tjelesni i zdravstveni odgoj

IGRA Ovladavanje kakvoćom i stupnjem pokreta omogućuje djetetu postati samostalnim, relativno nezavisno zadovoljavati neke svoje potrebe

i slobodno komunicirati s okruženjem. Upoznavanjem prostora i sadržaja u tom prostoru putem pokreta, nesumnjivo predstavlja osnovu intelektualnog razvoja. Učenje pokreta odvija se najprirodnije u igri. U tome veliko značenje imaju oko, uho, percepcija u vremenu i prostoru. Jednako tako važna je vizualnomotorna koordinacija. U početku dominira imitacija, kasnije samo elementarni pokreti i pokušaji reprodukcije pokreta uzora. Verbalno objašnjavanje ubrzava proces usvajanja opće strukture pokreta i motornih navika i osnova je za organizirano tjelesno vježbanje od 3. do 7. godine. Igru možemo definirati kao slobodno izabranu (usvojenu) psihofizičku djelatnost čiji sadržaj i forme kretanja omogućuju samoizražavanje djeteta i pružaju mu zadovoljstvo. Ona ima višestruko pozitivno značenje u životu djeteta. Igra pridonosi psihičkom i somatskom razvoju djeteta, razvoju psihomotoričkih sposobnosti, povećanoj otpornosti organizma i učvršćivanju zdravlja. Igra je jedno od vrlo učinkovitih odgojnih sredstava koja ima znakovit uticaj u formiranju osobina ličnosti i socijalizaciji djeteta. Prirodni oblici kretanja (trčanje, puzanje, penjanje, skakanje itd.), osnovni su elementi igara djece predškolske dobi pa su zbog toga psihološki bliski, zanimljivi i stimulativni u regulaciji energetskog disbalansa, ali i korisno sredstvo za poticanje razvoja psihohomotoričkih sposobnosti. Igra u funkciji razvoja psihomotoričkih sposobnosti Dijete se spontano igra i to sredstvima koja se nalaze u njegovom okruženju, pa kako se okolina mijenja, dijete nalazi uvijek nova sredstva i sadržaje, a to dovodi i do promjene karaktera igre. U igri je dijete slobodno. Ono hoda, trči, skače, puže, penje se, valja po travi i raduje se. Zadovoljstvo koje dijete doživljava u igri u velikoj mjeri korelira s biološkom potrebom za kretanjem i slobodnim izražavanjem dojmova i doživljaja, ali i s onim unutarnjim pobudama koje dijete pokreće i čine ga sretnim. U predškolskom uzrastu dolaze u obzir igre i vježbe koje su prilagođene razini živčanomotornog zrenja, koje imaju naglašen utjecaj na mišićno – ligamentarni aparat i koje potiču izgradnju posturalnih refleksa te na taj način stabiliziraju posturu i doprinose pravilnom i zdravom držanju tijela i stopala. Potom u obzir dolaze pokreti i vježbe ("akrobatske abecede") koje utječu na spretnost, koordinaciju, ravnotežu i preciznost.

