.1 CARA HAIWAN MEMBIAK BERTELUR MELAHIRKAN ANAK 1. 4. 6. 3. 5. 6. 2. 5.Lampiran 3.

9. 10.2 Cara Haiwan Membiak Bil Haiwan Melahirkan Anak Sedikit 1. 8. 6. .Lampiran 3. Melahirkan Anak Banyak 2. 4. 3. 7. 5.

10. 6. 7. 5. 2. 9. .3 Cara Haiwan Membiak Bil Haiwan Bertelur Sedikit Bertelur Banyak 1. 8.Lampiran 3. 4. 3.