tobogan i druge naprave. stabiliziranje hoda i svjesno ritmičko usmjeravanje i kontrola (hodanje. noge gore ili nagla promjena položaja tijela služe djetetu za razbijanje straha i ublažavanje posljedica mogućeg pada. zadržavanje položaja uz spojena stopala i izdržaji na jednoj nozi. klupicu. ritmičku i sportsku gimnastiku (vježbe na gredi i tlu). Postoje brojne igre i vježbe prilagođene i primjerene djeci predškolskog uzrasta s kojima bi trebalo rano započeti. Igre kao glava dolje. . hodanje i trčanje između i preko prepreka itd. Radi sigurnosti. skokovi. ustajanje (uspravljanje). premještanje i slaganje predmeta. ovakve igre i vježbe organiziraju se i izvode uz sigurnosne mjere (pijesak. samopouzdanja i balansiranja. ali jednako tako za poticanje receptora stopala i vestibularnog i vidnog aparata da pojačano šalju impulse koji čine osnovu mehanizma za kontrolu i regulaciju odražavanja uspravnog stava i ravnoteže. održavanje ravnoteže u prvim koracima. pjesmom i glazbom potiču razvoj posturalnih refleksa i ravnoteže ali jednako tako doprinose i estetskom ugođaju. promjena pravca kretanja u prostoru i vremenu). Vježbe i pokreti položaja u prostoru. a ograničavajuća su samo u onoj mjeri da ne dođe do povrede. a napose klizanje i ples na ledu. filc podloga i pomaganje roditelja ili odgajatelja). te razvijanje pokreta i navika za održavanje osobne higijene i pokreta za komunikaciju s okruženjem. trčanjem i skokom. hodanje uzduž crte na podu ili povišenoj klupici.Kada je riječ o igri u djece mlađe uzrasne dobi. zaustavljanjem. Spomenuti pokreti i vježbe organizirane kao slobodne (spontane) ili organizirane igre povezani s ritmom. već samo reguliraju opći tijek igre. zaustavljanje. ritmičko izvođenje pokreta u kretanju s naizmjeničnim trčanjem. Posebni zadaci tjelesnog vježbanja u ovom periodu su: razvijanje elementarnih pokreta kao što su: puzanje. kao i silaženje zahtijevaju puno vještine. hodanje i trčanje s promjenom pravca kretanja ("figurativno" kretanje). Vježbama ravnoteže treba započeti vrlo rano. sprave i prepreke. dizanje i nošenje predmeta. Penjanje uz kosinu. onda treba istaknuti da pravila igre ne sprječavaju kretanje i igru.. pune su elemenata za poticanje posturalnih refleksa i ravnoteže. sjedenje. Za razvoj i stabilizaciju ravnoteže posebno značenje u mlađoj uzrasnoj dobi imaju igre i vježbe položaja u prostoru. Osnove baleta – uz ili bez pritke. pravolinijsko. poskoci i skokovi. Tu svakako treba spomenuti ples. kao stajanje i poskakivanje na jednoj nozi. snažno aktiviraju mehanizme odgovorne za ravnotežu. polukružno i kružno kretanje.

djeluju na formiranje karaktera. spretnost. žurenje. plesovi i plesne strukture. skakutanje. penjanje. vježbe prelaska preko klupe. plivanje. poskakivanje. ovisna su jedno o drugome. puzanje. emocionalnom stanju učenika i njihovim interesima. Postoji dvadeset načina pokretanja tijela od jedne do druge tačke bez upotrebe vještačkih sredstava: kliženje. okretnost. elementi ritmičke i sportske gimnastike. poznati i jednostavniji elementi iz plesova također su vrlo pogodni. akrobatika. Vježbe snage. Hodanje. One zadovoljavaju potrebe djece za kretanjem i aktivnošću. da se podvrgavaju zakonima zajednice. hodanje na prstima. šprint. jednostavnije momčadske igre. disanje postaje dublje. Elementarnim igrama kreće se cijeli organizam. hvatanje. prostorno – materijalnim uslovima nastave. tematiku i organizaciju elementarnih igara. Žive i dinamične elementarne igre. trčkaranje. šepanje. Takve aktivnosti lako se prilagođavaju spolu. razvijaju i djeluju na svestranost razvitka djece. snaga i niz drugih osobina. paradni korak. Postoje iskustva koja ukazuju na postojanje pozitivne povezanosti između ravnoteže i pojedinih centara u živčanom sustavu koji su odgovorni za uspjeh u školi. Elementarne igre su osnovni oblik tjelesnog i zdravstvenog odgoja djece mlađeg školskog uzrasta. brzinu. hodanje. bacanje. geganje. a ta je potreba svojstvena organizmu u rastu i razvoju. Djeca su elementarnim igrama okupljena u većim ili manjim skupinama. penjanja uz i spuštanja niz kosinu. vježbama koje ne predstavljaju opasnost za zdravlje. krvotoka i disanja. i koje stimuliraju funkcionalno poboljšanje rada srca. spretnosti i brzine neće značajnije stimulirati razvoj aerobnog kapaciteta. uzrastu. djeluju na razvoj svih psihofizičkih snaga djeteta.Igre oponašanja i načina kretanja pojedinih životinja. trčanje. trčanje. povećava se apetit i probava postaje bolja. Prirodni oblici aktivnosti su posebno interesantni za učenike kada su ukomponirani u motoriku. brvna. U načelu treba dati prednost onim kretnjama. skok. balet itd. veranje. skakanje. . što je u savremenom odgoju značajna odgojna komponenta. a vježbe izdržljivosti bit će djelotvorne. Ciljevi elementarnih igara: razvijaju spretnost. puzanje. snalažljivost. marširanje. nastaje brza cirkulacija krvi i izmjena tvari. klaćenje. terenske igre. primorana da usklade svoje držanje prema drugima. šetanje.

Kao prostor može poslužiti slobodno zemljište. Vuk i ovce U omeđenom prostoru “ovce” su na paši. “Ovce” se spašavaju tako da u opasnosti bježe u “tor” (nacrtan krug ili na strunjaču). glavnom i završnom dijelu sata. . Na livadi se iznenada pojavi “vuk” i “ovce” se razbježe. “Vuk” nastoji uhvatiti bilo koju “ovcu” i kad je uhvati. a zadatak je da da igrači jedne ekipe otmu što više “repića” igračima druge ekipe. igralište. ali da u isto vrijeme čuvaju svoje “repiće”. Ove igre se mogu upotrijebiti u uvodnom. uz primjenu sitnog pribora i raznih predmeta. Igra se u određenom prostoru. čuvajući “piliće” raširenim rukama. dvorana. Ostaju li “ovce” dugo u toru. a drugi bijele. Jedan je učenik “jastreb” i nastoji uhvatiti posljednje “pile” u koloni u čemu ga “kvočka” onemogućava. to “pile” mijenja ulogu sa “jastrebom”. a “vuk” postaje “ovca”. Jedni imaju za pasom crvene “repiće” (vrpce ili marame). To će postići spretnim izbjegavanjem protivnika. kvočka i pilići Učenike podijelimo u nekoliko kolona od po 6-8 u koloni. uhvaćena “ovca” postaje “vuk” i prima znak razlikovanja. Otimanje repića Učenici su podijeljeni u dvije jednake ekipe. Kad “jastreb” dotakne “pile”.Najčešće se primjenjuju pri radu sa djecom uzrasta od 6 – 12 godina (oba spola . sve “ovce” moraju izaći iz “tora”. na “vukov” poziv “ovce iz tora”. Prvi u koloni je “kvočka”. Igre za prvi razred osnovne škole Elementarne igre primijenjene kroz prirodne oblike kretanja Jastreb. Pobjednik je ekipa: • koja u određenom roku otme više protivničkih “repića” • koja otme sve “repiće”. Drže se oko pasa. a ostali su “pilići”.muški i ženski).

Učenik koji bude uhvaćen mijenja ulogu s onim ko ga je uhvatio. Loviti mogu samo krajnji igrači. Hvatanje oko strunjače Na tlo postavimo četiri strunjače spojene tako da čine četverokut. Ako se “mreža” prilikom hvatanja prekine. držeći se se “ribarom” za ruke.Ribarova mreža Jedan je učenik ribar. Čim nekog uhvati. a ostali koji se slobodno kreću po određenom prostoru. Svi se učenici nalaze s jedne strane strunjača. taj postaje “divlja mačka”. Ostali se spašavaju trčeći oko strunjača. koja se tako povećava. Dakle. Svaka dalje ulovljena “riba”. “Riba” koju “ribar” dotakne smatra se “upecanom”. dakle koji je posljednji uhvaćen. Zadatak je “ribara” da uhvati sve “ribe”. uključuje se u “ribarevu mrežu”. Na naš znak učenik koji hvata nastoji da trčeći oko strunjača uhvati nekoga. a otadašnja “mačka” postaje slobodna i nastavlja igru sa ostalim učenicima. hvatanje ne vrijedi. Igrač koji ostane posljednji. Crveni love plave . niko ne smije prelaziti preko strunjače. Slika 1. „Ribarova mreža“ Lov divlje mačke Učenici se slobodno kreću po igralištu. a učenik koji hvata s druge strane. postaje novi ribar. Jedan se učenik kreće četveronoške i hvata ostale učenike. a ostali se moraju čvrsto držati za ruke. i ona nastavlja loviti ostale “ribe”. “ribe”. Dovoljno je da ga dotakne i taj učenik bude uhvaćen.

i tako redom do kraja. Slika 2. mora ga odvesti do učitelja. Na učiteljev znak prvi učenici trče do kruga.„Crveni love plave“ Štafetne igre Ko će prije Učenici su podijeljeni u nekoliko kolona. Na prvi znak plavi su slobodni i razbježe se po igralištu. Pobjednik je kolona koja prva izvrši zadatak. Pobjednik iz crvene vrste je onaj učenik koji prvi uhvati svoj plavi par. čunja). Kad crveni uhvati svoj plavi par. Na drugi znak crveni su također slobodni i hvataju svoje parove iz plave vrste. rukom udari sljedećeg učenika po ramenu koji izvodi isti zadatak. Prenošenje lopte Učenike podijelimo u nekoliko kolona.Učenici su podijeljeni u dvije jednake vrste – “crvenu” i “plavu”. uzimaju loptu i trčeći natrag predaju je sljedećem učeniku. a da se nije ogriješila o pravila igre. obiđe ga i vraća se trčeći do svoje kolone. u kojem se nalazi lopta (postavljena u kolutić). Ovaj je nosi i postavlja u krug. Na dani znak prvi iz svake kolone trči do određenog znaka (stalka. a crveni su slobodni. Svaki učenik iz crvene vrste ima svoj par u plavoj vrsti. trči natrag i udari sljedećeg rukom po ramenu. Zatim ekipe mijenjaju uloge: plavi hvataju. Učenik se smatra uhvaćenim kad ga onaj ko hvata dotakne po bilo kojem dijelu tijela. a pobjednik iz plave vrste je onaj tko je posljednji uhvaćen. Nasuprot svakoj koloni nacrtan je krug (udaljenost 1015 m). .

Čim stigne u krug. dodirnu sljedećeg rukom po ramenu.. dakle izvan je kruga. i tako redom do posljednjega. Pobjednik je skupina koja prva izvrši zadatak. Taj postaje slobodan i igra se nastavlja. Čim bilo kojeg učenika dodirnu slobodnom rukom. i on sljedeći dalje izvodi zadatak. uhvaćena “lisica” postaje “lovac”. do svoga mjesta. šest krugova. učenici – “lisice“ mijenjaju “jazbine”. svi brojevi tri trče oko svoje vrste. Na učiteljev znak prvi iz kolone trče do konopca ispod kojeg se moraju provući (konopac je udaljen 3 m). on je uhvaćen i mijenja mjesto s onim ko ga je dodirnuo. a pobjednik je kolona koja prva uspješno izvrši zadatak. Igre za drugi razred osnovne škole Elementarne igre primjenjene kroz prirodne oblike kretanja Lisice mijenjaju jazbine Učenici su podijeljeni u skupine (2-4) i stoje u obruču ili krugu. Jedan je učenik višak. broj tri. Učenike podijelimo u šest skupina i svaka se skupina nalazi u jednom krugu. Učenici se u skupini razbroje od prvog do posljednjeg. a lovac nastoji u toj promjeni uhvatiti bilo koju. Kad u tom uspije. koji slobodno trče u igralištu držeći u ruci palicu. Hvatanje palicom Dva učenika hvataju ostale. Na učiteljev znak. a “lovac” postaje lisica i odlazi na njeno mjesto u jazbinu i igra se nastavlja. a na drugoj strani također šest. Trčanje prozivanjem brojeva Učenici su podijeljeni u četiri vrste i razbrojeni od prvog do posljednjeg u svakoj vrsti. Na učiteljev znak učenici broj 1 trče u suprotni krug i čim u njega stignu. Kad učitelj prozove npr. Onaj tko je . zatim vijugavo trče između tri stalka. Tako redom do posljednjega. trče na svoje mjesto.Ko će prije u krug Na jednoj strani dvorane ili igrališta nacrtamo npr. pozove učenika broj 3. koji potrči. Kad obiđu posljednji stalak. pozovu učenika broj 2. od 1 do 5. Savladavanje zapreka Učenici su podijeljeni u nekoliko kolona. npr.

Hvatanje na tri strunjače Sve učenike podijelimo na tri jednake skupine i svaka se skupina nalazi na jednoj strunjači. a dalje hvata ulovljeni učenik. a razmak između vrsta je dužina predručenja. Jedan je učenik izvan strunjače. Lovac koji uhvati slobodnog učenika. nadesno.ekipe A trče prema krugu ekipe B i nastoje iz njihova kruga odnijeti u svoj krug što više loptica ili čak sve. dakle kroz “labirint”. Na učiteljevu zapovijed npr. Labirint Učenici su podijeljeni u četiri vrste stojeći u vrsti jedan do drugog. a učenik koji je bio slobodan nastoji prilikom te promjene nekoga uhvatiti. . ispred svake skupine je krug i u njemu loptice kojih mora biti više nego učenika u skupini. osobito ako pravodobno kretanje učenika može pomoći učeniku kojeg hvataju. Prenošenje loptica traje jednu minutu. a time i smjer kretanja učenika koji se hvataju. Jedan učenik hvata drugog tako da se kreću samo između vrsta. Pobjednik je ona vrsta koja na kraju sakupi najviše bodova. Za vrijeme trčanja učenici ne smiju hvatati rukama za svoje suigrače u vrsti. Na učiteljevo “dan” učenici ekipe Dana bježe. postaje slobodan i stane u jednu vrstu. Učitelj zadaje zapovijedi češće.prvi donosi svojoj vrsti jedan bod. prostor za hvatanje. tj. a učenici ekipe Noći nastoje ih što prije uhvatiti i dovesti do učitelja. Na učiteljev znak učenici npr. svi učenici okreću se što brže mogu udesno. mijenja se i “labirint” tj. rukometnog igrališta) stoje jedna nasuprot drugoj na udaljenosti 20 m. Čim ga uhvati. Dan i noć Učenike podijelimo na dvije jednake ekipe koje u omeđenom prostoru (košarkaškog. Prenošenje punjenih loptica Učenike podijelimo na dvije jednake skupine udaljene jedna od druge 10-15 m. i to onaj na čije je mjesto stao dotadašnji lovac. Na učiteljev znak sve skupine moraju promijeniti svoja mjesta. Pobjednik je ekipa koja je u svoj krug prenijela više loptica. mijenja mjesto i ulogu s učenikom kojega je uhvatio. To čine i učenici ekipe B.

Svi u koloni imaju loptu koju na učiteljev znak kotrljaju rukom.Učenik se smatra uhvaćenim kad ga onaj tko ga hvata dodirne po bilo kojem dijelu tijela. a svaka kolona na dvije polukolone. Učenici ne znaju koju će ekipu učitelj “prozvati”. no mora nastojati da obje ekipe podjednako hvataju. Dodavanje lopte kotrljanjem Učenici su podijeljeni u četiri jednake kolone. Kad posljednji primi loptu. Na učiteljev znak prvi učenici iz kolona kotrljajući loptu između nogu dodaju je drugome. pri čemu treba paziti da palica gotovo neprekidno dodiruje loptu. ali tako da ruka gotovo neprestano dodiruje loptu. učenici se vrate se na svoja mjesta i igra se ponavlja. dakle koja je utrošila manje vremena za hvatanje. Zadatak je da učenici ekipe Noći što brže uhvate učenike uhvate ekipe Dana. Vrijeme potrebno za hvatanje učitelj mjeri štopericom. Ekipa koja prva izvrši zadatak dobiva najviše bodova. ovaj trećem i tako redom sve do posljednjega. jer on može opet kazati “dan”. Kad stignu do određenog znaka (stalka). Kotrljanje lopte između nogu Učenici su podijeljeni u nekoliko kolona stojeći u raskoračnom stavu jedan iza drugoga na udaljenosti predručenja. . Kotrljanje lopte palicom Jednako kao u prvom zadatku. samo što loptu kotrljaju učenici udarajući je palicom. Štafetne igre s pomagalima Kotrljanje lopte rukom Učenici su podijeljeni u nekoliko kolona koje se nalaze iza crte. uzmu loptu u ruke. Pobjednik je ona ekipa koja je za kraće vremena uspjela uhvatiti protivničku ekipu. trči s njom na čelo kolone. Kad ekipa Noći uhvati sve učenike ekipe Dana. trčeći je nose natrag i predaju sljedećem učeniku. dodaje je i dalje natrag. Kolona koja prva stigne osvaja najviše bodova. Na jednoj strani prvi učenici u kolonama na učiteljev znak otkotrljaju loptu učenicima na suprotnoj strani i nakon toga odlaze na začelje svojih kolona. koje se nalaze jedna nasuprot drugoj na udaljenosti od 10 m. Tako do kraja. i tako redom sve dok na čelo kolone ne dođe učenik koji je bio prvi.

. Štafeta bacanjem lopte drugu Učenici su podijeljeni u kolone. hvatanjem i gađanjem Trčanje oko strunjače – za mnom Učenici su podijeljeni u četiri kolone. samo što se na zidu nacrta krug (promjera 1 m) koji učenici moraju pogoditi. Štafeta bacanjem lopte u krug Jednako kao u petom zadatku. Pobjednik je kolona koja prva stigne i postroji se iza startne crte. skakanjem. Kolona koja pobijedi dobiva najviše bodova. obiđu je i trčeći se vraćaju na svoje mjesto. a oni odlazr na začelje kolona.Pošto su učenici primili loptu. Na učiteljev znak i poziv prvog učenika u koloni “za mnom”. i tako do posljednjega. Tako redom dok lopta opet ne dođe u ruke prvom učeniku. Ako učenik prilikom bacanja ne pogodi krug. Na učiteljev znak prvi učenici bacaju loptu o zid. a oni odlaze na začelje kolone. Posljednji baca loptu učeniku koji je počeo igru. otkotrljaju je sljedećim učenicima na suprotnoj strani. Štafeta bacanjem lopte o zid Učenici su podijeljeni u nekoliko kolona koje se nalaze iza crte. Kolona koja prva izvrši zadatak dobiva najviše bodova. Učenik koji je primio loptu čini to isto. Nasuprot svakoj koloni na udaljenosti od 10 m stavi se jedna strunjača. predaju sljedećem učeniku u koloni. Na učiteljev znak prvi iz kolone trče s loptom do stalka (udaljenost 3 m). svi učenici trče do strunjače. mora ponoviti bacanje. udaljene od zida 3 m. Igre za treći razred osnovne škole Elementarne igre s trčanjem. odakle odakle bacaju loptu sljedećem učeniku u koloni. pa tek onda predati loptu sljedećem učeniku. koji je podiže u vis. Kolona koja prva izvrši zadatak dobiva najviše bodova. hvataju je. Tako redom dok lopta ne dođe u posjed onih učenika koji su je prvi počeli kotrljati. koji čini isto. nakon čega i oni odlaze na začelje svojih kolona. bacanjem.

koji zajedno sa “trupom”. Ekipa koja prva izvrši zadatak dobija najviše bodova. i nalaze se na suprotnoj strani igrališta. “glava” postaje sljedeći učenik u koloni. trči na čelo kolone i nastavlja dodavati medicinku. Na znak voditelja igre “start”. Za svaki pogodak trkača dobije se poen. a za to vrijeme lovac trči do sredine igrališta i pokušava pokušava pogoditi što više trkača. ovaj sljedećem. Pobjednik je lovac koji je imao najviše poena. U sredini igrališta postavljeno je pet lopti. a dotadašnja “glava” postaje “rep”. i tako redom do posljednjeg koji je prihvaća. „Trčanje oko strunjače – za mnom“ Glava lovi rep Učenike podijelimo u nekoliko kolona od 8-10 učenika. Igra traje sve dok se učenik koji je počeo igru ne nađe na čelu kolone sa medicinkom u rukama. i igra se nastavlja. ima slobodne ruke. ekipa trkača pretrčava na drugu stranu terena. Učenici se drže rukama oko pasa tako da prvi učenik. . “rep”. Štafetne igre sa pomagalima Štafeta prenošenjem medicinke Učenici su podjeljeni u četiri kolone. dakle sa ostalim učenicima u koloni. Kad “glava” uhvati “rep”.Slika 3. izmiče “glavi”. “glava”. Na nastavnikov znak prvi učenik iz kolone dodaje medicinku učeniku iza sebe. Zadatak je da “glava” što prije uhvati posljednjeg učenika u koloni. Ostali igrači su trkači. Startna lopta Jedan igrač je lovac koji stoji na osnovnoj liniji igrališta.

svi se učenici provuku kroz otvor sanduka i nose ga natrag do polazišta. trkom ga nosi do stalka (udaljenost 10 m). Štafeta prenošenjem medicinke Štafeta prenošenjem okvira sanduka Učnici su podjeljeni u dvije kolone. obiđe ga. rukom udari sljedećeg učenika po ramenu. postavi ga na tlo po širini . zatim se trčeći vraća do svoje kolone. Slika 5. Okvir predaju sljedećoj skupini koja izvodi isti zadatak.Slika 4. a u svakoj su koloni sastavljene skupine od po četiri učenika. koji izvodi isti zadatak. Ko će bolje Učenici su podjeljeni u nekoliko kolona. Pobjednik je kolona koja prva izvrši zadatak. Na dani znak prvi iz svake kolone trči do stalka. „Ko će bolje“ Igre za četvrti razred osnovne škole Elementarne igre . Na učiteljev znak prva skupina uzima okvir sanduka. i tako redom dok se ne izredaju sve skupine. koje se nalaze jedna iza druge. uzima vijaču i jednom je preskače.

Zadatak je da u određenom vremenu. Ako učenik koji gađa promaši ili ako netko od učenika uhvati loptu. Za pola minute ponovno nastavlja gađati loptom igrač koji je uhvatio loptu. pa će na kraju ukupni pobjednik biti skupina koja osvoji najviše pobjeda. Jedni čine krug. odnosno igrač koji je došao do promašene lopte. 1 m. u kojem je jedan učenik udaljen od drugog npr. Skupine nakon toga mijenjaju uloge. Pobjednik je onaj koji je u zadanom vremenu pogodio najviše učenika. Na učiteljev znak učenici u krugu dodaju loptu (s lijeva udesno. koja mora proći oko kruga toliko puta koliko je igrača u vrsti. sljedeći može trčati tek kad ga učenik koji je trčao udari po ramenu. igra se prekida. Slika 6. Pobjednik je ona skupina koja prva izvrši zadatak. a drugi stoje u vrsti. npr. jedan drugome). Štafetne igre Štafeta vođenjem lopte rukom . Jedan učenik ima loptu i hvata ostale učenike gađajući ih loptom.Veselo hvatanje Učenici se slobodno kreću po igralištu. udaljenoj od kruga 1 m. Igrači iz vrste na dani znak moraju jedan po jedan optrčati krug. za pola minute pogodi loptom što više učenika. tj. „Veselo hvatanje“ Ko će prije Učenici su podijeljeni u dvije jednake skupine.

Na učiteljev znak prvi iz kolona vode loptu od stalka (udaljenog 10 m). nastavljaju trčati do konopca (udaljenom 3 m. preskaču ga. Štafeta poligon Učenike podjelimo u nekoliko jednakih kolona. obiđu ga i vode loptu natrag do svoje kolone. Na dani znak. a oni stanu na začelje svoje kolone. Nakon toga trče do svoje kolone.Učenici se nalaze iza crte raspoređeni u nekoliko kolona. Loptu predaju sljedećem učeniku koji nastavlja zadatak. udaljenom 3 m) kroz koji se provlače. samo što učenici vode loptu nogom (i učenice i učenici). bacaju tri puta u vis hvatajući je). nastavljaju trčati do lopte (udaljene 3 m) koju moraju baciti tri puta od zid i uhvatiti je (ako nema zida. a visok 50 cm). a oni odlaze na začelje svojih kolona. udare sljedećeg po ramenu i taj nastavlja zadatak. prvi iz kolona trče do postavljenog stalka (udaljenog 10 m) vodeći loptu rukom. Štafeta kombiniranim vođenjem lopte Učenici su podjeljeni u nekoliko jednakih kolona. Pobjednik je kolona koja prva uspješno izvrši zadatak. obiđu ga i natrag vode loptu rukom. Pobjednik je kolona koja prva uspješno izvrši zadatak. . Varijanta: štafeta vođenjem lopte nogom – isto kao u prvom zadatku. Na učiteljev znak prvi iz kolona trče do obruča (koji se nalazi na stalku. a oni stanu na začelje svoje kolone. Loptu predaje sljedećem učeniku koji izvodi isti zadatak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful